SZÜLŐSÉG

Mikor feküdjön le?

2010. június 5., szombat 09:09

Nem, nyájas olvasó, nem az ifjú titánok és zsenge aráik első harmatos szexuális próbálkozásairól lesz itten szó, mindössze a 14 alatti serdületlenekkel való szakadatlan csatározásról, ami a legtöbb famíliában a lefekvés meg a fölkelés körül zajlik.

Ülök a nulladik szülői értekezleten. Az amúgy rendkívül szimpatikus tanító néni már vagy harmadszor említi, hogy eddig ő is vihette-vitte kilencre a lányát az oviba, jövőre azonban sajnos neki is korán kell majd járnia, nagyon korán (huh, máris lelkifurdalásom van), és a mi gyerekeinket is fontos lenne időben lefektetni, tekintve hogy az iskolába cakkpakk, kipakolt felszereléssel illik már háromnegyed nyolckor ott ülni. Ajjaj, gondolom magamban, ez nekünk nehéz lesz, nehezebb, mint a szorzótábla vagy a kötelező olvasmány.

Magam középbagoly lennék alapból, tehát valamikor féléjfél körül elhervadok, és reggel hat előtt ritkán bírom magam értelmes munkára fogni. Természetes ritmusom az volna, ha lefekhetnék tizenegy táján, és reggel fél nyolcig meg sem mozdulok. Attól tartok, ez legközelebb nyugdíjas koromban lesz elérhető rendszeresen, tehát alapállapotom az enyhe kialvatlanság, de még mindig szerencsésebb vagyok, mint az a rokonom, aki csak úgy bírja megbillent alváshiányát helyreállítani, hogy a hétvége legalább egyik napján legalább délelőtt tizenegyig alszik. A családja tudja, hogyha nem hagyja, anya hisztis boszorkánnyá változik kialvatlanul. Jómagam úgyszintén, csak az én családom, az éhes macskák, a hűvös halmokban heverő vasalatlan ruhák, koszos szőnyegek és félig megírt Poronty-cikkek nagy ívben tesznek erre. A kölök pedig, aki hároméves korában leszokott a délutáni alvásról, szintén középbagoly lenne, tehát este még rohangálna, reggel meg a sokadik felszólításra sem akaródzik neki felkelni, pedig mostanában ritkán zavarjuk ki az ágyból reggel negyed-fél nyolc előtt. Ez iskolához tarthatatlan lesz.

Pedig nem fekszik nagyon későn,  általában fél-háromnegyed kilenc táján, persze a gyerekkoromban dívó nyolchoz képest ez is késő. De amíg dolgoztam, addig az átlagos este félhetes hazaérkezésemhez a nyolc órai fektetés az istennek se akart összejönni, a gyerek meg szépen felfedezte, hogy este nyolckor legfeljebb a Minimaxot zárják el a bácsik, de az élet, mint olyan, nem áll meg.

Nyolckor még csak szelíden szólok, hogy ideje fürdeni. Ez fél kilencre erőteljes mordulássá változik, ha pedig még a fogmosással püszög háromnegyed kilenc után, akkor már csak az igen rövid mesék jönnek szóba. Ha pedig a hálószobába menet lecövekel az apja mellett a nappaliban, bámulni a Baromi Érdekes Focit vagy a Tudományos Ismertetőt, úgy kvázi negyed tíz tájékán, akkor csak azért nem üvöltök, mert akkor felébred a Kicsi. Aki minden kényszer és üvöltözés nélkül este nyolckor úgy elalszik, mint a pinty. Nem tudom, meddig, persze.

Az ovis-játszótéri ismerősök közti rövid kutatás még ennél is borzasztóbb szokásokat tárt fel. A mi gyerekünk néhány másikhoz képest angyal – van, aki még vígan legózik este tízkor, míg a másik nemes egyszerűséggel addig el nem alszik, míg a szülők fent vannak. Aludni délután egyik megkérdezett sem szokott, hacsak az oviban arra az egy órára rá nem szorítják, kérdem én magamban, akkor mikor alszanak? A hétvégi tízes-féltizenegyes kelés meglehetősen elterjedt standard, miközben mi fél egy körül, neadjisten délben már ebédelni szoktunk. Boldogult ifjúkoromban az előbb vázolt állapot csak valamikor tizenöt éves korunk körül érkezett el, hogy aztán kicsúcsosodjon a hajnali háromkor történő lefekvés után a délután fél kettőkor való felkelésben, húszéves korunk táján – kivéve engem, már kétszer úsztam addigra a Balatonban, míg a többiek a „reggeli” kávéjuknál tartottak.

Egy ovis gyerek napi alvásigénye, pár kivételtől eltekintve, aligha fedhető le az este tíz-tizenegy és a reggel hat-hét közti időszakkal. Márpedig sokan ennyit alszanak, és még kevesebbet – a játszótéren egyelőre nem sok látszik az alváshiányból, de hosszú távon szerény ismereteim szerint már a koncentrálóképesség zavara, ingerültség, vagy egyszerűen rendszeres fáradtság, immungyengeség lehet a dologból – és lesz is sokszor, sajnos. Csak ötletem nincs, főleg későig dolgozó szülők számára, hogy akkor mégis hogy. A gyerekek közt akad ugyan természetes pacsirta, de még ő is hogyan feküdjön le nem sokkal a hazaérkezés után, egy normális hétköznapon? Abba meg már bele sem merek gondolni, hogy esetleg a napköziben nem készült el a kisiskolás házi feladata, neadjisten elfelejtett valamit, és azt este, otthon kellene pótolnia. Csak éppen mikor?

Egyelőre még előttünk is ott áll a feladat. Úgy beosztani az időt, hogy a feladatok elkészüljenek, a gyerek időben (és rendszer szerint) lefeküdjön, hogy bírja a fél-egy órával korábbi kezdést szeptembertől.  De valahogy úgy, hogy a hétvégék ne arról szóljanak, hogy valahol be kéne pótolni uszkve tíz órányi alvást, ami a hétköznapokon kimaradt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.08 10:00:36Bazsarozsa

  Na igen, a miénk se mehetett volna majd 3 évig haza ebéd után ha nincs nagyi...

  ja és lehetnek átmenetek a nem alvó gyerek szórakoztatása és aközött hogy kib... a folyosóra üvöltözés kíséretében (amit utolsó évben tettek anno velem) vagy leragasztják a szemét üvöltözés kíséretében (mint tették anno az apjával).

 • 2010.06.08 10:27:05Panka ustokos

  Aztaku...... :(((((

  Szulok,hogy kepesek erre?

 • 2010.06.08 10:40:57Lolcsika

  Panka, szerintem Vakmacska az óvónőre célzott.
  De amúgy az első részben szívemből szóltál.

 • 2010.06.08 10:46:20Bazsarozsa

  Óvodában. Nem otthon....

  Na jó, egyik hetvenes évek legeleje, másik hatvanas évek legeleje, ma már ilyen nincs, de akkor bizony volt....
  Nekem amúgy remek óvó nénim volt, csak utolsó évben szülni ment, akit meg szereztek helyette, az nyilván egyenesen a légióból jött zupás őrmesteri fokozatban.

 • 2010.06.08 10:50:34thylla

  akkor még melléteszem a gyerek érdeke, hogy aludjon/ gyerek érdeke, hogy anyjával legyen/ szülői önzés kombinációt, ugyanis haza tudnám hozni ebéd után, de itthon egy kínszenvedés az altatás, etetés, oviban meg mily érdekes, szó nélkül lefekszik és alszik, megeszi az üres tésztát is, itthon csak párizsit hajlandó (élelmiszeripar csúcsteljesítménye, összes gyerekem kedvenc kajája - meg a virsli)

  úgyhogy igyekszem bent hagyni délután, végülis ahogy felébred, már együtt vagyunk

 • 2010.06.08 10:54:14sony

  2010.06.08 09:38:39anyatájger
  A gyerek természete bizony nagyon fontos. Az is, milyen lehetőségek vannak otthon. Ha nincs nagyi, a nagyobb gyerek délutáni, otthoni programja a következő (ha nem alszik):

  Altatom a kicsit, kérlek addig foglald el magad csendben, egyedül.
  Alszik a kicsi, legyél csendben, halkan olvasunk, vagy puzzle-vel játszunk, jó?
  Felébredt a kicsi, pedig ha nem alszik még egy kicsit, egész este sír, bocsi, kicsit legyél még türelmes. Minél csendesebb vagy, annál hamarabb újra itt vagyok.
  Uzsonna, csendben elfogyasztva.
  Ébred a kicsi, szoptatom, addig foglald el magad csendben egyedül.
  Na most lehet bulizni! (Kb. oviba is ilyentájt érnénk be.)

  Na ha ez valaki szerint minőségi együtt töltött idő, akkor nagyon el van tévedve!

  Melegben módosulhat úgy, hogy játszótérre megyünk, játszótéren szoptatok, és a kicsi babakocsiban alszik. Kivéve ha nem felhős az ég, mert az UV sugárzás pont akkor a legerősebb, amikor ebéd után hazafelé tartunk. És nincs kánikula, mert pont az az időszak a legmelegebb, nem véletlenül van akkor a mediterrán területeken szieszta. És nem esik, és nincs farkasordító hideg, hogy odafagyjon a gyerek a mászókához. Tehát évente akár 20-25 nap is jól alakulhat a program! :)

  Még valami: arra kell még figyelni, hogy ez a hazahozós téma oviban főként a 3-4 éveseket érinti (később csak nem küldik haza a már oviba szokott gyereket!). Tehát a gyerek józan belátására számítani naivság lenne :)
  Ha valakinek szerencséje van (ebből a szempontból), a gyerek eleve csendes természetű, eleve hajlamos egyedül elfoglalni magát, eleve elfogadó szemléletű, vagy szeret délután aludni, akkor nyert az ügy, a gyereknek jó helye lesz otthon. Egyébként agyhalál.

 • 2010.06.08 11:40:13mspoppy

  2010.06.07 09:52:58Lolcsika
  az oviban etetgetni fogják, ez fix. a picinél próbálok a kevésbé korán kelésre gyúrni, remélem, egyre többet fog egyhuzamban aludni éjszaka, mert az esti lefekvést nem szereném sokáig húzni. fél óra még belefér, de ha 22-23 h-kor még kuruttyolna, akkor aznap biztosan nem végeznék a melóval.
  nem hiszem, hogy bármit is túlreagáltam volna; szvsz a "Furamód az ilyen napirendi problémák a kistesóval gyesen lévő anyukákra jellemzőek inkább. A dolgozó szülők többsége komoly és felelősségteljes logisztikát folytat a témában " azt a nézetet tükrözi, miszerint a gyeses anyuci mindent akkor csinál, amikor kedve tartja, nincsenek olyan szigorú kötöttségei, mint a munkahelyen dolgozóknak. A második mondat pedig incl. kimondja, hogy a gyesesek nem folytatnak komoly és felelősségteljes logisztikát a témában. (Persze értem én, hogy ez így utólag kínos, és hát nem is azt mondta, hanem...)

 • 2010.06.08 11:41:11mspoppy

  2010.06.07 10:14:50anyatájger,
  a nagyobb önállóságra ösztönzés már jó ideje megvan, de eddig jutottunk. Nagyon renyhe szopóreflex-szel született, majd súlyos nyelészavara lett (a lélegeztető tubus tönkrevágta a garatreflexét), hónapokon át szondán táplálták, több orvos is a PEG mellett voksolt, mi nem. Egy évig jártunk cérnabeültetéses akupunktúrára, megfordultunk egy csomó szakembernél és ahány féle cumisüveget, kanalat, etetőcuccot csak kapni lehetett, mind megvettem, hátha valamelyikkel könnyebben-jobban megy majd neki az evés. Szóval szépen halad, de a teljes önállóság még odébb lesz. Ezért is szeretnénk, ha szeptembertől oviba járna, mert ott a többiektől is tanulhatna.
  Nem parázom a témán, pláne nem előre, csak szerettem volna (szeretnék) időben felkészülni és jól alakítani a dolgokat. Azért is említettem meg itt néhány nehézséget, hátha valakinek van vmi tapasztalata, tippje.
  A 9 h-s kezdéssel szerintem sokan ki lennének békülve (én is), de itt onnét startolt a téma, hogy annak a gyereknek, aki 9-re ér be, az egész napja füstbe megy, mert nem bírja felvenni a ritmust, lemarad a foglalkozásokról, stb. vagyis akkor már minek viszed. Vagyis íratlan szabály - de látom, Magentáéknál ki is van írva -, hogy nyolcig be kell érni.

 • 2010.06.08 12:06:49Magenta

  Azt írtam volna, hogy kötelező elhozni a gyereket?
  Ja, nem, bocs, azt, hogy AKI TEHETI (remélem, kiemelve érthetőbb...)

  a nagyobb gyerek délutáni, otthoni programja a következő (ha nem alszik):

  "Altatom a kicsit, kérlek addig foglald el magad csendben, egyedül.
  Alszik a kicsi, legyél csendben, halkan olvasunk, vagy puzzle-vel játszunk, jó?"

  Ez mitől más az óvodában, mint otthon?
  Mindenesetre kifogásgyártásban te vagy a nyerő. :))

 • 2010.06.08 12:42:34eino.

  2010.06.08 08:48:56sony

  Nem hinném, hogy a különleges bánásmódot igénylő gyerekektől eltekintve létezik olyan szituáció, amelyben megoldhatatlan a 8.45-9-re oviba érkezés (mármint rendszeresen, mert néha-néha nyilván közbejöhet valami). Igen, különbözőek a gyerekek igényei. De azért olyan nagyon túlélő az emberi faj, mert képes alkalmazkodni. Az embergyereknek van rá 3 évük, kevésbé szerencséseknek ennél kevesebb. Megoldja mind, hidd el. Amennyiben a szülőnek nem okoz túlzott és látványos problémát. Mert a gyerek arra játszik rá.

 • 2010.06.08 13:09:20mspoppy

  Vajon miért van az, hogy ha néhányan megemlítik, hogy adódnak nehézségeik, akkor azt mások mindenáron úgy akarják értelmezni, hogy rinyálnak/életük legnagyobb kihívásának tartják/eltúlozzák a problémát/látványosan szenvelegnek/gyártják a kifogást?

 • 2010.06.08 13:16:00Magenta

  mspoppy, őszintén?
  Én nem tudnám ilyen hosszasan ecsetelni, hogy miért nem tudok valamit megcsinálni.

 • 2010.06.08 13:19:00Magenta

  Nem mellesleg nem tudom, min húztad fel magad, a kiemelésem nem tőled jött, hanem sonytól.

 • 2010.06.08 13:37:04farkasokkal tancolo

  2010.06.08 10:54:14sony

  Most nem értem, hogy hol a probléma? Az ovodásnak fel lehet tenni a kérdést: kislányom az ovodában akarsz aludni ebéd után, vagy anyával meg az öcsivel itthon csendespihenőzni?
  Szerintem az utóbbit választaná - mármint ha amúgy nem alszik ő is délután.

  Itt kizárólag a te kényelmedről volt szó, hogy ne kelljen az öcsi (hugi) miatt még a nagyobbra is ügyelni.

 • 2010.06.08 13:44:51mspoppy

  Magenta, én nem húztam fel magam. Kérdeztem valamit, nem jött rá válasz. Ennyi.

 • 2010.06.08 13:49:35sony

  2010.06.08 12:06:49Magenta
  Szerintem nem kifogásgyár. Bartos Erika szerint lehet úgy altatni csecsemőt, hogy közben olvasunk a nagyobbnak, szerintem nem. Ha a csecsemő érdeklődő fajta, akkor semmiképp.
  Az oviban emellett a nagyobb gyerkőc nem azt éli át, hogy ő szeretne az anyjával lenni, de helyette a kicsit ajnározzák, a kicsire kell tekintettel lenni, nem rá. Ha a nagyobb gyerek a kortárs gyerektársaságot és a korához illő foglalkozásokat egy csomagban kapja a délutáni ottalvással, sokkal jobban elfogadja, mintha azt éreztetnék vele, hogy délután otthon is lehetne anyával. Mert ő ezt az otthonlétet úgy képzeli el, hogy minden olyan lesz, mint régen. Pedig nem.

 • 2010.06.08 13:49:51Magenta

  mspoppy, mivel én eltúlzott nyafinak tartom azt, hogy valakinek rohadtul macerás összerakni egy gyereket, hogy a másikat el lehessen vinni időre, nem is tudok válaszolni. :)

  De ha a szomszéd házban lakik bárki, szívesen segítek bármikor, bébiszittelek, akármi, hogy könnyebb legyen neki.

  Egyszerűen csak magamból indulok ki, mint a legtöbben. Mert ha megnézed, annyit írtam, hogy AKI TEHETI, esetleg elhozhatja a gyereket oviból, erre rögtön öten ugrottak kb. hogy még a csillagok állásának is megfelelőnek kell lenni ehhez. Körülbelül.
  Ha meg azt mondják külföldről, hogy a magyar panaszkodós fajta, sértődés van.

 • 2010.06.08 13:57:58mspoppy

  Magenta, én itt senkitől nem láttam olyat, hogy _rohadtul_ macerásnak tartotta volna.

  Olyan kommenteket viszont igen, ahol megpróbálták ezt úgy beállítani, mintha bárki is azt írta volna, hogy _rettentő_rohadtul_ macerásnak tartja.

  És bár nyolc óráról volt szó, folyamatosan kilencet hangoztatnak.

 • 2010.06.08 14:04:10Magenta

  Talán azért, mert ha valaki képes hosszasan kifejteni, mi mindenért problémás, az nekem a rohadtul macerás kategória. Nekem. Mondom nekem. :)

 • 2010.06.08 14:04:45Lolcsika

  mspoppy: "Furamód az ilyen napirendi problémák a kistesóval gyesen lévő anyukákra jellemzőek inkább. A dolgozó szülők többsége komoly és felelősségteljes logisztikát folytat a témában " azt a nézetet tükrözi, miszerint a gyeses anyuci mindent akkor csinál, amikor kedve tartja, nincsenek olyan szigorú kötöttségei, mint a munkahelyen dolgozóknak. A második mondat pedig incl. kimondja, hogy a gyesesek nem folytatnak komoly és felelősségteljes logisztikát a témában. (Persze értem én, hogy ez így utólag kínos, és hát nem is azt mondta, hanem...)

  Sajnálom, ha nem így látod. Nekem 1/2 8-ra be KELL érnem a munkahelyemre, így a gyerek valószínűleg 7 körül az oviban lesz. A gyeses anyukának nem kell korán ott lennie sehol, valószínűleg az ő gyereke nem 7 körül megy oviba.
  Logisztika: mivel a férjeink ugyanolyan beosztásban dolgoznak (24/48), nem kell ecsetelnem, hogy három napból kétszer őrá nem lehet reggel számítani. Jelenleg a nagyszülők viszik a bölcsibe a lányom, mert az messze van, én busszal nem tudnám. És meg kell szervezni, hogy mikor melyik nagyszülő ér rá hozni-vinni, hol legyen a gyerekülés, miegymás.

 • 2010.06.08 14:11:44sony

  2010.06.08 14:04:45Lolcsika
  A varázsszó: nagyszülők. Innentől nyerők vagytok. Sajnos nem mindenkinek van a közelben nagyszülői segítsége.

 • 2010.06.08 14:14:38Lolcsika

  Látom, a lényeget sikerült kiragadnod.

 • 2010.06.08 14:15:18sony

  2010.06.08 13:37:04farkasokkal tancolo
  Az óvodás ebben az esetben 3-4 éves gyereket jelent. Ha már beszoktatott óvodás lenne, nem fogják hazaküldeni, az éppen beszokó, kezdő óvodásokat küldik csak haza. Így egyrészt nem lesz tisztában azzal, mit jelent bent aludni, másrészt azt fogja hinni, a délutáni otthonlét olyan lesz anyával, mint régen. Tehát ha felajánlod neki a választást, egyértelmű lesz a döntése, és erősen valószínű, hogy csalódni fog.

  Mivel meggyőződésem (és sajnos tapasztalatom) hogy a nagyobb gyerek ebéd utáni hazavitele plusz (mondjuk nagymamai) segítség nélkül nem működik, sem a szülőnek, sem a gyereknek, ebben a helyzetben az optimális megoldás az, hogy az óvónő, aki eleve ezért kap fizetést, és egyébként is a plusz egy gyerek 25 fős csoportlétszám esetén csak 4%-al nehezíti a dolgát, bevállalja, hogy a gyerek az oviban maradhat, bár mehetne akár haza is. Vannak sajnos óvónők, akik ez ellen úgy küzdenek, hogy a gyerek felé kimutatják a sajnálatukat, amiért ott kell maradniuk, így kialakítják benne, hogy áldozatnak érezze magát. Pedig ha nem lenne tesója, mindenképp bent kellene maradnia, és azt mondanák neki: te már nagy óvodás vagy, ez így természetes és jó, itt az ideje leválni anya szoknyájáról.

 • 2010.06.08 14:15:57mspoppy

  Magenta, szóval annál a résznél, amikor xy elmondja, hogy neki miért nem macerás, a többi kussoljon, mert különben csak azt bizonygatja, hogyan is nem akarja megoldani. Éééértem.

 • 2010.06.08 14:23:27mspoppy

  Lolcsika, én meg azt sajnálom, hogy nem érted meg, hogy nem csak a munkahelyen dolgozóknál létezik a 'KELL', hanem a kistesónak is vannak szükségletei. Őt is meg KELL etetni, őt is tisztába KELL tenni, őt is fel KELL öltöztetni.

 • 2010.06.08 14:24:24sony

  2010.06.08 14:14:38Lolcsika
  Bocsi, tényleg nem ez volt a lényeg. Csak az én szempontomból pont ez bukott ki a hozzászólásodból.
  Látod, más szempontjából milyen egyszerűnek tűnik, ami neked megoldhatatlannak gond. Pedig lehet, hogy nem is az. Nem ismerem az életed. De ha nekem lett volna a közelemben egy darab nagymama, aki mondjuk hetente háromszor délután pár órára tudott volna foglalkozni a nagyobb lányommal, már simán haza tudtam volna hozni ebéd után az oviból. De nem volt. Ahogy írtam is, nagyival szerintem minden egyszerűbb.
  De a maga karcolása mindenkinek jobban fáj, mint másnak a sebei. Az én bajaim is karcolásnak tűnnek más szemében, és lehet, hogy 60 évesen nekem is karcolásnak tűnnek majd, de ahhoz még nagyon sokat kell tapasztalnom.

 • 2010.06.08 14:25:13Magenta

  mspoppy, relax, sehol nem mondtam, hogy kussolni kell.
  Felőlem mondhatod reggeltől estig. :) Ahogy én is, ugye?

 • 2010.06.08 14:27:04Magenta

  "Vannak sajnos óvónők, akik ez ellen úgy küzdenek, hogy a gyerek felé kimutatják a sajnálatukat, amiért ott kell maradniuk, így kialakítják benne, hogy áldozatnak érezze magát."

  Ez viszont szemétség. :(

 • 2010.06.08 14:27:40kéksárga

  mspoppy, csak, csendben, halkan mondon. abba kéne ezt hagyni. kicsit tényleg túl van problémázva az eseted.

 • 2010.06.08 14:28:17farkasokkal tancolo

  sony,
  még mindig nem értem egészen a problémát. Oké, nektek így jobb, hogy benn marad alvásidőben, na de ez miért elvi probléma?
  Konkrétan a te lányodat sajnálgatja az ovónő, ha bent hagyod? mert akkor beszéljünk arról, mert az csúnya dolog.

  És amúgy a 3-4 éves lányod nem alszik ebéd után otthon?
  Én elvittem alvásidőben az unokámat, mert ő nem tudott aludni az ovodában, és ami még nagyobb baj, a többieket sem hagyta a nyafogásával. Az ovi kb 3 percre volt tőlünk, hazajött, itthon pizsamára vetkőztettem, besötétítettem a szobát, és elaltattam, volt úgy, hogy 3 és fél órát is aludt egyhuzamban.
  Persze ha én nem lennék, akkor a lányom nem tudta volna megoldani, és eléggé elmérgesedett volna a szitu, mert az ovónők nem nagyon voltak a helyzet magaslatán. Az új ovodája sokkal messzebb van, innen nem is tudnám elhozni, viszont itt az ovónők valahogy rávezették az ottani alvásra.

 • 2010.06.08 14:31:00Lolcsika

  Nem látod, hogy ugyanazt beszéljük? Csak nyilván más a preferencia. Nekem be kell érni a munkahelyre, ezét keltem a gyereket. Neked nem kell beérni 7-re az oviba, ezért az etetéssel, öltözködéssel fogtok szöszölni. Amit akkor is csinálnátok, ha a nagyobbnak nem kellene oviba menni.

 • 2010.06.08 14:31:50Magenta

  Egyébként három gyerek mellett, tehát tapasztalattal a hátam mögött merem azt mondani, hogy NEM lehetetlen feladat összehangolni több gyerek napirendjét, esetlegesen időben eljutni egy-két-három gyerekkel valahova.

  De ha jól sejtem, most majd űberanyuka leszek, mint rézi, a nyúl (?).

 • 2010.06.08 14:34:24mspoppy

  Nem Lolcsika, nagyon nem ugyanarról beszélünk, de ha nem érted, inkább hagyjuk.

 • 2010.06.08 14:38:29mspoppy

  2010.06.08 14:27:40kéksárga, csak, csendben, halkan mondom, hogy ha annyira király vagy pvl-es, diszfágiás gyerekek esetében, akkor légyszi ne fogd vissza magad tanácsok tekintetében - egyéb esetben pedig neszójjábe. kösz.

 • 2010.06.08 14:43:40kéksárga

  2010.06.08 14:38:29mspoppy
  ahogy parancsolja, naccsasszony! mentem ebédelni, csá!

 • 2010.06.08 14:43:44mspoppy

  Valóban. A gyerekülés logisztikázása egyik nagyszülő autójából a másikba valóban macerásnak tűnik onnét is, ahol nincs befogható nagyszülő. :D :D

 • 2010.06.08 14:48:20Cidre

  Két állandóan mozgósítható, autóval és vezetnitudással rendelkező nagyszülőpáros istenkirályság.
  Napi jótanács: venni kell nekik egy-egy autósülést, gond letudva.

 • 2010.06.08 14:51:34sony

  2010.06.08 14:28:17farkasokkal tancolo
  Szerintem már látod a problémát. Amikor tudtál segíteni, megoldottátok, elhoztátok. Most hogy nem tudsz segíteni, megoldották az óvodában. Jó ovit húztatok másodjára. Ha itt sem tudták volna megoldani, akkor most nagyon nehéz lenne nektek. Más pedig az előző ovitokban nem tudta megoldani, így nagyon nehéz volt neki. Nem ugyanazok a lehetőségek! Egy 3 perces séta még nem számít ebéd után, azt egy álmos gyerekkel is meg lehet csinálni. De egy 15 perces séta egy álmos gyereket felébreszt, vagy annyira túlfárasztja, hogy utána nem tud aludni. Pedig nem tűnik nagy különbségnek.
  Meg lehet próbálni, de ha nem megy, rugalmasan váltani kell. A rugalmassághoz pedig az is kell, hogy az óvónők is rugalmasak legyenek.

 • 2010.06.08 14:57:16Lolcsika

  Baszki mspoppy, azon kevesek között voltam, akik próbáltak ötletet adni a hogyan-hoz, és nem ugattak le rögtön. Lehet, hogy hiba volt. További jó pörgést.

 • 2010.06.08 14:57:50Lolcsika

  Cidre, küldjem a számlaszámomat?

 • 2010.06.08 15:01:43Cidre

  Kérlek, ha ragaszkodsz hozzá... pénzt sajnos, nem tudok rá küldeni.
  Hozzászólásommal csak próbáltam rámutatni, hogy mennyire hasznosak a mások által kínált instant megoldások.

 • 2010.06.08 15:06:18Hűbele

  2010.06.08 14:31:50Magenta

  Egyébként három gyerek mellett, tehát tapasztalattal a hátam mögött merem azt mondani, hogy NEM lehetetlen feladat összehangolni több gyerek napirendjét, esetlegesen időben eljutni egy-két-három gyerekkel valahova.


  Csak csendben kérdezem, ugye nem 1-2 év van a kisebb és a középső között. Jé!

  Engem egyelőre nem érint a fenti probléma, de valami döbbenet, hogy arra, hogy vknek vm nehézséget jelent, és ennek egy az adott témáról szóló fórumon hangot mer adni, az a reakció, hogy jól beszólunk neki, jól lefitymáljuk. Még véletlenül se tanácsot adunk vagy ilyesmi, á.

 • 2010.06.08 15:09:13Lolcsika

  Cidre, lécci olvass vissza. Én adtam ötleteket.

 • 2010.06.08 15:21:45Magenta

  Hűbele, attól, hogy mekkora a korkülönbség, még össze KELL hangolni a napirendjüket. És - jé...! - a kicsi nálunk is szokott beszarni például, mert valaki ezt hozta fel ellehetetlenítő problémának. Hogy mik vannak, hát nem? :-O

  Tanácsokat meg nem osztogatok, akkor ugyanis az szokott jönni, hogy mit ugat bele az ember, amikor nem is ismeri a másikat.

  Annyit mondtam, hogy nem lehetetlen a feladat, ahogy rézi, a nyúl is leírta, hogy neki sikerül, azt is, hogy ő hogy oldja meg, de kapott is érte.
  Úgyhogy itt valaki vagy bunkó vagy űbermami. Vicces.

  Mindenesetre annyira biztos nem lehet bonyolult feladat, hogy napokig kelljen lihegni rajta, hogy miért NEM lehet időben elindulni. :D Tudod hányan járnak be Pestre az agglóból dolgozni meg iskolába? Hallotam olyanokról, akiknek ez megy elkésés nélkül. Jé...

 • 2010.06.08 15:34:23mspoppy

  Magenta, az azért megvan, hogy aki elmondta, hogy nála miért nem pálya az, ami mondjuk rézinek v. másnak műxik, akkor az illető megkapta, hogy csak a kifogásokat keresi?

  Mondjuk én hamarabb megértem, ha valaki napokig liheg a problémáján, mint azt, aki napokig azon liheg, hogy miért nem probléma neki a másik problémája. :))

 • 2010.06.08 15:36:02Hűbele

  Lehet, hogy rossz fórumot olvasok, de nem láttam, hogy bárki is napok óta lihegne ezen a témán. Egyszerűen neki ez most a nagy probléma, amit szívesen megoszt másokkal, neked, wishnek meg a többieknek meg más.

  Szerintem amúgy az, mert valaki szívesen leírja, hogy neki nyűg időben beérni, az nem jelenti azt, hogy el is késik. (Hehe, szerintem - saját tapasztalat - agglóból könnyebb beérni Pestre, mert mondjuk adott időben megy a vonatod,de nyilván ez is mindenkinek más).

  Tanácsot, ötletet lehet úgy is adni, hogy az ne beszólás legyen, van, amikor ez még megy is a Porontyon, ezért nézek még be ide időnként.

 • 2010.06.08 15:39:03Magenta

  Ok, további jó lihegést, mi inkább megyünk kis virágokat szedni mosolyogva (vagy hogy is volt?).

 • 2010.06.08 17:04:32thylla

  2010.06.08 14:23:27mspoppy

  így van, onnantól kezdve, hogy két gyerek van, mindketten szívni fognak egy kicsit. mert az adott helyzetben már nem lehet mindkettőhöz igazodni. ezért a tesóknál bizony el fog jönni egy kis frusztráció - várnia kell, pedig éhes, sietnie kell, pedig álmos. Amíg az elsőnél ő volt a középpont, a másodiktól te leszel, és mindkettőt "osztani kell" , mert te látod át, hogyan szervezhető jobban a nap. bármilyen utálatos feladatkör.
  jöhet az, hogy bár a kics már üvölt az éhségtől, egy gyors számolás után tovább üvölteted még tíz percig, amíg a nagyobb felöltözik, avgy elérakod a kaját ,mert ő már tud enni egyedül, és amíg szoptatsz, elfoglalja magát) Vagy pl babakocsiban altatod el a kicsit ha fél óra múlva indulni kell a nagyért, ne kelljen felébreszteni...

 • 2010.06.08 18:56:20Bazsarozsa

  Bakker elszállt.
  Szóval én változatlanul azt tartom rossznak, hogy kisiskolások meg ovisok nem alusszák ki magukat. Innentől kezdve részletkérdés hogy azért, mert nem fekszik le tíz előtt, vagy hatkor már kel hogy beérjen a szülő a melóhelyre aglóból, vagy ezek kombinációja vagy más, mindenképpen rossz.
  A legtöbb felnőtt megtanult együtt élni egyfajta permanens alváshiánnyal, de ugyanez gyerekeknél súlyos hiba. Én eredetileg ezt feszegettem volna, nem azt, hogy gyeses anyuka rossz szervező-e vagy lusta. Sokféle családban sokféleképpen nem alszanak a gyerekek eleget, nekem főleg ez piszkálja a csőröm, és ettől félek a saját gyerekeim esetében is. Hogy én hogy, azt megoldom, bár nem mondom, hogy nincs összeomlás néha.

 • 2010.06.08 19:03:47cozumel

  Vakmacska

  ezzel nagyon egyetertek.
  Sajnos NEM igaz, hogy a szulo/felnottnel nincs negativ hatasa, dehogynem.
  Csak sokszor olyanok a tunetek, hogy nem is gondolnank, h eredetileg a nem elegendo alvas all a problemak hattereben.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta