SZÜLŐSÉG

A Poronty konyhája: Sütireceptek kezdőknek

2009. december 18., péntek 08:33

turotorta2

Az alábbiakban olyan sütik receptjeit osztja meg mazsola84 a Poronty olvasóival, amikkel nincs sok kecmec, kezdők is bátran nekiállhatnak és nem utolsó sorban nagyon finomak. Brownies, meggyes pite, gyümölcsös túrótorta - akár az ünnepekre is. Neked is van jó recepted? küldd el nekünk, hogy a többi anyuka is jókat főzhessen otthon.

Brownies

Hozzávalók:

10 dkg étcsoki

10 dkg liszt

10 dkg cukor

1 csapott teáskanálnyi sütőpor

1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

2 tojás

1 dl olaj (szűken mérve)

3 evőkanál kávé (ha berzenkedünk a kávé-gyerek kombótól, helyettesítsük tejjel)

1 marék durvára vágott dió

pár dkg vaj a forma kikenéséhez

brownies

A recept egy Stahl-könyvből van, én egy picit finomítottam rajta. Nem ismerem a brownies eredetét, autentikus elkészítési módját, nem tudom, hogy az általam készített igazi brownies-nak minősül-e, de nálunk mindig hatalmas sikere van. Én is szeretem, mert összesen két tálat kell összedzsuvázni és ugye ez sem elhanyagolható szempont.

Előveszek két tálat, egy kisebbet meg egy nagyobbat. Az egyikbe sajtreszelőn lereszelem az étcsokit (lehet mindenféle extra csokiból is csinálni, de higgyetek nekem, a Szerencsi is tökéletes). Hozzáadom a cukrot, a lisztet, a kakaóport és a sütőport. A kisebb tálba felütöm a tojásokat és kézi habverővel hozzákeverem a kávét (vagy tejet) és az olajat. Az összes hozzávalót  összekutyulom és a kivajazott piteformába öntöm. A tetejére rászórom a durvára vágott diót és mehet a 170° C-ra előmelegített sütőbe 18-20 percre.

Én próbáltam már mandulával is a tetején, de dióval egyértelműen jobb.

Akkor se hagyjuk bent tovább, ha nem teljesen száraz a villánk, amikor beleszúrjuk, mert könnyen kiszárad és akkor nagyon morzsalékos lesz. Az igazi nirvana eléréséhez adhatunk a langyos brownies-hoz egy gombóc vaníliafagyit.

Meggyes pite

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt

6-8 gr sütőpor

2 tojás

5 dkg vaj

20 dkg cukor

1 csom. vaníliás cukor

1 doboz tejföl

1 nagy üveg meggybefőtt (40 dkg)

1 cirom héja (bele lehet csavarni a levét is)

fahéj

szeletelt vagy vágott mandula

Opcionális:

2 ek. cukrozatlan kakaópor

pár dkg csoki (ha maradt húsvétról nyuszi csokink, tökéletesen megteszi)

meggyes

A tojást a vajjal és a cukorral habosra keverem. A lisztet összekeverem a sütőporral és hozzáadom az előzőekhez. Belezuttyintom a tejfölt is, és itt jöhet bele a frissen reszelt citromhéj illetve a csoki, ha van otthon. Nagyon fontos, hogy csak rétesliszt jó hozzá, simával inkább ne próbálkozzunk.

Szilikonos sütőpapírral kibélelek egy kerek hőálló tálat (sima tepsiben is jó, de nekem jobban tetszik, ha szép szeleteket lehet vágni belőle, dupla adagot viszont csak magas falú tepsiben sütök), és belesimítom a tésztát. A lecsöpögtetett meggyet elosztom rajta, megszórom pici fahéjjal és kevés szeletelt mandulával. Kipróbáltam már barackbefőttel is, úgy is finom. Ha valaki él-hal a kakaós tésztákért (én), akkor a kimért lisztből vegyen ki két evőkanállal és helyettesítse cukrozatlan kakaóporral, de ilyenkor a tört csoki semmiképpen se maradjon ki. A savanykás meggy az édes csokis tésztával isteni. A képen a sima tésztával sütött van, de a kakaós-csokis szerintem sokkal finomabb. 170° C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc kell neki.

Gyümölcsös túrótorta gyorsan

Hozzávalók:

1 készen vett piskóta lap (lehet sk is, de akkor vegyük le a címből a „gyorsan” kifejezést)

50 dkg túró

5 dl tejszín

1 citrom héja

2 zacskó Dr. Oetker zselatinfix (igen tudom nem bio, de ne legyenek illuzióink, a cukrászdában vett túrótortákban ennél furább dolgok is vannak)

cukor ízlés szerint

kb. 35-40 dkg gyümölcs (nálam általában eper vagy málna, de tudom, hogy allergizál, úgyhogy választhattok rá mást is)

1 zacskó tortazselé

turotorta1

A kész piskótalapot belesimítom egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, az 5 dl tejszínt felverem géppel, de cukor nélkül! A túrót áttöröm krumplinyomón és hozzáreszelem a citrom héját. Ezt összeforgatom a felvert habbal, majd hozzáadom a 2 zacskó zselatinfixet. Csak most keverem bele a cukrot. A zselatinfixes zacskó hátulján rajta van a krém készítése, ott hangsúlyozzák, hogy a cukrot csak a végén szabad beletenni.

A tejszínes-túrós krémet rákanalazom a piskótára és megpakolom friss gyümölccsel. Elkészítem a tortazselét, rálocsolom és mehet a hűtőbe. Elvileg 4-5 óra elég neki, én egy éjszakára biztos, ami biztos alapon bent szoktam hagyni a hűtőben.

Másnap lepattintom a tortaformát és lehet enni. Ha van egy kis érzékünk a díszítéshez, akkor még  ünnepekre is be lehet vállalni, lesz olyan jó, mint a cukrászdai túrótorták.

mazsola84

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.12.19 19:11:47Zsuzsi főz

    Ha csak nem allergiás a baba a tojásra, én tojást használnék. (15 hónaposan jön az MMR oltás, jó lenne, ha előtte kiderülne, nincs-e tojásallgiája) Én az enyémnek Sacher tortát sütöttem, kapott belőle egy vékony csíkot, a többit meg megette a család.
    Most majd kapok a fejemre a csoki miatt :-))
    De pl répatorta, sütőtöktorta nem jó?
    http://zsuzsifoz.blogspot.com/search?q=r%C3%A9patorta
    http://zsuzsifoz.blogspot.com/2009/10/sulttok-torta.html
    Max. a krémet nem teszed bele.

  • 2009.12.19 19:12:20Zsuzsi főz

    allergiája...

  • 2009.12.19 19:57:43gioia

    Én is megosztanék Veletek egy egyszerü, de nagyszerü desszertet, ami immár öt éve elmaradhatatlan az ünnepekkor.
    Karácsonyi tiramisu:
    8 személyre: 250 g tejszín, 300 g mascarpone, 300 g sovány túró, 120 g cukor, 1 cs. vanilincukor, 1 EK fahéj, 350 g mézes tortalap (téglalap alakú), 150 ml espresso, 50 ml Baileys, 800 g bogyósgyümölcs mix (mirelit), kakaópor.

    1.A tejszínt keményre verjük.A mascarponét, túrót, cukrot, vaniliáscukrot és a fahéjat egy nagy tálban simára keverjük. Alákeverjük a tejszínhabot.
    2.Egy darab mézestésztát egy üvegpohárba (kehelybe) teszünk, a kávé és a Baileys mixével meglocsoljuk+gyümölcs+ krém, majd megismételjük´.
    A poharakat befedjük fóliával és egy éjszakára hütöbe tesszük.
    3. Tálaláskor kakaóport szórunk rá.

  • 2009.12.19 20:12:51Ronja

    mi a tiramisut babapiskotaval, turo nelkul keszitjuk es amarettot teszunk bele. a klasszik verzio.

  • 2009.12.19 20:35:43gioia

    Ronja, ez a német KARÁCSONYI tiramisu verzió.
    A klasszikba pedig savoiardi és marsala kell, nem pedig amaretto, baileys, etc. ahogy a legtöbb nem olasz helyen csinálják.

  • 2009.12.19 20:40:34R2D2 & C3PO

    Annyi helyen olvasom, hogy Karácsonyra Tiramisut készít, engem a hideg ráz ettől (egészen konkrétan rázna, ha kipróbálnám). Én a Tiramisut mindig könnyű, nyári ételekkel párosítom. Nem egy tömény édesség és kellemesen hűsít.

    Télen, úgy vélem, olyan ételekre vágyunk, ami melenget. Ezért teszünk bele mézet, fahéjat, lekvárt és csokit, meg rumot.

    Nálunk a halászlé és a mákos beigli biztos.
    Nyáron tettem el szeder-lekvárt (ahányszor eszem, annyiszor bűvöl el az íze; hihetetlenül finom) és azt szeretném belerakni még a főételhez. Én kacsával tudnám elképzelni: kacsamell szedres-boros pácban, mártással és zöldséges rétessel. De egyesek itt, fintorognak a kacsamell hallatára...

  • 2009.12.19 20:51:16Zsuzsi főz

    Hát, én nem fintorgok a kacsára, csak idén nem mell, hanem hízott máj lesz:-))Tehetnéd a szederlekvárt vörösboros mártásba is, nem pácba...

  • 2009.12.19 20:51:41Rosa Rugosa

    Mi holnap mézeskalácsot sütünk.:)
    Aztán lesz halászlé, harcsapörkölt (bármikor, bármilyen alkalomból felfalom) túrós csuszával, (gyúrok tésztát), sütünk egy libát, lesz mákos guba, meg készítünk egy két sütit, nem sokat, mamák úgy is csinálnak és küldenek, meg lesz egy kis szárított hús, csemegének.:)

  • 2009.12.19 21:02:24Zsuzsi főz

    Most néztem a túrótorta receptet, ahol mazsola szabadkozik a zselatinon. Nem olyan gáz az, főleg ha tengeri algából (agar-agar) készítik, bár nekem a csontból kivonttal sincs bajom. Csak azért írom, hogyha valaki vega, keresse az algást. (Meg ne kérdezzétek, ki gyárt olyat...)

  • 2009.12.19 21:13:03kavarodás

    Köszi Zsuzsi, szimpik a receptek.
    Tojást eddig nem próbáltam, de igazad van, hogy lassan úgyis be kell vezetni.

  • 2009.12.19 21:15:15Rosa Rugosa

    A mézest így készítem:
    1kg liszt
    1ek szódabikarbóna
    25dkg margarin
    35-45dkg méz
    20dkg cukor
    2 tojássárgája

    Összekeverem a hozzávalókat, egy éjszakára a hűtőbe teszem. Mindig hidegen dolgozok vele, mert úgy nem ragad. Másnap kiszúrom, vagy kivágom késsel a formákat, sütöm, (nagyon hamar, kb. 10-15 perc alatt kész) amelyiket fel akarom akasztani a fára azt rögtön kilyukasztom, mert hamar megkeményedik.

    2 tojásfehérjét felverek annyi porcukorral, hogy "szálat húzzon". Betöltöm egy nejlonzacskóba, kilyukasztom a sarkát és ezzel rajzolom a mintákat a formákra.

    Ha azt akarom, hogy puha legyen (a gyerekek keményem szeretik:)) akkor beteszem egy dobozba és teszek mellé pár szelet almát. Ettől 24 óra alatt megpuhul.

  • 2009.12.19 21:29:50Zsuzsi főz

    Szivesen:-))

  • 2009.12.19 22:06:33Ronja

    ok, ok, gioia, nalunk karacsonykor is a klasszik tiramisu keszul, az amarettot pedig semmire nem cserelnem

  • 2009.12.19 22:27:33mókusmacat

    agar-agar; a pesti Nagycsarnokban, az Ázsia boltban, vagy Culinarisban

  • 2009.12.19 22:41:58R2D2 & C3PO

    Ja, úgy gondoltam. Stahlnak van egy narancsos kacsamell receptje, ezt adaptálnám a szederre. Előző nap elősütöm a kacsát, aztán egy szép tálba berakom hússal lefelé, a vörösboros-szederlekvár (átszűrve - különben "furcsán" néz ki) ráönt. Szenteste 2-kor be a sütőbe 2. fokozat (kb. 100-120 fokos sütő) és hatra kész. Az aláöntött szedres-bort gyorsan beforralom, kicsi vaj, mire megesszük a halászlevet pont jó lesz az is.

    Az egész főzésből a halászlé a legnehezebb, de én a jó sűrű passzírozott levűt szeretem.

  • 2009.12.19 22:53:53dodóó

    Ma az Interspar-ba találtam egy boritékot és benne pénzt.
    nem akartam le adni a vevőszolgálatnál,megakartam tartani egészen addig amig meg nem láttam azt a kétségbe esett nőt aki keresi a borítékját.
    Visszaadtam neki,megölelt örömébe,megölelt....agyon nyomott.
    Kérdezte hogyan hálálhatná meg.Mondtam sehogy.
    Sokáig nézegettük a játékokat miután fizettünk a mozgólépcsőnél várt minket a hölgy és a lányomnak megvette azt a Barbi babát amit a kislány nézegetett.Ilyen is van.
    ha megtartom a pénzt igen csak bevásárolhattam volna belőle,de nem tudtam volna nyugodtan enni mert arra gondoltam volna mi van ha velem történik?

  • 2009.12.19 23:08:26Rosa Rugosa

    Miért akartad megtartani?

  • 2009.12.19 23:14:24fantaghiro lesz a lanyom

    Nem akarta.Csak peldakent hozta fel.Mert egyik opcio az volt hogy viasszaadja,a masik,hogy megtartja.Azt akarta erzekeltetni,hogy nem jott volna rosszul,meg sok penz volt benne,de nem tartotta helyenvalonak.

  • 2009.12.19 23:22:38Rosa Rugosa

    Na tessék, jobb adni, mint kapni.:)

  • 2009.12.20 08:55:05BlackCat

    Magenta
    Most olvastam csak a zserbós dolgot.
    Nővérem csinálta már úgy, hogy fele-fele arányban rétesliszt és fehérliszt.
    Nagyon finom lett.:)

  • 2009.12.20 08:55:25manka78

    Ha leadja a vevőszolgálatnál, a tulajdonos valószínűleg sosem látja viszont.

  • 2009.12.20 10:17:00Rosa Rugosa

    Azt azért nem hiszem.
    Tudod én úgy látom, hogy sokkal inkább becsületesek azok az emberek, akiknek tényleg jól jönne az a pénz.

    Én már hagytam el a boltban 20 000-est úgy, hogy a pénztárcámból esett ki, mondtam is a pénztárosnak tuti valaki felszedte. 3 nap múlva arra jártam és szólt, hogy megvan. A havi fizetése 20%-a volt, simán eltehette volna ő, vagy aki megtalálta, úgy is lemondtam róla.
    Most dodóótól teljes függetlenül.
    Ha te azért tartod meg, mert más úgyis ellopná, akkor mitől vagy jobb nála?:)
    Egyébként ha leadod, kérheted, hogy vegyék jegyzőkönyvbe, ha már ennyire gyanakvó vagy.

  • 2009.12.20 14:42:30Vakmacska

    Én csak olyan helyeken találtam zsét, ahol esély se volt rá hogy tulajnak visszaadjam (Ausztrália, koszos-rátaposott boríték, elhagyott tengerparti kilátóban, Örsön buszterminál közepe, tök sötétben, ascoti lóversenypálya lépcsője, sokezer látogató közepette...)hogy kénytelen voltam azt gondolni, ezt valaki nekem "küldte". Viszont horvát tengerparton talált brit útlevelet már küldtünk vissza kövin keresztül a gazdájának, és nekem is hoztak már vissza személyit szimpatikus fiatalok, amit benzinkútnál hánytam el.

  • 2009.12.20 15:19:58madz

    Vakmacska, és milyen kalapod volt Ascotban? :D

  • 2009.12.20 15:36:35manka78

    RR! Ne állíts rólam valótlanságot! Én úgy gondolom, hogy nem kapta volna vissza, ennyi.
    Abból indulok ki, hogy szerintem úgysem kérdezné meg, hogy nem-e adott be vki egy pénzzel teli borítékot. Mivel nem kérdi meg, nem kapja vissza.

  • 2009.12.20 16:21:17Rosa Rugosa

    2009.12.20 15:36:35manka78

    Nem kimondottan rád gondoltam, de te saját magadból vezeted le azt a tételt, miért tennéd zsebre. Te nem keresnéd, mert nem hinnél abban, hogy bárki is van olyan becsületes, hogy ne tegye el, ha megtalálta.
    És ha megkérdi? Mert ha sok pénz, én megkérdezném, mert remélném, hát ha mégis leadta valaki...
    Amikor az utcán találsz pénzt, sehol senki, persze, hogy felveszed, elteszed, tök esélytelen, hogy a tulaj megtalálja. Én csak arra gondoltam, hogy ha csak egy kis esélyét is látom annak, hogy a tulaj visszakapja, akkor én nem teszem el. Lehet, majd a vevőszolgálatos elteszi, (lehet, hogy nem) én nem. Nem tudnám nyugodt szívvel használni azt, ami nem engem illet.

  • 2009.12.20 18:00:17manka78

    Én sem tenném el, de az emberek többsége eltenné. Nem hiszek a csodákban, mióta épp egy tanárban csalódtam ez ügyben. Elsős általános iskolás voltam, mikor a szomszéd gyerekekkel reggel mentünk suliba. Épp tél volt, hókupac felhordva a járda szélére. Tetején egy ezres, 1984-ben egy ezres nem kis pénz volt. Felvettük, és eldicsekedtünk a tanító néninek, hogy mit találtunk. A tanító néni elkérte, hogy majd ő beviszi a rendőrségre, kinyomoztatni, hogy ki hagyhatta el. Természetesen odaadtuk neki.:(

  • 2009.12.20 18:35:28farkasokkal tancolo

    Én nagyon szeretnék egy jó vastag pénztárcát találni, lehetőleg csak a pénz legyen benne. De sajna én avgyok az, akitől ugyanezt ellopták tavalyelőtt a tescóban, az összes karácsonyi pénzem benne volt... és minden iratom. A végén abban reménykedtem, hogy legalább az irataimat bedobják a papírkosárba, hátha visszakapom őket, de nem. Ujra kellett csináltatni a bankkártyámat (hálistennek azt telefonon rögtön le lehetett tiltatni, negyedóra mulva már hazsnálni akarták) a személyit-lakcímkártyát, tébé kártyát, az adókártyám azóta sincsen meg, de az adószámom megvan, ez a szerencse... :-(

  • 2009.12.20 19:10:00dodóó

    R R örülök hogy így alakult és megtaláltuk egymást a tulajdonossal.
    Gondoltam rá hogy elrakom,de csak addig a pillanatig meg nem láttam a kisírt szemű tulajt.

    Tavaly megvettem a beteg pónit a lányomnak karácsonyra és bizony letettem a csomagmegőrzőnél és ott is felejtettem.kb 20 perc múlva jutott eszembe és biztos voltam benne hogy nem lesz meg.
    Azt is tudtam hogy pénzem sem lesz rá hogy még egyet vegyek.
    Sírva mentem vissza és ott volt.

  • 2009.12.20 19:10:58dodóó

    FT ugye a pin kód nem volt a kártya mellett???

  • 2009.12.20 19:21:17farkasokkal tancolo

    Nem, annyira nem vagyok hülye... :-)
    (Bár az új kártyám pin kódját egyszerűen nem bírom megjegyezni, így a táska egy eldugott zugában van egy kis cetli...)

  • 2009.12.20 19:35:48mazsola84

    Na, jelentem a milkás muffin király lett. Annak ellenére, hogy a receptben nem volt benne a liszt mennyisége, viszont írt hozzá fél liter tejet ami meg nem kell bele.
    Ha lesz rá igény megpróbálokzom majd én is egy muffinos poszttal.

  • 2009.12.20 20:04:37hallohallo

    az előbb sütöttünk isteni csokicsipszes cookie-t. gyorsan kész van, minimális munka, alig mosogatós, abszolút kezdőknek is tuti.
    ha van rá igény, bepötyögöm a receptjét.

  • 2009.12.20 20:33:54manka78

    hallohallo! Még szép!:)

  • 2009.12.20 20:54:31hallohallo

    ó, akkor írom is :)
    - 25 dkg margarin (igen, én azt használok, a vaj nekem nehéz, se a gyomrom, se a bőröm nem bírja)
    - 1 bögre (kb 2 dl) cukor
    - 2 tojás
    - vaníliáscukor/vaníliakivonat
    - 2 bögre liszt
    - 1 sütőpor
    - 1 csapott teáskanál só
    - 2 tábla tej-, vagy 1-1 tábla tej- és fehércsoki, darabokra törve (kb félkockányikra)

    begyújtom a sütőt, 180 fokra.
    egy mély edénybe teszem a margarint és mikróban lágyra olvasztom (kb másfél perc). kikeverem a cukorral. egyenként hozzáadom a tojásokat, és azokkal is kikeverem. beleteszem a vaníliakivonatot, azzal is elkeverem.
    egy másik edényben összekeverem a lisztet, sütőport és sót, és fokozatosan belekerem a margarinos-tojásos-cukros masszába. a végén belezúditom az felaprított csokit és keverek rajta egyet. az egész keverősdi robotgéppel a legegyszerűbb, de fakanállal is pikk-pakk megy.
    sütőpapírra vagy szilikonlapra kanalazok evőkanállal a masszából, 1 nagy tepsire 6 kanállal teszek, jól elosztva, mert szétterülnek. kb 10 perc alatt kezd picit barnulni a szélük, ekkor lapos eszközzel alányúlva kiszedem őket (elvileg 5 percig a tepsin kéne pihentetni, ezt van, hogy kihagyom), és rácson hűtöm. ilyenkor még puhák és ide-oda hajlanak, de kb 3 perc alatt már szilárdak és omlósak lesznek.
    ebből az adagból 24 süti jön ki (4 tepsi).

  • 2009.12.20 21:13:08Magenta

    Undokmanó, a mézes isteni lett, köszi a receptet, bár a Santa Maria mix helyett én magyar mézeskalács fűszert tettem bele. :)

    Csináltam egy sütit, amit megosztok, mert olyan lett, hogy újra megkérték a kezem. :D

    Narancsos marcipános süti
    Hozzávalók:
    20 dkg liszt
    7 dkg keményítő
    10 dkg puha vaj (nálam margarin)
    10 dkg natúr marcipánmassza
    1 narancs finomra reszelt héja (nálam kettő)
    10 dkg cukor (ez nálam nádcukor volt)
    2 tojás
    1 tk sütőpor
    tk vanília

    Máz: porcukor, narancslé

    A vajat a tojásokkal és a cukorral habosra keverem, hozzáreszelem a marcipánt, beledolgozom. Beleszitálom a keménytőt és a sütőporos lisztet, hozzáadom a narancs héját, a vaníliát és sima tésztává dolgozom.
    1 órára hűtőbe teszem.
    Utána habzsákból tepsibe nyomkodom, sütő középső rácsán 180 fokon 9 percet sütöttem.

    Bemázazom és tetszés szerint lehet díszíteni, mi színes cukrokat tettünk rá, meg kandírozott gyümölcsöt egészen apróra vagdosva. Gyönyörű lett és nagyon finom.

  • 2009.12.20 21:14:33Magenta

    1 tk vanília, csak vacakol a billentyűzetem.

  • 2009.12.20 21:18:48Magenta

    Közben feltennék egy kérdést, mert ezen agyalok másfél napja: milyen az ünnepi süti? Mitől lesz ünnepi egy sütemény?

    Még sose gondolkodtam ezen, ha receptet olvasok, inkább azon agyalok, megeszi-e a család...

  • 2009.12.20 21:29:40manka78

    Szerintem, annyi, hogy ne legyen snassz.:)

  • 2009.12.20 21:33:47huhhh

    Szia Magenta, nálunk attól ünnepi, hogy van egy bizonyos süti, amit soha, egyetlen egyszer sem sütök máskor, csak karácsonykor. Nálunk ettől ünnepi egy süti. :))

  • 2009.12.20 21:36:56Magenta

    huhhh, köszi, ez szerintem is logikus, nálunk ilyen pl. a zserbó. :) Pedig nem egy extra sütemény.

    Igaz, évközben nem sütögetünk nagyon sűrűn, mert akkor mindenkinek a Hold méretével vetekedne a hátsó fele.

  • 2009.12.20 22:01:03manka78

    Nálunk pl. a piskótatekercs nem ünnepi, mert sehogy sem néz ki, olyan snassz. Pedig imádjuk.:)

  • 2009.12.20 22:42:08barnslig

    kéééérem az undok-féle mézest Mag, légyszi.
    fészbukon is jöhet. kösziköszi

  • 2009.12.20 22:54:54Magenta

    "2009.12.18 14:03:47undokmano
    Ez már bevált, tavasszal sütöttem ilyet először, nagyon finom, 3 hétig tuti bírja (addigra fogyott el, ez az egyetlen süti/keksz, amit a fiam megevett).


    Svéd fűszeres mézes (kb 250 db)

    Hozzávalók:
    300 gramm margarin
    1,5 dl méz vagy cukorszirup
    4 dl cukor
    2 ek Santa Maria Mix fűszer (gyömbér, kardamom, fahéj, szegfűszeg, talán 1-1 arányban van benne)
    3 tojás
    2 tk szódabikarbóna
    kb 1,3 l liszt

    A margarint, cukrot, mézet és a fűszert felfőzzük, kihűtjük és hozzáadjuk a tojásokat. A szódabikarbónát belekeverjük egy kevés lisztbe, és beledolgozzuk a tésztába, utána a többi lisztet apránként hozzáadjuk. Simára dolgozzuk és minimum 3 órát pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk, szaggatjuk és 175 fokon középső rácson kb 8-10 percig sütjük. Én henger alakra formáztam nyújtás helyett, alufóliába vagy folpackba csomagolva hűtőbe tettem egy éjszakára, és másnap vékonyan felszeleteltem és sütőpapírra tettem, úgy ment sülni. Nagyon hamar sül, és meg kell várni, amíg kicsit kihűl, hogy ne szakadjon. Ahogy hűl, keménnyé válik, ropogóssá. Fémdobozban hónapokig eláll.
    "

    :)

  • 2009.12.21 07:53:55undokmano

    Hallohallo, Magenta, ki fogom próbálni ezeket a recepteket, nagyon tetszenek!

    Magenta, egyik barátnőm (nem az, akitől a recept és a fűszerkeverék származik) megtalálta ennek a fűszerkeveréknek a pontos arányát, ha beszélek vele, és nem felejtem el, akkor megkérem, hogy diktálja le. Lehet, hogy ikejában lehet kapni ezt a keveréket, de őszintén szólva nem vagyok biztos abban, hogy másfél órát akarok buszozni oda, meg ugyanennyit vissza azért, hogy megnézzem, van-e (és ha nincs, akkor potyára utazgassak). ;D

  • 2009.12.21 08:01:29Yakamoz

    undokmano jóvoltából ezt már én is megsütöttem 2x és tényleg isteni :) Szépen fogtam egyesével a fűszereket, porrá törtem őket és összekevertem. Dehogy megyünk ezért ikejába. :)

  • 2009.12.21 08:02:48undokmano

    Nálunk attól ünnepi pl a dédim mézeskalácsa, hogy csak karácsonykor sütjük. De ami nem karácsonyi süti kizárólag, pl a mézes krémes, az meg azért ünnepi, mert évente 2 olyan alkalom van (karácsony és húsvét), amikor nem valakit ünnepelünk kizárólagosan (pl szülinap), és ilyenkor kerül az asztalra. Tortát általában minden hónapban eszünk, mert minden hónapra jut születésnap. Régebben meggyes csokitortát készítettem kb kéthetente a férjem kedvéért. ;D De nálunk a babapiskóta pudinggal és gyümölccsel rétegezve is kedvelt édesség, a nagyobbik vöcsök meg újabban a kakaós palacsintára van rákattanva (ő sosem evett tortát, nem szereti valamiért, és ha túrós, akkor garantált az öklendezés; neki még a pudingosból sem tudok adni, így külön főzök neki pudingot, és néhány pohárkába öntöm szét).

  • 2009.12.22 19:33:13BlackCat

    2009.12.20 21:13:08Magenta
    Nem szeretem a marcipános sütiket, de ezt mindenképpen megcsinálom, hátha nekem is megkérik a kezemet...(végre már 1x:))

    És köszi a joghurtos torta (fagyi?:)) receptjét!

  • 2009.12.22 21:27:21másutt

    BlackCic, nem maradtal le semmirol. ;)
    En pl. most speciel siman elcserelnek egy lanykerest egy tepsi sutire, upsz, csak a Parom ezt meg ne lassa, na, psssz, csak a hormonok beszelnek belolem.

  • 2009.12.23 14:45:26BlackCat

    :)))))
    Ja, nem maradtam le, de biztos ami biztos, én csak sütök és sütök és sütök...hátha...:)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta