SZÜLŐSÉG

Kórházfigyelő: SOTE I. sz. Női Klinika (Budapest)

2011. április 18., hétfő 14:50

A Baross utcai I. sz. Női Klinika az a hely, ahol nyugodtan mehetünk szülni az ügyeletes orvoshoz is: az egyik legnagyobb előnye eheti kórházfigyelőnk alanyának az a szakértelem (meg az, hogy ha bármi baj van, minden segítség egy helyen van). Olvasónk, Kiki az elsők között volt, aki kórházfigyelést küldött nekünk, és nem is volt hiába: ő lett a rovat első nyertese is. Tömör beszámolójából kiderül, az I. sz. Női Klinika alapvetően jó hely, és ha nem azt várjuk, hogy mindenki odafigyeljen ránk, vagy ha nem a legújabb alternatív módszerekre vágyunk, csak egy jó szülésre, feltehetőleg nem fogunk csalódni.

Ha az elmúlt 2 éven belül szültél, oszd meg Te is élményeidet a többi olvasóval! Továbbra is várjuk beszámolóitokat a poronty@divany.hu címre, havonta egyszer pedig a beküldők között értékes nyereményeket sorsolunk ki.

Kórház neve:

SOTE I.sz. Női Klinika, Baross u.

Mikor szültél itt?

2008 decemberében és 2010 januárjában.

Általános tapasztalat:

Jó. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy nem úgy álltam hozzá, mint manapság sokan, hogy egy all-inclusive nyaralásra megyek...

Terhesgondozás:

Én a terhesgondozással is elégedett voltam, bár sokszor sokat kell várni, mivel közben szülést is vezethet az orvos, de ez érthető.

Pontozás: 10/8

Szülőszoba:

A szülőszoba jól felszerelt, színes, jó hangulatú. Külön vajúdó nincs. A csecsemő mérése a mellette lévő szobában történik, ahova az apuka is elkísérheti az újszülöttet.

Pontozás: 10/9

Fotó: noi1.hu
Fotó: noi1.hu

Gyermekágy:

Hmmm... Nővér- és csecsemőgondozó-függő, de alapjában véve sajnos az érdektelenség és a túlterheltség a jellemző.  Első gyermekemet a szülés után 2 órával odaadták, hogy legyen velem, akkor nem volt tumultus, mert egyedül voltam a négyágyas szobában, egész éjjel senki ránk se nézett, nemhogy a szoptatást, egyéb teendőket megmutatták volna, és ez így volt az elkövetkezendő napokban is. Aki kért segítséget, az kapott, de maguktól nem mutattak meg semmit. Látogatókat a folyosón lehet fogadni, elég rossz, hogy nincs erre külön helyiség, de az jó, hogy a szobába nem jöhettek be, mert így a szoptatás kezdeti nehézségeit legalább ők nem zavarták, nem is beszélve a szobatársak látogatóiról...

A legtöbb kórterem négyágyas, de vannak kétágyas szobák is. Ha jól tudom, vannak alapítványi szobák, legalábbis láttam ott egy anyukát, egy egyágyasban, laptoppal és kb 6 párnával felszerelve:-).

Pontozás: 10/3

Véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Igyekszem a jót megtartani magamban, de úgy gondolom, hogy egy jó terhességet, terhesgondozást és szülést, tehát 9 hónapot, simán le tudnak rombolni a csecsemősök 3-4 nap alatt... Ennek ellenére, mivel szakmailag jó a kórház, a 3. gyermekünket is itt szeretném világra hozni. Az orvosom és a szülésznőm a legjobbak voltak:-)!

Ajánlod?

Igen: ajánlom más anyáknak is, ha tudnak külső segítséget kérni a csecsemőgondozás korai szakaszában.

++++++++++++++++

Semmelweis Egyetem Budapest, I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati klinika

Szülésfelkészítő tanfolyam: van

Szülőszoba: kicsi, de nagyon tiszta, labda van, más nincs benne

Apa bent lehet-e: igen (egy fő lehet a szülő nővel, apa, nagyi, dúla, stb.)

Beöntés/borotválás: nem kötelező (de általában elvégzik)

PIC: van, neonatalógus 0-24 van

Rooming-in: van, jellemzően éjszakára sem veszik be a kicsit.

Egyágyas szoba: 2

Kétágyas szoba: 4

Alapítványi szoba:  nincs

Tisztaság: nagyon, minden nap akár többször is takarítanak, és mindent áttörölnek

Fürdő: két négyágyashoz tartozik egy-egy zuhanyzó és wc, úgyhogy torlódás előfordulhat

Étel: mint bárhol, arra vigyázz, hogy általában reggel odaadják a vacsorához való péksüteményt, ha elfogy, nincs pótlás (ha nem jönnek a rokonok).

Csecsemőgondozás, információ: ez a kritikus pont, a csecsemős nővérek egyrészt leterheltek, másrész nem túl barátságosak. Kérdezz bátran!

Cím: 1085 Budapest, Baross u. 27.
Telefon: (06-1) 266 0473

www.noi1.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.18 15:39:06Moroandi

  2008-ban szültem itt a második gyerkőcöt.Tapasztalataim ugyanezek,annyi különbséggel, hogy a szülésznő extra gáz volt (bunkó, nemtörődöm, tolófájásaim közepette simán elment kávézni). Remélem, már nem dolgozik ott. Az orvosok nagyon jók, felszereltség sem rossz. Többet nem szülök (2 lány elég), de mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, aki mostanában vállal gyermeket :)

 • 2011.04.18 18:36:03üveges csirkeszem

  Valaki olyan is írjon már akinek nem volt fogadott orvosa, hanem az ügyeletesnél szült.

  Mi van akkor ha én nem választok se szülésznőt, se orvost?

  Nem értem ezt az egész fogadott orvos, fogadott szülésznő dolgot...

  Valaki el tudja nekem magyarázni? Bocs, de számomra nem egyértelmű miért van erre szükség.

 • 2011.04.18 20:21:56levibéjb

  Szia üveges csirkeszem!

  Semmi sem történik, ha nincs fogadott orvosod vagy szülésznőd. Illetve dehogynem, marad egy csomó pénzed, amit a babádra költhetsz. A Margit kórházban szültem, ill. a terhesgondozás is a kórházban történt. Az ügyeletes orvosnál és szülésznőnél szültem, teljesen korrektek voltak, (hehe, a doki a kitolásnál végig fogta a kezem :)) mindig mindenről tájékoztattak, hogy épp milyen fázisnál tartunk. A beöntést is előre megkérdezte a szülésznő, hogy kérek-e vagy nem. Kaptam volna EDA-t csak már felesleges lett volna beadni, kaptam helyette kéjgázt. Nem volt gátmetszés, volt viszont a szülésznő által nyújtott olajos gátvédelem, csak egy picit repedtem, felszívódóval varrtak, így nem volt varratszedés. Az orvos a kórházban töltött idő alatt mindennap bejött és megkérdezte hogy vagyok. A szobatársam is ennél az orvosnál szült, csak ő választotta, érdekes módon neki nem felszívódóval varrt, mehetett varratszedésre.

  Ja és élünk, köszönjük, jól vagyunk, pedig senki sem kapott egy vasat sem.

 • 2011.04.20 21:34:21Pizsi16

  Dokit tudok ott ajánlani, fiatal,de észnél van amikor kell és nem egy beképzelt f... (SZ.A.)
  SZülésznőt nem választottam és kikaptam a legbunkóbb műpicsát. Nővérek részéről több szakmai és főként emberi hiányosságokat tapasztaltam. Tisztelet a kivételnek,annak a 2-3 nővérnek.Az orvosokkal nem volt külön baj, de amit ott a szülés előtti 2 héttel bentfekvésem alatt láttam , úgy gondolom, hogy a " nagyok" megközelíthetelenek, a kicsik nem dönthetnek nagy dolgokban, ha csak nincs nagy baj, akkor nem nyúl hozzád senki más csak a saját orvosod.
  Ha korábban befektetnek vmi miatt, akkor orvosi vizsgálat hetente "jár". Gáz nincs. Szülést , akkor sem indítanak meg, ha már betöltötted a 40. hetet.Ez a főelv...Akkor sem , ha nyomja a gyerek a vesédet, vesegörcsöd van, és toxémiás vagy.:( Bár én csak 38 hetes voltam, de kb. 30 kilót "híztam" enni nem bírtam , alig volt pisim, csak a víz gyűlt bennem.A vérnyomáscsökkentőtől kábultam egész nap és a sómentes kaját nem kívántam. Házi módszerrel indítottam meg a szülést, sikeresen....3860 g. gyerek lett így is.Ha még két heten át kínoznak megpuszutulok...Összességében nem szívesen mennék oda még 1x. Egyetlen nagy előny, ha a gyerekkel bármi gáz van, akkor ott van a legjobb helyen.

 • 2011.04.20 21:36:59Pizsi16

  Ja, a szülésznő is kapott végülis valamit....:)))
  nem volt elég gyors és lehánytam...:)))
  Tapasztalat: nem jó ebéd után szülni.

 • 2011.04.20 21:43:44Pizsi16

  Ja, járnak takarítani, de a takarítónő letol amiért kipötyögtettük az ivólevet.
  Az én "kedves" szülésznőm 2009. ben végzett.
  Kétszer voltam vaklárma miatt a szülőszobán és nagyívben leszarták a fejemet , akkor is. Azt hallgattam éjszaka, hogy a betegeket beszélik ki. Reggel szóvá tettem, hogy nem kéne ezt hallanunk, mire nem is köszöntek amikor elmentem.
  Beöntőcső szárazon, borotválás szárazon. Volt saját márkás originál borotvám, de nem azzal csinálta: "mert ezzel kell" Esküszöm a pékségben több kedvességet kapok, ha veszek 2 kakaós csigát.

 • 2011.04.27 08:56:36Zamat

  nahát pizsi uaz volt/van a dokink:)))

  azért abszolút nem ennyire gáz a helyzet a csecsemős nővérek tök normálisak csak iszonyatosan leterheltek, mégha szerinted kevesen vannak is az osztályon frissen szült anyukák. Velem tök normálisak voltak mondjuk én nem vártam el tőlük semmit, ha kellett akkor kértem/kérdeztem és mindig segítettek.
  Nekem egyetlen bajom volt a gyerekágyas részleg az hogy koszos, jó pár helyen megfordultam már, de ilyen retket még nem láttam, a koszt előkelően betolták az ágy alatt lévő sarokba. A fürdőszoba sztem fertőtlenítőt csak akkor látott, amikor bevittem és használtam:)))

 • 2011.04.27 09:01:36Zamat

  ja és éjszakára beadhatod a gyereket, ha nem tudsz aludni, nem csinálnak belőle ügyet.
  én mondjuk semmi pénzért nem adtam volna, csak amikor muszáj volt.

 • 2011.04.27 18:52:13Pizsi16

  Zamat!
  Ugye neked is normális volt?

 • 2011.04.28 10:31:43Zamat

  pizsi igen, egy normális, alapos fickó, egy kissé tartózkodó, de nagyon jó doki, én az apjához járok terhesgondozásra, nála meg szülök, te is így csinálod?

 • 2011.04.28 14:56:51Pizsi16

  Zamat!
  Én is pont így csináltam.2009. májusban szültem.:)
  Majd , ha a vége felé jársz és menni kell Ctg.-re vagy mi fenére, és éppen a magánrendelésen fogjátok csinálni és még te sohasem csináltad, akkor rá kell , hogy gyere arra, hogy az asszinsztens sem csinálta még sohasem. Nem volt folyamatos szívhang, mert oda-vissza rakosgatta a műszert és csak egy kicsit kellett volna mozdítgatni, a doki és én is bepánikoltunk , ráadásul a vérnyomásom is felment 160-ra. Azonnal kórház, befekvés. Közben pedig csak a " néni" volt tapasztalatlan. Köszönhettem neki 2 hét idő előtti kórházi " ápolást". Onnan már ki nem engedtek.:( Az apjával és a fiával semmi baj, hozzám a szobába minden nap benézett, hogy jól vagyok -e? A nővérek szívták le az agyamat teljesen. Szóval te is 18.ker -i vagy? Te már szültél egyszer és most jön a következő? Csak múltidőben és jelen időben is írsz?

 • 2011.04.28 19:01:48Pizsi16

  Hová lett az írásom? Na, mindegy! 2009 májusban szültem és én is így "csináltam".

 • 2011.04.28 20:46:20Zamat

  Pizsi!
  Igen, ha minden jól megy a második is náluk születik:)). Az első 2010-es bébi volt, de ott már ügyesen csinálták a ctg-t, nem volt gigszer. Én nagyon csípem ezt az apa-fia párost:))))
  Még soha nem találkoztam fórumon olyannal, akik velük szültek volna.:)

 • 2011.04.29 19:08:27Pizsi16

  Pedig jó az ilyen kombináció, mert van olyan, hogy csak kell a kórház. Bizonyos vérvételek, gen.UH stb...Ha gáz van akkor a 2 közül az egyik elérhető vármikor.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta