SZÜLŐSÉG

Terhesen a mogyorót is mogyoróval egye!

2014. május 14., szerda 16:15

A földimogyoró-allergia Magyarországon nagjából a gyerekek 1 százalékát érinti, és sajnos a tejfehérje-allergiával ellentétben ezt nem növik ki. Hároméves kor felett a mogyoró a leggyakoribb táplálékallergén. Egy friss kutatás meglepő eredményre jutott: minél több mogyorót eszik az ember terhesen, annál kisebb eséllyel lesz a gyereke allergiás rá.

shutterstock 185573069

Terhesség alatt semmit sem szabad: az ember lemondhat a hason alvásról, a búvárkodásról, a szusiról, a tiramisuról, az alkoholról és a steakről, de ha elég óvatos, akkor semmilyen halat sem eszik, se medvecukrot, se kávét, se fejfájáscsillapítót, valamint kerüli a rázkódással vagy elesés veszélyével járó sportokat, a macskákat meg a lépcsőket.

Van egy jó hírünk: a nutella maradhat.

A Jama Pediatrics nevű elismert gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány több mint 10.000 gyermek követéses vizsgálatával jutott erre a következtetésre. A kutatás 1989-ben kezdődött: az anyákkal a terhességük során feljegyeztették a mogyoró- és egyéb mogyoró- és diófélék fogyasztását. A megszületett gyermekeket 2009-ben keresték fel, vagyis 10-14 éves korukban, és ekkor értékelték, milyen ételekre lettek vagy nem lettek allergiásak. A válaszadók közül összesen 140 gyerek lett mogyoróallergiás.

shutterstock 161564480

Az elmúlt évtizedekben az orvosok inkább azt tanácsolták az anyáknak, hogy kerüljék az allergének fogyasztását a terhesség alatt. Az USÁ-ban például, ahogy igen gyakori a mogyoróallergia, ugyanakkor minden szupermarketben kapható legalább egyféle mogyoróvaj, a terhesség alatt az óvatosabb anyák csökkentették a napi adagot. A fenti kutatás azonban pontosan az ellenkezőjét bizonyította be: a terhesség alatt legtöbb mogyorót fogyasztó anyák gyerekei lettek a legritkábban allergiásak a mogyoróra.

Ez alól csak azok az anyák voltak kivételek, akik maguk is mogyoróallergiások voltak: az ő esetükben a terhesség alatti mogyoróevés és a gyerek allergiája között semmilyen összefüggést nem találtak. Mogyoróra nem allergiás anyák esetében azonban egyértelmű: terhesen mogyorót kell enni, mert ez megvédi a gyermeket a későbbi allergiától. A kutatók ezért azt javasolják, hogy a terhesség alatt, főleg annak vége felé pörgessük fel a mogyorófogyasztásunkat.

A mogyoró egyébként is hasznos: a szívkoszorúér-betegségek ellen is védelmet nyújt, vagyis aki sok mogyorót eszik, kisebb eséllyel hal meg infarktusban a kutatások szerint. Azért némi mértéket nem árt tartani: 100 gram mogyoró nagyjából 560 Kcal-t tartalmaz, a terhesség alatti túlzott elhízás pedig semmilyen kutatás szerint nem egészséges.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.05.17 06:04:20lüke

  Növenyi zsír.magas Ca+Mg tartalom,
  Ugye nem klószam eszik cca 4 e.ft-ért
  Ja igen a potassium,kedves zsurnaliszták

 • 2014.05.19 07:22:21FF

  Úristen, micsoda tömény dilettantizmus!!!
  A szerző eldönthetné, hogy mogyoróról (Corylus avellana) vagy földimogyoróról (Arachis hypogaea) beszél. Mert - hahó! - a kettő nem ugyanaz. Mégis, földimogyoró-allergiával indít, földimogyoró-tanulmányt linkel, aztán meg nutellát emleget és mogyoró-fotót mutogat nekünk.

 • 2014.05.19 09:33:22isolde

  FF: a földimogyoró és az egyéb csonthéjasok, különösen a törökmogyoró allergia között általában átfedés, keresztallergia van. Emellett a linkelt tanulmány a "peanut and tree nut (P/TN)" allergiát vizsgálta, azaz mindenféle mogyorót és néhány diófélét is: "tree nuts include almonds, Brazil nuts, cashews, chestnuts, filberts/hazelnuts, macadamia nuts, pecans, pistachios, and walnuts." Szerintem bátran kérjél bocsánatot a szerzőtől.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta