SZÜLŐSÉG

Farsangi menü: a részeges csirkétől a szalagos fánkig

2009. február 26., csütörtök 10:00

A farsang végén járunk, de a torkos csütörtökig talán még belefér egy farsangi menüajánlat. Ezeket a recepteket a neten kutattam, nekem újdonság volt, megtetszett, családom jól fogadta, most megosztom veletek. Leheletnyi (vagy annyi sem) sóval, bors helyett borsikafűvel ízesítve (kérhetem, hogy ezt többet ne kelljen leírnom, hanem automatikusan ha "gyerekbarát fűszerezést" írok vagy simán 2 éves kor alattinak ajánlom, akkor az ezt jelenti, köszönöm) két év alatti szemünk fényét kínálhatjuk. Mivel nekem itthon el is kell adni, amit főztem, a hazai piac igényeihez igazítottam a recepteket. Tudom ez így nem eredeti, de én elvetemült módon azt szeretem, ha megeszik, amit főzök és mivel nem vagyok kötve semmi szigorú mércéhez (Michelin csillag) "csak" a családom ízléséhez, ezért a recepteket is így variálom. Nektek leírom az eredetit és a saját verziómat is, majd mindenki kiválasztja a neki szimpatikusat, esetleg az alapötlet nyomán új variációt kreál otthon a saját piacra.

Savanyú becsinált leves
Eredeti recept:

Hozzávalók:

40 dkg sertéshús, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, egy csokor petrezselyem, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál olaj, ecet és só



A kisebb kockákra vágott sertéshúst kevés olajban megpirítjuk, majd megsózzuk, és felengedjük körülbelül 1,2 liter vízzel. Amikor a hús félig puhára főtt, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, a vágott petrezselymet, és puhára főzzük. Ezután a levest levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgájával elhabart tejfölt, végül pedig kevés ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.



Az én variációm:

Levesekbe jobban szeretem a pulykahúst, főzési ideje nagyjából azonos a répáéval, a hús pirítása után rögtön beleraktam a zöldségeket is. Nálunk a fehérrépát és a zellert nem szereti senki, csak az íze miatt főzöm a levesbe, ezért azt nagyobb darabokban tettem bele, majd tálalás előtt kipecáztam.

Fűszerezés: Csipet már elmúlt három éves, csöpp Cárom még nem eszik ilyesmit ezért nekem passzolt hozzá egy kevés bors, ezt a hús pirítása közben őröltem rá. A tejfölözés után megkóstoltam, nekem elég savanykásnak tűnt ecet nélkül is, ezért azt kihagytam. A tojás miatt ezt a levest 1,5 éves kortól ajánlanám gyerekbarát fűszerezéssel.

Farsangi részeges csirke
Eredeti recept:

Hozzávalók:

egy csirke, 8 dkg vaj, 3 dl fehérbor, 12 dkg füstölt szalonna, majoránna, őrölt bors és só

A megmosott csirkét kívül-belül megsózzuk, belsejét majoránnával, külső felületét borssal fűszerezzük. Az így előkészített csirkét magas falú tepsibe helyezzük, leöntjük olvasztott vajjal, továbbá aláöntjük a fehérbort. Sütőben, letakarva pároljuk, szükség szerint pótoljuk az elpárolgott bort. Amikor megpuhult, hajszálvékony szalonnaszeleteket borítunk rá, és ropogósra sütjük.



Az én variációm:

A képen is jól látszik, hogy csak mellet használtam. Az én férjem a csirkének csak a cicijét eszi meg, de egy madáré kevés, ha két madarat sütök, a maradék alkatrészeket még 4-5 napig ehetjük Csipettel, tehát gazdaságosabb volt venni 1 kiló pipicicit. A fent említett fűszerekkel bedörzsöltem, tálba pakoltam, nyakon öntöttem a vajjal, majd kevés vízzel. Igen, vízzel. Mi nem iszunk alkoholt, a bor ízét még ételben sem szeretem, így az én madaram kifejezetten józanul farsangolt. A baconszalonnás jelmez azonban remekül állt neki! Sütési idő: előmelegített sütőben 220 fokon kb. 40 perc, majd még 10 perc a szalonnával. Kurkumás rizzsel tálaltam, de passzol hozzá a krumplipüré vagy valami saláta is. Józanul (tudom, az alkohol elpárolog de talán jobb az óvatosság) 1 éves kortól fogyasztható.

Eredeti recept:
Sonkás kifli

Hozzávalók:

20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 dl tejföl, 15 dkg sonka, 5 dkg vaj. pirospaprika, só

A lisztet a vajjal, a tojássárgájával, kevés tejföllel és sóval tésztává gyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. A sonkát ledaráljuk vagy apróra vagdaljuk, vajjal és pirospaprikával gyúrjuk össze. Az így nyert sonkás tölteléket a háromszögletű tésztácskákon elosztjuk, majd ezután a kis háromszögeket kifli formára feltekerjük, tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.



Itt nem variáltam, csak a tapasztalataimat teszem hozzá: A tejfölt apránként adagoljuk, mert lehet nem lesz szükséges az egész. Ha valaki olyan szerencsés, hogy hozzájut valódi házi sonkához (főleg ha hamisítatlan nagyszülők által készített) azzal biztos egész más íze van, nekem be kellett érnem bolti sonkafelvágottal. A sajt a tetején saját ötlet. A végeredmény nekünk annyira nem volt nyerő. Mért került ide mégis? Elképzelhető, hogy nektek ízlik majd. Sütési idő: előmelegített sütőben 220 fokon 30-35 perc Ha csemeténk elmúlt 1,5, éves kínálhatjuk vele.

Nincsen farsang fánk nélkül, ez a mamám receptje:

Szalagos fánk

Hozzávalók: 50dkg liszt, 7dkg vaj, 1 csipet só, 3dkg élesztő, 6 tojássárgája, 1ek. cukor, 4dl tej, 2ek. rum

A tej egy részével a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval és annyi tejjel, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk. Ha ez megvan, hólyagosra dagasztjuk (mamám azt szokta mondani ha már gyöngyözik az izzadtság a homlokodon, akkor jó), letakarjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, nagyméretű szaggatóval kiszaggatjuk, 15 percig letakarva kelesztjük, bő forró olajban kisütjük. Ha ügyesek vagyunk, az oldalán egy fehér csík (szalag) marad. Porcukorral meghintve és/vagy házi baracklekvárral tálaljuk.



Figyelem! A fánk kényes jószág, amíg dolgozunk vele, nem szabad ablakot nyitni, sütés közben sem! Nem szabad, hogy huzat érje, mert akkor nem jön föl rendesen. A rum azért kell bele, hogy ne szívja be nagyon az olajat, aroma nem jó. Viszont létezik Sütő szeszesital néven alkoholos lötyi (nagyanyáink még sütőrum néven vették) arra az esetre, ha nincs a bárszekrényben minőségi rum. Csöpp embereknek 1,5 éves kortól. Igen, ajánlom, pedig alkohol van benne de az sütéskor elpárolog és arányaiban jóval kevesebb, mint a fenti recepthez a 3 dl bor.

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.02.26 10:25:48manka78

    Én egyszer sütöttem fánkot, de nekem nem sikerül szép világosra sütni. Én úgy tudom, hogy jó forró olajban kell, de akkor meg olyan barnás lesz a fánk. Pedig szeretjük. Szerintem adok még egy esélyt magamnak és ki fogom próbálni.

  • 2009.02.26 10:28:13manka78

    Okoska! A lányoméknak holnap lesz a suliban.:))) Hasonló kiflit anyósom szokott csinálni, de ő főtt krumplival kevert sonkát, párizsit, kolbászt+sajtot tesz bele. Nagyon finom. A főtt krumplitól jó puha lesz.

  • 2009.02.26 10:38:40rittina

    Ma van torkoscsütörtök és holnaptól böjtölés:)

    Úgy legyen:)

    én egyébként mától tartom a böjtöt , nem hülyeség az, jól van az kitalálva:))

    Fánkot is sütök minden évben , könnyü szalagosat:)



    Manka78! nem szabad túl forró olajban sütni és a nagyon kidolgozott tésztát fedő alatt az egyik oldalát a másikat anélkül kell sütni:)



    A legjobb és legtutibb receptje a fánknak a Horváth Ilona szakácskönyvében rejlik:))

    szerintem kapható , ha más nem antikváriumban bizti

  • 2009.02.26 11:04:17mazsola84

    Na, végre jó receptek!

    Csak annyit fűznék hozzá, hogy én pl utálom az ecetet minden formájában (csak vízkőtelenítéshez használom), de remekül helyettesíthető citromlével.



    A fánk első oldalát tényleg fedő alatt kell sütni, úgy lesz szalagos. Viszont kell kapkodni rendesen, mert 1 perc alatt megsül.



    Én ilyen kifliket édesben szoktam sütni, gesztenyéset, minden karácsonykor. Viszont soha nem lesznek szép egyformák a 3szögek, mire feltekerem az egyik fele akkora, mint a másik. Úgyhogy most valami más formátumban gondolkodom.

  • 2009.02.26 11:24:30Ribizlee

    mazsola, ha kerek lapokat nyújtasz, akkor azt elég egyszerű négybe meg nyolcba vágni, és egyformák lesznek a kiflik.



    nálunk a kedvencek: kapros-juhtúrós, sonkás, pizzakrémes-bazsalikomos-sajtos, illetve sima vajas. tetejére vegyesen nagyszemű só, köménymag, vagy szezám kerül.



    édes változatban: étcsokikocka, kemény lekvár, gesztenye (felnőtteknek rumosmeggyel), vagy kiskanálnyi reszelt-fahéjas alma kerül bele.



    a kész kifli amúgy remekül fagyasztható, én este átteszem a fagyiból a rendes hűtőbe, éjjel felolvad és reggel lehet frissen sütni.



    mingyár' máshogy indul a nap tőle! :-)

  • 2009.02.26 11:31:58mazsola84

    Ribizlee, én tényleg viszonylag jól főzök, meg kiismerem magam a konyhában, de soha semmit nem sikerült még semmilyen szabályos formára nyújtanom :)))

  • 2009.02.26 11:37:53hinta-palinta

    Mazsola, tupperes nyújtódeszka-feltét, valami műanyag lap nyócezeré, körök vannak rárajzolva, lehet passzítgatni a tésztát:))))))

  • 2009.02.26 11:48:43mazsola84

    hinta-palinta azonnal kell egy olyan :))) Mingyá 2-t veszek :)))

  • 2009.02.26 12:03:21Ribizlee

    hát nekem a tupperes pont nem jött be... nem deszka, hanem csak egy vékony lap, ami idegesítően csúszkál ide-oda az asztalon ha nyújtani próbálsz rajta valamit. tényleg korrektül meg van jelölgetve, de ezt megteheted a normál deszkán is. óccsóbb!!! :-)

  • 2009.02.26 12:10:22hinta-palinta

    hotdog.teszvesz.hu/item567343757_tupperware_gyurolap.html#gallery



    Nnna, itt is van Mazsola.Csak 4000.

    Ribizlee, most olvasom, be kell vizezni a hátoldalát, akkor nem csúszkál.:)))

  • 2009.02.26 12:30:51mazsola84

    Ja, ilyemi anyámnak is van. Nem tupperware, Vasedényben volt egy ezres. Asszem szilikon.

    Mondjuk nekem ez nem oldja meg a problémámat, nem azt nem tudom, hogy milyen a kör, hanem nem tudom olyanra nyújtani :)))

  • 2009.02.26 12:44:59manka78

    Mazsola! Én pedig négyzetet vagy téglalapot nem tudok nyújtani, csak kereket. Így ha szögleteset kéne nyújtani, akkor bajban vagyok, de nyújtok olyan, amilyen sikerül és beleszasbon a tepsibe. Ha meg olyat sütök, aminek csak az alja tészta/pl.rákóczi túrós/, akkor nem is nyújtom, hanem tenyérrel belelapogatom.

  • 2009.02.26 12:45:44Moira

    mazsola: én úgy csinálom, hogy a tésztából csinálok egy gomócot, deszkára leteszem, vizszintese a felénél rányomom a sodrófát egy kicsit nyújtom fel-le. Euztán függölegesen a felénél rá a nyújtófát, és úgy nyújtom, ezzel elég szabályos formát lehet kialakítani.

    Remélem érthető voltam :-)

  • 2009.02.26 12:47:55Moira

    hamarabb küldtem el, mint kellet volna.

    Szóval a fenti módszerrel szép szabályos négyszöget csinálsz, ha körre van szükséged, akkor a sarkok felé is nyújtod.

  • 2009.02.26 12:58:19Ribizlee

    próbáltam én már vizezni, meg raktam alá vizes konyharuhát, de valahogy nem az igazi. :-S



    mazsola, kézzel kicsit lehet segíteni! :-) a gombócot én ki szoktam húzkodni kb kerekre (mint egy lángost), aztán már csak egyenletesen kell nyújtani.

  • 2009.02.26 13:05:24korcsolya

    Nagyon örülök az ilyen recepteknek, és biztosan nem Mesianyu tehet róla, hogy a szerkesztők rossz időpontra tették ezt a cikket, mondjuk kb. egy hete kellett volna. Ugyanis Okoskának igaza van, tegnap volt hamvazószerda, elkezdődött a nagyböjt, amit sokan (akár vallástól függetlenül, egészségügyi okokból is) megtartanak.

    Az pedig, hogy a sulikban, ovikban mikor van a farsang, a szervezők intelligenciáját tükrözi, mert nem igaz, hogy nem lehet a farsangot valóban a farsangi időre tervezni.

  • 2009.02.26 13:15:25mesianyu

    Ezt a googl-ba találtam:

    "A Torkos Csütörtök régi magyar népszokás, amit néhány éve az éttermek forgalmának növelése és az éttermi kultúra fejlesztése érdekében támasztottak föl. A kampánynapon az éttermek többsége féláron várja vendégeit.



    A farsangi szokásokra jellemző volt a bőséges étkezés, a kiadós ételek fogyasztása. Húshagyó kedden éjfélkor abbamaradtak a mulatságok, és hamvazószerdán kezdetét vette a húsvéti böjt. A hamvazószerdát követő csütörtökön egy napra felfüggesztették a böjtöt, hogy a farsangi maradékokat elfogyasszák. Ennek a napnak zabáló, tobzódó, vagy torkos csütörtök volt a neve.



    2009-ben a Torkos Csütörtök kampányt február 26-én rendezik. Azért a szokásostól eltérő időpontban, mert 2009-ben április 12-re esik húsvétvasárnap."

  • 2009.02.26 13:24:58hinta-palinta

    Korcsolya, nálunk a ovisfarsang időpontja a szervezők intelligenciáját tükröi, ugyanis kb. a farsangi időszakra teszik, de nem legnagyobb takonyjárvány idejére, amikor a háromnegyed csoport hiányik...Szóval van, amikor a praktikum felülírja a szokást..

  • 2009.02.26 13:26:35hinta-palinta

    ...az ovisfarsang...tükrözi...

  • 2009.02.26 13:40:17B-

    Tekintve, hogy ma már a lakosság jelentős része se a dolog vallási hátterével nincs tisztában, se az étkezési szokásaiban nem a középkort követi, de még a báli szezon is értelmét veszítette egy olyan világban, ahol elektromos áram meg mozi minden évszakban van, szerintem egyáltalán nem gáz, ha az óvis farsang valójában nagyböjtre esik.



    Azok az erők, amik a farsang idejét kialakították (elsősorban az évszakok ciklikus változása, másodsorban az élelmiszertermelés ehhez kötődő szabályosságai, majd az erre épülő vallási magyarázat) már rég nem befolyásolják az életünket.

  • 2009.02.26 13:47:06B-

    Ugyanakkor a hagyományok folyamatosan változnak, bizonyos elemeik új értelmet nyernek, mások eltűnnek stb



    Ez természetes folyamat. Az élet él és élni akar, nem azt, hogy állandóan visszacsökevényesítsék egy "eredeti", kiindulási gyerekfázisába.

  • 2009.02.26 13:47:32higins

    ez elég jól hangzi! a nővérem alapjáraton jól főz, a levese nagyon finom!! abból mindíg sokat eszem (már ha lehet!) a pipit biztos jól leitatom és kipróbálom! szalonna helyett én multkor füstöl tarjával és füstölt sonkával csináltam ami nagyon jó lett. szóval nővérkém tisztelet! :D

  • 2009.02.26 15:22:34Bajszos Póni

    a tejfölös becsinált tényleg sertéssel a legszörnyübb, pulyka sokkal fincsibb.

    ill még talán bárányhusival is meg lehet próbálni, ha vki nem szereti a szárnyast.

    (legalábbis vmi hasonlót ettem báránnyal és az is fini volt)



    megjegyzem én egy kis nokit füznék bele hogy tartalmasabb legyen.

  • 2009.02.26 15:23:4678as évjárat

    Mi az év 365 napját megpróbáljuk a hagyományok szerint élni, lévén, hogy a néphagyomány, népművészet, néptánc, népzene életünk része.

    Ettől függetlenül nem veszem sértésnek, nem esik zokon, hogy az oviban és a bölcsiben is holnap rendezik meg a farsangi ünnepséget.

    A gyerekeket is megpróbáljuk a mi szemléletünk szerint nevelni, megszerettetni velük őseink hagyományait, szokásait.

    Egyébként is hiába vertük volna a tamtamot, hogy már kicsúsztunk a farsang idejéből, mert rengeteg beteg gyerek volt. Nekünk az számít, hogy ők (gyerekek) jól érzik magukat, egyáltalán jelen tudnak lenni a maskarás délelőttön kivétel nélkül.



  • 2009.02.26 16:30:32undokmano

    Köszi a csirkés ötletet, szerintem a férjem örülni fog. :) Fánkot mi nem eszünk, nem szeretjük igazából. Én kelt rétest fogok sütni valószínűleg, pont annyi élesztőm maradt meg a hétvégi kenyérsütésből, és babgulyást ígértem a férjemnek már hetek óta... Bár az az igazság, hogy nálunk a kelt rétes az inkább húsvétkor meg karácsonykor szokott asztalra kerülni.

  • 2009.02.26 17:16:17manka78

    Van valaki, aki szokott kenyérsütő gépben fánkot dagasztani? Én hamarabb kipróbálnám, ha a gépben dagaszthatnék. Nekem már a nokedliszaggatástól is nagyon fáj a kezem.

  • 2009.02.26 17:52:57Vicuska

    Én fánkot csak tupperes kelesztőtálban dagasztottam még. Sztem az a legjobb. De a kenyérsütő magyar használati utasításában az van, hogy lehet fánkot is keleszteni benne. Nem tudom. Nem próbáltam. De kísérletezni mindig jó.

  • 2009.02.26 17:59:48manka78

    Az én gépem is szinte mindent tud, dagasztani is. Pizzatésztát már sokszor dagasztottam benne. Szerintem ki fogom próbálni. Legfeljebb tiszta ideg leszek, ha nem sikerül és jól kimorgom magam közben..))

  • 2009.02.26 18:03:4678as évjárat

    manka

    Nővérem szokott kenyérsütőben fánkot dagasztani!

    Ugyanolyan, mintha kézi erővel csinálná, csak fele annyira sem fárad el.:D

    A végeredmény ugyanaz: nagggyon fincsi.:D

  • 2009.02.26 18:08:01Magenta

    A tupperes kelesztőtál mitől más?

  • 2009.02.26 18:13:41Vicuska

    Sokkal gyorsabban kel meg benne minden, mintha csak melegbe tennéd és letakarnád. Én imádom

  • 2009.02.26 18:14:33Vicuska

    ja és nem kell hozzá meleg sem. Még sosem fordult elő, hogy ne keljen meg benne óóóóóóóóriásira valami.

  • 2009.02.26 18:18:04manka78

    78-as! Igeen, ezt vártam. Akkor nekem is sikerülhet.:)

    A Tupperes, szerintem csak árban különbözik az én párszáz ft-os kelesztőtálamtól. Nekem az lenne a lényeg, hogy ne kézzel dagasszak, mert eléggé fáj a kezem.

  • 2009.02.26 18:23:57Vicuska

    Off:



    manka, elküldtem a mailt!



    On

  • 2009.02.26 18:24:44manka78

    nézem

  • 2009.02.26 18:25:3778as évjárat

    manka

    akkor HAJRÁ!



    Küldjél kóstolót!:D

  • 2009.02.26 18:26:21hallohallo

    manka, tényleg csak árban különbözik. amúgy egy egészen egyszerű nagy, jól záródó műanyag dobozban is lehet keleszteni, ha nincs kelesztőtál.

  • 2009.02.26 18:27:36manka78

    Holnap nem érek rá sütni, de hétvégén lehet. Küldj címet!:)

    Vicuska! Még nem ért ide. Biztos nem elsőbbségivel küldted!:))))))

    Most el kell mennem, de majd jövök és megnézem.

  • 2009.02.26 20:59:15manka78

    Vicuska! Megkaptam. Hallgatom.:)

  • 2009.02.28 12:09:39manka78

    Megsütöttem a fánkot.

  • 2009.02.28 13:19:0778as évjárat

    szia manka!



    Mesélj!

    Hogy csináltad? Hogy sikerült?

  • 2009.02.28 14:01:21manka78

    Helló4 Az úgy volt, hogy felnéztem a konyhaszekrény tetejére és megláttam, hogy van nekem tálas mixerem is, amihez van dagasztólapát is.:))) Abban csináltam, forog magától én közben teszek-veszek, sirály dolog.:)

    Gyönyörű lett a tészta, a sima kelesztőtálban olyan pöpecül megkelt, hogy csak na. Az egyetlen gáz az volt, hogy túl lágy lett a tészta. Cseppet morogtam, de liszteztem-liszteztem, mire jó lett az állaga. Szerintem jó lett, csak én több cukrot tennék legközelebb a tésztájába. Magában, lekvár nélkül nekem ízetlen.A gyúródeszkám nem kicsit lett mancsos, így most várom, hogy rászáradjon az összes maradvány és utána késsel lekapirgálom róla. Legközelebb kevesebb tejjel és több cukorral fogom csinálni.

  • 2009.02.28 15:17:5578as évjárat

    Na, egészségetekre! Örülök, hogy sikerült!

    Tényleg nem árt a több cukor. Anyukám csak úgy saccra, már rutinosan pakolja bele a cuccokat. És mindig tökéletes neki!:)

    Én most buktát fogok sütni közkívánatra.:)

    És nekem is van egy tuti dagasztógépem:) 6 és fél éves, és már nagyon rutinos. Most is ott ügyködik az anyaggal a konyhában, míg én itt pötyögök:)

  • 2009.02.28 20:58:20manka78

    78-as! Ez a mixer 8 éves.:)

  • 2009.03.13 11:16:54@pido

    Ahh. Eljutottam tegnap este oda, hogy megsütöttem a szalagos fánkot életemben először :) Gyönyörű szépek lettek a fánkok, megtöltöttem saját készítésű ribizli lekvárral + porcukor. Hmm mennyei volt. Én egy decivel kevesebb tejet raktam bele és egy kicsit több cukrot, jah és kenyérsütő gépben dagasztottam. Köszönöm a receptet, elraktároztam a család nagy örömére :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta