SZÜLŐSÉG

Egyre nagyobb a szülők befolyása a pályaválasztásban

2010. február 5., péntek 11:43 |

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint évről-évre egyre nagyobb a szülői befolyásolás szerepe a pályaválasztás során, olvashatjuk a Young & Partners sajtóközleményében. Ennek legfőbb oka a szakember szerint, hogy jóval éretlenebbek a kamaszok, mint pár évvel ezelőtt. „Jelentős átalakuláson ment át a társadalom az elmúlt években. Az életszakaszok jelentősen kitolódtak: az önálló élet megkezdése, a szülőktől való anyagi és érzelmi függetlenedés, a gyermekvállalás későbbre tolódott, mint pár évvel ezelőtt. Gyakori, hogy a húszas évei második felében járó fiatalok még otthon, a szüleikkel élnek. Értelemszerűen így a gyereken is nagyobb a nyomás, a gyerek élete feletti kontroll végett pedig jóval nagyobb a szerepe a szülői befolyásolásnak is.”

A felsőoktatási intézményekben úgy látják, általános a tanácstalanság a pályaválasztással kapcsolatban. A diákok és szülők részének nincs rálátása arra, hogy az elmúlt években jelentősen megváltozott a munkaerőpiac. Egyre gyakoribb, hogy egy felsőoktatási intézmény a nyílt napjára már pszichológust is hív, akit a pályaválasztás kapcsán tanácstalan szülők szinte lerohannak.

Dr. Almási Kitti szerint a szülői befolyásolásban két nagy tendencia érvényesül. Az egyik a családi tradíció továbbvitele, függetlenül a gyerek képességeitől. A másik tipikusnak mondható eset, amikor a szülőnek nem sikerült megvalósítania az álmait, és ezt a gyerektől várja el. Mindkettő nagy károkat és komoly sérüléseket okozhat az önálló élet megkezdésekor. „Nagyon fontos a szülők érzelmi felkészítése és tájékoztatása, és ebben a felsőoktatási intézményeknek is nagy felelősségük van.” – mondja a szakember.

A felsőoktatási intézményekbe február 15-ig kell leadni a jelentkezési lapokat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.05 17:47:06verity777

  Na, kétszer is elküldte...

 • 2010.02.05 17:55:26anyamadár

  Baud ez a bohockodasi vagy minimum az ukapamig visszavezetheto, de remenykedtem, hogy mindig ugrik egy generaciot :)))

 • 2010.02.05 18:01:23cantaloupe

  Anyamadar, nem bohóckodás ez, kérlek...önismeret, prezentáció mások előtt, artikuláció, hangsulyózás, drámai érzék és még ezer dolog fejlesztéséra szolgál.

  Egy amerikai felmérés szerint a mai emberek első számű félelme a kommunikáció, nyilvános szereplés.

  Örülj és tapsold neki vörösre a tenyered.

  :)

 • 2010.02.05 18:09:17anyamadár

  Cant, igazad van, de en mar lattam ennek a fonakjat is.
  Nem vonok le ebbol azert messzemeno kovetkezteteseket, csak viccesen jott ki, hogy pont ilyesmirol beszelgettunk itt mikor felhivtak ezzel. :)

 • 2010.02.05 18:15:33verity777

  Egyébként nem véletlen, hogy adott szakmák adott családon belül öröklődnek. Nem csak azon múlik, hogy merre orientálja a szülő a csemetét. De ha a gyerek látja, ismeri, hogy mit csinál apu-anyu, akkor egyszerűbb.
  A mi családunk pl. erőteljesen exhibicionista. Apu, anyu, 2-3 nagynéném, a nagyszüleim, a dédapám tanárok, egy nagynéném színésznő. Feljebb a családfában meg református lelkészek vannak. Egyszerűen a vérünkben van, hogy kiállunk és tudunk szerepelni. Nekem sem okozott különösebb gondot, hogy 25 évesen lenyomjak egy 3*45 perces előadást, életemben először állva a katedrán.

 • 2010.02.05 18:27:02Akiko

  "Aki utánaszaglászott magától, jól járt, de ha nem volt megfelelő szakon ismerőse, megszívta"

  Ez az! Szerintem ez egy 18 évestől már simán elvárható! Legalább azt tudja már, amikor választ, hogy nagyjából mit fog ott tanulni. Míg így is bőven érheti meglepetés.
  Nem mondom, nálunk is volt olyan, aki csak úgy iratkozott be, hogy "ó, közgáz... menő szak, biztos sokat lehet majd vele keresni..." és aztán az első félév után sírva menekült, mert rájött, hogy ez nem neki való, de amit te írtál, az ma már (és amikor én kezdtem - még nem volt ennyire elérhető az internet) nem kellene, hogy meglepetésként érjen valakit.
  (kicsit talán erősen fogalmazok, de nem konkrétan ellened irányul)

 • 2010.02.05 18:28:39Akiko

  persze olyan is volt, aki közgáz középsuliból jött, így majdnem tisztában volt mindennel és végül mégis angol tanári szakon végzett.

 • 2010.02.05 18:30:06Starlark

  Egyetem ugyan már..

  http://www.ovisuli.tanf.hu
  Ezeknek a hirdetésétől akadtam ki múltkor mikor egy játék bolt kirakatát néztük az egyik barátnőmmel.

  Most komolyan muszáj ezt?

 • 2010.02.05 18:30:45manka78

  Anyamadár! Sztem ne lombozd le Éduát. Hasonló cipőben járok én is. A lányom bejutott egy országos versenyre. Szerintem kicsi eséllyel indul /amatőr/, az egy dolog, hogy eddig jól teljesített, de azért egy országoson gondolom, hogy tőle jobbak indulnak. Ő nagyon szeretne menni, én beadtam a derekam. A gyerek azt mondja, ha utolsó lesz, akkor is boldog lesz, mert ezt sem gondolta volna, hogy idáig eljut. Lehet, hogy bölcsebb, mint mi felnőttek?:)

 • 2010.02.05 18:30:59madz

  baud, PhD ösztöndíjról:
  nálunk (mondjuk ez kis szak) évfolyamonként egy ember kaphat ösztöndíjat. és ennek egyik feltétele, hogy ne legyen mellette jövedelme

 • 2010.02.05 18:43:48anyamadár

  Manka gratula a lanyzonak! :) Dehogy lombozom le, csak titokban ragom a hatterben a kormom, mert en is latom mar regota amit a tanarai latnak. Raadasul egy az egyben olyan belsoleg , mint en voltam ekkoranak. Kulsore joval szebb :)

 • 2010.02.05 18:44:16baudolinA

  madz,
  úgy értettem, hogy vagy ösztöndíj, vagy dolgozni mellette. Azaz a PhD mellett. "Az én időmben" havi 80e forint volt a PhD-s ösztöndíj. Azóta változott?

  Más kérdés, hogy én nem kaptam. :) Az ösztöndíjról ugyanis nem a fogadó egyetemem döntött, hanem az az egyetem, ahol végeztem, és akikhez a végzés után semmi közöm nem volt. Mégis a volt tanszékvezetőm döntötte el, hogy nekem nem jár ösztöndíj - azóta sem tudom, milyen kritériumok mentén döntött így, pedig tényleg érdekelne. Úgy mentünk a PhD-ra, hogy volt nálunk 500 euró, valami ruhák, két tányér, két csupor, kés-villa, két lábos és a számítógép. Vadregény. :D

 • 2010.02.05 18:49:58manka78

  anyamadár! Köszönöm.:) Azért titkon remélem, hogy jól szerepel.:)

 • 2010.02.05 18:58:53madz

  baud, nemtom, nekem most a tandíj ennyi :D (kicsit több)
  te megcsináltad végig?

 • 2010.02.05 19:01:54Bűbájos

  Szerintem meg az számít, hogy az adott szakkal az ember majd milyen életet fog élni... ezt is látni kell, nemcsak azt, hogy milyen az egyetem meg milyenek az oktatott tantárgyak. Hanem, hogy mi lesz versenyképes, lehet-e pl önállósodni, vállalkozni, mik a nemzetközi vetületek (ha vannak ilyen ambíciók) vagy inkább hazai szakértelmet kíván, melyik szektorban milyen esélyekkel lehet elhelyezkedni, családdal hogyan egyeztethető össze, stb, stb, stb. Na, EZEK a fontos dolgok egy pályaválasztáskor és pont ez az, amiről alig beszélnek.

 • 2010.02.05 19:11:22baudolinA

  madz,
  az én egyetemem rendes volt (és most ingyenreklám következik a Szegedi Tudományegyetemnek), ugyanis a rektor azt mondta (külön kérvény nélkül), hogy méltányosságból elengedi a tandíjat. Tehát nincs ugyan ösztöndíj, de legalább tandíjat sem kellett fizetni. A képzést végigjártam, írtam is néhány fejezetet, de nem fejeztem be (és így nem is védtem meg) a dolgozatot, mert elmentem a tolmácsképzőbe. Valamikor jó lenne ezt is leadni (már csak azért is, hogy legyen pont az i-n), de egyelőre pihen.

 • 2010.02.05 19:14:49Tessina

  azt hiszem, a lányom egy mázlista: ebben a kérdésben én egy született (hoppá!) bezzeganya vagyok:P én annyiféle szakmát képes vagyok elképzelni magamnak, hogy tuti meg fogom találni az érdekeset abban, amit választ, akármi legyen is az, és akkor majd menőzhetek azzal, hogy milyen szuper, elfogadó, a gyerekemnek teret adó anyuka vagyok is én:P

 • 2010.02.05 19:17:40madz

  irodalom? meddig lehet ezt pihentetni?

 • 2010.02.05 19:19:06baudolinA

  madz,
  tudtommal ameddig akarod. Ha a képzés után két éven belül nem véded meg a dolgozatot, akkor nem egy tárgyból kell abszolutóriumot tenned, hanem háromból. Egyébként pedig képzés nélkül is beeshetsz az utcáról egy dolgozattal, hogy hahó, meg szeretném védeni.

 • 2010.02.05 19:19:42baudolinA

  nem véded meg a dolgozatot helyett pontosabban: nem adod le

 • 2010.02.05 19:20:43Tessina

  baud, en is fizetek a phd-ert, egyreszt nalunk is keves ember kapja meg, mindig azok, akik bevallaljak a mainstream temakat (hat az enyem nem ilyen, meg az orszagban is egyedi:(), masreszt kisbaba mellett nem tudtam heti 3 napot fullmunkaidoben lehuzni bent ugyeletben, arrol nem is beszelve, hogy fel kellett volna adni az allasomat, ahova tutira varnak vissza, pedig reszben annak a kedveert csinalom.. szoval eleg sok oka van, amiert az ember fizethet egy phd-ert:)

 • 2010.02.05 19:20:54Bűbájos

  Miért mentél Szegedre?

 • 2010.02.05 19:28:24baudolinA

  Tessina,
  neked aztán jó bonyolult az életed...

  Bűbájos,
  elsősorban szakmai okok miatt. Egyrészt szerintem jó dolog egyetemet váltani, ha PhD-zol (vagy ha nem is, de legalább menj el néha máshova kutatni), aztán a tágabb témám egyik alaposabb ismerője ott volt Szegeden. Előtte is jártam azon a tanszéken, és megtetszett. Meg a város is. Aztán: így nyertem egy évet, ugyanis én négy év alatt végeztem Kolozsvárott, viszont ha ott akartam volna PhD-ra menni, akkor egyéves MA is kellett volna. Szegeden pedig azt mondták, hogy ha felvesznek PhD-ra, akkor nem szaroznak az MA-val.

  És volt némi személyes oka is: egyik volt tanárommal komolyan összeugrottunk, és tudtam, hogy ha ott doktorálnék, akkor három (illetve négy az MA miatt) folyamatosan szívnék (esetleg), ugyanis két fontos tárgyat is tanított. Ettől pedig szerettem volna megkímélni magam. .)

 • 2010.02.05 19:29:02madz

  érdekes. asszem, nálunk úgy van, hogy ha megvannak a kreditek (de utálom őket), akkor megvan az absz. utána mittomén mennyi időn belül (asszem két év) kell szigorlatozni, utána megint kb ennyi van a védésre.

 • 2010.02.05 19:31:06madz

  és mi a témád?

 • 2010.02.05 19:31:12Tessina

  baud, sztem annyira nem, csak eppen ezen a fronton sok szempont jott osssze: siman csak gyerek mellett lett idom a phdre:)

 • 2010.02.05 19:33:20baudolinA

  madz,
  nekünk nem voltak kreditek, legalábbis nem tudtunk róla. :)
  Eléggé bonyolult volt, mert talán akkoriban tértek át a doktorisok az ETR-re, de még régi rendszer is volt, a tanárok se tudtak semmit. Mondjuk engem megnyugtat az, hogy ha kifutok az időből, akkor majd az utcáról beesős módszert alkalmazom. Az az igazság azonban, hogy mivel senki sem könyörög térden állva, hogy ugyan, doktoráljak már, mert van egy jó kis kutatói/tanári állás, és csak engem szeretnének oda, nekem pedig nem hiányzik a dr. a nevem elé (így is marha hosszú), és a fordítás-tolmácsolás egyelőre kitölti az életemet, nem sietem el a dolgot.

 • 2010.02.05 19:33:28Tessina

  elegge leegyszerusitve: szamitogapes jatekok

 • 2010.02.05 19:35:18baudolinA

  madz,
  ezt inkább priviben, mert ezzel garantáltan beazonosítható vagyok. Más ezzel ugyanis nem foglalkozik. :)

 • 2010.02.05 19:36:18Lovassy nem lovasi

  é azt hizsem hogyha gyesen vagy akkor azokat az éveket nem számolják be a 3+2+2év rendszerű PhD-s évekbe, de ennek utána lehet nézni

 • 2010.02.05 19:37:24madz

  baud, várom :)

 • 2010.02.05 19:45:53boszor

  2010.02.05 18:27:02Akiko
  Az a gond, hogy rengeteg dolog tényleg csak akkor derül ki, ha valakit ismersz, aki az illető szakra jár vagy járt nemrég. Ez meg nem adatik meg mindenkinek, főleg, ha az egyetemi város 300 kilométerre van a lakhelyétől:)

  Az más, hogy a tantárgyakat, syllabusokat most már meg lehet nézni bármelyik szak honlapján, hét éve ilyesmi nem nagyon létezett nálunk. Netkávézó, otthon betárcsázós net, mirc, e-mail, kábé ennyink volt egy erdélyi kisvárosban.

  De én ma is szerveznék olyant, hogy jöjjenek egyetemisták a sulikba olyan szakokról, amik sok embert érdekelnek (nem úgy, hogy az egyetem reklámozza magát!), hogy lehessen őket kifaggatni. Nem tudom, Magyarországon van-e ilyen, Erdélyben nem hallottam még róla.

 • 2010.02.05 19:49:45Tessina

  én beültem annak idején a választott szakon egy kurzusra... ez se hulyeseg am:)

 • 2010.02.05 19:54:13Lovassy nem lovasi

  2010.02.05 19:49:45Tessina:
  biztosnem Havas tartotta az elöadást, mert kibaszott volna mint macskát szarni

 • 2010.02.05 19:55:19Tessina

  nem, szerencsere nem az az egyetem: kaptam engedelyt, es meg a hazikat is csinaltam:)

 • 2010.02.05 20:00:52boszor

  Tessina, az szerencsés, ha ezt meg tudod csinálni, nálunk ott volt a 300 kilométer...és közelebb nem nagyon volt használható egyetem.

 • 2010.02.05 20:24:19eino.

  A lányom önálló lesz. Már most az, legalábbis a mai átlag 11 éveshez képest. És tudja, hogy túlnépesedés van, ezért nincs kecmec, kizárólag olyan foglalkozást, sőt , inkább foglalkozásokat választhat, amelyekre szükség lesz az iskolái elvégzése után is. És tudjon megélni belőle normálisan ő és min. 1 elméleti vagy már megszületett gyerek, ki tudja, mit hoz a jövő alapon. A többi számomra lényegtelen. Ha ügyes, talál ezek közt is olyat, ami érdekli - egyelőre úgy néz ki, többet is :) Ha elszúrja, akkor elszúrja, én akkor is mellette állok lélekben, de hogy 30 éves korában nem fogom egyszer sem beindítani a mosógépet helyette, az tuti. (Kivéve, ha beteg lesz, de ne legyen.)
  Főzni szívesen főzök majd, de nem napi szinten. Nem azért , mert ez számomra terhes lenne, újabban szeretek főzni és tudok is. Hanem mert a főzés egy nő életében az egyik önállósági fokmérő. Term. más, ha amúgy a nő inkább házhoz szállít vagy étteremben eszik, akkor ez nem játszik. Viszont azt vettem észre, ahol a nagymami uralja az étkezést, ott általában óhataltanul is több a belepofázás. De ha ez nincs is, a min. az, hogy kiskorúsítja a felnőtt gyerekét.

 • 2010.02.05 20:25:22eino.

  2010.02.05 20:07:11vágtázó halottkém

  Itt mindenki annyira -de annyira tudja, hogy szerinte mi a helyes, jó és kiváló.

  ---

  Hülyén is nézne ki , ha nem tudnánk, hogy - mint írtad - SZERINTÜNK mi a helyes, mi a jó :PPPP

 • 2010.02.05 20:46:16anyamadár

  Eino :)))))
  jaja, elég szerencsétlen lenne ha már azt sem tudnánk, szerintünk mi a helyes. :)))

 • 2010.02.05 21:18:16Lovassy nem lovasi

  a helyes mindig az amit én gondolok...
  :D

 • 2010.02.05 21:54:35madz

  vhk, nem úgy volt, hogy nem jössz többet?

 • 2010.02.05 22:55:56glad az egyetlen

  Hát nem tudom, lényegében anno is a tovább tanulás irányávala 8 általánus után egyben szakmát is választott a tanuló, főleg azok akik szakiskolába mentek.
  Nem volt jelemző hogy valaki 14 évesen 100% szülőmentes döntést hozott volna ez ügyben, ami jól is van úgy hisz 14 évesen ki tud jó döntést hozni hosszútávra?

 • 2010.02.05 22:58:17glad az egyetlen

  "...2010.02.05 15:07:16Ribizlee
  lehet hogy hülyeséget kérdezek: miért baj ha elsőre melléválaszt a gyerek? ..."

  Mert én például szüleim rossz választása miatt elpazaroltam 4 évet és utánna nehezebb is volt a váltás már azért.

 • 2010.02.05 23:16:25bmbsz

  Tessina
  "en is fizetek a phd-ert, egyreszt nalunk is keves ember kapja meg, mindig azok, akik bevallaljak a mainstream temakat (hat az enyem nem ilyen, meg az orszagban is egyedi:()"

  Nekem ez fura. Nálunk úgy megy, hogy kapsz pontokat. Diplomajegy, OTDK, publikációk, konferenciák, nyelvismeret, egyetemi közélet stb. A pontok alapján felállítanak egy rangsort az egész karon azok között, akik phd-ra jelentkeznek, és az első 15-18 (attól függ, mennyi a keret), kapja meg az ösztöndíjat. Tök mindegy a téma (mellesleg az enyém is egyedi, ahogy talán mindenkié). A szakmaiság számít - elég gáz, hogy vannak helyek, ahol ennyire szubjektív szempontok döntenek :(

  madz,
  idén 93500 Ft volt az ösztöndíj. A tandíjat nem tudom, talán 90 körül/félév. Ha elnyered az ösztöndíjat, úgy tarthatod meg, hogy teljesíted a minimum követelményeket, illetve nem mész el teljes állásba dolgozni. Más jövedelmed vígan lehet, akár 4-6 órás munkát is vállalhatsz. De a napi 8 óra kizárva, ami jogos is, hiszen azért kapod az ösztöndíjat, hogy "teljes állásban" kutass.

  Ha más jövedelme nem lehetne egy ösztöndíjasnak, hamar éhen halna :)

 • 2010.02.05 23:19:55madz

  bmbsz, igazad van, úgy értettem, hogy teljes állásban nem dolgozhat sehol

 • 2010.02.05 23:28:11bmbsz

  ja, bocsánat, akkor félreértettem, azt hiszem, megyek is inkább aludni :)

 • 2010.02.05 23:37:28madz

  nemnemnem, én írtam rosszul. ezt akartam mondani, csak hülyén írtam le

 • 2010.02.06 12:05:13baudolinA

  madz,
  jaaaa, hogy teljes állás...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta