SZÜLŐSÉG

Alvásproblémák ellen anyaméhet a kiságyba!

2009. augusztus 18., kedd 09:05 |

Lehetséges, hogy új korszak kezdődik az éjszakai nem alvással szenvedő szülők életében, ugyanis egy forradalmian új találmány kerül hamarosan a boltokba. Ez a matrac, mely olyan érzetet kelthet a babákban, mintha az anyaméhben lennének, végre véget vethet a szülők álmatlan éjszakáinak.

Easidream
Easidream

A remek találmányt, melynek bélése felfújható, a már meglévő matrac alá kell helyezni, s a ráfektetett babák 90 százalékánál csökkent az éjszakai felébredések száma.

A matrac bélése, hogy minél élethűbben utánozza az anyaméhet, működés közben először lágyan megtelik levegővel, majd leereszt, vagyis ringó mozgást utánoz. Ez azonban még nem minden, a kiságy oldalára egy ölelni való bárányka is fel van akasztva, melyből anyai szívverés, valamint egyéb válogatott hangok hallhatóak, például a porszívóé és hárfa is.

A porszívó hangja, bár első hallásra meghökkentő felszerelése egy kiságynak, nem véletlenül került a báránykába. Sok kisgyerekre nyugtató hatással van ugyanis, mert nagyon hasonló az anyaméhben hallható suhogáshoz. Egyes tanulmányok szerint a hárfa pedig nemcsak ellazítja a babákat, hanem megnyugtatja őket.

A bélés mozgása arra „bátorítja” a kicsiket, hogy a hátukon aludjanak, mely fekvési pozíció- az idézett Dailymail.co.uk szerint- a legbiztonságosabb a babák hat hónapos koráig.

A találmány - mely az Easidream nevet viseli - fejlesztője egy hatgyermekes édesanya, akinek a legkisebb gyermeke éjszakai alvásával gyűlt meg a baja.

A brightoni egyetem kutatói kifejlesztettek egy prototípust, s 14 pár jelentkezett az Easidream kipróbálására, akiknek teljes alvási naplót kellett vezetniük.

Az egyik önkéntes édesanya, akinek a kislánya hét hónapos, így nyilatkozott a termékről:” Két hétig használtuk, s a lányom imádta. Két perc alatt elaludt, alig hittem a szememnek, megváltoztatta az életünket.”

Jeanne Tarrant, a Royal College of Midwives, azaz a Szülésznők Királyi Főiskolájából azt nyilatkozta, hogy a babák bizony reakciót adnak az anyai szívverésre, valamint a „fehér zajra”, s többnyire elalszanak tőlük. A lágy mozgás is segíthet, s minden hasznos lehet, ami az anyaméhben töltött időszakra emlékezteti őket.

Az Easidreamet októbertől dobják piacra Londonban, s reméljük, hamarosan a magyar szülők is kipróbálhatják, s az éjszakáik nyugodtabban telnek majd.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.18 14:02:30kancellar

  "szrintem semmiképp sem szabad elfelejteni, hogy amikor kint vagy, már nem tehetsz úgy, mintha bent lennél. Nem az a cél, hogy nosztalgiázzon a baba, hanem hogy megtanuljon élni idekint."

  ott a pont.

 • 2009.08.18 14:05:05drlucifer

  FT!
  Nekem az ikrekkelmég kiskád sincs... Együtt megy a pancs a naggyal. :-)

  Amúgy komolyra: a nagyfiam után könnyedén el tudom képzelni, hogy valaki végső kétségbeesésében megveszi ezt a cuccot. Emlékszem, anno én is bármit megadtam volna egy átszunyált éjszakáért.
  Nade most itt a kárpótlás: az ikrek stabilan alszanak éjjel 3 hónapos koruk óta. Ha ébrednek, akkor valami bajuk van...

 • 2009.08.18 14:21:24Farkasokkal táncoló

  drluci,
  a kiskád a tartóvázzal a lányom derekának a kímélése miatt kellett. De én csak néztem, mint Rozi a moziban, hogy mennyi baromságot képesek eladni szerencsétlen kismamáknak, mint elengedhetetlenül fontos dolgot... Pl. 6000 ft-ot adtunk ki szopipárnára...

 • 2009.08.18 14:27:18Ribizlee

  BTW anyai szívverés: unokatesóm kisfia borzalmas alvó volt, egészen addig míg kb 8 hónaposan meg nem találta az ébresztőórát. hagyományos kocka óra, kb a szívdobogás ritmusában ketyegett. onnantól fogva a 'tiktakot' magához szorította és 3 percen belül aludt.

  (oviba is azzal szokott be, óvónénik gurultak a röhögéstől)

 • 2009.08.18 14:28:04Kalor

  egy ujabb anyahelyettesito gep. tudom, hogy novesztettek majdmokat szoranyan, node ha ott az igazi anyuka, minek minden anyapotlo?? es: enmeg most is felkelek ejjelente, pedig a gyerekeim oviskoruak. megis rossz otletnek tartom, hogy pici koratol gepek neveljek a gyerekem.

 • 2009.08.18 14:44:16e_e

  szerintem meg, ha vki evek ota max. 3 oras reszletekben alszik akkor lehet, pont leszarja, h ez a valami addikciot okoz, sot barmennyiert megveszi, csak egy ejszakat alhasson mar tobbe-kevesbe vegig.

 • 2009.08.18 14:45:13e_e

  ebresztoorat pedig meg ma venni fogok, kosz, Ribizleee!

 • 2009.08.18 14:50:21Anyek

  A helyzet az, hogy az én lányom kettő és fél és négy hónapos kora között végigaludta az éjszakát, majd volt olyan, hogy 15-ször kelt, de olyan is, hogy éjjel két és fél órát volt ébren, nem lehetett visszaaltatni. Ég és föld a két állapot közötti különbség. Nekem is volt olyan éjszakám, amikor napok óta nem aludtam többet másfél óránál, amikor tuti megvettem volna, kerül amibe kerül.

 • 2009.08.18 14:51:31Ribizlee

  e_e :-)

 • 2009.08.18 14:56:53e_e

  2009.08.18 14:50:21Anyek
  -igy is van, en is ismerem mindket allapotot, utobbi elegge lerontja az egesz eletminoseget. mult heten vmelyik ejjel nekem is 1.5ora jott ossze, nyilvan nem pont ugy viselkedem utana a gyerekekkel, mintha 8orat aludtam volna.

 • 2009.08.18 15:17:43nyúlmama

  Hála istennek, az enyémek elég hamar átaludták az éjszakát, de most látom a barátnőmnél, hogy 3 kicsi gyerekkel milyen a kialvatlanságtól, mert a kicsi 13 hós még mindig ébred éjszaka többször is.Mindezzel együtt azért vannak fenntartásim egy ilyen izével szemben, ahogy már írták is, mi van, ha úgy hozzászokik, hogy máshol már nem is alszik majd el?

 • 2009.08.18 15:42:29Yakamoz

  2009.08.18 14:21:24Farkasokkal táncoló

  A szopipárna életem egyik legjobb vétele volt. Terhesség alatt is nagyon kényelmes volt vele aludni és szoptatáskor is nagyon szeretjük mindketten.

 • 2009.08.18 16:03:47Anyek

  Kalor! Te nem voltál még annyira fáradt a gyerek nemalvása miatt (mondjuk mert hónapok óta 1,5- 4 órát alszol éjszaka), hogy remegett napközben a kezed, az tuti. Ha józan ésszel végiggondolod, persze idiótaság egy olyan berendezés, ami az anyát próbálja helyettesíteni, de hidd el, van olyan helyzet, hogy megfordul a fejedben, hogy mégis kell egy ilyen.

 • 2009.08.18 16:19:01Enahma

  Hát, én most halálosan jót röhögtem a nullkilométeres felmosóvödrön és a zenélő bilin, kösz!

 • 2009.08.18 16:43:39inmem

  Én most bármennyit kifizetnék érte... csak egy hetet kapjak napi 8 óra alvással... csak egy hetet.

  Óráért én is elrohanok.. még nem tudom hová, mert gondolom ehhez valami felhúzós óra kell, az ketyeg elég hangosan... de szerzek egy kattogóst :)

  Szoptatós párna: tönkölybúza, a nagyobbik gyerkőc imádja, gondolom a zörgése megnyugtatja. Szoptatáshoz a picinél már nem használtam :)

  Zenélő bili: mi egy "használt" nem használtat kaptunk, ami egy sufniban állt és állítólag már nem zenélt mert berozsdásodott a fém érzékelője. Én biztos ami biztos alapon jó alaposan kieceteztem. A nyomorult meg az éjszaka közepén olyan hangerővel kezdett üvölteni, hogy a férjem a szomszéd szobában ugrott egy nagyot. Próbáltam szétszedni, de lehetetlen volt. Végül egy csavarhúzó és egy kalapács kellett az elemek kiszereléséhez. Az se normális aki ezt kitalálta...

  Sajnos a gyerek altatásához eddig a mell a legjobb találmány... (csak nem tudom mi lett a gyerkőccel, az utóbbi 2 hétben csipeszként szorítja a fogínyével én meg üvöltök ... mi lesz itt ha kibújnak a fogai???)

 • 2009.08.18 16:49:31Anyek

  inmeme! Nő a foga, azért szorítja. Enyimé is ezt csinálta.

 • 2009.08.18 17:24:05Pelikan

  Hát nem tudom, én szkeptikus vagyok, két teljesen különböző habitusú gyerekem van és egyiknél sem jött be a maci, amit emlegettek, a Slumberbear.... Viszont jó drága volt és játékmaciként sem használják.
  Úgyhogy nálunk maradnak a hagyományos altatást elősegítő módszerek, az a kettő :-)

 • 2009.08.18 18:11:25inmem

  Anyek: na ja, én is erre tippeltem, csak ugye túl kéne élni... és per pillanat a mellem az egyetlen hatékony altatószer ami ha teljesen leamortizálódik nem tudom mi lesz... (tegnap éjjel megtapasztaltuk, már nem bírtam a strapát, lekapcsoltam a mellemről és áthoztam az üvöltő gyereket az ágyunkba, bekapcsoltam neki a zseblámpát ő meg vagy 1,5 órán át fénykardozott vele miközben rajtunk ugrált és a képünkbe világított. Mindez 9 hónaposan. Nem tudom mi jöhet még... (az első gyerkőc kb. 2 hónapos kora óta stabilan, ébredés nélkül átaludja az éjszakát, jól el is kényeztetett minket)

 • 2009.08.18 18:14:15cozumel

  Biztos nem hasznaltam volna allandoan, de idonket, amikor mar feladni keszultem, kurva jol jott volna.
  De amilyen szerencsem nekem volt, ez se jott volna be a gyerekeimnek :D

 • 2009.08.18 18:17:44cozumel

  FT

  az ikreseken rengetegen hasznaltak furdeto vodrot, ugyanis igy lehet kettot egyszerre furdetni anelkul, hogy az egyik felborulna/megfulladna. Okos szerszam az.
  Persze, lehet nelkule furdetni, en is csinaltam, csak amelyiket eppen nem furdettem, az uvoltott.

  Ezt is megsporoltam volna, azert a csekely arert, amit egy ilyen vodorert fizetni kell.

  Konnyu am ezeket a dolgokat fikazni, amig nem ugy alakul a helyzeted, hogy egy ilyen szar ment meg az idegosszeomlastol.

  Nalam speci ez a targy a pihenoszek volt, aldassek a neve.
  nelkule ma nem irogatnek, mert a zart osztalyon valoszinuleg nincs net hozzaferes.
  (bar az utobbi napokban ebben mar ketelkedem :D:D:D)

 • 2009.08.18 18:20:55madz

  coz :D

 • 2009.08.18 18:21:00drlucifer

  Cozu!
  Pihenőszék=ikresek életét megmentő eszköz. Bárki is találta fel, nagyon helyes-rendes-ügyes ember. Lehet, hogy ikrei voltak? :P

 • 2009.08.18 18:22:31mspoppy

  szerintem az ilyesfajta találmányok arra jók, hogy aztán másvalaki valami speciális célra használja.

  a kutacsvédő pl. az egyik barátnőm szerint az "amíg lószar van, addig veréb is" kategóriába tartozik, én alapjáraton én se vennék ilyesmit. viszont: amikor a kisfiunkra nem kaptam megfelelő méretű (azaz xxxxs-es) kobakot, akkor elkezdtem gondolkodni rajta, hogy beszerzek egy ilyen kutacsvédőt...

  erről az anyaméh-matracról azt gondolom, hogy egy inkubátorban jó szolgálatot tehetne.

 • 2009.08.18 19:08:22dodóó

  Prince Lion Heart szundi mackó a neve.
  5 féle hangot adott ki anyaméh hangját,óceánt a többire nem emlékszem.
  Volt rajta időkapcsoló is.
  Azt hiszem 15990 forint volt.
  Sütifaló kicses bödönre meg fa építő kockára cseréltük el.

 • 2009.08.18 19:37:19Anyek

  inmem! Túl jó dolgod volt-) Nálunk mindez négy hónaposan következett be. Most 11 hónapos és 10 fogú, jönnek a rágók. Én azzal biztatom magam, hogy legalább hamar túlesünk a fogzáson.

 • 2009.08.19 13:16:55Silverveil

  DrLuci, Cozumel,

  Bár nekem gondolom sosem lesznek ikreim, azért elmesélnétek milyen szék az a pihenőszék?

  (Bocsi én még ikerbabakocsit is néhány napja láttam először :))

 • 2009.08.19 14:05:50drlucifer

  Silver!
  http://www.teszvesz.hu/item706843428_uj_baby_point_lasco_pihenoszek.html
  Ezt csak ideraktam, de ilyenről van szó. Szóval nem egy kifejezetten ikreseknek gyártott kütyü, egyszerűen csak jó nagyon, mert az enyémek (és még sok mindenké) szerettek ülni benne, 2 hónapos kortól már a játékot is próbálták ütögetni. Nézelődtek, aludtak, mostanság leginkább esznek benne. Lehet ringatni is (nekem azt Dani nem szerette), meg kicsit jobban részt vesznek a család életében, mintha a kiságyban lennének. Van ennél jóval puccosabb, automata rezgő funkcióval, nekünk két "sima" van.

 • 2009.08.19 14:33:25rath.dinen

  cozu: tök igazad van. Egy csecsemő olyan határokra visz el, amikről foggggalma nem lehet annak, akinek nincs gyereke/más a gyereke.

  Nekem is teljesen vadidegen egy csomó itt leírt probléma, de azért van egy pár, ami nálam is befigyelt...

  Szerintem az ember a gyereke születése utáni 2-3 hónapban van legközelebb ahhoz, hogy zárt osztályon végezze. De nálunk azon belül is az első 2 otthon töltött hét volt a legneccesebb.

 • 2009.08.19 18:44:02Silverveil

  DrLuci,

  Köszönöm az infót, ezzel is úgy jártam, mint a rakott szoknyával, láttam már ilyet, csak nem tudtam a nevét eddig.

 • 2009.08.20 08:09:23anyamadár

  Win bocs, hogy izélgetlek, de ezt írtad:
  "A brightoni egyetem kutatói"

  Két egyetem van (a sussexi) Brightonban, egyik a University of Sussex, a másik University of Brighton. Az eredeti cikkben a másodikat említik.

  Tényleg bocs, csak szőrszálhasogatok itt hajnalban...

 • 2009.08.20 10:02:03baudolinA

  anyamadár,
  ezzel megvártalak. :)

 • 2009.08.20 13:36:37anyamadár

  Baud :)))
  Azért abban 80%- ig biztos vagyok, hogy nem lesz kijavítva. :)

 • 2009.08.20 13:46:20baudolinA

  anyamadár,
  a levelem átment?

 • 2009.08.20 13:56:39anyamadár

  Aha, válaszoltam is, az átment? :)))

 • 2009.08.20 14:01:31baudolinA

  Én is válaszoltam. Egyébként a messenger egyszerűbb lenne, nem? :)

 • 2009.08.20 14:03:58anyamadár

  de, igen :))) jól elcsetelgetünk itt. Viszont most már megyek el a géptől lassan. :)

 • 2009.08.21 20:56:39Hannahmama

  az en länyomnak születesetöl fogva volt Doodo-ja, es imädta. bär könnyen elaludt mindig, de 16-honap alatt ketszer aludta ät az ejszakät, en akkor sem, mert a megszokott idöben keltem automata, aztän meg tiszta fräszban voltam (vagyok) hogy minden rendben van e vele. Amugy a Doodo tenyleg jo dolog, de idöben be kel szerezni. Mikor mentem a änyomert a megörzöbe egy kisbaba nagyon sirt. Odaraktam melle ezt a kutyust es abban a pillanatban meg is nyugodott es elaludt :)

 • 2009.08.21 21:37:18manka78

  Miért nem bélmozgást utánoz? Pukihang?.:)))

 • 2009.08.21 21:47:24manka78

  Holnap szombat. Ne légy szigorú.:)

 • 2009.08.21 21:48:26manka78

  Most belegondoltam, mi mindent hallhatott odabent a gyerek. Le sem merem írni, mert kimoderálnak, annyira pikáns.:))

 • 2009.08.21 21:51:38baudolinA

  manka,
  PONT van csutkababa neve előtt, ez nem az igazi csutkababa, hanem wolff. Tudom, nehéz észrevenni, ezért csinálja.

 • 2009.08.21 21:52:59manka78

  Igen, már fogtam. Épp írtam az offban, hogy figyelnünk kell.

 • 2009.08.21 22:34:12csillader

  de jókat rötyögtem a hozzászólásokon, no meg együttéreztem. enyém gyerek 2 és 6 hónapos kora között aludt jobban, majd 1,5 éves koráig nem. hát én is úgy éreztem, mint aki zombifilmben szerepel menekülő lehetséges áldozatként ;-)
  a pihenőszék tényleg a világ 8. csodája. a fiam csak abban volt hajlandó 1 éves koráig nappal aludni, ringatás, éneklés stb. -- semmi nem használt, csak az. viszont abba meg nem lehetett légzésfigyelőt tenni, így ültem mellette mindig, amíg aludt...
  a szoptatópárna a másik tuti dolog, ez is van, akinek bejön, van, akinek felesleges. én most is használom háttámasznak ágyban, de remek volt a terhesség alatt, szoptatásnál, gyerekpihentetőnek.
  szóval szerintem is létezik az az állapot, amiben az ember AKÁRMIT megvesz (ha tud), csak 5 perc nyugta legyen, mert hosszan tartózkodtunk benne a férjemmel. és egyáltalán nem csak az alvások kapcsán. ;-)

 • 2009.08.28 15:03:20anyamadár

  Win má' sosem néz vissza, hogy ezt a brightoni dolgot javítsa? :)

 • 2009.11.25 16:08:04kehtus

  Kedves anya- és apatársak!
  2 titkot árulok el:
  1: csodák nincsenek
  2: minden gyerek más
  Nálunk a másodiknál egyébként a bölcső nélkülözhetetlennek bizonyult. Egy fa állványos lengő bölcső került hozzánk - csodaszernek bizonyult. Az első meg annak idején boldogan aludt abban a kiságyban amit a kicsi ki nem állhatott.
  Amúgy ez a gyerek-biznisz nagyon jó terep, mindent el lehet adni, csak jó ideológiát kell gyártani. Ráadásul annyi féle a gyerek, hogy hogy minden csodaketyeréhez találni olyan egyedet, akinél működik is.
  És elhiszem, hogy van olyan baba, akinek a bölcső nem tetszik - de azt gondolom, általában jó dolog.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta