SZÜLŐSÉG

Mi a jobb: szabadság vagy táppénz?

2010. február 16., kedd 11:43

A gyes lejárta utáni hetekre várja második gyermekét egy anya, aki azt szeretné tudni, hogy jár jobban, ha táppénzre megy a gyest követően vagy ha kiveszi felgyűlt szabadságát a szülés előtt? Az elintezzuk.hu szakértői a szülés előtti 28. naptól igényelhető tgyást vagy szabadságot gyessel kombinálva javasolják a szülés napjáig.

Kérdés

Kisfiam 2007. 05. 09-én született, ezért 2010. 05. 09-én lejár a gyesem. Második gyermekemet 2010. 05. 20-ra várjuk. A gyes lejárta után (vagy esetleg már korábban is?) táppénzre menjek, vagy szabadságra a szülésig? Munkaviszonyom 2001. augusztusa óta folyamatosan fennáll (közalkalmazottként dolgozom), szabadságom is van még, de hogy érné meg számomra ezek megválasztása a legjobban a későbbiekre nézve is a tgyás, gyed, ill. gyes összegét tekintve. Mi alapján lesz ezeknek az összege megállapítva?

Válasz

A gyes alanyi jogon járó, szociális ellátás: összege fix, a mindenkori öregségi nyugdíj összegével azonos, jelenleg 28.500.- Ft, de ezt már fölösleges megjegyeznie is. Ugyanis ha a második gyerkőc 2010. április 30. után születik, akkor a gyes – a jogszabályi változtatások szerint – már csak kétéves korig járna, addig meg Önnek, szerencsére, a gyed fut ki! Az idei gyes lejártát és a szülés időpontját figyelembe véve „technikailag” a legegyszerűbb a tgyás igénylése lenne, hiszen a szülési szabadság már a szülés előtti 28. naptól indulhat. Ebben az esetben – mivel nem lenne bérezett napja a két gyerkőc születése között - az ellátások alapja az aktuális szerződés szerinti bére lenne, de legfeljebb az ellátások maximumát kaphatná (ez a jelenlegi minimálbér kétszeresének 70 százaléka, tehát bruttó 102.900.-Ft)

Az, hogy érdemes-e „bonyolítani” a következő hónapokat szabadsággal stb., az több dologtól is függ:

- Ha kevesebb esetleg a munkabére, mint a minimálbér kétszerese (147.000.-Ft), akkor el lehetne gondolkodni az összegyűlt szabadság kivételén, hiszen azt már magasabb bérrel kell számolnia a munkáltatójának, és ráadásul az 100 százalékos bért jelent + mellette járna a gyes. Ebben az esetben ez 3-3 és félhónapnyi bértöbbletet jelentene, meg minimálisan magasabb ellátási alapot. Nyilván kiszámolta már, hogy hány napnyi szabadsága gyűlt össze, május 19-től visszafelé számolva (a munkanapokat!) megvan, hogy mikortól lenne érdemes szabadság +gyes-re váltania (úgy, hogy írásban bejelenti a munkaadójának, hogy megszakítja a fizetés nélküli szabadságát, stb.) De lehet, hogy az ellátási alap növekedése nélkül is elgondolkodtató az a néhány havi többletpénz a gyes mellett!

- De ha pl. kevés az összegyűlt szabadsága (nem tudjuk, hogy hány éves, tehát, hogy mennyi lehet az alapszabadsága, apuka kivette-e a pótnapokat stb.), akkor nem biztos, hogy hozzátennénk a szabadsághoz még betegszabadságot (évi 15 munkanap, a távolléti díj 70 százaléka), mert az lehúzná az átlagot. Ugyanis az ellátásokat ebben az esetben a szabadságból és a betegszabadságból átlagolnák. Ha pedig a szülés időpontja kitolódna, hiszen a babák kiszámíthatatlanok, akkor a táppénz ugyan nem számítana bele az ellátásokba, viszont május 9. előtt apukának kéne átvennie a gyes-t, mert két ellátást: táppénzt és gyes-t, párhuzamosan nem kaphatna. Arról nem is szólva, hogy ebben az esetben a táppénzalap a minimálbér lenne.

Tehát: vagy a szülés előtti 28. naptól tgyás, vagy szabadság a szülés napjáig gyessel kombinálva.

További kérdések és válaszok az elintezzuk.blog.hu oldalon olvashatók.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.16 14:46:16bajor gizella

  hallohallo. az van ingyen, hogy születésedtől fogva a halálodig-na talán azt zsebből kell az utódoknak- nyafogod hogy mennyire kevés a fizetésed, és milyen szar az a szolgáltatás amit kapsz az államtól minden fronton ennek cserébe. de ha azt mondják hogy jól van, legyen. fizetni kell a szolgáltatásért, és cserébe több pénzt kapsz, majd és eldöntheted hogy mit veszel igénybe, akkor, jaj kezitcsókolom, inkább jó lesz a szar is.

 • 2010.02.16 14:47:50rath.dinen

  zsiz: nem arra gondoltam. Nyerészkedésre gondoltam (ami mondjuk legális, de már nem morális) meg konkrétan csalásra.

  Én szinte nem is ismerek olyan embert, aki adóügyben ne használt volna ki már legalább egy kiskaput, és akkor a fekete jövedelmekről, vicces számlákról és egyéb "okosba mgoldott" bizniszekről nem is beszéltem.

 • 2010.02.16 14:48:01cidre

  Nem tudom, ki emlékszik arra, hogy mi volt ennek a gyes+munkavégzés kombónak a bevezetése körül (én igen :)
  Azért vezették be ugyanis, hogy az anyáknak legyen vmi motiváció, hogy munkába álljanak. Megkapják a gyes-t, de korlátozás nélkül dolgozhatnak mellette (a gyerek 1 éves korától). Egyfajta pozitív diszkrimináció akart lennie egy, a munkavállalói piacon hátrányos csoportnak.
  Mivel azonban a többi elem nem változott (nincs több lehetőség a gyerek elhelyezésére, nincs több munkahely, sőt, kevesebb van, nincsenek alternatív munkavégzési formák), ezért az intézkedés nem érte el a célját, de maradt. Úgy lóg a levegőben, senki nem érti miért van így, ütközik más elemekkel -pl. a munkavállaló gyes-en lévő kaphat jutányos áron BKV-bérletet, míg a gyed-en lévő nem, stb.
  Ez történik akkor, ha átgondolatlanul hozzányúlnak a rendszer egy eleméhez. Hasonló anomália várható msot is, ha beindul ez a két évig lehet otthonmaradni a gyerekkel, de egyébként semmi nem változik. Na ja. Több munkanélküli anya lesz, még több pénzt is kaphatnak alkalomadtán.

 • 2010.02.16 14:49:31Magenta

  BG, ja igen, akkor ugyanis nagyon sok rászorulónak el kéne fáradnia dolgozni és ettől be vannak tojva.
  És mivel jelenleg igen sok van belőlük, a szavazatok meg nem mindegy a politikának, hát a dolgozókat szopatják, akiknek meg kezd elege lenni belőle, mikor a századik bőrt húzzák le róluk.

 • 2010.02.16 14:50:54hallohallo

  2010.02.16 14:46:16bajor gizella
  te, ez úgy marhaság, ahogy van.
  bocs de még érvelni sem érdemes ellene, ha mégis szeretnél mondjuk ellenpéldákat, olvass feljebb, találsz többet is.

 • 2010.02.16 14:52:57bajor gizella

  magenta, ezt annak kapcsán írtam, hogy ment a nyígás hogy el kell hozni dél után a gyereket az oviból. erre írták sokan, hogy milyen drága is az. erre volt ez a javaslatom, hogy aki megtehei az oldja már meg legyenszíves. mindenki tudja hogy milyen a legtöbb óvoda infrastruktúája, és próbáltam rávilágítani arra, hogy sokaknak meg ez a szar is jobb mint otthon. amiről nem tehetnek, és ha nem adatik meg ezek szintre hozása a te gyerekeddel, igen a tiéddel, akivel beszélgetsz otthon, akinek van meleg ebéd, aki látott már könyvet, és aki meg fogja tudni írni azt kurva tesztet annélkül is hogy látott volna pedagógust, akkor ez a generáció is segélyért fog reklamálni.
  a dolgozó embereknek pedig nem szolidaritás jár, hanem demagóg modon azt hiszem, hogy válaszátsi lehetőség jár nekik. beleszólási jog a közösből. de egyszerűbb szajoózni tényleg hogy mi jár.

 • 2010.02.16 14:53:16papucsbojt

  gizi, en ertem, amit mondani akarsz, es igy kellene mukodnie (hogy is van az eredeti " ne azt kerdezd, hogy mit tesz erted az orszag, hanem hogy te mit teszel az orszagert"). de sztem magyarorszagon egy olyan altalanos bizalmi valsag van meg mindig, hogy a legjoszandekubb es tisztessegesebb ember is, ha anyagilag rakenyszerul, akkor a csaladja es sajatmaga boldogulasat fogja szem elott tartani nyilvan.

  es furcsa ennek az erkolcse persze, hogy egyreszt mindenki azt gondolja, hogy amit o igy-ugy osszekapar a csaladjanak, az meg oke, de mindenki mas rajta kivul lop-csal-hazudik. es nincsen semmi tarsadalmi megbecsulese a szabalykovetesnek, sot, az a legnagyobb balek es hulye.

 • 2010.02.16 14:54:54Starlark

  Cidre: Szerintem nem csak ez a motiválósdi volt ebben benne, hanem az hogy a Gyes az alanyi jogon jár, aki előbb megy vissza dolgozni az magyarul ezt a pénzt bent hagyta a rendszerben pedig járt volna neki.
  Erre írtam az előzőket hogy mondja meg az állam mi jár neked azért az összegű járulékért amit addig befizettél és dönthesd el hogy szeretnéd megkapni.
  Én pl tudtam hogy a következő szezonban már dolgozni fogok így a fiam 1 éves sem lesz mikor visszamegyek, így beszéltem meg a főnökömmel és így nem kellett neki senkit felvennie a helyemre hogy aztán fél év után lapátra tegyék. Így tulajdonképpen 2 és fél hónap GyeD-et is a rendszerben hagytam...

 • 2010.02.16 14:55:21Magenta

  "hanem demagóg modon azt hiszem, hogy válaszátsi lehetőség jár nekik. beleszólási jog a közösből"

  Hogy ez milyen szép is lenne!
  Ha mondjuk aszerint lehetne kivenni, ahogy befele pakolsz...
  Ha akkor járna az állami bölcsi, ha előtte fizettél adót és nem akkor, ha minél kevesebb jövedelmet tudsz felmutatni...

  Egy kormány se meri ezt megcsinálni, mert az összes szavazatuk ugrana. :(((

 • 2010.02.16 14:56:24Magenta

  (igaz, én se szólhatok semmit, hiszen a melegétkezési jegyet a boltban költöm el szlovák tejre)

 • 2010.02.16 14:56:45bajor gizella

  szerintem ez egyfajta társadalmi felelősségvállalás is, amit tanítani kellene az általános iskoláktól felfelé, mert nem nagyon megy. ha lenne 6 gyereked, és mindegyik akarna tőled valamit, de csak kettőre lenne pénzed, melyik kettőnek adnál?

 • 2010.02.16 14:56:50cidre

  Starlar, arra emlékszem, hogy az akkori szociális miniszter (Göncz Kinga) mivel indokolta a bevezetését.

 • 2010.02.16 15:00:43hallohallo

  lehet h totál egyedül vagyok, de semmi bajom azzal, hogy befizetek rengeteg adót-egyebet, és azt a rászorulókra költik. tudom, hogy vannak területek, ahol akár 80%-os a munkanélküliség pl, nem húzom rá senkire se a vizes lepedőt, adjanak meg nekik minden segítséget, amit lehet.
  ezzel tényleg semmi gond.
  a gondom az, hogy iszonyat sokat gombolnak le a dolgozó emberekről, bármilyen mértékkel mérve rengeteget, viszonyítva is és összegszerűen is, és mégse látni az eredményét.
  mert eltűnik. ide-oda-amoda. és nem a megfelelő helyekre.
  ha a befizetett adókat, járulékokat tényleg a rászorulók ellátására és egyéb szociális ellátásra költenék, annak lenne látszatja.

 • 2010.02.16 15:04:36bajor gizella

  ja papucsbojt, még én vagyok itt saokbaszorítva, a nagy morálommal, ami azért valljuk be, máshol meg éppen fordítva megy.
  a legkisebb is számít alapon, otthon a tinik közt menő bliccelni. mert drága, mert hallják a szülőktől hogy mocskos békávé. mert egyetemen menő szoctámot igényelni még saját lakás esetén, és abból nyaralni a bulgár tengerparton. mert látod a szüleiden, hogy igen kislányom helyes. és ne mondd már hogy rá vagy szorulva. ezek kis erkölcsi kérdések. itt ha nincs jegyed és elkap az ellenőr, aki teljsen szívélyes, és korrekt, nem tudod napokig lemosni a tekinteteket amikkel méregetnek az utastársaid. mert számukra te csaló vagy. egy tolvaj. nem mondom hogy ez a normális. ez sem túl szolidáris, de vannak ilyen helyek is. ahol a csalás= nem jó.
  és ez nem az anyagi helyzettől függ, hanem a közmoráltól. ahol fel lehet szálni úgy a villamosra, hgoy valaki nyiltan zsidózik/ cigányozik, és senki de senki nem lesz aki akár csak egy dugulj má el se jön senkitől, ott mit lehet várni hogy a gyerek ebből majd megtanul együtt élni? a mindenki számára legfontosabb gyerekjövőről van itt szó magenta.

 • 2010.02.16 15:05:54papucsbojt

  2010.02.16 15:00:43hallohallo

  nem vagy egyedul :) es megint a korrupcional lukadunk ki, hogy nemcsak a penzek folynak el, hanem a bizalom fogy el teljesen.

 • 2010.02.16 15:07:17Rosa Rugosa

  Mindig eszembe jut, hogy sajnáljuk a segélyt mondjuk a BAZ megyeiektől, ahol még csak esélye sincs a munkára, de kurvára nem zavar senkit az a sok ingyenélő luvnya, aki a munkaügyi központokban tárogatja a kezét sajnálkozón, hogy nincs munka.
  Meg az értelmetlen, lezsírozott tanfolyamokra, amit elvégeznek aztán meló sehol...
  Persze jó pénzért...
  Szerintem ha ezt a pénzt odaadnák a munkanélkülinek, meg mellépasszítanának egy profi tanácsadót, nem lenne ennyi segélykérő...

 • 2010.02.16 15:07:52bajor gizella

  hallo hallo arra tűnik el, hogy egy gazadaságilag veszteséges egészségügyet, meg közoktatást, meg ezek mellett látványosan beleszarós politikai csalásokat finanszíroznak. de amikor azt mondják jól van, itt a pénzed finanszírozd te, akkor meg nem kéri senki se a pénzt, hanem elmegy szavazni hogy a 300 forint valakinek egyenlő lesz a halállal. mondom egy krónikus beteg férjjel az oldalamon.

 • 2010.02.16 15:08:21Vakmacska

  bajorgizi,
  egyetemen tanítják (csak sok helyen a politika elfelejti), hogy egy olyan rendszerbe, ahol az elvonásokból jóformán csak "szegényellátás" (pénz a szegényeknek, vagy minősíthetetlen színvonalú "általános" ellátás) jár,ott egy idő után a befizetők valahogy nincsenek arra motiválva hogy befizessenek. Hogyne, arra, hogyha neki kéne valami, például egy utca, amin tízméteres hosszban nincs 12 db kátyú (mint itt a kereszteződéstől az ovi felé az első sarokig), vagy tényleges betegségben tényleges segítség és tissztességes (hálapénz nélküli!!!!) egészségügyi ellátás, akkor azt a választ kapja hogy fityiszt az orrodra, te oldjad meg meg nem vagy rászoruló vagy b) ja aaaarra mááááá nincsen, szóval mivel van a befizető motiválva arra hogy befizessen? Elárulom, semmivel. És mi a következménye? Amit itthon látsz: egyre többnek lesz elege és próbálja ezt a jópofa rendszert kijátszani. Pár év, és én is besokallom a társadalmi felelősségvállalás ily módját, meg még sokan, mielőtt beledöglünk. AZtán lehet szépen csodálkozni. Ilyen az emberi természet. Van bannünk altruizmus, de a kötelező és egyirányú önfeláldozásból kösz szép nem kérünk. Én sem.

 • 2010.02.16 15:10:33Vakmacska

  A 300 Ft meg az volt, hogy többe volt a leves mint a hús, jó üzlet a vizidíj-automatásoknak meg a nyugtagyárosoknak, a jónépnek meg senki sem magyarázott el érthetően semmit, és senki sem garantálta, hogy a 300 nem lesz 3 héten belül 3000. Na ezért.

 • 2010.02.16 15:11:42hallohallo

  papucsbojt, ne is mondd.
  nemrég kaptam meg a levelet az apehtől, hogy az 1%-omat, bővebben ki nem fejtett formai hibák miatt nem utalható annak, akinek szántam, és megy a levesbe. még az a nyomorult 1% is, amiről én dönthettem volna.
  amúgy gondoltam h ez lesz, csomó ismerősöm jelezte előre. akik alapítványnál dolgoznak, azok meg azt jelzik, mindenféle formai okok miatt nem kapják meg az 1%-okat (pl a lelenc kutyamenhelyes ügy). szép.

  ezért kifejezetten örültem, hogy amikor váratlanul fél évig táppénzre szorultam, kaptam rendesen. úgy éreztem, visszakapom a befizetésemet és nem volt hiábavaló az addigi levonás. ez nehogy már ügyeskedés legyen. nem ugyanaz, mint bliccelni a bkv-n.

 • 2010.02.16 15:14:55papucsbojt

  2010.02.16 15:04:36bajor gizella

  en is a tavolraszakadtak taborat kepviselem, ugyhogy kabe tudom, hogy mit hasonlitasz ossze mivel. ne feledd, hogy a moral/ertekrend vagy barmi azert nagyon kornyezetfuggo. meg a minta: hasonlitsd mar ossze a magyar es a nemet politikai kulturat. normalis esetben korrupcios ugyekkel ugy megbukik barki a nemet politikai szinpadon, hogy csak na, magyarorszagon meg szinte kikeri maganak a kepviselo ur, hogy korrupcionak merik nevezni, ha o egy kis mellekest zsebretesz. a szegeny polgar meg ha ezt latja, megis mit gondol szerinted?

  engem is az elejen haromszor kapcsoltak le az ellenorok, mig befert a fejembe, hogy itt nem jofejseg jegy nelkul utazni - nem a buntetes miatt, hanem azok miatt a tekintetek miatt. es igazuk van, az o penzukbol van benzin a buszon, tehat oket vagom at, ha nem veszek jegyet.

 • 2010.02.16 15:15:32Starlark

  Vakmacska sajnos egyet kell értenem. Ha csak a fele adóm húznák le tőlem, nem érdekelne hogy a gyerek csak a fizetős oviba fér be, hogy fizetnem kell pluszban ha tisztességes eü ellátást szeretnék,és még félre is tudnék tenni a gyerek esetleges főiskolai/egyetemi tandíjára...

 • 2010.02.16 15:16:32hallohallo

  bajor gizi, azért ez nem így van, senki nem mondja, hogy nesze, finanszírozd te.
  ahol véletlenül mondják, ott rögtön akad is, aki vállalkozik.
  pl a bkv egyes vonalait kiadja, vállalkozóknak, és érdekes módon azoknak megéri. ugyanannyiból kihozni, amennyiből az állami vállalat nem tudja.
  de ha megnézel egy kórházi számlát, ott is viccesen fel van sorolva tételesen, mi mennyibe került - a magánkórház is kihozná ennyiből, és én meg simán befizetném a magánbiztosítónak.
  csak nincs választás, senki nem mondja, hogy nesze, csináld magad.
  ha mondanák, csinálná mindenki. de az állam még szép h ragaszkodik a néhány embernek jól jövedelmező dolgaihoz.

 • 2010.02.16 15:23:16bajor gizella

  megoldás?
  motivló erő?
  vagy hüppögni tovább a zsebpénz felett.
  akinek nem elegendő motiváció az, hogy a gyereke esetleg majd kicsit jobb szociális környezetben fog felnőni, annak minekazilyennekgyerek? és nem volt garantált hogy nem lesz 3000. de azt senki se mondja, hogy ja hát most is háromezer, csak hóvégén leveszik a béremből. mindenki azon hőbölgött hogy autómata. mi a faszt akar egy olyan ország aki itt megakad? a gyerekedet is kiszolgálta volna az a tetves autómata. kell még ennél nagyobb motivációs erő?

 • 2010.02.16 15:28:36papucsbojt

  2010.02.16 15:23:16bajor gizella

  na azt pl. nem vagtam, hogy ilyenre minek kirni szavazast??? ez egy szigoruan szakmai-penzugyi kerdes, hulyeseg elvarni, hogy az egesz szavazokepes lakossag kenje-vagja az egeszsegugyi finanszirozas reszleteit. ez csak nephergelesre volt jo.

 • 2010.02.16 15:33:34Vakmacska

  Dehogy szolgálta volna ki a gyereket az automata. Itt? LEcserélik ha a haver cége jobbat vagy másmilyen színűt árul....
  Maximálisan híve vagyok a co-paymentnek, feltéve ha járulékcsökkentéssel párosul, esetleg szolgáltatási szintek választhatóságával, egyéni döntésen alapuló biztosítással. Párosult? Lószart, mama.
  A szavazás amúgy sztem is marhaság volt. Viszont ezt a "majd a gyerekednek, unokádnak jobb lesz" dumát én itt pontosan 41 éve hallgatom. Szerinted még kéne benne hinnem? Akkor már inkább a Mikulás.
  Híve vagyok az öngondoskodásnak, a tudatosságnak, a felelősségvállalásnak. Azt viszont anno Bokrosnak is előadtam, hogy annak viszont nem, hogy 70% elvesszük, a maradék 30%-ból meg öngondoskodjál, de mindenről, nyugdíj, tanítttatás, betegség. You can't have your lunch and eat it....

 • 2010.02.16 15:33:38Ariaden

  Gizi, amennyiben garantálják, hogy az én gyerekemnek is ugyanannyi jut (és nem kérdezik meg előtte, milyen kocsija van a családnak a bölcsis lapon) én boldogan fizetek, ahogy tettem eddig is.
  De vedd például a magánnyugdíj rendszert. Eddig ugye az volt, ha előbb meghalok, a pénz az örököseimé, én még csak hat éve dolgozom, már változtattak rajta. Mi lesz még 30-40 év alatt. Na az ilyenek miatt nem bízik senki sem. Lassan már mindenki azt az elvet vallja, hogy csak az a tied, amit megeszel... Ezt nyilván metaforának szántam.

 • 2010.02.16 15:36:15Vakmacska

  Ja és az USA-ban és Dél-Amerikában se szeretnék élni, főleg utóbbi legtöbb államában nem, falakkal körülvéve, körülöttem a nyomornegyed. Dánia vagy Ausztria az igen, én is szeretem a rendet és az etikus viselkedést. Az ordító különbségeket (jaaaa, így jártál...) egy társadalomban viszont nem.

 • 2010.02.16 15:36:31hallohallo

  na és mondd, szerinted mi a megoldás?
  okés, mi hüppögünk a zsebpénz felett.
  te meg vered a klaviatúrát morális nagyságod tudatában (képzetében).
  a szociális környezet miért javulna meg, ha az emberek lemondanak a nekik jogosan járó juttatásokról (pláne ha azokat nem elherdálni fogják, hanem ténylegesen szükség van rá)? hm?


  őszintén, nem szeretem azokat az embereket, akik meg vannak arról győződve, ők jobbak és jobban csinálják a dolgokat, mint a többiek, sőt ők maguk jobban tudják, mi a jobb a többieknek. ha valami,

 • 2010.02.16 15:38:13hallohallo

  lemaradt: ha valami, akkor ez kiüti nálam a biztosítékot.

 • 2010.02.16 15:49:28bajor gizella

  na jó lányok, akkor a bizalmatlanságban, meg a rndszer átláthatatlanságában, és a tarthatatlan helyzetben mindenki hisz. megoldási tervek sajnos kevésbé vannak jellen, csak úgy mint a parlamentben. ami terv van az is korrupt, minden tervhez jut egy botrány, én emlékszem fél évig ment a tocsik ügy, akkora hacacáré lett belőle. most meg csak a harkóros tüntetésrejárók tudják ezeket megjegyezni, és mantrázni, és azok is csak az egyik oldalét ugye.
  szóval megoldás nincs ugye, hinni már nem kell, mert 40 év alatt nem lett jobb semmi sem, sőt kádár forever.
  és akkor egy ilyen témájú cikk, nem csak porontyra szűkítve, hanem úgy általánosságban mennyiben járul hozzá ehhez?
  a, hozzájárul, mert magasról szarok mi lesz holnap, legalább addig egyem meg amit meg tudok-itt emelném ki azt a posztot, ahol mindenki hőzöngött hogy állófogadáson hogy tud valaki lopni az asztalról ugye
  b, hozzájárul, mert a szakértő legalább elmondja hogy számomra mi a legoptimálisabb, és vagy élek vele, vagy nem.
  c, nem járul hozzá, mert szerintem nem egészséges a mai magyar közgondolkodás, és én nem szeretném követni ezt
  d, nem járul hozzá, mert társadalmi ellentéteket szül szociálisan rászorultak és nem rászorultak, de igénybevevők között
  e, közgazdász vagyok, most végeztm ezirányú kutatást, és szakállamtitkárnak jelöltem magam a témát illetően, addig is bátran keressen meg bárki emailen
  f, nemtudom, nem érdekel

 • 2010.02.16 15:52:26papucsbojt

  2010.02.16 15:36:31hallohallo


  ha mar igy rakerdeztel, nem tudok megoldast, de valahol el lehetne kezdeni:
  - sokkal racionalisabban es nem erzelmileg politizalni, tobb szaktudassal, es kevesebb vicsorgassal, nem folyton valami multbeli serelmen ragodni, hanem azt nezni, hogy mi lesz a jovovel, kinek van valami epeszu terve
  - kokemenyen fellepni minden korrupcio, visszaeles, mutyizas stb. ellen
  - mar altalanosban elmagyarazni szegeny kolkoknek, hogy mi az hogy demokracio, minek van az allam, minek fizetunk adot, es mint allampolgaroknak mik a jogaik es kotelezettsegeik. ja, es plusz a piacgazdasag alapfoglamait, hogy ertse az osszefuggeseket (pl. hogy olyan nincs hogy semmi riziko es nagy hozam egyszerre)

 • 2010.02.16 15:54:13bajor gizella

  hallo hallo, én meg attól vagyok kicsit értetlen, hogy vannak olyan emberek, akik állatias mivoltukat fitog(k?)tatva, büszkén vállalják az ottragadt létüket, és képesek a 21. század modernnek számító politikai és közgondolkodására fújjolni, miközben irigykedve bambulnak mint szegény gyerek a fagylaltosra.merthogy ezeket a gondolatokat( sjanos) nem én, meg egy pár haverom találta ki, hanem hát azok akiknél ugyanúgy sanszos volt a saját szarba való elsüllyedés lehetősége.

 • 2010.02.16 15:57:54Vakmacska

  Egyelőre szerintem erősen különválik mikró és makró. Pont azért, mert sok rendszerelem teljesen téves magatartásformákat indukál - tagadhatják, de.

  Szóval mikró szinten akkor vagy racionális, ha kiveszed az adott szabályozás szerinti rendszer alapján a neked járó legtöbbet.
  Makró szinten legtöbbünk nem döntéshozó (nem hiszek a tüntetésekben meg hasonlóakban nagyon), azok, pedig most ezekben a székekben ülnek, sajnos időnként még a kérdéseket sem ismerik, vagy nem tudnak racionálisan vitatkozni sem. Tegnap néztem egy műsort vasalás közben a nyugdíj-kerekasztal javaslatokról, az elszomorító az volt, hogy még vitatkozni és moderálni sem tudnak rendesen, egymás szavába vágnak mint az ovisok, és nem vezetett le logikailag senki semmit.
  CSupán fiskális logika mentén vezetett társadalmakban meg amúgy ugyanúgy nem hiszek, mint a teljes fiskális irracionalitásban. Ma Magyarországon amúgy a kettő váltogatja egymást, a látható eredménnyel.
  Ja és közgazdász vagyok, de nem jelöltetem magam államtitkárnak, nem szeretem a fogadásokat és a sajtónyilatkozatokat:)))

 • 2010.02.16 15:59:44Dee_

  bajor gizella: nem értelek. a törvény (a Magyar Állam törvényei!) megadják a lehetőséget a következőkre:

  "Tehát: vagy a szülés előtti 28. naptól tgyás, vagy szabadság a szülés napjáig gyessel kombinálva." - a poszt válasza.

  Miért lenne ügyeskedés, ha egyiket vagy másikat a két törvényes, legális, az állam számára ezek szerint nem veszélyes lehetőség közül kiválasztja valaki? Aki tgyásra megy a szülés előtt, annak a szülés után rövidebb lesz, míg jár. Aki kiveszi a szabadságait, annak kevesebb lesz, mire a második gyerek után visszatér dolgozni. Mindkettő jó is és rossz is.

  Ha az államnak nem tetszik, akkor változtasson törvényt (ahogy meg is tette). De nehogy a kismamák hibája legyen, hogy kihasználják saját jogi lehetőségeiket!

 • 2010.02.16 16:01:18hallohallo

  papucsbojt, igen, ezek lehetnének a megoldások.
  személy szerint hiszek és bízom a civil szférában (jobb híján. lehet h optimista vagyok).
  tök jó, hogy a jogokat és kötelességeket említed, szerintem itt kezdődik a demokrácia. hogy ne a bizonytalan szolidaritásra apelláljon senki, hanem minden legyen átlátható, és alapvetően jogokra, kötelességekre lebontható. amint ez megvan, jöhet a szolidaritás is.

  egy barátnőm az egyik olyan alapítvány vezetője, ami gyerekeknek oktat - egyelőre kísérleti jelleggel - állampolgári ismereteket. na én pl ebben látom a jövőt. de lehet hogy tényleg túl optimista vagyok.

 • 2010.02.16 16:06:47papucsbojt

  2010.02.16 15:57:54Vakmacska

  Bocsanat, nem ugy ertettem, hogy racionalis=elonymaximalizalas, pontatlan voltam.

  Mikroszinten a tudatossag a fontos, ezert mondtam peldanak az oktatast, hogy ne lehessen populista dumakkal megvezetni az embereket. Es persze ezutan a felelossegvallalas, amirol szo volt. Hogy nincsenek mar "ok", csak mi vagyunk, es egymastol vesszuk el, amit elveszunk. Mar ha van egyaltalan ilyen, hogy mi...:/

  Makroszinten meg olyan sokminden hianyzik, hogy nehez hol kezdeni, a vitakultura csak egy resze a dolognak. Es pont a rendszerek-eszmek valtakozasa miatt van a tarsadalmi bizonytalanasag, hogy tegnap ezt mondtak, holnap azt mondjak, minek figyeljek egyaltalan oda - ezert a rovid tavu elony sokkal vonzobb, mint a hosszutavu.

 • 2010.02.16 16:07:55bajor gizella

  vakmacska, én sem hiszek az emberi tényezőket figyelmen kívül hagyó rendszerelméletben, csak én azt látom már nagyon, hogy kicsit otthon már túls sok van az emberi tényezőkből. annyira szavazatorientált bénáskodás megy ezekkel az emberi tényezőkkel kapcsolatban, hogy sehol máshol se annyi. hát mindenki nem fog jól járni. az tuti.
  szóval mit csinálnátok, ha lenne 6 gyereketek hat félét szeretne mindegyik, de csak kettőre lenne pénzetek.

 • 2010.02.16 16:17:06papucsbojt

  2010.02.16 16:01:18hallohallo

  Az alapitvany jo otlet! De kellene egy kis kozgazt is belevenni, hogy hogyan lehet elkerulni az eladasodast, hogy mukodik a bankhitel, stb.

 • 2010.02.16 17:49:03málnabálna

  bajor gizi,

  vissza szeretnél térni Mo-ra, vagy csak külföldről okoskodsz, h kéne az itthon ragadtaknak csinálni?
  mert ha nem térsz vissza már soha, akkor számodra lényegtelen kérdésekről okfejtesz sajna..nem így van?
  itthon vannak xar és jó ? hasznos? törvények, de ahogy a fenti hszelők is mondjk, ha már vannak és lehetőséget adnak erre vagy arra, akkor természetesen a Neked megfelelőt fogod választani.
  Párom tavaly ősztől munkanélküli...leépítés... diplomás 2 nyelvet beszélő emberke, interview-ról interview-ra jár, és NEM igényelt munkakeresési járadékot. Hogy miért? a fene tudja, én kértem igényelje, de nem.... nem fér bele az ő moráljába, vagy mittom én...nagyobb lakásra gyűjtött pénzünket, hívjuk arany tartaléknak, azt használjuk fel a most kiesett bére helyett... esélyünk így a közeljövőben nagyobb lakásra zéró (40nm-en élünk 3an, szép lakás extrákkal, de kicsi!)
  Kihúzhatná jogosan állambából a nekijáró járadékot x hónapig, de nem teszi.
  Én terhesen voltam utolsó hónapban kemény 4 hét táppénzen (előtte soha!!!), 15 nap kötelező betegszabit munkáltatómból hónapokkal később (szülés után!!) kaptam meg, táppénz késett, tgyás késett. Munkáltató intézte és xart bele, fél éves volt már majdnem a gyerek mire kaptam olyan juttatásokat, amiket évekkel előtte bőven lesarcoltam állambának...

 • 2010.02.16 17:49:40málnabálna

  Sok minden szempontból nem tetszik az itthoni rendszer, mert törvények vannak, senki nem tartja be!-megj. a hal is fejétől bűzlik! erre az országra meg különösen érvényes sajna...
  munkáltatómat a rendszer kötelezi, hogy visszavegyen melóba, mivel párom meló nélkül, naná rákényszerültem, kértem vegyenek vissza, erre hitegettek, majd munka első napján jogellenesen kirúgtak, ügyvéd, majdnem per, stb... most várandós vagyok másodikkal,
  pici remény van kinti munkalehetőségre s ha összejön húzunk családostul a búsba, mint ahogy Te is kedves Bajor Gizi tetted... ;-)
  fentről a nagyokos politikus mit is mondott, akinek nem tetszik itthon (a bűzös halacska) akkor el is lehet menni...

 • 2010.02.16 17:59:23málnabálna

  ... és sokan ezt teszik... mi is, ha tehetjük, mert áldatlan az az állapot, ami itthon zajlik.
  Anyós orvosként dolgozik, BT-t volt kénytelen anno létrehozni...őrület mi minden xarért el kell számolnia, "mélyen tisztelt" állambá kiskatonái pedig mindent bemondásra elszámoltatnak az állam (MI) pénzünkön. neki is pl.az fáj, h neki mindent, az 1tekercs wc-papírról is számlát kell bemutatnia, h a betegek után a finanszírozást megkapja, amit havi szinten változtatnak kényük-kedvük szerint előzetes bejelentés nélkül, követhetetlen módszer szerint és természetesen sohasem több, hanem kevesebb...
  50 éves fejjel nekiállt svédül tanulni, h Svédo.-ba mehessen esetleg orvosként dolgozni...végül hazaszeretetből vagy miből meggondolta magát, persze család, stb is közbeszólt.. már lassan 3 éve nyugdíjas kéne legyen, de újabb kitolt nyugdíjkorhatár miatt még vagy 6évig húznia kell az igát... közben szívbeteg, légzési nehézségekkel küzd félévente (esküszöm ezt is épphogy engedélyezi magának, mert nem "mer" beteg lenni)
  szóval szomorú a helyzet, beteszel, dolgozol becsülettel és Te jársz rosszul, rosszabbul mindig, persze, h affinitásod nulla, h bármilyen rendszert tisztelj, netán elismerj, mert méltó rá...

 • 2010.02.16 18:14:32málnabálna

  ...és hogy a témába is vágjak: IGEN igénybe veszem a gyest és most a szabit együtt...ha lejár valszeg táppénzre vetetem magam szülésig, mivel olyan munkáltatóhoz nem megyek vissza dolgozni terhesen, aki minden jóhiszeműségem ellenére sorozatban belém vágta a kést és ügyvéddel tudtam elérni csak azt, hogy a munkaviszonyom helyreállítsa, amihez törvény adta jogom volt/van meglévő gyermekem 3éves koráig.
  Önként és szívesen mentem volna vissza melózni, ő köszönte szépen nem kért belőlem és törvénytelen eszközöket vetett be, amiről rögtön szóltam nem lesz jó, ha per lesz belőle, nagyon megütik a bokájukat, én jót akarok nekik is (komolyan gondoltam akkor!) magamnak is...
  mostani eszemmel azt mondom, hagytam volna őket francba. 1-2 hét várakozás és hivatalos felmondás érvénytelenítési kérelmem után rég perelnem kellett volna, s nem könyörögni, h gondolják meg, hisz tuti pert nyerek és 1 éves béremet! kaptam volna meg kártérítésként nulla nap melóval...törvény+bíróság erre kötelezte volna őket bazi nagy bírság mellett természetesen...
  Hát így zajlik itt a kis Magyo-on a nagy helyzet 2010-ben.

 • 2010.02.16 21:44:03Nödön

  Ha nem lennének olyan bonyolultak a jogszabályok, hogy jogi végzettség nélkül is megértené az átlag és az átlag alatti állampolgár is, akkor nem kellene ilyen kérdéseket feltenni.
  A tapasztalat viszont az, hogy nem véletlen ilyen bonyolult az összes ide vonatkozó és egyéb szabályozás és folyamat, hanem azért, hogy
  1. fel lehessen tartani egy rakat közalkalmazottat, aki intézgeti a dolgaidat. Nem intézi: intézgeti!
  2. ha esetleg valamit nem igényeltél meg, vagy nem úgy ahogy kellett, akkor megvonhassák a vállukat, hogy szeláví.
  Egyetértek azzal, hogy gyerekként bánik velünk az állam, nem ad számunkra átlátható és egyszerű, de biztonságos folyamatokat és törvényi szabályozásokat. EZáltal fenntartja magának a "tudást" és kiszolgáltatott helyzetben hagy.

 • 2010.02.16 22:17:03Vakmacska

  Hát igen. Egyik oldalon részben ebből élek, de a másikon őszintén irigylem a Finnországban élő barátnőmet. Beutaztak, és másfél nap alatt, mindenféle cécó nélkül meglett az összes papírjuk, adó, eü. lakcím, minden, minden.

 • 2010.02.17 10:31:42Wish1973

  nem kérdés, hogy az állam úgy működik, h, aki bejelentve dolgozik, attól levonják, aki meg seftel, azt meg sem próbálják utolérni. az is gáz, h sokat vesznek el, akiktől tudnak, és ők (mi) tartják el a naplopókat, csalókat. DE: azért, ha a levonásokat nézegetjük a fizetési papíron, nehogymá' azt gondoljuk, h azok csak bölcsi fenntartására, meg táppénz kifizetésre szolgálnak. azért csak épülnek utak, vannak kórházak, sulik, ovik, közösségi közlekedés. olyanok, amilyenek, de ezek is pénzbe kerülnek.
  amúgy roppant mód örülök, h már nem csak én képviselem, h őrület bőkezű az állam, és, h ez mennyire gáz. egy-két éve még megfojtottak engem az ilyesmiért, azóta vannak itt klónjaim-megnyugtató.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta