SZÜLŐSÉG

Asztmát okozhat a terhességi stressz

2008. május 26., hétfő 08:00

Nemrég arról számoltak be a kutatók, hogy az anyai stressz káros a magzat idegrendszerére, most pedig olyan vizsgálati eredményeket hoztak nyilvánosságra, amely szerint a terhesség alatti stressz egyfajta társadalmi szennyezésnek tekinthető és felelős lehet az allergia, asztma kialakulásáért is.


A Harvard Egyetem kutatói, akik eredményeikről az Amerikai Mellkasi Megbetegedések Társaságának kongresszusán számoltak be Torontóban, úgy vélik, amennyiben a jövendőbeli anyának pénzügyi vagy párkapcsolati gondjai vannak, ez távlati következményekkel járhat gyermeke számára: a stressz ugyanis kihatással van a fejlődő szervezet immunrendszerére, írja az MTI. A harvardi kutatók 387 újszülöttnél, akik Bostonban látták meg a napvilágot, állapították meg a köldökzsinórvérben az úgynevezett immunoglobulin E (IgE) szintjét.

Mint kiderült, azoknál a csecsemőknél, akiknek az anyja igen sok problémával küszködött terhessége alatt, viszont kevéssé volt kitéve a poratkáknak, magas volt az IgE szintje. Ez arra enged következtetni, hogy a stressz fokozza a magzat immunválaszát az allergizáló poratkákkal szemben. A jelenséget az összes, a stressznek a terhesség alatt kitett nő gyermekénél megfigyelték, függetlenül az anya faji hovátartozásától, társadalmi helyzetétől vagy dohányzásától.

"Ez a vizsgálat alátámasztja azokat a nézeteket, amelyek a stresszt társadalmi szennyezésként értelmezik, amely a gyermek által +belélegezve+ immunválaszt vált ki szervezetében" - hangsúlyozta közleményében a kutatást irányító Rosalind Wright.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.26 09:28:51Purell

  Ha 30 évesen lettem astmás Anyámat hibáztassam?

 • 2008.05.26 10:02:58evaandrea

  Ezt nem volt nehéz kikutatni, hogy a stressz káros a magzatra...

  És az, hogy mikor és hogyan jelenik meg a káros hatás mindig rejtély...

 • 2008.05.26 10:38:31panka

  Aha, ezt tök jó tudni. És akkor mit tud tenni a kismama? Teszem azt, ne csalassa meg magát a férjével, mert még a végén allergiás lesz a gyerek? Vagy hagyja ott rögtön a munkahelyét, amint megtudja, hogy gyereket vár, mert az éhen halás mégis csak elegánsabb dolog, mint a fuldoklás?

  Az nekem ezzel a bajom, hogy - ahogy a légszennyezést, úgy a stresszt se magunknak állítjuk be, jön az magától. Nincs mit tenni. Legfeljebb most már azon is stresszelhetjük magunkat, hogy nehogy stresszeljünk.

 • 2008.05.26 11:01:39szövetszöcske

  Azert ezt igen egzaktul kikutattak az tudosok(vagy forditotta a hivatasos paraztatos-cikk fordito). Aki igen sok problemaval kuzd, annak igen magas az IGE szintje. Mondjuk 5 mernoki-egysegnyi problemanal az IGE szintje legyen gyok-ketto, es a gyok-ketto IGE szint az 28 eves korban elojovo kozepsulyos allergiat jelent 3 darab kikutatott poratka faj adott koncentraciojanal? Vagy kar is lenne konkretumokba onteni, igy jo mindenkinek, a tudosok megekerstek rajta a zset(meg biztos jo lazacos-szenyak voltak Torontoban azon a konferencian, utanna meg este varosnezes), a fordito es a hirugynokseg is keresett rajta, a porontyon is egy poszttal tobb, aki hajlamos parazni, az sopankodhat rajta, vagy sajnalkozhat a stresszes-eletu terhes baratnoje jovojen, ezzel is kellemesen telik az ido, sokakat lekot.

 • 2008.05.26 11:41:22cseresznye

  Úgy olvastam: Asztmát okozhat a terhességi TESZT.

  Irtó kiváncsian nyitottam meg a posztot...

 • 2008.05.26 12:20:55eino.

  Az Indexen van ez a cikk, elég mulatságos:  Megfejtették a tudósok titkát

  Amerikai és kanadai tudósok meglepő összefüggést fedeztek fel az ausztrál és japán tudósok között.  -----------------------------

  Hosszú időn keresztül erőteljes stressznek voltam kitéve a terhesség alatt, szerencsére sem hiperaktív, sem asztmás, sem depressziós nem lett a gyerek (tudom,ez még lehet... :)) ). De a tudósok bebizonyították, hogy valamelyikek kellene lennie.  Ettől függetlenül persze, kutassanak, de mennyi azon stressz mennyisége, melytől egy gyerek eleve hátránnyal indul az életben? Vagy mi van akkor, amikor egy ideig stresszel az anya, azután meg azon kezd el idegeskedni, hogy ettől beteg lesz a gyereke? Ráadásul ha egyedülállóként neveli fel, csakis önző és magányos lehet a későbbiekben. Ha fiatalon, kevés a tapasztalata, ha idősebben, árvaságra jut. Ha egyke a gyerek, elkényeztetett kis görcs lesz belőle, ha sok a tesó, nem jut rá kellő figyelem stb. .  Tudom, hogy vannak ilyenekre is példák, de az ellenkezőjére ugyanannyi. De végül is engem nem zavar, én már rég nem vagyok terhes :))

 • 2008.05.26 13:28:32Picicica

  29 évesen lettem asztmás.Nem hibáztatom anyámat pedig stresszelős:-)

 • 2008.05.26 13:34:50Magenta

  Eddig stresszeltem a lakásvásárlás miatt. Most görcsölhetek azon, hogy a gyereknek lett-e valami baja... Vagy inkább azon, mennyit kereshetnek ezek a tudósok ilyen baromságokért??? Nem is tudom, melyiket válasszam hirtelen. :)

 • 2008.05.27 09:24:48Somamama

  Cseresznye!  Ne aggódj én is tesztet olvastam. Már kezdtem számolgatni, hányat is csináltam, s mi lesz ebből....

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta