SZÜLŐSÉG

Májételek egyéves kortól

2009. május 8., péntek 14:57 |

Tapasztalataim szerint a máj két részre osztja az emberiséget, akik nagyjából bármilyen formában szeretik és akik még a májkrém látványától is borzonganak. Ez utóbbi csoportba tartozók itt hagyják abba az olvasást. A madármájat részesítem előnyben, szerintem puhább és egyszerűbb vele dolgozni. Megbízható hentestől származó friss májat heti egyszer már a 8-9 hónapos csemeténk főzelékébe is keverhetünk. De a következő májas ételekkel várjuk meg az 1-1,5 éves kort.


Cipóban sült csirkemáj


Hozzávalók:

1/2 kg máj (jó a pulyka is)
1/2 kg liszt
5 dkg élesztő
2 tojás
12 dkg olvasztott vaj
só, bors, majoranna, oregánó, petrezselyem, fokhagyma

ciposmaj


Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk, a lisztben elkeverjük a fűszereket, hozzáadjuk a tojást, a vajat és az élesztőt, ha szükséges még langyos vizet, jól kidolgozzuk és duplájára kelesztjük. Közben a májat előkészítjük, félbe vágjuk, a fehér részeket levágjuk (ezt nálunk Leó szokta megkapni) és papírtörlővel szárazra töröljük, majd forró olajban elősütjük. A májsütés veszélyes művelet, a szárítás sokat segít de biztos, ami biztos, a gyerekeket tartsuk lőtávolon kívül, úgyis abban pillanatban lő a legnagyobbat, mikor épp le kell venni a fedőt. A kész májakat megszórjuk zúzott fokhagymával, majorannával, letakarjuk.

A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és megtöltjük a májjal, széleit alaposan összezárjuk, pici olajjal kikent tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük tejjel és előmelegített sütőben 200 fokon 50 percig sütjük.

Ezt a receptet még valamikor lánykoromban írtam be a füzetembe, talán a Receptklub kezdeti idejében, már nem emlékszem. Viszont most készítettem el először. Az eredeti recept szerint a fűszereket kelesztés után kell a tésztához adni de szerintem a száraz lisztben egyenletesebben keveredik és időben is gyorsabb. Nekem sütéshez is elég volt 35 perc. Így önmagában elég száraz étel, feltétlen kínáljunk hozzá salátát.


Marshall máj

Hozzávalók:

1/2 kg máj
szalonna
fokhagyma
pirospaprika

Itt célszerű sertésmájat venni. A szeleteket átfűzzük szalonnacsíkokkal (mint a cigánypecsenyét), forró olajban kisütjük, ha kész rögtön megszórjuk zúzott fokhagymával és pirospaprikával, tálalásig lefedve melegen tartjuk, közben a fokhagyma íze átjárja. Ez nálunk ritka csemege, mert csak akkor eszünk, ha a mamám készít és ezt ő is ritkán vállalja be. Általában a konyhafestés előtti hetekben.


Máj baconben

Hozzávalók:

1/2 kg máj
baconszeletek

majbaconban



A világ legegyszerűbb ételei közé tartozik. A csirkemájat kettévágjuk (ha pulykáé akkor négybe), baconba tekerjük, egy tűzálló tálba szorosan egymás mellé rakjuk és 20 perc alatt megsütjük. A máj szeret puffogni, célszerű az edényt letakarni. Tévészakácsoknál már többször láttam, hogy tálalás előtt az edényben a teljes mennyiséget megsózza, mamámtól viszont azt tanultam, hogy csak azt a májat sózzuk meg, amit elfogyasztunk, különben a maradék megkeményedik. Nem kockáztatok, az asztalnál mindenki kedve szerint sózza. Nekem elég a szalonna sótartalma.

Resztelt máj

Hozzávalók:

1/2 kg máj
hagyma
pirospaprika, bors

A hagymát félfőre vágjuk, olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával rádobjuk a félbe/negyedbe vágott májat, fehéredésig kevergetjük, borsozzuk. Ujjnyi vizet öntünk alá és kb. 20 perc alatt lefedve puhára főzzük. Mi főtt krumplival szeretjük, a mamám csak rizzsel tudja elképzelni.

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.05.08 15:53:53Magenta

    Amikor írtam az első hsz-t, még csak a legelső bekezdés volt fent!

    Nem Mesianyunak szól, csak kicsit rövidkének találtam a cikket. :)

  • 2009.05.08 15:55:02Magenta

    Marshall-máj, nyami!

    Persze csak én eszem meg itthon a májat. :(

  • 2009.05.08 16:00:03hinta-palinta

    házi májkrém0:
    1 rész sertésmáj
    1 rész fehér szalonna- nem sózott, hanem friss, vagy olyan frissen sózott, olyan "gyenge"Legjobb disznóvágásról beszerezni azon nyomban..:)
    1/2 rész vöröshagyma

    Szalonnát bőre nélkül csíkokrsa vágjuk, serpenyőben zsírját kisütjük, de csak annyira, hogy átlátszóvá váljon, nem kell pirítani. Szalonnát kiszedjük, zsírba bele a szeletelt hagyxma, amikor üveges, rá a szeletelt máj is, fehéredésig + egy kicsit tovább sütjük.
    Szalonnát, hagymás májat együtt húsdarálón ledaráljuk( botmixerrel is csinálhatjuk, én jobban szeretem "darabosabban")Hozzá ízlés szerint só, bors, majoranna.Ha sokat csinálok egyszerre (2-3 kg alapanyagból,) akkor margarinos dobozokban lefagyasztom.
    Még szárnyasmájból nem csináltam, de szerintem tök jó lehet úgy is.

  • 2009.05.08 16:01:28pomme-pomme

    Mesianyu! Én megdöntöm a tapasztalataidat: Én krémes formában (májkrém, pástétom, májgombóc a levesbe) nagyon szeretem a májat, szégyenszemre még a legiparibb konzervmájast is, viszont egészben sülve-főve nem sikerült megbarátkoznunk. De valahogy megpróbálom trenírozni magamat, mert a Férj viszont nagyon szereti, úgyhogy időnként kéne neki csinálni. :)

  • 2009.05.08 16:09:21Vakmacska

    vigyázzatok, macskának a sertésmáj halálos lehet! soha!

    emböröknek mehet...

  • 2009.05.08 16:13:52másutt

    parvovirus. szornyu halal raadasul.
    macskanak macskakajat, egyszeru.

  • 2009.05.08 16:17:35hallohallo

    másutt, nálunk nem egyszerű, a macskakajára allergiás a macska. illetve a 7500ft-os speciális állatorvosi hypoallergén royal caninra nem, de rohadtul unja.
    csirkemájtól (havi 1-2x), csirkehústól, házikoszttól jól van.

    lehet hogy megihletve a poszttól főzök egy tárkonyos ragulevest, sok csirkemájjal. az is nagyon finom. és a macska is örülni fog :)

  • 2009.05.08 16:20:30Meni

    Hazi majkremnel nincs egyszerubb. En felig atsutom az egy kg csirkemajat, osszkeverem hagymaval, soval, borssal, ala egy deci vorosbor. Elparolom a levet, majoranna, mustar, wochester szosz, osszeturmixolom es kesz. A gyerek kb. igy eszik meg, mashogy ket falat utan eltoljak maguktol. Igy viszont friss kenyerre kenve toljak magukba, a masfel eves is.

    Es egy kerletlen jotanacs> aki nem szereti a majat, az is mindenkeppen adjon rendszeresen a gyerekeinek. Ha apa sem szereti, sot senki a csaladbol, akkor is. A legfontosabb vasat tartalmazo etel, a marhahus mellett.

  • 2009.05.08 16:29:24Meni

    worcestershire szosz...bocs

  • 2009.05.08 16:40:05bohar

    Máááááj, máj...a gyerekeim nagyon szeretnek főzőset, ételeset játszani, a máj az valamiért kiemelten kedvenc volt sokat hallottuk tőlük játék közben. (Érdekes, minket a gyerekektől kapható általánosan zavarbaejtőnek tartott kérdések- születés, halál, Télapó stb. témakörben valahogy simán jönnek a válaszok, ami minket zavarba hoz az ilyenek:
    -Májkrémes kenyeret eszünk. B.: Apa, miből készül a máj? A.: Kisfiam, khm..a máj az egy testrész.
    -Grillezett csirkemell van ebédre..B. felpattan, apa mutasd meg rajtam légyszives, a csirkének melyik testrészéből készült ez, A. kelletlenül megérinti B. mellkasát..
    hát ilyenek, nem vagyunk vegetáriánusok, de mégis ez olyan kínos valahogy, mégha viccesen is.

  • 2009.05.08 19:07:08hinta-palinta

    Szobahőmérsékleten vagy hűtőben órákon át, ha tudom előre hogy azt akarok enni órák múlva, defrost a mikróban, gőzfürdő....

  • 2009.05.08 22:00:28zskoncz

    :) de jó receptek! csinálok a héten marsall májat! fini szalonnám van!

    amúgy szerintem a belsőségeknél jobb nem nagyon van. okés van, persze pl. a bárány, vagy a borjú, de hát azok hétköznapra iszonyú drágák.
    de nálunk a máj éppen úgy terítéken van mint a szív, nyelv, velő, vese. a gyereknek csak a velőből nem adtam. azért az nagyon zsíros egy picinek. sajnos kevés belsőség receptet találok. ezért is köszi :)))

  • 2009.05.08 23:11:45Mimas

    Én mielőtt a májat baconba csavarom, megkenem a bacont egy kis mustárral.

  • 2009.05.09 08:13:00undokmano

    2009.05.08 15:14:13hallohallo

    Én így készítem a csirkemájból a májkrémet:
    Tetszés szerinti mennyiségű csirkemájat megtisztítok, bedobom egy magasabb falú serpenyőbe, és kb fél kiló májhoz 3 nagy evőkanál házi készítésű zsírt szoktam tenni. Elkezdem nagy lángon sütni, elején, amíg a zsír nem olvad el legalább fele mértékben, addig kevergetem, megsózom, néha majorannával is megszórom, átkeverem és alacsonyabb lángon addig sütöm, míg el nem kezd "lőni". Na akkor azonnal lekapcs, amíg durrog, rápakolok fedőt (én olyat szoktam, ami alatt sütni lehet, hogy a gőz ne visszacsapódjon, hanem eltávozzon, ha épp nincs kéznél, akkor sima lábasfedő félrebillentve), ez kb 1 perc, utána leveszem, kihűtöm, bedobom az aprítóba és dobok rá 1 közepes fej lilahagymát is, összemixelem, és ízlés meg kedv szerint még sót, borsot adok még hozzá.
    Nálunk elég gyakran van májkrém az asztalon, a fiam imádja, sőt még apám felesége is azt mondta, hogy nagyon finom, pedig ő nagyon utálja a májat. :)
    Ha kipróbálod (vagy bárki kipróbálja), akkor jó étvágyat hozzá! :)

  • 2009.05.09 08:20:31undokmano

    2009.05.08 17:28:19Okoska

    De, szórakozz 10 dekával! Nagyon hamar készen van, és megéri! És lehet, család is kedvet kap... Nálunk a férjem pl utálja a majonézes salátákat, mégis a tabáni salátából vagy káposztasalátából nem tudok eleget csinálni, mert odavan értük! És ha nem csináltam volna magamnak kis mennyiségben azért, mert én szeretem, akkor a férjem soha nem kóstolta volna meg... :))

  • 2009.05.10 05:30:05undokmano

    Ami nekem még bejön, bár mások szerint elég fura étel, a nyárson sült máj. Eredetileg borjúmájból készül, de szerintem csirkemájjal is teljesen jó. Amire szükség van: máj, banán, alma, szalonna, hagyma. Mindent fel kell kockázni, nyársra húzni (a máj egyik oldalán szalonna, másik oldalán gyümölcs kerül fel, banánnal szerintem kifejezetten jól megvan a máj), és ecset segítségével olívaolajjal vékonyan le kell kenni majd grillezni. Amikor elkészült, só, bors mehet rá. Ízlés szerint körettel vagy önmagában fogyasztható. Csak azoknak ajánlom, akik nem idegenkednek a hús/belsőség és gyümölcs egyidejű fogyasztásától.

  • 2009.05.10 08:59:43Meni

    Ha mar maj, akkor vassal kapcsolatos kerdes: van valakinek tapasztalata, hogy mivel lehet elvenni a vaskeszitmenyek borzalmas izet? A fiamnak hatalmas dozist kell adni minden reggel, es olyan borzaszto ize van, hogy szo szerint le kell fognom, hogy lenyelje. Mar probaltam kakoba tenni, de nem itta meg. Van valakinek otlete? Lehetoleg olyan cuccba kene rakni, ami nem gatolja a felszivodast...Elore is koszi...

  • 2009.05.10 10:19:07gusztika

    Meni,

    kakaóba és bármiféle tejtermékbe vasat NE tegyél! Gátolja a vas felszívódását, aztán feleslegesen kínzod a gyereket, mert romlik a hatása. Kb. félóra különbséggel kell a kettőnek a gyomorba érni.

    Narancslé, ha ihat olyat a fiad, talán segíthet, és a C-vitamin segíti a felszívódását. Viszont az én gyerekem semmit nem ivott meg, így nem lacafacáztam: mivel C-vitamint is kellett adagolnom, így a kettőt együtt szívtam fel fecskendőbe. A két szörnyű íz némileg semlegesítette egymást (savanyú vascső, de fincsi is), és egy kevés vizet adtam hozzá, hogy ne legyen olyan tömény. És hálát adtam az istennek, hogy csak 2 hónapig kellett szenvedni. Kezdetben minden nap le kellett fognom, de később megszokta szegény. Nem szerette, de megszokta, mert muszáj volt az egészsége miatt.

  • 2009.05.10 12:17:58Meni

    Koszi Gusztika, a kakaora en is gyanakodtam, mert az elso heten meg megitta, de nem hatott a szekletere ugy, ahogy korabban egy masik tipusu keszitmeny (az nem szivodott fel rendesen, ezert kellett valtani, egy sokkal durvabb tipusra). A hematologus kotelezove tette a narancslevet, de azt sem issza meg, ugyhogy C vitamint is adok.

    Nagyon remelem elobb utobb az en fiam is fel fogja adni a harcot, mert a 3 honap a minimum, ha ez a szer hat, akkor meg 3 honap es csak utana hagyhatjuk abba. Talan.

  • 2009.05.10 12:38:20baudolinA

    Meni,
    kitartás! Én 9 hónapig szedtem, júniusban megyek laborra. Csak azt tudom mondani, hogy akármennyire is utálja, legyél kegyetlen, és szedesd be vele. Engem most azzal fenyegetnek, hogy ha ilyen hosszú kúra után nincs látványos fejlődés, akkor vérátömlesztést kapok (mert arra is gyanakodnak, hogy atransferrinaemiám van). Bár reménykedem, hogy ez csak a gondos orvos túlaggódása, mert elég ritka betegség.

  • 2009.05.10 13:12:14Meni

    Minket is hasonloval fenyeget a hematologus, ugyhogy maradok kegyetlen, es bizom a csodaban. Ugyanakkor nagyon remelem, hogy megeri, es ez a szer hatni fog. Koszonom a biztatast!

  • 2009.05.10 18:18:05fatál natál

    Én utálom a májkrémet, de a májat szeretem. Én köztes csoportban vagyok.

  • 2009.05.10 21:15:10rita a felcser

    Sziasztok!
    Szerintetek normalis,hopgy egy tizhonaposnak enyhen csokkenjen az etvagya?A regi adagokhoz kepest kevesebbet eszik.De egesznap kacag es jol alszik ezert nem rohannek vele orvoshoz,mert mint mondanek?Hogy az esti es reggeli tejcskenel megmarad 30 mililiter?

  • 2009.05.10 21:25:18másutt

    rita, nalunk szinte minden fog kinovese etkezesi valtozasokat hozott. volt, hogy hirtelen megtagadta a kanalat, es csak kezzel volt hajlando enni, volt, hogy kevesebbet, volt hogy tobbet, stb.
    azt ajanlom, hogy probalkozz mindenfelevel.. tegyel elo egy tanyer rizst, es nezd meg mit csinal vele, adj a kezebe egy kifli felet, hadd ragcsalja, stb.

  • 2009.05.10 21:30:18málnabálna

    hahó rita!! :)
    take it easy, fogzik!!!!
    tutkóra!! Nincs semmi gáz, enyimé is ilyen volt és lesz még, néha egy félhűtő sem elég neki egy napra :D máshol meg alig csipeget a vasgyúró kiskrapek...
    Hány fognál tart??

  • 2009.05.10 21:31:12Tessina

    rita, a fogak is lehetnek, ahogy másutt mondja, de 1 éves kor körül a legtöbb gyereknek csökken az étvágya, mert elkezd kisebb léptékekben nőni. De mivel ez sincs kőbe vésve, simán lehet, hogy a tiéd korábban kezdi.

  • 2009.05.10 21:31:13málnabálna

    Rita!
    Szakdoli hogy áll? Ruha van már? :)

  • 2009.05.10 21:32:31rita a felcser

    Nonek a fogacskai ,az igaz,de nem sir miattuk.De gondolom,hogy semmi baj.Remelem.Paramami vagyok.
    VAn 4 darab fel fogacska.Egy teljes foga sincs meg.:DDDDDDDDDD fennt es 2 lennt.
    Es a kenyerhej a kedvenc etele.

  • 2009.05.10 21:35:36rita a felcser

    Atalakitom a liceumi bankett ruhat,ert epp eleg draga a sznob egyetem kivalasztott vendegloje.Rengetegen nem jonnek azert mert draganak talaljak a hulye banketett.En is gondolkoztam,hogy ne menjek,dehat hat nehez ev utan valahogy illene bulizni egyet. .

  • 2009.05.10 21:37:16manka78

    Rita! Nekem egyik lányomat sem viselte meg a fogzás. Szinte észrevétlenül növesztették őket. Az étvágy ingadozása is megvan nálunk. A kicsi nekünk már 17 hónapos lesz, de még mindig nem tudom mitől függ az étvágya. Most 16 foga van, sunyiban jött ki mind.

  • 2009.05.10 21:37:34rita a felcser

    EN ugy ennek majat.KEdvenc etelem.De en ugy tudom,hogy gyerekeknek max egyszer egy heten ,nem?

  • 2009.05.10 21:38:10málnabálna

    kenyérhéj rulez :D
    minden fogzó babónak kedvence, én nem adtam, míg apóspajti kezébe nem nyomta, és imádta, jól masszírozza az ínyüket az tuti :) semmilyen rágókát nem hajlandó csak azért rágni... :D
    10hónaposnál tök normális, h jönnek-jönnek fogacskák, kisebb-nagyobb intenzitással, nem nőnek ki teljes méretben hipp-hopp mindig... ínye duzzadt, kicsit piros, "fehéredik" netán? gyerkőc taknyos? megy kicsit hasa? van pici hőemelkedése? stbstb.... ha vannak ilyen "tünet", tünetegyüttes, akkor bizton jöhetnek azok a fogak, hisz' vannak, csak elbújva :D

  • 2009.05.10 21:39:09mormi

    rita, az en kisfiam 10 honapos korban abbahagyta az evest es egeszen 14 honapos koraig semmit mast nem volt hajlando elfogadni az anyatejen kivul. Aztan egyszercsak megint elkezdett enni. Nem mondom, hogy nem aggodtam de mindvegig jo husban volt, ezert az orvos se panikoltatott, mondta hogy nyugi, majd fog enni. Szoval egy kis etvagycsokkenes ehhez kepest ne ijesszen meg.

  • 2009.05.10 21:46:06málnabálna

    jaja, rita, mormival 1etértek!!!
    Nem kell aggasszon, h kicsit változott a fejadagja :D
    Míg ki nem nőtt az összes foguk, szinte bármit ráfogunk a fogzásra :))
    Amíg eszik vmennyit, ill.nem kezd drasztikusan fogyni, kedvetlen lenni, de ugye ez nem áll fenn, mint mondod, akkor no para kedves paramami!! :))
    p.s.jó ötlet a ruha átalakítás!! (megleptél ;)) amúgy nekem tavaly májusban volt a 10éves érettségi talimon teljesen vegyesen öltöztek fel az emberek attól függetlenül, h egy tó melletti csárdának az éttermében voltunk... ((drága is volt, pazar, de xar kiszolgálás))volt aki kisestélyit vett fel, más meg egy szál farmerben, blúzban nyomta :))
    No, persze bankett az más, de egy átalakított ruha is tuti jó tud lenni!!! sőt!!

  • 2009.05.10 21:55:30rita a felcser

    NAlunk a 80 % kimondottan csoro,ugyhogy nem fogok szegyent vallani.Persze lesz aki Pradaban jon ,dehat istenem,majd lesz nekem is egyszer,es ha nem akkor ugy is jo.

    A kenyersarok miatt tertunk vissza a szeletelt kenerrol a hagyomanyos kenyerre !

  • 2009.05.10 21:57:29másutt

    az enyem most szokott le a kenyersarokrol, varatlanul, es ra a croissant-ra, azt jobban tudja marcangolni, ilyen is van...

  • 2009.05.10 22:00:30málnabálna

    dejóóóóó, h már a kenyérsarkokról és croissan-okról dumálunk :D:D:D
    mindjárt kimegyek zugzabbantani :D

  • 2009.05.10 22:01:34málnabálna

    nah, doli hogy van rita? haladsz a skizóval?

  • 2009.05.10 22:16:59rita a felcser

    Nehezen. :((

  • 2009.05.10 22:24:35málnabálna

    kitartást rita, ezt is megszülöd vhogy!!! ;)
    drukkolunk!!!

  • 2009.05.10 22:32:47zsubb

    Bár kicsit már másra terelődött a téma, visszatérek a májkrémhez.. :-) A 13 hónapos kisfiamnak még nem mertem zsírral, borral, szalonnával a hagyományos receptek szerint készíteni, inkább simán a húslevesbe főztem bele tripla adag májat. Répával, fehérrépával, a megfőtt hagymával fokhagymával, és némi vajjal turmixoltam össze. Isteni volt, és a gyerek is nagyon szereti!!! Apuka is bukott rá, de szerintem csak azért, mert nem tudta, hogy zöldségek is vannak benne.. :-)

  • 2009.05.10 22:42:17málnabálna

    zsubb,
    a recepted tetszik! Kipróbálom, bár nagyon levesesek nem vagyunk, apuka májat nem, de májkrémet szereti, gyerek meg mindenevő - még... :D
    Bevallom olyan sok májat eddig nem kapott... 1 éves kor után ajánlják, de ő előbb kapott, s azóta nem rendszeresen... szóval hajrá újra csirkemáj :)

  • 2009.05.11 12:49:08zsubb

    Ja igen, és persze zöldfűszerekkel (majoranna, petrezselyem, snidling) még tovább lehet javítani rajta. És a felnőttek adagjába természetesen só is kell...

  • 2009.05.18 20:46:39Brumibaby

    Kedves Kismamák, Önök a resztelt máj sercegését hallják, Dolby minőségben!

  • 2009.05.18 20:51:21cantaloupe

    Brumi, olyan hule vagy, itt rohogok karogva, mint a kanya. :DDDD

  • 2009.05.18 20:56:30cozumel

    :D:D:D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta