SZÜLŐSÉG

A család kedvence: tejfölös kaják

2009. február 17., kedd 13:30

A mai három recept családom kedvence, én elkészíteni szeretem mert egyszerű, finom és mindig sikere van, ők pedig enni. Ha csemeténk elmúlt 1,5 éves, kínálhatjuk ezekkel a fogásokkal, gyengéden sózva és bors helyett használjunk egy csipet borsikafüvet. Valamint figyeljünk rá, hogy gombából csak egy-két darab jusson a tányérjába mert nehezen emészthető. Főtt tésztával vagy galuskával szoktam tálalni, Csipet nagyon szereti a tésztát sok szafttal. Használhatunk erdei gombát, de csak ellenőrzött helyen vásároljuk! Vagy ha mégis gombászni támad kedvünk, mutassuk meg szakembernek. Azt, amelyik mérgében a kalapját a földhöz csapkodja, véletlenül se szedjük le.

Tejfölös szelet



Hozzávalók:

személyenként 2 szelet hús ami ízlés szerint lehet madármell, karaj, comb, amit szeret a család /én legszívesebben pulyka felsőcombot használok gyerektenyérnyi szeletekre vágva, így egy személyre akár 4-6 szeletet is lehet számolni/
1 kisebb fej hagyma
1 kis pohár tejföl
2 evőkanál /továbbiakban ek./ liszt
só, bors, pirospaprika, olaj



A húst borsozzuk, közben egy serpenyőben olajat hevítünk, csak annyit, ami épp ellepi az alját, a hús mindkét oldalát fehéredésig sütjük. Rászórjuk az apróra vágott hagymát, lehúzzuk a tűzről és meghintjük pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje, sózzuk, fedő alatt kis lángon pároljuk. Ha a hús puha, összekeverjük a lisztet a tejföllel és ezzel besűrítjük a szaftját, kiforraljuk.

Tejfölös-gombás szelet

A fentihez hasonló módon készül ha a hús puha pár marék apróra vágott gombát adunk hozzá, tíz perc múlva sűrítjük a tejfölös liszttel.

Tejfölös gomba



Hozzávalók:

1/2 kg gomba
1 fej hagyma
1 kis pohár tejföl
2 ek. liszt
só, bors, pirospaprika, petrezselyem, olaj

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, rádobjuk a feldarabolt gombát. Ízesítjük sóval ennek hatására a gomba levet ereszt, kis lángon fedő alatt pároljuk, ha puha adjunk hozzá borsot és petrezselymet. A lisztet összekeverjük a tejföllel, besűrítjük vele majd kiforraljuk.

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.02.17 22:25:16monsterwoman1

    hogy érdemben hozzászóljak.

    Bácskai galuska:

    1 fej hagymát apróra vágva megpárolok. Pirosparikával meghintem.Rögtön ráteszem a darálthúst, kevergetve átpirítom, majd sózom, borsozom, fedő alatt párolom. Mikor majdnem kész, őrölt köménnyel és majorannával fűszerezem. Hozzákeverek egy pohár tejfölt.



    Lisztből, tojásból, vízből, kevés sóval nokedlit (hívhatjuk galuskának) készítek, a húshoz adom.

  • 2009.02.17 22:26:42Moira

    Magenta: lusta vagyok bemásolni, a blogomra most raktam föl egy gyors lasagne receptet, ha érdekel:

    mamakedvence.blogspot.com

  • 2009.02.17 22:29:06manka78

    psyché! Nem muszáj húsdaráló. Veszel darált húst és abból főzöl pörit. Csak akkor vigyázz, hogy kevesebb vizet önts alá. Azért szeretem a már kész pörit darálni, mert akkor simább az egész és szaftosabb lesz, de csináltam már sokszor darált húsból is, ha siettem.

  • 2009.02.17 22:34:40madz

    na megint belekötök: szerintem húst csak otthon érdemes darálni... még az is kockázatos, ha a boltban daráltatja meg az ember, de ha már eleve daráltan veszi... hát...

  • 2009.02.17 22:40:33manka78

    Én sem szoktam. Esetleg az ismerős kis húsboltjában. Ő tudom, hogy frankó árut ad. Hiperben meg egyáltalán nem veszek húst. Csak a városban jól ismert kis húsboltokban. Inkább drágábban egy kicsit, de jót.

  • 2009.02.17 22:41:29monsterwoman1

    madz,

    ha tudnád, milyen jótékonyan hat a feszült idegekre egy meggyújtott gyertya:)))

    Csak bámulni a lángba, és érezni a paraffin illatát....:)

  • 2009.02.17 22:52:46cantaloupe

    Visszatertem, Baud lasagnareceptjere erdemes is volt! Koszi, lementettem! :)

  • 2009.02.17 23:01:58madz

    jesszus, de utálom a gyertyákat :) az egyik karácsonyi biszbaszkészítős posztban volt szó erről

  • 2009.02.17 23:03:41monsterwoman1

    madz,

    csak nem gondolod, hogy véletlenül írtam?;)))

  • 2009.02.17 23:08:13madz

    tényleg? :) direkt szívatsz? azért kedves, hogy ilyenekre emléxel :)

  • 2009.02.17 23:16:27psyché

    Ha ilyen marha jo etelekröl beszeltek, nagyon ehes leszek, pedig igy ejfel tajban mar nem kene zabalnom!:-)

  • 2009.02.18 08:10:55undokmano

    78as évjárat: nálunk is vannak olyan kaják, amit kizárólag én eszek csak meg, de én nem akarok olyan lenni, mint a nagyanyám, aki azért nem csinál pl tojássalátát, mert sem a nagyapám sem a nagybátyám nem eszi. Én röhögök rajta. A férjem utálja a majonézes-tejfölös salátákat, de ba van pisilve, ha tabáni salátát csinálok, de a kfc káposztasalátája is a kedvencei közé tartozik, annak meg leszedtem a "receptjét" netről, és gyakran követem el itthon.

    Szóval, bátorítalak, igenis szánj néha rá plusz időt (van, hogy nem is kell plusz idő, mert nálunk sokszor 2in1 vagy 3in1 készül) és kényeztesd a saját kedved szerint a gyomrod. Megérdemled. :)



    Amúgy, ha már tejfölös cuccok, meg pofázok a káposztasalátáról, akkor íme:



    1/2 csésze majonéz

    1/3 csésze porcukor

    1/4 csésze tej

    1/4 csésze tejföl vagy író

    2,5 ek citromlé

    1,5 ek fehérborecet

    1/2 tk só

    1/8 tk bors

    1 közepes sárgarépa, 2 ek vöröshagyma (kb fél fej) és 1 közepes fej édeskáposzta (kb 1,3 kg) finomra vágva

    A szószhoz mindent beleöntök egy tálba, alaposan összekeverem (habverővel szoktam, úgy gyorsabb és jobban elkeveredik), a zöldségeket hagyma, répa, káposzta sorrendben belekeverem, aztán mehet a hűtőbe minimum 2 órára, hogy összeérjen. Most hétvégén csináltam egy adagot, kb 30 perc alatt elkészül tokkal-vonóval. :)

  • 2009.02.18 08:12:20undokmano

    Ja a csésze nálam 4 deci.

  • 2009.02.18 08:17:34undokmano

    Azta! Végig fogom olvasni a lasagne recepteket, amiket írtatok, aztán ráállok a gyártásra... Lehet, hogy nem ma, mert mára sok hülyeség van előirányozva. De nekem KELL a nembolti is... :)

  • 2009.02.18 09:05:42mazsola84

    Íme az én lasagne receptem Olaszországból (nem azért írom, hogy okoskodjak, de sok itt felsoroltnak köze sincs a lasagné-hoz).



    Kevés apróra kockázott szalonnának kisütöm a zsírját. Erre jön egy fej apróra vágott hagyma, pár gerezd fokhagyma és egy szép szál sárgarépa szintén apróra vágva (én ezeket aprítóban szoktam összemixelni, így tuti egyformák lesznek).

    Rámegy az 50 dkg darált marhahús (fontos, hogy marha legyen). Pirítom, fűszerezem (só, bors, majoranna, bazsalikom, oregánó).

    Teszek bele sűrített paradicsomot és felöntöm kb. 2 deci tejjel (igen tényleg kell bele tej). Összefőzöm. Az igazi mammák tesznek bele fehérrépát és van ahol zellerszárat is valamint órákig főzik a szószt. Én ezeket elhagyom, és csak 10-15 percig főzöm.

    A besamel mártást 5dkg vajból, 5dkg lisztből és 5 dl tejből csinálom, ennyi kell, hogy ne legyen később száraz.

    Egy cseréptálat vagy jénait kivajazok és elkezdem rétegezni: tészta, basamel, ragu, tészta...lehet a rétegek közé is sajtot szórni, én csak a tetejére szoktam.

    A tésztát nem kell előre megfőzni, mert az a lényege, hogy a finom szaftban főjön meg. Ha elég szuttyos lett a ragunk (ezért kellett többek között a tej), akkor 35-40 perc alatt abszolút puhára sül.

  • 2009.02.18 10:15:44baudolinA

    mazsola,

    eredetileg az enyémben is volna sárgarépa, de én asztat főve nem szeressem, csak a húslevesben. Úgyhogy jótékonyan kihagyom belőle. :)

  • 2009.02.18 10:18:5678as évjárat

    undokmano

    Nagyon kedves vagy, hogy bátorítasz, de be kell valljam, elkéstél.:)

    Annyira nem bírtam tovább (nyálcsorgás), hogy még tegnap este megcsináltam Mesianyu receptje szerint a tejfölös-gombás szeletet.

    A gombára kisebb vadászbrigádot ugrasztottam, de meglett.:)

    Isteni finomra sikeredett (vállveregetés:)), és képzeld, még a zuram is megkóstolta. Mondtam neki, el a kezekkel, elvégre TE nem szereted a gombát! Mire közölte vele, ettől a perctől inkább imádja.:D

  • 2009.02.18 10:26:45mazsola84

    baud, én is utálom a főtt répát, még húslevesben sem eszem meg, ezért csinálom úgy, hogy összeaprítom a botmixer aprítójával. Gyakorlatilag lepépesítem, így látszani sem fog benne, de az íze jó, ha benne van.

  • 2009.02.18 10:42:34Magenta

    baud, a húslevesben hogy van benne, ha nem főve?

    Megint rosszul tudok valamit? :(((

  • 2009.02.18 10:51:32mazsola84

    Magenta, szerintem úgy érti, hogy kizárólag a húslevesben eszi meg a főtt répát.

    Nem tudod rosszul :)))



    OFF

    Látod, ma nem is kötekedek? :)))



    Bár tegnap nagyon felbosszantottak a férfiak úgy un bloc. És ezúton is köszönöm a szorgos kis vietnami szomszédnak, hogy ő volt az egyetlen, aki segített, hogy a rohadt hótól egyáltalán meg tudjam közelíteni a házunkat. A nagydarab hazánkfiának meg lóf.szt a seggébe, hogy 10 méterről nézte, ahogy tűsarkúban bénázok, de eszébe nem jutott volna segíteni az erős kis kezeivel.

    ON

  • 2009.02.18 11:01:32Magenta

    mazsola, igen, érezhető volt tegnap, hogy nem kóser valami, mert nem szoktál ennyire kötözködni. :)



    Örülök, hogy ma már jobb.



    Oké, így már értem a főtt répa dolgot.

  • 2009.02.18 11:03:30baudolinA

    mazsola,

    én a húslevesben szeretem, de csak ott. Pépesített formájában pedig ki tudok tőle rohanni a világból. :)

  • 2009.02.18 11:27:28dodóó

    mazsola én is így csinálom.

    Kizárólag marhahúsból.

  • 2009.02.18 11:28:30dodóó

    Örülök hogy jobb kedved van.

    Nekem is feltűnt hogy bánt valami.

  • 2009.02.18 11:33:36dodóó

    Én a húslevest úgy szoktam hogy a húsit a zöldséget egyszerre felteszem de hideg vizet engedek rá.

    Mikor forrás után leveszem a habot róla,ízesítem.Teszek bele sárga és fehér répát,zellert,karalábét,kettő gerezd fokhagymát,petrezselymet,pár szem borsocskát.

    Egy fej hagymát,de úgy hogy csak a két végét vágom le.Természetesen valamennyire leszedem a külső részt de egy kicsit hagyok rajta hogy ne essen szét.

    Meg a leves színe is szebb.

    Fedőt nem teszek rá.

    Kb:2-órát főzőm.Ha marha hús akkor 3-at is.

    Forrás után lejjebb veszem hogy ne rotyogjon.

  • 2009.02.18 11:38:02Briguci77

    Nyam-nyam gusztusos.Nálunk nagyon szeretik a tejfölös ételeket.

  • 2009.02.18 11:38:41mazsola84

    Ja, én a bolognai spagettit is ugyanígy csinálom, csak ott nem megy bele szalonna meg répa (pedig elvileg kellene), hanem helyette gombát teszek bele. Ebbe nem megy tej, hanem paradicsomlé (nem bolti, anyukám főzte). Spagetti kifőz, raguval összekever, sajttal összesüt. Ebbe kicsit több fokhagymát szoktam tenni.

    Ma pl. ez lesz a vacsi :)

  • 2009.02.18 11:43:39dodóó

    nálunk tegnap volt.



    Én ma rakott krumplit csinálok

    Miután rétegeztem a krumpli, tojás, kolbászt és a savanyú uborkát,rajta van egy nagy tejföl is beteszem a sütőbe.

    Én nagyon szeretem így.

    Az ubikat picikékre vágom.

  • 2009.02.18 11:45:01mazsola84

    dodóó, én is így csinálom, csak én teszek bele egy pici kelkáposztát is, ha van itthon.



    DE, én úgy tanultam, hogy a zöldségeket csak akkor kell belerakni, amikor a hús már nem habzik. Ha egyszerre rakok bele mindent, akkor a zöldség szarrá fő, mire a hús megpuhul nem?

    Milyen az a répa, ami 3 órát fő?

  • 2009.02.18 11:48:40mazsola84

    dodóó, a rakott krumplit én is nagyon szeretem, de én másképp csinálom.

    Az enyémben nincs kolbász (gyerekkoromban majdnem sokkot kaptam a menzán mikor megláttam, hogy kolbász van benne, én otthon csak húsmenteset ettem), ubisat még nem is hallottam.

    Én azt szeretem, ha sok benne a tojás meg a tejföl. Ez nálam azt jelenti, hogy egy nagyobb tepsibe belemegy 10 tojás és majdnem egy liter tejföl (ne szörnyülködjünk a kalóriákon, ha kérhetem).

  • 2009.02.18 11:50:21dodóó

    Igen igen én is.



    Általában furcsán néznek ha leméretek kettő nagy levelet.

  • 2009.02.18 11:54:47dodóó

    pedig nagyon fincsi ubival,mikor rétegezem kicsi olajat is csurgatok.



    Én nem szörnyülködöm a kalóriákon,mert én mindig megeszem ami jól esik.

    Férjem miatt oda figyelek hogy egymást követő nap ne legyen kétszer tészta,illetve ha az van a vacsora ne bő kenyérrel fogyjon el.(nála)

    Viszont ha jók az értékei ketten egy kiló friss kenyeret megeszünk zsírral.

    Én azt magam csinálom zsírszalonnát kisütöm és rögtön ízesítem ahogy szeressük.

  • 2009.02.18 11:58:15Nilüfer

    Mazsola, meg fogsz lepődni, de három óra alatt sem fő szét a zöldség:) de mondjuk, én a csirkeleveshez teszem a zöldséget is a hússal, a marhánál , ha tavaszi a zöldség, akkor később, de most a tavalyit beleteszem .Hideg vízzel kezdem, akkor finomabb a főtt husi..aminél még jobbat nem találtak fel..friss főtt hús, lehetőleg csontos, tormával..nyammm:)

  • 2009.02.18 12:15:13mazsola84

    Nilüfer, én imádom a húslevest (csak a marhát), szívesen és gyakran főzök, de én nem eszem csak a levét cérnametélttel :)

    Utálom a főtt zöldségeket, meg a főtt húsért sem vagyok oda.

    Ja és én is hideg vízben teszem oda természetesen. Ami egy 8 lieteres fazéknál azért időben nem semmi, amíg elkezd forrni.

  • 2009.02.18 12:16:14mazsola84

    dodóó, én is csurgatok közé olajat. Az ubit továbbra is inkább mellé eszem :)

  • 2009.02.18 12:41:12baudolinA

    Kell rakott krumpli baudolinA módra? :)

  • 2009.02.18 12:45:27mazsola84

    kell

  • 2009.02.18 12:56:59dusimama

    Sziasztok Mindenkinek!

    Mesianyunak vagyok a jó édes anyja!

    Büszke vagyok a kislányomra. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan olvassátok a rovatát (...én márcsak ilyen régi szavakat használok.)!

    Minden jót Mindenkinek, és még a nap is kisütött!

  • 2009.02.18 13:43:15dodóó

    mazsola,én is levet eszek cérnametéltel.

    Illetve szeretem a gríz nokedlit is.



    Nilüfer nálam sem fő szét.

  • 2009.02.18 14:15:25Nilüfer

    Dusimama, szia:) Én is régimódi vagyok egy kicsit/sokmindenben/, :)



    Főzni JÓÓÓÓÓÓ!



    Dodó, a legjobb az anyukám által kézzel készített zabszem a húslevesbe, utána kézi csiga, utána a cérnametélt..ezt követően mindegy:)



    Anyukám egészen miniatűr zabszemet tud vágni, és a csiga is nagyon apró, ja és olyanra nyújtja a tésztát, hogy áttetsző..kár, hogy ezt már senki sem tudja:((((Én sem:(



    A legeslegeselegjobb a disznótoron a friss csontos húsból a húsleves,bár -állítólag-egészségtelen....azzal csak az igazi házi tyúkleves vetekszik, de a tyúkhús nem veszi fel a versenyt a friss csontos hússal-vagy húsos csonttal:DDDD

  • 2009.02.18 17:27:03dodóó

    Én is szoktam tyúkhús levest csinálni,úgy hogy megkopasztom a tyúkot.

  • 2009.02.18 18:54:39undokmano

    Mazsola. Végül a férjem eldöntötte, hogy akkor neki a Te recepted tetszik, és megcsináltuk. Mivel nem írtál konkrét mennyiségeket, ezért érzésre csináltuk. Nagyon finom!! :)

  • 2009.02.18 20:48:41baudolinA

    Rakott pityóka (mert nálunkfelé így híjják a krumplit)



    Héjában főtt krumplit felkarikázok, a tepsit kikenem egy kevés zsírral. Erre jön egy réteg krumpli, rá a főtt tojás, amit előzőleg a reszelő kisebb lyukán lereszeltem (így nem annyira fullasztó). A tojást sózom-borsozom, majd egy adag tejföllel megkenem, erre jön egy maroknyi reszelt sajt, végül zöldpetrezselyem vagy őrölt szerecsendió. Folytatom a rétegezést, a legtetejére reszelt sajt jut, rá néhány vajforgács.



    A szerecsendiót egyébként mindenféle krumplis ételbe, valamint a padlizsánkrémbe is lehet használni, nagyon fincsi fűszer.

  • 2009.02.18 21:00:44monsterwoman1

    Jól hangzik, baud.Hogy ez a reszelt tojás miért nem jutot eddig eszembe?

    A szdióból pedig én a húslevesbe is teszek.

  • 2009.02.18 21:28:53malkavitamin ventrueknak

    Húslevesbe szerecsendióvirág és némi sáfrány nagyon jól jön...:) A rakott krumplit én is körülbelül így csinálom, a tojást mondjuk én kockázom, és néha borsikafűvel és kakukkfűvel pirított gombával szórok plusz réteget a végére. A szerecsendió a legtöbb sajtos ételhez megy, goudával, chesterrel, pár camambertfélével is jó:) sajtleveshez nyami...

  • 2009.02.18 21:32:30malkavitamin ventrueknak

    A lasagnéhez meg egy apróság; én úgy tanultam, a raguba a tej előtt egy-két szem csillagánizs megy, amit kiveszek, mielőtt berétegezném. Eszméletlenül finom:) bár nem tudom, mennyire eredeti, a csaj olasz volt, bár elég fura lélek... és japán kajákat is eszméletlenül finoman csinált.

  • 2009.02.19 07:27:59dusimama

    Sziasztok!

    Ennyi jó ötlet! Még kedvet kapok a főzéshez. Bár egy személyre nem vezetünk háztartást. Pedig tésztát is tudok gyúrni. De hát tájm iz máni, ahogy az angol mondaná. Talán majd ha nyugdíjas leszek. Ha megérem...

    Szép napot mindenkinek! Futi-futi a konyhába!

  • 2009.02.19 08:22:59mazsola84

    undokmano!

    A lasagnét csináltátok meg (mert ott írtam mértékegységeket)?

    Nagyon örülök, hogy ízlett!

    Tényleg tisztára jó kedvem lett tőle :)))

  • 2009.02.19 12:24:24QWERT

    2009.02.17 14:03:44 mazsola84



    Nekem pl. nem jutna eszembe és valszeg elkezdenék a neten túrni.



    (Az meg más kérdés, h utálom a gombát:) )

  • 2009.02.19 12:39:42Nilüfer

    Főzésügyben a netet túrni megéri..annyi főzős blog van, hogy ihaj:)



    Ott pl. a füszer és lélek..onnan kiindulva meg határ a csillagos ég.Én bizony túrom, és sok jó kaját leltem:)

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta