SZÜLŐSÉG

Palkónapló: Palkó beint a védőnőnek

2010. március 26., péntek 08:42

Azt gondolom, ha egy gyerek nem lehet igazi, nagykönyvi bezzeg-gyerek, akkor abból kell kihozni a legtöbbet, ami van. Vagyis az ellenkezőjéből. Így Palkó, akinek csak a foga jött ki időben a nagykönyv szerint, nyilván nem azzal fog mennybe menni a sok parázós kismama közt, hogy mindent időben és tökéletesen csinál, hanem azzal, hogy mindent a saját kedve és fejlődési tempója szerint, lassabban az előírtnál, de azért megcsinál.

Fityiszt mutat a táblázatoknak, görbéknek meg statisztikáknak, és rádöbbenti a védőnői társadalmat, hogy attól még, mert egy gyerek később fordul meg, később áll fel, esetleg nem hajlandó “időben” lemondani az anyatejről a répa-krumpli turmix kedvéért, még nem beteg, még lehet normális, lehet gyönyörű, aranyos, szépen, a maga tempójában fejlődő. Ha hiszi a nagykönyv írója, ha nem.

Nyilván van, aki most csak legyint, földöntúli büszkeséggel, hogy hát igen, az én gyerekem, bezzeg. De gondolom olyan is van, aki megkönnyebbülten felsóhajt, hogy, na, ilyen is van, ez a kényelmes tempó, akár az én gyerekem. Mert Palkó egy hét múlva tizenegy hónapos, és nem jár még kapaszkodva, mint a környéken lakó más hasonló korú gyerek, a mammmát is úgy mondja, hogy csak az én fülemben rezeg értelmes szóként, még mindig csak pépeket eszik, gluténmentesen, és hat hónapos kora óta képtelen a hátáról visszafordulni a hasára. Azért csak azóta, mert azelőtt simán megcsinálta, de úgy tűnik, rájött, hogy felesleges ez a tudománya, így ezt valahogy hagyta visszafejlődni, akár a vakbelét.

De, hogy tovább bővítsem a kis kókuszdiófejű negatív repertoárját, elmesélem, hogy a múlt héten Palkó és én elbattyogtunk a védőnőhöz, ahol bő egy óra alatt megtörtént a súly- valamint a hosszmérés, és ismételten kiderült, hogy Palkó nem igazán tartja magát a nagykönyvben előírt fejlődési ütemhez. Palkó súlya ugyanis nem tíz kiló fölött van, ahogy én képzeltem minden áldott nap, mikor szuszogva cipeltem a másodikról le és fel, hanem éppen csak eléri a kilencet. Vagyis Palkó, aki hat hónapos korára egyáltalán nem duplázta meg a súlyát, egyéves korára sem fogja megháromszorozni azt.

Ezek a tények, és ugyan a védőnő nagyon óvatosan közölte mindezt, mintha nem akarna megbántani tökéletlen gyerekem miatt, hamar ledobta a tapintatos álarcot, mikor észrevette, hogy engem ez az egész ügy nem annyira érdekel. Hogy hiába reklámozza nekem a kiflicsücsköt, amivel Palkónak rá kellene kapnia a darabos étrendre, hiába mutogatja nekem a görbét, hogy “azért Palkó még az alsó határon belül van”, nem vagyok kétségbeesve, csak türelmesen várakozom, kicsit hibernálva, reménykedve, hátha neki is eszébe jut, hogy még vagy öten várnak rá a folyosón nagykabátban, ordító kölkökkel körbevéve.

Ám ekkor valami furcsa, nem várt dolog történt. A védőnő összecsapta a kiskönyvet, és odanyomta nekem azzal, hogy “tudja, anyuka, ezek a görbék is csak arra jók, hogy aggódni kezdjen a kismama. A magam részéről nem tulajdonítok nagy jelentőséget nekik. Egyáltalán nem gondolom, hogy a maga gyerekének 12 és fél kilónak kellene lennie egyéves korára.”

Egy pillanatig azt hittem, rosszul hallok. Aztán hazafelé, mikor már több időm volt átgondolni a történetet, enyhe bűntudatom támadt, és magamban csöndesen rehabilitáltam a védőnőt. Valamelyest legalábbis. Mert azért az, hogy bő egy órát töltöttem vele súly- és hosszméréssel, még mindig érthetetlen időpocsékolásnak tűnik.

És akkor még Palkó evolúciós visszalépését el sem meséltem neki...

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.26 16:14:37Rózsaszín Pöttyök

  Másutt!

  He-he.
  A boldogtalan párkapcsolatnál semmi sem fogyaszt jobban (engem legalábbis). ;-)

  (Fogyókúrázom, mert vagy 10 kilóval több vagyok a versenysúlyomnál. :-D)

 • 2010.03.26 16:43:04Lucza

  Nekünk alapból ilyen a védőnőnk és a gyerekorvosunk. Nem is győzök eleget hálálkodni a sorsnak, hogy így jött ki. Nem paráztatnak feleslegesen, ennek ellenére alaposak. Ha valamit még a nagykönyvben előírtak szerint nem tud a gyerek, akkor annyival megoldják, hogy EVVAN, ő ilyen, de van, amiben ügyesebb, mint más. Szépen gyarapszik, jókedélyű, látszik hónapról hónapra a fejlődés minden téren, és ez a lényeg. A gyerekem nem egy turbóbébi, soká forgott, soká mászott, aztán egyszer csak megindult, és felpörgött. A barátaink hasonló korú gyereke is kb. annyit produkált, mint a miénk, mikor őket már ide-oda küldözgették, a frászt hozva a szülőkre, mert a NAGYKÖNYV SZERINT MÁR KÉNE ezt meg azt csinálnia. A mi dokink meg annyit mondott csak, hogy várjunk, ő ilyen, majd megcsinálja, ha akarja. És így is lett, para és izgalom nélkül.

 • 2010.03.26 17:55:39normama

  "És mit gondol, ez miért van?"
  Anura, ez pont úgy hangzik, mint az itteni védőnő:D
  Amúgy - bár nem állhatom még a látását sem - meg kell hagyni, igyekszik. De semmi esélye nincs nálam, mióta vártunk rá fél órát (időpontra mentünk) és a végén megjegyezte, hogy látja az orromon, hogy haragszom. Na, ezzel vágta el magát nálam végleg. Egyrészt, utoljára anyám emlegette ilyen összefüggésben az orromat 12 éves koromban, másrészt, igen, haragszom, merthogy utálok várni. Míg várunk, kétszer jött ki, de egy árva hangot sem szólt. Na, a végén megint felhúzom magam :)

 • 2010.03.26 18:08:31farkasokkal tancolo

  No én a lassú mozgásfejlődésű anyáknak csak azt írnám, hogy mindenki örüljön, akinek később áll fel a gyereke, viszont sokat mászik.

  Nagy előnyt élvez később szellemiekben azokkal szemben, akik már 6 hónaposan állnak, ellenberger alig másztak.

 • 2010.03.26 18:09:44Tejbajusz

  Búcsúzóul: megpuszilgatnám, meggyúmáznám ezt a Palkót már. Jó ideje ingerel a képeivel engem ez a Panzej.

 • 2010.03.26 18:12:00Tejbajusz

  Na hál istennek, ft, végre valami pozitívat is hallok!
  Egy éves korában kezdett el csak mászni, addig csak kúszott a fiam. És 17 hónaposan kezdett el csak járni.
  Mindehhez az jön még, hogy a kutacsa óriási még mindig, tehát nagyon okos lesz és kész. De hát milyen is lenne ilyen anyától?

 • 2010.03.26 18:22:47Kipikopii

  2010.03.26 18:08:31farkasokkal tancolo
  Na, meselj FT, milyen szellemi nehezsegekkel fog az en 6 honaposan allo, alig maszo, koran jaro gyerekem kuzdeni?

 • 2010.03.26 18:31:40farkasokkal tancolo

  Hát a mászás az angyon fontos, sokkal fontosabb mint a korai állás meg járás. Ugyanis a mászással alakul ki az agyban a kersztdominancia, aminek a hiányában sokan később részképességzavarokkal küzködhetnek. Nem azt mondom, hogy mindenki akinek korán feláll/jár a gyereke ez lesz a jövője, de minden/zömmel diszes gyerek kórelőzményében benne van, hogy alig másztak.

  Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy akinek még egy éves korában is csak háton fekszik a gyereke ne aggódjon, csak azt, hogy a lassú mozgásfejlődésű gyerekek szülei magukban csak mosolyogjanak a szomszédasszony másmilyen dicsekvése hallatán.

 • 2010.03.26 18:39:29Kipikopii

  mi az a keresztdominancia? Amugy sosem ertettem, hogy ha a gyerek magatol all fel, es magatol kezd el jarni koran, es ebbol kifolyolag nem maszik annyit, az miert baj? En peldaul sosem setaltattam kezen fogva egyik gyerekemet sem, egyszeruen mindent koran csinaltak, mindketto 10 honaposan jart es kesz. Nem parnaztam korul oket, hogy uljenek, nem volt bebitaxijuk, vagy minek hivjak, egyszeruen leraktam oket a foldre, aztan maguktol beindultak...

 • 2010.03.26 18:44:37farkasokkal tancolo

  A kersztdominancia az, amikor kialakul vagy az agy jobb vagy bal féltekés dominanciája, ebből eredeztethető a jobb vagy balkezesség, a tájékozódás stb. Valamelyik agyféltekének dominánsnak kell majd lennie (ez olyan 5 éves korra max. kialakul mindenekinél), mert ha nem, akkor az információk pingponglabda szerűen járnak ide-oda a két agyfélteke közt, a gyerek képtelen a koncentrálásra stb.

  ÖNMAGÁBAN persze a korai felállás, járás nem jár ezzel, de közös nevező a diszes gyerekeknél, hogy később kiderül, hogy alig másztak. Szóval jobb ha eleinte sokat másznak kúsznak, és csak utána állnak fel na.

 • 2010.03.26 18:50:39Kipikopii

  jo, de en mindig nem ertem, hogy egy szulo mit tehet. Mert arra ezerfele modszer es tanfolyam van, hogy mozogni tanitsd a gyereked, de egy szulo mit csinaljon, ha a gyerek felall, maszik par honapot, aztan megindul? Miert nem kerdez erre ra a vedono, orvos?

 • 2010.03.26 18:54:13farkasokkal tancolo

  Ja és kipikopi, nekem mind a kisebbik lányom, mind az unokám nagyon hamar felállt. A lányom 7 hónaposan, unokám már 6 hónaposan pl... a lányomnál nem volt ebből baj, de az unokámat azóta is fejlesztésekre hordjuk, és még nem tudom mi is lesz az iskolaérettség vizsgálaton...

  Attól az apró dologtól eltekintve, hogy addig jó a gyerek amíg nem áll meg nem járkál, én aszondom, hogy bárcsak másztak volna még vagy 4 hónapot minimum.

 • 2010.03.26 18:55:06nyúlmama

  kipikopii, ha mászott pár hónapot, akkor nincs gond. Akkor lehet, ha egyáltalán nem mászott,
  de ez nem úgy működik, hogy HA nem mászott, AKKOR biztosan lesz gond, hanem "visszafelé", vagyis ha gond van egy gyerek mozgáskoordinációjával,és elkezdik nézni az előzményeket, akkor nagyon sokszor megtalálható, hogy nem mászott.
  A mászásnak pl a váltott kar, láb mozgás kialakulásában van szerepe.

 • 2010.03.26 18:55:51farkasokkal tancolo

  Ha feláll, mászik pár hónapot, akkor semmit.
  Ha feláll, aztán már nem mászik, hanem kapaszkodva lépdel, akkor mindenféle trükkökkel mászatni kéne őket... hogy hogyan? Jó kérdés..

 • 2010.03.26 18:58:17Kipikopii

  nyulmama, FT: koszonom. Milyen reszkepessegek szoktak hibadzni? vagyis miben nyilvanul meg eloszor ez a maszashiany?

 • 2010.03.26 19:02:13nyúlmama

  A mozgésok meg jó esetben egymásra épülnek, egyik után jön a másik. ha gond van, a gyereket "visszaviszik" addig a mozgásformáig, ami még ,ment, és "újratanítják" innentől.
  Van az un. alapozó terápia, ami erre épül, és bizony, láttam olyat, hogy a gyerek úgy ment, hogy azonos kar és láb mozgott.Meg kellett tanítani neki a helyes , váltott mozgást neki.
  A nagymozgások kihatnak a finom mozgásokra, ezért mindig nagymozgástól indulnak a finomabbak felé a terápiákon.Ezért nem kell elkönyvelni, hogy "ügyetlen " a gyerek, ha az oviban feltűnik, hogy gond van a mozgásával.Most kezdik felismerni, és Németországban-ha jól emlékszem-,már irodalma is van a mozgás "disz"-nek is.

 • 2010.03.26 19:02:39Kipikopii

  nyulmama: errol a valtott lab, kar mozgasrol jut eszembe: az oviban a fel eves ellenorzo papiron szerepel a listan a "valtott labbal megy fel-le a lepcson". Az 5,5 evesem meg mindig nem valtott labbal megy lefele. Megneztem a tobbi gyereket is, s osszesen egy kisfiu megy valtott labbal lefele, aki a leggyorsabb futo is, es kiemelkedoen jol mozog. Ti is nezitek oviban ezt a valtott labbal lefele lepcsozest? Van ennek valami jelentosege? (mondjuk itt szerintem magasak a lepcsok, az is hozzajarulhat)

 • 2010.03.26 19:04:09farkasokkal tancolo

  Kikpikopi, az estek többségében sehogy. Ez nem törvényszerűség, csak egy szegmense a későbbi részképesség zavaroknak.

  Amúgy meg az ovodában szokott először ez jelentkezni, pl. koncentrálóképesség hiánya, nem tud huzamosabb ideig odafigyelni a mesére, a magyarázatokra, nem tudja magát hosszabb ideig lefoglalni, esetleg beszédzavar, ilyesmik.

  De te még időben vagy, próbáld a kölköt - ha eddig keveset mászott - valahogy mászásra bírni. Vegyél olyan hengert, amin csak átmászni lehet, meg ilyesmik.

 • 2010.03.26 19:11:54nyúlmama

  Igen nézzük és próbáljuk őket erre terelgetni. Nálam most már nincs ilyen gyerek. De ez csak egy része, és nem ez a legfontosabb persze.De ezt is meg kell tanulni, és persze, attól is függ, hogy mennyit lépcsőzik a gyerek. Mondjuk, mi a vár alatt vagyunk, adott a millió lépcső
  De a te gyereked mászott, azt írod.
  Nem akarok itt látatlanban konkrét elemzést adni. Ha szólnak, hogy gond van, akkor mindig érdemes szakemberhez fordulni. Én sem vagyok az, én is küldöm a gyerekeket tovább. Aztán van , aki megfogadja, van, aki nem.

 • 2010.03.26 19:12:23Kipikopii

  FT: oh, mi mar tul vagyunk ezen,pont 2 eves. Azert kaptam fel a fejem arra, amit irtal, mert hogy tul keso lett volna most orvosolni a korai felallast... de azok alapjan, amiket irtatok nyulmamaval nalunk egyelore nincs baj (figyel hosszasan mesere, beszel mondatokban, fuz, matricazik, firkal, kismotorozik, maszik rendesen jatszoteren).

 • 2010.03.26 19:15:23Kipikopii

  nyulmama: es hogyan "terelgetitek" a valtott labu lepcsozes fele? Sokat lepcsoztetitek, vagy valami mas mozgassal? Pedalozni peldaul tok koran tanult meg, 20 honaposan triciklizett, 2,5 eves kora ota biciklizik rendszeresen, az is valtott labu dolog, nem?

 • 2010.03.26 19:17:39nyúlmama

  Persze, az is. Hát, ahogy megyünk, mutatjuk, meg mondjuk nekik. Általában nagyon hamar megy a dolog, sokszor ez csak egy rossz szokás.

 • 2010.03.26 19:18:28nyúlmama

  És ugye, rájönnek, hogy úgy gyorsabb is a dolog.

 • 2010.03.26 19:18:28farkasokkal tancolo

  Igen a bicikli, tricikli stb az jó dolog, aztán a bordásfal is... az úszás is. De ha pl. a figyelmével nincsen baj, akkor ne agyalj ezen.
  Nem réd lett szabva a mondanivalóm, mindössze arra, hoyg jobb a hosszas mászás utáni felállás, mint a gyors mozgásfejlődés.

 • 2010.03.26 19:23:37Kipikopii

  jo, kosonom.
  FT: rendben, csak mar nem eloszor hallom ezt, amit irtal, s kivancsi voltam, hogy mi a hattere (sovany vigasz lassan fejlodo gyerekek szuleinek, vagy van valami fiziologias ok mogotte)

 • 2010.03.26 19:24:26nyúlmama

  Kipikopii, ha bicajozik, akkor nagy baj nem lehet.A lépcsőn meg szólj neki, mutasd, lassítsatok, aztán menni fog, meglátod.

 • 2010.03.26 19:25:52nyúlmama

  Egyébként a mozgásfejlődésnek azért van egy tól-ig határa, és ha nagy a kilógás, arra azért figyelni kell.

 • 2010.03.26 19:29:11Kipikopii

  2010.03.26 19:24:26nyúlmama
  jo, koszonom, most hetvegen elviszem egy lepcsos helyre es lepcsozunk egyet :-)

  2010.03.26 19:25:52nyúlmama
  ezt nem ertem, mi az a -tol-ig hatara?

 • 2010.03.26 19:39:15nyúlmama

  Hát za, hogy mondjuk egy gyerek 8 hónaposan még semmit nem csinál, az azért már probléma.Barátnőmé is ilyen volt, a doktornéni csak mondta, hogy ó, ne parázzon, majd-aztán kiderült, hogy hipotóniás a gyerek.Szerencsére a barátnőm nem hagyta annyiban, elvitte, és rendbe is jött a gyerek. De erre figyelni kell, mert minden fejlesztésnek megvan az optimális ideje, és később már sokkal nehezebb rendbe hozni.

 • 2010.03.26 19:41:40Kipikopii

  ja, ertem, igen. Koszonom.

 • 2010.03.26 19:45:40nyúlmama

  Szívesen,ha tudok, "okoskodok".
  Vesszőparipám ez a fejlesztés. Én azt mondom, inkább vigyem el feleslegesen, mert mi történik? Semmi, azt mondják, hogy minden rendben, oszt megnyugszunk.
  De ha nem viszem el, és gond van, az már súlyos lehet.

 • 2010.03.26 21:10:51Wish1973

  na, akkor fogalomzavar-tisztázás. keresztdominancia az, ha mondjuk jobb kezes és bal lábas. vagy bal szemes. ez utóbbi a keményebb dió. mmint, ha a kéz és a szem dominanciája nem azonos oldalon van. amire ft gondol, az a féltekék közötti jó kapcsolat, kommunikáció, melyet a corpus callosum- kérgestest biztosít. ez a kúszással, mászással fejlődik.
  aki keveset műveli ezeket a mozgásformákat, azoknál ezek a kapcsolatok kevésbé jól alakulhatnak. a vizuális képesség fejlődésébe is bezavarhat, mert kimaradnak a tapasztalatszerzések abból a szemszögből. a szem-kéz koordináció fejlődése is érintve lehet,mert ilyenkor még (kúszáskor, mászáskor) a kéz is dolgozik, járáskor már nem kell rá figyelni. a fiziológiás együttmozgásokért is felelős, vagyis, amikor járáskor jobb lábbal lépve a bal kéz lendül előre, majd fordítva, ahelyett, h tök sután lógna, vagy megfeszítve test mellett, netán csecsemőtartásban könyökhajlítva tartaná.

 • 2010.03.26 21:10:52Panzej

  Halihó, látom, nem csak az én gyerekeim esnek át a görbék alsó határán. Direkt megnéztem, Mici pl. 3650 grammal született, és 15 hónaposan volt 9000g, Lackó pedig 3600g-mal született, és 13 hónaposan volt 9200g. A holland táblázat szerint Lackó az alsó határt súrolta, Mici pedig alaposan az alsó vonal alatt tanyázott. És mindig csóválták a fejüket a "consultatiebureau"-ban, hogy nem lesz ez így jó, anyuka, én meg magyaráztam, hogy a magyar gyerekek mások, nálunk más görbék vannak. Aztán volt, hogy etetve vittem őket mérni, hogy nyugalom legyen. Vagy legalább viszonylagos:-)

 • 2010.03.26 21:15:08Panzej

  Aztán, most ugyanezeket a magyar táblázaton nézve sincs "jobb" eredmény, nem mintha bárkit is érdekelne..:-)
  Lackót Micit pedig hátulról már láthattátok az egyik régi bébinaplóban, amikor Mici féltékenységi rohamait taglaltam (asszem a Na gyere, te kis varangy! volt a címe), aztán hogy szemből meg tudom-e mutatni őket, hát, az az apjukon múlik.. Egyelőre tiltakozik. Aztán majd meglátjuk ;-)

 • 2010.03.26 21:22:45nyúlmama

  Panzej, annyira édes ez a gyerek!

 • 2010.03.26 21:25:57nyúlmama

  Egyébként a lányom 3100-zal született, és 1 évesen 8900 volt.A fiam meg 3800-zal, és ő 11,30 volt 1 évesen

 • 2010.03.26 21:31:33Panzej

  Köszi! Én is gyönyörunek látom! Persze az én véleményem nem mérvadó. Még emlékszem, amikor anno Lackót első nap behozták nekem, én meg csak néztem, néztem, hogy az nem létezik, hogy ez a csodaszép gyerek az enyém! Aztán most nézem az akori képeket, és hát.. Aranyos, cuki, édes, na de hogy csodaszép... :-))

 • 2010.03.26 22:11:19Starlark

  Fiam 3310gr-mal született, 6 hónapra duplázott, de egyáltalán nem bánom hogy 1 évesen "csak" 8700gr-ot nyomott és most másfél évesen hagyta el a 10kg-ot :)

  Iszonyú mozgékony én meg szerzem az ősz hajszálakat egymásután amilyen akrobata mutatványokat végez pl a csúszdán...

  A védőnői táblázatok meg hidegen hagynak míg teljesen egészséges.

 • 2010.03.26 22:17:32bavette

  Amikor sètàbol jovunk haza ès meg kell màszni 4 emeletet èn se nagyon szoktam bànni, hogy csak kb. 8 kilot kell felcipelnem. :)

 • 2010.03.26 23:08:36vivace

  2010.03.26 12:41:24ganxstazolee

  Frusztrál, hogy népszerű ez a helyes pelenkás kiskölyök? Akarsz róla beszélni?

 • 2010.03.27 09:54:19mylittleboy

  mintha csak a sajátunkról írtad volna ezt a posztot:D súlyban dettó, 8,8 nagy nehezen, 8 hónaposan duplázott, de robog egész nap, rakétával a bugyiján, alig győzök utánna szaladgálni. Bezzeg rág, lépeget kapaszkodva:D, nem bírtam ki bocs...

 • 2010.03.27 10:48:19linn

  de ha a gyerek mindent a nagykönyv szerint csinálna, akkor biztosan bezzeg lennél:) szerintem így működünk mi, anyák, ilyen gyarlók vagyunk.
  A legjobb barátnőm kisfia fél évvel kisebb egyévesemnél, és én is mindig megjegyzem magamban, hogy hah, a lányom ennyi idősen már ezt, meg ezt... -vagy csak én vagyok ilyen?

 • 2010.03.27 10:53:59mohaéspáfrány

  Köszi Wish és köszi Nyúlmama!!!
  Már éppen felállt a szőr a hátamon attól, hogy néhány kommentelő teljes fogalomzavarban hinti itt az igét és viszi ezzel a szülőket a sűrű erdőbe.
  Adalék a tájékozódáshoz:
  a "tól - ig" határok arra jók a mozgás-, ill. kommunikáció fejlődésében, hogy a tűréshatárokon kívülmaradók esetében támpontot nyújtsanak. Bólogatok Nyúlmama, inkább szűrjék feleslegesen, mint egyáltalán nem, vagy későn.
  1.Néhány hetesen észlelhető eltérés esetén fejlődésneurológia
  2. néhány hónapos kortól Dévény, v. korai fejlesztő központok
  3. Alapozó - és egyéb konduktív terápiák 5 éves kortól, mert ezek a gyerekkel való, kölcsönös kommunikáción és megértésen alapuló módszerek.

 • 2010.03.27 22:45:26Wish1973

  moha, a konduktív terápia nem többesszám. az egy terápia neve-a Pető-féle. központi idegrendszeri eredetű sérüléseknél alkalmazható kortól függetlenül. (persze, mozgásindításhoz is jól működik, de "sima" megkésett mozgásfejlődésű gyereknek ritkán ajánlják. elvileg már az inkubátorban is, ill. születéstől kezdve, gyakorlatilag az első hónapokban inkább a katona-féle, de fél éves kortól már jöhet a Pető.

 • 2010.03.27 23:31:38mohaéspáfrány

  Wish, ne érts félre, semmi kötözködési, vagy überelési szándékom nincs -
  tudom, a fent említett kifejezést a Pethő módszerrel egyenlővé téve használják általában, de a konduktív önmagában azt jelenti, hogy az érintett képes az értelmével együttműködni, és értelemmel megtanulni a kimaradó mozgástevékenységet.
  Ugyanezt az együttműködést várja el pl. az alapozó is, éppen ezért 5 é. kortól, és ép. ért, v. tanakos gyerekeknek ajánlják.

 • 2010.03.28 21:34:56Dortje

  mi a másik véglet vayunk: 3700-tel született, és 4 hóaposan 8 kiló felett van. husi-husi, majd' leszakadok, de ő meg ilyen. mint a bátyja.

 • 2010.03.28 21:35:42Dortje

  ja, ezt azért írom, mert engem meg ezzel szivatnak mindig...

 • 2010.03.29 08:34:04Nyúlszőr

  Off:

  van ember, aki látott már védőnőt?! nekem nem sikerült, pedig majdnem 3 éves a gyerekem.

 • 2010.03.29 21:59:50bszgabi

  Szerintem nagy szerencséd van az ilyen védőnővel. Az enyém mindenért cseszegetett. Persze minket lehetett is. A kis minimanóm nem volt 8 kiló 1 évesen, aztán meg 8 hónapos koráig nem csinált semmit. De tényleg semmit.Akkor fordult át először életében. 16 hónaposan ment egyedül, de aztán soha nem hagyta h vezetgessük. Ment egyedül. Szerencsére a dokinénink, azt mondta mindenki a saját tempójában fejlődik, ne aggódjak. Aztán így is lett. De nagyon szar élmény, mikor a tanácsadóban mindenki nagyobb, súlyosabb, ügyesebb...stb mint a tied.

 • 2010.03.30 10:13:30Lolcsika

  Az én lányom most múlt három éves és még nincs 11,5 kg. Tömni nem tudom. :-S

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta