SZÜLŐSÉG

Az együttalvás életveszélyes!

2009. november 30., hétfő 15:21 |

A csecsemő legbiztonságosabb alvóhelye a kiságy, és a gyerek igényeinek veszélyes félreértelmezése, ha odavesszük magunk közé a szülői ágyba – e megállapítást már számos kutatás bizonyította.

egyuttalvas

Itt egy újabb vizsgálat, mely ugyanezzel a következtetéssel zárult.

Együtt vagy külön? Gyakori dilemmája ez az újdonsült szülőknek, különösen az első gyerek esetében. Bár sokan úgy vélik, hogy a csecsemő igényeire odafigyelő, a gyermeki kötődés kialakulását szem előtt tartó szülők megosztják ágyukat csecsemőjükkel, a szakemberek egészen mást gondolnak ennek biztonságosságáról – és a statisztikák is őket igazolják.

Az amerikai gyermekgyógyászok szakmai testülete, az American Academy of Pediatrics állásfoglalása is hangsúlyozza, hogy a csecsemő helye a kiságyban van, mert a szülővel vagy más felnőttel alvó csecsemők jóval gyakrabban válnak fulladás vagy bölcsőhalál áldozatává. Ezt igazolják egy friss brit felmérés eredményei is, melyben bristoli és warwicki kutatók a 2003 januárja és 2006 decembere között a kétéves kor előtt bekövetkezett 80 SIDS-eset (SIDS, sudden infant death syndrome = hirtelen csecsemőhalál szindróma, „bölcsőhalál”) körülményeit elemezték.

A British Medical Journal című lap internetes oldalán nyilvánosságra hozott adatok szerint az ilyen jellegű halálesetek 54 százalékát olyan esetekben regisztrálták, amikor a csecsemő közös ágyban aludt egy felnőttel. Mindezek alapján nyilvánvalónak látszik, hogy az együttalvás önmagában is veszélyes, de vannak tényezők, melyek tovább fokozzák a kockázatot. Ide tartozik például az anya fiatal kora, de a dohányosok, az alkoholfogyasztók és a szegényes körülmények között élők körében is gyakoribb az ilyen okból előforduló csecsemőhalálozás. A halálesetek 31 százalékában a szülő alkohol- és gyógyszerhatás alatt is állt egyidejűleg (ez éppen tízszeres arány a kontrollcsoportban észlelt 3 százalékhoz képest!). A bölcsőhalált halt csecsemők egyötöde mellett párnát találtak, egynegyedük pedig bepólyálva feküdt - ez utóbbi alapján könnyen meglehet, hogy újabbal bővül a hirtelen csecsemőhalálra hajlamosító tényezők sora.

A kutatást vezető Peter Fleming professzor úgy foglalja össze tapasztalataikat, hogy a szülőkkel való együttalvás egyértelműen veszélyes, ezért mindenképpen kerülendő. Felhívja a figyelmet, hogy noha sokan úgy gondolják, hogy mindent megtesznek a biztonságért, ha az éjszakai etetéseket az ágyból kikelve a kanapén bonyolítják le, e gyakorlat még az együttalvásnál is sokkal nagyobb kockázatot jelent, amennyiben a szülőt elnyomja az álom. Álláspontja szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni annak fontosságát, hogy a jóllakott csecsemő mindenképpen kerüljön vissza a saját ágyába.

Hogy ez mennyire így van, jól illusztrálja egy kanadai felmérés, amely a Community Practitioner című lapban jelent meg, és amely szerint a megkérdezett 300 anya túlnyomó többsége (89 százaléka) tisztában van ugyan azzal, hogy az együttalvás veszélyes, háromnegyedük mégis esetenként vagy rendszeresen megosztja ágyát csecsemőjével. A válaszadók 13 százalékával előfordult már, hogy álmában fordulva ráfeküdt gyermekére. Érdekes adat, hogy a gyermeküket szoptató anyák körében kétszer akkora a csecsemővel együtt alvók aránya. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy akkor járunk el leghelyesebben, ha a csecsemő a szülők hálóhelyével egy légtérben, de saját ágyában alszik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.03 23:08:26madz

  Magenta, ez nagyon rendes tőled, de huhhh most szerintem is eléggé belegabalyodott

 • 2009.12.03 23:50:18eino.

  glad
  ,,Ne feled pl. sokáig a kommunizmusban nem létezett bűnözés és családon belüli erőszak sem."

  És ne feledjük emellett, hogy a családon belüli erőszak még mindig csak épphogy létezik. A zaklatás is csak kb. 2 éve jogi kategória. Nem sokat változott a felfogás a szockomm. időszak óta. Ez nagy baj.

 • 2009.12.04 00:10:32glad az egyetlen

  eino.

  Teljessen igazad van, de mellék vágányra viszed megint a témát. :)

  Amúgy kiváncsi vagyok, hogy feltünt a többieknek, hogy Rosahoz hasonlóan valószinüleg valaki lenyúlta Rita nickjét és a nevében irogat. ;-)

 • 2009.12.04 00:10:57cantaloupe

  Tarkabab azért ütős érveket hozott, kíváncsi vagyok, mit szól ehhez huhhh.
  Főleg egyetértek a "nyugati fehér ember jobban tudja" iróniával...mióta is került tömeggyártásba a kiságy? :)

 • 2009.12.04 00:17:01cozumel

  Glad

  en a mai nap soran nehezen tudom eldonteni, hogy melyik kommentet irja/irta tenyleg Rita...

 • 2009.12.04 00:28:55glad az egyetlen

  cozumel

  Nos Ritát én se ismerem annyira hogy most ezt eldöntsem, de ma délután határozottan ketten voltak.

 • 2009.12.04 00:31:48madz

  egy ideig biztos, hogy ketten voltak, aztán szerintem rita volt, de nagyon hülye hangulatban

 • 2009.12.04 00:33:59eino.

  Mivel az együttalvás életveszélyes, nem veszem a lassan 11 éves lányomat magam mellé, hanem maradok a biztonságos egyedül alvásnál.

  Tökegyedül aludni tényleg szuperbiztonságos. Écces se lesz tőle az ember lánya, meg terhes se. Az éccnélküliség persze nem nagy probléma.(Csak az észnélküliség. Bocs. Tényleg jóéjt.)

 • 2009.12.04 07:59:46Rosa Rugosa

  2009.12.03 22:07:24cozumel

  Pedig ha nem csak a vörös posztót látnád a szemeid előtt, akkor tudhatnád, nekem nem ez a véleményem.

  Ugyanis én egyszer sem akartalak meggyőzni a módszerem helyességéről.:)

  Te viszont kezdesz keresztes hadjáratot indítani a saját módszereid mindenek fölött állása érdekében.:)))

 • 2009.12.04 08:56:47mammina

  hahh latom tegnap nemcsak en voltam utban cozumelnek. :-) rosa sem uszta meg. :-) es szorol szora azt irta le amit en gondolok az utolso ket soraval. asszem atmegyek provokativba nehany ember olyan jol ugrik ra, hogy kar lenne kihagyni. :-)

 • 2009.12.04 15:21:09cozumel

  Van egy ketszazasom, hogy ha ezt a posztot mondjuk Micike 82 nickkel irja valaki, a kutya ra se kattint.

  Ez egy annyira semmi tortenet, annyira normalis minden fiugyerek-anyuka relacioban, annyira atlatszo "iroi" tulzasokkal, hogy egyszeruen nem is ertem a kattintasszamot.

  Jaaaaa, hogy Th. irta, es ot fikazni kell?

 • 2009.12.04 15:22:42cozumel

  Valaki emlitette, hogy Bendeguz racsulazott a kenyerre, ja, merhogy Thera mindent megenged nekik.
  Es ezt most igy hogy?
  Vagy az is benne volt, hogy Thera gratulalt neki, es gyorsan elszaladt vele a teszkoba, hogy megjutalmazza valami kis jatekkal meg edesseggel a peldas viselkedesert?

 • 2009.12.04 15:24:37cozumel

  Na ezt nem ide akartam :D

 • 2009.12.04 15:26:10cozumel

  Rosa, Mammina

  Nem az en modszerem. Ez nem modszer.
  Es aki meg van rola gyozodve, hogy bogetni helyes, azt ugysem tudom meggyozni semmirol, ezt mar reg felismertem.

  Vitazunk, nem?
  Amig szuletik reag, amire en is reagalnek, addig megy a vita. Aztan valaki elobb-utobb elunja.

 • 2009.12.04 16:15:43Rosa Rugosa

  Tied a csont, rágd meg jól.

 • 2009.12.04 16:18:59loszter

  nem értem, hogy miért lenne érdekes, hogy a szoptató anyák alszanak együtt gyakrabban a gyermekükkel? szerintem nagyon természetes jelenség, nem? És nem túl meggyőző a cikk. ezután is együtt alszunk. Soha sem feküdtem rá a gyerekemre, ahogy az ember az első nyekkre ébred, úgy ébred a finom hozzáérésre is. persze nem iszom, nem szedek gyógyszert...

 • 2009.12.04 16:39:29cozumel

  Rosa draga

  ket napig ragtad velem, most nem er ugy csinalni, mintha a te szadban sosem lett volna :D:D:D

 • 2009.12.04 19:39:33glad az egyetlen

  "... Soha sem feküdtem rá a gyerekemre..."

  Ez egy folyamatosan visszatérő "érv" motivum.
  na de most komolyan gondolják ezt néhányan meggyőzés gyanánt???

  Emlékszem amikor a porontyon valaki kifejtette, hogy a gyerek mellett nem használ a konektorba vakdugót, mert még sose rázta meg a gyereket az áram, akkor minek.
  Pár hónapja pedig 50+ kollégám magyarázta fröcsögö nyállal, hogy mekkora baromság a gyerekülés, amikor a gerköcök szeretnek hátul birkózni. Minek kösse be öket, amikor eddig sose volt rá szükség.

  Végül is igazuk van nem?

 • 2009.12.04 19:54:47cantaloupe

  Glad,
  és tarkabab tegnapi inputjára, amire igazán nem lehet mondani, hogy habzó szájú, mi a válaszod? Hiszen a kutatást vezetők nem arra jöttek rá, amit huhhh prezentált és amiben te is hiszel.

  Huhhh válaszára még kívácsibb lennék, remélem, visszajön még.

 • 2009.12.04 20:04:02madz

  és szerényen szeretném megjegyezni, hogy én is linkeltem be egy cikket, ami szerintem semmivel sem volt kevésbé tudományos, mint a posztbeli, herbivore megismételte, válasz semmi

 • 2009.12.04 20:18:56Farkasokkal táncikáló

  Glad, azért ez annyira nem analóg.
  A konnektor valóban nem rázza meg a gyreeket, hacsaknem dug be valami hegyes fémtárgyat. és igen, nálam se volt konnektordugó, sőt wcdeszka -lecsapódásgátló sem, meg fiókkinyitó gátló sem, sőt még lépcsőmászás-gurulás elleni védőrács sem. Sem nálam, sem az unokámnál.
  Viszont minden lépését vigyáztuk a gyereknek.

  A gyerekülés meg megint más káposzta. Mikor a lányok voltak kicsik, valóban nem volt szükség rá, mert nem volt túl sok autó, lehetett óvatosan vezetni. Ma már sajnos enélkül nem szabad autóba beülni. Mások a viszonyok.

  Vizsont az "agyonnyomom a gyerekem" szindróma annyira egyedi és ritka, hogy erre elméleteket gyártani nem lehet. Igen, néha létezik, van, de pár egyszerű óvintézkedéssel elejét lehet venni ezeknek.

 • 2009.12.04 20:24:03cantaloupe

  Glad,
  a példáidnak köze nincsenek ehhez a témához.
  Az autósülés és a vakdugók bizonyítottan csökkentik a veszélyt, míg a különalvásról nem mondható ez el!

 • 2009.12.04 20:24:56glad az egyetlen

  cantaloupe

  Ha figyelted (volna) az eddigi megszólalásaimat a témában, akkor tudnád, hogy:
  1, Hülyeségnek tartom és tartottam ezt a "bölcsöhalál" jelenség és az együttalvásal kapcsolatok dolgok összemosását.
  Eleve fentartom, hogy bölcsőhalál témában alapvető okok miatt nem lehet megfelelő minőségi kutatást végezni.

  2. Ettől függetlenül együtt alvásról a véleményem az, hogy ha külön alszik a szülő és baba akkor 0% az esély hogy ráfekszik, ezzel szemben ha együtt alszanak akkor X% az esély.
  Az X értékét amúgy senki nem ismeri, de az biztos hogy értéke több mint nulla.
  Ennyi, és ezt egyetlen brit tudós se magyarázza meg hogy nem így van, mert ez elemmi matek.

  Alapban amúgy nem annyira az együtt alvással volt itt bajom hanem azzal, hogy egyesek kerek-perec kijeletették hogy X=0 nulla és ő már csak tudja mert jóanya.

  Remélem nem voltam túl zavaros.

 • 2009.12.04 20:28:05glad az egyetlen

  FT

  "...Mikor a lányok voltak kicsik, valóban nem volt szükség rá, mert nem volt túl sok autó, lehetett óvatosan vezetni...."
  Hidd el akkor is lett volna rá szükség, de az akinek nem lett baja az sose realizálta. :(

  "...Vizsont az "agyonnyomom a gyerekem" szindróma annyira egyedi és ritka, hogy erre elméleteket gyártani nem lehet. Igen, néha létezik, van, de pár egyszerű óvintézkedéssel elejét lehet venni ezeknek...."

  Ezt 100%-ig én is így gondolom.

 • 2009.12.04 20:28:51baudolinA

  madz,
  ne szerénykedj, hanem szólj be. :)

 • 2009.12.05 07:23:27törögbasa

  glad, matematikailag az x akár 0 is lehet, mert miért ne. de nem itt van a csavar, hanem ott, hogy nem az az egyetlen dolog, ami a baba életét és jóllétét fenyegeti, hogy az anyja ráfekszik éjjel az ágyban. ha a SIDS-et kihagyjuk és csak a posztban tárgyalt kutatás eredményeit vesszük számításba, akkor is az jön ki, hogy ha mondjuk ágyban ráfekvés az x, akkor a nem együttalvás (kanapén elalvás) miatti haláleset n-szer x, azaz mindenképpen nagyobb, mint x.

  vagyis míg elméletben előfordulhat, hogy egy józan életű anya tényleg véletlenül ráfekszik a gyerekére (gyakorlatban nem nagyon), addig az, hogy a külön alvás erőltetése miatt (mondjuk az ilyen cikkek nyomán) ülve elalszanak vele és azért hal meg a pici, az nagyon is valós veszély. szerintem ez az, amiért nem éri meg ebbe a témába az ősanya - modern anya dichotómiát beleerőltetni és annak, aki magára vállalja a felelősséget, hogy tájékoztat a dologról, letenni akár a személyes meggyőződéseit is, hiszen kisbabák halhatnak meg miatta.

  a kutatás világos tanulsága az volt, hogy
  a, bedrogozva/gyógyszerezve meg részegen veszélyes együttaludni egy kisbabával
  b, az együttalvás veszélyeivel való riogatás kisbabák halálát okozhatja

  a média saját bevallásuk szerint (!) azért kürtölte szét ehelyett, hogy az együttalvás veszélyes, mert az egy egyszerű üzenet, a' kell a népnek. vagyis mert hülyének nézi a saját közönségét.

 • 2009.12.05 07:25:36tarkabab

  na, az ilyennek minek két nick, tarkabab = törögbasa

 • 2009.12.05 07:41:20tarkabab

  rita, ha még véletlenül járnál erre, mi az pontosan az orvosi képzésben, amitől egy orvos szakember lesz annak eldöntésében, hogy hol és hogyan aludjon egy csecsemő, a többiek meg laikusok maradnak?

 • 2009.12.05 08:15:58Rosa Rugosa

  Nálunk sem volt soha védő dugó a konnektorokban...:)

  Viszont van ilyenünk van (az ára egyáltalán nem borsos) :)))

  "Áramütés ellen alkalmazz életvédelmi ("fí") relét! Ez a kis berendezés már többször megmentette az életemet.
  Hazánkban csak bizonyos helyeken kötelező a használata, de minden lakásba, műhelybe, nyaralóba érdemes beszerelni!
  A berendezés megvéd az olyan esetekben mint pl. amikor az elektromos fűnyíró elvágja a vezetékét, vizes hajszárítóhoz vagy földzárlatos mosógéphez ér valaki, illetve ha valaki a konnektorba dug egy tűt (gyerek!).
  Nem véd meg akkor, ha egyszerre fogjuk meg a fázist és a nullát."

 • 2009.12.05 09:53:46huhhh

  Madz, köszönöm szépen a linket. Bocsánat, hogy csak most válaszolok neked, de a cikk elég hosszú, én pedig nem szoktam megelégedni a cikk elején lévő összefoglaló átfutásával, az alapos elolvasás pedig időbe telik – nálam. A félreértés valószínűleg abból adódik, hogy a cikk nem a szülővel egy ÁGYBAN alvás, hanem a „co-sleeping”" előnyeiről és hátrányairól szól. Lehet, hogy az összefoglalóból senkinek nem volt egyértelmű, de a teljes cikk elolvasása alapján egyértelmű, hogy ez alatt nem a szülővel egy ágyban alvást értenek, hanem a szülővel „együtt” alvást, ennek megfelelően a cikk is külön kezeli a „bedsharing” (közös ágyban alvás) és a „room-sharing” (szülővel közös szobában, de külön ágyban alvás) fogalmát (avagy így terjednek a félinformációk…). A cikk – igen óvatos – végkövetkeztetése, hogy a „co-sleeping” kérdéséről mindig az adott család körülményeinek, szokásainak, hagyományainak ismeretében egyénileg kell dönteni, mert a „co-sleeping”-nek kétségtelenül vannak előnyei (és hátrányai) is, ugyanakkor a cikkben többször kiemelik, hogy ezeket az előnyöket többnyire a „room-sharing” is biztosítja, a „bed-sharing” hátrányai nélkül.
  Ha valaki végigolvassa a cikket, abból az derül ki, hogy mindvégig nagyon dodonai módon fogalmaznak, és érdekes módon egyetlen egyszer sem jelentik ki, hogy a „bed-sharing” veszélytelen lenne. De ez nem is baj, mert a cikk célja valójában nem is ez volt, hanem inkább azon szemlélet ellen íródott, ami szerint egyenlőségjelet tesznek a „co-sleeping” és a „bedsharing” között, holott a „co-sleeping” egy tágabb fogalom.

 • 2009.12.05 09:54:45huhhh

  E között pedig sem én, sem az idézett cikk, sem a szakmai ajánlások alapját képező egyik cikk, sem pedig az ezek nyomán végül megszületett szakmai ajánlás nem tett egyenlőségjelet. A szakmai ajánlások mindenhol kiemelik, hogy az, hogy a csecsemő nem alszik a szülői ágyban, nem jelenti azt, hogy nem alhat a szülőkkel egy helyiségben. Sőt, ez utóbbit még kifejezetten támogatják is, ezt a cikk végén én is kiemeltem:
  „A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy akkor járunk el leghelyesebben, ha a csecsemő a szülők hálóhelyével egy légtérben, de saját ágyában alszik.”

  Erről jut eszembe, itt a vége felé elég nyomós(nak tűnő) érvként ismételgették többen, hogy ááá, ez csak egy cikk félreértelmezése, és ilyesmit leírni végzetes felelőtlenség. Vette közülük bárki is a fáradságot, hogy kinyisson akár csak egyet a szülőknek készült szakmai útmutatók közül azzal kapcsolatban, mit javasolnak a bölcsőhalál megelőzésére? Mindegyikben a kockázati tényezők között szerepel a közös ágyban alvás, annak hangsúlyozásával, hogy ez nem egyenlő a közös helyiségben alvással, mert az nem hogy kockázati tényező lenne, hanem inkább jó, támogatandó – ilyen tekintetben pontossan az van bennük, mint a belinkelt cikkben. A szakmai irányelvek pedig nem egyetlen cikk értelmezése vagy félreértelmezése alapján születnek… Ennek fényében lehet elgondolkodni a felelősség kérdésén azzal kapcsolatban, ki mit ír le cikként vagy hozzászólásként…

 • 2009.12.05 09:55:28huhhh

  PS. Ha nem válaszoltam volna valakinek, aki konkrét kérdést tett fel nekem, attól egyrészt elnézést kérek, másrészt kérem, hogy írja le még egyszer a kérdését, és igyekszem válaszolni rá. De az az igazság, hogy nem ülök folyton a Poronty mellett, mert ezerféle más szelete is van az életemnek ezen kívül, és éppen ezért sajnos (vagy szerencsére :)) arra sincs időm, hogy sok száz hozzászólást elejétől a végéig elolvassak.

 • 2009.12.05 10:01:50huhhh

  pontossan = pontosan, természetesen...

 • 2009.12.05 10:26:09császárnő

  "rita, ha még véletlenül járnál erre, mi az pontosan az orvosi képzésben, amitől egy orvos szakember lesz annak eldöntésében, hogy hol és hogyan aludjon egy csecsemő, a többiek meg laikusok maradnak"

  Semmi.
  Leszamitva azt,hogy az orvosok azert hajalmosabbak komolyabb forrasokat is megnezni,mint egy egy harmadik vilagbeli tizgyerekes csalad,Vekerdy, Kiskegyed.
  Ennyi.
  Tehat ,jo esetben,egy orvos ha megkeresi az interneten azt,hogy egyuttalvas,akkor azokat a talalatokat olvassa el csak ,amit
  Medline,vagy Pubmed cikkek.

 • 2009.12.05 12:32:00no comment 01

  Az együtt alvásnak is meglehet teremteni a biztonságos feltételeit..1.csak olyan szülő vállalja be,aki tudja magáról,hogy éberen alszik és nem fetreng,2.párna ne legyen a mellettünk alvó gyerek mellett és a saját kis takarójával takarózzon..nekem ez bevált mind a négynél.:)de meglehet oldani úgy is,hogy közvetlen az ágymellé rakja a kiságyat..:)és tény körültekintően és óvatosan kell eljárni,ha gyermekünkkel akarunk aludni vagy ő ezt igényli.

 • 2009.12.05 14:18:21rath.dinen

  "Vette közülük bárki is a fáradságot, hogy kinyisson akár csak egyet a szülőknek készült szakmai útmutatók közül azzal kapcsolatban, mit javasolnak a bölcsőhalál megelőzésére? "

  Annak idején ezekben a szakmai ajánlókban olvastam én 4 hónaposan kezdett hozzátáplálástól kezdve a tehéntej korai erőltetésén keresztül mindent.

  Állandóan le voltam döbbenve.

 • 2009.12.05 15:37:46kriszi

  Huhhh, igen. Rettegtem is hónapokig, hogy a leányom kizárólag hason volt hajlandó aludni. Kb. másfél hónapig szenvedtünk azzal, hogy hanyatt volt, tízpercenként (!) felkeverte magát a kezével (és nem, nem nyugodt nézelődésből állt az ébrenlét), oldalt volt, elborult, kitámasztottam, körbevándorolt és iparkodott belefúrni a fejét stb. Aztán megfordult, onnantól nem volt beleszólásom a testhelyzetébe. És bizony, eleinte mózeskosár/kiságy volt, meg fotelben bóbiskolás (a hideg ráz, amikor erre gondolok). Aztán mózeskosár a nagyágyban, amikor azt kinőtte, éjjeli szoptatáskor bizony inkább nagyágy, egyébként is egy helyiségben alvás. Amikor nyolc hónaposan (!!!) a kölök nekilátott fejjel előre távozni a kiságyból, leszedtem a rácsot, ekkortól kiságy + matrac mellette, azon én kombó ment.
  És igen, olvastam az ausztrál "újszülöttafedélzeten" fickó könyvében is a bölcsőhalál-prevenciós ajánlást, részletes szabályokat fogalmaz meg az együttalváshoz is, azzal bezárólag, hogy hosszú hajjal ne aludjunk egy ágyban a gyerekkel.
  A második gyereknél eleve mózes + nagyágy helyzetben indultunk, kinövés után kiságy a hálóban téma volt - de ez volt az a gyerek, aki sosem kelt éjjel kettőnél többször, ez így még teljesen elviselhető volt, főleg összevetve a nővére 3-6 ébredés/éj átlagával.
  Az életvitelszerű együttalvásról (egy ágyban) nem tudok nyilatkozni, azt mi sosem műveltük.

 • 2009.12.05 15:49:59amarylla

  Engem ezzel a bölcsőhalállal,gyerekkel együtt alvással anno sikerült teljesen beparáztatni,hogy a 3.-kal már nem mertem együtt szundizni.A legkisebb szusszanására,légzésváltozására is ugrottam ki az ágyból még a legmélyebb álmomból is évekig.Tapasztalatom szerint a "zombi" állapot lehet veszélyes,mikor a fáradtságtól már nem a gyereket,hanem a takarót ringatod,és arra eszmélsz,h a gyerek bömböl tovább.Ilyenkor szigorúan a saját ágyukba tettem vissza őket és mellettük ülve simiztem tovább a csecsmőket.Aztán megszületett a 4.Koraszülött volt a légcsöve hosszabb,mint a mellkasa ,ha vízszintesbe került összenyomódott és fuldoklott.1-6 hós koráig éjjel nappal kenguruban volt rám kötve.Kellettek óvintézkedések: hova, hogyan párna,takaró,apai segitség-zombi állapot kivédésére.

 • 2009.12.05 16:22:00Tejbajusz

  Jesszum Pepi, Amarylla, rendbejött a pici?

 • 2009.12.05 16:23:43glad az egyetlen

  "...2009.12.05 07:23:27törögbasa

  glad, matematikailag az x akár 0 is lehet, mert miért ne. ..."

  Mivel statisztikai esélyről volt szó X esetében és nem egy esetről, így X semmiképp se lehet egyenlő nullával!
  Ismétlem: statisztikáról beszélünk!
  Pl ha nem játszol lottót akkor 0% az esély a nyerésre ha játszatsz akkor ha kicsi is az esély, de nem lehet nulla (ha jól töltöd ki a szelvényt). Remélem érthető volt.

  "...csak a posztban tárgyalt kutatás eredményeit vesszük számításba..."
  Kezdetektől fogva nem értettem egyet a cikk "kutatásaival".

  "...vagyis míg elméletben előfordulhat, hogy egy józan életű anya tényleg véletlenül ráfekszik a gyerekére (gyakorlatban nem nagyon), addig az, hogy a külön alvás erőltetése miatt (mondjuk az ilyen cikkek nyomán) ülve elalszanak vele és azért hal meg a pici, az nagyon is valós veszély..."
  Sajnos ez hiányos adatok alapján nem kijelenthető egyértelműen.
  Korábban már megírtam miért.

 • 2009.12.05 16:31:47glad az egyetlen

  Amúgy érdekes, hogy kialakult itt két front, amiben én egy harmadik szempontot képviseltem, (bár ez sokaknak nem tűnt fel), azonban habár túlzással vádoltátok huhhh-t, azért a másik oldal cserében hajlamos a végletes bagatellizálásra és mindent megtesz, csak még azt a minimális kockázatot se kelljen elismernie.
  Hogy miért arra még TMG adott jó választ korábban.

  Tisztelet a kivételnek (pl.: FT)

 • 2009.12.05 16:40:46glad az egyetlen

  "...Annak idején ezekben a szakmai ajánlókban olvastam én 4 hónaposan kezdett hozzátáplálástól kezdve a tehéntej korai erőltetésén keresztül mindent.

  Állandóan le voltam döbbenve...."

  Én meg azon vagyok leddöbenve, hogy mekkora szürke köd van "bölcsöhalál kutatásra" és erre mennyien alapoznak.
  Ez egy nagy hülyeség!

 • 2009.12.05 17:38:19amarylla

  tejbajusz,rendbe jött.Még a kórházban se hitték az elején,h egy ilyen vidám érdeklődő bébi csak úgy fuldoklik.Lefektették engem elküldtek a büfébe,minden hisztim ellenére.Mire visszaértem a kisfiam a függőlegesen volt kikötve a függőlegesre állított ágyban.Vizsgálat után biztattak,ha majd egyedül megtud fordulni elmúlik.S lőn, 1 hónap múlva 7 hósan már állt.Csak miután teljesen rendbe jött kezdett kúszni,mászni.

 • 2009.12.08 19:56:01tarkabab

  2009.12.05 10:26:09császárnő

  'az orvosok azert hajalmosabbak komolyabb forrasokat is megnezni,mint egy egy harmadik vilagbeli tizgyerekes csalad,Vekerdy, Kiskegyed."
  "egy orvos ha megkeresi az interneten azt,hogy egyuttalvas,akkor azokat a talalatokat olvassa el csak ,amit
  Medline,vagy Pubmed cikkek."

  be tudnád linkelni, hogy ezt melyik kutatás hozta ki? ;) PubMeden biztos fenn van ;)

 • 2009.12.08 20:01:14tarkabab

  glad, matek meg statek nem egyenlô, de ez csak mellékszál volt
  az igazságról meg nem tudok beszélni csak a tényekról :)

 • 2009.12.11 10:46:24tarkabab

  ez vmi vicc, hogy nem válaszolhatok huhhhnak mert mindig eltűnik a komment?

 • 2009.12.11 10:59:38Tünde

  tarkabab: nem túl hosszú a kommented? mert akkor valóban el szokta nyelni a rendszer.

 • 2009.12.30 18:53:36hunsinthe

  én ez el sem olvasom. anélkül is tudom, hogy egy újabb modern kori szánalmas propaganda.
  Ez az önző szülőféleségek eszköze, meg azoké az agymosottaké, akik minden szartól félnek, még a a saját, ősi ösztöneiktől is! Akit ennyire leválasztottak a gyökereitől, nem csodálom hogy így nevel gyereket, bár mondjuk annak talán jobb is, mert magától sosem fejlődne arra a szintre, hogy az ösztöneit megismerje...
  évmilliók óta együtt alszunk, csak ez a kamucikk meg a vérlázító alig száz éves propaganda hülyíti az embereket.
  milyen brit tudósok?
  "e megállapítást már számos kutatás bizonyította." - hol a FORRÁS? kolléga!
  ajánlom pl. ezt a videot: http://www.youtube.com/watch?v=zga_mW9vqnE
  na aki ennek ellenére is a babakocsi mellett van, és azt állítja hogy az alvásnál nincs ilyen különbség, meg stb., annak őszinte részvétem....

 • 2009.12.30 18:57:32hunsinthe

  közben beolvasok ide oda, akiknél eü. oka van, az tegye azt ami kell, de könyörgöm ne óvintézkedjetek, ÉLJETEK az ösztöneitekkel! Főleg az ANYÁK baccegg! Ne tévesszük össze a félelmeinket a rossz megérzéssel vagy ösztönnel....akkor ugyanis pl. nem hiszünk az evolúcióban meg a törzsfejlődésben.

 • 2009.12.30 19:05:16hunsinthe

  "A korai ember idején egészen mások voltak a mindennapi élet körülményei. Letáboroztak ugyan időnként, de nem építettek házakat, nem volt lakás, gyerekágy, külön szoba. Ilyen körülmények között nem lehetett a babát egyszerűen letenni, és magára hagyni. Amelyikkel valamiért mégis ez történt, azt nagy valószínűséggel valami komoly baj érte. Megharapta egy állat, elmászott, és megszúrta egy mérgező növény, elvitte egy ragadozó. Az ősmamák több éven keresztül a hátukon cipelték a babáikat. Ezért ordít a baba torkaszakadtából, ha valamiért úgy érzi, hogy magára hagyták. És persze, ilyenkor nem "nevelni" kell, sírni hagyni, hogy "megtanulja a rendet". A rendtanulás majd később, hároméves kora után jön. Addig bizony azt kell éreznie, hogy biztonságban van, mert ha ez az igénye teljesül, akkor nyugodt, kiegyensúlyozott gyerek, majd felnőtt lehet belőle, és ez bőven kárpótol az első évek szolgálatáért. Ha viszont gyakran hagyják szegényt bőgni, gyakran éri elválasztási stressz, akkor félénk, ideges gyerekké serdül.
  A feltétel nélküli biztonság, az állandó anyai jelenlét alapvető igénye a babának.

  A kötődésnek igen fontos elindító és fenntartó mechanizmusa a tesi kontaktus, az ölelés, a simogatás. A gyermek nem "romlik el", ha a szülők felveszik, ringatják, mint ezt régen gondolták, hiszen legalapvetőbb természetes szükségleteit elégítik ki, és hogy pontosan mennyire van ebből szüksége, az egyénenként változó, legjobb ennek meghatározását rábízni. A katonásan nevelt, menetrend szerint etetett, ritkán ölelgetett gyermek később frusztráltabb, agresszívabb lesz. Szexuális zavaraik is gyakoriak. A legjelentősebb időszak a gyermek első három éve, ekkor mindent fel kell áldozni annak érdekében, hogy a kötődés biztonságban növekedjék."""
  CSÁNYI VILMOS - AZ EMBERI VISELKEDÉS c. könyvben

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta