SZÜLŐSÉG

Szerinted is jó befektetés egy gyerek? És kettő?

2009. január 16., péntek 14:00

Nézem, ahogy R.E. döbbent arccal nézi a nyugdíjpénztári egyenlegét. A tőzsdeárfolyamok a béka feneke alatt. A lakáshitelünk törlesztőrészlete emelkedik, nemcsak a frank árfolyama, hanem a frankban kimért törlesztőrészlet is harmadával nőtt, miközben a svájci alapkamat sosem volt ilyen alacsony. S ez még csak annyi, hogy hurrá, van hol lakni. És mi lesz később? Mi lesz a gyerekkel, a lakásával, a sulijával? Kérdezhetek egy gonoszat? Megéri gyereket szülni?Mert hát egyszer majd, akiről sokáig gondoskodunk, valamikor a távoli jövőben kiás minket a hó alól, vesz egy rúd kolbászt és hónap végén befizeti a lemaradt villanyszámlát. És ezen senki nem fog fennakadni, sőt, minden előzetes várakozással ellentétben nem lesz ciki szülőként a gyerektől elfogadni bármilyen segítséget is. Hamarosan rájövünk, hogy a világ, amiben élünk, cölöpökkel van kitámasztva és egy kósza szellőtől is bedőlhet. Most ugyan minden Kedves Olvasó úgy látja magát öregkorában, ahogy az M0-ás mellett egy plakáton: ősz fejjel, vidáman gyalogolva a homokos tengerparton, természetesen fehér ruhában, de a valóság be fogja bizonyítani, hogy ez jóval kevesebbeknek fog összejönni, mint gondolnánk. 

A nagy átlagnak nem fog menni ugyanis, hogy lakást vegyen a gyerekeknek, ahogy a nagy tervekben szerepelni szoktak a dolgok, mert nagyjából a nyugdíjig fogja fizetni a saját lakásának a hitelét. Is. És még két másik hitelt. Az sem is biztos, hogy kell annak a gyereknek egy lakás, lehet, hogy elég, ha kitaníttatjuk, bár a tandíj sem lesz két fillér, örüljünk neki, ha az menni fog, ha már a nagy tervekről beszélünk. A legtöbben azonban majd csak egyheti kaját fognak tudni csomagolni Pityunak a koleszba, hogy legalább egyen valamit, mert vagy tanul szegény, vagy kisegít valahol, hogy legyen pénze, valamennyi legalább is. Persze ettől nem lesz a gyereknek semmi baja, még akkor sem, ha mi történetesen nem így akartuk, hogy alakuljon a dolog. Valahogy mi is eljutottunk idáig, csak hát megrekedtünk. Az pedig, hogy mi pont azért güriztünk, hogy neki már ne az alapvető létfenntartásáért kelljen talpalnia, másodlagos, ugyanis egyelőre majd még mi is azért fogunk hajtani, hogy legyen hús a húslevesben. S hogy generációk óta toljuk ezt a „majd a gyerekünknek más lesz legalább” életérzést, elhanyagolható mellékes.

Hogy mi illik és mi nem, az már külön történet. S hogy szégyelljük-e magunkat, amikor csak háromhavonta tudunk adni kétezret a gyereknek, amiből maximum egyszer viszi el a barátnőjét moziba (szigorúan pattogatott kukorica nélkül), míg mi nem fizettünk ezért szemétdíjat? Nem tudni, ízlés dolga. Hogy valóban szülői kötelesség a gyereket élete végéig zsebben támogatni? Erő felett? Ki tudja. Az ugyanis nem téma, ha van miből tolni a piros biciklit, bár bizonyos nevelési irányzatok abban az esetben sem mindig támogatják, hogy az utód ne ismerje meg az élet árnyékosabb oldalát (hogy legyen minek örülnie majd), lehet, hogy tanulnunk kéne tőlük.

Azt persze tudjuk, hogy anyáink közül csak kevesen nyitották nagyra a fülüket, amikor valaki azt mondta nekik: „közel sem biztos, hogy Állam Bácsi majd ellát téged öreg korodra hiánytalanul”. Nekünk is mondják, de hát mondhatják, ugyanis sokkal fontosabb még mindig a plazmatévé, mint mondjuk havi fix a nyugdíjalapba. Ugyanis nem lesz megfelelő nyugdíjunk. És ahogy most áll, megtakarításunk sem. Egyedül gyerekünk lesz, no meg unokánk, akinek mi sem fogunk tudni többet dugni a zsebébe, mint egy zacskó selyemcukrot.

Megkérdezem tehát megint, hogy befektetés-e gyereket szülni? S mielőtt a nevelési tanácsadók összeborzolnák a szemöldöküket és pszichológiai síkra terelnék a témát, nyugodtan tárjuk szét a karunkat, hadd hulljon eközben a földre a Népszabadság, a Magyar Nemzet, vagy a Kiskegyed, s valljuk be önmagunknak: Az egyetlen valódi befektetésünk a Gyerek. S míg régen természetes volt, hogy a szegény legény hazatért és együtt éltek boldogan az öregekkel, az aranytojást tojó tyúkkal, meg a szépséges mátkával, addig ma (és majd holnap is) megpróbálunk úgy csinálni, mintha megoldható lenne a gyerekek támogatása nélkül is az élet. S miközben a hónap utolsó ötezresét tartogatjuk 15-én, remegő kézzel motyogjuk: Felborult világban élünk. Pedig nem történt semmi, csak mi álltunk tótágast…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.16 21:20:49Magenta

  Nilüfer, kb. ugyanezzel tudnám megindokolni, miért akartam gyereket: CSAK. :)

 • 2009.01.16 21:20:59csutkababa

  Nekem úgy lett lakásom, hogy ösztöndíjat írtam alá az egyetemen. Tudtam, hogy lesz lakás, lesz állás,de oda kell mennem, ahova küldenek,azt a munkát kell végeznem, amit mondanak.Így vállalhattunk két gyereket.

  De a sürgősségi munka az életem.

 • 2009.01.16 21:22:42Scrabantia

  Bocsi a gyanusításért, csak már unom, hogy heti 3-szor hív fel vmelyik, hogy ajánlottak, h vegyek fel hitelt... Az nem érdekli őket, hogy nem akarok, mert hála az égnek semmi szükségem rá, de akkor meg tegyem ebbe meg abba...pfu...

 • 2009.01.16 21:25:23ditakai

  engem még egyszer sem találtak meg ilyesmivel a titkosított telefonszámomon :-)

 • 2009.01.16 21:28:37Magenta

  ditakai, az én számom is titkosítva van, mégis megtalálnak. :(((  De igen gyorsan és határozottan tudok nemet mondani és elköszönni. :)

 • 2009.01.16 21:28:49hinta-palinta

  Scrabantia, ne merj szerencsétlennek nevezni. Elég bajom van nélküled is. • 2009.01.16 21:29:08Magenta

  Scrabantia, semmi gond. :)

 • 2009.01.16 21:31:09AncsiPancsi

  baudolinA  Addig amig ki nem költöztünk én is úgy gondoltam inkább nyögjem a sajátomat 20 évig.  Kijöttem és ez a szemléletem az itteni gondolkodásmód hatására megválltozott.

  Itt nem nyomja az emberek vállát a lakáskölcsön ,mert eddig annyira drágák az ingatlanok,hogy mindenki inkább bérel.

  És nem magánszemélytől,hanem bejelentett cégen keresztűl.

  Otthon valyon miért nem lehetne ezt megvalósítani?  Tudomásul kell venni égbe szöktek az ingatlanárak.

  Jobb megoldás ez szerintem,mint hogy elárverezzék a fejük fölül a lakást 5-10 év múlva aprópénzért.

  És a tulaj sem játszhatna a bérlővel kénye -kedvére.

 • 2009.01.16 21:34:25dodóó

  viszont minden másban nincs jobb a világon a gyereknél, még akkor sem, ha néha úgy végnám fültövön, hogy a fal adja a másikat:DDDDDD

  Akkor más is érez így?? • 2009.01.16 21:35:00wish73

  Subb, messze jobban éltek, mint az átlag, ha már így a felsorolás végén rákérdeztél.

  általában hasonló anyagi helyzetű emberek járnak össze, nagyjából a lakókörnyezet is sejtet vmit, tehát simán hiheted egy jó környéken, hasonló pénztárcájú baráti családok alapján, h ti vagytok az átlag. sjanos nem, pedig télleg semmi extra nem kén e, h legyen ebben.

  bár hozzáteszem, kiba szemétség, h az embernem magán nyugdíjpénztárba kell perkálni ahhoz, h vénségére megéljen. ha egy minimálbéres vállalkozó teszi ezt, ok. de egy teljes fizetéséből korrekten adózó, járulékokat fizető ember miért kell, h még ezen felül spóroljon????  Pszt!

  neked van gyereked? be ne vedd az ismerősöd hülyeségét.

  eljön az az idő, amikor belépőt kell utána fizetni a programokra, mert ki van ez találva, addig van ingyen, amíg úgysem érdekli, max. viszed, mert nincs hova tenni. bármilyen hétvégi gyerekprg ezres nagyságrend a családnak.

  soroljam, mibe van egy ovis gyerek? benti szandál, udvari cucc, udvari cipő-évszaknak megfelelően-és ez jellemzően nem az, amiben amúgy is jár, hanem pluszban kell megvenni.

  csoportpénz, ábrázoláspénz, kiránduláspénz, zenekuckó, kori, tisztasági csomag. ezeken felül jön, ha praktikusan szeretnéd, h nem fulladjon bele a balatonba, vagyis beíratod úszni. aztán jön a suli-tankönyvek, tanszerek, sport, korrepetálás, ha vmi nem megy, nyelvtanulás, ezekre hozni-vinni-benzin vagy bkv jegyek. kajapénzt nem írom, mert otthon többe van a kajálása, mint a közétkeztetésben, de tény, h havi 12 a két lányom kajája, de van olyan kerület, ahol ennyiért egy gyerek tudna kajálni, mert az önkormányzat egy kanyit nem tesz hozzá és 500 ft felett van a napi koszt. tuti maradt ki a felsorolásból, és persze minimálprogramot is ki lehet tűzni célul-vagyis éhen ne haljunk, meg ne fagyjunk. csak vajon az kinek jó?

  szóval ez még nem a menő cuccos, mobil feltöltős, mp3-as, bulizós, nyelvvizsgára, jogsira, egyetemre készülő időszak, csak egy ovis és egy alsós gyerek egy jól ellátott kerületben.

  kíváncsi lennék az ismerősöd arcára 5 év múlva, 10 év múlva... • 2009.01.16 21:35:40baudolinA

  AncsiPancsi,

  így van, szabályozni kellene.  dodóó,

  én az unokahúgaimmal kapcsolatban is érzek néha így. Úgyhogy simán el tudom képzelni ugyanezt egy anyában. :)

 • 2009.01.16 21:43:28dodóó

  Nekünk lehetőségünk lesz rá hogy egy szobás lakást vásároljunk a gyereknek egy kis városban.

  3 millió ft.

  Úgy gondoljuk belevágunk és kiadjuk albérletbe.

  Ebből a városkából sokan el költöznek ezt a polgármester kezdeményezte.

 • 2009.01.16 21:44:32csutkababa

  Dodóó

  3 milka egy egyszobás lakás??????

  Hooool???

 • 2009.01.16 21:44:59csutkababa

  Városomban 35-nm-es 1 szobás 6-7 milla!

 • 2009.01.16 21:47:03Subbantósdi

  Subb, messze jobban éltek, mint az átlag, ha már így a felsorolás végén rákérdeztél.

  Wish73: :oO

 • 2009.01.16 21:47:22Magenta

  dodóó, én inkább úgy kérdezném, van, aki időnként nem így érez? :))

  Az más dolog, hogy nem tesszük meg.

 • 2009.01.16 21:52:17csutkababa

  Jövedelmem arra elég, hogy a számlákat kifizessem, és együnk,nem nagyon van tartalék.

  Kedvezményes hivatásos lakáshitel, és kocsihitel.Az utóbbi igen húzós.

  Igen,Subb, jobban éltek.

 • 2009.01.16 21:59:35Magenta

  csutkababa, Baranyában nem olyan drágák a lakások, mint itt Pest megyében.

  Nálunk egy 35 nm-s másfeles panel 8 és fél. :(  Subbantósdi, szerintem is jobban éltek, mint az átlag.

 • 2009.01.16 22:06:50dodóó

  Siklós,Komló,Harkány,Pécsvárad.

  4m-ig bezárólag vannak 1.5szobásak.

 • 2009.01.16 22:07:23dodóó

  Pécsen drága .

  Ott a másfeles 6.6 7.2-nél kezdődik.

  egy jobb állapotú 2.5-ért akár9-12milliót is elkérnek.

 • 2009.01.16 22:08:27csutkababa

  Egyébként a lányoknak kicsikoruk óta egy életbiztosítási kötvényt gyűjtögetünk, az exem és én is. 18 éves futamidő után vehető fel. Nem túl sok, de talán egy lyuk beugrójának felére elég lesz:-(

 • 2009.01.16 22:09:00ditakai

  Subi

  tény, hogy amit leírtál, annak illene meglenni a "normális polgári léthez", de nagyon tévedsz, ha úgy gondolod, hogy ez a mai Mo-n akárcsak az értelmiségi családokban alapvetés lenne - nemhogy az alacsonyabb végzettségűek körében....

 • 2009.01.16 22:09:42csutkababa

  Dodóó

  Aha, értem.rossz helyen lakom:-(

 • 2009.01.16 22:13:54Magenta

  dodóó, be kellett volna szállnotok a siklósi lottóba, hallottál róla?

 • 2009.01.16 22:16:44dodóó

  De vedd figyelembe hogy Siklósról a havi bérlet 16ezer.

  A PÉcsi 6000ft.

  Férjem kocsival jár 1500ft naponta.  Én azért tanulok állandóan hogy legyen diákom.

  Mi ezt nem vettük figyelembe.

  Ha kettő millióval töbet veszünk fel akkor is ennyire jövünk de Pécsen lakunk.  Jelenleg 4millió szabad felhasználásúra 42000ft

  Lakásvásárlási hitel 3.6millió 30ezer.

 • 2009.01.16 22:18:30dodóó

  lottó??

 • 2009.01.16 22:23:33Magenta

  Van egy ház a piacnál, amit felépítettek és azóta árulnak.

  Nem tudták eladni, kitalálta a tulaj, hogy elad "lottókat", darabját 25000 forintért (asszem 1000 darabot) és kisorsolja.  Leírtál négy várost, melyikben laktok?

 • 2009.01.17 06:41:54Subbantósdi

  ditakai: azt hiszem, igazad van. Sajnos. És az a baj, hogy mi semmivel sem vagyunk jobbak, mint azok, akiknek ez normális végzettség és munka mellett nem adatott meg. Ja és persze ezt akár egyik napról a másikra is lassanként elvesztheted, nagyon kevés kell ehhez. Pl. nálunk, ha a férjem elveszti az állását és tartósan nem talál vagy csak kevesebb pénzért, akkor lehet, hogy már bizonyos dolgokból vissza kell venni. :o(

 • 2009.01.17 07:31:45undokmano

  Bele-beleolvasva a felntiekbe erősen elgondolkodtam. Nem az anyagiak miatt vállaltunk gyereket, gyerekeket. Első oerctől kezdve 2 gyereket terveztünk felnevelni. Tudtuk, hogy esetleg kicsit húzósabb lesz, mint gondoljuk, ha mégsem megy hagyományos úton a gyerekgyártás és igénybe kell venni vmilyen inszem vagy lombik ejárást. Aztán végül spontán sikerültek a bébik.

  Ha első perctől kezdve azzal foglalkozom, hogy mibe kerül a megcsinálástól egy gyerek, akkor azt mondom, köszi, nem kérem. De ha azt nézem, nem élünk olyan szinten szarul, bár egyenlőre a kettő gyerkőcből még csak egy van kint. Vidéken élünk, albérlünk, tavasztól építkezünk, ennek jelzáloga van frankban, nekem életbizotsítás minden hónapban és úgy döntöttem, hogy legkésőbb amikor visszamegyek a második baba után melózni, elkezdek a gyerekeknek is félrepakolni (egyéb okokból kifolyólag eddig nem történt meg). Nem élünk luxuséletet, de nem nyomorgunk. Én bízom abban, hogy lesz jobb, de nem idegeskedek a holnapon.

  És ha visszamehetnék 4 évet az időben, akkor is azt mondom, hogy kell a gyerek.  A környezetem azt mondta, hogy előbb legyen lakás, kocsi, tartalék mittomén, és majd akkor. Ha rájuk hallgatok, lehet, még 60 évesen sem lenne gyerekem.

 • 2009.01.17 12:02:32dodóó

  Magenta!  Azt nem írom le.  Nem tudom hogy áll a ház sorsa.Hallottam róla.

  Így már beugrott.  Undokmanó ha erre vártam volna nekem is csak 60 körül lenne, illetve akkor meg már nem.

  Én mindig teszek félre a kislánynak,százasokat.

  Nagyon jól szokott jönni mikor kell valamire és kiderül csak a felét kell hozzárakni.  t • 2009.01.17 20:27:43Norx

  "Miért kell téglalakás?És nincs elérhető bérlakásprogram, a munkavállaló röghöz van kötve.

  USA-ban ha áthelyezik, odébb megy 800 km-rel, és bérel másik házat, úgy tudom."

  Ha meg jön egy kis szél, hogy mi marad az amerikai házakból, lásd a híradóban.

 • 2009.01.18 14:05:24kancellar

  A férjemet karácsony előtt rúgták ki. Idén szerettük volna hogy újra teherbe eshessek, Ezek után hogy? Idén már biztos nem vállalunk gyereket.

  Igen sajnos a mai világban azért el kell gondolkodni, hogy miből fogom felnevelni a gyereket és akkor ott még nem tartok, hogy lakást neki, mert előbb tanuljon, nem feltétlen egyetemet.

  Régebben amikor anyámék vállaltak minket, kevésbé volt ez pénzkérdés. Ma már nincs ingyenes oktatás, mert még a testvérek sem tudják egymás méregdrága tankönyveit hazsnálni stb. Próbáljuk majd arra nevelni a most még egy gyermeket, hogy nem kell márkás stb. de azért biztos lesz egy két rázós helyzet, amikor nem tudom majd, hogy melyik ujjam harapjam.

 • 2009.01.18 15:12:10asdfg123

  Attól hogy egy gyereknek néha nemet kell mondani, mert nem tudsz mindent megvenni ami a kortársainak van, nem dől össze a világ.

  Megtanulja értékelni ami van, és hamar megtanul megdolgozni mindenért amit szeretne.

  Saját tapasztalat. Csóró voltam nagyon sokáig, most van jó állásom, lakásom, de nem veszek plazmatv-t, nem veszek új kocsit, új ruhát meg új bútort meg akkor amikor a régi már nagyon gáz.. Nem hiszek az "eldobható világban".

  A gyereknél egy valamire érdemes igazán figyelni: taníttatás, akkor később megállja a helyét.

 • 2009.01.18 18:47:27pomme-pomme

  Miért kell a gyereknek lakást venni???

 • 2009.01.18 20:32:48Vakmacska

  Mobilitás...hááát nekem nem hiányzik.

  Nem tudok eleget az USA-ról hogy ott épp hogy megy ez, de személy szerint én nem szeretném a gyerekkortól meglévő barátaimat alkalmi vacsoravendégekre cserélni.

  Inkább éltem anyámmal majd 40 évet és ma is minden másnap legalább átjárkálunk egymáshoz, minthogy csak skype-on csevegjünk egymástól 250 vagy 25000 km-re. Inkább ismerem ki a lakókörnyezetemet az utsó szögig, minthogy kétévente tanuljam újra hol lehet normális húst kapni, mennyire megbízható a busz és van-e normális gyerekorvos. A házat ugyan kissé elméreteztük (bedőlt ugye a 3 generációs modell), de az elmúlt 10 évben kétszer költöztem, azelőtt harminc évig egyszer se, és a jövőben is maximum kétszer lennék hajlandó. A saját bútoraimat akarom, a saját málnabokromat, a saját mikrokörnyezetemet, lehet hogy túlhaladott felfogás, de már nem hiszem hogy másképpen akarnám a hátralévő éveimben.

  Tapasztalatszerzés külföldön, remek. Tanulás másik városban, szintén. De nem azzal tölteni feltétlenül egy életet, hogy ide-oda hencsergünk és sehol se vagyunk otthon. Nem azokról a ritka teremtményekről beszélek, akik sok vagy minden helyen otthon vannak...de engem még akkor is taszít, hogy van ország, ahol az elhunytak sírjához egy évben legtöbbször egyszer se megy ki hozzátartozó. Valami átléphetetlen örökség miatt ezek valahogy zavarnak. Nem elítélem, hanem valami más.

 • 2009.01.18 21:47:01soci

  Mi sem kaptunk lakást. Kaptam a szüleimtől 2 millát, ez volt a hozomány. Férjemnek egy egy éves lakáskasszája volt, amit ő fizetett. Szüleitől sem akkor, sem azóta semmit sem kaptunk. De én nagyon hálás voltam, eszünkbe sem jutott, hogy elégedetlenkedjünk vagy ilyesmi. És ugyan kínlódás, de tul.képpen nagyon jó érzés, hogy most amink van, mi teremtettük elő. Én sem tervezem a gyerekeim feneke alá tolni a kocsit/lakást. Inkább a tanulásukat fogom maximálisan támogatni, hogy utána jól tudjanak elhelyezkedni, és meg tudják teremteni az egzisztenciájukat.

 • 2009.01.18 21:50:55dodóó

  Én pedig azon leszek hogy a lehető legtöbbet tudjam neki adni.  Az én anyukám erőn felül dolgozik,a pénzt ami marad neki nagyon beossza,mert nekünk segít a lakás törlesztését fizetni.

 • 2009.01.18 21:55:52baudolinA

  Hozomány? Még van ilyen? Holtkomolyan kérdezem.

 • 2009.01.18 22:08:10dodóó

  Van.Esetleg másképp hívják.  Mikor mi albérletbe költöztünk,mi is kaptunk étkészletet ágyneműt,evőezközöket stb...

 • 2009.01.18 22:18:38baudolinA

  dodóó,

  értem. Na, akkor én ebből kimaradtam. Bár a nagyobbik testvéreimnél volt ilyesmi.

 • 2009.01.18 22:25:17csutkababa

  Okoska

  Nem biztos, hogy aki "bevágja" a szülőt egy otthonba, az önző gazember.

  Lehet, hogy a szülő sem kívánja a gyerekétől, hogy haláláig ápolja, ellássa, közben a saját életét nem élheti igazán. Meg hol ápolja, ha van 50 nm? Vagy 200 km-re laknak egymástól?  Az tuti, ha én megöregszem /ha megérem/, nem leszek kolonc a gyerekeim nyakán.Nem kérték, hogy megszülessenek,nem tartoznak nekem semmivel, éljék a saját életüket.

 • 2009.01.18 22:27:21csutkababa

  Hozomány:-)

  Kaptam ágyneműt,konyharuhát,étkészletet, évekig gyűjtögették anyuék. Nagyon jól jött.

  Lakásban nem tudott egyik család sem segíteni,ezért vállaltam ösztöndíjat, mert tudtam, hogy így lesz állás és lakás, bár oda kell mennem, ahová vezényelnek.

 • 2009.01.18 22:40:36soci

  Mi is ösztöndíjjal oldottuk meg, ráadásul külföldön, tök jó volt így, teljesen magunk alakítottuk ki a kis életünket, senki sem szólt bele stb.

 • 2009.01.18 23:28:10csutkababa

  Én sem bántam meg, az első pillanattól önállóan dolgozhattam, nem egy kórház harmincadik segédorvosaként...  Sokat lehet ám így tanulni.  És én anyóstól költöztem az első "saját" lakásba, az volt maga a mennyország.hu:-)))

  4 év anyóssal. hmmm...

 • 2009.01.19 06:57:20undokmano

  Na most kicsit felhúztam magam. Nem nagyon van időm híradót nézni, meg mostanság olvasni sem mindig vagyok képes a híreket, és a fél7es hírekben hallottam, hogy el akarják venni a családi pótlékot. Jaj, de nem mindenkitől ám, csak azoktól, akiknek magas a jövedelmük, nehogy valami probléma legyen ott, ahol kevés a bevétel.

  Tudom, hogy relative nem sok zsé, de mondjuk nekünk hiányozna a kasszából. :( És nem a luxus miatt, mert ahol tizenezer vagy huszonezer forint tényleg hiányozna, mint mondjuk nálunk, pedig mi még a ksh szerint örülhetünk, mert jajdemilyen jól keresünk még így is, hogy egyikünk "otthon ül és unatkozik gyereknevelés címén", én erőteljesen gondolkodom minden hónapban, hova sakkozzak a számlákkal, főleg a téli hónapokban, szóval nem valószínű, hogy nagyon luxus dolgokra hajtunk belőle. Nem veszek márkás cuccokat, próbálok odafigyelni arra, hogy a családom normális kaját egyen, hogy legyen itthon gyümölcs, tiszta ruha stb. Középkategóriás árú tisztítószereket veszek, amik árban és minőségben is rendben vannak, és nem jön ki tőle a gyerekem ekcémája. És arra gondoltam, hogy mi van azokkal, akik hasonló adottságokkal mondjuk egy tejfehérje allergiás vagy mondjuk lisztérzékeny gyereket nevelnek. Akinek nem lökheti oda az olcsóbb natúrjoghurtot, vagy a bolti felbarna kenyeret. És biztos vagyok benne, hogy ahogy van korrupt közszolga, úgy van hasonló adottságú vállalkozó, és abban is, hogy vannak még olyan barmok, mint mondjuk mi, akik nem vállalnak feketemunkát és rendben van az adó és tb fizetésük. Hát most nagyon háborgok.

  Bocs, ha valakit megsértettem, nem akartam, nem ez volt a szándékom, de elképedtem, hogy megint azokon húzzák meg a nadrágszíjat, akiken nagyon nem kéne. :(

 • 2009.01.19 10:09:23baudolinA

  Engem eleinte bántott, hogy másnak jutott, s nekem nem. De nem szóltam soha semmit, még csak utalást sem tettem rá. Aztán rájöttem, hogy nagyon jó dolog a sajátodat megkeresni, habár három évig összesen öt tányérunk volt. :)  csutkababa,

  4 év anyóssal, nem irigyellek. Az "enyém" ugyan tényleg egy földre szállt angyal meg minden, de a párom kivételével én senkivel sem tudnék évekig egy házban élni. Már ha nem muszáj...

 • 2009.01.19 10:50:36Magenta

  baud, de neked a természeted passzol a külsődhöz: angyal vagy. :)  Amúgy a lányom pont ilyen, soha nem követelőzik, sőt! Soha nem hallottam még tőle, hogy ciki a nem márkás farmer/cipő/akármi, hogy "bezzeg a Julcsa, Marcsa így meg úgy".

  Mi meg pont ezért igyekszünk mindent megadni neki.  Mert én tudom, mire vágyik, ő meg - mivel be van vonva a pénzügyekbe - tudja, hogy mikor mi a "luxus".

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta