SZÜLŐSÉG

Gyümölcslevesek a gyerek tányérjában

2009. június 5., péntek 11:08

csersznye

Kedvelt nyári hűsítő a gyümölcsleves, lehet egy könnyű ebéd felvezetése vagy délutáni nasinak is megfelel. Többször többféle módon elkészítve kóstoltam már én is, de valahogy ez azon kevés ételek közé tartozik, amit nem szeretek. Tavaly a Vacsoracsatában Sári Évi készített egy görög variációt, nyers és konzerv gyümölcsökből, most, hogy bejött a hőség, eszembe jutott és megkívántam. Nyers gyümölcsökből készült levest még nem ettem, gondoltam egy utolsó próbát megér, mielőtt végleg elkönyvelem "nem szeretem kaja"-ként. Sajnos az eredeti receptet nem találtam meg, csak egy hasonlót, meg még pár gyümölcslevest. Még gyűjtöm a bátorságot, de szerintem ki fogom próbálni. Mivel népszerű ételről van szó, megosztom veletek is, amit találtam. Gyerekeknek gyümölcstől függően és alkoholmentesen 1,5 éves kortól kínáljuk, az aprómagos gyümölcsökkel, főleg az eperrel várjunk kétéves korig. Ha van a családban bármilyen gyümölcsre allergiás, akkor pedig még óvatosabban!



Alaprecept

A tetszőlegesen kiválasztott gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk/kimagozzuk, felöntjük vízzel, hogy kényelmesen úszkáljanak benne és elkezdjük főzni. Közben ízesítjük cukor, vaníliás cukor (vaníliarúd), citrom leve/héja, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, borókabogyó és egy késhegynyi só (jobban kihozza az édes ízt) tetszőleges kombinációjával. Ha jó érett, édes gyümölcsből készül a leves, elég egy kevés cukor vagy akár el is maradhat, nekem a meggy elég savanykás citrom nélkül is, de ezek mind függnek a család ízlésétől is. Amikor a gyümölcs megfőtt, besűrítjük lisztes habarással vagy étkezési keményítővel vagy ízben passzoló pudingporral. Ha kihűlt, pár órára hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk. Ha ez a leves csak almából készül, már az egyéves szemünk fényét is megkínálhatjuk vele.

gyumilebi

Emlékeim szerint a menzás gyümölcsleves is hasonlóan készülhet. Tavaly pocakosan megkívántam a hideg meggylevest, így elkészítettem és ismét megállapítottam, hogy nem szeretem, Csipet is csak fintorgott, jobb lett volna ha simán befaljuk a meggyet.

Görög gyümölcsleves

Hozzávalók:

1 őszibarack vagy körtekonzerv (szezonban frisset használjunk)
1 darabolt ananászkonzerv
1 doboz erdei mix (ribizli, málna, szeder, feketeribizli)
mandarin vagy narancs
fél citrom
8-10 db szegfűszeg
2 csomag vaníliás cukor
5 dl tejszín
1 l narancslé (100%-os)

A gyümölcsök leveit, a narancslét és a tejszínt összeöntjük, beletesszük a vaníliáscukrot, belefacsarjuk a fél citromot, majd összeturmixoljuk (kis kézi turmix is jó). A gyümölcsöket apróra vágva és a szegfűszeget (filterben) beletesszük a lébe. Ha lehet, hagyjuk állni egy éjszakát, hogy az ízek minél jobban összeérjenek, tálalás előtt a szegfűszeget kivesszük.

Eperkrémleves

Hozzávalók:

4 dl tej
2 dkg liszt
2 dkg vaj
30 dkg eper
10 dkg kristálycukor
2 dl száraz fehérbor
1 citrom leve
2 dl tejszín
fél csomag vaniliáscukor

A tejet felforraljuk, közben a lisztet a puha vajjal összegyúrjuk, majd kis darabkákban hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez. Folytonosan kevergetve öt percig forraljuk. A megtisztított eper egyharmad részét félretesszük, a többit megcukrozzuk és fél óráig állni hagyjuk. A besűrített, kihűtött tejet a lecukrozott eperrel, a kioldódott gyümölcslével, a fehérborral, a citromlével, a tejszínnel és a vaníliás cukorral összeturmixoljuk. Finom szűrőn leszűrjük, hogy az eper magvai ne kerüljenek a levesbe. Tálalás előtt alaposan lehűtve csészékbe töltjük és a tetejét a félretett eperszemekkel díszítjük.

Sárgadinnyeleves 

Hozzávalók:

1 kg sárgadinnye
12 dkg porcukor
2,5 dl tejszín
5 szem szegfűszeg
2 darabka fahéj
fél dl konyak
4 szem fehérbors
citromlé
csipet só

A dinnye húsának negyedrészét kis kockákra vágjuk és a cukor felével, meg a konyakkal elkeverve a hűtőbe tesszük. A maradék dinnyehúst a többi hozzávalóval (kivéve a tejszínt) 8 dl vízben feltesszük főni. Ha kihűlt hozzákeverjük a tejszínt és jégbe hűtjük. Tálaláskor előhűtött csészékbe tesszük és elosztjuk rajta a rumos kockákat.

Cseresznyeleves

Hozzávalók:

50 dkg cseresznye
1,5 dl vörösbor
10-12 dkg cukor
1 dl tejföl
1 ek. rizsliszt (vagy burgonyaliszt, esetleg búzakeményítő)
késhegynyi fahéj
3 szem szegfűszeg
csipetnyi só

A cseresznyét mossuk meg és tegyük 7 dl vízbe. Tegyük hozzá a fűszereket és forraljuk fel, majd főzzük 5 percig. Ezután öntsük bele a bort és a cukrot. Keverjük el a lisztet a tejföllel, öntsük a keveréket a levesbe, majd forraljuk fel újra. Várjuk meg míg egyet rottyan és vegyük le a tűzről. Hidegen, csészékbe adagolva tálaljuk.

Cikkzárás után elkészítettem a görög gyümölcslevest, a konzerv ananász és barack mellé kaptam friss, hazai cseresznyét a fagyasztott erdei gyümölcs helyett. Ezt csak tálalás előtt szórtam bele kimagozva. Lényegesen finomabb ez a leves, mint a hagyományos fözősök, de én továbbra sem leszek gyümölcsleves rajongó. Csipet csak belenyalt, majd eltolta a tányért. Maradunk a jól bevált friss gyümölcs fogyasztásánál.

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.06.05 11:10:58madz

    cuki a gyerek :)

  • 2009.06.05 11:17:16keke80

    Úgy néz ki, mint aki most jön cseresznyelopós kalandból:DDD

  • 2009.06.05 11:24:18keke80

    Azt tudtátok, hogy az eper azért annyira macerás allergén, mert az igazából csonthéjas. Dió. Az eredeti gyümi nem más, mint a kis magok. A természet a piros bogyót csak "vivöanyagként" csinálta köré. Mint affél csomagolás.

  • 2009.06.05 12:05:2278as évjárat

    Hm, keke, ez érdekes! Köszi!:)

    Már azt hittem nem lesz mesianyus poszt.
    Jók a receptek, imádjuk a gyümölcslevest, szinte majd' minden nap van. Nyáron ez esik igazán jól.
    Alaposan behűtve nagyon fincsi!:)

  • 2009.06.05 12:11:23oreille

    Mesianyu! aranyos a gyerek és az ételfotó is sokkal jobb lett! :-)

  • 2009.06.05 12:14:42pantufül

    Mesianyu: én ugyan így vagyok vele, nem szeretem. Újra és újra megpróbálom, már kihagytam a szegfűszeget is, amit nem szeretek, de így sem jön be. Bár én ugyanígy vagyok a gyünölcs turmixokkal és a gyümölcs joghurtokkal is. Nekem is marad a nyers gyümölcs, amit imádok. A családnak azért szoktam készíteni hideg meggy levest, imádják, de én kihagyom.

  • 2009.06.05 12:31:22sony

    Nálunk gyümölcsleves imádó az egész család, ezért van pár nagyon egyszerű receptem. Befőttesek, mert a friss gyümölcsöt inkább nyersen esszük :)

    Meggyleves: Egy magozott meggybefőttet felöntök kétszer annyi vízzel, és egy fahéjrúddal addig főzöm, amíg a meggyszemek megduzzadnak. Ezután külön edénybe teszek egy doboz tejfölt, és kevés lisztet (mostanában barna rizslisztet) szórok rá. Kézi habverővel összekeverem, majd merőkanalanként hozzáadom a leves levét, így könnyen csomómentesre lehet keverni. Utána visszaöntöm az egészet a leveses edénybe, és főzöm még 5 percig. Nem kell cukor bele, mert a befőttben úgyis van.

    Barackleves: Ugyanez, de tejföl helyett joghurttal. Nagyon finom :) Igazából a liszt is kihagyható belőle, néha így csináljuk, néha úgy.

    Meggyleves almával: A meggybefőtt mellé egy almát teszek feldarabolva, és még egy üvegnyi vizet. Egyébként pontosan ugyanúgy kell azt is megcsinálni.

    Finomak és krémesek lesznek, még egy vendég sem panaszkodott, ráadásul joghurttal, tejföllel egészségesebbek is, mint tejszínnel.

  • 2009.06.05 12:33:42folichonne

    Hihi, én se szeretem a gyümölcsleveseket, azt hittem egyedül vagyok ezzel is, mint a túró rudi utálatommal.
    Az a baj vele, hogy desszertnek híg, tehát leves. Levest csak melegen (sőt, forrón) szeretem. A gyümölcsleves viszont nem jó melegen, meleg gyümölcs, szottyos meg még összeaszott is, brrr...
    Szóval nálam ezért lehet:))

  • 2009.06.05 13:01:00Pikka

    Pont ma tervezek egy kis alma-szeder levest. Gondoltam míg takarítok megfő, holnapra kihül, Ember viheti a dolgozóba. A recept a cikkben a legelső, bár most elgondolkoztam, h kell-e bele citrom. Vagy inkább a szedret hagyom ki:) 2 alma csak elég kettőnknek...

  • 2009.06.05 13:55:28hinta-palinta

    Nyers gyümölcsből, de van benne 1-2 műdolog, de ettől szerintem jó.

    ÍSok gyümölcs, ami fontos: sárgadinnye( zöld is, sárga is, banán, málna- fagyasztott legyen, mert trükk a végén:), jöhet még bele eper, lime, barack- kockácskáka darabolva.Meg szőlőszemek esetleg.Arányok nagyjából:kb 1,5 kg gyümölcsre 2 lityi tej, fél zacskó főzés nélküli Aranka krémpor, a vaníliás ízű, 1 adag instant meggy ízű gyümölcsleves por (Knorr)- ebben nem t'om mi van, de nagyon jó, pikáns ízű valami.Kicsit rum ízre hasonlít.Arányokba bőven belefér egy kis műpor:)Tejjel kikeverni az Arankát és a meggylevest, bele a gyümiket, esetleg egy kis cukrot, vaníliás cukrot, a végén bele a fagyott málna, ez jól lehűti a "levest", forró nyárban 5 perc alatt málna kiolvad, leves kellemesen hűs.Próbáljátok ki, tényleg finom, a sógorom is mondta, pedig ő naqyon kritikus kajaügyileg.

  • 2009.06.05 14:27:30mesianyu

    A barátnőmtől kaptam még egy receptet, bemásolom:

    Jéghideg málnaleves

    Hozzávalók 4 főre: 80 dkg málna, 30 dkg porcukor, 3 dl vörösbor, fél citrom leve, 1 mk. őrölt (őrült) fahéj.
    Elkészítés: A megtisztított málna negyed részét hintse meg kb. 5 dkg porcukorra, tegye a hűtőszekrénybe. A maradék porcukrot kb. 8 dl vízzel forralja fel, öntse a maradék málnára és turmixolja össze. A gyümölcspüréhez adja hozzá a vörösbort, alaposan keverje össze, öntse üvegtálba, majd keverje bele a citrom levét és a fahéjat. A levest 2-3 órára tegye hűtőszekrénybe. Tálaláskor a félretett málnaszemekkel díszítse. Tejszínhabbal is kínálhatja.

    Nagyon szeretem a málnát, ha itt lesz a szezonja és marad belőle valami mire hazaérek a piacról lehet kipróbálom. Csak azt nem értem a félretett málnát minek cukrozni, nem szeretem a cukrozott gyümölcsöt. Azt biztos kihagyom és a vörösbort is.

  • 2009.06.05 14:43:12Pandi

    mesianyu

    http://vacsoracsata-receptek.blogspot.com/2009/03/sari-evi-receptjei.html

  • 2009.06.05 14:43:23manka78

    Én pedig így szoktam gyümölcslevest készíteni:
    általában meggy az alapgyümölcs, mindegy, hogy friss vagy befőtt, vagy fagyasztott, ami épp kéznél van. Bele még egy alma felkockázva, nagyobb kockákra, mert hamar fő, aztán ami még van itthon, szilva, őszikonzerv felkockázva a barackokat. Felteszem főni, annyi vízben, hogy bőven ellepje. Bele egész fahéj, kb. 2 evőkanálnyi cukor. Ha inkább befőtt, mint friss gyümi, akkor kevesebb cukor kell. Csipet sót is teszek bele. Szegfűszeget csak a friss gyümihez, mert a befőttekben van. Egy tojás sárgáját, kikeverek cukorral és kb. egy evőkanálnyi vaníliás pudingporral és még annyi tejjel, hogy csomómentesen oldódjon a pudingpor. Mikor felfőtt a gyümölcs+víz, akkor a kikevert tojás+cukor+puding masszát annyira hígotom még tejjel, hogy könnyedén hozzáönthető legyen a leveshez, elkeverem és még felöntöm kb. 1 liter tejjel. Mi így szeretjük.

  • 2009.06.05 16:56:05hallohallo

    én úgy csinálom a gyümölcslevest, mint sony, már ha főzöm, sokszor csalok, és jó érett, édes gyümölcs felével, kétharmadával simán összeturmixolok tejet, tejszínt, joghurtot (esetleg ezek keverékét) tetszőleges arányban, esetleg higítom vízzel, esetleg teszek bele fahéjat, citromlevet, vaníliakivonatot, őrölt kardamomot vagy ilyesmit, a maradék gyümölcsöt durvára darabolva beleszórom, és tányérban tálalom, pohár helyett.
    a tudat miatt, hogy ez leves és nem innivaló, jobban laktat :)

  • 2009.06.05 20:41:09mesianyu

    Pandi köszi, azt írja ki "Az oldal nem található" és múlt héten többször is hiába próbáltam az RTL oldalán. :(

  • 2009.06.05 20:51:22Pandi

    Mesianyu, nekem sikerült (biztosan másik programot használunk), de ez nem az RTL honlapja, ez egy külön blog.

    De a biztonság kedvéért:)

    Előétel:
    Görög gyümölcsleves

    Hozzávalók:
    1,5 l 100%-os narancslé
    2 dl tejszín
    1 vaníliás cukor
    görögdinnye
    sárgadinnye
    banán
    kiwi
    barack

    Elkészítési mód:
    A narancslevet összekeverjük a tejszínnel. Fontos, hogy nagyon lassan keverjük, mert különben kicsapódik a tejszín. Aztán mehet bele a vaníliás cukor és a gyümölcsök, amiket kockára vágtunk. Két-három órára rakjuk be a hűtőbe.

  • 2009.06.06 12:55:44Cobold

    Ezen receptek mindegyikében van tejszín vagy tejföl. Jó hír: tökjó helyettesítőket lehet csinálni tejfehérje allergiásoknak is, én rizslisztes-zabtejes habarással pótolom, így egészen finom lesz (bár hazudnék, ha azt mondanám, ugyanolyan). A görög gyümölcslevest is el lehet készíteni tejszín helyett zabtejjel. (Persze azért várom, hátha kinövi a lányom :P )

    A mi görög gyümölcsleves receptünk teljesen más.
    Végy fagyasztott gyümölcsöket és befőtteket ízlés és egyéb igények szerint (nálunk például az eper meg az őszibarack allergia miatt kimarad), pl. málna, meggy, cseresznye, ananász, stb. Sem cukor, sem vaníliáscukor nincsen benne, narancslé helyett az összeborított gyümölcsöket öntjük le jaffaszörppel és egy kis vízzel. A tejszínt csak a végén öntjük rá, a fagyasztott gyümölcsök miatt nem kell hűtő, akkor van készen, ha kiengedett, és kellőképpen felmelegedett (de azért még hűvös). Ez kb. 3-4 óra. Igazán akkor finom, ha sokáig hagyjuk összeérni az ízeket.

  • 2009.06.08 08:50:36pomme-pomme

    Pudingpor helyett ajánlom, hogy inkább keményítőt+vaníliát használjon. A pudingporban ugyanis ez van, meg a rakás műholmi (csomósodásgátló, aromák stb.) Íme az arányok (a leveshez megfelelően csökkentendő):

    Csokipuding
    1/2 l tej
    100 g cukor
    37 g keményítõ
    9 g kakaó
    esetleg 50 g keserü csokoládé beleolvasztva

    Vaníliapuding
    1/2 l tej
    85 g cukor
    2 cs. vaníliás cukor
    40 g keményítõ
    esetleg 50 g fehér csokoládé beleolvasztva

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta