SZÜLŐSÉG

Ha dolgozni szeretnél, ezt a 7 kérdést tedd fel magadnak

2011. július 6., szerda 07:26

Mit tegyél, ha szeptemberben munkába szeretnél állni? Még csak a nyár elején járunk, de sokan már most az őszt tervezgetik: a gyerekek kirepülnek, kezdődik az óvoda, a bölcsőde, az anyukák pedig a babázással töltött évek után visszamennének dolgozni. De hogyan és hova? Új sorozatunkban Vida Ágnes segít eligazodni a kérdések között.

Hogyan, hova?

Ideális esetben szívesen látnak azon a munkahelyeden, ahonnan GYES-re mentél, ebben az esetben is érdemes azonban felvenni a kapcsolatot a munkahelyeddel (ha az elmúlt években nem tartottad volna velük a kapcsolatot) és megérdeklődni, mikor, hogyan, milyen feltételekkel tudsz visszatérni.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanis az anyukák 47%-a nem tud ugyanarra a munkahelyre visszamenni, ahonnan elment szülni. Az évek során a cég átalakulhat, megszűnhet, de még gyakoribb az az eset, amikor a pozíciódba felvesznek egy embert, akit nem szeretnének kirúgni csak azért, mert te visszatérsz.

Legyél proaktív!

Ezért kell hónapokkal korábban felhívni a céget és megkérdezni, mi változott, hova tudnak felvenni, mit tudnak ajánlani. Nem ritka az az eset, amikor csak más helyre tudnak felvenni a cégen belül. És arra is fel kell készülni, ha a cég csak a kötelező 30 napra tud visszavenni, aztán elbúcsúztok egymástól – ne legyél félénk erről beszélni, ha azt érzed, hogy nagyon nem tudnak neked helyet biztosítani, akkor nyugodtan kérdezz rá őszintén, mik a terveik, jobb, ha előre fel tudsz készülni az álláskeresésre.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb anyuka sorsa idővel az álláskeresés lesz, még akkor is, ha a korábbi állásába visszaveszik, mert gyakran kiderül, hogy a kisgyermekes életmód nem egyeztethető össze a korábbi munkatempóval, de gyakori az a helyzet is, amikor az anyuka az otthon töltött évek alatt felismeri, hogy valami egészen mással szeretne foglalkozni, mint korábban.

Hogyan érdemes nekiállni a munkakeresésnek, ha szeptemberben kezditek az ovit?

Első lépésként, mielőtt állásportálokat kezdenél böngészni, indíts tervezéssel! Ha végiggondolod mit és hogyan szeretnél, mi lenne az ideális neked és a családnak egyaránt, akkor sokkal jobb eséllyel indulsz neki az álláskeresésnek, mintha vaktában lövöldöznél:

1. A korábbi pozíciódban szeretnél elhelyezkedni vagy valami egészen újat keresel?

Lehet, hogy eddig vezető beosztásban voltál, de most szívesebben dolgoznál kisebb teher alatt, vagy eddig sokat kellett utaznod a munkád miatt, de most egy helyhez kötött munkát vállalnál inkább. Ha tudod, mit keresel, könnyen a keresés.

2. Milyen munkakört szeretnél ellátni?

A régi szakmádhoz térnél vissza vagy szakmát váltasz? Sokan tanulnak az otthon töltött évek alatt, új diplomát, másik szakmát szereznek. De az is lehet, hogy az eddigi foglalkozásodon belül szeretnél most egy másik területtel foglalkozni (például nyelvtanárként a gyerekek helyett most felnőtteket oktatnál szívesebben)

3. Milyen céget keresel (kisvállalkozások, nagyobb cégek, állami szervezetek, civil szervezetek stb.)?

Egészen mások egy kisebb vagy egy nagyobb cég elvárásai az alkalmazottakkal szemben és másként lehet az ilyen állásokat is megtalálni. A kisebb cégeknél gyakrabban van szükség igazi „mindenesekre”, sokkal sokrétűbb és összetettebb feladatokat kell ellátni egy-egy alkalmazottnak, de személyesebb a kapcsolat a tulajdonosokkal, ezért rugalmasabban állhatnak egy kisgyermekes anya időbeosztásához.

Míg egy nagyobb cégnél pontosabb a munkaköri leírás, de gyakoribb a túlóra és kevésbé rugalmas a cég az egyéni igényekkel szemben. Te melyik közegben érzed magad jobban?

4. Hogyan tudod majd megoldani a gyermekkel összefüggő helyzeteket (betegség, nyári szünet, beszoktatás, ki fogja hozni-vinni a gyereket az oviba)?

Ezeket a kérdéseket előre válaszold meg magadnak, hiszen bármelyik felvételi beszélgetésen felmerülhet. Egyik ismerősöm egyedülálló anyaként az óvodás gyermekével keresett állást, és bizony a felvételi beszélgetésen feltették neki a kérdést, mit fog csinálni, ha beteg a gyerek. Sokan ilyenkor csak hebegnek, habognak, vagy azt mondják „majd megoldjuk” (amiből a munkáltató rögtön kihámozza, hogy „táppénzre fog menni”). Ő viszont részletesen elsorolt több megoldást is, kire tudja bízni a beteg gyereket, kit tud hívni, hova tudja elvinni. Felvették.

5. Milyen munkaidőt tudsz vállalni?

Lehet, hogy a bölcsőde vagy az óvoda első éve betegeskedéssel fog telni, vagy nehezen szokik be a gyermek. Ha tudod, hogy ő gyakran beteg, vagy ha módod van rá, hogy fokozatos legyen az átmenet, akkor megteheted, hogy az első évben csak 4 vagy 6 órában dolgozol majd. Leggyakrabban a kereskedelemben találhatsz részmunkaidős helyeket.

6. Miben vagy a legjobb?

Ha egy álláshirdetésben azt írják, hogy „jó kommunikációs képességgel rendelkező”, akkor még a legintrovertáltabb álláskereső is azt mondja, hogy ő erre képes, hiszen nagyon jól tud beszélgetni másokkal :) Így kerülhet egy boltba a pult mögött elbújó eladó, akiből harapófogóval sem lehet kihúzni a válaszokat, nemhogy magától adná el a terméket. Lehet, hogy ugyanő kiválóan teljesítene egy irodában, vagy a könyvelésen, ahol nem kell emberekkel foglalkozni. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyél a valódi képességeiddel:

-      Csapatjátékos vagy vagy magányos farkas?

-      Az irodai munkát kedveled inkább vagy szeretsz szervezni, egyik helyről a másikra menni, „nyüzsögni”, emberekkel találkozni?

-      Szívesen és gyorsan tanulsz új dolgokat?

-      Vezető vagy, aki gyorsan a csapat élére áll bármilyen helyzetben, vagy inkább szeretsz a háttérben dolgozni?

-      Bírod az állandóan változó körülményeket és az állandó tűzoltást? És a monoton munkát?

7. Biztosan alkalmazott szeretnél lenni?

A legtöbb nő a gyermekvállalás után ismeri fel, hogy valójában nem szeretett alkalmazott lenni és a női vállalkozások többsége is ebben az időszakban születik. Szabadúszóként gyerekek mellett is rugalmasabb időbeosztásban dolgozhatsz. Érdemes tehát körülnézni, milyen alvállalkozói munkákat szerveznének ki cégek, amiket el tudnál látni, ha pedig tudsz angolul, érdemes körülnézni a freelancer oldalakon is, ahol számtalan egyszeri szabadúszó feladatra keresnek embereket, többnyire informatika, grafika, tördelés területen.

A cikksorozat következő részében elmondom, hogyan marketingezd magad a munkaerőpiacon, hogy ne csak egy legyél a sok jelentkező közül, hanem maguktól keressenek a munkaadók

Vida Ágnes

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.06 09:05:37oliv08

  legtöbben a gyerek két éves korában mennek vissza szerintem, akkor mi van? Akkor nem 30 nap múlva tesznek ki, hanem 1 év 30 nap múlva?

 • 2011.07.06 10:57:19vidaagi

  "A gyermekgondozási segély folyósításának az időtartama alatt, ha a munkavállaló akár rész, akár teljes munkaidőben dolgozik, a segély folyósításának a teljes időtartama felmondási tilalomra okot adó körülménynek minősül, a munkavállaló munkaviszonya munkáltatói rendes felmondással nem szüntethető meg." - azaz, ha a kicsi 2 éves korában visszamész és a munka mellett még kéred a GYES-t is, akkor a GYES idejére + 30 napra jár a felmondási tilalom.

 • 2011.07.06 11:20:48oliv08

  köszi, én ezt szeretném, meg is kattannék itthon öt év alatt.

 • 2011.07.06 13:25:22tündérborsó

  ez jól hangzik, mármint a felmondási tilalom. én is szeretnék visszamenni dolgozni jövő tavasszal, bár, hogy hova, jó kérdés. nem lesz egyszerű melót találni.
  addig még kellene nyelvvizsgáznom, hogy végre a kezemben legyen az a szaros diploma. plusz nem ártana még egy tanfolyamot is elvégezni. mindezt persze miből? a gyed kb. az éhenhaláshoz elég. jól ki van ez találva. :)

 • 2011.07.06 15:38:06Figyel Castro

  Ez a nő mindenhez "ért"???

 • 2011.07.06 16:02:08KatkKatus

  Azt azért szerintem hozzá kellene tenni, hogy:
  - aki most szeptembertől akar elkezdeni dolgozni, annak most, július elején (amikor köztudottan pang az álláspiac) elkezdeni keresni már régen késő...
  - valamint szerintem azt is el kellene mondani - a teljesség kedvéért - , hogy a 30 napos felmondási tilalom GYES után igaz, de utána is csak nagyon alapos indokkal lehet akármilyen munkavállalónak rendes felmondást adni - szóval kicsit vitatkoznék azzal, h.mindenképpen "meg kell álllapodni a munkáltatóval", mert nem.(ezt erre értettem: "aztán elbúcsúztok egymástól"
  - "amikor a pozíciódba felvesznek egy embert, akit nem szeretnének kirúgni csak azért, mert te visszatérsz" - ilyenkor azonnal perelni érdemes...:)
  - a "miben vagy a legjobb" részhez: ezeket a kérdéseket nem most, ill.nem csak most kell feltenni magának - kiszolgáltatott helyzetben van minden kismama, aki a munkaerőpiacra visszatér, szóval ne most akarjon hirtelen arra rájönni, h.ő igazából vezető akar lenni...
  - "szeretsz szervezni, egyik helyről a másikra menni, „nyüzsögni”, emberekkel találkozni?" - na ez a halálom, amikor valaki ezzel jön egy interjún, h.pl.szeret emberekkel foglalkozni...baromság...tuti nem vesszük fel sehova - ilyen tippeket kérlek ne adj!!!!!

  Juj, már előre félek kicsit a köv.cikktől, h.hogyan kell marketingezni magát vkinek a munkaerőpiacon - jaj, lektoráltasd légy szíves előtte egy profi hr-essel! Köszi :))))

 • 2011.07.08 00:03:11ColT

  Na puff.

  1. Örülj, ha találsz egyáltalán valamit, amiért fizetnek. Nem még válogatni.

  2. Ha nem tetszik, nehogy ott hagyd, amíg nem találtál másikat...

  Nem tudom, a cikkíró mikor és hol keresett mostanában munkát, de a valóság az, hogy perpill itt Pécsett egyáltalán szinte semmi álláshirdetés nincs.

 • 2011.07.09 09:04:30tündérborsó

  végre vki pécsről. már azt hittem egyedül vagyok :)

 • 2011.07.09 22:46:52ColT

  Egyébként azt bírom az ilyen áláskeresős cikkekben, hogy mintha csak és kizárólag irodai munka létezne...

  ...aki ilyeneket ír, az vajon dolgozott-e 3 műszakos folyamatos munkarendben? (Hétköznap és hétvége is pl.)

 • 2011.07.10 09:07:50tündérborsó

  és kizárólag csak multiknál, és mindenki hr-es meg pr-es :)

 • 2011.07.11 11:46:09akkorisajuditvoltam

  Jogos a felvetés, de azért Ági elég rendesen azt csinálja, amit prédikál - és azért tesz, hogy minél több kismamának segítsen. Sajnálom, hogy az ötletei nektek pont nem jöttek be, remélem, a következő részben találtok olyan gondolatot, amelyiket segítségül vehetitek... És az viszont nagyon is igaz, hogy vidéki városokban még sokkal nehezebb ez a dolog. De erre lehetnek jók az önálló üzleti elképzelések, amelyekben azért Ági elég jó, ezt nem lehet tagadni. Végül csak annyit, hogy nézzétek meg ezt az oldalt (http://www.littlebluelamb.hu/), ő is anyukaként csinálja családi vállalkozásban vidékről (Pécs vagy Szeged). j.

 • 2011.07.11 20:01:57KatkKatus

  akkorisajuditvoltam: Ági munkáját és érdemeit őszintén elismerem - nagyon klassz, h.ilyesmivel foglalkozik - de nem kell mindenhez értenie, és ha nem ért valamihez (hangsúlyozom, egyáltalán nem baj...) arról vagy inkább ne írjon, mert ez azért felelősséggel is jár. Én a fenti cikkben számos olyan bődületes marhaságot olvastam, amit ha megfogadnak mások, akkor az gáz... Felelősen szabad bármilyen szakterületet érintő témáról írni: mert látod, ahogy Te is elismered őt, ezáltal kvázi feltétel nélkül elfogadod azt, amit ő ír - legyen szó az bármilyen témáról. Én ezért javaslom, hogy az ilyen jellegű cikkeket lektoráltassa - profival.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta