SZÜLŐSÉG

Mibe kerül egy iskolás gyerek?

2012. október 24., szerda 15:20

Érdekes felmérést kaptunk az iskolakezdés és az iskolalátogatás költségeiről. Ezek alapján az általánosba és középiskolába járó gyerekek szülei átlagosan 31 ezer forintot költöttek idén az iskolakezdésre, a felsőoktatásban viszont ez már 55 ezer forintra rúgott. Az év során pedig állítólag havonta 13,5 ezer (általános+közép) illetve havi 40 ezer forintot (felsőoktatás) költünk iskoláztatásra.

stockfresh 1974910 hands-of-a-businesswoman-showing-calculator s

Mit gondolnak, reálisak a felmérés számai? Ha minden költséget beleszámolunk, tényleg elég havonta 13,5 ezer forint? És tényleg minden belefért az év elején 31 ezerbe? Vagy ez az összeg csak a szuperminimumra elég?

Ebben a Cofidis megbízásából elvégzett, 1000 fős, reprezentatív kutatásban a legtöbben írószerekre, tankönyvekre, iskolai étkeztetésre, utazásra és sportfelszerelésre költöttek.

Egy iskolásra havonta:

 • 166
  13,500 elég
 • 533
  13,5-20 ezer
 • 472
  20-30 ezer
 • 182
  30-40 ezer
 • 225
  40 ezernél is több

Havi 13,500 forint viszont mire elég? Budapesten ennyiből kijön egy havi tanulóbérlet (3850 forint), az ebédbefizetés (ez mindenhol más, nálunk három étkezésre nagyjából havi 8 ezer forint), az osztálypénz (havi 4-500 forint), és az iskolai múzeum/színház/mozilátogatások díja (havi 1000-1500 forint).

Viszont akkor még nem költöttünk egyetlen fillért sem ezen felül, nem vettünk új füzetet, tollat, ceruzát, nem fizettünk be egyetlen különórát sem, természetesen ennyiért a gyereknek nemcsak tandíja nincs, de alapítványi hozzájárulása sem, nem kapott zsebpénzt és sportfelszerelést sem.

Az iskolakezdés 31 ezer forintos költsége ugyanígy értelmezhető csak, beleférnek ugyan a tankönyvek+füzetek+íróeszközök, ezen felül még egy olcsóbb iskolatáska is, de ezzel még korántsem értünk végére a nyár végén kinyögendő költségeknek.

Mindennel együtt mennyi volt az iskolakezdés?

 • 215
  31 ezer elég volt
 • 487
  31-50 ezer
 • 372
  50-70 ezer
 • 132
  70-90 ezer
 • 184
  90 ezernél is több

Egy átlagos gyerek tuti kinövi a tornacipőjét a nyár során, de nem csak azt kell neki venni, hanem egy olyan párat is, amiben ősszel járhat majd. Pótolni kellett a mostanra boka fölött lengedező gatyákat, a csukló fölé érő hosszúujjú pólókat, kell egy-két új pulcsi, és máris elröppent még egy pár tízezres.

Ha pedig valakinél még ezen felül olyan költségek is felmerülnek, mint egy új íróasztal székkel, az általában újabb 20-30 ezer forinttal dobja meg a szeptembert, még akkor is, ha nagyon olcsó darabokat szereztünk be. Nyár végi cikkünkben azt számoltuk ki, egy első osztályosra akkor költünk nagyjából 30 ezer forintot, ha csak a néhány legszükségesebb tételt vesszük meg, és azt is a legolcsóbb helyen, ráadásul ebben az összegben még nem volt benne az ebédbefizetés, és az osztálypénz sem.

Akkor arra jutottunk, még akkor is könnyű eltapsolni csaknem 90 ezer forintot, ha valaki odafigyel a költségekre, de mondjuk nem tudja elodázni a tanulóbútorok beszerzését. Önöknél mennyi volt az iskolakezdés idén?

És még egy kérdés. Megterheli a családi kasszát az iskoláztatás?

Megterheli a kasszát az iskoláztatás?

 • 131
  Egyáltalán nem
 • 561
  Érezzük a költségeket
 • 546
  Nem könnyű mindent kifizetni
 • 270
  Rendszeresen gondot okoznak az iskola költségei

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.10.24 17:26:11szabonee

  Kedves Naiv Cikkíró!

  Látom, hogy fogalmad sincsen a magyar valóságról. Sokan nem hogy havi 13 ezret hanem összesen egy év alatt nem költenek ennyit gyerekükre. Azért mert nincsen miből!!!

  Saját példa. 6 gyerekes családban nőttem fel, ja nem cigányban. (Azt hiszem fontos.)

  Mondjuk már jó régen kezdtem az iskoláimat. Nyáron tanszerbevásárlás pár ezer Ft-ért, jobb esetben kaptam egy tornacipőt, rosszabb esetben egy régit vittem tornaórára. Iskolatáska Anyukám vart nekem, vagy használt. Ruhák rokonságtól szintén hazsnált. Mivel nem nagyon volt pénzünk ezért a legnagyobb probléma nem az íróasztal és a szék volt, hanem hogy mindenkinek legyen saját ágya. Asztal, szék lomtalanításból volt, vagy a családi étkezőasztalnál tanultunk. Ja és saját szobánk sem volt külön nemenként. Mégis felnőttem!

  Középiskola: tankönyveket nem kaptam, mert emlékszem máig 1998-ban 25 ezer Ft lett volna a gimi elsős könyvem. (Akkor nem volt ingyen könyv, a felsőbb évesektől kuncsorogtam.) Ebédet ingyen kaptam, amit meg is ettem, mert ha nem akkor éhes voltam. Otthon nem volt másik. Egész gimi alatt ösztöndíjas voltam, abból vettem magamnak néha ruhát, cipőt, füzetet. Amint lehetett dolgoztunk szórólapokat, telefonkönyveket hordtunk és abból magunknak megvettük amit kellett.

  Főiskola: előtte nyáron dolgoztam és emlékszem, hogy 60 ezer Ft-ból minden tanszert megvettem magamnak és még egy cipőt is és pár ruhát. Ösztöndíjból és diákhitelből elvégeztem az iskolát.

  Ja és most az olyanok miatt nincsen gyerekem, mint ennek a cikknek az írója, mert most sem tudnék 2 diplomával megfelelni a társadalmi elvárásoknak és inkább nem vállalok gyereket.

  Nem is beszélve a következő blog írójáról, akivel mélyen együtt érzek: www.ciganysorsom.blog.hu
  Szerintem neki sem a cikkben felsorolt problémák voltak a legnagyobb gondjai.

  Na erre lehet kommentelni!

 • 2012.10.24 17:33:45magyar ember teli szájjal

  Szerintem a 69! értékét kellett volna kiíratni a számológéppel, nem az egymilliót, a cikkhez egyiknek sincs köze de a 69! nagyobb.

 • 2012.10.24 17:44:07dukeekud

  Nagyon felreertheto a cikk cime, azt hittem, iskolas gyerekeket lehet vasarolni, es hogy arrol szol a cikk, milyet, hol, mennyiert erdemes venni.

 • 2012.10.24 18:56:38némafilm

  szabonee, ne a cikkírón verd le a gyerekkorodat. az írásod nem büszkeséget, hanem vehemens arroganciát sugall. számomra nem társadalmi elvárás, hogy a kölyköm ne kinőtt, és rokonoktól herdált ruhákban járjon, hanem személyes igény. iskolatáskát varrni nem tudok, étkezése nem ingyenes, otthon is etetem, nem az étkezőasztalon tanul, saját szobája van, hű, micsoda luxus, szégyellem magam nagyon.

 • 2012.10.24 19:02:35Alaister Grand

  Valamit biztos rosszul csináltam, de soha a büdös életbe nem került ilyen összegekbe a gyerek. Egy iskolakezdés max 5 ezer (ingyenes nekünk a tankönyv), és havonta sem kerül ennél többe.

 • 2012.10.24 19:15:20LAV

  Nem iskolakezdésről van szó, hanem arról a 8-9 hónapról, amíg az a kölyök suliba jár egy tanévben. kb. 10ezer a kaja, oszt.pénz 1000. ez fix. és még nem sportolt, nincs különóra, nem tanult zenét, s messze van a kultúrától - mert ezek bizony nem ingyenesek....ja, bocs. nekem nem ingyenesek. mert csak 2 gyerekem van. nem 3 vagy annál több...

 • 2012.10.24 20:06:14pc guru-e vagyok

  @LAV Talán nem mindenki jár különórára, és ne tanul zenét sem, mert nincs rá keret. Nem értem, most mire fel támadod azokat, akiknek nem kell kaját fizetni. 3 gyereknél már majd 30 ezer havonta a sulikaja. És akkor még mást nem költöttél rájuk. És ki mondta, hogy akinek 3 gyereke vagy több is van, azt sosem rúgják ki vagy nem lesz beteg, hogy normális fizetésből tudja mindezt előteremteni.

 • 2012.10.24 20:39:00Szőkeherceg-bombanője

  A gyerekeim tankönyvei 10 ezer körül voltak első körben, de ebben az összegben nem volt benn a nyelvkönyv, ami további 3000 körüli összeg. A fiam középiskolás, neki a szakmai könyvek is rájöttek, ez további pár ezer forint. Mindkét gyerekemet gyakorlatilag tokától bokáig kell felruháznom szeptember elején, olyan korban vannak, hogy kinőnek mindent egy nyár alatt. A havi bérlet mindkettőjüknek szükséges, csak az egyik gyerekem ebédel benn (a másiknak nincs rá lehetősége), az ő kajája (csak az ebéd!) kb. 8500 Ft-ba kerül és azért ennyibe (még mielőtt vki beleköt), mert kiemelt minőségű ételt kapnak, sok fehérjével. (speciális iskolába jár, sokat mozog) Átlagban két havonta veszek neki új balettcipőt és gyakorlóruhát, ez alkalmanként olyan 5000 Ft körüli költség. Mindezekre jön az osztálypénz, a korrepetálás és az összes többi. Szóval nem, nem éri meg gyereket nevelni anyagilag, de nem is ezért csinálja az ember. :)

 • 2012.10.24 21:14:51nocommento

  Tisztázzuk: a három gyerek ingyen dolgait is én fizetem az adómból. Miről beszéltek? Csak nektek van ingyen. Nekem nem a kettővel, a tietek sem.

 • 2012.10.24 21:29:41pc guru-e vagyok

  Ó, az adód. Amit a fél ország nem fizet, mert mindenki feketézik, maszekol, minibálbérre van bejelentve...hahaha Hiába vannak körülöttem értelmes és kevésbé értelmesek, egy kezemen megszámolom, hányan vannak több százezres bruttóval bejelentve és persze nem ők kérték, hogy így vegyék fel őket. Ha mondanék pár cégnevet, néznétek nagyokat.
  Arról nem is beszélve, hogy te is, ha van gyereked, akkor évekig lopod az államot, az adónkból megy a kajára, szóval semelyik anyuka ne vegye a szájára az adómból kapod kifejezést, mert undorító. Amúgy, én sosem sajnáltam nagycsaládokra az adómat, talán akkor jutott eszembe ilyesmi, amikor hallottam, hogy egyes BAZ megyei falvakban az általános iskolás cigány lányok azért szülnek sorban, mert kiderült, hogy milyen tuti évekig havi huszonezret kapni az államtól, csak úgy,micsoda zsebpénz.

 • 2012.10.24 21:32:01LAV

  pc guru-e vagyok: nem támadom, de sajna sokan azért szülnek három gyereket, mert azoknak ingyen tankönyv, ingyen kaja, és egyéb különleges juttatások járnak. és mielőtt ebbe is valaki belekötne, nem , én nem is irigylem ezeket a családokat. és nem kötelező semmiféle különóra, de van, akinek kell, van, aki igényli, és a szülő pedig próbálja megadni. irigység nélkül, sajnálkozás nélkül, és a másikra való köpködés nélül.

 • 2012.10.24 21:38:05némafilm

  étkezzenek ingyen, rendben, de úgy baromi könnyű ötezerrel dobálózni per hó. "valamit biztos rosszul csináltam", pf.

 • 2012.10.24 22:06:24FZ6R

  Összehasonlításképpen - és csak az érdekesség szempontjából: az én saját külföldi egyetemi költségeim (forintra átszámolva):
  Tandíj (nappali tagozatosként): 2,550,000 /év (10-14 tantárgy, tavaszi és őszi szemeszter együtt - változó hogy mennyit veszek fel)
  A tandíjam fele ösztöndíj, a másik fele diákhitel (csak az iskola befejezése után kezd kamatozni).
  Kaja - ebéd/hó: van némi kedvezmény ha az ember előre feltölti az iskolai kártyáját: kb. 35,000-ből kijön.
  Tankönyvek: hatalmas lehúzás megy ezzel. Az iskolai könyvesboltban a legdrágább, de lehet rendelni is olcsóbban. Volt olyan tankönyvem ami 45-50,000-be került.
  Tankönyvek egy átlagos szemeszterben: kb. 100,000. Néha visszavásárolnak párat, féláron.
  Parkolás: messzi, tömött parkolóban: 19,000/év - közelebbi parkolóházban: 77,000/év - motorral (ezzel lehet legközelebb megállni): 9,900/év. A suli 1-1 pontja között akár 25 perc gyaloglás is megesik, szóval motorozni a legjobb (én is ezt teszem ha az időjárás megengedi).
  Kolesz/szemeszter: 660,000-1,100,000. Attól függ melyik épületben... 12 kolesz van.
  Ez nem magán, hanem állami egyetem, bár elég jónak számít. Mégvalami: én helyi lakosnak számítok - külföldieknek szorozd kettővel a tandíjat.

 • 2012.10.25 12:15:54muckonya

  Nemcsak az iskoláztatás kerül pénzbe, de az oviban és a bölcsiben is kell kaját, csoportpénzt, egyebet (pl. színház, koncert) fizetni. A bölcsis gyerekem esetében ez pl. 16 ezer / hó. Mondjuk én eleve számoltam azzal az eshetőséggel, hogy a gyerekre költeni kell (kaja, ruha stb.) és nem lesz minden ingyen. Mások ezen miért lepődnek meg? Én is hallom a bölcsiben, hogy morognak a 300 Ft-os csoportpénzen azok is, akik ennek a tízszeresét költik műkörömre havonta.

 • 2012.10.25 12:20:29poste restante

  némafilm
  teljesen egyetértek mindkét kommenteddel.

  pc guru-e vagyok
  igen, a két gyerekeseket hátrányosan érinti ez a "csak 3 gyerek, a gyerek" probléma. Én pl egyedül nevelem a kettőt, s képzeld!, rendesen bejelentett fizetéssel...És minden itt leírt tételt egyedül fizetek és duplán!
  És ismerek 3 gyerekes családot, aki ebédet ingyen kap, viszont medencés, szaunás "palotában" lakik. És persze vállalkozóként a lehető legkevesebb adót fizeti. Akkor hogy is van ez?

 • 2012.10.26 14:34:34ildiko78

  miért sorolandó az iskolai kiadások közé a gyerek kinőtt holmijának kicserélése? Ha nem járna iskolába nem kellene? ennie nem kellene, ha otthon lenne?
  Nekem is sok, a gyerekek ebédjére (2 óvodás) kiadni majdnem nyolc ezer forintot mikor van hogy éhesen jönnek haza és reggelizni itthon reggeliznek. De, ha itthon főznék nekik, az mennyivel lenne kevesebb?
  úgy igyekszem spórolni, hogy előre igyekszem megvenni használtan amit lehet a jövőre iskolába menő nagyfiamnak (könyveket vagy kapjuk ingyen vagy nem), illetve előre igyekszem megvenni a ruhákat is, cipőt is, valamelyiknek jó lesz :-)

 • 2012.10.26 14:36:04ildiko78

  miért sorolandó az iskolai kiadások közé a gyerek kinőtt holmijának kicserélése? Ha nem járna iskolába nem kellene? ennie nem kellene, ha otthon lenne?
  Nekem is sok, a gyerekek ebédjére (2 óvodás) kiadni majdnem nyolc ezer forintot mikor van hogy éhesen jönnek haza és reggelizni itthon reggeliznek. De, ha itthon főznék nekik, az mennyivel lenne kevesebb?
  úgy igyekszem spórolni, hogy előre igyekszem megvenni használtan amit lehet a jövőre iskolába menő nagyfiamnak (könyveket vagy kapjuk ingyen vagy nem), illetve előre igyekszem megvenni a ruhákat is, cipőt is, valamelyiknek jó lesz :-)

 • 2012.10.31 11:53:08kicsinap

  3 gyereknek nem jár ingyen a kaja, csak 50%-os a kedvezmény. Plusz jár az elvileg ingyen tankönyv, de az állam csak 12 e Ft-ig állja, a felett ki kell fizetni. Ennyi.
  A három gyereknek háromszor kell osztálypénzt fizetni, háromszor színházat, az osztálykirándulást, háromszor diáksportkört (amit akkor is kell fizetni, ha nem jár arra a gyerek), háromszor kell neki füzetet venni, háromszor ceruzát stb.

  Amúgy ha annyira irigyli valaki, akkor hajrá, tessék vállalni hármat, aztán mindjárt neked, neki is jár az a rengeteg támogatás.

  Amúgy az SNI-s gyereknek is ingyen jár a tankönyv, sőt, a tartósan beteg (pl. asztmást gyereknek) is 50%-ot kell csak fizetni a kajáért. Sőt, utána még magasabb családi pótlék is jár.

 • 2015.06.14 13:46:05Horváthné Nagy Henrietta

  Igaz a cikk régi,de néhány nagyon okosnak én is kiírom:Három gyermekes családoknak csak akkor ingyenes az étkezés,ha fejenként 40 ezer alatt van a havi egy főre eső jövedelem,tehát ha mindkettő szülő dolgozik,tuti az étkezésre csak 50% kedvezmény jár!Ha annyira irigykedtek a nagycsaládos szülőkre..vállaljatok Ti is harmadik gyereket! Háromból két gyerekem iskolás,havonta fejenként ezer-ezer az osztálypénz,kirándulást,mozit,színházat,külön kell fizeti,ezek 500ft.-tól 2 ezer forintig terjednek egy-egy alkalommal.Gimis lányom ebédje (csak az ebéd) 50% kedvezménnyel havonta 8ezer,mert nem moslékot etetnek velük.Elsős lányunk ebédje közel 5 ezer 50% kedvezménnyel,az elsős beiskoláztatása: Táskával,tornafelszereléssel,tolltartóval,írószerekkel,technika és rajz felszereléssel,füzetekkel,füzet és könyvbekötővel, stb. belekerült több mint 60 ezerbe,és akkor a könyvekért "csak"3 ezret fizettünk.A többi könyvtári,illetve néhány ezer forintot gyerekenként ad az állam,de minden elsős,második és harmadikos gyerek esetében ez már így van! Év közben elfogy a nyár végén vásárolt néhány HB grafitceruza,színes ceruzák,radírok,faragók..pld.egy közepes minőségű 12 db-os színes ceruzakészlet 800 ft.-nál kezdődik,havonta egy csomaggal biztos venni kell,első osztályos gyerekek még sokat színeznek és rajzolnak,grafit ceruzát min.5-6 db-ot havonta biztos venni kell..és még sorolhatnám.Gimis lányom füzeti,tollak,rajzra alap felszerelés,kb 25ezer,úgy hogy tavalyi évben kapott tornazsákja,táskája és tolltartója még tökéletes állapotban van.A tankönyvei újabb 22 ezer,mert bár kölcsönözhetné a könyvtárból őket,meg kell venni szinte az összeset,,mert érettségire kellenek,nem kölcsönözhet ki több tucat könyvet az utolsó néhány hónapban.

 • 2015.06.14 13:57:29Horváthné Nagy Henrietta

  Nagycsalád vagyunk,de családi pótlékon kívül SOHA semmilyen segélyt nem kértünk,és nem is kaptunk,és nem panaszkodunk,nem sírunk..A normális,dolgos,nagycsaládos szülőket nem kellene már piszkálni,és irigykedni rájuk,ránk.Lehet utánunk csinálni mindent! Családi pótlékról csak annyit,hogy három gyerek esetében,gyerekenként 16ezer forint,ahol "csak" egy gyerek van ott 12 200 ft. két gyerek esetében,gyerekenként 13 300 forint.Sajnáljátok azt a plusz 3800 illetve 2700 ft.-ot gyerekenként?Elárulom nem nehéz ilyen árak mellett rákölteni a gyerekekre!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta