SZÜLŐSÉG

Az alap tanszerekre is tízezreket költünk

2013. augusztus 29., csütörtök 15:40

Egyre többen szerzik be az iskolaszereket különböző online áruházakban. A hozzánk eljuttatott statisztika szerint az egyik nagy magyar webáruházban átlagosan, gyerekenként a tankönyvek ára nélkül 32 ezer forintot költöttek a vevők az iskolafelszerelésekre, az iskolatáskák közül a 10 ezer forint körüliek fogytak a legjobban, viszont a 15 ezer forintos kategóriából már csak a családok tizede választ.

Iskolakezdes-2013-JatekNet-infografika

A - táska és tankönyvek nélküli - beszerzési listán általában több, mint 30 tétel szerepel, ezekre az átlagvásárló 22 ezer forintot költött el. Ez soknak hangzik, amit valószínűleg az indokol, hogy az idézett statisztika szerint például a vevőknek csak egyharmada válogatott például a 60 forint alatti füzetekből, a többiek viszont a drágább, mintás, mesehősös, sportcsapatos darabokat választották.

Mennyit költött iskolatáskára?

 • 280
  Idén nem vettünk táskát
 • 40
  5 ezer forint alatt
 • 118
  5 és 10 ezer között
 • 75
  10 és 15 ezer között
 • 62
  15 és 30 ezer között
 • 28
  30 ezer forint fölött

A minták közül idén egyértelműen a Monster High a nyerő, ez vitte el az első helyet, másodikként a Star Wars-os tematika futott be, a Disney hercegnőknek viszont idén már csak a harmadik hely jutott.

Mennyit költött tanszerekre, a tankönyvek nélkül?

 • 142
  5 ezer forintnál kevesebbet
 • 126
  5-10 ezer között
 • 129
  10-15 ezer között
 • 90
  15-20 ezer között
 • 48
  20-25 ezer között
 • 55
  25 ezer fölött

A nekünk küldött statisztika szerint az online vásárlók jellemzően több mint 30 terméket rendelnek egyszerre, a füzetek mellett elsősorban az alap írószereket szerzik be, így például órarendet, rajzfelszerelést, füzetcímkéket és borítókat, illetve ceruzákat és tollakat vásárolnak, de népszerűek ilyenkor a kulacsok és az uzsonnás dobozok is.

Ha eddig nem értették volna, miért vannak tele a boltok monster high-os és hello kittys ceruzákkal, radírokkal és tolltartókkal, most erre is fény derül. A szülők ugyanis állítólag jellemzően először az iskolatáskát választják ki, majd ehhez válogatják ki a passzoló kiegészítőket, tolltartót, tornazsákot vagy ceruzákat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.30 05:53:36webnazi

  Sohasem fogom megérteni, miért kell a füzeteket, tankönyveket kivéve minden iskolakezdési évben teljesen új iskolai cuccot venni a gyereknek? Netán nem tud vigyázni a dolgaira, vagy már annyira szarok minőségükben azok a drága dolgok, hogy egyszerűen ki sem bírnak egy teljes tanévet?
  Nekem általános iskolában 8 évig elég volt az iskolatáska. Talán igaz, hogy akkoriban még igazi hasított bőrből volt, nem valami gagyi műanyagból, de rednesen vigyáztam is rá. A gimiben egy nagy fülestáskám volt, arra azonban már nem annyira, de a kötelező 4 évet még akkor is kihoztam belőle.
  A tolltartók pedig egy egészen külön kategória.
  Az első tolltartóm még fából volt (magyar gyártmány), azt egészen 7. osztályig vittem. Aztán vettem egy kék színű, széthajtogatós-patentos műanyagot. Azzal aztán elvoltam a gimnázium végéig. Az ipari suliban szereztem egy műbőr zippzárasat, mindmáig megvan! Pedig már 2 éve nyugdíjas vagyok ...
  Lehet, hogy a most vásárolható mindenféle kínai szarok csak úgy vannak megcsinálva, hogy bár csicsásak, de csak egy évre tartsanak ki.
  Avagy a gyermek úgy lett felnevelve (félre), hogy neki egyáltalán nem kell vigyáznia soha a holmijára, hisz majd a hülye szülője minden évben vesz neki másikat, egy szebbet, jobbat. A ceruzák és radírok is megőrizhetőek ám jó sokáig, ha nem dobáljuk szerteszét és valóban értelmesen használjuk. Hogy a mai gyerekeknél ez nem igazán menő, az a sajnálatosan a nagyvonalú szülő egyértelmű hibája ... Mert most bizony az a sikk, hogy ki költött többet. És hogy túllicitálják egymást. Gyerekek és szülők egyaránt. Aztán sírnak a költségekről szinte mindenütt, hogy milyen drága volt.
  Nem tudom, vajon mit csinálnának, ha az iskolákban még tandíjat is kéne fizetniük. Mint nagyon régen ...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta