SZÜLŐSÉG

A kismamajóga segít felkészülni a szülésre

2010. április 13., kedd 08:20

A kismamajóga órán a test és a lélek megmozgatásával, vajúdássegítő légzőgyakorlatokkal készítik fel a kismamát a szülésre, de a jóga enyhíti a terhességgel járó tüneteket: székrekedést, vizesedést, gyomorégést és egyéb panaszokat is.

Az órákon a kismamák megosztják társaikkal terhességgel kapcsolatos problémáikat és segítenek egymásnak, meséli a jógaoktató.

Testi-lelki mozgás

A jóga, a testet és lelket egyaránt megmozgatja: fizikai gyakorlatok, légzőgyakorlatok és relaxációs technikák együttes gyakorlásával teremt egyensúlyt és testi-lelki harmóniát, mondta el a Porontynak Tuboly-Bakács Veronika kismamajóga-oktató. A kismamák esetében ez sokkal nagyobb jelentőséggel bír, hiszen a manapság általánosan elvárt életritmus mellett alig marad arra idő, hogy bensőségesen megéljék várandósságukat. A különböző mozgásformák, melyeket a kismamáknak javasolnak, sokszor kizárólag a test edzésére koncentrálnak. „A jóga olyan gyakorlás, amelynek nem az a célja, hogy a kismamát kizárólag külsőleg hozza formába, hanem hangsúlyt fektet arra is, hogy a kismama elfogadja megváltozott és folyamatosan változó testét, és a várandósságot az élet természetes részének tekintse. Természetesen a testedzés is fontos, hiszen nem szabad „túlkímélnünk” magunkat.” – fogalmaz Veronika, aki maga is kismama. A jóga rengeteg olyan gyakorlatot kínál, melyek átmozgatják az izomzatot – sokszor akár megizzasztva a jógázót – mindezt oly módon, hogy közben az ízületek és az izomzat ne szenvedjenek kárt. A kismamajóga ezen felül figyelembe veszi, hogy milyen változásokon megy keresztül a női test a várandósság alatt, mely mozdulatok megengedettek, melyek azok, amelyek nemcsak a várandósságra, de magára a szülésre is felkészítenek.

A székrekedésen is segít

A kismamajóga gyakorlatai számos várandósság alatt jellemzően megjelenő tünetre nyújtanak segítséget: a székrekedés, vizesedés, gyomorégés, szeméremcsonti fájdalom, aranyeres problémák, mind olyan a várandóssággal együtt járó tünetek, melyek kezelésére a jóga hatékony gyakorlatokkal szolgál. A jógaoktató elmondása szerint a kismamajóga óra részét képezi egy beszélgetés, mind előtte, mind utána, mely egyrészt képet ad az oktatónak a kismamák állapotáról, esetleges panaszairól, ezáltal arról, ha valakinek valamely problémája miatt bizonyos gyakorlatok nem javasoltak, vagy csak módosított változatban, továbbá az egymás között megosztott problémák megbeszélése jó tapasztalatszerzési lehetőség. „Az órákon mind ugyanabban a cipőben járunk, sokkal szabadabban tudunk beszélni gondjainkról, vagy éppen örömeinkről.” – mondja Veronika.

Felkészít a szülésre

A légzőgyakorlatok segítségével a várandósság ideje alatt bőven van lehetősége a testnek, tudatosan, és ösztönszerűen megtanulni azokat a légzéstechnikákat, melyeket a vajúdás és a szülés alatt is alkalmazhatunk. Nagyon fontos momentuma a kismamajógának az intimtorna. Ez a terület a várandósság alatt megnövekedett terhelésnek van kitéve, nem említve a szüléssel járó megpróbáltatást. Ugyanakkor az emberi szervezet csodákra képes, és ennek a területnek az edzése annak rugalmasságát javítja, gyorsabb regenerálódását segíti, és hozzájárulhat a gátvédelemhez. A harmadik trimeszterben lévő kismamák számára külön szülésfelkészítő órákat szerveznek, melyeken az apákkal vagy a szülésen jelen lévő társsal együtt lehet részt venni. Ezeknek a célja olyan fizikai és légzőgyakorlatok elsajátítása, melyek a vajúdásban segítenek, illetve a szülés alatt is a mama és az apuka hasznára válhatnak.

A terhes kismamajóga-oktató

„Jómagam kismamaként végeztem az oktatói tanfolyamot, és a gyakorlati időt is, így mondhatom, élesben tapasztalhattam mindent, amit tanultam, és jelenleg még kismamaként tartom az órákat, így teljesen azonosulni tudok a csoporttal. Az oktatótársam dinamikus jógaoktató, ami a légzés és a mozgás összekapcsolására helyezi a hangsúlyt, csakúgy, mint a kismamajóga. Célkitűzéseink között szerepel a későbbiekben babás jógaóra indítása is, majd olyan baba-mama csoportok szervezése, melyek a továbbiakban is hasznos alkalmakat, információkat nyújtanak, ahol barátságok köttetnek, és ahol tapasztalatot, cserélhetünk, ezzel segítve eleinte a várandósság, majd az anyaság megélését. A kismamákkal emailen is tartom a kapcsolatot. - fejezi be a beszélgetést Veronika.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.13 08:51:18Vakmacska

  Valahol sajnálom, hogy csak most szerzek róla tudomást (bár utoljára lánykoromban jógáztam), mondjuk az is igaz, hogy szinte minden foglalkozás napközben szokott lenni (néztem kismamatornákat akkoriban, 80% volt délelőtt vagy kora délután), azon tűnődöm, hogy kipróbáljak-e bármilyen baba-mama tornát majd, ami az előzőnél szintén kimaradt. Bár az erratikus időbeosztást nem tudom mások hogyan védik ki.

 • 2010.04.13 09:06:06panka

  Hát nem tudom, én jártam kismama jógára, de szerintem a szülésre kábé semmi se tud felkészíteni, legfeljebb egy előző szülés.
  A második szülésem előtt például már nem jártam sehova, kinek van arra ideje egy kétéves gyerek mellett, mégis sokkal jobban ment a dolog :).

 • 2010.04.13 09:08:16Indhra

  Én terhességem előtt is jogáztam már 3 éve a terhesség alatt áttértem a kismamáknak való jogára imádtam mindenkinek csak ajánlani tudom. Szülést követően meg a baba-mama jogát:)

 • 2010.04.13 09:22:01Brumibaby

  Vm, mi az az erratikus időbeosztás? (tudom, gugliabarátom, megkérdeztem, aszongya erratikus kőzettuskók, meg mindenféle ilyen geológiai izé, nem bírom az idővel összehozni)

 • 2010.04.13 09:45:53Nyúlszőr

  A szülésre az égvilágon semmi nem tud felkészíteni! :-) hiába sportoltam előtte, akkora sokk volt, hogy álmomban nem gondoltam volna. Odamész és megtörténik. Ezt mind tudod tenni közben.

  A másik, hogy valóban, az összes ilyen kismama izé (jóga, torna, tanfolyam, bármimás) konkrétan munkaidőben van és jobbára Pesten. Ez már eleve 2 tényező, amit az átlag vidéki kismama nem tud kivédeni. De azért jó hogy van... Valakinek:-)

 • 2010.04.13 09:52:39Indhra

  Én Debrecenbe jártam és délután mivel dolgoztam , valóban nem sok lehetőség van és ami van azt is kutatni kell.

 • 2010.04.13 10:38:45Vakmacska

  Brumi, hát amikor a kölyök konkrétan tojik arra, hogy a baba-mama torna az mondjuk fél tizenegykor kezdődik, ezért tízkor összekakálja magát, majd negyed tizenegy táján kómásan bealszik. és ezt nem tudod előre, ha lemondod jövő hétre is, akkor a gyerek vigyorogva várná, hogy épp fél tizenegy táján szórakoztasd valamivel, amire épp megfelelő lenne a torna vagy bármi más.

 • 2010.04.13 10:48:34Koriander

  Vakmacska azt hittem csak az én gyerekem ilyen :DDD és milyen jól alszik ilyenkor bezzeg!

 • 2010.04.13 10:49:47Brumibaby

  Vm, a szitu tök ismerős, magát a szót nem ismerem, és most se értem egészen (naaaagy kőzettuskó vagyok:))

  Nyúlszőr, én vidéki vagyok, és az ötkor kezdődő kismamatornára jártam úgy, mintha fizetnének érte, vettem kazettát és otthon is csináltam, aztán meg teljesen pofán vágott, hogy a szülés mennyire más, és teljesen készületlennek éreztem magam. De a torna jó volt.

 • 2010.04.13 11:14:44Ribizlee

  nekem tizenpáréve a védőnő által vezényelt délutáni terhestorna volt a Poronty elődje.
  :-)

 • 2010.04.13 11:18:54Koriander

  Brumi kőzeteknél azt értik alatta, hogy "oda nem illő" erratic=téves, pl. egy mészkővidéken hirtelen egy gránittömb és akkor lehet agyalni, hogy milyen folyamatok (gleccser, földcsuszamlás, ember, ufo :))stb. által került vajon oda :)
  időbeosztásnál meg szeszélyes, kiszámíthatlanra használják az angolusok.
  Bocsi ha szájbarágós volt.

 • 2010.04.13 11:19:21Rosa Rugosa

  Hát, én olyan 17 éves korom körül kezdtem jógázni, kb. 2 évig tartott. És igényesen, könyvből, akkor más nem nagyon volt.:D
  De nagyon szerettem és a légzőgyakorlatoknak tényleg sok hasznát láttam. 4 hónap jóga után először tudtam lihegés nélkül lefutni az iskolai 3 km-es távot.:)
  Pedig fizikálisan semmi gindom nem volt, de futni mindig utáltam. Na az egy nagy élmény volt nekem.:)

 • 2010.04.13 11:20:50Brumibaby

  Koriander, nem volt szájbarágós, köszi.

 • 2010.04.13 11:23:07Koriander

  Nyúlszőr a szülés az tényleg lutri, terhesség alatt nemcsak nekünk fontos a mozgás, hanem közben hintáztatod a babádat is, egyensúlyérzéke fejlődik, központi idegrendszert fejleszt, oxigén ellátása javul...
  én kismama hastáncra jártam egyébként, nekem nagyon bejött.

 • 2010.04.13 12:43:43youdit

  Egy dolog hiányzik nekem a posztból (bár lehet, hogy úgy reklám lett volna? és így nem az?), hogy hol van ez helyileg. Egy weblap, ahol meg lehet nézni a mikor-hol-t, és dönteni, ha érdekel. Tudom, van emailcím, de az nem ugyanaz.

 • 2010.04.13 12:48:55Athe

  Nekem kismamajóga dvd-m van, és szerintem az is nagyon hasznos volt, annak ellenére, hogy mindenki azt mondta, hogy a személyes foglalkozást nem helyettesíti. Az biztos, hogy a tudatos légzést jól a fejembe véstem pár hónap alatt a segítségével, plusz a terhesség végéig tök hajlékony voltam.

 • 2010.04.13 12:49:59barnslig

  én ide jártam szabó katához és imádtam.
  [link]

 • 2010.04.13 13:14:16youdit

  Barnslig, köszi.

 • 2010.04.13 13:47:33Picinger

  2010.04.13 12:43:43youdit

  Én ide járok most:

  [link]

 • 2010.04.13 13:59:05youdit

  Picinger, ezt is köszi. :)


  Pilatest nem tud véletlenül valaki? Amikor jártam, nagyon szerettem, de kismamáknak (pároknak) csak egyéni foglalkozás volt, ami elég húzós. Kismamacsoport gondolom nem jött volna össze...

 • 2010.04.13 14:05:21larisse

  lehet, hogy hulyenek fogtok nezni, hogy megint ezzel jövök, de[link] A terhesseg meg inkabb kihozza, ami ugyis majd mindannyiunkban benn van. fogadatlan prokator vagyok a temaban, s meg csak nem is szakmabeli, de nekunk (csaladilag) nagyon sokat segitett, hogy kideritettuk, mit ehetunk (egyenileg, mondjuk foleg agyerekemnel volt nagyobb baj), s mit nem. Csak a joga tema miatt zokkentem ide, mert arra eskuszom, sarrol jutott eszembe, h. a jogatanaromat is ezzel a temaval vittem oruletbe, mert azt mondta egy oran, hogy a visszatero fejfajasait siman megszunteti negyed ora alatt meditacioval, en meg kerdeztem: de mitol ter vissza? Aztan par hete mondta, h. mar o is csinaltatott tesztet, s valszeg megvan az ok.
  De a joga azert kell!!:-)))

 • 2010.04.13 14:14:04Picinger

  youdit

  Úgy tudom itt van kismama pilates is.

 • 2010.04.13 14:18:45nyul777

  Nyíregyházán nagyon jó kismamajóga van! Én nagyon szerettem járni, de a szülésnél semmit nem tudtam hasznosítani az ott tanultakból :) Ám ez csak rajtam múlott.
  És nagyon hasznos volt a meditáció elsajátítása - amikor szinte csak 1-2 órát tudtam aludni a baba mellett, akkor "alfában" pihentem.

 • 2010.04.13 14:43:00faraona

  én ide jártam lelkesen:
  [link]
  az első magzatmozgást a kismamajóga órán éreztem. :) bár a terhesség előtt nem jártam jógázni, akkor a heti két óra nem maradhatott ki. önkontroll, kapcsolat kialakítása a babával, lazulás, meditáció, terhes-testi bajok enyhítése, kedves emberek megismerése, profi oktató: nekem ezt jelentette. sajnos a szülésnél nem tudtam hasznosítani sem a légzőgyakorlatokat, sem a mozgásformákat, de a várandósság időszakát nagy élményként éltem meg a kismamajóga segítségével. mindenkinek ajánlom!

 • 2010.04.13 14:48:16youdit

  Köszi, Picinger! Majd ha aktuális lesz, csekkolom. :)

 • 2010.04.13 17:33:20verity777

  Én is jártam (na ez így túlzás, voltam vagy 4-5 alkalommal). De nagyon élveztem mindig, és a légzéstechnika sokat segített vajúdás közben. Szülésfelkészítőre is el akartam menni, de mivel szeptember elején szültem, nyáron meg a fű se nő, ez nem jött össze.
  És este volt, fél 6-kor vagy valahogy így. Meg volt hétvégi alkalom is. Igaz, Budapesten. De sok helyen tényleg délelőtti órák voltak csak.

 • 2010.04.13 19:57:56hepi

  Sziasztok!
  Én is jógáztam, és már 2 szülésen is túl vagyok. A lényeg, hogy a jóga nem fogja megszüntetni a fájdalmakat, de segít kezelni. Ugyanakkor a terhesség alatt segít a fent említett problémákon pl. derékfájás, utána pedig segít újra formába lendülni (babás jóga). A lányaim imádják a "tornát" és kiegyensúlyozott gyerekek. Én ennyit vártam és kaptam.
  És van délutáni foglalkozás is!:
  [link]

 • 2010.04.13 20:23:26bigyo83

  Sziasztok!

  Igazán nem tudom, kiknek szervezik pl. szegedi jóga foglalkozásokat. Februárban még a suli miatt nem tudtam menni, pedig akkor a heti egyik alkalom fél ötkor kezdődött (addig dolgozom, de hátha elengednek), márciusban már négykor kezdődött, míg a másik foglalkozás délelőtt 11-kor. Most néztem, már csak heti 1 alkalom van (vajon miért nincs érdeklődés???)délután kettőkor.

  Aki veszélyeztetett terhes, az érne oda, de annak meg nem ajánlott. Aki dolgozik, az meg örüljön, ha elengedik a kötelező vizsgálatokra és munka után még el bír vánszorogni babaholmit nézni :-/

 • 2010.04.13 21:13:14

  Én otthon csináltam a Lombos Melinda féle kismamajógát, és nekem nagyon bejött. Az utolsó időszakban már heti 2-3 alkalommal jógáztam. Jót tett a derékfájásomnak is. A lazító és légzőgyakorlatoknak köszönhetően pedig a kislányom születésekor semmilyen fájdalomcsillapításra sem volt szükség. Alig várom, hogy elkezdhessem a baba-mama jógát:-)

 • 2010.08.05 17:03:45Bindra

  Nekem is sokat segített a kismama jóga és a szülés után a baba-mama jóga is. Ma már rendszeresen jógázom. Pestszentlőrincre járok, és csak ajánlani tudom a környéken lakóknak[link]

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta