SZÜLŐSÉG

Kislányom, mindent meg kell enned, ami a tányérodon van!

2011. július 27., szerda 19:10

Ismerős? És te mit teszel, ha a gyerek csak tologatja az ételt? Körkérdésünkből kiderült: a Tiszta Tányér Harcosai összecsapnak a Néha Én Sem Kívánom liberálisaival.

Fotó: Steve Karsch
Fotó: Steve Karsch

Panni ötéves kislánya, Flóra otthon mindig hisztit csinál az evésből: tologatja, nem kéri, kiborítja, játszik vele. Panni elmondása szerint a helyzet mindig rosszabb, ha a nagyitól jön meg a gyerek: "Anyósoméknál - persze - kényeztetik a gyereket: ezt egyél Flórikám, ha nem kérsz, egyél azt, Flórikám, és ha még az sem kell neki, akkor gyorsan összeüt a nagyi valami finomat. Én meg hiába próbálom a rendre szoktatni, meg arra, hogy meg kell ennie, amit elé teszek..." - panaszolja Panni. Gondjával nincs egyedül.

"Én nagyon nem szeretek ételt kidobni. Igyekszem minél jobban eltalálni a mennyiségeket, de hát nem mindig lehet – és ezért kétszeresen dühít az, ha a srácok (Bálint és Arno, 4 éves ikrek) nem eszik meg, amit főztem" – mondja el Kriszta. "A tiszta tányérok híve vagyok, vagyis sokszor ott ülnek az asztalnál addig, amíg meg nem eszik, amit eléjük teszek" – teszi még hozzá az anyuka. De vajon tényleg bele kell tömni a vacsorát a gyerekbe?

Kati nem ért egyet. "Én egyszerre mindig csak kis adagokat teszek Marci elé a tányérra, és néha kér még, néha nem. De ha kér, akkor viszont mindig meg is kell ennie azt, amit elé teszek." Sára mással próbálkozik. "Nálunk az a szabály, hogy legalábbis ki kell próbálniuk a lányoknak (Magda 3, Abigél 6) azt, amit főztem nekik. És ha desszertet is szeretnének, akkor az étel egy külön részét meg is kell enniük, addig nincs nasi!" A dietetikusként rálátással bíró Bea viszont fontos dologra hívta fel figyelmünket: "A felsorolt példákkal az a baj, hogy vagy a hatalomról szólnak (márpedig megeszed – márpedig ellenállok), vagy arról, hogy a gyerek akkor is tömje magát degeszre, ha nem éhes, vagy éppen nem kívánja azt, ami előtte van a tányéron. Hacsak nem akarod azt, hogy a gyerekek rossz mintákat rögzítsenek, amelyek aztán később fogják megbosszulni magukat – így lesz megannyi kisgyerekből evési problémákkal élő túlsúlyos felnőtt." Bea úgy tartja, egyszerűbb egészséges ételeket főzni, és a gyerek úgyis megeszi, ha éhes. Elmondása szerint ha a gyereknek elég volt, akkor náluk nem kell többet ennie, még akkor sem, ha amúgy Bea anyai ösztönei etetnék még a gyereket. "Ha éhesek, esznek. Ha nem, nem" – mondja. – "Kint hagyom az ételt az asztalon, és hamarosan amúgy is jön a három gyerek libasorban, mintha mi sem történt volna."

"Ki vagyok én, hogy megmondjam, éhes-e a gyerek?" – adja Bea alá a lovat Anikó. "Nem megyek bele a csatározásokba, egyszerűen meg van mondva Nettinek, hogy ha enne csokit vagy más édességet, akkor megteheti, ha előbb megeszi a vacsoráját – ha pedig nem eszi, hát akkor nem kap."

A tiszta tányérok sokakban hagynak mély nyomot

"Én huszonévesen jöttem rá arra egy étteremben, hogy akkor is megeszem az egészet, amit elém tesznek, ha nem kívánom" – meséli Judit. – "Ebben benne van a megannyi hosszú óra, amit magányosan töltöttem a tányérom fölött 6-8 évesen, de én azóta tudom, nem akarok ilyen felnőttet nevelni a gyerekeimből..."

Hogy mi a helyes megoldás? Mindenkinek gyereke és vérmérséklete szerint más és más. Érdemes változatosan, érdekesen főzni, de sokaknak nincs erre ideje vagy kapacitása. Van, aki úgy tálal, hogy az már eleve felkelti a kicsi érdeklődését (erre jó például a Mr. Food Face tányér), de ilyen kiegészítők nélkül is lehet szendvicsből kishajót, krumplipüréből krumplinyomóval hajat, husiból szemöldököt és szakállat készíteni...

Móka az evés: a Mr. Food Face tányér
Móka az evés: a Mr. Food Face tányér

Persze ha kivételesen kreatív vagy, és kivételesen sok időd van, olyan ételekkel is szórakoztathatod a gyereket, mint a Cute Food for Kids bloggere. Ha épp úgy alakul, nyúld le bátran az ötleteit, végül is azért csinálja a blogot.

Nutellás maciszendvics
Nutellás maciszendvics

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta