SZÜLŐSÉG

Ragaszd autósülésbe a gyereket!

2010. április 2., péntek 13:09

Mivel készül egy kétgyerekes anya, ha hosszú autóútra indul a gyerekekkel és nem akarja, hogy az út végére a családi idegek romokban legyenek? Mivel lehet lekötni az autósülésbe kötött gyereket három órán keresztül? Székberagasztó varázsötletek tarkababtól.

"Hétvégén utazni készülünk. Messzire. Egy négy- és egy egyévessel. A két gyerekülés közé hátra már nem férek be, tehát a kicsik egyedül fognak üldögélni, bekötözve a 2x3 órás úton. Egész ősszel-télen betegek voltak, nem sokat mászkáltunk el itthonról, így nincsenek is nagyon hozzászokva az autósüléshez. A nagylány már leköthető, ha nem is könnyen, de a kicsinek ez olyan, mintha nekem, aki három tempó után elegánsan elsüllyed a vízben, azt mondanák, hogy holnap át kell úszni a Balatont - és még aznap vissza."

Amivel készülök:

- nem kenődő ennivalók, cseppmentes kulacsok

- gyerekzenék, mese CD-k - rogyásig, lásd még: "Nem jó! Másikat!"

- a nagynak könyvek, babák

- a kicsinek matatható játékok, pl. kis darab festéket egy átlátszó flakon vízbe kell tenni és amíg az a rázogatástól lassan feloldódik, el lehet nézegetni - és 10 perc már el is telt a 6 órából! (ha nem kezd sipítani, hogy tekerjük le a kupakot és igyuk meg a vizet). Feltétlenül kettő kell belőle, megelőzendő az idegőrlő "Én is! Én is"-t.

- néhány kedvenc játékot addig ki is vonok a forgalomból, hogy aznap nagyon érdekesek legyenek

- talán 2-3 játékot madzagra kötök, mert nem fogom elérni, amit a padlóra dobálnak (csak nehogy a nyakukra tekerjék, mondja megint a pozitív énem)

- a kicsi szeret nedves rongyokat szopogatni, teszek néhány új "rongyit" egy dobozba

- párszor nyilván meg is kell állni, mozogni a levegőn, ölbevevődni, szopni

- és reménykedem, hogy valamennyit alszanak is majd, mégpedig egyszerre, hogy ne lármázzák fel egymást (zötyögés nélkül a nagy már egyáltalán nem alszik nappal, a kicsi sem egy mormota, néha fél óra alvással is elvan egész nap)

Minden további székberagasztó varázsötletet szívrepesve várok!

tarkabab

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.04.02 13:18:42Brumibaby

    csiriz, epoxigyanta, misungbeton

    az utóbbi évben Harry Potter, de az enyémek már nagyok. Én viszont hovatovább megvakulok az anyósülésen menet közbeni felolvasástól

  • 2010.04.02 13:25:01farkasokkal tancolo

    Nekem baromi szerencsém volt/van, mert mind anno a lányaim, mind az unokám az autórázkódástól 10 percen belül alszik, és csak akkor ébrednek fel, ha áll az autó.

    Régen ugye nem volt gyerekülés meg biztonsági öv, és minden hétvégén mentünk valahová kirándulni autóval. Én a hátsó ülést lehajtottam, tettem bele párnát, vékony plédet, és mindig végigaludták az utat. És emiatt soha nem voltak nyügösek, hiszen álmosnak vagy fáradtnak nem lehetett őket nevezni... :-)

  • 2010.04.02 13:48:19Starlark

    Anyósék 4 órányi többnyire autópályán való unalmas utazányira laknak.

    Eddig túl nagy gond nem volt. gyerek mobil telefon, rongyos könyv és az apja lekötötte, de aludni is szokott szerencsére.
    Az út felénél pedig megállunk mindig. Ilyenkor volt pelus csere, evés ivás.
    Menetközben az autóban nem adnék enni neki, nagyon frankón félre lehet nyelni.

    Ezt a festék rázogatót viszont felírom, nagyon jó ötlet.

  • 2010.04.02 13:56:23Kipikopii

    Sok-sok mozgas az utazas elotti orakban, fizikai kifarasztas. En repteren is minding hagyom, hogy rohangaljanak, nem nezett rank soha senki ferde szemmel, otthon meg egyszerubb. (Ha rossz ido van, akkor szekekbol akadalypalya).

    Ja, es igyekszunk alvasidoben vagy ejszaka utazni.

  • 2010.04.02 14:05:55hinta-palinta

    Kormány. Ölbe vehető gyerekkormány, autóban jó móka, hogy ő is vezet.
    Na, este utazásnál nagyon félnek a sötéttől, a kicsi vonított végig, egyszer egy benzinkút mellett a fényben megnyugodott, mAJD AZ ÚJBÓL SÖTÉTBEN MEGINT KESERVESEN SÍRT. úGYHOGY JÓ EGY ELEMLÁMPA IS:)aZ A VEZETŐt annyira nem zavarja mint a belső világítás.

  • 2010.04.02 14:07:21youdit

    Együtt éneklés, vagy fejből fantáziamese, nálunk ez ment. Később meg barkochba, szópóker. Lapozgatható saját könyv, vagy vmi színes újság (kertészeti magazin, bútorkatalógus) a kicsinek. Akár szét is tépheti... OK, ha szerettek takarítani. Ha a sofőrt nem zavarja, akkor csörgős zeneszerszámok.

    Amit NE: szívószál, hurkapálca, kötőtű (akkor szoktam rá a makraméra, valamiért mindig a hosszú utakon volt csak időm kötni, de apám nem engedte), és igen, ha picik, akkor félrenyelhető darabos kaja se nagyon. Inkább mondjuk gyümölcsjoghurt, és vmi komolyabb, amikor megálltok. És sok szünet sétával-tornával.

  • 2010.04.02 14:15:03hinta-palinta

    youdit, a gyümölcsjoghurt is le tud menni a hörgőkbe.Kalamajkát az is okoz, de tény, nem zárja el a levegő útját.

  • 2010.04.02 14:34:19youdit

    Hinta, persze, tudom, nyilván ez egyéni mérlegelés (és gyerek életkor) kérdése. Én az ilyen zöldborsó, nyers sárgarépa-darabka, tömős kenyér+rántotthusi dolgoktól parázom nagyon. Ezzel együtt mi ehettünk szendvicset autóban (illetve legtöbbször nem, a takarítás miatt, csak mikor lett kutyánk és így koszos autónk), de pl. jégkrém pálcikáját apukám szigorúan kidobatta, se szívószál, se nyalóka. OK, gyerekülés nem volt, vezetési morál talán kicsit jobb, de bármikos jöhet befékezős helyzet. Szóval sztem inkább vmi folyós cucc, mint darabos zabpelyhes keksz, amíg nem tud profin, szándékosan és ügyesen felköhögni.

  • 2010.04.02 15:10:00oreille

    Nálunk a legjobban az vált be, ha folyamatosan pofáztam, bááármiről. Zene, éneklés muszáj, ugyanazon dal 100x nem ritkaság.

    vettem egy direkt autóba való írótáblát (?), aminek az oldalán kis zsebek vannak a ceruzáknak, ez is sokat segített, elfirkált egy darabig, pakolászta a cerkákat, aztán kifestette magát...

    nem maszatolós barkácsdolgok is jöhetnek - itt mondjuk nem hátrány, ha anyu hátul ül.

    egy új (képes)könyv is érdekes lehet, főleg ha az utazás céljához/témájához kapcsolódik. vittünk még bábot, játékokat, post-itet (ablakra, bármire felragasztgatni).

    és hát drótidegek a szülőknek elengedhetetlen kellék :-)

  • 2010.04.02 15:13:32oreille

    az alábbi linken a mindenféle kategóriák alatt lehet találni jó ötleteket:

    [link]

  • 2010.04.02 15:26:49FERCS_BERCSI

    A minap rám dudált egy nőcske, amiért ő nem adta meg a jobb kezet és nagyot kellett fékeznie, amitől a gyereke a hátsó ülésről előre esve beütötte a fejét a szévédőbe. Persze telefonált is vezetés közben. Érdekes az én gyerekem 8 éves és azonnal beköti magát a hátsó ülésen, mint a szülei. Ugyanis ezt látja első perctől kezdve.

  • 2010.04.02 15:47:01buppi

    youdit, a makraméhoz nem kell kötőtű. A kötéshez kell, valószínűleg arra szoktál rá kiskorodban.

  • 2010.04.02 15:55:48youdit

    buppi, félreérthető voltam: szerettem kötni, de rászoktam a makraméra, mert utazás közben is lehetett. Nagyszüleim több(mint)száz kilométerre éltek, mentünk kéthetente.

    Ja, mégegy eszembe jutott, egy nagyon kedves: karácsony környékén húgommal számoltuk, kinek az oldalán van több kivilágított karácsonyfa. Ablakban, udvaron, mindkettő ért. :)))) Most meg legutóbb hisztinél szembejövő Suzukikat számoltunk és fogadást kötöttünk, mennyi lesz (pár falunyit mentünk). De ehhez több mint 8éves gyerek kellett... (nem 4+1)

  • 2010.04.02 16:07:16dit7

    bábok: az első ülés jó paravánnak és mögüle lehet bábozni

  • 2010.04.02 17:16:22Tejbajusz

    Ülés háttámlájára applikálható laptop dvd-vel, nem olcsó, de megéri néhány embernek.

    A két unokaöcsémet külföldi utazás során teljesen lekötötték a rajzfilmek.

    Épp jelen voltunk, amikor megérkeztek Olaszországból. A kisebbiknél kinyitottuk a kocsi ajtaját. Ránéztem a laptopra és látom, a szikláról fejjel lefelé lóg egy szarvas, miközben beszél.

    Csóri gyerek, 6 órán keresztül nem szólt, hogy fordítva helyezték fel a nővéremék a készüléket :-)! Így is élvezte.

  • 2010.04.02 18:28:20animmam

    En a sok-sok-sok oras repuloutakra mindig vittem egy pici hatizsakot, ha lehetett ujat es teletomtem mindenfele olyannal amit vagy regen lattak, vagy meg uj volt, ceruzak papirral, mesekonyv csorgo zorgo akarmi a picinek, rizzsel toltott uveg, vagy szines golyokkal toltott flakon, kaleidoszkop (na ez az akkor harom evesem kb haromnegyed orara lekototte, rekord ido volt). De nekunk szerencsenk volt, mert mikor lekapcsoltak a gepen a vilagitast jott az ejjel, mind a ket gyerek bealudt es nyolc aran at nyugi is volt tobbnyire. :-) Autouton is a 12-bol legalabb 5-ot alszanak meg most is hogy nagyobbak.

  • 2010.04.02 18:51:12ági anyu

    2010.04.02 18:28:20animmam
    A múltkor a vonaton egy idős hölgy leüvöltötte a fejünket (szó szerint), mert a gyerek tízszer egymás után elénekelte a süss fel napot - képzelem mi lett volna, ha rizses flakont ráz ... és ne 10 percig, hanem órákon át :(

  • 2010.04.02 19:00:46cappu.chino

    2010.04.02 15:26:49FERCS_BERCSI
    az én gyerekem 8 éves és MINDIG mi (férjem vagy én) kötjük be a biztonsági övét!

  • 2010.04.02 19:46:28Kipikopii

    2010.04.02 19:00:46cappu.chino
    miert? az enyem 5 eves, siman bekoti az ovet, mi csak ellenorizzuk, hogy jol csinalta-e (mindig jol csinalja). Csak idegen autojaban kotjuk be mindig mi, mert ott mas az ov.

  • 2010.04.02 20:30:09mylittleboy

    jaj én már látom előre a végem, most se bírja 11 hónapos, bár jobb mint kicsinek..ha egy pillanatra félrenézek, jön a hányinger, nekem, így baromira nehezen bírom a szórakoztatást:D nem is megyünk messzire, pedig vidéken élnek a szüleim. Remélem a nyáron már jobban fogja bírni...híú ábránd?

  • 2010.04.02 20:31:46nyúlmama

    Nálunk is az éjjeli utazás vált be a legjobban.

    Egyébként anno voltak a Poly pocket nevű játékok, imádták.
    Meg olyan társas, ami mágneses, vagyis nem esik le a bábú.
    És persze az éneklés, mese, találós kérdés. szólánc játék.De ezekhez az egy éves még pici.
    De mondom, a legtutibb az éjszakai autózás-már ha a vezető szeret éjjel vezetni. ( Az én férjem igen)

  • 2010.04.02 20:46:59Kockásfülűnyúl

    Éjszakai utazás.Az uram nagyon jól vezet éjszaka is, ráadásul a forgalom is sokkal ritkább.Mi évek óta járunk a franciákhoz nyaranta, mindig úgy időzítjük, h az utazás nagyobbik részére éjszaka kerüljön sor.A gyerek alszik, mint a poc, max. akkor ébred fel, ha pisi van ill. anyáék bedobnak egy kávét:)))

  • 2010.04.02 20:51:08psyché

    Nalunk a mini DVD lejatszo a megoldas. A segitsegevel a 10 oras uton max. 2X kell megallnunk. ezenkivül mindig viszek olyan ennivalokat, amelyeket alapbol nem kapnak: chipset, gumimacit es veszhelyzetben azzal terelem el a figyelmüket. Ezenkivül rengeteg könyv es a mese CD-k elengedhetetlenek az utra.

  • 2010.04.02 21:40:48kockpit

    Teszveszen futott autós rajzoló néven olyan mappaszerűség, amit első ülés fejtámlájára lehet rögzíteni, lehajtható, benne mappa és rajzolni lehet benne. Már beszereztem, nyáron teszteljük.
    Most nem láttam fent az aukciók között.

    Picinek én tuti nem mernék színes vagy akármilyen újságot adni, mert nálunk az első lenne, hogy szájába venné, szopogatná, azt meg inkább mégse, pláne ha nyel is belőle...

    Nem tudom, a pici hordozóban lesz-e vagy már normál autósülésben, de nekünk majdnem minden gondunk megoldódott, amikor a hordozót lecseréltük, és az új ülésből jobban tudott nézelődni a gyerek.

  • 2010.04.03 12:24:40silayn

    jókor jött ki ez a poszt, már rég elutaztak

  • 2010.04.03 13:35:31azerty

    Huha ... erdekes cikk.
    Mikor kezd problemas lenni az utazas?
    A fiam 4 honapos, most voltunk Del-Franciaorszagban (kb 2x7-8 ora volt az ut, megszalltunk feluton), de semmi gaz nem volt. Vagy aludt vagy nezgelodott, plusst ragott ...

  • 2010.04.03 17:16:41gyaloghurka

    Ha ennyire babrás a hosszú út, maradjatok otthon! Egyszerű!!

  • 2010.04.03 21:32:45tarkabab

    ha valakit érdekel, a blogunkban is feltettem a kérdést és sok jó ötletet kaptam:
    [link]

    itt pedig az egyik ötlet, a varázsdoboz képei (is) láthatók:
    [link]

  • 2010.04.03 21:33:57tarkabab

    gyaloghurka, az a baj, hogy szeretem az anyukámat és az ő egészségi állapota nem engedi meg az utazást. majdnem fél éve nem láttuk.

  • 2010.04.03 22:11:39nyúlmama

    tarkabab, végül is hogy sikerült az út?

  • 2010.04.04 07:40:54tarkabab

    a második linken leírtam az első nekifutást
    most indulunk újból

  • 2010.04.04 10:39:31kockpit

    Tarkabab, nem könnyebb, ha nem ülsz közöttük? Nálunk mindegyik gyereknél úgy van, hogy ha engem látnak, akkor foglalkoztatva akarnak lenni, ha nem látnak (az autóban), akkor elnézelődnek, elalszanak (ez mondjuk egyre ritkább, a picinél még előfordul) - ha mellettük vagyok, akkor meg nem... Én is féltem előre ülni (októberben született a pici), de szerencsére nem volt belőle gond - persze ilyen hosszú útra még nem is mentünk.

    Szerintem szuperek lettek a varázsdobozok és jó volt a felvetés, tényleg jó ötleteket kaptam tőletek!
    Régen rendszeres zugolvasótok voltam, most már alig van időm, de jó volt újra rólatok hallani!

  • 2010.04.04 15:24:41akvarium

    ha még csak egy gyerek van, lehet hátul középre ültetni: Anyu és Apu feje között remekül szemléli az utat a csöppség és egy KRESZ-tábla is igazi érdekesség szintjére lép.
    Éneklés nálunk nagyon oké volt, meg buláta szemenkénti (!)hátra-adogatása.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta