SZÜLŐSÉG

22 hetes magzaton végeztek műtétet Ausztráliában

2008. június 9., hétfő 11:30

Ausztrál orvosok egy mindössze 22 hetes magzaton hajtottak végre méhen belüli műtétet, és ezzel megmentették a még meg nem született kislány lábát. Tudomásuk szerint a világon még sehol sem végeztek ilyen korai méhen belüli operációt. Ezt az érintett melbourne-i Monash kórház jelentette be hétfőn.


Általában csak a terhesség 28. hete után végeznek méhen belüli műtéteket, mert korábbi beavatkozásnál rosszak a magzat túlélésének esélyei. Az ausztrál orvosok úgy nevezett amnionköteg-szindróma miatt döntöttek a műtét mellett. Ez a tünetegyüttes akkor lép fel, amikor a magzatburok belső felszínéből rostkötegek alakulnak ki, amelyek elszoríthatják a magzat végtagjait, ujjait vagy más testrészeit, számol be a Független Hírügynökség.

A rostkötegek a végtagokon csonkolásokat, a test más részein, például az arcon, a mellkason, a hasfalon hasadékokat idézhetnek elő. Okozhatnak olyan tartási deformitásokat is, mint a veleszületett csípőficam vagy a dongaláb. Az ausztrál magzat esetében fennállt a veszély, hogy mindkét láb amputálódik még a terhesség alatt.

Az orvosok az anya hasán keresztül 2 milliméter vastag teleszkópos tűt vezettek be a méhbe, ezen át lézerrel és elektromos árammal vágták át azt a rostköteget, amely a magzat bal lábát szorította le. A jobb lábhoz azonban már nem is mertek hozzányúlni, annyira rossz állapotban volt.

A műtét tavaly év végén volt, amikor a magzat 15-20 centméter hosszú volt, januárban pedig megszületett a kislány 1,63 kilós súllyal. A jobb lábat a születés után operálták meg, és az orvosok biztosak abban, hogy a kislány képes lesz járni vele, írja a Független Hírügynökség.

Az amnionköteg-szindróma 15 ezer szülésből egyszer fordul elő.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.09 13:03:20Subbantósdi

  Gratula, azért ez nem is olyan ritka probléma, 15 000 szülés nem nagy szám... :oO

 • 2008.06.09 14:17:50kaktuszvirág

  Fú, ez nekem így a 38. héten kezd egy kicsit sok lenni. Valamelyik nap, hogy igazából a genetikai betegségeknek csak egy része felismerhető, most, hogy ilyenek is vannak (ezek szerint nem is extrém ritkán), aztán a másik poszton az újabb bőr-para, meg a válásosdi (visszatérően), és hogy hogy utálják az apukák a tejszagot...

  Lehetne optimistább a poronty??? Lécci, lécci! Lassan nem merem megnyitni!

 • 2008.06.09 14:29:38ginny

  Kaktuszvirág,

  szerintem sem szülés előtt kellene ilyeneket olvasni. Nem tesz jó nektek...

  Amúgy néha eltúlozzák számokat, nyugi....A legtöbb baba hála istennek egészségesen születik! Erre gondolj!!!

  Nekem 3 van, és amikor velük voltam várandós még nem voltak ilyen komoly diagnosztikai eljárások , max. AFP és ultrahang-,az 1-nél ( 20 éves ) ultrahang sem. Egészségesek !!

 • 2008.06.09 14:57:29Subbantósdi

  Én is szülés előtt vagyok, de nem rázott meg a hír, inkább felvillanyozott, hogy pl. olyan gyakori születés után felfedezett ortopédiai problémákat, mint a csípőficamot, lehetne így semmissé tenni. Mert elég kényelmetlen azért hónapokig terpeszpelenkázni és azért ez a mozgásfejlődést is hátráltatja, ha egy gyereknek ilyen baja van...

 • 2008.06.09 15:33:32magne

  sziasztok!

  UHn latszik ha amnion koteges problema van, ergo szules elott mar ne parazz:)

  a poronty meg olyan mint az elet (nem habostorta, nem csak jo dolgok vannak), legalabb tagul a latokorunk, megtudjuk kinek milyen gondja van, es oruljunk, hogy nekunk nincs ilyen:)

  remelem a kislanynal minden rendben lesz, igazaboo ilyen picike babanal nem a jaras kepesseg miatt aggodnek...

  orsi

 • 2008.06.09 15:42:25kaktuszvirág

  Köszönöm a biztatást, igazából nem is az én babám felé irányuló paráról van szó (vele kapcsolatban azt érzem, hogy akármi is van - ami persze remélem nincs - most már mindegy, ezen a két héten nem fog változni semmi), csak valahogy azt érzem, sűrűbb lett a "görcsöltessük egymást" itt a porontyon. De nem akarok nagyszájú lenni, könnyen elismerem, hogy esetleg én vagyok érzékenyebb :-)

  A témához visszatérve. Nem irigylem a kislány szüleit sem, irtó nehéz lehetett a terhességet így végig csinálni, és még valószínűleg most sincs könnyű dolguk. De valóban fantasztikus, hogy miket meg tudnak már oldani!

 • 2008.06.09 16:29:52Subbantósdi

  kaktuszvirág: igen, sajnos ez jó magyar szokás, hogy jönnek a bezzeg-anyukák, meg az aggodalmaskodást közvetítők és elnyomják a normálisan gondolkodó és természetű többieket.

  Valóban nem szabad mindennek bedölni és állandóan a befolyásolók hatása alá kerülni, mert szerintem egy részük még élvezi is, hogy "elhint itt egykét dolgot" aztán már nevetnek, hogy jókat ijesztegettek. Emberi gyarlóság....

 • 2008.06.09 18:58:06anyany

  kaktuszvirág! mikorra várod? nekem még 11 napom van. 20-ig.  nemrégen engem is megijesztgettek. az egyik a védőnőm volt, a másik az anyósom. inkább nem írom le, hogy miket mondtak...  de nem szabad foglalkozni velük. és egyetértek Subbantósdival, feleslegesen paráztatnak.  ez a cikk, ez a műtét nagyszerű, mert így született egy olyan gyerek, aki

 • 2008.06.09 18:58:59anyany

  ha minden igaz mentálisan egészséges, és a testét is megmentették.

 • 2008.06.09 21:52:20vikimanka

  Decemberben született a második kislányom. A terhesség utolsó hónapjaiban mindig felfigyeltem az egyik csatorna ajánlójára. Nagyon durva dolgokat mutogattak benne, amire tutira emlékszem, hogy vhol született egy kislány akinek összevolt nőve a két lába, azt hiszem úgy is mondták, hogy a kis hableány. Na ebbe a műsorajánlóba mindig belefutottam, azt hiszem emberi történetek vagy vmi ilyesmi volt a címe. Most, hogy mondjátok, hogy mindenhol ilyeneket hallani, most jöttem rá, hogy azóta nem is hallottam ilyet. Valószínű a terhesség tette velem, hogy mindig megütötte a fülemet minden rémisztő dolog.

 • 2008.06.09 21:55:05bes3

  Tők jó hogy ilyen is van, és gratulálok meg minden de az amnionszalag elnyesegetése azért nem a magzaton végzett műtét.... ha a lábamra szorult farmer le kell vágnom az nem műtét :)  És nem megoldás a csipőficamok 99 %-ra sem mert egyrészt nem ez okozza a legtöbbet msárészt érdemes a baba születési súlyára nézni, ez nem egy veszélytelen vagdalkozás, akkor már inkább a terpeszpelenka :) • 2008.06.09 21:56:59bes3

  Tők jó hogy ilyen is van, és gratulálok meg minden de az amnionszalag elnyesegetése azért nem a magzaton végzett műtét.... ha a lábamra szorult farmer le kell vágnom az nem műtét :)  És nem megoldás a csipőficamok 99 %-ra sem mert egyrészt nem ez okozza a legtöbbet msárészt érdemes a baba születési súlyára nézni, ez nem egy veszélytelen vagdalkozás, akkor már inkább a terpeszpelenka :) • 2008.06.09 22:08:42wish73

  hát, terpeszpelenka vs méhen belüli műtét kockázata sztem sem említhető egy napon, de ujjfejlődési rendellenességgel szül. gyereket én is ismerek hármat is, akiknél ilyesmi okozta a gondot. egyelőre azért úgy tűnik, hogy kétesélyes a dolog kimenetele, kísérleti stádiumban csak olyan esetben kaszabolnak, ahol a beavatkozás nélkül is tuti komoly következményei lennének.

 • 2008.06.09 22:19:53idonno

  Ahelyett, hogy örülne itt mindenki, hogy milyen klassz, hogy már ilyen is van és meg lehet menteni egy ilyen babát is, mindenki valami hibát keres a cikkben. Próbáljatok meg örülni neki, ez nem rémisztgetést, éppen ellenkezőleg. Én 32 hetes terhes vagyok, mégsem érzem ijesztegetésnek, hanem nagyon feldobott a hír.

 • 2008.06.09 23:16:10kaktuszvirág

  Anyany, 26-7 körülre. Remélem kibírja addig, ezektől a frontoktól volt egy-egy pillanat, amikor azt éreztem, naaaaaaaaa....

  A paráztatást meg valóban meg kell próbálni negligálni, nekem a kezdeti nehézségek után lassan elég jó gyakorlatom lett, a védőnőmtől hónapok óta kapom a kiképzést.

 • 2008.06.10 22:53:45anyany

  kaktuszvirág! ilyenek nekem is voltak már a 27. hét óta. könyörögtem a manókának, hogy maradjon benn.

  de mostmár nagyon várjuk...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta