SZÜLŐSÉG

Ez nem segítség, mindenki mást mond- Vasárnapi szubjektív

2011. április 3., vasárnap 08:47

Az ember, ha gyereke van, telve van kétséggel. Jól csinálom, hogy csináljam? Miért, ha sír, miért, ha nem? És melyik jó? Milliónyi kérdés, amelyre csak reméljük, hogy a szakemberek megadják a választ. A szakemberek, mármint a gyerekorvos, a védőnő, az ezzel foglalkozó szervezetek, satöbbi.

De nem adják.

Leginkább azért nem, mert igazándiból senki nem tudja a tutit. Nem tudni, mi az, amit most jónak gondolunk, de egy év múlva már az ellenkezőjét kell helyesnek hinnünk. Ennek eklatáns példája nekünk az oltásoknál volt, egyik évben így kellett oltatni a Prevenart, a rákövetkezőben (na jó, picit több, mint másfél évvel később) már egész máshogy, máskor.

De az is vicces volt, még az első héten, amikor a a csecsemősnővér a kórházban azt javasolta, a gyereket oldalt fekve kell altatni, hogy ha bukik, az kijöjjön, a védőnő otthon a pozíciót meglátva fejéhez kapott és így szólt: "Kedveském, TILOS a gyereket az oldalán altatni, aludjon háton!" (és hozzátette, oldalt fekve elnyomja a kis heréit, no comment), és persze még aznap délután bejött a teljes kör, amikor a doki jelezte, a bukás legjobb ellenszere a hason fekvés.

Később, amikor a gyerek beteg lett, ugyanez volt a tapasztalat: gyakorlatilag mindenki csak találgatott. Ki meggyőződésből, ki nagy általánosságokat alapul véve tapasztalatból, ki csak úgy. (Spec a betegséget nem találták el.) Ilyenkor egy szülő számára tulajdonképp csak az a kérdés, kinek hisz inkább.

Többszörösen így van ez a hozzátáplálással kapcsolatban.

A hozzátáplálás a legtöbb anya mumusa. Én már jó előre rákészülten aggódtam, mielőtt Ádámmal elkezdtük volna, és több védőnői látogatás alapján született meg bennem a végeredmény.

És amikor már azt hittem, jó úton vagyunk, felmerült a gluténkérdés

A gluténnel szembeni érzékenység egyre több embert érint: Magyarországon éves szinten mintegy 30.000 gyerek veszélyeztetett. A gluténérzékenységgel összefüggésbe hozható coeliakia és az 1 típusú diabétesz elő̋fordulási gyakorisága hazánkban és világszerte is kifejezett emelkedést mutat a gyermekek között az elmúlt évtizedekben. (Coeliakia, gyermekek körében világszerte: 50 év alatt közel ötszörösére nőtt, az 1 típ. Diabetes mellitus a gyermekek körében hazánkban 30 év alatt közel háromszorosára emelkedett, az elmúlt években ráadásul az emelkedés üteme is gyorsult. Forrás: Magyar Gyermek diabétesz adatbázis, Soltész Gy. et al PTE és OGYEI) Nem  jelentéktelen dologról beszélünk tehát.

Azok, akikre hallgatnánk, nem adnak egyértelmű segítséget

Jelenleg éppen a glutén bevezetésének kérdésében vitatkozik az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a La Léche Ligával és a Szoptatásért Magyar Egyesülettel. Hogy szabad-e glutént adni vagy sem, és hogy mikortól ajánlják – egyértelműen nem derül ki. Persze mindkettő szerint a szoptatás a legjobb megoldás, de hát van olyan, hogy kevés a tej. Döntsön hát mindenki aszerint, hogy kinek a verzióját tartja hiteles(ebb)nek.

Már megint.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.04.03 17:10:13Rabyn

    Azért lesz egyre több ember glutén, tejcukor és egyéb érzékeny, mert könnyebb kimutatni, nem azért mert jobban terjed. Ugyanez igaz bármelyik másik betegségre. Régebben is sokan haltak meg rákban, csak most már korábban ki lehet mutatni, emiatt több embert diagnosztizálnak vele.
    A gluténérzékenységet csak egészen kis mértékben befolyásolja az, hogy mikor kezdesz el a gyereknek gluténost adni, mivel ez is genetikai eredetű, ha van rá hajlam, akkor nagyobb az esélye a kialakulásának, akkor is ha 1 éves kor után adod neki a kekszet, ha nincsen akkor adhatsz neki már korábban is, akkor sem lesz gluténérzékeny.

    Korábban már írtam valahol, hogy engem anyu fél évesen kezdett el a gluténhoz szoktatni a húgomat, aki 6 évvel fiatalabb egy éves kora körül. Mind a ketten gluténérzékenyek vagyunk.

  • 2011.04.03 18:29:35oliv08

    Ez jó ez a hason-háton-oldalt fektetés. Nálunk a nagy csakis háton aludt. Hason üvöltött, oldalt meg addig mocorgott, amíg hátra nem került. A kicsi meg azért aludt hason, mert csomószor bemozgott és felébresztette magát, így meg nem. Szóval én a gyereket figyeltem. Glutént meg szoptatás mellett 8 hósan vezettem be. Úgyis mindenki a saját feje után megy, ha jót akar.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta