SZÜLŐSÉG

Terhesnapló: Vér, cukor, foci

2009. szeptember 9., szerda 11:30 |

27. hét

pocak27

Tömeg: 61,5 kg

Amit a terheléses cukorvizsgálatról eddig gondoltam, az szertefoszlott egy hajnalon. Míg az előző két terhességem alatt ivott cukorsziruppal nem volt semmi gondom, addig a héten esedékes vizsgálattól rosszul lettem. Eleve nehezen bírom a koplalást (háromóránként ennem kell pár falatot, mert elájulok), így 10 órával az utolsó étkezés után szédelegve mentem be az Uzsokiba reggel hétre, ahogy kérték. A laboros negyed nyolckor kényelmesen megérkezett, átöltözött, tett-vett, majd fél nyolckor hívott be. Hat kémcsőnyi vértől szabadított meg, majd összekeverte a „cukorport” a vízzel, amit vittem, facsart bele két csepp citromot és tessék-lássék megkeverte. Ez pont arra volt jó, hogy a cucc alján temérdek kis gombócba állt össze a por, amelyet képtelenség volt feloldani. Jó néhány percig ropogtattam a darabkákat, azt hittem, sosem tudom eltüntetni az egészet. A kétórás várakozás alatt le kellett feküdnöm, annyira pocsékul éreztem magam.

A héten hivatalosan is belépek a harmadik harmadba, amely várhatóan még sok kellemetlenséget fog okozni. Például már most kezdek nehezebben mozogni, tíz lépcsőfok után fújtatok, mint egy gőzmozdony (képzelem, mi lenne, ha sokat híztam volna), megmagyarázhatatlan sírógörcsök törnek rám a hormonok miatt: környezetem legnagyobb megdöbbenésére képes vagyok két mondat között sírva fakadni. A bokáimon meglátszik a zokni szélének lenyomata, továbbra is görcsöl a vádlim (a magnézium ellenére) és majd jönnek az álmatlan vagy rémálmokkal teli éjszakák is. Hiába, a harmadik harmad nem a kismamák kedvence.

Igyekszem viszont lefoglalni magam addig is, míg bírom. Kedvenc szabadidős tevékenységem például a focimeccseken való fotózás, a magyar válogatott mérkőzéseit ki nem hagynám – és egy hathónapos pocak sem tántoríthat el attól, hogy a palánk mögül lövöldözzem a focistákat. A szombati svéd meccsen is kint voltam (ahol a remek vitatémát adó fotót készítette egy indexes kolléga), tegnap a portugál válogatott edzését is fotóztam és a terveim szerint a ma esti meccsen is ott leszek. A fotós mellény alatt nem látszik a hasam, és bár az elején, amikor a 60-80 fős fotóshad a pályára felvonult játékosokhoz rohan, kicsit lemaradok és félidőben lekucorodok a gumitéglákra pihenni, alapvetően bírom a kiképzést. (Na jó, néha beremeg a kezem, amikor belém rúg a kölyök, de így még szórakoztatóbb a sportfotózás.)

Lesz egy extra látogatásom a védőnőhöz is, ugyanis sikerült elhagynom a terheskönyvemet. Abban már csak reménykedni tudok, hogy a szétszórtságom miatt nem kell újra kezdenem a vizsgálatokat, vérvételeket és egyebeket. A feledékenységről pedig az jut eszembe, hogy hétvégén moziban voltam, egy olyan filmre vettünk jegyet, amelyről úgy emlékeztem, hogy dicsérték mások, mennyire jó. Amikor az első képkockák felvillantak a vásznon, akkor esett csak le, hogy nem mások mondták, hogy jó a film, hanem én magam, néhány hete ugyanis már láttam az alkotást.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.09 15:16:45hinta-palinta

  Máár a 27.hét????Jaj, de rohan az idő.Feledékenységre nekem bevált, hogy visszamentem oda, ahol eszembe jutott a tennivaló, Feltéve, ha azt nem felejtettem el, hogy hol jutott az eszembe:)
  Cukros lötyi- rosszullét:saját felmérés alapján ez jót is jelenthet cukoranyagcsere szempontjából, az inzulinkiáramlást és következményes vércukorszint esést így "reagálod le".Ha éhség mardos a teszt után, tuti hogy jó lesz az eredmény.- nem hivatalos következtetés:)
  Focifotózás:csodálom, hogy még nem kaptad meg a felelőtlen címkét.:)Mondjuk én nem mennék semmi pénzért ilyen helyre, főleg mióta megvertek egy jégkorongmeccs után engem is.Fradi dukkerek voltak, belekeveredtem.

 • 2009.09.09 15:20:14hinta-palinta

  dehogy dukker, drukker:)))

 • 2009.09.09 16:23:53Subbantósdi

  Tünde: hasonló tapasztalatom volt nekem is az Uzsokiban, szerintem ugyanaz a nővér is, akinél voltál, amúgy a CTG-n is lesz majd, legalábbis én párszor összefutottam ott is Vele, érdekes, ott már valamivel normálisabban viselkedett.:o)

 • 2009.09.09 16:25:57Subbantósdi

  Aranyos volt, amit a mozival kapcsolatban írtál.
  Én mindkét terhességem alatt végig MagneB-t szedtem, mert az elsőnél egyszer belém állt egy lábgörcs, éjjel, és utána már nem akartam, hogy megismétlődjön.
  Szerencsére sírógörcsök és vizesedés nem nagyon járt együtt a terhességeimmel. :o)
  FOCI: HAJRÁ MAGYARORSZÁG!!!! Gondolom, ma is több millióan lesznek a képernyőhöz szegezve este... :o)

 • 2009.09.09 16:35:24Sanima

  Képzeljétek, én megleptem a zuram 2 db. focijeggyel mára.
  Előtte lebeszéltem a legjobb barátjával (akivel együtt nagy focidrukkerek), h. akkor ez lesz az én meglepetésem zuramnak, és barát segítsen már jegyet keresni. A segítségért cserébe zuram és barát menjenek ketten a mai meccsre.
  Ez az én meglepetésem, mert ennyire jó fej vagyok.

  Erre:

  Zuramnak átadtam a meglepi jegyeket, és kiakadt, hogy miért a baráttal kell mennie, miért nem velem.
  ???????????????????????????????????????

 • 2009.09.09 16:53:32másutt

  Heatherette
  gyogyszer es vitaminbeszedesi problemahoz a ritualek a legjobbak.
  En millio even keresztul mindig az esti fogmosaskor szedtem be a fogamzasgatlo tabit.
  Ott volt a fogkefe mellett. egyszer sem felejtettem el.
  Most, hogy mar nem szedem 4 eve, neha meg mindig nyulnek utana, amikor este fogkefet latok.
  A vitamint meg a reggeli kavemmal, soha maskor.
  Ott van a vizforralo mellett...

 • 2009.09.09 16:53:49Vakmacska

  Athe, éhgyomriról nem derül ki (az enyém tök normál volt végig) és tünete sincs semmi, tapasztalatból mondom. Az se érvényes rá mint a normál kettesre, hogy kövérek hajlamosabbak, cingárok (mint én) is beszerezhetnek ilyet.

  Nem te, a baba szívhatja meg.

 • 2009.09.09 17:07:08Dortje

  Én vagyok az egyetlen, aki úgy itta a cukros löttyöt, mint valami írtó jó koktélt, és utána olyan élvezettel ettem a cukrot, hogy még meg is kérdezte a nővérke, hogy mindennap ez-e a reggelim?

  (Szerintem ez egyébként azért van, mert a minimumon volt már bemenetkor a vércukrom - 3,5 - és szerintem a zsírt is megittam volna...)

 • 2009.09.09 17:08:03Dortje

  Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy hogy "vészelik" át a terhességet külső jelek nélkül azok, akik eltitkolják a terhességüket. olyan sok dolog van, amit csak a hülye nem vesz észre, vagy nem akar észre venni...

 • 2009.09.09 17:13:21Athe

  Vakmacska,
  Az éhgyomrim szinte alacsony
  Na meg én nem is vagyok ellene, én szeretem a tejet, meg a zsömlét együtt :) és amúgy is hetente egyszer valami dokinál ülök, így még csak nem is fáradtság.
  szóval nekem ezt csak mesélték.
  Olyan tüneteket említettek meg, hogy pl. éjszaka az ember arra kel fel, hogy teljesen kiszáradt a torka.

  Úgy vagyok vele amúgy, hogy ha az orvos mondja, mindenképpen megyek, ha nem mondja, még dumálok vele arról, hogy miért nem, de egy barátnőm nála szült, és őt nem küldte el.
  Nekem azt is mondták, hogy a baba miatt a szülés előtt nem sokkal lenne érdemes terheléses cukrot nézni, mert a cukor hajlamosabb a végén (az utolsó egy-két hétben) felmenni, és az a születés után okoz gondot a babának, ha pl. nem tud eleget szopizni az elején. És ha ott ugye rossz értéket mérnek, akkor tudják, hogy a gyereknél fokozottan figyelni kell a vércukorszintjére.
  De én baromira nem értek ehhez, tényleg, szóval hülyeségeket nem akarok sem írni, sem elhinni. Még van pár hetem (3) amíg a terhelést szokták végezni, addig igyekszem körbejárni a témát.

 • 2009.09.09 17:33:36nyúlmama

  Athe, én nem vagyok terhes, csak 2. típusú cukros. Nem volt semmilyen tünetem, egy rutin vérvételnél derült ki, hogy magasabb a cukrom. Azóta diétával rendben van, de: az éhgyomri mindig normál érték, ugyanakkor a terhelésesnél-ez nem egyenlő a zsemle tejjel, hanem az, amit Tünde ír-kijött, hogy van gond.Tehát csak az éhgyomriból nem mindig állapítható meg.

 • 2009.09.09 17:43:24Subbantósdi

  És most látom, mert jobban megfigyeltem a képet, hogy Te is olyan kismama vagy, akinek pup nő a köldökébe? :o)
  Én érdekes, vártam ezt, mert annyi nőnél láttam, de nekem egyik terhességem alatt sem következett ez be...hogy mitől függ ez? :o)

 • 2009.09.09 17:45:33Subbantósdi

  Amúgy a cukorterheléses vizsgálatokat én is rüheltem, bár nekem szerencsére csak egyszer kellett mindkét terhességem alatt végigcsinálnom, mivel a normális értékhatárokon belül maradt a cukorszintem, terhelés után is, amúgy is, de azt nem értem, hogyan lehet, hogy nem egységes ez az egész szisztéma? Valahol zsemle+tej van, valahol tea és nem mindenhol van ám a teához citromlé, csak úgy natúr kell meginni.
  Szerintem amúgy a teás megoldás a jó, nekem nem kell citrom hozzá.

 • 2009.09.09 17:55:26manka78

  Tünde! A védőnőnél van kartonod, amin megvan az összes eddigi eredményed, így simán tudod pótolni a kiskönyvedet.

 • 2009.09.09 18:47:14kockpit

  Ha még valakinek segít a cukorlötty ivásban, akkor szerintem így egész tűrhető:
  Nekünk engedik, hogy otthon elkészítsük. Este egy félliteres műanyag palackban 3 deci jó meleg vízben feloldom a cukrot - ami mindig darabos, de a meleg víz segít. Megvárom, hogy lehűljön, be a hűtőbe, reggel belefacsarok egy egész citromot és kész, lehet inni, hideg és egész iható.
  Nálunk ráadásul kétszer kell megcsinálni a terheléses vizsgálatot (Margit kórház), de így nem volt vele gondom. Előző terhesség első alkalmánál szenvedtem vele, mert azok a hülye cukordarabok csak nem oldódtak fel rendesen - utána már mindig itthon előkészítettem.

 • 2009.09.09 19:58:49dit7

  Sziasztok!

  Kár hogy nem írtam meg múlt héten, pedig valamelyik témához kapcsolódott, én is meglepődtem a cukorterhelésen: a 11. kerületi rendelőintézetben reggel hétkor rám dörrent az adminisztrációnál ülő hölgy: ugye ezt két nap alatt akarja megcsinálni? Mondom nem miért? Mert tegnap hárman rosszul lettek.. gondoltam, a múltkorinál két éve kibírtam, talán most is, erre odaíratta velem hogy saját felelősségre csinálom egy nap alatt.. nem is értettem, pedig direkt vittem laboreredményt hogy lássák normális a cukrom de azt nem kérte el. Na mindegy, le voltam lassulva úgyhogy még az is magas volt hogy melyik papírt tegyem a pisi alá, szóval lényeg hogy bent megkérdeztem hogy értették, mire mondta a vérvételes csaj hogy ma éhgyommri, holnap meg éhgyommri és 120 perces... ez a két nap alatt gyengébbek kedvéért (itt magamra gondoltam).. Ja, és van vmi rendelet is állítólag hogy ezt két nap alatt kell megcsinálni de ez már végképp nem érdekelt. Csak aki még most megy, vigyen valami friss laboreredményt hogy normál a cukra.. és ne lepődjön meg ezeken.

 • 2009.09.09 20:06:15dit7

  Még valami: és mindemelett eléggé bántott hogy megint úgy kezeltek mint egy ovist, nem tájékoztatnak, hanem kioktatnak és lehordanak egyszerre.. ezt már sok helyen tapasztaltam a terhesgondozás során, oké én se vagyok penge reggel hétkor kávé nélkül de azért rosszul esik az egész hangnem amit produkálni tudnak.. és még hozzávehetik hogy terhes nők amúgy is mindenre érzékenyek. dehát ezt is elfelejtjük hamar..

 • 2009.09.09 20:39:14Athe

  Szóval azt mondjátok, mindenképpen érdemes megnézetni?
  Egyébként azt tudja valaki, hogy külföldön (Anglia, Hollandia), ahol nálunk jóval lazábban kezelik azért a terhesgondozást, csinálnak terheléses vizsgálatot?

 • 2009.09.09 20:44:05nyúlmama

  Athe, nem tudom, én azt se tudtam, hogy nálunk csinálnak ilyet, az én időmben nem volt. De szerintem ennek a vizsgálatnak nincs kockázata, legfeljebb pocsék, de citrommal kibírható.És megnyugszol.

 • 2009.09.09 21:04:27Athe

  hátjó :)

 • 2009.09.09 21:09:23normama

  Engem 21 hetesen zavartak el terhelésesre, mert állítólag cukor volt a vizeletemben. Aha. A tesztcsík szerint, de nem a labor szerint. Mindegy, túl vagyok rajta és jelentkezem a zombik táborába: szerintem iható a cukros lötty! Igaz, erre felénk eszelősen agyoncitromozott teában oldják fel a cukrot, így nehéz eldönteni, savanyú, vagy baromi édes....

 • 2009.09.09 21:10:06cirko

  Athe: szerintem is csináltasd meg. Nekem az éhgyomri mindig jó volt és az első két terhességem alatt a terhléses is Ok volt, de most a harmadiknáln magas lett a terheléses érték, így most diétáznom kell és ez elsősorba gyerkőc miatt fontos.

 • 2009.09.09 21:16:46Athe

  normama,
  Nekem a tesztcsík vért mutatott ki. Komolyan a frászt hozták rám, aztán labor után kiderült, hogy minden teljesen rendben van, vsz a védőnőnek régi volt a tesztcsíkja.

 • 2009.09.09 21:18:09Athe

  cirko,
  és ilyenkor hogy van, ha magasaz érték? Menned kell X időnként újra terhelésre, hogy ellenőrizzék?

 • 2009.09.10 00:02:15nyuszianyu

  Terhességi szenilitás:cetli? pár hete csak az egyik oldaláról vásároltam be... elfelejtettem megfordítani. Volt itthon röhögés, bár a férjem szerint akkor sem vagyok 100as, ha nem vagyok terhes.
  Cukor-lötty: én 1 egész citromot szoktam magammal vinni és majdnem az egészet belefacsarom.
  Bokadagadásra: csalán-zsurlófű-nyírfalevél tea.

 • 2009.09.10 08:23:41normama

  Athe, ismerős az öreg tesztcsík esete.... Négy alkalomból a következőket hozta ki:
  1. Kétkeresztes vér (délután doki, kiröhögött persze)
  2-3-4: fehérje (mivel a védődnő nem hosszában, hanem keresztbe írta be a kiskönyvbe, ezt nézte a doki cukornak, de erre persze csak utólag jöttem rá - jól mutatja agyi teljesítőképességem), a labor szerint teljesen normális
  Jövő hétfőn megyek ismét a védőnőhöz, roppant kíváncsian várom, ezúttal mit fog találni. Gondoltam, még itthon dobok bele egy-két kockacukrot, hadd leljen valamit... :D

 • 2009.09.10 08:26:09sragi

  En Angliaban elek es pont hetfon voltam cukorszintes vervetelen. A 28. heten csinaljak es abszolult nem kell koplalni vagy inni cukros folyadekot. Itt egyik vervetelt se csinaltak ehgyomorra. Korulbelul harom szor kell menni vervetelre egesz terhesseg folyaman. Elso mindenfele betegsegek kiszurese. Masodiknak a donkor kiszurese volt, ami egyutt volt a marker-s ultrahanggal. Es a mostani amitt megismetelnek, ha rossz erteket kapnak. Kulonben havonta kell jarni a vedonohoz aki ellenorzi a vernyomast, vizeletet es a baba szivhangjat. 32. hettol pedig kethetente kell jarni. Orvos vegig nem fog latni es ha szules is jol megy akkor azt is a szuleszno fogja lebonyolitani.

 • 2009.09.10 08:48:49anyamadár

  Ááá... a jó öreg cukrosvizsgálat.
  Épp nálunk vezették be, hogy ezentúl a kismamáknak kell megvenni. Ott álltunk öten mint a hülyék hajnalban éhgyomorra a Schöpf Méreiben mikor tudatták velünk. Jól lebaltáztak minket. Sebaj, közel a gyógyszertár szaladjunk ki oda.
  HAHA..
  "kiszaladtunk"
  Öt terhes nő, képzelhetitek micsoda szép verseny volt. Visszafelé meg találkoztunk az újabb szerencsés csapattal.

  :)

 • 2009.09.10 09:13:26Zsuzsi főz

  Az én dokim ilyen szempontból igen jófej volt. Mondta, hogy kórházba menet a kocsiban egyek meg egy fél kiflit 2 dl joghurttal/kefirrel, 7-re érjek be és szóljak, hogy a kajától számított egy órán belül vegyék le a vért. Így kerültem el a cukros vizet.

 • 2009.09.10 09:17:52másutt

  sragi: hol vagy Angliaban, mondssza?

 • 2009.09.10 09:19:45Moira

  Zsuzsi: ez jó, de nálunk volt egy éhgyomorra, utána a kifli+tej kombó és rá egy órára a következő.

 • 2009.09.10 09:27:16Zsuzsi főz

  Moira, miért, volt valami problémád?
  Nálunk volt ez a kiflis dolog, és ha az nem lett jó, utána jöttek a kellemetlenebb vizsgálatok.

 • 2009.09.10 09:33:26sragi

  Masutt
  Londonban elunk most. Az elozo terhesseget Brightonban eltem meg. Es Te?

 • 2009.09.10 09:36:45Moira

  Zsuzsi: az égvilágon semmi bajom nem volt, első vérvételnél is tökéletes volt a cukrom, utána jött e terhesség felénél (már a fene emlékszik, hogy mikor) a terheléses, ez is jó volt. Nem tudom miért kell ezzel szivatni az anyukákat, ha lehetne úgy is, ahogy te csináltad.

 • 2009.09.10 09:37:30másutt

  sragi: Londonban elek es itt is szultem 2 eve.
  E14.

 • 2009.09.10 09:38:23Moira

  na elolvastam, kissé lehet hogy kusza, szóval a teheléses így nézett ki: reggel éhgyomor, utána rögtön kifli+tej, egy óra ücsürgés, következő vérvétel. Addig meg ott éheztem, egy kiflivel nem lakok jól :-)

 • 2009.09.10 09:40:33sragi

  se5

 • 2009.09.10 09:41:19anyamadár

  Sragi, mi most költöztünk Brightonból északabbra - rh1 :)))

 • 2009.09.10 09:41:50másutt

  sragi irj priviben: masutt kukac gmail.com

 • 2009.09.10 09:42:45sragi

  Kulonben mindig elolvasom az irasaidat, mert sokszor nekem is hasznosak. :-)

 • 2009.09.10 09:52:13sragi

  Anyamadar
  Olvasom sokszor a blogodat. Tudtam hogy elkoltoztetek csak nem tudtam, hova. Nekunk nagyon sokaig hianyzott a varos es az ottani baratok. Mondjuk eleg konnyen beillaszkedunk uj helyen.

 • 2009.09.10 09:56:24anyamadár

  Sragi - nekem is rettenetesen hiányzik :((( remélem hozzátudok szokni az alvó-, ingázóvároshoz. :)
  Most rohanok el, de összehozhatnánk egy londoni találkozót szeptember végén. :)

 • 2009.09.10 10:02:09másutt

  igen, tali jo lenne.

 • 2009.09.10 10:15:20sragi

  szerintem is jo lenne!

 • 2009.09.10 20:22:19Zamat

  ha-ha nekem hnap kell menni, terheléses cukorra, már most aggódom, mert az édességet soha nem szerettem különösebben:))).
  a vádligörcsökre én tornát szoktam csinálni, ez a sarokfájásomat is elmulasztotta, ill. teljesen eltünt az éjszakai görcs is, és nem szedek rá semmit.
  én meg a védőnőhöz felejtettem el menni:)

 • 2009.09.21 15:31:28szoloszem

  Tanácstalan vagyok a vércukrom miatt...
  Az orvosom szerint felesleges, a védőnő szerint kihagyhatatlan. Elmentem a 28.héten. A 120perces eredmény a határértéken belül van/7,2 és 7,8 a határ/, de ez rosszul van megadva a védőnő szerint, és az enyém magas.
  Az éhgyomri meg /3,3/alacsony.
  Egyébként a menete sem volt semmi. Szirupos, ott csinálták meg nekem, nem lehetett előre. És meg kellett innom egyszerre. Nem volt utólagos kevergetés, darabkaszopogatás, azt mondták ami nem olvadt fel, azt dobjam ki.
  Adhat ez így vajon pontos értéket?

 • 2009.09.21 15:43:09Zsuzsi főz

  Nem tudom, nálam 7.7 volt, a dokim szerint normális.

 • 2009.09.21 15:46:09szoloszem

  Ez megnyugtatott, köszönöm. :-)
  A dokimra hallgatok én is inkább, de ez a védőnő, ez bele tudja rakni a bogarat a fülembe..

 • 2009.09.21 15:46:29mspoppy

  Nekem ez az egész terheléses vércukor vizsgálat -téma egy kicsit magas.

  Az előző terhességemnél elbattyogtam a helyi laborba, levették a vért, hazaküldtek kajálni és mondták, hogy egy óra múlva menjek vissza. Én hülyegyerek otthon jól bekajáltam, gondolván, úgyis mindig azt hallani, hogy hát az egészséges reggeli az bőséges... Meg is lett az eredménye, magas vércukorszint; s mivel már a bokám is kezdett dagadni, és sokat híztam egy hét alatt, a dokim beküldött a kórházba. Ott egyszer sem lett magas a cukrom, nem is csináltak velem semmit, azon kívül, hogy elküldték hozzám a diétás nővért tanácsot adni [hiába mondtam neki, hogy köszönöm, ismerem a kalóriatáblázatot és tsait, ő azért okosított tovább. de igazán csak akkor néztem nagyot, amikor lerajzolta!! nekem, hogy ha három felé vágom a korpás zsömlét, akkor egy harmada hány kalória lesz...:O :O] hogy javasolták, tegyem fel a lábam és pihentessem... aztán pár nap után hazaengedtek.

  Most meg [28. hét] amikor kértem a beutalót, azt mondja a védőnő, hogy nem kell terhelésesre menni, csak ha a doki külön kéri, máskülönben elég egy sima vércukorszint-mérést csináltatni.

  "Akkor ez most hogy??"

 • 2009.09.21 15:52:34Zsuzsi főz

  Én úgy tudom, kell terhelésesre menni.
  Nem akarok rosszat mondani a védőnőkre, de nekem a huszonegynehány éves védőnő volt az, akit bármilyen témában utoljára hallgattam meg.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta