SZÜLŐSÉG

Anyád megint csak drámázik - a házasság próbája

2011. május 17., kedd 08:14

A házasság (egyik) próbája, hogy a két szülő képes-e összecsiszolni nevelési elveit. Azt hihetnénk, a különböző nézetek kiderülnek már a kapcsolat elején, azonban ennek ellenkezőjére utal, milyen gyakran panaszkodnak párok arról, hogy a köztük lévő problémák a nevelés körüli vitákkal kezdődtek.

Persze nem arról van szó, hogy a nevelés olyan elszigetelt területe volna a személyiségnek, amiből a gyermek születése előtt semmi sem látszik. Inkább arról, hogy lényegesen többet elviselnek, „nyelnek” a leendő anyák és apák – de főleg az anyák, amíg „csak” róluk van szó. Mikor már a gyermekről is, a simulékony asszonyból olykor előbújik az anyatigris, ezt a váratlan fordulatot pedig az alkalmazkodó partnerhez szokott férfi viseli rosszul.

Két hiba, amit könnyű elkövetni

Nehéz feladat összehangolni két különböző személyiség nevelési stílusát, egyáltalán megtalálni, melyik az a helyzet, ahol konszenzusra van szükség, és melyik engedi meg a vélemények eltérését. Két hibát könnyű elkövetni.

Az egyik, ha a szülők a teljes egység célját tűzik ki, véd- és dacszövetséget alkotva a gyermekkel szemben. Akkor is egyetértenek, ha valójában nem értenek egyet.

A másik, még gyakoribb szerencsétlen megoldásmód, mikor a szülők hagyják magukat egymás ellen kijátszani, sőt, valójában ők használják fel a nevelési helyzetet a másik fél lejáratására, tekintélyének megkérdőjelezésére, így akarván levezetni a valójában kettőjükre tartozó feszültségeket egy hármas helyzetben.

A gyereknek nem lesz biztonságérzete

Mindkét változat rombolja a gyermek biztonságérzetét. A csemetének egymást tisztelő, nemcsak összetartó, de összetartozó, stabil szülőkre van szüksége. A mereven egymást igazoló, támogató szülő érzelmileg elérhetetlen, és bármilyen stabilnak is tűnik, a gyermeknek nem fog biztonságérzetet adni, hiszen ő ebből az erődből kiszorulva érzi magát. Hasonló helyzet, mint mikor a testvérek fognak össze ellene, azzal a különbséggel, hogy éppen azok rekesztik ki, akiktől a védelmet és biztonságot várná.

Anyád mindig felfújja a problémákat

Az egymást burkoltan meghazudtoló, a gyermekkel cinkos szövetséget alkotó, vagy éppen nyíltan viszálykodó szülők a család stabilitását kérdőjelezik meg, így a gyermeket hasonló érzés keríti hatalmába, mint a viharos tengeren hánykódó rozoga csónak utasait. Sajnos nem ritka, hogy nők és férfiak azokért a sérelmekért, amiket társukon nem tudnak megtorolni, gyermekükön keresztül vesznek elégtételt.

Gondoljunk csak az „apád ezt nem képes elintézni, amilyen pipogya”, vagy az „anyád mindig felfújja a problémákat” jellegű mondatokra! Ugyanennek burkoltabb formája, mikor általánosságban a férfiakra vagy nőkre vonatkoznak a kijelentések, elplántálva a gyermekben, hogy egész életében tartson a másik nemtől, vagy legalább viseltessen előítélettel iránta. Ha megfelelő segítséghez jutnak ezek az emberek, akkor is hosszú és fáradságos munka, míg a már felnőtt asszonyok és férfiak megszabadulnak a terhes örökségtől.

Én nem ezt kértem

Ha a szülők igyekeznek is elkerülni a fenti hibákat, meglepődve tapasztalhatják, hogy választottjuk nem minden helyzetben úgy viselkedik, ahogy azt ők egy apától vagy anyától elvárnák. Mi lehet ennek az oka? Egyrészt a nevelés során olyan gyermekkori tapasztalatok is előbukkannak, amiket a hétköznapi élet során már nagyjából sikerült levetkőzni. Az autoriter szülők gyermeke megtanulhatta barátságaiban, munkahelyén, házasságában, hogy más stílusban kommunikáljon, mint az otthonról ismert minta, gyermekével kapcsolatban mégis előtörhetnek a régről ismert, elnyomott minták.

Életkori sajátosságok

Más oka is lehet, hogy az egyik szülő azt látja, a másik nem a tőle elvárt módon foglalkozik csemetéjükkel. Az anyák és apák nem minden életkorban képesek egyformán kapcsolódni gyermekükhöz, egyformán kompetens szülőként viselkedni. A kamaszkor jellegzetesen szülőt próbáló időszak, azonban nemcsak ez az életkor lehet nehéz.

Sok férfi számára zavarba ejtő, mit kezdhetne egy kommunikálni nem képes, csupán síró és kalimpáló csöppséggel. Nem kell ilyenkor megijedni, ezek az apák remekül feltalálhatják magukat, mikor a gyermek eléri a két-három éves kort, és már tudnak vele viccelni, huncutkodni, marháskodni. Természetesen az anyákra is ugyanúgy igaz, hogy személyiségüktől függően egyes időszakokban könnyebben, máskor több kínlódással bánnak gyermekükkel.

Amellett, hogy a szülőknek fáradságos munka összecsiszolódni a nevelés kérdéseiben, az ember gyakran kap – kéretlenül is – visszajelzéseket a tágabb környezettől: anyóstól, szomszédtól, buszon utazó idegentől.

Hogy ezekkel mit lehet kezdeni, az már külön írást érdemel, úgyhogy erről legyen szó legközelebb.

Bujdosó Karolina

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.17 08:37:20szuts

  Hááát!

  Problémát olvastam, megoldást nem.
  Ez a poszt arra volt jó, hogy a szülőbe ismételt bizonytalanságot plántáljon el, miszerint újabb mód, hogyan lehet a gyereknevelést elrontani.
  Megoldást, utat igazából nem mutatott.

  üdv:szuts

 • 2011.05.17 09:42:04TBal

  szuts: Szerintem pedig mutatott, ha nem is direktben, kikövetkeztethető a szerző által helyesnek tartott mód: az, hogy azt ültetjük el a gyerekben, hogy a másiknak olykor más a véleménye, de ez a vélemény semmivel sem alsóbbrendű, mint a mienk. Nyilván, ez csak onnantól működik, amikor a gyerek már tisztában van a vélemény fogalmával. Addig szerintem az a legjobb, ha a fontos kérdésekben megbeszéljük, hogy mit mondjunk a gyereknek, és ehhez tartjuk magunkat - mivel a gyerekek ténynek veszik, amiket tőlünk hallanak, pl. hogy van-e Isten, van-e Mikulás.

 • 2011.05.17 11:07:49Toll

  Bakker, mi a parommal mit szenvedunk...?! Hajnalokig tarto uvoltes-siras-visitas combo, takony-nyal folyamok, titta elvezet az egesz.

 • 2011.05.17 12:25:55Kelletteznekem?

  Én javasolni tudom, hogy a gyerek előtt ne legyen összetűzés, nevelési elvekről vita, vagy az adott helyzetben alkamazott gyakorlat megcáfolása. Hibázhat, dönthet rosszul (ugy értem szerintem rosszul) a másik, de sokkal rosszabb, ha a gyerek előtt cáfolom meg az ő döntését. Hosszabb távon nagyon sokat segítünk egymásnak és saját magunknak, ha meg tudjuk ezt állni. Bizony előfordul, hogy a feleségem máshogy csinálja, mint szerintem jó lenne, sőt, saját magam számára is meglepően sokszor van ez relative (a várt nullához képest). De szinte mindig igyekszem megállni, hogy ne a gyerek előtt vessem fel ezt, hanem később kettesben megbeszéljük. Jelzem neki hogy nem értek egyet, ezért és ezért, de nem akartam a gyerek előtt ezt megvitatni, hogy ne az legyen, hogy a szülőket ki lehet játszani, meg a tekintélyét se romboljam, stb. Azt vettem észre, hogy ez önbizalmat ad, és tiszteletet sugároz a másik felé, és a konkrét gyakorlatatot vagy elvet is könnyebb így megbeszélni. Nekünk ez nagyon bejött, mindenkinek ajánlom! Nem könnyű így csinálni, de hosszú távon nagyon visszatérül, mert mindkét szülú magabiztosabb, nyugodtabb lesz, és a gyereknek sincs az a bizonytalanság, hogy amit apa vagy anya mond, az nem is úgy van, és érdemes megkérdőjelezni (mert ez a gyermeknek a legrosszabb, de ez már megint egy másik téma)

 • 2011.05.17 14:05:23Advanced Flight

  Egész jó írás, bár valóban csak a problémafelvetésig jut.

 • 2011.05.17 17:57:28penelope garcia

  A problémafelvetésnél mélyebbre nyilván nem is juthat, hiszen az írójának nincsenek tapasztalatai első kézből a gyereknevelés buktatóit illetően.

 • 2011.05.17 19:11:29bjuli

  A cikk utolsó mondata: Hogy ezekkel mit lehet kezdeni, az már külön írást érdemel, úgyhogy erről legyen szó legközelebb.
  Tehát ez valóban még csak a problémáról szól, de lesz szó a megoldásról is :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta