SZÜLŐSÉG

Amikor a lelki feszültség testi betegség álarcában jár

2013. július 7., vasárnap 16:16

Régóta foglalkoztatja a pszichológusokat, hogy vajon mit csinálnak máshogy azok a családok, ahol a gyermek szomatizál, azaz olyan betegség alakul ki nála, ami testi zavarnak látszik, de mögé nézve lelki, érzelmi problémát találunk. Tipikus példa a fejfájás, hasfájás, de sok más panasz is lehet ilyen.

shutterstock 64206238
Fotó: Shutterstock

Azt szoktuk mondani, a gyermek gyakran a „tünethordozó” páciens, azaz nem úgy kezeljük, mint beteget, akit meg kell szerelni, hanem abból indulunk ki, a család valamiért nem működik ideálisan, a gyermek, mint érzékeny lény, csak megjeleníti tünetével a problémát, de az egész egységnek, a családnak kell együtt segíteni.

Félreértés ne essék: ez nem a szülő hibáztatását jelenti, csupán azt, hogy valami zavar van a rendszerben, aminek megoldása mindenki együttes érdeke. A kutatók, például az argentin származású Salvador Minuchin, illetve az olasz Selvini-Palazzoli leírtak néhány jellemzőt, ami gyakori probléma a szomatizáló családokban. Ezek közül nézzünk néhányat!

Túlvédés, ugyanakkor a gyermek bevonása felnőtt konfliktusokba

Elsőre talán ellentmondásosnak tűnik Minuchin két megállapítása, mi szerint ezekben a családokban egyfelől jellemző a gyermek túlvédése, másfelől olyan terheket kap a gyermek, melyeket még nem bír el, mert a szülők bevonják őt (még ha nem is szándékosan) felnőtt konfliktusaikba.

Például a gyermeknek panaszolják el a másikkal kapcsolatos sérelmeket, rosszabb esetben elvárják, hogy a gyerek melléjük álljon a másik szülővel szemben. A két jelenségben van egy hasonlóság: senki sem tartja be a határokat. A gyermek túlóvása azt jelenti, átveszünk tőle olyan felelősséget, aminek vállalására már ő is képes lenne, nem tesszük ki olyan kihívásoknak, amikkel megküzdhetne. A másik esetben épp fordítva: olyasmit akasztunk a nyakába, ami nem az ő dolga. A hasonlóság tehát az, hogy összekeveredik, kinek mi a szerepe. Minuchin ezeket „összemosott” családoknak nevezi.

A családtagok érvénytelenítik egymás üzeneteit

Ez Selvini-Palazzoli gondolata, de jól passzol az összemosottsághoz is, csak itt a vélemények, gondolatok keverednek. Terápiában is megjelenik, ami a hétköznapokban is megfigyelhető: az egyik mond valamit, a másik legyint, hogy nem is úgy van. Például anya közli, hogy Pisti verekedős gyerek, mire apa: nem verekedős, csak megvédi magát. Mondhatja persze, hogy ő másképp látja, gond akkor van, ha egyik családtag érvényteleníteni akarja a másik véleményét. Ennek szélső esete, mikor már egymás nevében beszélnek. A terapeuta a gyermeket kérdezi: mit szeretsz leginkább csinálni, mielőtt kinyithatná a száját, anya már válaszol is, „focizni szeret”.

A családtagok nem vállalják a vezető szerepet, és a személyes felelősséget

Ahhoz, hogy bármilyen feladat, program gördülékenyen végbemenjen, kell egy karmester. Ez nem autoriter családot jelent, csak azt, hogy lehet tudni, ki tartja egyben a folyamatot. És persze, az illető a felelősséget is vállalja, ha valami nem jól sikerül. Ha apa szervezi a családi nyaralást, ne Ilkát, a kamaszt hibáztassa, amiért az ő ötlete volt, hogy ezen a vacak helyen szálljanak meg. Ha végül is ő döntött, ő foglalta le, akkor övé a felelősség is. A ilyen családokban olyan a döntés és a felelősség, mint a forró krumpli, egymásnak passzolgatják a családtagok.

shutterstock 24105763
Fotó: Shutterstock

Titkos koalíciók

Titkos koalíció az, amikor két családtag összefog egy harmadik ellen, és ez burkoltan, őszintétlenül történik. Néha csupán egy összekacsintás kell hozzá, máskor többórás kupaktanácsot is jelenthet. Olykor a segítés álarcába öltözik. Például, mikor anya és lánya arról sutyorognak, apa ilyen meg olyan, például olyan rossz a természete, mindig kiabál, nem lehet elviselni.

Akkor bejön apa, mond valamit morcosan, a két nő csak összenéz, szemükben: „na, erről beszéltünk az előbb”. Más dolog, amikor két családtag egyetért abban, hogy valami számukra probléma, amit nem vesz észre a másik, és őszintén elé állnak, feltárják szempontjaikat, és közösen igyekeznek megoldást keresni. A titkos koalíció nem annyira a megoldásról, mint a hatalom jóleső érzéséről szól. Bármennyire is kellemes az érzés: „egy brancsban vagyunk”, végül mindenki rosszul jár, mert rombolja a család egységét és működőképességét ez a dinamika.

Persze, nemcsak testi betegségnek látszó probléma lehet tünet, de gyakori, hogy így tudja megjeleníteni (természetesen nem szándékosan és nem tudatosan) a gyermek a feszültséget. Gyerekeknél különösen lényeges a család szerepével is foglalkozni, hiszen ők kiszolgáltatottak az otthoni hangulatnak, légkörnek, nincsenek abban a helyzetben, hogy változtassanak rajta, vagy érzelmileg függetlenítsék magukat tőle. Míg felnőtteknél azon van a hangsúly a terápiában, hogyan erősödjenek meg úgy, hogy ne hasson rájuk betegítően az őket érő stressz, gyermekeknél mindig fontos a családdal is foglalkozni.

Cziglán Karolina, pszichológus

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta