SZÜLŐSÉG

Gyereknapló: Abigél asztalra mászik

2009. március 30., hétfő 09:20

Abigél megállt a beszéldfejlődésben. Három-négy hónapja büszkén soroltam a szavakat itt a Porontyon, amiket már mond, de szinte ugyanazokat mondja most is. Múlt héten nagy családi ünnep volt nálunk, Abigél ugyanis hosszú idő után új szót tanult: eper.Tudom, hogy vannak vele egyidős gyerekek, akik még semmit nem modnanak, de nekem az is következetesebbnek tűnik, ha egy gyerek semmit nem beszél, mint az, hogy elkezd lelkesen szavakat tanulni, majd egyszer csak abbahagyja. Pedig az ismert szavakat lelkesen, örömmel ismételgeti, naponta ötvenszer elmondja, hogy alma, körte, labda, hinta, cica, a többi meg csak ööö ööö.Az én tájékozatlanságomat mutatja egyébként, hogy azt hittem, a járás technikájának elsajátításával tulajdonképpen befejeződik a mozgásfejlődés, pedig Abigélt most még jobban érdekli a mozgás, mint valaha. Gondolom ezért sem koncentrál annyira a beszédre, élvezi, hogy a hosszú tél után kiszabadultunk, és megy előre, minél nehezebb a terep, annál jobb. Legyen bucka, emelkedő, gödör, megy és próbál talpon maradni, hátra se néz. Pedig ez soha nem volt rá jellemző, mindig olyan szoknyámon ülő típus volt, most meg szaladni kell utána. Az ég világon mindenhova felmászik, korlátra, szobrokra, mászókára, ha itthon vagyunk, akkor is képes egy székre ötvenszer fel meg lemászni. Sajnos ennek elég sok árnyoldala van, nem lehet már vele például nyugodtan ücsörögni a cukrászdákban és éttermekben, mert egyetlen pillanat alatt már az asztalon van, és örülhetek, ha csak a miénken. Remélem ez csak az újdonség varázsa, kimássza magát és megunja.Szintén új dolog a motor. Még az első születésnapjára kapta, itt van már tehát egy ideje, de eddig nem érdekelte, néha felült rá, ücsörgött, majd leszállt. A héten viszont egyszer csak ráült és elindult. Megy a lakásban föl-le, hamar megtanulta irányítani is, néha még kidől alóla, de láthatóan élvezi. Pedig már azt gondoltam, nálunk kimarad a motoros időszak, más anyukákat látva titkon örültem is, hogy nekem nem kell a babakocsi meg a gyerek mellé még valami titos, harmadik kezemmel a motort is magammal vonszolnom. A szabadban még nem motoroztunk de lehet, hogy hamarosan nálun is beköszönt ez az időszak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.30 10:25:58raszta macska

  kriszi, nyugi, a hátad mögött kicsi gyerekkel is leanyáztak. :))

 • 2009.03.30 10:30:06Meni

  Nekem is az tunt fel, hogy egyedul eszik, nagyon ugyes. Azt hiszem itt az ido, hogy hatterbe szoritsam a tisztasagmaniamat, es en is engedjem a gyereket egyedul enni. Bar a lanyom meg csak 1 eves 4 honapos. Abigel egy par honappal idosebb, nem?

 • 2009.03.30 10:46:28Dortje

  MM!

  Hogy irigyellek, hogy Abigélre rámegy még ez az előke. Mi úgy kinőttük, mint a sicc, de néha nagyon jó lenne még....  A kisfiam 10 hónaposan pattant fel a motorra, és pikk-pakk megtanult menni vele. most 20 hónapos, és mielőtt az utcán motorozást elkezdtük volna a naqgy motorral kb 2 hónapig itthon az állj, lassíts vezényszavakat gyakoroltuk. És csak akkor mentünk ki az utcára - belváros - amikor ügyesen ment.  Egyébként +/- 1 méterre vagyok tőle. És ha motorozunk legalkább megy, mert egyébként 3-400 méter után megunja a sétát, és cipelni kell a 15 kilóját. Ezért megértem, ha valakinél van babakocsi, mert el tudom képzelni, hogy van gyerek aki megunja a motorozést, meg a gyaloglást is, és anyuka nem bírja cipelni...

 • 2009.03.30 11:01:30anyatájger

  Meni, sztem, ha a kislányod már egyedül akar enni, akkor tényleg érdemes hagynod őt. A kisfiam most lesz 16 hós (Abigél azt hiszem másfél hónappal idősebb?), de az evőeszköz nem a barátja :( Inkább kézzel enne mindent, így villával indítottam. Úgy-ahogy megy neki, de hamar elveszti az érdeklődését. Kanalazásnál meg még a plafon is olyan lett a minap, amikor kipróbáltuk :) Sztem szivat engem ez a gyerek :)))

 • 2009.03.30 11:07:28barbicsek

  MM, én a kislányomon azt látom, hogy szakaszosan tanul: egyszer a beszéde feljlődik, egyszer a mozgása, stb. Ezen szerintem kár izgulni, vagy esetleg aggódni. Ismerőseim gyerekei is hasonlóképp fejlődnek, ezért le mertem vonni a következtetést, hogy ez teljesen normális dolog.

 • 2009.03.30 11:13:31oreille

  MM! jól látom, hogy ikeás etetőszéketek van? Abigél nem mászik ki belőle? Az én lányomnál csak az 5pontos biztonsági övnek van esélye az etetőszékben is, mert azonnal feláll.  Meni! az én lányom 18 hónapos és "régóta" preferálja az önálló evést, szóval hajrá, ha a gyereknek már lenne kedve hozzá! a kosz pedig minden héten kevesebb lesz utána :-)  motorozás: nekünk nem motorunk, hanem autónk van, de ahhoz lehet kapni egy rudat, amivel a gyerek féken tartható, vagy anyuka tartható az autón, mindegy :-) gyerek még nem használja igazán, most a kis babakocsi tologatása a sláger.  Szövetszöcske plázás ötletét csak megerősíteni tudom, mozgólépcső, mozgójárda, lift: király! változatosságnak (ha elérhető) ajánlom még a repülőteret.

 • 2009.03.30 11:13:38manka78

  A gyerekek általában szeretnek "majmolni". Nálunk legalábbis így van. Együtt eszünk, megetetem a kicsit, de hagyok a tányérban egy keveset és azon gyakorol kanalazni, nagyon élvezi. Így eszik is és kanalazik is, mert még nem mindent sikerül a szájába lapátolnia. Ja, és minden tiszta dzsama nálunk is utána.

 • 2009.03.30 11:46:08macskasno

  Aranyos kislány:) A beszéd miatt ne aggódj, én 2 éves korig meg sem szólaltam, utána is csak igen erős beszédhibával, amit logopédusnak kellett kijavítani. Most viszont már abbahagyni nem tudom a szövegelést...;)

  A kismotor meg szerintem örült jó. A gyereknek jó, anyukának örület:)

 • 2009.03.30 11:58:14Mother Mary

  abigél 17 hónapos, és nem olyan rég óta érdekli az evés, de most már egyedül is megeszi az egész tál főzeléket, ha hagyom, és ha elég sűrű (pl a gyümölcs, mint a képen is, még lecsúszik a kanaláról)

  de nagyon nagyon türelem kell hozzá, az biztos, és ha sietünk, vagy éppen takarítás után vagyunk, inkább megetetem én, hogy elkerüljük a következményeket (sajnos már a hangyák is megjöttek), dehát olyankor meg lelkiismeretfurdalésom van, hogy nem engedem fejlődni:-)

  a székből egyelőre nem mászik ki, de szerintem pusztán azért , mert imád enni:-)

 • 2009.03.30 12:40:04summarygloss

  Szerintem teljesen normális, hogy a gyerek néha abbahagyja, amit addig tudott. Valahol olvastam, hogy ez csak annyi, hogy éppen másra "koncentrál" az agya, de utána pikk-pakk előjönnek az elhagyott szavak, mozdulatok. Nekünk a haltátogás volt ilyen, a kezdeti sikerek után hetekig nem csinálta, ha kérdeztük: mit mond a hal? - csak nézett bambán, mintha egy szót se értene. Most megint elővette, minden észrevehető ok nélkül.  Viszont most tanult meg járni, 17 hónaposan. Eddig csak a térdén járt, kb. egy éves kora óta. Még nem láttam másik gyereket ezt csinálni. Most már "hivatalosan" is jár, két hete, úgy fejlődik mint a vihar, ma már futott. De mióta ezt gyakorolja, nem tudok neki újat tanítani. El van foglalva mással.

 • 2009.03.30 12:45:25summarygloss

  Mother Mary,  jaja, az evés is nálunk is így néz ki, csak persze előke nélkül, mert azt felvenni fájdalom és kín, természetesen! :-) Próbáld a villát és krumplipürét, amíg a "kanalazó" mozdulatot elsajátítja. Nekünk jobban bejött, mint a kanál, amivel ugye elvileg könnyebb enni. Sajnos az enyém utál enni, sovány is, és a kanálban csak az érdekes, hogy milyen szépen folyik le róla a tejbegríz, és milyen messze lehet vele parittyázni. A villa a tuti.

 • 2009.03.30 12:46:35callliope

  Motorozásra javaslom a 4 kerekű kivitelt.

  Az én fiam kétszer állt fejre 3 kerekű motorral, ezerrel száguldozva az utcán (ma sincs semmi félelemérzete, pedig már 4 éves), átrepült a kormány fölött. Másodjára egy metszőfoga bánta tövestől. :(

 • 2009.03.30 12:47:37Emma Bovary

  A 10 hónapos fiam apja attól retteg, hogy nemsokára a gyereknek is műanyag motor kell.

  De ahogy nézem vele a gyerekeket olyan lelkesek, szerintem elkerülhetetlen, hogy ne legyen. Mindenesetre már most azt tervezzük, hogy karácsonyra fabiciklit kap, azzal aztán jövő tavasszal, közel 2 évesen már bátran mehetne. Van valakinek ezzel tapasztalata?

 • 2009.03.30 13:00:03másutt

  nekem abszolut nem jon be a motor, a frasz jon ram tole.

  (ahol lakunk nincs is elterjedve, egyetlen egyet lattam, magyar kismamanal)

  viszont mi setalunk, minden nap, 2-3-4 orat, a masfel evessel.

  ugy elszalad mellettem 3 kilometeren at, hogy csak lesem.

  vele egykoru tarsai 10 percig birnak csak menni, mert mindig csak ulnek, kocsiban, motoron, etetoszekben...

 • 2009.03.30 13:19:00psyché

  Mi nagyon jol kihasznaltuk a motort. A nagyobbik fiam imadta. kb 14-15 honapos lehetett, amikor megkapta (folyton azt mondogatta az üzletben, ha meglatta, h "M.... motor", igy aztan megvettük neki). Kb 2 eves koraig hasznalta, utana atteretünk a labbal hajthato bicajra. Azt meg jobban imadja. De mi azert föleg olyan helyeken hasznaltuk, ahol nyugodtan elroboghatott vele es nem volt semmi veszely. Bevasarolni, a varosba setalni nem vittük soha. A kisebbikem viszont nem szerette.

 • 2009.03.30 13:46:22mormi

  Nalunk is nagy kedvenc a motor (mopo neven fut) Korabban a lakasban bebitaxival kozlekedett, ezzel szerzett rutint, igy amikor megvettuk a motort, felpattant ra es minden gond nelkul kezelte a jarmuvet. Tud kanyarodni, fekezni stb. A sebesseggel viszont gond van, megy mint az orult. En ezert is viszem mindig a babakocsit is, mert ha nem hajlando lassitani es kozveszelyes kezd lenni, beultetem a kocsiba buntikeppen, hatha legkozelebb majd lassabban megy ennek hatasara. Viszont a jatszoteren korbe-korbe nyugodtan lehet hagyni a motorozast.

 • 2009.03.30 13:50:50mormi

  A beszed nalunk hihetetlen sebesseggel fejlodik, 16 honaposan mar ilyeneket mondott: anyu nyisd ki ajto. Es 3 nyelven nyomja mar a dumat, bar legjobban a magyar megy.  Az onalloan evest erdekes modon a levessel kezdte...persze a fele legalabb kifolyik de sebaj, egyre jobban megy. Azt szokta csinalni, hogy nagy lendulettel elked kanalazni, aztan meunja, vagy tul ehes, es akkor nekem kell folytatni az etetest. Korabban nem viselte el az eloket, szerencsere most mar neha legalabb hagyja felkotni.

 • 2009.03.30 13:52:02Hűbele

  Másutt, a babakocsiban üldögélést azért ne vegyük egy kalap alá a motorozással. A kismotort a gyerek hajtja, az tud fárasztó lenni, szemben azzal, ha csak tétlenül üldögél a babakocsiban.

  Nálunk pl. a kisfiam, ha a motorozásban elfárad, akkor leszáll róla és pihenésképpen sétál.

  Attól mondjuk én is sokkot tudok kapni, amikor ovis korú gyereket még babakocsiban tologatnak, mert "szegényke elfárad".

 • 2009.03.30 13:56:17Hűbele

  bla

 • 2009.03.30 13:59:58ritucci

  A motorpártiaktól szeretném kérdezni, hogy hogyan hajtják a gyerekeitek?

  Nálunk is nagy sláger már 1 éves kora óta és a lányom váltott lábbal hajtja, míg a szomszéd kisfiú páros lábbal. Olyan viccesen néznek ki együtt mikor tekernek. Vajon mi lehet ennek az oka? Tud valaki valami okosat erről?

 • 2009.03.30 14:05:47másutt

  hat persze, hogy nem egy kategoria a motorozas es a punnyadas! es mindenkinek mas jon be.

  de esett mar hanyatt 'motoros' kismamaismeros, ugyanolyan koru gyerekkel, mint az enyem, hogy oda-vissza labon atmentunk a Varosligeten, a 15 honapossal, amikor az ove 5 perc utan leul a foldre es nez maga ele.

  nalunk jobban bejon, hogy setara vagyunk raallva ketten, es iszonyu jo kondiban is van ettol a gyerek. mondjuk erosen igyekeznem kell, hogy lepest tartsak vele, o fut, en setalok. es mellettunk mindenutt 3 evesek, babakocsiban.

 • 2009.03.30 14:17:50B-

  másutt: mondjuk 3 év felett már tényleg fura, ha babakocsizik, de azért vannak olyan esetek, amikor a 3 év alattinál indokolt lehet. A legtöbb gyerek azért nem úgy sétál, hogy szépen megy arra, amerre te akarod, hanem rohangálna meg néha (?) cipeltetné magát. Ezért néha muszáj kocsiba (is) tenni, ha ezt nem tudod megoldani. Pl ha éppen babát vársz, nem biztos, hogy hegynek föl haza tudod cipelni a gyereket kocsi nélkül, ha éppen elfáradt vagy másik irányba menne. Ugyanez igaz arra, amikor bevásárolsz, és cipelned kell a cuccokat is.

  Egyébként is szerintem egy 2 évesnél még nem a neveléstől függ, hogy mennyire bírja a hosszú sétát. Nyilván el lehet punnyasztani, ha mindig kocsiba teszed, de ilyen korban még nagy különbségek vannak fejlődésben, alkatban, meg hogy mennyire köti le, hogy csak jön melletted, és mennyire szaladgálna le szíve szerint az úttestre meg a habzó szájú dobbermanokat simizni :-)

 • 2009.03.30 14:22:53mammina

  ritucci - az en lanyom hol igy, hol ugy hajtotta. mindketto vegeredmenye a cipo orranak gyors elvesztese volt. :-) de ugy vettem eszre, hogy a paros labbal egyszerre hajtassal sokkal gyorsabb tempora tett szert, igy mikor neki akart futni valami lejtonek, akkor paros lab, ha csak haladni akart, akkor valtott lab.

 • 2009.03.30 14:36:18Blueray

  A motort (az első kölkömnél) akkor raktuk félre, amikor a gyerek legurult vele a lejtős utcán és csak a szerencse mentette meg a kissrácot attól, hogy kibukjon az úttestre (igen, tudom, micsoda hülye szülő az, aki ennyire nem tud vigyázni a gyerekére...Jó, én vállalom. Az valóban nagy óvatlanság, sőt, hülyeség volt. Végeredményben a gyereket büntettük azzal, hogy elvettük tőle a szeretett játékát, de akkor olyan nagy volt a rémületünk, hogy erre gondoltunk a legkevésbé).

  Különben elég gyakran előfordul, hogy (kissé már nagyobb)gyerekek télen a havas, lejtős utcán szánkóval produkálnak hasonlót. Aput-anyut-nagyit ilyenkor meg nem is látni...

 • 2009.03.30 14:41:0278as évjárat

  2009.03.30 09:59:45 dodóó

  milyen az a bizonyos cipővédő és hol vetted?

 • 2009.03.30 14:43:05mormi

  Az en kisfiam is hol paros labbal, hol valtott labbal hajtja a motort. Ezen kivul hol jobb oldalrol, hol bal oldalrol ul fol ra, egyelore nincs preferencia. Egyedul az eves az, ahol szinte mindig a jobb kezebe veszi a kanalat, villat, rajzolni neha a bal kezevel is szokott.  Mi is szoktunk siman setalni is, de mindig viszem a babakocsit, mert ha elfarad, en nem birom sokaig vinni, raadasul ficankol ossze-vissza. Sokszor azert kell beultetni, mert egyszeruen nem hajlando arra jonni, amerre mennunk kellene. Vele lehetetlen meg kitartoan egyenesen haladni. Vagy pl megtalalja a vilag legerdekesebb viztocsajat, ott lehorgonyoz es semmi penzert nem hajlando tovabbjonni.

  Ezen kivul hazafele menet szoktuk a bevasarlast is beiktatni, ezt meg lehetetlen lenne a babakocsi nelkul.

  A motort pedig egy gigantikus nejlon zacskoba teve fel szoktam akasztani a babakocsi fogantyujara.

 • 2009.03.30 14:49:29plussbirka

  innen latjuk, hogy minden gyerek mas. az enyem peldaul egy egy het hijan 17 honapos energiabomba es nem igazan fogad szot. ha azt mondjuk valamire, hogy nem szabad, akkor abbahagyja, de amilyen hamar csak tudja ujrakezdi, amit par perce megtiltottunk. pedig mi aztan magyarazzuk gozerovel, miert nem szabad. motorozni utcan majd akkor engedem, ha mar fixen szotfogad a nem-re. az utcan 3-4 orat setalni meg biztonsagi okokbol nem jon be, maximum a jatszoteren vagy parkban. utcan majd akkor, ha nem az elso dolga, hogy kitepi a kezet a kezembol es maga setalgat, futkarozik, no meg ha mar majd nem vizsgal meg, lehetoeleg behatoan, minden ot erdeklo tereptargyat. a masik oldal meg ha egy gyereket mondjuk ha meg 3 evesen bele lehet kenyszeriteni egy gyereket a babakocsiba, az is masmilyen. az enyemet mar most is csak azert lehet, mert en vagyok az erosebb. szoval nem hinnem, hogy a szulo puszta akarattal el tudna punnyasztani egy alapbol aktiv gyereket.

 • 2009.03.30 15:33:23oreille

  másutt, szerintem a gyaloglás nem csak szoktatás kérdése ebben a korban. mi lehetőleg soha sehová nem viszünk babakocsit, mégis a séták hossza nagyon ingadozó. van amikor hosszan elszaladgál, máskor 100 méter után fel kell venni és akkor már tudható, hogy ez rövid kör lesz. ilyenkor egy darabig cipelem, aztán leteszem.

  mindenesetre nagy feltűnést keltünk a környékbeli babakocsis anyukák körében, sőt előfordult, hogy valaki megjegyezte: de hát elfárad!...

 • 2009.03.30 15:51:41anyatájger

  Az én gyerekem nem ül bele a babakocsiba! Belegyűrni meg nem akarom, de lehet, hogy később szükség lesz rá, ha jön a játszóterezéses időszak és nem akarok megszakadni a gyerek-motor-homokozó-kaja kombótól.

 • 2009.03.30 16:35:44zsubb

  Cipővédő, bár kicsit drágább, itt:

  www.brendon.hu/shop/viewer.aspx?productid=197821&pageno=1  És azért nem feltétlenül punnyadás miatt fárad el hamarabb az egyik 2 éves gyerek a másiknál. Lehet, hogy az utóbbi már 11 hónapos kora óta gyakorolja a járást, míg a másik esetleg csak 15-18 hónaposan kezdett el gyalogolni.. Azért ez nem feltétlenül nevelés kérdése...

 • 2009.03.30 20:33:18Felicitasz

  Nincs időm kommenteket olvasni, csak beleugatok mint olyasvalaki aki elvileg korai beszédtanulást kutat: 1. komolyabb egyéb fejlődéssel egyszerre néha lelassul a beszédtanulás, nó para 2. ha látványosan nem érted meg az "ööö, ööö, ööö"-t, akkor tudod motiválni a kölköt, hogy tanuljon szavakat. Ha az "öööö" és a mutogatás kombinációjával mindent el tud érni nálad amit szeretne, akkor mégis miért fárassza magát? Nyugodtan állj meg mellette, és csóváld a fejet, hogy "nem értem... nem értem, mit szeretnél... mit vegyek le? kockát? babát? kockát? Oké, a kockát." stb. Várd meg legalább az első szótagot, vagy valami hangkezdeményt, vagy a szándékot arra, hogy próbálja megismételni amit mondtál... mindenesetre jelezd, hogy az "ööö" bőven kevés a hatékony kommunikációhoz :-)

 • 2009.03.30 20:35:01Felicitasz

  Ja, és tökjó volt a poszt, én is vártam már :-)

 • 2009.03.30 20:39:43yapsul

  Lehetséges, hogy Abigélt és MM-t láttam Pécsett az Intersparban? Nem mertem rákérdezni, hogy ő e Abigél. Ha ő volt, láttam élőben Abigélt!!!!!!:)Élőben is írtó cuki!

 • 2009.03.30 20:54:16dodóó

  Én kizártnak tartom hogy őket láttad :-)

 • 2009.03.30 21:09:53Mother Mary

  yapsul, mi nem jártunk mostanában pécsen, persze lehet hogy volt ott is egy irtó cuki abigél, a miénk pesti:-)

  de készülünk pécsre kirándulni, lehet, hogy majd összefutunk:-)

 • 2009.03.30 21:18:06oreille

  Felicitasz! ha még jársz erre...  a családunk többnyelvű, a gyerkőc 1,5, vegyesen kezd beszélni, többnyire 1, néha már 2 szótagot mond, alkalmanként két egyszótagosból már "mondat" lesz. vannak szavak, amiket fordítva mond: láb - bál, kép - pék stb. ez normális?

  nagyon köszönöm.

 • 2009.03.30 22:14:35yapsul

  A fene, pedig nagyon hasonlított Abigélre a kiscsaj:)))))) Már reménykedtem:)))))!!!!

 • 2009.03.30 22:38:37wish73

  na, akkor én is beleugatok, mint beszédfogyatékosokkal foglalkozó.

  ha egy gyerek elkezdett beszélni, és érti, amiket mondanak neki, akkor nyugi, majd jön a folytatás. ha el sem kezdett beszélni, de érti, akkor is nyugi, 3,5 éves kor előtt nem nagyon lehet tanítani, csak a sok beszélgetés, olvasás, képnézegetés, együtt játszás marad. nyilván, 2 éves kor után már sejthető, h ebből előbb-utóbb logopédia lesz, de ebbe a korban ő sem tud vele mit kezdeni. ha nem érti, amit mondanak neki, na az más tészta, akkor lehet felkeresni szakembert-gyógypedagógust-logopédust.

  egyet nem szabad: úgy csinálni, mint, aki nem érti meg, amit mond a gyerek. a szülőnek az a feladata, h a gyerekét megértse. az anya nem a vizsgáztató. ha a gyerek nem mondja ki-főleg ilyen pici korban, akkor annak oka van. ha még éretlenek a beszédszervei, akkor hiába állok ott csípőre tett kézzel, akkor sem fogja kimondani. ha képes rá, de nem hajlandó, akkor türelem kell, de nem ahhoz, h kinyögje, hanem ahhoz, h feloldódjon benne a gátlás, ami miatt nem akar beszélni. prímán csinálhatunk dadogó, mutista (úgy néma, h nincs szervi oka) gyereket, ill. kialakíthatunk egy olyan viszonyt, amiben a gyerek nem érzi azt, h számíthat az anyjára, aki fél szavakból is, ugye.

  szóval, ha a szavak úgy igaziból bennrekednek, akkor majd a szakember kicsalogatja őket. normál esetben magától is megered a nyelve, mert olyan nincs, h egy egészséges lelkű, beszédszervekkel rendelkező, ép értelmű gyerek ne beszéljen, és akkor nem kell szakember. de a bizalmi viszonyba ne pancsoljunk bele.

 • 2009.03.30 22:40:18wish73

  oreille, ez még egynyelvű gyerekeknél is élettani ebben a korban. a kisebbik lányom még 4 évesen is csinált ilyet. ovi vége felé már nem OK, de addig még egy emberöltő van hátra nektek

 • 2009.03.30 23:05:45nácska

  Én nagyon örültem, amikor eljött a felmászós időszak. Nagyfiam 15 hónapos volt, amikor én a nyolcadikba értem a másodikkal, és már igencsak nehezemre esett a nagyot emelgetni. Evés előtt csak annyit kellett mondanom, hogy "mássz be a helyedre" és már pattant is be az etetőszékbe.

 • 2009.03.31 07:37:03Bato

  Nálunk a 3 évesnél még mindig nagy kedvenc a motor, pedig ott van a bicaj is. Az annyira nem érdekli. Nálunk van egy aranyszabály. Nem rohanunk a motorral, csak a focipályán száguldozunk. Az úttest előtt pedig mindig meg kell állni. Ezt a szabályt nem sérti meg, márcsak azért sem, mert eddig 2x koboztam el a motorját, amikor nem állt meg, ha szóltam.

  A kicsi most kezdett el motorozni. Ha jól tudom 1hónappal fiatalabb Abigélnél. Ha visszük sétakor a motort, akkor mi nem visszük a babakocsit.

  A beszéd nálunk is elég döcögősen megy, de szerintem azért, mert nagyon jól megértjük, hogy mit szeretne, így nem igazán van rákényszerítve.

 • 2009.03.31 07:47:02Bato

  oreille: nálunk a naygobbik 1,5 évesen már biztosan nem babakocsizott. Akkor született az öccse. Mi mindenhova motorral, vagy gyalog mentünk. Igaz, hogy Ő 10hónapos volt, amikor elindult. Gondolkodtunk, hogy veszünk egy testvérkocsit, de inkább vettünk egy fellépőt, így ha elfáradt, azon pihent pár percet és már sétált is tovább.

  A pici most 1,5 éves és még nagyon sokat babakocsizunk. Igaz, Ő már majdnem 15hónapos volt, amikor elindult. Egyébként nagyon sok 1,5-2 éves gyerkőcöt ismerek, aki nem babakocsizik. Gyereke válogatja, hogy ki mennyit bír, milyen gyorsan fárad el.

  Én örültem, amikor már nem kellett kocsi. Igaz akkor mi a 4. emeleten laktunk, lift nuku...

 • 2009.03.31 08:52:59oreille

  wish, köszi!

 • 2009.03.31 09:31:26mammina

  nagyobbik lanyom masfel evesen rengeteg szokinccsel, normalis mondatokat formalva beszelt. ebredeskor felult a kisagyban es kozolte: beszelek. azota is eleteleme a duma, joforman alig van csendben. ketnyelvu o is, illetve mostmar harom, de ez sosem zavarta. a kisebbik lanyom - elvileg a masodik hamarabb beszel, mert latja a tesot - ket es fel eves koraig egy mukkot nem szolt!!! semmit. elvittem orvoshoz, aki csak annyit kerdezett, hogy azt mondja e hogy "nem". mondtam hogy azt tudja. "akkor semmi baj, majd jon a tobbi is" elmult harom, amikor egyszercsak elmondta a csiga-biga gyere ki dalocskat. dobbenet es tapsvihar kovette. vegre beszelt. hogy elotte miert nem?? talan a novere nem hagyta szohoz jutni :-)

 • 2009.03.31 09:40:48manka78

  mammina! A beszéd nálunk is ilyen felállásban van jelen. A nagy másfél évesen gyönyörűen beszél, akkor lett bölcsis ezért is tudom ennyire határozottan, mert a gondozónők imádták, hogy mindent értett/mondott és tudtak vele diskurálni. A kicsi 15 hónapos múlt és nem akar beszélni, csak babául. Néhány szó megy, de bólogatós inkább. Még a nemet sem mondja, csak rázza a fejét. Halandzsázni nagyon tud, egész nap motyog. Ha mondom neki, hogy mondjad, hogy..., nézi a számat, látom, hogy dolgozik fejben, de megrázza a fejét, hogy nem.

 • 2009.03.31 09:50:52Bato

  A beszéd nálunk is így működik. A nagy nagyon hamar megtanult beszélni. Egész nap mondja a magáét. Mondókázik, énekel, szép kerek mondatokat mond. Néha én is meglepődök, hogy milyen szavakat használ. Legjobban az tetszik, amikor azt mondja, hogy: Anya, ez felháborítóóó.

  A kicsi alig egy-két szót mond. Mutogat és ööözik.

  Szóval nálunk sem jött eddig be, hogy a nagy ösztönzésére kezd el beszélni.

  Ami viszont érdekes, hogy a nagy sokkal jobban, vagy hamarabb megérti, mint mi. A kicsi hablagyol valamit, a nagy meg sokszor fordít. Lehet, hogy tényleg létezik egy babanyelv, amit a gyerekek megértenek, csak a felnőttek már elfelejtettek?

 • 2009.03.31 09:59:05manka78

  Nálunk a nagy már nem tud babanyelven, mert mindig megjegyzi, hogy kicsi már megint világol.:) Ettől függetlenül jól eljátszanak együtt, mert a kicsi mindent megért.

 • 2009.03.31 13:01:24zskoncz

  :) nagyszemű bongyorka! nagyon szép kislány lett Abigél!

  :DD

 • 2009.04.07 15:13:46Vvuk

  az én egy hónap híján két évesem kb most szokott át a teljes sétára. a babakocsi és a séta között köztes megoldásként nálunka roller működött. kaptam karácsonyra egy tuti 4 kerekű felnőtt rollert, azon tologatom. ez azért is tuti mert megáll magában, nem kell rajta egyesúlyozni. lejjebb eresztem a kormányt, szépen áll rajta, kapasztkodik én meg tolom. lehet vele menni jó tempóban. legalábbis lehertett. mostanában már leszáll és inkább sétál, tehát a rollert sem visszük már magunkkal. azért is praktikus, mert a babakocsival nagyon macera egy ekkora nehéz gyerekkel BKV-ra szállni ha kell. a roller ellenben sokkal könnyebb, kisebb helyet is foglal. és még szatyrot is lehet akasztani rá :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta