SZÜLŐSÉG

Kismama 5.0: Két alvás között felfalnám a hűtőszekrényt

2009. december 23., szerda 10:02 |

10. hét

+1 kg

Az első trimeszterben kétféle kismama van: azok, akik zöld arccal, folyamatos hányingerrel, kicsit meggyötörten járnak-kelnek, és azok, akik hatalmas mosollyal, elégedett arccal virulnak, tudván, hogy egy kivételezett kisebbség tagjai. Én eme második, szerencsésebb csoportba tartozom.  Ugyanúgy, mint az előző körben, a sors most is kegyes hozzám, és a rosszullétek elkerülnek. Késő esténként van a gyomrom leggyengébben, órákkal a vacsora után kavarog egy kicsit. Hányásra eddig csak egyszer került sor, egy hirtelen éjjeli köhögőroham után közvetlenül, azaz egy nagyon erős fizikai inger kellett hozzá. Mielőtt azonban bárki elkönyvelné, hogy csak móka kacagás az élet errefelé, hadd meséljek arról a nem kevéssé bosszantó változásról, amit a hormonok az én táplálkozásommal művelnek.

Először a negyedik hét környékén vettem észre, hogy a szaglásom javul, és az étvágyam nő. Ez meglepetésként ért, mert legutóbb a farkasétvágy sokkal később jelentkezett. Az elmúlt pár hétben napról napra súlyosbodott a helyzet. Szinte kielégíthetetlenül ételre vágyom, és válogatás nélkül bármit szívesen megeszem.

A gyomrom kapacitása is megnőtt, és hihetetlen, sosemlátta mennyiségeket meg tudok enni anélkül, hogy a telítettség érzését elérném.  Kiváló szaglásomnak köszönhetően a metrószerelvény végéről megérzem, ha valaki sok-sok méterre tőlem egy olyan ártatlan dolgot rágcsál, mint egy sonkás-sajtos bagett, és attól kezdve a nyálelválasztás megindul, és életem fő célja egy hasonló illatú zsákmány elejtése és azonnali bekebelezése. Akkor is, ha történetesen 1 órája ebédeltem.

Vacsoraidőben, az utcán sétálva pontosan meg tudom állapítani, hogy melyik lakásban éppen mit főznek, a téli hideg miatt becsukott ablakok ellenére.  Legszívesebben végigkopogtatnám az összes ajtót és meghívatnám magam mindenhova.  Ehhez hasonlót eddig csak akkor éltem át, amikor 5 éve a gerincműtétem után szteroid tartalmú  gyógyszert kellett szednem. Utoljára akkor tudtam megenni egy egész kacsát egymagamban, az azt megillető köretekkel együtt.

A fentiek tükrében csoda, hogy eddig még csak egy kiló jött fel rám, és bár minden egy kicsit szűk rajtam, még mindig a rendes farmeromat hordom. Ez is csak annak köszönhető, hogy mivel nincsen semmiféle különleges kívánósságom, megpróbálom farkasétvágyamat hússal, hallal és zöldségekkel csillapítani, nem nassolok sokat. Na jó, a Páromnak, a gyerekemnek és nekem karácsonyra küldött hatalmas nagyszülői szeretetcsomag csokoládétartalmát az érkezése utáni 1 napon belül magamévá tettem a hétvégén, de hát emberből vagyok én is. Bűntudatom nemigen volt a megevése miatt, Párom nem nagy csokievő, a kétévesnek meg csak nem adhatok egész mogyorókat tartalmazó Piros Mogyoróst (vagy tízet), mert veszélyes. Mondhatni, az enyém volt úgyis.

Azt mondjuk egy kicsit bánom, hogy a bekaffantás reggel fél 7 és 9 között történt vasárnap. Amikor Párom reggel 9-kor felébredt és kicsit kócosan és bukdácsolva megpróbálta megközelíteni a kávéfőzőt, én egy menekült kétségbeesésével, az elfogyasztott megközelítőleg 1500 gramm csokoládétól kicsit lihegve, hozzávágtam a kiürített dobozt, aminek az alján az utolsó darabkák zörögtek. "Ezt most rögtön dugd el előlem", sikítottam neki, és amikor nem reagált elég gyorsan, az egészet a földhöz vágtam, és "akkor inkább szétzúzom" harci üvöltéssel fel-le ugráltam az ártatlan marcipános csokoládédarabokon. Mezítláb.

A fenti igaz történet méltóképpen illusztrálja, hogy a hormonok a terhes nő szervezetében olyan változásokat okoznak, amik a különféle vegyi anyagok és drogok megszokott mindennapi hatását módosítja, és gyakorta intenzívebbé teszi. Igaz ez a hajfestékre ugyanúgy, mint a cukorra és a koffeinre is.

A hidegfront, az örökmozgó  gyerek kergetése a havas mezőkön, és a Karácsonyhoz  vezető hetek ételdömpingje nem igazán teszi egyszerűvé a kalóriakorlátozást. Nem mintha az célom lenne. Bár nehezebb súllyal kezdem ezt a terhességet, mint az előzőt, lassan utolérem magam. Két éve nagyon gyorsan elkezdtek felszaladni a kilók, mert a pozitív terhességi teszt napján abbahagytam a dohányzást. Több csokoládétartalmú megaszállítmányt nem várunk, és az előző ugyebár már nem zavar senkit.  Részemről a súlyom miatti aggódást ezennel egy időre abbahagyom, legalábbis az Ünnepek idejére szabadságra küldöm. Be lett nekem ígérve egy sült liba.

A csillapíthatatlan étvágyon kívül a legerősebb eddigi terhestünetem az aluszékonyság. Bár a 8. hét után orvosom áldását adta a napi 2 csésze erős kávéra, ha délutánonként nem csatlakozom a lányom csendespihenőjéhez két órára, használhatatlan vagyok a nap további részében, az éjszakánkénti 8-9 óra alvás ellenére. Ami azért akárhonnan is nézzük, elég sok alvás egy felnőtt embernek, talán még egy macskának is becsületére válna.

Erősen elgondolkodtam azon, hogy hogyan is bírtam én ezt pár éve, egy megterhelő, stresszes, folyamatos pörgést és napi 4-5 értekezletet igénylő állás mellett. Az nem lehet, hogy ennyire elfelejtettem az ólmos fáradtságot és az állandó farkaséhséget az első trimeszterben, hiszen nemrégen volt az egész, csak pár éve. És ennyit csak nem öregedtem azóta! Eleinte arra gondoltam, hogy ez a terhességem egyszerűen más, és a második magzatom több energiát és tápanyagot igényel. Azután egy beszélgetés folytán váratlan "heuréka!" pillanatom volt.

Egy ismerősről volt szó, akiről az anekdotázó elmesélte, hogy annyira pörgött a terhessége alatt, és annyira elfoglalta a munkája, hogy nem "engedélyezte meg magának a várandósság érzését" egészen az utolsó  hetekig, amikoris végre szülési szabadságra ment. Akkor hirtelen mindent elkezdett érezni, mintha a nyakába szakadt volna.

A történet hatására megvilágosult előttem, hogy velem is valami hasonló történt közel 3 éve. Azon a héten kezdtem egy új állást, hogy megtudtam gyerekem lesz. Hajtanom kellett, bizonyítanom, és a terhességem tényét mindenáron titkolnom 3 hónapon át. Egy hatalmas multiban dolgoztam, ahol az erős légkondicionálás az ételszag minden molekuláját pillanatokon belül beszívta. Az ebédem vagy egy joghurt volt az automatából, vagy egy szendvics, a gép előtt elrágcsálva, narancslével és terhesvitaminnal leöblítve. A percenként beérkező e-mailek és telefonok mellett folyamatosan stimulálva volt az agyam, és a fáradtság csak akkor szakadhatott rám, amikor este 7-kor beestem otthon az ajtón és leroskadtam a laptopom elé, hogy megnézzem Zsarnok Főnök írt-e valamit, mialatt a metróztam haza.

Mennyire más most minden! Csend van körülöttem, béke és nyugalom. A gyerek a szőnyegen, legókkal körülvéve halkan dudorászik magában, mialatt odakint szállingózik a hó, és a mai nap 6. étkezését készítem elő.  Nem csoda, hogy a testem jeleit sokkal hangosabban hallom. Nem csoda, hogy sokkal intenzívebbnek tűnik minden: az éhség, a fáradtság, a kisbaba miatti aggódás.  Ez egy egészen más első trimeszter, amit sokkal jobban élvezek, akkor is, ha sokkal fáradtabb vagyok, és nagyságrendekkel éhesebb.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.23 12:08:32macskaszemű

  Csatlakozom, csak ezt az írást kellett volna ma kirakni :)
  Ez így van, az első terhességre munka mellett "nincs idő".

 • 2009.12.23 12:12:01madz

  egyébként, nemtom, én a hatodik hónap végéig dolgoztam, de bizony nem tudtam kizárni a terhességem. reggelente a buszon mindig megkértem valakit, hogy adja át a helyet, különben ráhányok... este meg csak zombultam magam elé.
  a kopószaglás nálam is bejátszott, simán éreztem, mit főz az alattunk lakó (mindig valami büdöset...)

 • 2009.12.23 12:14:34Medellin

  Én a 3. féle kismama voltam az összes első trimeszteremben!:) Nem hánytan, nem voltam szarul és üdvözült mosollyal sem járkáltam a tomboló hormonjaim miatt. Volt egy pozitív tesztem, és ennyi. Minden ment a régiben:)
  De nagyon jó poszt volt, érdekes olvasni, hogy melyik kismama mivel "szenved":) Kíváncsi vagyok, milyen lesz a folytatás:)

 • 2009.12.23 12:18:03Selkt-Sa

  zseniális az a pálcika-emberke/baba a képeken

  :D:D:D

 • 2009.12.23 12:28:35Subbantósdi

  Másutt: gratula mégegyszer a terhességhez!
  Én is elég aluszékony voltam mindkét terhességem alatt az első és a harmadik trimeszter egy részében, de érdekes, én a második terhességmnél egy kicsit jobban bírtam mégis a dolgokat, mint az elsőnél, lehet, a szervezetem már fel volt készülve és tudta, mi történik benne és mi a következő lépés?:o)
  Nekem a táplálkozási szokásaim annyira nem változtak, nem voltam hányós, de farkasétvágyú sem, igazán. :o)

 • 2009.12.23 12:36:12hajasbaba

  Én másként éltem meg a két terhességemet.Az első alkalommal sokkal többet tudtam foglalkozni a testemmel és az "albérlővel",mint a második alkalommal.Egy két éves gyerek mellett már nem volt se időm,se energiám befelé fordulni és ráhangolódni a gyerekvárásra.Volt is emiatt lelkiismeret furdalásom.Heti egy alkalom jógával kimerült a ráfordított idő,míg első alkalommal heti többször szakítottam időt tornára és sokszor hallgattunk zenét is.

 • 2009.12.23 12:45:02Magenta

  Erre vártam ma! :))))

  Vizuális típus vagyok, szétröhögtem magam a csokimaradékon ugrálós leíráson... Megnéztem volna a párod arcát. :D

  Mivel nálunk ma a gép szétszedésre kerül és január elejéig össze sem lesz rakva, így itt kívánok mindenkinek nagyon boldog ünnepeket, jó bulit szilveszterre és nagyon boldog új évet!

 • 2009.12.23 12:50:12madz

  Magenta, viszont kívánok minden jót!!!

 • 2009.12.23 12:59:44csib

  Én örültem annak, hogy az élet úgy dobta, hogy a 8. végéig dolgoztam. Nem volt időm az állapotomon rugózni, egyszerűen nem engedhettem meg magamnak, hogy ez fáj, az fáj, meg rosszul vagyok és farkaséhes... Nem is volt semmi bajon és most sincs, hogy már nem dolgozom - ellentétben Másutt ismerősével. Szerintem a kettőnek köze van egymáshoz, mint ahogy minden betegség, fizikai állapotváltozás nagyon függ a lelkiektől (is). A terhesség megélése is.

 • 2009.12.23 13:14:40Anyek

  Én pont fordítva érzem. Az első terhességemet végigdolgoztam, igaz az utolsó egy hónapot félgőzzel, de sokkal több időm volt beleélni magam, mint most, egy egyéves mellett.

 • 2009.12.23 13:26:42greencurse

  Én azt a szegény marcipános csokit sajnálom!
  Nekem elküldheted, ha meg akarsz szabadulni tőle, olyan gyorsan falom fel, hogy időd sem lesz meggondolni magad :D.

 • 2009.12.23 13:30:37nácska

  Másutt, ha ez Te vagy a képeken, eddig jól félrevezettél minket a szöveggel, hogy "nagydarab vagyok" meg ilyesmik. Ez egy nagyon csinos nő a képeken!!!

 • 2009.12.23 13:42:54Tessina

  jajj, de igazad van, másutt:)

 • 2009.12.23 13:52:33oreille

  Másutt, jó lett ez a poszt! :-)

  az megoldható, hogy a pocakméret hiteles öszehasonlítása céljából a szülésig megmaradjon a karácsonyfa? :-))

 • 2009.12.23 14:13:08csede

  Köszi Másutt, könnyesre röhögtem magam a csokizabálós, bocs csokievős részen, és a kis rajzocska nagyon ötletes a hasadon!

  Amúgy én is úgy voltam, mint hajasbaba, az első terhességben jobban el tudtam merülni, egyrészt mert nehezen jött össze a baba és nagyon féltem bármi furát éreztem, másrészt nem multinál dolgoztam. A másodiknál meg folyton lelkiismeretfurdalásom volt, hogy nem foglalkozom vele eleget, jógára egyszer jutottam el...

 • 2009.12.23 14:19:45elzsabo

  Másutt, nagy-nagy gratula a cikkhez! Annyit röhögtem!
  És úgy küldenék neked egy kis rakott krumplit jó sok kolbásszal!:-DD

 • 2009.12.23 14:26:23kyskalacs .

  ez a halálra zabálás nekem is ismerös. elég vékonyan kezdtem a terhességet 47kg/ 163cm...az elsö három hónapban 7kg szedtem fel az állandó zabálás miatt..szerencsére már ez elmúlt,de borasztó volt. pukadásig tömtem magam mindennel s amint egy ici picit ülepedett a hasam megint rátöltöttem.pukkadoztam egész nap szó szerint...

 • 2009.12.23 14:40:11BlackCat

  A második terhességem alatt a 20 hétig sikerült majd' 5 kg-tól megszabadulni, akkor kezdett egy kissé szűk lenni a farmer.

  Azért elképzeltem, ahogy másutt tök komolyan pötyögi le a tapasztalatait, gondolatait, mi meg ezeket olvasva fetrengünk itt a röhögéstől.:)))

 • 2009.12.23 14:42:06Goldenmoon

  nagyon tetszett Másutt, jó zabálást karácsonykor
  amugy a kis rajzolt figura nagyon cuki tényleg, igaz a kommenteket végigolvasva kellett visszanézni, mert magamtól nem vettem észre

 • 2009.12.23 14:47:59Tejbajusz

  Másutt, bankrablás közben fényképeztek le?

 • 2009.12.23 14:52:12cantaloupe

  Másutt, nemrég jelent meg az írésod arról, hogy nem jön a 2., most meg már lassan betöltöd az 1. trimesztert.
  Örülök a naplódnak! :)

 • 2009.12.23 14:53:20Tejbajusz

  Elolvasták Odafönn!

 • 2009.12.23 14:57:03manka78

  Másutt! Hallod, tanulj már meg rajzolni. Csak néztem, hogy mi a fene az a firka, most, hogy mondják a többiek, látom, hogy az a kis másutt.:)))))

 • 2009.12.23 15:01:33elzsabo

  Most miért Manka,
  még ujjai is vannak a kezén:)))
  Amúgy először én se vettem észre, illetve láttam de nem néztem meg jobban és azt gondoltam hogy az a valami a felsőn van gyárilag:-D

 • 2009.12.23 15:19:44ditakai

  emelem kalapom, hogy mégis bevállaltad a fényképes részét is a dolognak :-)

 • 2009.12.23 15:27:07Tejbajusz

  Ditakai, mit lehet ezen nem bevállalni? Vagy lemaradtam egy körből, amiben kiderült, nem akarta? Kár lett volna érte, így sokkal életszagúbb, csak hogy az átmenetileg kifinomult orrúaknak is kedvére tegyek.
  Szerintem annyira szép egy terhes nő. Mégha éppen ördögien ronda is az a nő :-) akkor is szép.

 • 2009.12.23 15:50:23nyúlmama

  Másutt, gratula, a kis "másutt" meg tök jó, elsőre nem vettem észre, de nagyon jó!!!

 • 2009.12.23 16:08:37Tejbajusz

  Másutt, az arcodra is kíváncsi lettem. :-)
  Mindig mosolyognál vajon a képeken?

 • 2009.12.23 17:54:19Tejbajusz

  Ja, de hülye vagyok:

  "akik hatalmas mosollyal, elégedett arccal virulnak, tudván, hogy egy kivételezett kisebbség tagjai. Én eme második, szerencsésebb csoportba tartozom. "

  Látnám! :-)

 • 2009.12.23 19:01:57celestinakirálynő

  Gondolom nem mondok semmi újat azzal, hogy én is nagyon jót mulattam az íráson.

  gratulálok

  és én is kiváncsi lettem a vigyorgó kismama-arcra

 • 2009.12.23 20:58:57másutt

  tejbajusz, igen, ugy lettem radumalva.

  en mindig ugy gondoltam, hogy a Nagy Klasszikusokat sem illusztralta a Nagy Iro. Nem? :)

  Black Cic, en is rohogtem, amikor a csokirol irtam. (Utolag. Rohogtem csak) Parom alig hitte el, hogy megosztottam.

  Oreille, jovo juliusra siman eltakarnam az EGESZ fat.
  Legutobbi terhessegem alatt Tunde, hasastul, ketszer belem fert volna.

 • 2009.12.23 22:04:04Tejbajusz

  Khm, klasszikusok :-)
  Várom tehát a megfilmesítést.

 • 2009.12.23 22:12:02Békanőci

  Ajjé, gratulálok! :)

 • 2009.12.23 22:18:26Tejbajusz

  Másutt, tedd le a kezeidet légy szíves, így olyan vagy, mint egy görög torzó :-)

 • 2009.12.23 22:35:41másutt

  Nem valogat, mert legkozelebb csak kisparnat kap megint! :P

 • 2009.12.23 22:41:42korcsolya

  Másutt, nagyokat derültem az írásodon, köszönöm ezt a néhány kellemes percet. Jól esett idehuppanni a gép elé egésznapos sütögetés után. :) :)
  Annak is örülök, hogy ilyen nyugodt, békés időszakot élsz át. Nekem mindkét terhességem ilyen volt, mindenkinek csak javasolni tudom, ha megteheti. Az elsőnél a 10. héten az orvos nem engedett vissza dolgozni az irtózatosan stresszes munkahelyemre, azt mondta, hogy a gyerek látná kárát. Az elején nem értettem egyet vele, de aztán érzetem, hogy tényleg sokkal jobb nekem szépen otthon, nyugiban. És lett egy egészen elképesztően nyugodt kisfiam! :)

 • 2009.12.23 22:46:27Tejbajusz

  okéokéokéoké!!!!

 • 2009.12.23 23:00:26Pandi

  Másutt, ez jó volt, még a pasim is végigolvasta, pedig nem szokott ilyet tenni.:)

  A rajzocskák pedig fantasztikusak.:)

 • 2009.12.24 12:48:14pirosalma

  Nagyon tetszett a poszt, a csokin ugrálós részen én is felnevettem.:D

  És örülök, hogy nyugodt a terhességed! Remélem, ez nekem is megadatik a következővel!

 • 2009.12.24 15:32:20anyamadár

  Masutt kosziiii! Nem ertik szegeny vevoim miert vigyorgok szelesebb mosollyal rajuk, miota ezt elolvastam. :D Meg harom es fel ora itt a meloban, hatha konnyebb lesz ezzel elviselni :DDDD

 • 2009.12.24 17:08:00másutt

  Nyilvan azt hiszik, a karacsonyi hangulattol virulsz!

  Egyebkent megfordult a fejemben, amikor a mezitelen talpamrol toroltem le a marcipant, hogy ez egyszer vicces lesz, de nem gondoltam, hogy ilyen hamar.

  Mi arra a magyar szo, hogy "sugar high"????

 • 2009.12.24 19:33:00tildy:)

  Én sugarrushnak ismerem. Nem hinném, hogy van á magyar szó : egyszerűen felpörögsz a cukortól....

  Szokták még otthon azt is mondani, hogy ugye ha valaki bágyadt , akkor lehet eleesett a cukra, de ellentétes módra nem tudok szót.

 • 2009.12.24 19:44:05másutt

  csinaljunk ra szot! :D

 • 2009.12.27 13:06:11Breka

  tildy:)
  Ha valakinek lemegy a cukra, akkor valóban a vércukorra értik. A "sugar rush" vagy "sugar high" pedig azt jelenti, hogy valaki felpörög a cukortól - de ez a kifejezés (high és rush) másra is alkalmazható, pl. nikotinra is szokták mondani, drogra is.

 • 2009.12.27 13:08:22Breka

  Én most vagyok a 15. hétben a második babámmal, és én is rengeteget eszek. Az elsőnél nem volt ilyen (vagy nem ennyire), igaz, még szoptatom az elsőt. Viszont, nem tudom, hogy hova megy az a sok kaja, mert szerintem napi 2000 extra kalóriát is meg tudok néha enni, de hízni eddig csak 1 kilót híztam. Igaz, a 16 hónapos kislányom mellett nincs megállás, lehet, hogy lerohangálom?

 • 2009.12.28 22:22:05beddinge

  ahh, csak most látom, hogy másutt a büszke mutter - nagy-nagy gratuláció, sok örömet kívánok neked!

  nekem még csak egy terhességről vannak tapasztalataim, én is a mákos, vigyorgós voltam csillapíthatatlan étvággyal. egyébként sem jellemző rám a mértékletesség, ráadásul szintén a pozitív teszt napján tettem le a cigit, úgyhogy a végeredmény, hát, öö, izé, plusz 38 kg

  mentségemre szól, hogy esküszöm, nem vettem észre, milyen durván nztem ki, és mennyire sokat híztam. azt hittem akkor, hogy ez tök normális, utána úgyis könnyen lemegy (előtte sosem voltam súlyproblémáim) és a nagy pofámmal még meg is volt a véleményem a halvérű, ízetlen kismamákról, akik csak csipegetnek. na, azóta másképp gondolom...

  u.i.: már csak 10 kg van rajtam, a kiscsaj 8 hónapos

 • 2009.12.28 23:05:28másutt

  Breka, beddinge.
  :D
  szerencsere igy a karacsonyi idoszakban bele lehet olvadni a zabalo tomegbe.
  akkor lesz majd nemulass, amikor jonnek le a retegek marcius fele.
  ababn remenykedem, hogy addigra rendes kiallo terheshasam lesz, nem csak hurkak a csukomon.

  a fenti kepen be van huzva a hasam. :D de nem fotosoppoltam. :D

 • 2009.12.29 07:25:08Yakamoz

  Másutt: én is szeretnék gratulálni! Elsősorban a babához, másodsorban a csodálatos rajztudásodhoz. :D Már olvastam régebben az örömhírt, de most jutottam el a kommentelésig. :) Ezek szerint azért csak célba ért egy gólya abból a sokból, amit Felétek küldtünk. :)

 • 2009.12.29 13:29:59donna

  Kedves Másutt!

  Szívből gratulálok, hogy 1. a babához, 2. a kismamanaplóhoz!

  Biztos nem emlékszel rám: együtt voltunk elsőterhesek, és én is akkor kezdtem új munkahelyet amikor te. Kommenteltünk erről 1-2-szer. Nagyon irigyeltelek, hogy olyan (nekem úgytünt) könnyedén tudtad helyretenni magadban ezt.
  És most megint nagyon irigyellek a másodikért. Én visszamentem dolgozni, mivel eddig nem jött össze a baba, de örülök, hogy neked igen!
  kb féléve nem néztem porontyot, de most majd időnkén visszajövök elolvasni Téged.

 • 2009.12.29 14:29:54másutt

  szia! igen, emlekszem rad! :D
  nem volt konnyu az idaig vezeto ut, olvasd el:
  http://velvet.hu/poronty/2009/11/06/
  amikor_a_kistesver_varat_magara/
  sok szerencset neked is!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta