SZÜLŐSÉG

A kamaszok nem lusták, csak késik az órájuk

2009. április 18., szombat 09:00

Így visszaemlékezve, nem igazán értem, hogyan voltam képes minden reggel két kisgyerekkel úgy elindulni, hogy reggelizzenek is, kócosak se legyenek, minden szükséges bekerüljön az iskolatáskába, és még én is beérjek nyolc órára a munkahelyemre. Most sehová nem kell időre érkeznem reggelente, a lányok is már csak a kakaó elkészítésében, a vajaskifli megkenésében és a tízórai becsomagolásában számítanak rám, és még így is mindig sikerül a friss és fiatalos napkezdéshez szükséges szintre pumpálniuk a vérnyomásomat.Kezdődik ugye a felkeléssel, ami nem kis feladat. Mármint számomra nem kis feladat, hogy szívós munkával és egy buldog makacsságával kiimádkozzam őket az ágyból. Csak eztán jön a neheze, hogy időben ki is lépjenek az ajtón. Az persze relatív, hogy kinek mi az „időben”, innen nézve úgy tűnik, hogy annyi idő alatt, amennyit ők szánnak a dologra, egyszerűen fizikai képtelenség eljutni az iskolába. Ők viszont pontosan tudják, melyik az utolsó busz, amivel még éppen nem késnek el, és állítólag eddig tényleg nem is késtek el soha. Az olyan jellegű érveimet pedig, hogy „bármi történhet” vagy „kimaradhat egy járat”, nevetve és elegánsan, egy laza mozdulattal félresöprik. Egészen eddig azt hittem, hogy lusták, de most kiderült, hogy szó sincs erről.

Paul Kelley szerint a kamaszok nem lusták, egyszerűen csak másként jár a biológiai órájuk, mint akár a kisgyerekeknek, akár a felnőtteknek, éppen ezért mindenki jobban járna, ha az iskolakezdést is ehhez igazítanánk. Hogy ki az ördög az a Paul Kelley? Egy Newcastle környéki középiskola igazgatója. Az újító kedvű igazgatóról elöljáróban annyit azért elmesélek, hogy nem ez az első ötlete a tanítás megreformálására. Hozzám hasonlóan ugyanis ő is szereti böngészni a legfrissebb tudományos eredményeket, és olvasgatás közben korábban felfigyelt egy kutatásra, amelyben amerikai kutatók patkányokon tanulmányozták a hosszú távú memória bizonyos tulajdonságait. Nosza, nekilátott hát Paul Kelley, hogy a gyakorlatba is átültesse a tanultakat. Bevezette a 60 perces tanórát, ami igazából nem 60 perces, hanem 20 perccel hosszabb, mivel 10-10 perces testmozgással és pihenéssel megszakított három, egyenként 20 perces intenzív tanulásból áll. Az eredmények állítólag kiválóak, és az ily módon felkészített gyerekek ragyogóan teljesítenek a vizsgákon.

No, de térjünk vissza a kamaszokhoz és a biológiai órához. Most újabb ötlettel állt elő az iskolaigazgató, miután egy brit - egészen pontosan oxfordi - kutató cikkéből megtudta, hogy 10 és 20 éves kor között kissé másként ketyeg a biológiai óránk, mint előtte vagy utána. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy két órát késik, ami praktikusan azt jelenti, hogy amikor én igyekszem kirimánkodni a lányaimat az ágyból, akkor az ő fejükben lévő vekkeróra pontosan háromnegyed ötöt mutat, azaz még reménytelenül kora hajnal van.

Az eredményeket felbuzdulva Paul Kelley most azt fontolgatja, hogy következő újításként az ő iskolájában az eddigi 9 óra helyett 11 órakor kezdődne a tanítás, igazodva a tanulók erős késésben lévő biológiai órájához. Sőt most még ennél is továbbmegy, amikor azt javasolja, hogy szeptembertől minden brit iskolában vegyék át az új gyakorlatot, amivel a The Guardian című lap szerint megint sikerült megosztania az ügyben érdekelteket. Bennem például felmerült, hogy ki törődik például a tanárok biológiai órájával. Aszerint talán éppen az a két óra a nap legtermékenyebb időszaka, amit arra várakozva kellene tölteniük, hogy az ifjúság végre kikecmeregjen az ágyból.

De ne kukacoskodjunk, fogadjuk el inkább, hogy valóban úgy van, ahogy Paul Kelley és az ő brit tudósa mondja, és a kamaszok valóban nem lusták, csak más ütemre jár az órájuk, mint a miénk. Akkor most már azt is értem, miért kell minden nap késő este is eljátszani a szokásos reggeli műsort, csak ellenkező irányban. Bizonyára nem vagyok egyedül, amikor azt érzem, gyakorlatilag lehetetlen feladatra vállalkozik, aki még emberi időben akarja őket rábeszélni a lefekvésre. De ha igaza van a két britnek, akkor este tízkor a gyerekek fejében lévő óra még csak nyolcat üt, ami még bőven a legjobb idő arra, hogy például betegyenek egy új filmet a lejátszóba vagy hosszas csevegésbe merüljenek a barátnőkkel - hát persze, hiszen nyilván azonos ritmusra jár a biológiai órájuk is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.18 09:13:20boszimami

  NEM LUSTÁK?!!!Ezzel azért vitába szállnék....Héthónapos terhesen pakolom ki a 15 éves fiam szobáját a festéshez,amíg az apjuk dolgozik,a hároméves töpörtyű lelkesen segít,a szobatulajdonos lakli meg fekszik a kanapén,és üvölt,hogy nem éri el a távirányítót,ha meg rászólok,hogy segítsen már,akkor jön a hiszti,meg a lelki terror....

 • 2009.04.18 09:30:02anyatájger

  Én totál így működtem serdülőkoromban, sőt még fősulin is :)

  Éjfél körül tudtam elaludni és az utolsó utáni percben ébredtem (no smink, no reggeli), mosakodás, ruha fel, fogmosás, szöszmötölés (előző este bepakoltam a táskába) aztán a legutolsó még éppen időben beérkező busszal irány a suli. Én mondjuk többször késtem emiatt, de nem igazán zavart, bár volt emiatt igazolatlanom is.

  Fősulin meg rettegtem, amikor első órában tangyak volt és én tartottam az órát, mert még félig aludtam :) Szerencsére a vizsgatanításom 3. órában volt :)

  Ja, és hétvégente simán aludtam délig, anyám ordítozására keltem mindig: - Keeeeljéééémáááááá, mert kész az ebéééééd!!!!

 • 2009.04.18 09:30:15magique

  Úgy fest akkor én is kamasz vagyok. Bár az én biológiai órám még ehhez képest is késik vagy 2 órát. Kellett nekem bagolytípusban születni egy koránkelő kultúrában. (:

 • 2009.04.18 09:56:10mrsflyvet

  én már annak örülnék, ha a brit mintát átvéve nálunk is 9kor kezdődne a suli..

 • 2009.04.18 10:12:50másutt

  mrsflyvet

  viszont 4 eves korban mar suliba jarnak, EGYENRUHABAN, nyakkendoben, az az erme masik fele.  a reggel 9 szerintem is a legkorabbi elviselheto iskolakezdes!

 • 2009.04.18 10:20:10Chelly2

  Akkor ezek szerint én rosszul vagyok kódolva. Mindig korán kelő voltam, soha nem késtem el a suliból, még nulladik óráról sem. Segítségképpen én vasaltam és néha takarítottam is és az építkezésből is kivettem a részem.

  Most abban bízom, hogy a 3,5 évesem tinikorában fele olyan dolgos lesz, mint most...akkor nem lesz semmi gond. (csak a rendrakással)

 • 2009.04.18 10:34:42Tessina

  szép lenne a reggel 9, igen, de az en anyukam, emlekszem, mar annak is orul volna, ha nincs 0. oras tesiora. rolam ugy nem is beszelve, aki ugy kb. a 10 oras kezdest favorizaltam volna.

  huhhh, nagyon kedves toled, hogy gondolsz a tanarok bioritmusara is:)), de szerintem egy baratsagos 9-10 oras tanitaskezdes mellett a reggeli orakat batran tolthetnek mondjuk orakra felkeszulessel, dolgozatjavitassal, ha azokat tartjak termekenynek. azt is meg kell csinalni valamikor.

 • 2009.04.18 10:35:49másutt

  Chelly, en irigyellek.

  Az egesz gyerekkorom egy kinszenvedes volt.

  Anyam is keson kelo volt es en is.

  Az ora folyamatosan csorgott, csorgott, hattol, megis ugy kellett kicibalni az agybol.

  Kb delelott 10-re tertem magamhoz ugy, hogy gondolkodni tudjak.  Rendszeresen elkestunk, o is, en is, ez allando problema volt, elso altalanostol erettsegiig!  Most meg...

  A lanyom minden nap reggel 1/2 10-kor kel, magatol, addig meg sem rezdul. Masfel eves. Egy eves korig ugy 8-ig aludt minden reggel (este 8-tol). Akkor vettunk egy sotetito fuggonyt veletlenul, es rajottunk, hogy azzal 9-ig soha nem kel fel!

  Ha felkelt is ejjel, soha nem reggel 5 utan.  Mar elore felek, mi lesz ebbol az ovi kezdetekor!  (az apja is ugyanilyen alvos)  Szoval aki irigyli a reggel jol alvo csecsemos anyakat... gondolja vegig, hogy nagy esellyel 12 ev felkelesi mizeria var rank!

 • 2009.04.18 10:36:29Tessina

  jajj, remelem, az elgepelesek ellenere meg ertheto, amit irtam

 • 2009.04.18 12:04:15sajtos pogi

  Lehet, hogy szar reggel felkelni, főleg ha akár 1 órás utazás is vár még ránk, de legalább 2 körül vége a sulinak. Olyankor még lehet csavarogni a városban a haverokkal, vagy csak egy parkban üldögélni.

  Egy 11 órás kezdéssel télen szinte csak a suli ablakán keresztül láthatnánk a napfényt. Na az nekem tuti depresszió lett volna.

 • 2009.04.18 12:07:42sajtos pogi

  ja és a haverok is feltudnak jönni úgy, hogy a szülők még nincsenek otthon

 • 2009.04.18 12:11:13ladystorm

  na ezt elmondom anyámnak, és akkor talán rá tudom venni a későbbi fekvésre :P én hétvégéken hajnali 2-kor fekszem és 8-kor felkelek :P aztán kockulok egész nap ^^ hétköznap 11 körül elküld aludni, de éjfélig vagy 1-ig el sem tudok aludni :S aztán fél 7-kor kelés.

 • 2009.04.18 12:11:22undokmano

  Az én férjem is akkor közel a negyvenhez a kamaszkorát éli - még mindig. Bár... Elmúlt pár hétben meglepő módon képes volt önállóan felébredni és felkelni 3/4 7kor, és mielőtt elindul melóba, még arra a kedves gesztusra is van ideje, hogy csináljon nekem egy kávét. Levontam a tanulságot: ehhez a remek helyzethez szülnöm kellett még egy gyereket... :D

 • 2009.04.18 12:20:21undokmano

  Tessina, nekünk általánosban 7től nem csak ugrabugrálásos ébresztőnk volt, hanem egy héten egyszer orosz... :D Középsuliban meg volt, hogy 7re mentem duplamatekra, másnap meg fél7re az uszodába. Amúgy nekem tökmindegy volt, hogy mikor kezdődik a suli, megszoktam, hogy hajnalban sokszor edzéssel kezdődik a napom, meg hajnalban jobban szerettem tanulni, anyám és a húgom legnagyobb bosszúságára. :D Viszont hétvégén meg szerettem (volna), ha békén hagynak és alhatok délig. Aztán elköltöztem otthonról és megvalósult az álmom. Hétköznapokon továbbra is hajnali fél5kor keltem, viszont a hétvége... :)))) Amúgy meg késő estig-éjszakáig ébren voltam rendszeresen.

  Ma meg már öreg vagyok, és nemegyszer előfordul, hogy este 9kor már alszom. Férjemnek ha azt mondom, hogy nézzünk meg este egy filmet, akkor az azt jelenti, hogy kb 11ig kint bagózik az erkélyen, én már csíkszemmel bent ásítozom a kanapén, aztán ahogy elkezdjük nézni a filmet, azonnal elkezdek aludni. :D

 • 2009.04.18 13:13:29mammina

  olaszban fel kilenckor kezdodik hivatalosan, de amikor 8:25-kor nyitjak a kaput es betodul a gyereksereg, az a mennyiseg toredeke, altalaban haromnegyedre van bent mindenki. ugyhogy a verre es jegyre meno tanora kb 9-kor kezdodik. no egyenruha, no fegyelem. :-)

 • 2009.04.18 18:31:35kriszi

  No megint egy serdülős poszt... jó féléve a lányom kérdezte, hogy a kamaszok miért alszanak sokáig. Töprengtem erősen, hogyan is világítsam meg neki a maga módján, és eszembe jutott egy jó kis hasonlat. Azt mondtam végül, hogy majdnem olyan gyorsan nőnek, mint a kisbabák, és ehhez, ugyanúgy, mint a babáknak, sok alvás kell. Tán nem is mondtam akkora ostobaságot :)

  A biológiai óra két órát késik ügyben nem hiszek. Lehet, hogy kb. így van, de mivel a bioritmus egyénenként eltérő, szerintem nem lehet ekkorát általánosítani. Hihetőbbnek látom, hogy az időérzék vagy nem alakult ki tökéletesen egyeseknél, vagy ha igen, a kamasz-időszakban az intenzív változások hatására átmenetileg összezavarodik, mint a mozgáskoordináció :)

  Ehhez jön még hozzá, hogy lázadni kell, furcsulni kell, és hogy annyi mindenen kell gondolkodni, hogy a pontosság és a hasonló földi hívságok teljesen mellékessé válnak. Még olyan kamasszal pl. nem találkoztam, aki rendszeresen késett, és emiatt izgult volna. Olyannal sem, aki, ha reggel nyolckor késett, ne késett volna tízkor is. Olyannal viszont igen, aki soha életében nem késett el sehonnan (ez én vagyok), és olyannal is, akinek a csúcskésése huszonkét éves korában három nap (!) volt.
  Szóval vicces meg kreatív, meg minden az igazgató úr, de nem hiszem, hogy ez megoldás bármire is. A tanóra időbeli ütemezése megint más kérdés, az nekem sokkal életképesebb újításnak tűnik.

 • 2009.04.18 18:33:24kriszi

  Ja és igen, a napi alvásigény is ugye jelentősen eltér mindenkinél. Az enyémek nem alszanak sokat, főleg a lányom nem, most szívom a fogamat, de remélem, hogy megjön ennek az előnye is majd kamaszkorukban :)

 • 2009.04.19 09:05:41Dina15

  Hát én nagyon fordítva működöm akkor, mint egy átlag kamasz. Iskolás koromban este 11-12-nél előbb soha nem feküdtem le, de reggel mindig simán felkeltem. Volt időm sminkre, reggelire, még kaját is csináltam elvitelre és sokszor még arra is képes voltam, hogy már fél 8-ra benn legyek, hogy dumálhassunk a csajokkal. Most meg már 10-kor fekszem és mégsem vagyok képes felkelni 7-nél előbb. Smink nuku, ráadásul 10 percre lakom a melóhelytől. Már előre rettegek, hogy mi lesz ha gyerekem lesz és netán már 6-kor ébren lesz.

 • 2009.04.19 09:11:08akrosztikon

  A cikkben leírt példa teljesen értelmetlen, mivel a korai kelés a legtöbb ember számára nem automatikus, hanem beállítja az ébresztőórát, és akarattal felkel. Ahogy ezt egy kamasz is képes megtenni Csupán akarat kérdése az egész.

  A releváns példa az lett volna, ha a cikkíró arról ír, hogy ő hétvégén minden kényszer nélkül felkel nyolc órakor, de a lányai csak tízkor.

 • 2009.04.19 09:19:04huhhh

  "A releváns példa az lett volna, ha a cikkíró arról ír, hogy ő hétvégén minden kényszer nélkül felkel nyolc órakor, de a lányai csak tízkor."

  Pontosan ez a helyzet. :))

 • 2009.04.19 11:25:10The reaper

  Ezért jó az egyetemen, hogy ott én rendezem az órarendemet. Mert így egy naptól eltekintve csak délre kell bemennem. Mondjuk bent vagyok 6-7 óráig, de még így is jobban bírom.

 • 2009.04.19 11:48:16prometheus_X

  Akkor 29 évesen a 12 órás késés gáznak számít? :D

 • 2009.04.19 12:08:40Tessina

  akrosztikon, ja csak nem mindegy, hogy az ébresztőóra a legmélyebb és legédesebb álmodból kell, hogy felcsörögjön, vagy akkor, amikor már magadtól is lassan ébredeztél volna. Nekem pl az egész napomra rányomja a bélyegét, hogy a lányom alszik 7-ig, vagy akár csak fél órával előbb kel. Mert mostanában így működik a bioritmusom.

 • 2009.04.19 12:49:51flegman

  azt mindenki elfelejti, h a 8-as kezdéssel 2-kor (3-kor) mindenki otthon döglött már...

  ha 10-kor kezdődne, akkor az lenne a baaj....

 • 2009.04.19 13:51:25delpierofan

  Én is így vagyok vele, sokáig nem tudtam rendesen felkelni, egy héten legalább egyszer elkéstem. Aztán találtam egy jó megoldást: 6tól folyamatosan csörög 2 óra, a mobilom plusz a rádió, ezekből a rádió olyan messze, hogy nem érem el az ágyból és nem tudom elnyomni :) Az idegesítő órák 10 perc késéssel csipognak, így már nem a legmélyebb álmomból kelt fel az a horrorisztikus csörgés-csipogás, és kb 2 perc alatt elnyomom őket. Utána pedig van másfél egy-másfél órám félálomba pihengetni, a kellemes rádióra és zenékre DDDD

  Mondjuk így is necces a reggel, mert rendszerint fél nyolc után látom elérkezetnek az időt, hogy felkelljek, olyan 7:40 és 45 körül érek le, pár falat reggeli meg kakaó, edzéscucc összerakása, és sprint az 55ös buszhoz, amivel csontra beérek negyed kilencre, amikor kezdődik a suli... :D
  Buszon alvás (v lecke), lazább órákon alvás, és aztán edzés után amikor este 8-9kor hazaérek, újra elég erőm van arra h éjfélig fennmaradjak kockulni v vmi hasonló :)

 • 2009.04.19 15:34:58FDSA

  Kollégista koromban minden nap fent voltam hajnali 4ig és délben keltem.
  Mióta dolgozok a napi program: 6.30kor kelek, épp hogy kések 10 percet a munkahelyről amihez másfél órát utazok (pedig nem nagy táv). Fél5kor haza másfél órát, 1 óra alatt fürdök,eszek. Utána hajnali 1-fél2ig itthon dolgozok. Ismét 6.30kor kelek. Mindkettő számítógépes munka. Mozogni se időm se kedvem.

 • 2009.04.19 15:59:54larsen

  Az ember átlagos alvásigénye: csak még 5 perc

 • 2009.04.19 17:51:39prücsök

  kérlek szépen, a lustaság nevelés kérdése. bár én még a második x-emet nem értem el, de ezt rettenetesen látom két kisebb testvéremen, akik szerintem nem kapták meg a megfelelő nevelést erre a problémára.

 • 2009.04.20 08:36:36Veg_

  Hát ez kész :) Én áltiskban késő éjjel tudtam elaludni, a 0. órára ugy értem be, hogy szemben a suli, és hallottam a becsöngetést. Akkor cipő, kabát, és ha mákom volt, akkor az oldalajtón berobogva pont megelőztem a tanárt a suli tulfeléről, a tanáriból. Ha nem volt mákom, akkor nem... Középiskola 10 percre, hasonló problema. Hétvégén meg simán tudtam aludni délig... Pár évtized hajnali 1/2 5kor kelés után (1/2 6ra kell beérni) is 9ig alszom hétvégenként... A párom viszont felkelthetetlen, csörög az órája, az én órám, és egy sipoló szörny 10 perc eltérésekkel, és még igy is rázigatom 5-10 percig jó esetben... :(

 • 2009.04.21 17:21:44baudolinA

  Én úgy jártam suliba, hogy hat napra ütemezték be a tantervet, de közben lelőttük Ceausescut, és hirtelen öt napra sűrítették be az egészet. A tanterv változtatását (tananyag, óraszám csökkentése) én már nem az iskolában értem meg. Úgyhogy a reggeli 8 órás kezdés nem feltétlenül jelentette azt, hogy háromra végeztünk. Hanem azt, hogy minimum háromig voltak órák. Csütörtökön hatig, kedden és szerdán négyig. Pénteken "már" kettőkor mehettünk haza... :S

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta