SZÜLŐSÉG

Süss mézes bábokat a karácsonyfára!

2008. december 20., szombat 10:50

Karácsonyhoz közeledve mit is készíthetne egy anya a gyerekével, mint mézeskalácsot?



Mesianyu nevű olvasónk megosztja a Poronty olvasóival mézes bábreceptjét, amelyhez a hozzávalókon kívül két-három óra szabadidő szükséges, viszont lesz egy nagy rakás illatos mézeskalács és még a karácsonyfára is jut belőle.


 


Mézes báb
Hozzávalók:

- 1 kg liszt
- 50 dkg méz /jó spájz mélyéről előkotort beikrásodott is!/
- 30 dkg cukor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 3-4 dkg fűszerkeverék: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendióvirág vagy szerecsendió ízlés szerinti arányban /én fahéjból rakok többet/
- 3 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 20 dkg Rama

A mézet melegítsük fel vízfürdőben /NE forrjon!!!/ olvasszuk el benne a Ramát. Majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval, ha törik egy-két kanál tejfölt adjunk hozzá, 1 órát pihentessük. /Hűtőben 1 hétig is eláll a tészta./ Nyújtsuk, szaggassunk tetszőleges formákat belőle, tegyük margarinnal kikent tepsibe, a tetejét tojással kenjük meg. Erős lángon süssük. Figyelem, gyorsan sül! Még forrón szedjük ki a tepsiből, és hagyjuk kihűlni.

Tojáshab dísz: 1 tojásfehérjéhez adjunk 12 dkg porcukor, verjük habbá. Díszítés után teregessük szét és hagyjuk egy napot száradni. Fém dobozba téve pár nap alatt megpuhul és sokáig eláll. Akár karácsonyfadísznek is használható. A fenti hozzávalókból nagy adag készíthető, körülbelül 2-3 órát szoktam szöszölni vele, mire mind elkészül.

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.12.20 11:21:54Subbantósdi

    Jaj, de aranyosak! Nekem sajnos nem lenne ilyen kis szépségekhez kézügyességem, de a képtő mindjárt vidámabb kedvem lett! :o)

  • 2008.12.20 11:23:01Subbantósdi

    Ha lehetne ilyeneket "nagykereskedelmi mennyiségben" venni valahol, azaz mesianyu "gyártana" ilyeneket, vagy bárki, én szívesen vennék ám. :o)

  • 2008.12.20 12:51:35Vakmacska

    Tényleg, a formák honnan?



    Én már annak is örülnék, ha az enyémről valaki rögtön felismerné hogy az a kutya, nem a fenyőfa...:-DDD

  • 2008.12.20 13:24:29Békanőci

    Nagyon jó! :)

    Eszkimó és szánhúzó mézeskalácsot még nem láttam, kerekedik is a szemem úgy tetszik! 8)

    Hogyan csináltál szürke tojáshabot?



    Hasonló, de mégis más: narancsszeleteket szeretnék szárítani a karácsonyfára de tuti, hogy a lányom a radiátorról fél perc alatt lepakolná.

    Mit tudtok arról, hogy sütőben lehet-e szárítani? Ha igen, akkor hogyan(idő+hőfok+ilyesmi...)?

  • 2008.12.20 14:29:05szövetszöcske

    www.perpetualkid.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=1402

  • 2008.12.20 14:38:14Pearl.79

    2008.12.20 13:24:29 Békanőci

    A tojáshabot különböző mennyiségű igazi kakaóval és instant kávéval lehet színezni.

    Bár én úgy tudom, hogy a tojásfehérjét nem habosítjuk, 1 fehérjéhez kb. 20 dkg porcikor kell.

  • 2008.12.20 15:41:28Edinbogyo

    Jaj de jo!

  • 2008.12.20 15:54:49Pandi

    Mesianyu, nem mondod, hogy a fotón lévőket is te csináltad!:)

    Ha igen, akkor nagyon ügyes vagy és rendelnék is belőlük, mert én még a muffinoknál tartok édesség témakörben (és ahogy Subi is írta, a kézügyességem alapján sosem jutnék el idáig).:)))



    Békanőci, szerintem biztosan lehet, 50-60 fokon, légkeveréssel, miért ne? De ez csak tipp, sosem próbáltam még.:)

  • 2008.12.20 17:14:36hallohallo

    százforintos boltokban lehet időnként vicces kiszúrókat kapni, nagyon olcsón, (csak az a kár, hogy csomagban, így van nekem már 6 db szív alakú meg holdacska, az bezzeg minden csomagban kötelező jelleggel van), legutóbb pedig a rossmannban volt akciósan 999 ft egy nagy tepsi 22 süteménykiszúróval. made in china, az egyik formán két napig gondolkodott a család, hogy mi lehet. nem jöttünk rá. a többi viszont vicces.

    a kika drágább ugyan (250-400 ft/db), de ott is lehet extrább formákat találni, pálmafa, kisvonat, stb.

  • 2008.12.20 20:17:25mesianyu

    A képen látható sütik nem az enyémek. Idén családi okok miatt majdnem elmaradt a mézes sütés de egy nem várt segítségnek köszönhetően mégis sikerült az akció, csak a fényképeket már későn küldtem be.



    Pearl.79 ha nem habosítják a tojásfehérjét nem lesz ilyen szép fehér és szerintem egy takony állagú massza marad.

  • 2008.12.20 22:38:14Dortje

    Én máshonnan vettem a receptet, de ugyanez, csak én fele adagot gyártottam le. Az is 2 tepsi lett. Egy fél napot pihentettük, aztán sütöttem.



    de a díszítés nekem is elég gagyi lett. A végén már meguntam és csak cikk-cakkban csíkoztam. Az legalább kinéz valahogy, mert az ábráim max. Rorschach tesznek lennének jók...

  • 2008.12.20 23:05:40Melizandh3p543

    Üdvözlök mindenkit, új vagyok itt!



    Miért lehet az, hogy az én cukros tojáshabos diszítéseim nem száradnak ki, ragadósak maradnak, összeesnek? Pedig láttam olyan szépeket..:((

  • 2008.12.20 23:46:00Békanőci

    Köszi a tippeket, akkor megpróbálom sütőben szárítani a narancsot.

    Majd élménybeszámolok. :)

  • 2008.12.21 07:37:21Pearl.79

    2008.12.20 20:17:25 mesianyu

    Évek óta sütök mézest és gyönyörű fehér habosítás nélkül is. Lázár Júlia mézeskalács és tojás festő mestertől tanultuk édesanyámmal még évekkel ezelőtt.

  • 2008.12.21 07:38:47Pearl.79

    2008.12.20 23:05:40 Melizandh3p543

    Habosítód a fehérjét?

  • 2008.12.21 08:19:36Pandi

    Békanőci, nézd csak mit találtam?:)



    "A gyümölcs szárításának másik lehetősége a tűzhely sütője. Ehhez a friss, nem túl érett és teljesen ép gyümölcsöt szeletekre vágjuk, zsírpapírral vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd 50-60 °C-on néhány óra alatt megszárítjuk. Annak érdekében, hogy a nedvesség el tudjon távozni, a sütő ajtaját a szárítás ideje alatt résnyire hagyjuk nyitva!



    Fontos! Ha tárolni akarjuk a magunk aszalta gyümölcsöt, először jól hűtsük le, majd légmentesen záródó üvegekbe spájzoljuk! "

  • 2008.12.21 09:04:28dodóó

    Hol a kép???

  • 2008.12.21 09:07:12dodóó

    Kipróbálom a receptet.



    Amúgy én a SPAR-ba szoktam venni mézeskalács tésztát.

    Nem lesz belőle valami sok, de párat lehet készíteni.

    10-15 közepes formát.

  • 2008.12.21 18:13:07Melizandh3p543

    Pearl.79 : persze, habosítom, méghozzá gőz fölött porcukorral együtt verem föl! Szép is, fehér is, csak száraz nem akar lenni:((

  • 2008.12.21 21:43:43Pearl.79

    2008.12.21 18:13:07 Melizandh3p543

    Nem kell főzni csak egy kiskanállal belekeverni a porcukrot a fehérjébe, amíg olyan állagú nem lesz, hogy rajzolni lehessen vele. Ha kakaóport is adsz hozzá hamarabb sűrűsödik. Ha valaki ódzkodik a nyers tojástól, az citromlével is kikeverheti a cukrot, így egészen kicsi gyerek is kaphat belőle. Így is szép fehér lesz a cukormáz.

  • 2008.12.22 14:20:08B-

    Szerintem ebben a receptben túl sok az édes (a cukor meg a méz).

    Mézből sem raknék bele fél kilót, szerintem nincs olyan gagyi méz, amiből fél kilót érdemes lenne hőkezelni (a sütéstől tönkremegy belőle minden, ami értékes). Én kb 4 evőkanálnyi mézet szoktam beletenni kb 70 dkg liszthez, így az íze megvan, de nem teszek tönkre fél kilónyi mézet.



    Az én receptemben egyébként az arányok:

    76 dkg liszt, 34 dkg cukor és 4 evőkanál méz. Így is nagyon édes, de hamarabb megpuhul. A liszt egy részét lehet helyettesíteni rozsliszttel, úgy még finomabb. És a mézen spórolt pénzen én valódi vajat vennék inkább. Valahogy a margarin olyan... hát tudjátok, na. Nekem az nem karácsonyi sütibe való. Bár az is igaz, hogy mi hétköznap sem fogyasztunk margarint egyáltalán.

  • 2008.12.22 14:48:36Egyanyuka

    A vajjal teljes szívemből egyetértek, én is kiérzem a sütikből a margarin ízét. Ráadásul én "pazarolni" is szeretek, mosogatni viszont nem, úgyhogy szilikonos sütőpapíron sütögetek. Kevesebb zsiradékkal jár. A formákhoz a gyerekek gyurmakészletében szoktam kotorászni, jól elmosva szuper és olcsó figurákat lehet találni.

  • 2008.12.22 21:59:53monsterwoman1

    3 dobozt raktam ma tele. A máz nálunk frissen facsart citromléből, meg porcukorból készül. Nagyon gyorsan szárad és pikáns ízt kap tőle a süti.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta