SZÜLŐSÉG

Szülés után egyből haza készülök

2013. augusztus 11., vasárnap 08:42

36. hét

Egyre kevesebb az idő, és egyre kisebb a hely a dinamikusabb mozgásra a méhemben, ennek ellenére a kiscsaj felhőtlenül lóbálja a lábait, és esze ágában sincs irányba fordulni. Mondanám, hogy tök igaza van, hiszen nem normális dolog fejjel lefelé lógni a gazdatestben, csak hát a dolog nem igazán tetszik az orvosoknak. A nőgyógyász javaslatára naponta masszírozom a hasam, hogy fordulásra ösztönözzem a gyereket, ám nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre mindezzel csak azt érem, el, hogy még jobban összekuporodva duzzog a méhlepénybe bújva, olykor belém rúgva egyet-egyet, hogy most már tényleg szálljak le róla.

Pedig nem akarok császárt, nagyon nem, és nem amiatt, hogy ne maradjon heg a hasamon, hanem mert hamar haza akarok jönni. És ebben az esetben a hamar nem azt jelenti, hogy minimum három nap után a szülést követően, hanem tényleg hamar: lehetőleg 24 órán belül.

Nincsen kiépített hálózat, a levegőben lóg minden

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy nemcsak Katalin hercegné és a legtöbb nyugati nő kiváltsága az ambuláns szülés, hanem igazából itthon is mindenkinek jogában áll, hogy a gyerek születése után néhány órán belül elhagyhassák a kórházat. Egy komplikációmentes szülés esetében ugyanis nincsen egészségügyi kockázata a dolognak.

A bibi mindössze annyi, hogy Magyarországon ehhez nincs kiépítve a megfelelő hálózat: ha például besárgul a baba (nem amiatt, mert hazavittük!!!), nem tisztázott, vissza lehet-e menni vele a szülészetre, vagy akkor már a gyerekkórházba kell vinni, és az sem valószínű, hogy mindezek után az anya vele maradhat. Fordított esetben, ha az anyával történik neadjisten valami, ami miatt vissza kell menni a kórházba, őt már a nőgyógyászaton látják el, ahol anya és baba szintén nem lehetnek együtt.

Az ilyen esetek viszont ritkák, éppen ezért nem ezekkel a dolgokkal kellene a hazavágyó anyákat riasztgatni az intézménynek. Annál inkább elgondolkoztató az a rendszer, miszerint az OEP csak akkor fizet a kórháznak, ha az anya és gyereke három egész napot bent töltenek. Innentől kezdve viszont érthető, miért is ragaszkodnak az orvosok annyira a bennmaradáshoz.

Nekem a harmadik szülésemnél szerencsém volt, két nap után elengedett az orvosom, miután megmutattam neki, milyen állapotok uralkodnak a vécékben, fürdőszobákban (a kórház azóta bezárt). Most ennyit sem szeretnék várni, ha az első 24 órában mindent rendben találnak. Én igazán örülök, ha másoknak nincsenek olyan rossz tapasztalatai a bent töltött időszakról, mint nekem, de engem a nőgyógyászaton/szülészeten korábban megloptak (konkrétan még a használt bugyijaimat is elvitték), egy egyáltalán nem tiszta hajléktalannal raktak egy szobába, a folyosói közös mosdóban fertőzéseket kaptam el, egy anya pedig üvöltözött velem, mert arra vetemedtem, hogy éjszakára is kikérjem a babát, aki persze kétóránként igényelte a szoptatást. Szobatársam viszont pihenni kívánt a saját és más gyereke nélkül. Az alapítványi különszobák minden esetben foglaltak voltak, ezért döntöttem amellett, hogy ezúttal szülök, aztán elköszönök.

Félreértés ne essék, nem azt hirdetem, hogy minden friss anyát tegyenek ki pár óra elteltével, csak azt, hogy mindenkinek joga legyen eldönteni, akar-e maradni vagy sem. Az első szülésnél én sem távoztam volna, a második fiam pedig két napig nem akarta elfogadni a mellem, ilyen esetben is egyértelműnek gondolom a maradást. De a lányomnál minden klappolt, ezt a szülészem is látta, úgyhogy semmi akadálya nem volt annak, hogy csomagoljak. Fogadott orvosom most nincs, így erről egyelőre a védőnővel beszéltem, aki támogatásáról biztosított. Arra viszont figyelmeztetett, hogy tervemet semmiképp ne osszam meg a baba születése előtt a szakemberekkel, mert akkor nem valószínű, hogy túl kedvesen fognak velem bánni a szülésnél. És hogy készüljek fel arra, hogy utána sem.

A témával kapcsolatban egyébként kis kutatást végeztem a neten is, és a Születésház Közhasznú Egyesületnél például azt írják, hogy előfordult már több esetben, hogy a kórház kérésére a rendőrség is beleavatkozott a dologba. Szóval izgulás van, mi sül ki ebből és hogyan, hiszen ez a téma nemcsak az anyák és a kórházi dolgozók, hanem az anyák közt is éles vitákat tud kiváltani.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.12 09:21:25Mészáros Laci

  (Alulfinanszírozott = arra gondolok, hogy nemrég biciklis baleset után kaptam három öltést a homlokomba, ezekért darabonként 120 (egyszázhúsz) forintot kapott a sebészeti ambulancia. Sebész szakorvos, nővér, asszisztens, szakrendelő, három darab egyszer használatos steril tű és cérna. Nem tudom, ki iktatja rendeletbe ezeket a számokat, de asszem régen látott közműszámlát.)

 • 2013.08.12 09:51:54retinax

  Mészáros Laci: alighanem nem a te fejsebedből akarják állni a kórház teljes rezsijét, megfordul ott még egy-két beteg a hónapban, nyugi.
  Negyedik gyereknél jó eséllyel igen, megússza a gátmetszést. Ha meg nem, akkor a harmadik napon visszamegy varratszedésre, öt perc. Vagy te bent dekkoltál három napig a kórházban, hogy kivárd a varratszedést?

 • 2013.08.12 10:19:12zizi77

  Mészáros Laci
  Szerintem abba végképp nem mennének bele, hogy papíron ott legyenek a valóságban meg mégse, mert ha baj van, akkor elég nehéz magyarázkodni!

 • 2013.08.12 10:50:00Mrs. Jackman

  Mindig vicces, amikor emberek nem tudnak olvasni. Egyrészt bezárt már a kórház, nem megy oda vissza szülni. (ez is egy érdekes kérdés, h miért) Másrészt tényleg nem dönthet úgy egy kismama, hogy hazamegy a kórházból, ahol esetleg fertőzésveszélynek van kitéve, mert az alapvető higiéniai szabályokat sem tartják be? vagy ahol meglopják? nem veszélyezteti a gyerekét, ahogy magát sem, sőt.

 • 2013.08.12 10:53:08*matahari*

  uristen mekkora sötétség uralkodik. ha Ny-on az normalis, hogy valaki ambulansan szül, söt Angliaban az az alap!! akkor ott mindenki kockaztatja a kisbabaja egészségét? köztük Catherine hercegnö is és még sorolhatnam? azért mert ebben nöttünk fel 50 éve, el kellene fogadni, hogy van masik ut is, s egyre nagyobb igény van ra a nök részéröl. ahelyett, hogy fujunk ezekre a nökre tamogatni kellene ennek az utnak a korrekt kiépitését. s egyébként ök sporolnak is a tb-nek, még raadasul. itt Svajcban ha ambulansan szülök, még a biztositom anyagilag tamogat is, hiszen sporoltak rajtam egy csomo pénzt.

 • 2013.08.12 11:05:01page up

  sajnálom azokat a hozzászólókat, akik szt 1., a nő mos- főz- takarít, férjet, gyerekeket ellát
  2., a nő férje haptákban áll, ha ezeket mégsem a nő csinálja.
  nyilván az ő életükből kimaradt az a tapasztalás, amikor két ember közös döntés alapján összeházasodik, közös döntés alapján gyerek(ek)et vállal, és a közös élet közös tennivalóit a helyzetnek megfelelően közösen oldják meg.
  azokat a hozzászólókat pedig irigylem, akik sosem találkoztak a kórházi kosz miatti szepszissel, fertőzéssel, és csupán kellemetlenségnek élik meg a higiénia hiányát.
  ahhoz, h a rendszer változzon, és ne köztörvényes bűnözőnek számítson, aki nem betegként tekint magára és az újszülöttjére, sajnos szükség van a "lázadókra". érdekesség: a btk már nem bünteti a 17,5 éves fiatal 12 éves gyerekkel való szexelését-, mert a jogalkotók szerint ez annyira elterjedt, h a törvénykezésnek idomulnia kell a gyakorlathoz. valamiért itthon az számít "jó"-nak, ami törvényes. és az a törvényes, amit sokan csinálnak.
  amúgy meg mennyivel rövidebb lenne a kórházi várólista, ha mindenki csak indokolt ideig maradna bent. ha mikkamakka hazamegy fél nap után, talán nem jön egy másik terhesnaplós bejegyzés helyhiány miatt folyosón vajjúdásról, bennfelejtett katéterről stb.

 • 2013.08.12 11:30:51BSz

  Hozzáteszem, hogy sok esetben otthon nagyobb biztonságban van a gyerek / anyuka, mint egy átlagos kórházban.
  (pl a tejelválasztó reflex nehezen indul meg, ha az anyát 3 nap alatt sem hagyják 1 óránál többet aludni, mint az esetünkben is volt)

  Ennyit a felelősségről, meg a türelmetlenségről, sok álszent vidéki földműves (i.e. paraszt).

  Az állam a protokollt védi, nem a gyereket / szülő nőt, az itt kommentelő huszárok egy része is!

 • 2013.08.12 11:37:41BSz

  @kisQtya
  Oszt ha a gyerek érdeke megköveteli, hogy abból a bűzös kórházból elmenjen normális körülmények közé otthonra? Ahol az anyuka is pihenhet, a babát nem kell táppal tömni, stb?

  Muszáj hajnali 3 kor fürdetni a gyereket? Meg együtt altatni 3 gyereket 3 anyukával? Nehogy már valaki pihenjen a végén, meg a nővérek is tudjanak pihizni...

  Ha besárgul vissza kell vinni a kórházba, aztán majd megoldják, ahhoz minek bent lenni? Sürgősségin nagyobb figyelmet kap az ember, mint a betegágyon, ahol naponta egy-kétszer végigrohan a főorvos. Hazamenetelkor úgyis kijön a gyerekorvos, meg a védőnő, nem a pusztába viszik a gyereket.

  Ja hozzáteszem velünk azért is bunkók voltak a nővérek, mert nem kaptak borítékot. A végén akartunk adni, de ez elvette a kedvünket az egésztől...

 • 2013.08.12 11:42:59Mészáros Laci

  retinax:

  Nem arról van szó, hogy a kórház egésze rezsijét az én fejsebemből gazdálkodják ki, hanem arról, hogy a hivatalos OEP normák arcpirítóan alulfinanszírozzák a tényleges költségekhez képest az egészségügyet. Egészen nyilvánvalóan sokkal magasabb a költsége egy ilyen minimális ellátásnak is, mint az OEP online rendszeréből kiolvasható 360 forint (a három öltésre).

  A másik oldalon nyilván ott vannak a fiktív beavatkozások, és az egész mögött egy beteges alku ("te túlszámlázod, én alulfizetem"), de hogy ez intézményesüljön, arra ... nem találok szavakat. Pedig én még a "létező szocializmusban" szereztem a diplomámat, szóval vannak emlékeim az eltorzult rendszerekről, de egész biztos, hogy ez így nem fenntartható. Normális (életüket a gyógyításra szánó) embereket kényszerít permanens hazudozásra. Ez lélekromboló.

 • 2013.08.12 11:44:34Mészáros Laci

  retinax:

  Ha a protokollban benne van a gátmetszés, akkor ettől csak kölcsönös megegyezés és leginkább kölcsönös bizalom esetén térhet el az orvos. Tökmindegy, hogy negyedik gyereknél nem lenne rá szükség, ha ott az olló a kezében és vág a kitolás előtt.

 • 2013.08.12 11:45:37Mészáros Laci

  zizi77:

  Ez is megállapodás és bizalom kérdése.

 • 2013.08.12 12:08:56zizi77

  Protokollban nincs benne a kötelező gátmetszés. Ezt az adott helyzet hozza. Legtöbb helyen már törekednek a gátvédelemre, és csak indokolt esetben vágnak. Engem speciel vágtak, mert jó nagy feje volt a lányomnak, és nagy rá az esély, hogy most is így lesz. Nekem ezzel sincs bajom, mert a gyereke védelme megkívánta a beavatkozást, de a szakmai protokoll csak indokolt estben írja ezt elő.

 • 2013.08.12 12:11:07zizi77

  "Ez is megállapodás és bizalom kérdése."

  Azt gondolom, hogy mivel eleve negatívan állnak ehhez a témához a kórházakban, nem valószínű, hogy csak úgy meg lehet erről egyezni.

 • 2013.08.12 12:14:06_mikkamakka_

  Mészáros Laci,
  felszívódó varrat a megoldás, az utolsónál nekem az volt már tíz éve is. persze, ennek lehetőségéről még tájékozódnom kell a kórházban, jövő héttől ctg, lesz időm és módom jobban utánajárni a dolgoknak. a gátvédelmet nem erőltetem, egyszer próbáltuk, repedés lett a vége, jobban megszívtam, mintha simán csak vágtak volna. :(
  egyébként a jahnban szülök, ahol már orvos nélkül is vezetnek le szüléseket a szülésznők, ilyen irányelvvel nem hiszem, hogy probléma lesz, ha másnap távozni akarok.

 • 2013.08.12 12:24:18_mikkamakka_

  valaki írta amúgy (most nem találom), hogy negyedik gyereknél álnaiv dolog bizonyos témákon ugrálni, meg hogy ilyenkor már nem okoz meglepetést semmi, hát, ehhez csak annyit fűznék, hogy eddig mindhárom szülésem teljesen más volt, ahogy a mostani terhességem alatt is teljesen másképp éltem meg a dolgokat, mint korábban, szóval hiába a rutin, biztosan fognak érni meglepetések, egyáltalán nem érzem, hogy profi szülő lennék. :)

 • 2013.08.12 12:36:59kisQtya

  Itt tényleg sok kommentelőnek vannak szövegértési problémái. A hazamenetelt tényleg támogatni kellene, ne az én pénzemből terpeszkedjen a kórházban, ha nem akar. Az viszont ökörség, ha valaki szülés előtt egy hónappal már arra gyúr, hogy ő hazajön és mit is csináljon, ha sárga lesz a kölyök. (Akkor rohangál vele és kész. Ha baj lesz, nézheti egy életen át, az is az ő dolga.)
  Katalin hercegnét, meg a holland szokásokat idehozni szintén hülyeség, hiszen ott éppen arra épül a rendszer, hogy mindenki ambulánsan szül és - Magyarországgal ellentétben - van olyan mentő, amelyik elérhető. Katalin hercegné pedig államköltségen, helikopterrel, de legalább luxusautóban, erre a célra kiképzett sofőrrel és rendőri felvezetéssel viheti a gyerekét a kórházba a királyi család részére közpénzből fenntartott magánlakosztályba, ha szükséges.
  Ami pedig a kórházi koszt illeti... Olyan helyre nem szabad menni, ahol kosz van. Más kérdés, hogy sürgősség esetén visznek, nem válogathatok...

 • 2013.08.12 12:40:44kisQtya

  BSZ
  Mondtam, hogy nem vagyunk egyformák. Én az előre jól bevizsgált és megfelelőnek tartott kórházban hagynám a gyerekemet 3 napig, más meg oda viszi, ahova akarja. :))))

 • 2013.08.12 12:55:11kisQtya

  Mikkamakka, profi szülő nincs. Annyira elszakadtunk a természeti életmódtól, hogy minden terhesség kockázatos. Az üknagyanyám a 14. szülésbe halt bele, de a 14 gyerekből is csak 9 élte meg a felnőtt kort, pedig nem paraszti sorban éltek.
  Én 16 éves koromig versenyszerűen sportoltam, aztán olyan értelmiségi pályát választottam, ami íróasztalhoz kötött. 33 évesen szültem az ikreimet, eleve nem is akartam hagyományos módon szülni.
  Mesterséges élethez mesterséges szülés dukál. :))))
  Örülök, hogy túl vagyok rajta, soha többé nem vállaltam volna gyereket, pedig nem volt probléma.

  Ettől függetlenül én támogatnék minden olyan megoldást, ami az egyén döntésén alapul. Ne az állam mondja meg, hogy hol kell szülnöm és mikor mehetek hata. Egyáltalán, általánosságban elvárom, hogy az állam ne gyámkodjon a polgárai fölött.

 • 2013.08.12 13:02:23ebfül

  Angliába az ambuláns szüléshez az is hozzátartozik, hogy hivatalosan 2 hétig minden egyes nap megy hozzád a védőnő, aki téged és a babát is megvizsgálja, hogy minden rendben van-e.

 • 2013.08.12 13:09:38ebfül

  Angliában. Bocs.

 • 2013.08.12 13:10:21Mészáros Laci

  KisQtya,

  "Egyáltalán, általánosságban elvárom, hogy az állam ne gyámkodjon a polgárai fölött."

  ez olyan aranyos :-)

 • 2013.08.12 13:11:34pudliho

  "Katalin hercegnőt meg ne keverjük ide, nyilván egy komplett stáb állt ugrásra készen..."

  Elég sok embernek van már rokona/ismerőse aki Angliában él és ott szülte meg a gyermekét, ott bizony mindenkit hazaküldenek pár napon belül nem csak a Katalin hercegnőt, indokolatlanul senkit nem fognak benntartani ez csak itt divat.

  Nem baj, hogy van véleménye a dologról de nem ártana megkérdezni valakit azt aki ott él vagy legalább venni a fáradtságot és utána olvasni, mielőtt határozottan kinyilatkoztatsz.

 • 2013.08.12 13:15:25Mészáros Laci

  zizi77:

  a koponyasérülés protokollt olvastam végig (vizsgálatok között ráértem), elég nagy szabadsága van az orvosnak a tünetektől függően, azokat meg ő értékeli. szülés protokollt még nem olvastam. harmadik gyerekem születésekor párom és a doktornő megegyezett, hogy ha lehet, nem vágnak. nem kellett, kb egy centis repedés volt csak, és másnap reggel. amikor meglátogattuk, már ÜLVE tudott szoptatni (irigy tekintetek közepette).

 • 2013.08.12 13:25:34zizi77

  Mészáros Laci
  Na ezért írtam, hogy nem kötelező. Szerencsés a feleséged, igaz nekem a vágás után se volt komoly bajom. :-)

 • 2013.08.12 13:38:03bungics

  page up, nekem hárman álltak haptákban (férj, anyós, anyám), de nem vagyok egy egy helyben ülő típus, még akkor sem, ha kínjaim vannak. Nem bírtam a seggemen maradni, pedig hárman akartak rám vigyázni, meg ellátni mindent. De nem vagyunk egyformák, tudom,hogy vannak akik képesek ezt elviselni.
  Én írtam még az elején az én gyerekem életét mentette meg az, hogy bent maradtunk és elvégeztek egy bizonyos vizsgálatot, ezért nem tudok úgy gondolni a hazamenetelre, mint ideális megoldásra. A koszon való sipákolást meg végképp nem értem, hogy zökkenthet ki valakit egy ennyire apróság, ahhoz képest,hogy szült és végérvényesen megváltozott az élete.
  Ahol én szültem egy szürke kuka volt a WCben, ami kertes házakban van, kb. 120 cm magas, tele véres vattával, ami szerintem kb. egy hónap mire megtelik. Elképzelhető annak a szaga? A zuhanyból meg hideg víz folyt. Kb. addig sírtam kínomban, amíg tisztálkodtam, a szobában már magamra és a babára koncentráltam. Nem bírom a női hisztit elviselni.

 • 2013.08.12 14:32:42Augustin

  "Miért lenne gond szülés után gyorsan hazahúzni, ha egészséges anya egészséges babát szül? Gondolom, nem 2-es Apgarral akarja hazavinni, hanem csak ha minden oké. "

  De, olyan is van, aki annyival. Ne magadból indulj ki! Attól, hogy te tájékozott anya vagy, még nem biztos, hogy más is. Én egy olyan csajjal jártam terhesjógára, aki folyton a terhességgel, szüléssel kapcsolatos szakirodalmakat bújta elmondása szerint. Na ez a csaj pár nappal a szülése előtt kikerekedett szemekkel nézett rám, hogy mi az az Apgar-érték.

 • 2013.08.12 14:34:39Augustin

  "Negyedik gyereknél jó eséllyel igen, megússza a gátmetszést. Ha meg nem, akkor a harmadik napon visszamegy varratszedésre, öt perc."

  Te jó ég! Ott még olyan cérnával varrnak, ami nem szívódik fel?

 • 2013.08.12 15:28:59Thomas Kaiser

  Így csak szépen maradj bent az előírt ideig, ha nem akarod elfogadni a lehangoló körülményeket, gondolkoztál volna előbb, mentél volna magánkórházba szülni.
  450.e. 860.e. 950.e. választhatsz. Vagy válassz egy másik körházat, de ahhoz persze elég talpraesettség kell.. s nem pedig magamutogati/magaírogati hajlam :)
  #################################################################

 • 2013.08.12 15:29:51Thomas Kaiser

  Kedves mikkamaka, kedves posztolók,
  ###############################################################
  Látni itt sokféle hozzászólást, minden irányba.. De abba belegondoltatok már, hogy miért is van ez a 72 óra? 3 nap? Két éjszaka?
  ###############################################################
  Hogy mikor is alakult ez ki Magyarországon?
  ###############################################################
  Hogy azt mondják, hogy sok a császármetszés a nemzetközi egészségügyi szerveztek szerint Magyarországon?
  ###############################################################
  Beszéltél már egy authentikus szülésznővel vagy szülés orvossal? Aki mondjuk nemzetközi konferenciákra jár? És van tényleges összehasonlítási alapja? Jó hogy magas nálunk a császármetszések aránya, de mennyi az egészséges élveszületések aránya? S mennyi ugyanez nyugaton?

 • 2013.08.12 15:30:24Thomas Kaiser

  Hidd el, nálunk sokkal jobb ez az arány, mint az ajnározott nyugati társadalmakban, ahol sok az otthonszülés, és sok a komplikáció.
  ###############################################################
  Három nap? Nem bírod ki? Ne bírd ki, menj haza saját felelősségre: a gyermeked nem foga megérteni az esetleges halálod. Mert mondjuk a második éjjel végére álmodban belső vérzésed alakult ki, és feldobtad a pacskert. Na pont ez az, amit nem értenek meg egyesek. Hazamész a szülés után 20 óra múlva, majdamikor rosszul leszel, akkor visznek ki tudja hová, épp milyen mentő jön, épp hol szültél? Senki nem tudja, mert hazamentél önkényesen és nincsenek papírjaid... Ezzel szemben ha előveszed az elmúlt 30-40 év magyar statisztikáit, láthatod, hogy akivel gond lehetett, vagy komplikáció lépett fel, a szülés helyén azonnal megmentettek. Na ezért kell a 3 nap.
  Az hogy az OEP csak arra fizet, az nem érdekel senkit, ha bemész egy napos rutinműtétre, mondjuk az orrnyálkahártyádat egy kicsit megvésetni, nyugodj meg, még aznap hazaengednek, de akár két éjjelt is visszaigényelnek.

 • 2013.08.12 17:06:35Türpi

  Emberek, bármennyi pénzbe le merném fogadni, h Mikka még az életben nem szült, csak nagyon jó háttéranyag gyűjtésben. ;-) NEkem még mindig az az érzésem, h mióta kirakták egy anyukás fórumról, mert kiderült, h össze-vissza hazudozik mindent, itt éli ki magát. :-D Ti meg bedőltök...
  SZóval aki szóvá tette az álnaivságot, sztem nem lőtt mellé...igazi naivságról van szó jelen esetben.

 • 2013.08.12 17:13:58BCL

  Sziasztok! En is Angliaban voltam terhes es it is szultem (ketszer). Tenyleg fele annyi vizsgalat van mint otthon - nem hiszem,h emiatt ketszer annyi lenne a beteg vagy barmely problemaval szuletett baba.
  Otthon meg mindig orulet penzek mennek el ezekre a sokszor indokolatlan vizsgalatokra - emellett persze mindenki fizet meg funek fanak,h rendesen banjanak vele. Itt csak a midwife foglalkozik a kismamaval a 9 honap allatt, ketszer van ultrahang (12.meg 20.het)-sokszor a nemet sem mondjak meg a picinek,mert a vegen meg beperelheted oket,ha tevednek...
  A tesom most fog szulni otthon. O is valasztott orvost,mint gondolom a legtobben, minden alkalommal fizet a rendelesen es annak 10xeset fizeti majd szuleskor. Ilyen itt nem letezik,hacsak nem vagy Katalin,akinek van privat biztositasa vagy orvosa (nem sokan vannak).
  Itt is szurnek am mindent, de fele annyi vizsgalattal, igy persze annak toredekeert amennyibe otthon a TBnek kerul egy baba megszuletese.
  En is hazajohettem, az elsovel a masodik napon, a masodikkal sajna nem ertem be a korhazba es a furdoszobaban erkezett a vilagra - a gyorsmento 4 a rendes mento 10perc alatt jott. Persze megrepedtem, meg a verem miatt is be kellett mennem a korhazba,de csak par orara. Olyan jo volt otthon labadozni...
  Jott a midwife masnap es utana egy hetig minden nap.
  Hajlamosak vagyunk otthon ezt a szules dolgot kicsit betegsegnek felfogni, az orvos jelentosege is ezt jelzi,pedig ezek a midwife-ok nagyon felkeszultek es ezt csinaljak egesz eletukben. Tudjak,h mi a dolguk.
  Meg kell egyszer majd tanulnunk nekunk is otthon,h a TBt egy kicsit kevesbe vegyuk igenybe,mert rengeteg penz megy igy ki az ablakon - utana pedig panaszkodhatunk a korhazak allapotara...

 • 2013.08.12 17:50:01csibe111

  Sziasztok! Nem értem, hogy miért probléma, hogy Mo-n jobban figyelnek a kismamákra, szűrésekre és a babákra, mint a "Nyugaton", ha ott figyelnének jobban, ott lenne több vizsgálat és ott "kellene"több időt tölteni a kórházban szülés után, akkor mindenki azon lenne felháborodva, hogy ott bezzeg jobban figyelnek, gondosabbak stb.. Én is szültem, persze jobb otthon lenni, mint a kórházban, de azt a néhány napot a baba és saját magunk érdekében el lehet viselni.

 • 2013.08.12 18:46:59jamon

  Az orvosok agymosása, veszéllyel fenyegetése kitűnően működik. A kommentekből is kiderül, sokan már kifejezetten ragaszkodnak ahhoz, hogy benn maradhassanak.
  És hát persze sokkal könnyebb azt mondani, hogy a "baba érdeke", hogy a kórházban dekkoljál értelmetlenül, mint rendesen utánaolvasni annak, milyen a jó szülés.

  A legtöbb magyar nő sajnos még mindig lusta és igénytelen ahhoz, hogy tájékozódjon arról, a nálunk fejlettebb országokban hogyan szülnek a nők, vagy például milyen az ambuláns szülés. És sajnos a gondolkodásról az orvosok is leszoktatnak, "majd mi minden problémát megoldunk, maga csak maradjon csendben".

  Hiába, na birka nép vagyunk.

 • 2013.08.12 18:49:48jamon

  Birkák, olvassátok már el légy szíves BCL kommentjét az angliai szülésekről. Habár tudom, egy igazi magyarnak Magyarország határán kívül nincs semmi....

 • 2013.08.12 20:04:46_mikkamakka_

  türpi,

  amennyi időt szánsz arra, hogy nyilvánosan azonosíts egy mikka nevű, fórumozó nővel, annyi idő alatt (cirka 3 kattintással) simán megtalálható vagyok a facebookon. én nem fogom bizonygatni, hogy az vagyok, aki vagyok, viszont a hozzászólásaid már kissé betegesek személyemmel kapcsolatban, szóval vagy befejezed azt, hogy egy -véleményed szerint - skizofrén valakivel azonosítasz, vagy letiltalak.

 • 2013.08.12 20:53:01csibe111

  Saját felelősségre most is bárki hazamehet, aki arra vágyik.

 • 2013.08.12 21:19:01vackorazelsőbében

  Sógornőm fosós-hányóssal jött haza a kaposvári szülészetről (amit a férje is elkapott), kitűnő higiénés viszonyok lehetnek ott ... szóval maradjon a kórházban, akinek két anyja van ...

 • 2013.08.12 21:34:59R2D2 & C3PO

  Szoptatós anyát nem lehet elválasztani a gyermekétől, tehát akár az anya, akár a baba szorul ellátásra, a másikat nem küldheti el egy orvos-írnok se.
  Benne van a törvényben...

 • 2013.08.12 22:18:38queenlly

  nem akartam hozzászólni, mert véleményem szerint mindenki azt csinál saját felelősségére, amit akar. az egészségügyet semmi felelősség nem terheli, ahogy anyuka aláírta a papírokat, a gyereket meg jó esetben nem engedik el, amíg bármi lehet, aztán majd szépen viszik gyerekklinikára, ha gáz van.
  de. ez a nyugat istenítés annyira kiakaszt, hogy el sem tudom mondani. amikor valaki azzal a szemenszedett baromsággal jön, hogy kevesebb vizsgálattal ugyanannyi dologra szűrnek mondjuk! pont ugyanaz, amikor a világ egyik legjobb oltási rendszerét kritizálják, mert "nyugaton nem így van". a világ egyik legjobb terhesgondozási rendszerét fikázni egyszerűen butaság!

 • 2013.08.13 08:42:34ebfül

  Pedig ez így van! Egy terhesség alatti vérvétellel több mindent szűrnek Angliában, mint itthon. Pl. AIDS-et, amit itthon nem része az alapszűrésnek. Tehát nem 2-3-4 vérvétellel nézik a cukrot/összeférhetetlenséget/stb.-t, hanem egyszer leveszik a vért és abból mindent megvizsgálnak, ami kell. És ehhez nem kell zöldhajnalban bemenni valamelyik kórházba (én ezt tapasztaltam itthon), hanem a nap bármelyik szakában elintézik.
  Ez nem istenesítése a nyugatnak, csak tényközlés. Amiben nyugat jobb, az az eü. menedzsment, betegirányítás, pénzbeosztás, betegtájékoztatás.

 • 2013.08.13 08:57:09csibe111

  De az csak egyszeri állapotot tükröz, a többszöri vizsgálat mindenképp jobb, persze nyilván nem olyan ktg hatékony.

 • 2013.08.13 10:24:09ebfül

  Ha valami nem stimmel, magkapod rá a receptet és csinálnak ismételt vizsgálatot.

 • 2013.08.13 10:29:22ebfül

  Költséghatákonyságról a magyar eü-ben egyáltalán nem beszélhetünk. Sztem. Nem is cél. Nincsenek releváns statisztikák, minden intézmény ott trükköz, ahol tud. Így nem is lehet megfelelően finanszírozni.

 • 2013.08.13 10:43:35BCL

  Egyaltalan nem istenitem en Angliat - sot, inkabb utalom - ugy, de ugy mennek haza szulni mar holnap - de ez most mindegy is.
  Azt kell itt belatnunk, h ami penzt elkolt a TB ezekre a vizsgalatokra, az nem megy a korhazak helyzetenek javitasara! Amennyi penzt koltunk az orvosra, amibol otthon hatvanyozottan tobb van mint itt,az mehetne szappanra a korhazba! Fantasztikus orvosaink,apoloink vannak, emiatt lehet meg mindig jo hiru a magyar eg.ugy,de itt az a kerdes,h ez meddig tarthato meg fenn?
  Amig tobb ezer, tizerer folyik el sok esetben indokolatlanul, azert mert ezt szoktuk meg, mert sohasem kellett szamolgatnunk, ez egy lathatatlan koltseg - nem direkt a penztarcankbol megy - addig nem lesz szappanra penz...
  A varakozas a vizsgalatokra otthon pedig egy orulet - de nyugi, az itt is lehet, foleg ha orvosra van szukseged! Na azt nehez talalni - itt errol cikkeznek es sirnak allandoan,h mire talalnak egy orvost a korhazban,addigra elverezhetsz,ha gondod van - nem minden hu de tokeletes. Egyaltalan.
  Mindenben van jo is, rossz is, de otthon a TB elherdalasa szinte nepbetegseg.

 • 2013.08.13 21:35:40zoldmandula33

  Majd azért legyen egy utána poszt is.
  Hogy végül is mi volt a kórházban.
  Engem pl érdekelne, de nyilván nincsenek túlzott reményeim.

 • 2013.08.15 17:10:54kicsi zöld tündér

  Tényleg csak akkor fizet az OEP a szülés levezetésért meg az újszülött ellátásáért, ha három napot minimum bent tölt az anyuka meg a gyerek?

 • 2013.08.15 17:18:41kicsi zöld tündér

  Egyébként meg nem értem mi a baj a poszttal. Mindenki akkor menjen haza, amikor jólesik neki.
  A rendőrséggel riogatást meg elég nehéz elhinni. Mindenki bármikor távozhat saját felelősségre a kórházból.
  Nekem is jó lett volna az első szülésem után, ha hazamehettem volna aludni. Mert iszonyatosan fáradt voltam, de az egyik nővérke és az egyik anyuka kollégák volták, és azt gondolták, hogy jó móka az egész éjszakát hangosan végigbeszélgetni meg röhögni egy frissen szült anyuka (nevezetesen az én) fejénél.

 • 2013.08.17 17:05:56X32zpf

  Jó irányban változott a stílusod Mikkamakka, ennek örülök!
  Én nem rohannék haza többedik gyerek után sem. Kosz van, a kórháznak veszélyei mindenhol megvannak, még a legdrágább magánklinikán is, de otthon sem kevesebb az esélye a fertőződésnek. A kórházban 2-5 mp-en belül ott van a segítség, ha mégiscsak baj lenne, otthon ez 0,5-2 ÓRA. Nem tudom, hogy kinek mennyit ér egy másodperc, egy DIC-es betegnek valszeg az életét jelenti...
  Mindegy, hogy valaki hazamegy-e vagy nem, az mindenki döntse el maga...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta