SZÜLŐSÉG

A tévénéző gyerekből depressziós felnőtt lesz

2009. február 20., péntek 12:00

Hosszú órákig a tévé vagy a számítógép monitorja előtt bambuló kisgyerekek és tinédzserek - kinek ne lenne ismerős a kép? Sokféle ellenérv hangzott már el a jelenséggel szemben: hogy értelmes, hasznos vagy csak egyszerűen pihentető tevékenységektől veszi el az időt, hogy agresszióra nevel, hogy társadalmilag elszigetel, és még sorolhatnánk. Az amerikai csecsemők naponta egy órát tévéznek, a magyar gyerekek pedig vezetnek tévénézésben.

Az Archives of General Psychiatry legfrissebb számának egyik cikke szerint akár a fiatal egész életét meghatározó módon befolyásolhatja, ha túl sok időt tölt tévénézéssel vagy számítógépezéssel. Hát igen, a depresszióról van szó - már megint. A depresszióról, mely világszerte nagy - és egyre nagyobb - probléma, és melynek kialakulásában a nyilvánvaló genetikai meghatározottságon túl óriási szerepet tulajdonítanak a külső hatásoknak, ami alapvetően meghatározhatja, hogy a hajlam végül betegségben is megmutatkozik-e. Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy a szakemberek keresik a depresszió befolyásolható okait, hogy ezek kedvező irányba fordításával csökkentsék annak előfordulását.Ilyen külső tényezőnek tekintik a televíziót, a rádiót és a számítógépet is, ami a jelenlegi adatok szerint átlagosan 8,5 órát vesz el egy mai amerikai tinédzser mindennapjaiból. A most nyilvánosságra hozott felmérésben azt vizsgálták, hogy befolyásolja-e a depresszió kialakulását, hogy a fiatal korábban mennyi időt töltött a különféle kép- és zajkeltő izék előtt. A vizsgálat 1995-ben kezdődött, még az internet és a DVD-k világa előtt, talán ennek köszönhető, hogy az akkori adatok szerint átlagosan „csak” napi 5,68 órát áldoztak a tizenévesek az elektronikus médiára, melynek legnagyobb részét a tévénézés (2,3 óra) és a rádióhallgatás (2,34 óra) tette ki, és csak kisebb részben a videózás és a számítógépes játékok. A felmérésben több mint négyezren vettek részt, akik egyikénél sem mutatkoztak depresszióra utáló tünetek a vizsgálat kezdetén.

Hét évvel később (amikor is a résztvevők átlagéletkora 21,8 év volt), ismét elvégezték a depresszió kiszűrésére alkalmas teszteket, és ezek alapján 308-an találtattak depressziósnak, az összes résztvevő 7,4 százaléka. Kiderült, hogy leginkább azoknál jelentkeztek fiatal felnőttkorban a betegség tünetei, akik serdülőként sokat ültek a tévé vagy a számítógép előtt. További érdekes és fontos megfigyelés volt, hogy a depresszió esélye szoros kapcsolatot mutat az elektronikus médiára áldozott idő hosszával, minden újabb óra ugyanis kimutatható arányban növelte a betegség valószínűségét. Azonos tévénézési szokások mellett a fiúk némileg nagyobb arányban betegedtek meg, mint a lányok, ami arra utal, hogy utóbbiaknál valamilyen egyéb védőmechanizmus is szerepet játszhat.

A kutatók többféle magyarázatot is feltételeznek a kapcsolat hátterében. Elsőként felmerül, hogy az elektronikus média olyan egyéb szellemi és sporttevékenységektől rabolja el az időt, melyek megvédhetnék őket a későbbi depresszióval szemben, ugyanakkor gátját jelentik a megfelelő kortárskapcsolatok kialakulásának is. Lehetséges továbbá, hogy a késő éjszakába nyúló, sőt akár hajnalig tartó tévézés vagy csetelés a krónikus alváshiányon keresztül károsítja a személyiségfejlődést. Végül nem zárható ki az sem, hogy a képernyőn keresztül érkező erőszakos tartalom agresszív vagy kockázatos viselkedésre sarkallja a fiatalt, károsan hat a személyiségfejlődésre, félelmet és szorongást kelt - ez pedig mind-mind olyan tényező, ami kedvező helyzetet teremt a depresszió iránt hajlam kibontakozásához.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.20 13:23:33wish73

  tyúk vagy a tojás esete. azért lesz depressziós, mert sokat bambul a tv előtt,vagy azért bambul, mert depresszióra hajlamos, és nem motiválja őt semmi, h kilépjen vagy mást csináljon. amikor én voltam "fiatal", akkor az volt a tipikus kamasz, aki magára zárta az ajtót, fülére tette a fülhallgatót és olvasott. akkor azokat csesztették. ma már ez erénynek számítana.

 • 2009.02.20 13:48:34ányesz

  tyúk vagy a tojás... nagyon igaz.... lenne, de ma már olyan korán természetes a sok tévézés a gyerekeknek, hogy még ideje sem volt depressziósnak lenni és azért tévézni. szerintem sok tévézéstől tényleg depressziós lehet valaki. én már csak a híradótól is néha az leszek :) illetve :(

 • 2009.02.20 13:55:10wish73

  na, a híradótól konkrétan tökön szúrom magam napjában. az már nem depresszióra, hanem kéjgyilkosságra való hajlamot hoz ki belőlem

 • 2009.02.20 13:57:35nyunyóka

  Annyi meg annyi vizsgálat és kísérlet volt már ezzel kapcsolatban...

  Szerintem a lényeg itt is arany középút (amit nyilván nehéz néha megtalálni).

  Mindenkinek ajánlom: Ranschburg Jenő: Áldás vagy átok? - Gyerekek a képernyő előtt c. könyvét!

 • 2009.02.20 14:09:20ányesz

  Tény, hogy a tévének van létjogosultsága, mert olyan ismeretekhez juthat hozzá az ember amihez máshogyan valószínűleg nem. de! de ahogy valamelyik társadalmi célú hirdetés is mondja "ne a tévé nevelje fel a gyereked". óriásira sok szar van a tévében, és csak hogy az aktualitásoknál maradjunk, szerintem még a felnőtteknek sem tesz jót hogy minden nap, egész nap csak a kialakult gazfódasági válság folyik a tévébúől, rádióból, internetrő. az sugallja, mitnha ez lenne az élet és csakis ez. nem a válaságtól lesz valaki boldog vagy boldogtalan, de nagyon lehúzó ezt hallagatni folymatosan. gyerekre ez sokszorosan igaz, mert ő meg nem is nagyon tud elhatárolódni az ingerektől tudatosan. örülök hogy én nem tévén nőttem fel. bár szerinem akkormég ártalmatlanabb volt mikor én gyerek voltam

 • 2009.02.20 14:24:03Hűbele

  Nyunyóka, az nekem is kedvenc könyvem a témában:-)

  De nekem is az jutott eszembe, hogy nem lehet, hogy ezek a gyerekek azért tévéztek többet, mert a szülők kevesebbet foglalkoztak velük, nem érdekelte őket, hogy mit csinál a gyerek, és így a TV maga nem ok, hanem maga is tünet volt, a depresszió meg a rossz szülő-gyerek viszony következménye? Egy elhanyagolt gyerek nyilván szívesen menekül pl. a tévéhez.

 • 2009.02.20 14:34:57egyanyuka

  Gyerekkoromban én is tévéztem, mégsem vagyok depressziós. Szerintem is meg kell találni a középutat.

 • 2009.02.20 15:02:25fecske

  Nekem az az emlékem a gyerekkori tévézésről, hogy az mindíg csak akkor jelentett örömet, ha nem volt jobb dolgom. És ahogy visszaemlékszem a többi kortársamra, velük is ez volt a helyzet. Ki választotta volna a TV-t egy jó kis közös bringázás helyett?

  Szerintem a városi életmód átka, hogy a gyerekek viszonylag elzárva élnek egymástól,ezért nincs jobb időtöltés, mint a TV.

  Szóval az életforma lehet inkább a felelős.

 • 2009.02.20 16:37:35Tessina

  wish, mennyire igazad van!

  no meg ugye lehet, hogy anyuci-apuci nem foglalkozik annyit a kicsikével, ahogy az neki jó lenne, és ezért TV-zik/számítógépezik. Akkor viszont talán a depi oka megintcsak inkább az elhanyagoltság és a magányosság, ugyebár.

 • 2009.02.20 16:40:16ditakai

  tessina, szerintem is inkább errefelé van a kutya elásva..

 • 2009.02.20 17:02:02Medellin

  Remélem a Bebe Tv-től nem lesz depressziós a gyerek...:)) És azt is együtt nézzük, miközben mutogatja a dolgokat, én meg megnevezem őket neki:)

 • 2009.02.20 17:22:38Kipikopii

  En mar az elozo cikkben sem ertettem, hogy egy 3 honapos gyerek hogy tud tevet nezni, el sem lat odaig..  huhhh: a radio miert van egy a tevevel, szamitogeppel, videos jatekokkal egy kalap alatt? A sok reklam miatt? Mert a kep nelkuli mesehallgatas lemezrol peldaul kifejezetten ajanlott a fantazia fejlesztese miatt. Meg futas kozben is lehet radion zenet hallgatni, abban mi a rossz?

 • 2009.02.20 21:02:50baudolinA

  Okoska,

  nálam nem okozott depressziót az olvasás. Azt okozta, hogy bölcsész lettem, aztán (még be nem fejezett) doktorit okozott. :) Lehet, hogy ez rosszabb, mint a depresszió? :))

 • 2009.02.20 22:33:13Tessina

  baud, biztos, tanúsíthatom: egy depressziós még kereshet jól, de egy bölcsész?:))

 • 2009.02.21 07:42:08SKE

  Kipikopii!

  a 3 hónapos kisfiam előtt nem kapcsolom be a tv-t, mert ha észreveszi, azonnal rátapad! 100%, hogy látja.  A férjem egész gyermek- és serdülőkorát számítógépes játékokkal töltötte. Mérnök-közgazdász lett és hihetetlen szókincset szerzett angolból.  szerintem egyénfüggő, hogy ki lesz depressziós, a tv nézésben meg tényleg meg kell találni az arany középutat.

 • 2009.02.21 11:04:38baudolinA

  Tessina,

  hát még amikor a bölcsész egyúttal depressziós is... :(

  Amúgy egy bölcsész is kereshet jól. :)

 • 2009.02.21 16:33:19Chelly2

  Szerintem nem feltétlenül a mennyiséggel van a gond (persze a fent említett 8,5 óra elég sok) hanem, hogy mit néz a gyerek. Mi pl sokat nézzük az animal planetet, meg hasonló tudományos csatornákat. Minden nap nézhet mesét, de nem engedem, hogy egész nap a tv-t bámulja... Szerintem senki nem ér rá sajnos egész nap a gyerkőcével játszani. Persze én is jobban szeretem, hogy amíg főzök, kijön velem a konyhába és gyurmázik vagy ragasztgat... de nincs mindig kedve hozzá.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta