SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0: A kismama elkottyintja a Titkot

2009. december 16., szerda 08:36

9. hét

+0,5 kg

A legtöbb nő manapság egyedül van, amikor megtudja, hogy gyereke lesz, és nagyon gyakran a vécében vagy a fürdőszobában.  Persze még mindig akad, aki orvoshoz megy azzal, hogy nem érzi jól magát és ott szembesül a hírrel az orvos szájából, de a megfizethető és otthon elvégezhető modern terhességi tesztek segítségével már az első lappangó gyanúra lehet tesztelni. A pisilés egy intim tevékenység, és biza ez a külvilág kirekesztését igényli.

masutt1


Ott, a fürdőszobában egyedül állva, 150-es pulzussal, a tesztcsíkra meredve, a Titok súlya hirtelen rám nehezedett. Mert akármennyire tervezett, várva várt, és kedves nekem a gyermekvárás, akkor is, ha legszívesebben hangszórókkal hirdetném ki a jó hírt, a Titkot nem lehet csak úgy mindenkinek elmondani azonnal.

Rengeteg babona, népszokás és kimondatlan szabály korlátozza a korai terhesség hírének elkotyogását. Erre az egyik legkomolyabb ok, hogy a már felismert terhességek 15-20 százaléka spontán vetéléssel végződik.  (Ennél még több magzat élete, egyesek szerint akár 40 százalék is, ér olyan korán véget, hogy még a kismama sem tud róla).  Legtöbbünk számára nem az a legnagyobb félelem, hogy valamilyen furfangos és mágikus módon a hír megosztása maga okoz majd vetélést. Hanem attól akarjuk megkímélni magunkat, hogy végig kelljen járni az ismerősöket még egyszer, egy esetleges szomorú hírrel.  Vagy hogy rákérdezzen valaki a vetélés utáni napon: "Na, hogy van a baba?" Az sem jó, ha elveszítjük a fonalat, hogy ki tud már róla és ki nem és ez bajba kever.

Egy másik ok az első trimeszteri titoktartásra, hogy a magzat esetleges rendellenességét kimutató teszteket a trimeszter végén, a 12. hét környékén szokták elvégezni.  Sok kismama akkor lélegzik fel igazán először, és akkor tudja csak 100 százalék bizonyossággal, hogy megtartja a terhességet.

Ez nem egy egyszerű helyzet, amikor valaki úgy érzi, az Év Jó Hírének egyedüli őrzője.  A mi családfánkon ritkán van új hajtás. Egyedüli gyerek voltam egy egyke anyától. Testvérek, unokatestvérek nélkül nőttem fel. Páromnak van egy (eddig gyermektelen) féltestvére, de unokatestvér náluk sem volt, egy se.  Ezt leegyszerűsítve úgy kell elképzelni, hogy lányunk az első és egyetlen születés volt egy gyermekimádó családban az elmúlt harmincvalahány évben. Mindez nem is olyan meglepő abban az országban, ami a termékenységi világranglista 202. helyén áll. Ezen kívül nagyon sok fórumos, netes ismerős, és jó néhány személyes is tudott arról, hogy nagyon vágytam még egy gyerekre. Hát még ők hogy örülnének!

Terveimben, álmaimban nem mondtam el senkinek legalább egy pár napig. Őriztem a Titkot, amit az egész kerek világon csak én tudtam. Ebben a fantáziában titokzatosan, magasztosan és monalisásan mosolyogtam, és mindenki körülöttem azon gondolkodott, mitől szépültem meg ennyire.

Azután jött a valóság.  Párom természetesen azonnal értesült a dologról, kb. 2 perccel azután, hogy aznap hazaért.  Az arca elé nyomtam a tesztet magát, akkora vigyorral, mint ide a szülőszoba. Meg 1-2 blogos ismerősnek is megírtam levélben,  pár órán belül, azoknak, akik végigizgulták velem a sikertelen próbálkozás hónapjait. A kétcsíkos teszt éjszakáján a Titok már elveszítette nagytitokságát, annyian tudták. Kicsit bűntudatom is volt emiatt másnap reggel, de mivel a pártucat osztódó sejtből álló sarjam nem tiltakozott, folytattam tovább ott, ahol előző éjjel abbahagytam.

A legjobb barátnőmet muszáj volt értesítenem, mert tudta, hogy a ciklusom végén járok, és elegem volt a menetrendszerű "Na???" kérdéséből, amivel már 3 napja kínzott. Ő annyira lelkes lett, hogy amikor megmondtam neki telefonban, hogy szeretném megismételni a tesztet egy másik márkával, berendelt a munkahelyére, hogy ott lehessen az eredmény leolvasásakor. Kinn várt a mosdó előtt, és amint jeleztem, hogy bejöhet, ajtóstul berontott.  Még gomboltam a nadrágom, amikor a 2 csík már tisztán látszódott.

Sima ügy, gondoltam, most már le tudok nyugodni, hiszen elegen tudnak róla, nem fogok szétrobbanni a nyomástól. Azután hirtelen eszembe jutottak a terhes barátnők és ismerősök. Közöttük volt egy mindenórás, neki természetesen hamar kellett mesélni, mert ki tudja, mikor lesz legközelebb e-mail közelben, és mikor lesz ideje dumcsizni erről. Addigra kezdtem belejönni a gratulációk alatti vigyorba, és elmeséltem a hírt annak a barátnőnek, aki ugyan nem mindenórás terhes, de terhes és hamarosan költözik, és annak a barátnőnek, aki nemrég szült és véleményt akartam kérni a szülészorvosáról. Ezután következett az a nőismerős, aki az idén próbált egy császármetszés után vaginálisan szülni, azaz a helyzete hasonló volt.

Kevesebb, mint 72 órával az első teszt után rájöttem, hogy még jó, hogy én nem vagyok babonás, mert akkor nagy bajban lennék. Ki nem tudja még? A családtagok. Ők karácsonyi ajándékként kapják majd a jó hírt. Addigra a 10. hétben járok majd, és valószínűleg sokkal magabiztosabb leszek. Úgy érzem, hogy szüleinket, sokezer kilométerre tőlünk, meg szeretném megkímélni egy esetleges csalódástól és szívfájdalomtól. Ha dolgoznék, akkor a munkahelyemen sem tudná még senki, legutóbb kellemetlen élményem volt ezügyben.

Telnek a napok és kicsit megnyugodtam. Számomra az első hetek legnehezebb feladata a várakozás. Ilyenkor még nem érdemes orvoshoz sem rohanni, mert az ultrahangon sem látszik még semmi. A szívverés nem hallatszik a 6. hétig.

Ahol lakunk, az UK-ban, a terhes nőt be sem vezetik a rendszerbe az első trimeszter végéig. A terhességet nem "konfirmálják", hanem bemondásra elhiszik. A legelső állami ultrahang a 12.-14. héten van jó esetben, területenként akár még később, bár sokan kikönyörögnek egyet korábban, vérzésre hivatkozva, vagy elmennek privát helyre (én is ezt tervezem). A Szigetországban elő nőknek bizony birkatürelemre van szükségük három hónapig.

Bár millió jelből nagyon is érzem, hogy gyerekem lesz, és ezt elfelejteni nem tudom egy órára sem, kívülről még semmi nem látszik. Így akárhány embernek elfecsegtem már a hírt, a titok még így is az enyém, és viszem magammal mindenhová.  A buszon, a boltban, a játszóházban nem tudja még senki. Ez hamarosan meg fog változni, amikor egy termetes has elárulja az igazságot. De még nem. És ez így most nagyon jó. Mégiscsak mosolyoghatok monalisásan, titokzatosan. És az ismeretlenek morfondírozhatnak, mitől vagyok ilyen átszellemült.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.17 09:11:00hagymácska

  én most töltöttem a 16. hetet, de azon a héten mikor pozitívat teszteltem egyszerűen aki rám nézett mindenki bekérdezett, hogy Terhes vagy? vagy egy felkiáltással kijelentette, hogy Te terhes vagy!!! :DD nem tagadhattam le, az sokkal balszerencsésebb mint megmondani:D drágám itthon minden nap azzal várt, na ma hány emberrel többen tudják? mondtam neki, hogy könnyű neki titokban tartani nem az Ő homlokára van írva ez a boldogság!!

 • 2009.12.17 09:44:46NoraAnna

  Másutt: szívből örülök a jó hírnek!!!
  Eddig csak olvasgattam a kommenteket - már jó ideje -, de most már muszáj volt "tollat" ragadnom :-)
  Szorítottam, hogy sikerüljön; kitartást és sok boldogságot a picihez (is)!
  Kíváncsian várom a naplókat :-D

 • 2009.12.17 09:49:21jazmine

  Vakmacska, nem is a terhességtől tartok, hanem az éjszakázástól. Vagyis nem, leginkább a gyerekágy riaszt. Viszont annyira jó gyerekeim vannak, h nehéz végleg kimondani, h ennyi volt.

 • 2009.12.17 10:59:35Vakmacska

  Hát az éjszakázás (de főleg az "altatás" nevű procedúra) nekem sem hangzik ígéretesen, nem mintha mostanában nem lennék fent féléjszakákat, de más, ha egyszerre, lefekvés előtt, és más, ha álmomból ébresztve egy éjszaka sokszor. Dehát ez van, viszont mondogatom a kölöknek, hogy aludjon ám, nem úgy mint a nővére, mert gáz lesz:)))

 • 2009.12.17 11:10:00ditakai

  Banyek, csak pár napra nézek félre, és ilyen hírekről maradok le!!!

  Másutt, nagyon gratulálok! Jó babavárást! Gondolom nektek akkor idén már felejtős a karácsonyi lista - ennél nagyobb ajesz úgysem lesz a fa alatt :-)))

  Tök jó napom lett ettől a hírtől!

 • 2009.12.17 11:23:20fantaghiro lesz a lanyom

  Te miert nem irod le, hany kilosan kezded?

  Mint Tunde???

 • 2009.12.17 11:27:42Meni

  Szerintem azert draga Rita, hogy te meg akik rogton ugrotok Masuttra, ne tudjatok belekotni. Illetve dehogynem - hiszen most is sikerult, jol latom hogy a gratulacio az viszont elmaradt? - csak kicsit melozni kelljen a temaert.

 • 2009.12.17 11:30:40másutt

  fataghiro:
  mert nincs kedvem.
  ugy erzem, sokkal fontosabb dolgokat is megtudhatsz rolam, mint a sulyom.
  valszinuleg (br sosem tudni) azt sem fogom leirni, hogy azon a heten hanyszor szexeltem a pasimmal, hanyszor kakaltam, vagy hany kicsi barna verrog jott ki belolem.
  pedig ezek is fontos szamok lennenek a terhesseg szempontjabol, talan meg fontosabbak....
  a sulygyarapodast sem akartam leirni, de radumaltak. :D
  egyebkent az angol rendszerben nem nezi a doki/vedono a sulygyarapodast a latogatasodkor. leszarjak. ugyis latszik, 5 meterrol, ha nem gyarapodsz rendesen, vagy tul sokat gyarapodsz.

  asszem ez egy gonosz valasz lett.

  a hasat pl. merik centivel, mindig. azt megadjam? ;) megigerem, hogy nem fogojatok ugy erezni, titkolodzom.

 • 2009.12.17 11:34:58másutt

  Egyebkent meg, tele van a saras hocipom azzal, hogy egy no erteket es tarsadalomban levo helyet 3 szammal mindig meg lehet hatarozni, a XXI. szazadban is, ugyanugy, mint Krisztus szuletesekor:

  -KORA
  -SULYA
  -GYEREKEI SZAMA

  Az ossszes tobbi (felfedezte a a rak gyogyszeret, jo fej-e, humoros-e, szep verseket ir-e, vagy jo politikus -e) tok mindegynek latszik.

  A fentiekbol kettot mar tudtok. A harmadikat megtartom magamnak, hogy titokzatos maradjak.
  :D

  Lehet tippelni. Magadban. :D

 • 2009.12.17 11:36:36mazsola84

  Én pl. vastagon leszarom, hogy hány kiló vagy másutt :)))

 • 2009.12.17 11:37:48másutt

  Neha en is. :D Bombano vagyok. :P

 • 2009.12.17 11:38:39mazsola84

  Ja és emlékszem, hogy annak idején azt írtad, hogy azért nem fogsz terhesnaplót írni, mert nincs az az isten, hogy te kitedd a netre a hasad.
  Most mi lesz az elveiddel? ;)

 • 2009.12.17 11:40:53málnabálna

  ..lerágott csont, h ki hány kiló volt szülés(k) előtt és után, Rita!
  Sztem Neked fontos, és foglalkozz is vele, de ha más lexarja akkor hagyd a búsba!

 • 2009.12.17 11:41:41Meni

  Hat ugye a pocifoto hattere nem a szobamerleg, szoval azert menni fog szerintem :) Amugy a pocifoto kotelezo szeriatartozek a terhesnaplohoz, vagy opcio?

 • 2009.12.17 11:42:34fantaghiro lesz a lanyom

  :DDD

 • 2009.12.17 11:43:15málnabálna

  tényleg! lesz poci/has (kinek hogytetszik) mutogatás Másutt?
  (én pl.toppal, ruhával takarva mutogatnám, mert a csíkjaim, stb rám tartoznak, ok lehetnék rá büszke is, de inkább takargatom nah)

 • 2009.12.17 11:46:19Jávorka

  Másutt,
  Hány éves a kislányod?
  Tudom, hogy ez is egy szám, de nem volt benne a bűvös hármas listában.:D

 • 2009.12.17 11:47:18másutt

  Javorka, 2 es 2 honap

 • 2009.12.17 11:48:59Ribizlee

  másutt, lehet hogy buta kérdés, de mi lesz az esküvővel? :-)

 • 2009.12.17 11:49:11Jávorka

  Köszi! Valamelyik posztban olvastam tőled, hogy nincs UH a 12. hét előtt. Most voltál privát UH-n vagy megvárod a 12 hetet?

 • 2009.12.17 11:51:22másutt

  De most mar mennyire unalmas egy terhes has??
  Nekem igen.

  Ajanlom a mehnyakat.

  Van egy fantasztikus website:

  My beautiful cervix (az en gyonyoru mehnyakam)

  Nok, nem is egy, hanem sok, bekuldik a fenykepet a mehnyakukrol, rendszeresen, a ciklusuk, eletuk, vagy TERHESSEGUK folyaman.
  Dobbenetes, ahogyan valtozik.

  Verzik, be van takarva spermaval. Duzzad, dagad, osszemegy, szex utan sebes, nyilik, csukodik, annak megfelloen, hogy mizu.

  Eros idegzetueknek:

  http://www.beautifulcervix.com

  Itt van egy terhese:
  http://www.beautifulcervix.com/cervix-photo-galleries/during-pregnancy-ectropian-cervix/

  Ez mennyire millioszor jobb lenne, mint egycsaszarozott, puttyedt hasa egy 38 evesnek, mackonadragban???

  Avagy bedobom a mellemet. kattintasnovelonek nincsen parja.
  80(?)F.

 • 2009.12.17 11:59:01málnabálna

  Másutt :D:D
  OK nem ragaszkodunk has táji fotókhoz, de vmi azért legyen!

 • 2009.12.17 11:59:17Jávorka

  Te jóóó Isten! Nem volt még esküvő??? Ezt az erkölcsi fertőt kérem!!!
  Arról már nem is beszélve, hogy mackónadrág? Otthon? Terhesen? Eszemmegáll!
  :DD

 • 2009.12.17 12:00:35hinta-palinta

  http://mediq.blog.hu/2007/03/14/hogyan_neznek_ki_a_terhesek_belulrol

 • 2009.12.17 12:02:01másutt

  Tervezek egy nagyon jo kis "bedobjuk a tyukolba a prerifarkast es nezzuk meg mennyi toll szall" cikket arrol, hogy kell-e hazassag, vagy mi van?

 • 2009.12.17 12:03:10fantaghiro lesz a lanyom

  Konkretan remes.
  Ha en gyerek lennek,pszihiaterhez kerulnek attol az utcai szobortol.

 • 2009.12.17 12:05:19Jávorka

  Szerintem lenne olyan népszerű, mint a különkassza-közöskassza kérdéskör.

 • 2009.12.17 12:05:37málnabálna

  A cikk az érdekelne, hasonló szituban vagyok, mint Te, másutt....
  p.s.belinkelt fotók durvák elsőre, aztán egész érdekesnek találtam, főleg,h eddig fingom sem volt, h nézhettem ki belülről terhesen, nem terhesen...köszi!

 • 2009.12.17 12:05:56Ribizlee

  ez jól hangzik!!! :-D

 • 2009.12.17 12:59:48LogiCa

  Húha, Másutt! Mielőtt elkezdődne a házasságba - kapcsolatba szülni gyereket vita, mégegyszer boccs a férjre utalásért. Tényleg csak kapkodásból fogalmaztam így. Én bár férjnél vagyok, nem gondolom hogy papír nélkül nem lehet szépen, harmonikusan gyereket nevelni.

 • 2009.12.17 13:22:04loreal

  másutt, IGEN IGEN

  Én kifejezetten szeretném kérni, hogy rendszeresen tájékoztass minket a mellméreted változásairól. Ez nekem már most nagy parám, hogy mi lesz velem terhesség /szoptatás allatt...már most rémálom a melltartóvásásrlás....bár mióta megismertettél a Bravissimoval némileg nyugodtam vagyok...örök hálám:D
  De tényleg, kíváncsi vagyok mennyire radikálisak a változások nagy mell esetében.

  Előre is köszi.

 • 2009.12.17 13:56:25baudolinA

  másutt,
  ha mellmérettel frusztrálsz, örök harag. ;)

 • 2009.12.17 13:59:58Laliath

  2009.12.17 11:34:58másutt

  és ha bizonyíthatóan verseket írok (mások szerint nem is rosszak), akkor hova raksz? :D

 • 2009.12.17 14:32:18cozumel

  Masutt

  vazze, ne kontorfalazz edes lanyom, irany a boltba, vegyel lila bugyit, aztan kerjuk a fotokat.

  Szerintem Masutt olyan 65-70 kilo kozt van, de lehet tobb is, mert azert a hatalmas cickok dobnak a sulyon, szoval pont az o eseteben az abszolut szam semmit nem mondd.
  De nincs elhizva. Ja, hat olyan vekony soha nem lesz, mint Angelina akar 80 terhesseg utan is :D:D:D

 • 2009.12.17 15:03:48manka78

  másutt! Fotóval vigyázni! Emlékszem, mikor Tündénél belekerült a képbe néhány megapixel cickó, már volt aki megszólta, hogy mutogatja a cickóit. Na, ha neked belekerül pár megapixel, akkor semmi más nem lesz a fotón.:)))))

 • 2009.12.17 15:52:00Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  másutt,

  :D:D:D

 • 2009.12.17 20:49:41I. Pipi

  ne maaa' manka, ennyire lognanak masutt mellei??? :)

 • 2009.12.17 22:07:45manka78

  Kérdezzük meg!.:) Nem úgy értettem. Többször leírta már a méretét, ezért írtam, hogy kitölti a teret.:)

 • 2009.12.18 09:08:54csutkababa

  gratula, másutt!
  súly, mellméret, gyarapodás: ki nem szarja le???
  Aztán vigyázni magadra...

 • 2009.12.20 16:40:38deborah

  Másutt, big respect azért, hogy nem a súlyra teszed a lényeget. Sok nőnek segítesz ezzel elfogadni a testét és a terhességet mint természetes súlygyarapodásos állapotot. Még nem volt rá precedens a Terhesnaplóban. Pedig ez az egészséges hozzáállás.

 • 2009.12.20 17:07:25polgarkitty

  Gratula, várjuk a további beszámolókat.

  Csak halkan jegyzem meg, ha lehet, az ilyeneket kerüljük "Ahol lakunk, az UK-ban". Nekem ez bántja a fülemet, bocs.

 • 2009.12.20 17:34:52manóc

  Szerintem semmi rossz nem volt abban a mondatban, ráadásul pont az angol terhesgondozásról írt.

 • 2009.12.20 17:40:49katy27*

  Szerintem polgarkittynek nyelvhelyességi kifogása volt a mondat ellen ("az Egyesült Királyságban" vagy "a UK-ben"). Szerintem.
  Masutt, gratula :)

 • 2009.12.20 17:46:59manóc

  Ha nyelvhelyességi kifogása volt, akkor visszaszívom az előzőt. Ma nagyon megvisel, hogy expatrióta vagyok.

 • 2009.12.20 18:15:10baudolinA

  Nem beszélve arról, hogy az Egyesült Királyságot magyarul nem igazán szokták használni. Tudom, hogy Nagy-Britannia, Anglia és a UK nem ugyanaz, de ettől még az utóbbi nem igazán használatos magyarul.

 • 2009.12.20 18:25:29farkasokkal tancolo

  Jaj mondjátok már el, hogy mi a különbség köztük, tényleg nem vágom...

 • 2009.12.20 18:45:29polgarkitty

  Igen, katy27*-nek igaza van. Az nagyon is érdekel, mit ír a híres-hírhedt brit terhesgondozásról másutt.

 • 2009.12.20 19:10:09hallohallo

  másutt, csak most olvasom, hatalmas gratula! :)

 • 2009.12.20 19:10:59Kipikopii

  FT:http://hu.wikipedia.org/wiki/Egyes%C3%BClt_Kir%C3%A1lys%C3%A1g

  UK = Egyesult Kiralysag= Nagy-Britannia + E-Irorszag

  Nagy-Britannia = Anglia + Skocia + Wales

  Anglia = Anglia

 • 2009.12.20 19:33:59farkasokkal tancolo

  Kipikopi kösz. Eddig nekem mindegy volt, akkor is Angliára gondoltam..

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta