SZÜLŐSÉG

Süss palacsintát vakon!

2008. július 24., csütörtök 09:15

Régebben láttam itt, a Porontyon, hogy van, akinek problémás a palacsintakészítés, és hogy sokan rögtön ilyennel támadtak, hogy: 20 deka liszthez (az mennyi is, és hogy mérjem ki?) x tojás meg y tej.



Több ezer palacsinta után kijelentem: nem kell méricskélni. Egy tojással ugyanis 50 palacsintát is meg lehet sütni gond nélkül (sőt, ha nincs tojás, úgy is lehet palacsintát készíteni, de olyankor ne vízzel/szódával, hanem csak tejjel csináljuk).

Szóval a jelszó: ne méricskélj, csináld!

Tegyünk egy kis/közepes/nagy halom lisztet egy tálba. (Csak érzéssel, legfeljebb a végén marad némi tészta – azt bármikor besűríthetjük nokedlinak, vagy kikaparhatjuk a kukába. Ha meg kevés, keverünk ki újabb adagot - +3 perc.) Üssük rá a tojást. Öntsünk bele tejet, és kezdjük el keverni. (Javaslat: ne fakanállal dolgozzunk, hanem kézi habverővel, és ne tántorodjunk meg, amikor látszólag beleragad a tészta. Ez múlandó állapot, hamar ki fog jönni onnét, ahogy dolgozunk a tésztán.) Amikor már kezd összeállni (azaz a nedvességet felszívja a liszt), tegyük le a tejet (vagy ne – akár az egész tésztát készíthetjük tejjel, ebben az esetben vastagabbak lesznek a palacsinták), és vegyük föl a szódavizet/ásványvizet, és azzal dolgozzunk tovább. Mindig egy kicsit töltsünk rá a tésztára, és folyamatosan habverésszerű mozdulatokkal dolgozzuk el: így szép, sima tésztát kapunk majd.

A tészta olyan sűrű legyen, mint egy jófajta szörp (nem az édesítőszeres, színezékes, mesterséges aromás, hanem mint pl. Anna néni házi málnaszörpje, nyamm). Ha úgy látjuk, kevés lesz, tegyünk még hozzá lisztet, kavarjuk el, aztán hígítsuk fel. (Ezt annyiszor tehetjük meg, ahányszor csak jónak látjuk – pl. az egyre érkező vendégek számától függően. A huszadik vendég után üssünk bele még egy tojást.)

Ha akarunk, tegyünk bele kevés (fél decinél kevesebb) olajat.

DE

– ha nem teflon palacsintasütővel dolgozunk, akkor semmiképpen ne olajozzuk a tésztát, mert a palacsintasütőt kell megolajozni minden palacsinta előtt: ezt legkönnyebben kispohárba töltött olajba mártogatott tollal tehetjük meg

– teflon sütő esetén meg eléggé hizlal a tészta maga, nem kell olajjal izmosítani, úgysem ég le, ha nem cukroztuk agyon.

Süssük meg, együk meg. (A palacsinta megfordításához használhatunk lapos fakanalat is, vagy ha nem teflonsütővel dolgozunk, egy tökéletesen életlen étkészlet-kést is.)

Elkészítési idő: haladóknak 3, kezdőknek 5 perc (mármint a tészta, a sütés akár órákig is elhúzódhat a mennyiségtől és a használt palacsintasütők számától függően).

Nem kötelező egyéb tevékenységek:

1. Ha akarjuk, picit cukrozzuk meg a tésztát. (Én nem szoktam, mert attól szeret leragadni. Cukrozzuk inkább a tölteléket. Műcukrot ne használjunk a tésztába, van, amelyik kissé megkeseredik a sütés alatt!)

2. Ha akarjuk, tegyünk bele egy csipetnyi sót. (Én mindig kifelejtem, de ez eddig semmilyen problémát nem okozott.)

3. Ha nincs itthon tej, készíthetjük csak szódából, sőt – horribile dictu! – sima csapvízből is. (Vékonyabb lesz a tészta, ezért kicsit többet kell belemerni a sütőbe.) Ilyenkor javasolt az egy tojás helyett a kettő, ha mondjuk 20 palacsintánál több a kitűzött cél.

Plusz tipp: a tésztás edényt hideg vízben, azonnal mossuk el, úgy könnyen kijön. Ha azonnal nincs időnk, tegyünk bele hideg vizet. A meleg víztől „belesül” a tészta az edénybe, és csak tíz körömmel lehet kikaparni belőle. (Ugyanez a tanács a nokedlihoz/galuskához is érvényes.)

Még egy plusz tipp: a palacsintasütőt ne használjuk másra! Sütés után hűtsük ki, és tegyük el, a következő használat előtt töröljük ki papírral (mondjuk konyhai kéztörlővel vagy szalvétával). Ha teflon, a külső részét azért néha megsikálhatjuk.



Enahma

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.07.24 16:42:34Babszem

    én abszolút élesztőgyilkos vagyok, lángost soha nem tudtam csinálni, míg nem vettem porélesztőt. de onnan fogva aztán dagadoztak a lángosok :)) szerintem nagyon szuper, pedig mindenkitől azt hallottam, hogy azzal nem lesz jó. hát nekem nagyon is bevált

  • 2008.07.24 16:46:44Babszem

    nekem az a bajom a palacsintával, hogy mire kész, egyszerűen nem bírok enni belőle, annyira eltelek az olajszaggal. ezért ajánlom mindenképpen amit babesz is írt, hogy okvetlenül legyen pár szakadt sütés közben, jó forrón, félig nyersen hmmmmmmm imádom :D ja, és az én kedvencem a darált hússal töltött rántott palacsinta, isteni. csak elég macerás, de megéri :D

  • 2008.07.24 17:07:11Sanima

    Én már megint csak ámulok és bámulok.

    Ezek szerint a palacsintát is mindenki másképp csinálja.

    Amíg kb. 2 hónapja először nem olvastam itt a porontyon hasonló cikket, addig meg voltam róla győződve, hogy mások is úgy csinálják, mint az én családi, ismeretségi körömben, mégpedig:



    Rohadtul nem méricskélek semmit. Nagy tál,+ magam el veszem a következőket:

    tojás, liszt, tej, ásványvíz, só.



    Szó sincs cukorról meg olajról!!!



    felütök 1 vagy 2 tojást a tálba.Ezek után öntök lisztet( picit).Elkeverem.Tej.Elkeverem.Ásványvíz.Elkeverem.Liszt.Elkeverem....és így tovább.....mikor úgy gondolom, hogy a mennyiség elég, és az állag is jó(olyan, mint a tej)akkor kész.Ja, és egy csipet só kell bele.Kézi habverővel keverem.

    20 perc pihi.

    Aztán sütés: kispohárba olaj, és minden egyes palacsintasütés előrr tollal megolajozom a sütőt.

    Cukor a tésztába nem megy, csak a töltelék édes.

  • 2008.07.24 17:08:11Sanima

    magam elÉ, természetesen...

  • 2008.07.24 17:25:09Hűbele

    Tán elfér itt még egy recept:-) Palacsinta, ami végre a béna kezdőnek is sikerül (ez voltam én), és isteni könnyű a tésztája.



    4 tojás, 40 dkg finomliszt, 5 dl tej, 5 dl szóda/szénsavas ásványvíz, 1 dl olaj, csipetnyi só, 2 teáskanál porcukor.

    A tojásokat kevés tejjel habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a többi hozzávalót (az olajat is), a végén pedig gépi habverővel jól elkeverjük. Ettől isteni könnyű lesz. Sütés előtt 1 órát állni hagyjuk.

    Én rengeteg receptet próbáltam ki és rontottam, ez elsőre sikerült.

    Házi baracklekvárral nyamm!



    Viszont az "érzésre" típusú dolgokkal a kezdőket a világból ki lehet kergetni és garantálni lehet nekik a kudarcélményt...

  • 2008.07.24 17:33:16Pandi

    Hűbele, hát ez az!:)



    Aki kezdő, az honnan érezné, hogy mikor lesz olyan "igazi" az állaga/íze/egyebe?

    Persze egy idő után tényleg felesleges, de én is sokáig gyakoroltam pontos receptekből.:)



    A palacsintasütéstől eddig az olajszag elrettentett, de egye fene, a fiam kedvéért én is megpróbálkozom vele (előbb-utóbb).

    Csak most meg már annyi recept jött össze, hogy azt sem tudom, melyikkel kezdjem.

    Lehet, hogy innen a végéről.:)

  • 2008.07.24 17:35:25míramira

    Szerintetek mit ettem????

    Azt.





    Hplnap lángost csináááálok!!!!!



    gergo vittem a szomszédba is!!

    Olyan jó mikor adsz/kapsz valamit.

    Főleg mikor gyerek ajtót nyit és látod rajta hogy örül.



    Ahogy a másé úgy az enyém is!!!

  • 2008.07.24 17:40:23Hűbele

    Pandi! Én palacsintaimádó vagyok, úgyhogy amikor önálló háztartásom lett, nekiláttam. 2 receptet is kipróbáltam, de az eredmény tragikus lett, így hosszú időre beletörődtem abba, hogy a palacsintasütés valami ördöngős tudomány, ami csak a kiválasztottaknak sikerülhet, 10 év konyhai gyakorlat után... :-) Aztán egyszer kipróbáltam a fenti receptet, és jé, tök könnyű palacsintát sütni:-))

    Mondjuk a jó kis teflon palacsintasütő még fontos, és én azt is kikenem egy pici olajjal minden palacsinta előtt, hiába van olaj a tésztában is.

    A francba, kezdek éhes lenni!

  • 2008.07.24 17:44:20míramira

    Hűbele ugorj át jut neked is!!



    nekem a nokedli ment nehezen!!!

    de amondó vagyok hogy arra is rá kell érezni.





    Már mindenhez azt csinálok mióta tudom.

  • 2008.07.24 17:47:32Hűbele

    Míramira, kösz, megyek:-)))

    OFF

    Nincs valakinek egy tuti, kipróbált, instant élesztős pizzatészta receptje?

  • 2008.07.24 18:15:14míramira

    szuper!!!!

    Én is kiváncsi vagyok rá!!!!

  • 2008.07.24 18:21:21VilágosKékHarisnya

    Valaki kérdezte, mit lehet tenni, ha leragad a palacsinta.



    Nagymamám mondta, hogy ha leragad, akkor több mint valószínű, hogy tettünk bele (sok) cukrot.

    A tuti tippje viszont az volt, hogy a palasütőt ilyenkor langyosra kihűtjük és utána sóval kidörzsöljük. Ezután nem szabad hogy ragadjon.

    Teflonnal persze ez nemtom, mennyire műxik :)



    Én elkunyeráltam az egyik hagyományos, feketére égett palasütőjét, azzal nyomulok. :)

  • 2008.07.24 18:23:26hallohallo

    fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/04/pizza-margherita.html

    ezt vasárnap csináltam meg, nagyonnagyonnagyon finom pizza. olyan vékony olasz típusú.

    és nem kell komolyan venni szerintem, amit ír, lehet rá tenni bármilyen feltétet, anélkül is nagyon jó, de nem árt neki egyáltalán semmi.

  • 2008.07.24 18:25:08hallohallo

    világoskékharisnya, teflonnál ez úgy működik, hogy az odaragadt rész egyben lejön egy hőálló műanyag kaparóval/palacsintaátfordítóval, ha egy picit félreteszem a serpenyőt.

    mivel jó sok cukrot teszek bele, sűrűn előfordul. viszont olyan finom az édes nyers palacsintatészta!

  • 2008.07.24 18:44:58VilágosKékHarisnya

    hallo,



    na, ki fogom próbálni a "cukrot a palacsintába" módszert, mert eddig én nem tettem bele, de szeretek kísérletezni. :)



    mira,



    a nokedlinek az a titka, hogy nem kell agyonkeverni.

    A lisztbe csinálsz egy kis gödröt, bele a sót, a tojit, elkezded keverni, aztán bele a langyos vizet és elég csak párszor megkeverni. Nem kell nyúzni a tésztát és agyonkeverni, mert akkor nem lesz jó.

    Épp hogy összeálljon.



    És ha már ilyen okos vagyok, akkor gyorsan azt is leírom, hogy a túrógombócnak (nyamnyamnyam) meg az a titka, hogy előtte való este, de legalább 5-6 órával a tálalás előtt össze kell állítani a tésztát, hogy a dara jól meg tudja magát szívni a túróval, akkor nem fog szétesni főzés közben, hanem isteni gombóc lesz.

    Nálam azért még mindig a túrógombóc az első, csak aztán jön a palacsinta! :D

  • 2008.07.24 18:51:24míramira

    Köszi már megy!!

    Ha már itt tartunk kéremszépen a túrógombóc receptedet!

  • 2008.07.24 19:25:52bostonmama

    Koszi a langosreceptet, ki fogom probalni, bar itt szinte lehetetlenseg normalis kefirt/joghurtot venni.

    Az en egyik kedvenc receptes blogom a macikonyha.blogspot.com/

  • 2008.07.24 20:25:24míramira

    Coccinella merre lehet?

    Régen írt.

  • 2008.07.24 21:07:24babesz

    Apukám tud nagyon-nagyon finom túrógombócot csinálni, tőle tanultam én is.

    Az a titka, hogy dara helyett a túróhoz is zsemlemorzsát tesz, és a tojásokat szétválasztja és a fehérjét habbá veri, így dolgozza össze. Sokkal túró ízűbb lesz, mint darával és nagyon könnyű a tésztája.

  • 2008.07.24 21:24:02míramira

    babesz!

    Akkor ő egy jó apuka lehet....

    :-)

  • 2008.07.24 21:34:40_sorapis_

    én a palacsintákhoz csak annyit tennék hozzá, hogy savanyú tejből is tökéletes, egyáltalán nem rossz ízű vagy nem ugrik össze nem leszel beteg tőle, úgyhogy nálunk ha megsavanyodik a tej a hűtőben->palacsinta lesz belőle

  • 2008.07.24 22:03:26Hűbele

    Halohallo, köszi a linket, jól hangzik, sezrintem jövő héten kipróbálom! Mondjuk nálunk biztosan jól meg lesz pakolva sonkával meg gombával:-)))

  • 2008.07.24 22:05:39gergo

    vissza kellene hozni azt, hogy suss 10 darabbal tobbet es vidd at a szomszedba mozgalmat...



    en 1 eve lakom sajat lakasban egy 17 lakasos tarsashazban, de nehany "nyanyan" meg a szomszedomon kivul nemismerek senkit



    bar ha lenne sok huszonegynehany eves szoke kekszemu leanyzo, tutira surubben sutnek palacsintat :)

  • 2008.07.24 22:13:24Házigizda

    Gergo

    Nos, igen, a szomszédokat én sem nagyon ismerem, pedig régóta lakok már itt. Voltak rám "kisebb" panaszok, mikor 1 kissé hangosabban hallgatam Zsán Misel Zsárrt a kelletinél, + egyéb dolgokat. Néha muszáj, nem lehet másképpen.:-)

  • 2008.07.24 22:21:31zskoncz

    nálunk a palacsintából rendszerint császármorzs lesz!

    lusta vagyok sütögetni és amugy is lekvárral szeretjük:

    az összes tésztát a serpenyőbe, jól megsütöm az egyik oldalát, hogy meg lehessen forditani, majd megfordit, és széttepkedem fakanállal. és ropogósra sütöm. :-)



    ezzel meg is úsztam a sütögetést.



    Házigizda, gergo !

    most költöztünk egy vadi uj társasházba, és lassan tele már az összes lakás és semkit sem ismerük. :( még köszönni sem nagyon hajlandóak a szomszédok. szerintem nagyon gáz....

  • 2008.07.24 22:28:40anyaluc

    Nálunk a gyerekek tej és tojás allergiásak, de a palacsintát és a goffrit imádják. Ha hiszitek , ha nem liszt, só, cukor, szóda és tök finom - ráadásul bajuk sincs tőle. Tegnap nagy gyerek bandázás volt, és pont goffrit sütöttem, a felnőttek sem vették észre, hogy se tej, se tojás a tésztában.

  • 2008.07.24 22:29:42Házigizda

    Zskoncz

    A szomszédok zárkózottak, de próbáld + elérni, hogy 1-2 közeledben lakóval jóban legyél. Sosem lehet tudni, nem árt ha vkivel 1 picit jobb viszonyban vagy. Ez alatt azt értem, hogy kissé tovább mentek azon, hogy "jó napot kívánok."

    Eddig én is eljutottam.:-)A többiekkel lehet, hogy nem is kell több ennél a bizonyos 3 lépés távnál.

  • 2008.07.24 22:31:02Házigizda

    Anyaluc

    Nekem aztán se qtyám, se macskám, úgyhogy nem szólok inkább bele a dolgokba. Talán majd 1x...

  • 2008.07.25 00:32:50Vierre_

    nem írom le én hogy csinálom mert már leírtam. egy két dolog.



    -ok hogy valaki nem ajánlotta, de én egész gyerekkoromban csak és kizárólag csapvizes palcsit ettem mert fater úgy csinálta és semmi baja nem volt. Csak kb egy éve sütöm ásványvízzel.



    -szerintem nem árt és amúgy is kurvára hízlal a cucc, tök mindegy, egy deci olajat belekeverni, nem tapad le olyan könnyen.



    -tök mindegy hogy raksz e bele tejet vagy sem, ha éppen csóringer van a köbön, de van liszted, két tojásod és lekód otthon, akkor tej nélkül is lehet palcsit sütni simán. Semmi baja nem lesz tőle.



    -aki rak bele szódabikarbónát, vagy sütőport, néha megveszekedett lusta pillanatomban én is , mert aztán akkor tuti nem tapad le, arra számítson, hogy amikor sül a palacsinta, megpuffad, kicsit megdagad, vastagabb lesz.



    -és a legfankibb tippem, ki lehet próbálni.

    Csak az egyik oldalát sütöd meg barnára. Nem tingi tanki seszinűre, hanem legyen neki szine, eközben a felső oldal sem marad nyers, ellenben puha, krémes.

    Nem kell azt dobálni, tudom én is, pörgetem , forgatom, szórakozásnak kiváló, ha valaki szeret tök feleslegesen dekkolni az égő olaj mellett, de amúgy, ha csak az egyik oldalát sütöd le, majd kirakod a tányérra és a nem megfordított oldalát kened meg , szórod meg, kurva finom, könnyű. Én már csak így csinálom.



  • 2008.07.25 09:18:38Tpancs

    De jó olvasni a sok tanácsot, köszi!

    Egyébént nem teszek a palacsinta tésztába cukrot, mert van, hogy nem tudom előre, hogy hortobágyi húsos pali lesz-e, vagy lekváros! :) (mégis leragadt...) hétvégén tuti sütök. vagy még ma.

  • 2008.07.25 09:20:47Tpancs

    én a kenyértésztámba (amiből pizzát is lehet) instant élesztőt teszek, de cukros langyos vízben keverem el (nem tejben), aztán zutty a liszthez. egyszerűbb, mint a hagyományos élesztőt futtatni.

  • 2008.07.25 09:22:57Tpancs

    Zskoncz, a császármorzsihoz a széttépett tésztán (ez olyan vadul hangzik, háhh!) kívül mi kell még? még sosem ettem, de jól hangzik. mi is új társasházban lakunk, ugyanez a helyzet a szomszédokkal sajna.

  • 2008.07.25 09:34:00hallohallo

    bostonmama, anno csináltam lángost kefír nélkül is, sima kelttészta, elég lágyra kell hagyni, viszonylag sok élesztővel, tej nélkül, langyos vízzel, nagyonnagyon megkeleszteni, csak akkor marhára ragad. ezért tányérra ki kell önteni egy kis olajat, és abba belemártogatni a tenyeredet, és olajos kézzel szaggatni, nyújtani a tésztát, és zutty bele a forró olajba. tök finom lesz, csak minden ragad tőle :)

  • 2008.07.25 09:44:19hallohallo

    többen írtátok, hogy van tej- és tojásallergiás a családban, itt van egy egyszerű recept tej- és tojásmentes kvázimajonézhez, a kommentekben írják, hogy szójatejből is működik:

    dallacucina.freeblog.hu/archives/2008/01/17/Aioli_vagy_maionesa_blanca_Klasszikusan_vagy_feheren/

    (nálunk ilyen allergia nincs, de mivel lisztérzékeny, cukorbeteg, sok fehérjét feldolgozni képtelen és vashiányos a legeslegközelibb családban van, mindenre felkészülök :( )

  • 2008.07.25 11:22:01Mamma*

    Köszönöm a linket, hallohallo, de mivel ez egy palacsintáról szóló bejegyzés, idebiggyeszteném a kis palacsintakörképet is:

    dallacucina.freeblog.hu/archives/2007/08/17/Crespelle_-_es_egy_rovid_kis_palacsintologia/

  • 2008.07.25 15:15:10boszorsi

    Én réteslisztből keverem a palacsintát, az kevésbbé csomósodik, könnyebb simára keverni. Ránézésre adagolok...

    Ha kicsit tudom állni hagyni, besűrüsödik a tészta, kicsi vízzel (én szűrt csapvizet teszek bele) higítom, da könnyebb sütni, mintha azonnal nekilátok. Sót mindig, cukrot sosem teszek bele, és akkor mehet bele sós, vagy édes töltelék, amihez kedvünk van. Az egyik sláger-töltelék: füstölt trappista reszelve, összekeverve tejföllel, sajttal, sóval, borssal, bazsalikommal és sok fokhagymával ízesítve!

  • 2008.07.25 15:17:53boszorsi

    (Bocs, sajtal nem ízesítem a sajtot... Lehet, hogí lektort kellene alkalmaznom, ma mindent elfelejtek kijavítani...)

  • 2008.07.25 15:30:16míramira

    megcsináltam a recept szerint a kefires lángost!!!





    Hát nekem semmi köze nem lett a lángoshoz.

    Elvagyok keseredve.

    Éhes maradtam...

  • 2008.07.25 15:49:50magyaranya

    És a káposztáspalacsinta megvan? A tésztába pirított káposztát, kicsit vastagabb lesz, de tejföllel isteni.

  • 2008.07.25 16:00:50Alicelány

    Jujj, magyaranya, most iszonyú éhes lettem! Nyamm! :)



    Egyébként a palacsintát én is csapvízzel csinálom, és tökjó.

  • 2008.07.25 16:22:59míramira

    Na kihűlt!! sajt fokihagyma tejföl és így már jó.

    jobb. :-)

  • 2008.07.25 21:49:42zskoncz

    Tpancs !

    semmi különcség nincs benne. sima palacsintatészta is jó. de ha spirázni akarod egy csipet sütőpor, vagy szódabikarbóna jó bele ettől puha lesz a belseje. és sima liszt helyett szoktam felesben rétesliszttel vagy darával keverni, vagy teljesen helyettesíteni. ettől pedig kissé szárazabb lesz a tészta.

    mi a rétes-sima liszt fele- fele keverékkel szeretjük. de a sima mezei palacsintatésztából is fini.



    ja a cukortól ropogós is lesz nemcsak édes. én édesszájú vagyok úgyhogy mindig teszek bele (sajna) nem kevés cukrot! :-)

  • 2008.07.25 21:52:53míramira

    nekem olyan cipőtalpasra sikeredett a lángos

  • 2008.07.25 22:25:35zskoncz

    az előbb lemaradt hogy (tényleg édesszájú vagyok) csoki pudinggal szeretem a legjobban!!!

    :-)

  • 2008.07.26 10:12:52shiva1

    olajszagot én sem bírom, ezért sütéshez való margarint használok, így talán még finomabb!Sós palacsintába öntés után gyorsan vágott olivát és oregánót és borsot szórok, fordítás után tejfölt és füstöltsajtot a tetejére, ami sülés közben szépen ráolvad. Gombával, fokhagymával is lehet bolondítani, különösen finom, ha belesült finomságok picit megpirulnak ;)

  • 2008.07.26 22:34:47magyaranya

    Én nem akarok kötekedni, de a sütőmargarin is hidrogénezett növényi olaj. Ezért szerintem teljesen értelmetlen.

  • 2008.07.27 12:07:28VilágosKékHarisnya

    Adós vagyok a túrógombóc receptjével:



    fél kiló túrót négy egész tojással, csipet sóval és két deci darával elkeverek, be a hűtőbe legalább 5-6 órára (bizti kedvéért én előző este megcsinálom), aztán a lobogó sós vízben kifőzöm a gombócokat.

    Olajon megpirítom a zsemlemorzsát, ráöntöm a gombócokra, végül rácsorgatom a tejfölt. Porcukor.

    Önfeledt zabálás kétpofára. :D

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta