SZÜLŐSÉG

Utáltam kéthetente széttenni a lábam

2010. április 15., csütörtök 13:22

Amikor egy szép tavaszi hajnalon elszíneződött az a sokak által rettegett csíkocska, pont úgy reagáltam, ahogy az a bugyuta filmekben meg van írva, hirtelen az egész vécé rózsaszín színben pompázott lelki szemeim előtt. Aztán elmeséltük a jó hírt a rokonoknak, barátoknak és én még mindig a fellegekben úszkáltam. Hisz egy kismama boldog, szép és legfőképp kiegyensúlyozott, maga a megtestesült Buddha szobor.

De elkezdődtek a sorozatos megpróbáltatások, a hányós időszak, a rutinszerű orvosi vizsgálatok, az álmatlan éjszakák. Komolyan, ha két hétig nem kellett valamelyik orvosi rendelőben szétrakni a lábam, akkor már aggódtam, hogy a Föld vajon nem forog tovább? És közben beszélgettem az ismerős kismamákkal, akik állításuk szerint mind nagyon boldogok, élvezik a terhességet és természetesen kicsit sem félnek a szüléstől. Most akkor velem van a baj, ha én gyűlölök reggelente émelyegve kelni, ha úgy érzem, a nőiességem elvették tőlem, ha rettegek a szüléstől, vagy ha néha csak egy inkubátornak érzem magam?

A várandósággal kapcsolatos könyvek, filmek és valahogy az általános társadalmi berögződés is azt mutatja, hogy márpedig babát várni a világ legszebb állapota. Egy kismama békés nyugalommal simogatja növekvő pociját, teljes harmóniában él gyermekével a pocakban, mindeközben szexi feleség, aki kielégíti párja minden vágyát és vezeti a háztartást, no meg persze dolgozik. Ezt a fajta sztereotípiát valahogy mi nők alakítottuk ki. Bármelyik várandós barátnőmet kérdeztem, ők földöntúli boldogságról számoltak be, én pedig sunyítottam mellettük a magam bizonytalanságával. Mert bár teljes szívemből örültem a kis jövevénynek, tele voltam kérdésekkel és félelemmel. De a környezetemben ezt egyedül én ismertem be. Az ilyen szupermamikkal való beszélgetések pedig csak fokozták a meggyőződésemet, hogy valami mutáns faj vagyok, aki az anyaságra teljesen alkalmatlan. Hiszen rettegtem a szüléstől, gyűlöltem a sok vizsgálatot, féltem, hogy a gyerekem 8 napon túl gyógyuló sérülésekkel éli csak túl az első heteit az én gondozásom mellett.

A szupermamik közben ismételték a jól ismert frázisokat, hogy „minden szenvedést megér” vagy „életem leggyönyörűbb időszakát élem”. Ami így is van, na de nem segíthetnénk egymásnak legalább annyival, hogy a nehézségekről is beszélünk? Hogy őszintén elmondjuk, ha a terhesség alatt nem kívánjuk a szexet, vagy ha a lábdagadásról mesélünk barátnőnknek? Nem oszthatnánk meg velük a bizonytalanságot, amit növekvő súlyúnk vagy a szülés miatt érzünk?

Ma már tudom, igen, a várandósság életem egyik gyönyörű szakasza volt. Azt is tudom, hogy egy olyan csodát hoztam a világra, aki számomra mindennél fontosabb. De azt is tudom, hogy soha nem leszek szupermami és ha megkérdeznek, elmondom, hogy a terhesség nehéz volt, a gyermeknevelés pedig még nehezebb. De imádom a lányom. Ahogy itt fekszik mellettem a két hónapos csöppség drága kis mosollyal az arcán, tudom, hogy nem kell ahhoz szupermaminak lenni, hogy kettőnk között a világ legszorosabb kapcsa legyen. És az olyanok, mint én, nem kell, hogy kívülállónak érezzék magukat, mert mindegy, hogy szupermaminak születtél vagy egy átlagos bizonytalan csajnak, a gyermekednek akkor is rád van szüksége!

Ancsi

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.16 10:27:05cat a

  azt én se értem miért kellett posztírónak 2hetente dokihoz járnia. én sztk-s rendelésre jártam és oda is 4-5ször kellett menni, jobbára a védőnő adta ide a beutalót

 • 2010.04.16 10:41:25Lucza

  Jajjajj.... Na az, hogy a férj borotvál, az nekem valahogy nem fér bele a párkapcsolatba. Mint az sem, hogy a gátmasszázsolajat ő kenegesse szülés előtt pár héttel. Nekem ennek valahogy nemhogy előjáték fílingje nincs, de kifejezetten vágyölő...

 • 2010.04.16 10:45:27nanemárrr

  Lucza, ahogy a dal is mondja, "mindannyian mások vagyunk"! :) Ja, gátmasszázs nem volt, azt már én sem találtam volna okésnak, főleg miután Rita tegnap leírta hogy néz ki, hogy alakul a gát a szülés során!

 • 2010.04.16 10:46:58nanemárrr

  Ja, és sokkal vágyölőbb lett volna neki és nekem is a bozont! :)

 • 2010.04.16 10:48:09vehanga - kutyátlan

  Szegény posztoló, tényleg sajnállak a sorozatos lábszéttevéses vizsgálatok miatt.
  Nekem max. havonta egyszer kellett.
  A többiről meg: nagy közhely, minden terhesség más. Az egyik ismerősöm, aki lányt várt, és nyilván más hormonokkal volt tele, mint én, fiút váró anyuka, teljesen ki volt akadva azon, hogy állandóan szexuálok (a karót is megmásztam volna, félelmetes libidóm lett), ugyanakkor én irtóztam a hassimiktől (a sajátomat se nagyon simogattam).
  Émelygés meg persze, hogy volt, de míg egy ismerősöm az első 3 hónapot infúzióval kórházban töltötte emiatt, én egyszer sem hánytam (ami sokkal rosszabb, mert a folyamatos émelygés kimerítő tud lenni).
  Szóval szerintem csak annyi kéne a kismama társadalom részéről, hogy ha már megosztjuk az élményeinket, tapasztalatainkat, az ilyen "tudás és tapasztalat anyagok" szűrőn jöjjenek be a tudatunkba.
  Add fel, hogy mások terhességét, várandósságát akard megélni, és tombold ki magadból nyugodtan azt a dühöt az állapotoddal kapcsolatban, ami benned van. És véletlenül se hasonlítgasd másokéhoz a te élményeidet.
  na, most jóbölcset szóltam.
  uff

 • 2010.04.16 10:56:16Zahara

  Ez a cikk max 10 éve lett volna forradalmi. Én addig, miig teherbe nen estem/ nem szültem, azt hittem, csak szenvedés meg fájdalom meg megaláztatás az egész, mert másról sem olvasni pl itt is.
  Olyan, mint a "merd magad kényeztetni" tiipusú idejét múlt, oka fogyott szlogenek. Hol vannak már az önfeláldozó idők.. mindenki a maga boldogsága után fut. (hogy én is áldozak a közhelyesség oltárán)

  Temp, én is veled vagyok.

 • 2010.04.16 10:59:16Brumibaby

  Vakmacska, az enyém közel tíz éves történet, és szerintem nem a legrosszabb kórház. Minden és mindenki elég emberséges volt, és nekem úgy rendben volt, s jóllehet a szülés óráiban mindenkinek a becsületébe legalább egyszer belegázoltam, aki az utamba került, erről nem ők tehettek, hanem a szülés. Tudni kell azt is, hogy hidegfront volt aznap, ezért szültünk 14-en. De már az előző napon is született vagy 8 gyerek. Nyilván 14 ember nem egyszerre kapott beöntést és foglalta el a rötyit, de mindenesetre folyamatosan tele volt a négy szülőágy, és vajúdók jöttek-mentek. De vannak olyan napok is, amikor senki se szül, szóval az szerintem sehol nem várható el, hogy minden kismamának jusson egy külön ingatlan, ahol vajúdhat és szülhet, szóval előfordulhat, hogy frontkórház-jelleget ölt a dolog, anélkül, hogy bárki tehetne róla.

  Van ebben valami sorsszerű, én is hidegfrontban születtem, folyosón, nagyon gyorsan, ott állítólag még a villanyszerelőket is ki kellett tessékelni.

 • 2010.04.16 11:08:11Zahara

  2010.04.15 15:22:03thylla
  Sziivemből szóltál. Én pl a testi nyavajáimat max. a férjemmel osztom meg, meg az orvossal, és a férjemmel sem mindent, ha nem muszáj. És nem is sziivesen hallgatom mások testi nyűgét, mert iszonyúan zavarba hoz/ undoriit. Pedig nem neveltek ilyennek, hanem ilyen vagyok, ez van.

 • 2010.04.16 11:18:19Auguszta Romanova_2

  Bozont?Sosem szerettem, még szüléskor is "csini" volt, nem csupasz:))


  Igen,igy szep.

 • 2010.04.16 11:24:44thylla

  2010.04.16 09:59:41Karolinn

  csini volt? na hát ez az, ami neked csini, az másnak már gusztustalan bozont

  nanemárr

  nem tudom, hány éves vagy, de szerintem ez egy bizonyos időszaktól kezdve lett népszokás a teljes csupaszitás
  a férjem szerint anno a playboyban sem volt ez - sőt anno - a playboyban sem voltak nagytotálok a csajokról

 • 2010.04.16 11:32:26Magenta

  "mikortól vigyem csupaszításra mint a felnőtté válás része valamint higiéniai követelmények miatt?"

  Higiéniai követelmények miatt pont soha.

 • 2010.04.16 11:34:05Magenta

  Nekem is hat hetente kellett dokihoz mennem, amikor megvizsgált valóban. Kilenc hónap alatt ez négy alkalom maximum.

 • 2010.04.16 11:37:09Auguszta Romanova_2

  mikortól vigyem csupaszításra mint a felnőtté válás része valamint higiéniai követelmények miatt?"


  Hasi mutetnel megborotvaljak a ferfiak hasat.
  Vagy labat ha az Achillest piszkaljak.
  Mert higienikusabb.

 • 2010.04.16 11:41:49nyina&mika

  más egy műtéti terület és más egy naponta mosott, egyéb behatások alatt nem álló 14 éves punci.

 • 2010.04.16 11:44:34Magenta

  Rita, te tényleg orvos vagy?

  Amennyire én tudom, a fanszőrzetnek szerepe van, műtétkor azért nem kívánatos, mert nem jó, ha belekerül az emberbe (nyilvávaló gondolom).

  Anyám borogass, hogy egy klasszikust idézzek.

 • 2010.04.16 11:45:00Karolinn

  thylla

  Más szóval: "fazonírozott"

  van,de mégse alapon... higiénikus és mégsem gyerekes...
  csak azért írtam,mert a kórházba én úgy mentem. nem nyúltak hozzá, de mondtam,ha kell, ám legyen, de nem kellett:))

 • 2010.04.16 11:45:25Magenta

  (mindegy, bocs mindenkitől, nincsenek jó napjaim mostanában, inkább megyek, jó hétvégét!)

 • 2010.04.16 11:54:25Auguszta Romanova_2

  Rita, te tényleg orvos vagy?

  Amennyire én tudom, a fanszőrzetnek szerepe van, műtétkor azért nem kívánatos, mert nem jó, ha belekerül az emberbe (nyilvávaló gondolom).

  Anyám borogass, hogy egy klasszikust idézzek

  Ugyan mi a az istenert fontos??
  MEgfazik a hambar???

 • 2010.04.16 12:04:55phone

  Anyáink idejében, ha a kukoricaföldön indult meg a szülés, ott lett meg a baba... Ennyi nyafogást...

 • 2010.04.16 12:28:00La Pantera

  Magam részéről nagyon örültem a vizsgálatoknak ( havonta 1x orvos + 2havonta védőnő)mert mindig megbizonyosodtam róla, hogy a baba egészséges, megint megtudtam róla valamit. Nem értem, hogy ez egy kismamának miért nyűg. A rendelőben nem a mama a fontos, hanem a baba, az orvos sem mint férfi közelít feléd, hanem egy darab hús vagy neki, a babára koncentrál. Igen, a terhességtől változik a test, hízol ( én 22 kilót), aranyered lesz, hánysz, stb. de nem ez a lényeg, haenm az, hogy egészséges, szép baba szülessen, ezért egyszerűen tűrni kell, a terhesség velejárója a sok kellemetlenség, természetesnek kell felfogni.

 • 2010.04.16 13:24:50pill

  Lehet, hogy ez a bezzeganya új jelenség? Mert az én anyám mindig azt mondta a szülésről, hogy baromira fájt, és a másodiknál arra gondolt, hogy megőrült-e hogy már megint itt jár (pedig 10 évvel később született az öcsém, jó sok idő). És a nagyszüleimet sem hallottam ömlengeni a terhesség csodájáról - lehet hogy ha majd terhes leszek fognak. De úgy néz ki, mintha nem nagyon elmélkedtek volna, rajta mennyire szép vagy nehéz - aki gyereket akar szülni, annak ezzel meg kell birkózni, slussz passz.
  Azt gondolom más anyák se lehettek nagoyn ömlengősek, mert pl általános iskolás koromban a 10 éves lányok körében az volt a közmegegyezés,hogy mivel a szülés baromira fáj, és mi attól félünk, mind örökbe fogunk fogadni egy gyereket inkább :)

 • 2010.04.16 13:31:31shweir

  Kedves Hölgyeim!
  (és uram - aki dicsekszik az 5 (vagy hány?) gyerekével)
  NEM ÉRTETTÉK MEG AZ ÍRÓT. Ő csak azt jelezte, hogy rengeteg az álszentség, a képmutatás a gyermekvárás körül. Minket, akik mind a 9 hónapot nem folyamatos mosolypartiként éltük meg miért kell a földbe döngölni?! Rögtön hisztis kényeskedő ostoba pcs-nak meg mindennek elhordani, meg jönni az ahelyett, hogy örülne meg stb. mantrákkal??! Végig gondolták már hölgyeim, h a magyar nyelvben nem csak az áldott állapot, hanem a terhesség szó is jelöli ezt az időszakot? MIÉRT NEM LEHET EZT FELVÁLLALNI?! MIÉRT KELL JÁTSZANI AZ AGYUNKAT?! Igenis vannak gusztustalan, fájdalmas, megalázó stb. szakaszai is a dolognak. Miért kell ezt eltagadni?! Aki pedig azt mondja, h neki minden mindig szuper volt, az 1. hazudik 2. 62,5 éve szült, 3.amnéziás. VELED VAGYOK OLVIR! Több őszinteséget hölgyeim! Legalább egymás közt, és névtelenül, mert mit fog tanulni az a gyerek tőlünk?! Őszinteséget fix, h nem! Az x gyerekes apukát pedig megkérem, h menjen a pcs-be innen, az okosságaival. Én se osztom az észt, hogy jaj, az a kis prosztata vizsgálat milyen kis cukiság! Kb. olyan mint a mikor a katolikus papok beszélnek a családtervezésről...se családjuk, se gyerekük - Jó esetben...

 • 2010.04.16 13:37:30shweir

  i phone
  ez egy közkeletű falusi legenda. Igen voltak akik a kukoricaföldön szültek, és mivel ez ritka és kirívó eset volt, a falu azóta is emlegeti. Vigyáztak az anyákra. Nem volt véletlen a 6 hetes gyerekágyasság kialakulása sem. Addig a tágabb család segített be, hordták az ételt, segítettek a nehezebb házimunkában. Nagyanyám 6 gyereket szült 31-45 között és egyiket sem kinn a földön, pedig háború is volt közben! Tiszta felsúrolt, előkészített szobában. Az isten háta mögötti kis szatmári faluban, nem a Sándor palotában. Olvassunk már egy kicsit a paraszti kultúránkról, ahelyett, h ilyesmiket szajkóznánk!

 • 2010.04.16 13:39:16bzsani

  hát, tudjátok...én 28 évesen az első kisbabámat várom, már csak négy hét van hátra. próbáltam az egész terhességet nagyon természetesen venni, de egyet kell értsek a cikk írójával. addig tudtam boldog lenni, míg először el nem mentem orvoshoz...mire szívhang látszódott, már szinte kilenc hetes terhes voltam...6 hetes terhesen minden héten izgulni, vajon lesz -e szívhang, hát nem kellemes. utána (egy ízületi betegséem miatt) gentikára kellett menjünk, ahol is 24 hetes terhes voltam mire kiderült hogy valójában beteg lesz -e a baba vagy sem. Mindehhez társult a folyamatos émelygés, heti minimum kétszeri hányás, még a mai napig is, egész nap gyomorégés...igyekeztem nem dramatizálni, de amikor hónapokon keresztül nem tudsz egy jóízűt enni (SEMMIT, még a vajaskenyértől is ég a gyomrom) akkor azért néha elszakad a cérna. mire örülhettem volna hogy a babával minden rendben, addigra lassan az utolsó hónapban vagyok, dagad a lábam, és bár egyáltalán nem érdekel az alakom változása (amúgy is csak 6 kilót híztam) de nehezebb mozogni, frontokra felmegy a vérnyomásom...szóval nem egyszerű. És higyjétek el, nem panaszáradatot akarok zúdítani, ezt senkire nem szoktam ráömleszteni, csak a terhesség sajnos nem mindenkinek olyan CSODÁLATOS mint ahogyan azt néhányan elmesélik. Amit végigéltem az elmúlt 36 hét alatt, sajnos azt kell mondassa velem hogy nem szeretnék több gyereket...

 • 2010.04.16 13:39:53shweir

  La pantera
  egészségedre!
  Tudomásul vettem a kötelező vizsgálatokat, de tönkre tették a várakozást, mert csak mindig a mi mehet félre, miből lehet tragédia érzést erősítették. Attól, h velejárója (nem mindenütt jelzem!) még lehet rühelleni! Megengeded nekünk?

 • 2010.04.16 13:41:46Bűbájos

  2010.04.16 13:31:31shweir
  KI TAGADJA LE???
  te valami reklámfilmben élsz, hogy álszentséget és képmutatást tapasztalsz a környezetedben a gyerekvállalás körül? ja, így szar lehet. menj, szerezz igazi barátokat, olvasgasd a biológia könyvet, nézz normális filmeket és olvasd a Porontyot. :) mindenki örül, aminek örülhet és senki nem tagad le semmit.

 • 2010.04.16 13:47:27Auguszta Romanova_2

  És higyjétek el, nem panaszáradatot akarok zúdítani, ezt senkire nem szoktam ráömleszteni, csak a terhesség sajnos nem mindenkinek olyan CSODÁLATOS mint ahogyan azt néhányan elmesélik.

  es kepzeld a persely se jon epp ugy helyre ahogy azt nehanyan allitjak.
  ki ki a szerencsejevel..........

 • 2010.04.16 13:48:29Anyek

  Azért az komoly, hogy van még valaki, aki úgy vág neki a terhességnek, hogy ez maga a rózsaszín álom lesz.

 • 2010.04.16 13:58:21nanemárrr

  2010.04.16 11:24:44thylla
  A 3. x-hez közelítek erőteljesen. Mondom, népszokás vagy nem, divahóbort vagy nem, én így szeretem és szerencsére akinek mutogatom annak is így tetszik! ;)

  2010.04.16 12:04:55phone
  Jaja, és valamivel magasabb volt a csecsemő halandóság is! Vagy rosszul tudom?

 • 2010.04.16 14:12:36index-cenzura.biz

  "Ahogy itt fekszik mellettem a két hónapos csöppség drága kis mosollyal az arcán, tudom, hogy nem kell ahhoz szupermaminak lenni, hogy kettőnk között a világ legszorosabb kapcsa legyen"

  bullshit

  a szó, amit keresel: sziámi ikrek.

  Az a világ legszorosabb kapcsolata, ami természetes emberek között valaha kialakulhat.

 • 2010.04.16 14:17:29La Pantera

  shweir
  a vizsgálatok miattad és a baba egészsége miatt vannak, hogy minél jobban kizárják az esetleges kockázatokat, illetve időben értesülhess róluk. Nem az a céljuk, hogy elcsesszék a terhesség időszakát. Ha beteg babád születne azért lennél felháborodva, hogy a hülye orvosok nem vették időben észre. Ha meleg van az a baj, ha hideg van, az a baj tipikus esete.
  Ha rühelled a terhességet, ne legyél terhes, ennyire egyszerű. Valamit valamiért, hogy valami forradalmit is mondjak.

 • 2010.04.16 14:30:50átlagos anya

  Az első terhességem klasszikus álomterhesség volt, rózsaszín köddel.
  A második is rosszullétek nélkül, de rengeteg aggodalommal, a 20. hétig rémálmokkal. Mellette sok munka, gyerek, háztartás, egyebek. De most nincs a rózsaszín köd, annak ellenére, hogy nagyon örülök a babának, 5 évet vártunk rá!

 • 2010.04.16 14:56:22Zahara

  Ki mondta, hogy az szaranya, akinek dagad a lába meg elege van a hányingerből? Senki. De ez a cikk (is) csak arról szól, milyen borzasztó az egész. Pedig a terhesség is olyan, mint minden más: jó meg rossz dolgok elegye. Valakinél jobbak az arányok, van akinél rosszabbak, ráadásul hogy ki melyiket veszi jobban észre, habitus kérdése.
  De ha megkérdezik, hogy vagyok (terhesen vagy nem terhesen) egyből képmutató vagyok, ha nem vázolom fel a kórképem székrekedéssel, lábdagadással együtt? Nooormális?

 • 2010.04.16 14:58:50Zahara

  Vagy ha valaki (hogy egy képzavarral éljek) szarik a székrekedésére, az már bezzegel? :DDD

 • 2010.04.16 15:05:48a szív fészkei

  Ha álommelód is van szerencsédre, ott soha nem basztat főnök, kolléga, nincsenek borzalmak, sikertelenségek közben? Ám ezek ellenére csinálod, mert szereted.
  Szerelem, házasság mindig méznyalintás a köbön, gondok, bajok, viták, balhék soha? Barátságban nincs döccenő, csalódás, mély fájdalom? De ragaszkodsz mindkét dologhoz.
  Terhesség, áldottság egymás mellett vannak, ahogy az életben mindenben: jó és rossz. Ha valaki nem erőszak által, vagy tudatlan kis tinédzserkéntesik teherbe, hanem akarja a kölyket, akkor felméri, mit vállal.
  Tudtam fájdalomról, tudtam, hogy elveszthetek értékeket, (anyám a seprűs pillái lekopását, fogai romlását kapta értem cserébe), felrémlett, hogy lehetek deformátlan életem végéig, derékig lóghatnak a hajdan peckes szép melleim, én is töredezett pillákkal vakogok a világba ezentúl,stb. Hüvelymérettel nem is foglalkoztam, bevallom. DE akartam gyereket a szerelememtől.

  Régebben tán nem sok szerelmi házasság volt, és attól szülni, akinek pusztán csak muszáj - hát az tényleg nem a jó fokozása. Én boldog voltam, hogy lesz gyerekünk kétszer is - megszenvedtem sokat ezért és átéltem nagy örömnek is.
  Hogy ki mire emlékszik ebből, az mentalitásfüggő. Nekem a szoc. kórházi gyakorlat ellenére - se különszoba, se tiszta klotyó, se apás szülés, se semmi, a mai elvárásokból - a jó emlékek dominálnak, anélkül, hogy csalnám magam vagy most másokat hamis idillel. Tudtam, mire számítsak, de felesleges paráztatás senkitől sem érkezett. És a korosztályom általam ismert tagja hasonlókat írnának, ha itt csesznék a napot.
  Ha ti másokat ismertek más élményekkel, az az ő sztorijuk. Mi ősasszonyok a szolidan trimmelt - a hétköznapokról beszélek - altájunkkal így adtunk életet. A lányom biztos majd máshogy fog, csak már tenné! :-))

 • 2010.04.16 15:07:13a szív fészkei

  Zahara lelőtted a gondosan írkált poénomat :-).

  Ja, a menzeszes megjegyzésre, hogy amiatt kell a borotválás - hát x éve ez még ezért se nem jött divatba sehol, a fejlett nyugaton se!, de létezett itt is meleg folyóvíz, tisztítókendő, stb. És már én is használtam 19 évesen O.B.tampont, az a hetvenesek elején jött be Magyarországra.

 • 2010.04.16 15:13:11nanemárrr

  szív, nem kell, csak praktikus...nekem legalábbis!

 • 2010.04.16 15:20:28a szív fészkei

  deformált lenne az, korosztályom általam ismert tagjaI mesélnének ilyesmit, mint én...

  Na és a fanszőrzetről:[link]

 • 2010.04.16 15:29:01nanemárrr

  Köszi szív! :) Bár a testnyílások közötti vándorlás megelőzhető az általad említett törlőkendővel és a rendszeres tisztálkodással is! Szóval maradok a csupaszságnál. :)

 • 2010.04.16 15:30:50a szív fészkei

  nanemárr, egészségedre :-) - kinek kinek gusztusa, komfortja szerint. Én azért már hülyén néznék ki nektarinként... De hidd el, volt altáji higiénia akkor is totál szőrlekapás nélkül is azoknál, akiknek ez fontos volt.

  Írtam régebben valahol, hogy 16 évesen már jókat éheztem az akkor egyedül és méregdrágán kapható Helena Rubinstein szőrtelenítő krémért mediterrán típus lévén. Amit persze nem oda kentem... De a bikinivonalra egész mostanáig tényleg a bikini bevágást értettük. Mindenki, mindenhol péhbojostul, stül... :-D

  Most ez van, oké - én viszont azt nem tudnám elviselni, hogy nekem vadidegen ott matasson mintákat trimmelve beléje vagy gyantázzon. VAgy a férjem csinálja ezt. Neki ott más a dolga, kész. :-)
  Nem is szoktam előtte megejteni a birkanyírást persze, nyomokat is eltüntetek.
  Updike írt az Eastwicki boszorkányokban eléggé részletesen arról, milyen hervasztást érez egy férfi, ha meglátja a lekapott szőröket nője után a mosdóban-kádban...

 • 2010.04.16 15:36:00nanemárrr

  Ahogy mondod, ki így, kib úgy! :)

 • 2010.04.16 15:37:24Pelikan

  Bűbájos, szerintem félreértettél, nyilván nem az zavarja a szülő, nőgyógyászati vizsgálaton áteső nőt, hogy a lába meztelen ...
  A lepedőt a térdedre teszik (a combodon lóg), tehát, ahogy fekszel, le vagy takarva, magyarul, megajándékoznak azzal az illúzióval, hogy nem félmeztelenül fekszel a vizsgálóasztalon.
  Lehet, hogy sokaknak ez nem számít, nekem fontos volt. Amúgy nemrég voltam mellrákszűrésen és azt és az ultrahang vizsgálatot is sikerült úgy megcsinálniuk, hogy végig le voltam takarva, mindig csak az a pár centi volt kitakarva, amit éppen vizsgált az orvos. Mivel nemrég szültem és még szoptatok, nem voltam nagyon lelkes a vizsgálat előtt, hogy mi fog történni, mert előtte csak Mao-n voltam mellvizsgálaton.
  Szerintem a szülés mindenképpen nagyon emocionális és nehéz, sokat segít, ha emberszámba vesznek. Amúgy pedig itt van egy mondás, hogy ha szülni mész, hagyd a méltóságod az ajtó előtt. De azért a méltóság elhagyásának és a figyelmetlen megalázásnak több szintje van...
  A szülés fáj, a szülés rohadt nehéz, és ennek a bevallása nem jelenti azt, hogy nem szeretem a gyerekeimet, vagy nem csinálnám újra...

 • 2010.04.16 16:40:05a szív fészkei

  Faék agyammal én nőgyógyászati terpeszre mindig bő szoknyában mentem. Az rám terült, oszt jól voltam méltóságilag. Talán kis honunkban nincs is OEP-keret annyi steril lepedőre, amit ilyenkor ráteríthetnek a combikra. (magyar egészségügy :-(, - hát nem itt fogjuk megoldani!) Magán megkéri az árát és ott ezért legyen is.

  Én munkadarabnak fekszem oda fel, ő is annak lát - ha mázlim van, az esküjét megtartó, jó és humánus módon. De igyekszem ilyenhez eljutni, ha fogász kell, mert az is rühellem, ha a pofámban kutatkodik, pedig muszáj neki.
  Köszönjön, legyen empatikus és megnyerő, amikor még ruhában vagyok - és akkor emberségből van már egy leplem tőle, a bizalom. Télen az influ-oltásnál a húsz éve fizetett házidokim (soha nem is látott, mert nem basztatom betegséggel, vihet munka nélkül utánam a zsét) még csak vissza se köszönt. Síelést intézet telefonon, miközben az asszisztens Marika böködött, kérdezett, kedves volt helyette is.
  Hát ez 1 orvostól jobban kiborít, mintha látta volna a mellbimbóm... Igyekszem is úgy élni, hogy ne kelljen elé kerülni többet nyavalyával. :-D

  Musz-vizsgálat persze más, de az ember ma már itthon annyi helyre mehet, amiről jót hall. (ezt a házidokit pl. a családom dicséri, hát nálam ő mégsem jött be.)

  Mi az orvosin erről az emberi méltóság-témáról a tanulandó, mi az előírás itthon?
  Mesélhetnék bostoni sztoriról, hogy még a bonbont is személyes sértésnek veszik nehéz műtétek után, nemhogy hálapénzt fogadjanak el.
  De nem ott és nem más nyugati demokráciában élünk. Ez azért tény sajnos.

 • 2010.04.16 16:41:25a szív fészkei

  két té-vel

 • 2010.04.16 17:29:34Border

  Amikor már kórházban voltam idő előtti burokrepedés miatt, akkor megvizsgált egy doki, akinek nagyon szimpatikus volt a technikája. Azt csinálta, hogy nem szemből, hanem valahogy oldalról kezdte a hüvelyi vizsgálatot.

  Amit meg tragikusan röhejesnek tartok, az az a mozdulat, amikor a hüvelyi UH vizsgáló fejre ráhúzott gumira a doki rányomja a trutyit. A flakonon ráz-ránt egyet, aztán spriccel. :-)

 • 2010.04.16 20:52:54muci

  Szeretnék kérdezni:
  csak néhányszor kopaszítottam magam, de utána mindig megfogadtam, hogy soha máskor. (Aztán mégis.) Mivel farmert hordok, nekem rettentôen fáj. Annyira dörzsöli a nadrág, hogy volt olyan, hogy összeszorított foggal tudtam csak menni.
  Itt mindenki szoknyát hord, vagy én nálam van a baj?

 • 2010.04.17 10:19:29Border

  Muci,
  nem tudom milyen technikával kopaszítod magad, viszont ha utána fájdalmas a farmer viselése, akkor célszerű aznapra bővebb fazont felvenni, nem feltétlenül kell tevepatás modellben feszengeni. Vagy puhább/vastagabb anyagú bugyit kell húzni, ami nem tanga.

 • 2010.04.17 12:36:02a szív fészkei

  Na ezt most láttam az intim beretválásról, elgondolkodtató [link]

 • 2010.04.17 13:09:35párizs

  Főleg az a rész tetszik, hogy "a magyar nők nem használnak szappant"... Szép is lenne, ha a puncimat szappannal mosnám.

 • 2010.04.17 20:22:27muci

  Border
  Kösz.:))
  Ha nagyom trimmelem, az sem esik igazán jól, de elviselhetô. A kopaszság napokig csak tisztasági(?, az a vékony izé) betéttel.
  Pedig igény lenne:)

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta