SZÜLŐSÉG

Kövér gyerek, kövér felnőtt

2008. április 26., szombat 10:30

Kezdjük megint egy közhellyel: az elhízás népbetegség. Ezt általában senki sem vonja kétségbe, de nehéz is lenne, hiszen statisztikák, számok és (többlet)kilók igazolják. Az eddigi megfigyelések alapján az is bizonyítottnak látszik, hogy a felnőttkori elhízás gyökerét az esetek túlnyomó többségében a gyermekkorban kell keresnünk. Erősen leegyszerűsítve úgy is mondhatnánk, hogy a kövér kisgyerekből lesz a kövér felnőtt.Rossz hír mindazoknak, akik most megkönnyebbülten felsóhajtanak, és kizárólag a megváltoztathatatlan genetikai örökséget kárhoztatják fölös kilóikért, hogy itt nem elsősorban a gének gonosz játékára és a csillagok kedvezőtlen konstellációjára kell gondolnunk, hanem arra, hogy megfelelő életmóddal sokat tehetünk – és már korán kell is tennünk – az elhízás ellen. Az elhízás ellen, ami nem kizárólag és nem elsősorban esztétikai kérdés, hiszen manapság már senki sem vitatja, hogy a többletsúllyal küzdőket az átlagosnál nagyobb mértékben veszélyezteti számos idült betegség, köztük a magas vérnyomás és a cukorbetegség.


Nem kérdés hát, hogy nem várhatjuk ölbe tett kézzel, míg pufók kisbabánkból először dagi gyerek, majd kövér felnőtt válik. Az eddigieket újdonságként olvasó – remélhetőleg – keveseknek némi kiindulópontként szolgálhatnak egy európai felmérés most nyilvánosságra hozott első eredményei, de érdekesek lehetnek azoknak is, akik a fentieket már kívülről fújják. Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy a tudósoknak most sem sikerült forradalmi újdonsággal előrukkolniuk, az adatok mégis érdekesek és átgondolásra érdemesek.

Az uniós támogatással tíz európai országban, köztük hazánkban zajló HELENA tanulmány aktualitását az adja, hogy a statisztikák szerint az Európai Unió országaiban évente 400 ezerrel (!) gyarapszik a túlsúlyos és elhízott gyerekek száma. A háromezer, 13 és 17 év közötti tizenéves bevonásával folyó felmérés első három évének eredményei azt jelzik, hogy körülbelül minden negyedik fiú, illetve minden ötödik lány több-kevesebb felesleges kilót cipel magával nap mint nap. Az étrendi szokások megfigyelése alapján kiderült, hogy tinédzserkorban a gyerekek mindössze 13 százaléka fogyaszt naponta legalább 200 gramm zöldséget és csak 16 százalékuk eszik meg naponta legalább kétszer valamilyen gyümölcsöt. Még riasztóbb adat, hogy minden második tizenéves esetében a zsiradékok teszik ki a napi energiaszükséglet 35 százalékát vagy még annál is többet.

A fenti számokból kézenfekvőnek tűnik a megoldás: már egészen korán meg kell tanítani a gyerekeket a helyes táplálkozás alapjaira. A helyzet azonban ennél minden bizonnyal jóval összetettebb, hiszen a felmérésből az is kiderült, hogy a lányok 62 százaléka valójában tisztában van az egészséges táplálkozás alapelveivel (a fiúk e téren valamivel rosszabbul teljesítettek), a tényleges táplálkozási szokásokra vonatkozó válaszokból mégis úgy látszik, hogy az elveket korántsem sikerül teljes mértékben átültetni a gyakorlatba. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a fiúk mindössze 58 százaléka, a lányok 31 százaléka végez napi rendszerességgel valamilyen testmozgást.

Minden bizonnyal a szakembereknek sem szolgált alapvető újdonságokkal a felmérés, de azt remélik, hogy az újabb adatok birtokában képesek lesznek kiválasztani azokat, akiknél – részben éppen a testsúlytöbblet okán – később az átlagosnál nagyobb eséllyel kell számolni magas vérnyomással, cukorbetegséggel, illetve a szív és az agyi erek megbetegedéseivel, és már idejekorán lépéseket tehetnek a felsorolt betegségek megelőzésére vagy legalább az azokból adódó ártalmak csökkentésére.

A fentiekből is kitűnik, amit eddig is tudtunk, hogy már egészen korán meg kell ismertetni a gyerekekkel az egészséges életmód alapelveit, hiszen tizenéves korban már némiképpen elkéstünk vele. Bár… a régi igazság most is érvényes: jobb későn, mint soha.

huhhh

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.26 21:42:43madz

  off :)

  Grétsy a nyelvművelésnek egy olyan ágát képviseli, ami az ún. előíró, szemben a mai egyszerű leíró irányzattal. de én tényleg nem rosszindulattal írtam ezeket (amúgy pl szemtelen-szemetlen: pont fordítva van, mint ahogy írtad)

  amúgy csirke-pulyka ráadásul tele van mindenféle szirszarral mostanság, de erről már volt poszt

  on

  mikor terjedhettek el nálunk ezek a baromságok, hogy pl az epret meg kell cukrozni? nekem is állandóan ezt erőltették gyerekkoromban, aztán úgy jöttem rá, hogy anélkül még érezni is az ízét...

 • 2008.04.26 21:43:40madz

  amúgy az alföldön mindent kenyérrel esznek. előttem van dédmamám képe, ahogy ül az eperfa alatt, rakja rá az epret a nagy karéj kenyérre...

 • 2008.04.26 21:50:30bes3

  lányok, asszem már azzal hamis illúziókba ringatjuk magunkat hogy a percentilistáblázathoz hasonlítjuk a gyerekeinek...

  a súlyt abszolút értékben a BMI alapján életkori nomogramokba illesztve kellene megítélni, mert az nem vigasz hogy "nem kóros " mert nem esik a legfelső 10 %-ba..  a másik: amíg a mamák legfőbb büszkesége (az első félévben legalább is ) hogy mennyit hízott a gyerek, addig semmi változást ne várjunk.  Ha majd nem a háj felrakódása definiálja a jó anyát és az egészséges gyereket az anyatársak szemében, akkor talán változik a helyzet.

 • 2008.04.26 22:07:34zolnaid

  Madz, múltkorában szülinap volt az ovinkban, tortával, ebéd után persze, erre az egyik kisfiú kenyeret kért hozzá.

  Különben, a dinnye íze más kenyérrel. Nem jobb (szerintem rosszabb) de tényleg más.

 • 2008.04.26 22:11:41bes3

  Óviról jut eszembe: ritkán szóltam be az óvónőknek, de amikor megengedték a dagi anyukának hogy a REGGGELI feljavítására palacsintát hozzon be a gyerekeknek, akkor megtettem... lol méghogy genetika. Nem, környezeti hatás miatt hájas a gyereke.

 • 2008.04.26 22:16:20zolnaid

  Hú, ez komoly? Nem is gondoltam volna hogy a reggelit palacsintával kell feljavítani. Mi meg mindig gyümit és zöldséget viszünk az oviba, végzetes ballépés.

 • 2008.04.26 22:29:45anyamadár

  palacsinta... hümm...  Bes3 én egyáltalán nem értek ezekhez a gyerek-testsúly indexekhez, de ha csak egy szülőt is rávesz arra, hogy ne vegyen a gyereknek minden nap csokikát a boltban meg csipszet akkor az máris jó, nem?

  Nagyon sokszor látom azt a kisközértben nálunk, hogy apuci anyuci vesz egy kis nasit a gyereknek. Ráadásul szemét módon a pénztárnál vanank kirakva ezek, és nem csinálhatja azt a szülő, hogy elkerüli azt a részt. Így négyféle eset van,

  - a gyerek nem kér mert nem szereti vagy kb. két mondattal leszerelhető,

  - a gyerek kér és üvölt, meg hisztizik, hogy a szülő nem vesz, de az keményen - és okosan - nem dől be a hisztinek, annak ellenére, hogy apénztároskisasszonytól kezdve mindenki olyan szemmel néz rá, mint egy gyerekbántalmazóra és a bátrabbak még be is szólnak, hogy "ugyan már az csak egy kis csoki, majd én megveszem neked kisfiam! "

  - a gyerek kér és a szülő szégyenkezve vesz neki egyet csak maradjon csöndben,

  - a gyerek nem is kér hanem a szülő a kezébe nyomja... • 2008.04.26 22:34:56miramira

  én kicsinek is kamasznak is vékony voltam.

  Három évesen kezdtem balettozni.

  Felvettek a Művészeti szakközépbe,aztán még mindig folytattam.

  21-évesen hagytam abba mert jödt a baba.

  56kg-ról (178 cm)89kg-ra híztam.Egész életembe fogyókúráztam meg egészségesen táplálkoztam,de mikor terhes lettem hát én mindent ettem.Nem zabáltam,de vacsira megettem a 32cm-es pizzát+egy sütit is akár.Mindenki azt mondta már sosem fogyok le.Hát ha annyira nem is de 65-re sikerült hamar és kettő éve tartom.

  A lányomnak nem tiltok semmit ehet csokit sütit amit akar.egészséges mozgékony gyerek,futkározik eleget.Amit nem engedek az a cukorka mert azt összerágja.

  DE szalonna kenyér húsok sonkák pörkölt stb.... Mind jöhet.:-)

 • 2008.04.26 22:41:20miramira

  Gyerek testsúly index??

  három év.96cm.14kg ez jó????

 • 2008.04.26 22:43:41megahéja

  hát, ma 12 óra meló után hazajöttem, bevágtam egy adag spagettit a szgép előtt, amit egyébként rendeltem. :-) (nálunk sincs ebédlőasztal, igaz szinte semmi bútor nincs mert költözés előtt/után vagyunk, és csak a szgépeket tiszteltük meg - az új lakásban természetesen lesz.) Ez így első hallásra borzasztó, de heti 3x azért elmegyek aerobikra hogy kompenzáljak :-) És ha bekerül az életünk a "végleges kerékvágásba" ebből a tranzitállapotból, akkor a legfontosabbnak én is azt tartom, hogy meg legyen adva az evésnek a módja. Ha apa nem eszi meg a zöldséget, akkor egy idő után a gyerek se akarja majd, ha anyu blogolás közben eszik (vagy épp kihagy egy étkezést fogyó vagy sietség miatt), akkor azt mind eltanulja a gyerek.  Most az itt írt linken kiszámoltam ezt a BMI-t (mondjuk nem adtam hozzá az épp letolt spagettit :D), és nekem okés, viszont a múltkor mértek nekem testzsírszázalékot, és hacsak nem két, egyenként 5 kilós mellem van, akkor ezen a téren nem állok jól :-(

 • 2008.04.26 22:45:44bes3

  miramira:

  digiscience.rufftech.hu/bmi2/

 • 2008.04.26 23:05:16Border

  Halihó,

  továbbra sem értem különben, hogy egy gyermek miért az oviban reggelizik és miért nem otthon.

  Azért a gyerekek nagy részét, legalábbis nálunk, kb. fél 8-tól viszik. Tehát nem hajnalban, hogy indokolt lenne egy reggeli az oviban. Soha nem engedném a gyerekemet úgy el otthonról, hogy nem evett, ivott reggelire semmit.

  Amúgy a gyermek egy almával kezdi a napot. Még pizsamában, az ágyamban ülve bevágja. és ezután jön a reggeli.  Úgy általában mindenhová gyalog járunk, és naponta 3-4 órát töltünk a szabadlevegőn. Játszótérre kb. másfél km vagy motorral, vagy néha gyalog (aminek a felét szószerint lefutja, és ujjong, hogy most mi edzünk - rendszeresen futok hosszútávon).

  Sőt, már voltunk néhány ovis futáson is. Elég sok futóversenyen indítanak már ovis futásokat. Kb. 300-500 métereket kell futni, nagyon élvezik a gyerekek.  Ma a játszótéren néztem egy nagyot, amikor egy nagyi azzal fenyegette az unokáját, hogyha nem csinál ezt vagy azt, akkor délután nem kap csipszet és fagyit otthon.  Egyszerűen nem értem, hogy az emberek egy része tényleg nem nézi meg, hogy mit eszik?

  Az a chips valószínűleg még krumplit sem látott, de a mekis krumpli sem krumpli. Ezektől a kajáktól meg végképp hányok, borzasztó szaguk van.  És ha már az egészségnél tartunk, akkor inkább eszem a zsíros vajat, mint műanyag margarint. Inkább megeszem a félzsíros trappistát, mint a lájt, ki tudja mivel feljavított tejterméket. Inkább megveszem a gyermekemnek a 3,6-os tejet, mint az 1,5-öset.

  Gyümölcslevet is veszek, igaz 100%-osat, és vízzel higítom (palackozott) fele-fele arányban, és láss csodát a gyümölcstartalma így is 100%os marad :-).

  Szoktunk péksütit is venni-enni, és desszertként édességet is eszünk.  Miramira:

  gyermekem is kb. 97-98 centi és 14,5 kg körüli.

 • 2008.04.26 23:25:01druantia

  Border, a gyerekem ex-bölcsijében akkor is megkínáltak minden gyereket reggelivel, ha már otthon evett. Nem tudom, máshol ez hogy szokás. Azt sem tudom, mennyire tömték meg a kicsiket, mert az én fiam összesen két és fél hetet járt, és egyéb gubancok miatt egyáltalán nem evett. De azt láttam a beszoktatás alatt, hogy ha egy gyerek délelőtt szomjas, akkor agyoncukrozott tejjel/teával kínálják.

 • 2008.04.26 23:45:54miramira

  Miramira reggel 2.5dl tejet iszik és indulunk a bölcsibe.Hetente 3-szor.Vagy kilencre vagy félnyolcra.Bent kap reggelit.10-kor gyümölcs van.Alma banán körte kivi.

  11.30-tól ebéd.  Köszi Bes3

 • 2008.04.26 23:46:06bes3

  miért baj ha kapnak reggelit? aki evett otthon, az enm éhes, az majd nem fog az óviban enni.  egyszerű ez.

 • 2008.04.26 23:47:48zolnaid

  Nálunk nap közben csak víz van inni az oviban. (a szomszéd oviban cukros tea, a honlapjuk meg tele az egészséges életmóddal, micsoda álszentség) Értelemszerűen a reggelihez-uzsonnához tartozhat valami tej, hasonló.

  Egyébként, az elnevezés: nálunk reggelinek hívják és fél kilenckor adják, (gondolom ezért nem tízórai a neve) hogy legyen idő megéhezni délig. 10 körül egy kis gyümölcsöt esznek (ezt a szülők viszik be)

  Persze attól még eszik a gyerek itthon is, pedig mi 8 körül megyünk, gondolom az sincs üres gyomorral aki hétre jár.  Különben a cukros tea nálunk jó nagy szívás lenne, a lányom még csak-csak, de a fiam egyáltalán nem issza meg.

 • 2008.04.26 23:50:03zolnaid

  Ja és persze tény, hogy mivel hamar van a benti elsőétkezés (akármi legyen a neve), itthon tejet iszik, vagy gyümölcsöt, joghurtot, szóval könnyebb ételt előtte. Az étlepot megkapjuk, igyekszem valami olyat adni, ami nincs aznap a menüben.

 • 2008.04.27 00:12:51Border

  Igen-igen, ahogy belép a terembe a reggeliző gyerekekbe botlik. Őt is kínálják, de ő nem kér, mert nem éhes. És szerintem ez is fontos, hogy akkor együnk, amikor éhesek vagyunk, és ne akkor amikor kínálnak. Persze fenőttként nagyon nehéz, de a gyerekek még sokkal jobban figyelnek a saját jelzéseikre.

  Persze szuper, hogy van reggeli az ovikban, mert vannak családok, ahol tényleg ez a gyermek egyedüli energiaforrása, az intézményi rendszerben elfogyasztott étel. Csakhogy éppen nem ez a normális szerintem.

  Meg az sem, hogy a reggeli helyett oviba menet az anyukák egy része a közeli boltban csokival tömi meg a gyereket. Egyszerűen nem értem! Ráadásul az édességek egy része über silány minőségű.

  Mondjuk én igyekszem a sütibe valót is Boci étcsokival elkészíteni. Persze most lehet mondani rám, hogy sznob vagyok, de tényleg, ebből a szempontból az vagyok. A tejcsokoládé egyenlő a nullával, borzalmasan cukros, ehetetlen izé, és ha még megtöltik valamilyen műanyag ízzel, hááát...

  A magam részéről a csoki a 70%-ostól kezdődik.

  Persze szerintem ez senkit sem érdekel.  Amúgy tudjátok mit nem értek, vagyis értem, csak annyira nehéz elhinni azt, hogy mekkora hatással van a gyermekeinkre a húsokban lévő növekedési hormon. Azért tippelek erre, mert elképesztően nagyok a mostani gyerekek. Az enyém nem, mert szerintem a 3 év 5 hónapjával és a kb. 97 centijével és közel 14,5 kilójával nem egy nagy gyermek, meg a 24-es lábával. De hallottam már olyat, hogy már 4 évesen túl volt a gyerek a 29-es cipőméreten. Ha kint vagyunk a játszón, akkor a még pelusos, láthatóan bébijárású gyerekek láthatóan nagyobbak az enyémnél.

  Ti tudtok erre magyarázatot?

 • 2008.04.27 00:19:57Border

  bes3 félreértettél. Nem az a baj, hogy az oviban van reggeli, hanem az, hogy a gyermek egy részét üres hassal indítják el otthonról.

  És ha már az egészséges táplálkozásról próbálunk beszélni, akkor szerintem az az első lépcső, hogy megtanítjuk a gyermekünket arra, hogy minőségi környezetben (otthon, terített asztal, ülve, csak az evésre figyelve, közösen), minőségi ételeket fogyasszon el ízlés és igény szerint.

  Ahogy írtam, szuper hogy van reggeli a gyermekintézményekbe. De nem hiszem, hogy a félkifli tepertőkrémmel és karamellás tejjel a reggelik reggelije. Persze tudom, hogy van akinek igen. De most az egészség oldalról próbálom megközelíteni a problémát.

 • 2008.04.27 00:29:49eino.

  Border, az enyém suliidőben 6 éves korától nem eszik itthon. Nem akar. Főleg iskola óta nem, mert nem szeretne korábban felkelni, és nem bír azonnal felkelés után enni. Így hát csomagolok neki (általában egészségeset, ritkábban csak pogácsát), úgyis elég hamar beér a suliba, akkor eszik.

 • 2008.04.27 00:47:02Border

  Amúgy tényleg 100 félék vagyunk. De ami tény,hogy egy kisgyermek viselkedésére elég rendesen rányomja bélyegét az aktuálisan fennálló alacsony vércukorszint és éhségérzés. Hiszti, nyüg. Legalábbis nálunk reggeli előtt előfordul. Aztán eszik, és kezdem a visszaszámlálást, és lőn varázslat: jó kedv, tettrekészség, szorgalom, stb.

  Én pld. nem tudom úgy kezdeni a napot, hogy nem iszok meg egy nagy bögre teát. És természetesen nem mindegy, hogy milyen (fekete) teát, és a reggeli pirítósom is egyedi, mert miután kiurgrik még nem szabad megkenni, csak ha már megkeményedett (és az isteni pirítós illat...). Mondjuk elég gyors az anyagcserém, a vacsora maradványaitól már másnap reggel búcsúzkodom, de ha nem ihatom meg a teámat (természetesen csak bizonyos hőfokon jó), akkor nem indulnak be az extra bélmozgásaim, és nem ürülök ki teljesen, akkor az egész napon el van cseszve.

  Szóval sokan vagyunk sok féle szokással, és sok féle beépült reflexel, aminek egy része hasznos lehet, egy másik részük nem biztos.

 • 2008.04.27 01:47:43bes3

  én valószínűleg rohadt kényelmes (lusta? igénytelen?) szülő voltam a nagyobbak óviskorában.  felkeltem reggel 6-kor, 45 percem volt hogy a két gyereket indulásra kész állapotba hozzam. (Bár általában az utolsó lehetséges pillanatig hagytam őket aludni) Nem, nem volt reggeli, egy-egy bögre meleg tejitalt kaptak indulás előtt.

  Egy órát békávéztunk, kb háromnegyed nyolckor tettem le őket az óviban, kezdődött a reggelizés nekik.

  Este kb négy fél ötre értem értük, egy óra haza a békávéval a csúcsforgalomban a két óvissal. Hazafelé bevásároltunk, kb 6-ra otthon tudtam lenni velük.  Minimálbért kerestem akkor, keveset fizettem az óviért és sem anyagilag sem izommunka szempontjából nem volt mindegy hogy mennyit és mennyiért vásárolok hazafelé jövet. Hiszen a két gyerek valamennyi óviscucca és az én munkahelyi legszükségesebbemen FELÜL nyomta a vállamat az amit még reggelinek meg kellett volna venni.  Tudom vannak családok akik jól-jobban kezelik a nehézségeket, de higgyétek el a nem-reggelizés egyáltalán nem valami proli hagyomány, van hogy egyszerűen túl nagy árat kérne a reggeli az ember életéből (a gyerekéből is egyébként, hiszen pl nálunk az az alvásidejükből vett volna el.....)

 • 2008.04.27 02:40:08Border

  Inszomniában szenvedek :-)  Volt egy kollégám, akkor kb. 40 éves érett férfi ember. Náluk a családban előző este készítették el a másnapi szendvicseket, azt hiszem ő volt a felelős ez ügyben.  bes3,

  továbbra is úgy gondolom, hogy szokás és lehetőség kérdése, hogy ki, mit és hogyan táplálkozik.

  Hidd el, alapjában véve nem könnyű az életem nekem sem, mert egyedül nevelem a gyermekemet. De a családi minta az, hogy reggel terített asztal van, és lehet, hogy adott esetben csak egy teára/kakaóra futja az időből, de ha ki van pakolva a cuccos (aminek a hűtőből való előpakolása, legyünk öszinték, nem tart kb. 20 mp-nél tovább), akkor esélyem van arra, hogy akár egy szelet sajt, vagy szalámi, vagy bármi (keksz, péksüti, kinek mi az ízlése) lecsússzon. Nem villásreggelire gondolok, hogy aztán a sorban megjelenő családtagoknak külön-külön készítsem el a 3 tojásos rántottát.

  Nagyon sok családot ismerek, ahol esetleg a hétvége valamelyik napjára egy különleges, hagyomány reggeli esett: pld. szombat házi lángos nap, vasárnap kalács-kakaó.

  Nálunk pld. a vasárnapi reggeli hagyományosan omlett volt. Annyira nagyon szeretném, ha valahogy nekem is sikerülne valamilyen hagyományt megteremteni, amire azután jó emlékkel gondol majd a felnővő gyermek.

  De tényleg ezer féle módon éljük meg a mindennapjainkat, de ez már mindenkinek a saját felelőssége és élete.

 • 2008.04.27 08:26:54veronik82

  Szeretném én is elmondani a véleményemet.Sajnos én is szörnyűlködve nézem azt,hogy bármely boltba ahová csak belépek az anyukák teletömik chipsekkel és édességekkel a kosarukat,az egészséges ételeknek valahogy meg már nem jut hely abban a kosárban.

  Azt is fontosnak tartom hozzátenni,hogy az egészséges táplálkozással nem csak a cukorbaj és elhízás kerülhető el,hanem számos más betegség,akár emésztési problémák is.Nagyon fontos a sav-bázis egyensúly!!!Vagyi,s egyenlő legyen a savas és lúgos ételek aránya.Én már régóta betartom,mert egy komoly,összetett betegségből,csak így tudtam kigyógyulni.Sőt,az én unokatesómnak ez mentette meg az életét.Ezt most hosszú lenne elmesélni,de ez tényleg működik.Például, én csak néha iszok tejet,mert túlságosan savasítja a szervezetet.Sőt,nőgyógyászati problémákat okoz.Ugyanígy nem szabad úgymond húst hússal enni,mert a szervezetünknek többlet energiával kell harcolnia az ellen,hogy megeméssze az ételt.Amit meg nem tud,az szépen lerakódik a sejtekben, a gyomorban,ízületekben és rothadásnak indul.Durván hangzik,de így van.Ráadásul rengeteg benne a hormon és akármilyen hihetetlen,az antibiotikum is.Együn húst,nem azt mondom,de ne vigyük túlzásba.Inkább halat,vagy szárnyasokat.A cukor ugyanígy.Én már csak teljeskiőrlésű és barna kenyeret eszek.Nagyon sokat segít például a fogyókúrázóknak.Ha kreatívak vagyunk,akkor ezekből az ételekből is akár ínyenc falatokat is varázsolhatunk az asztalra.A gyerekeket pedig meg kell tanítani a helyes táplálkozásra.Ha azt látja,hogy otthon anya,apa hamburgert majszol,valószínűleg ezt jó példának fogja értékelni és így fog élni

 • 2008.04.27 11:40:58black laced butterfly

  veronik82.  Én is úgy gondolom, hogy figyelni kell a sav-bázis egyensúlyra, de egy valamit megjegyeznék a húsban való hormonokhoz.  A szárnyasokban is lehet hormon, ha pl. Tesco-ban veszed.

  Tehát nem az a kérdés, hogy vörös hús, vagy szárnyas, hanem a hús honnan származik.

  Nagymami tyúkudvarában is lehet hormonos a tyúk, ha hormonos táppal eteti.

 • 2008.04.27 13:01:42nyuszómuszó

  Namost biztos szörnyen hülye vagyok, plusz azt eszem, ami épp jól esik, de nekem teljesen új az,amit veronika ír, hogy a tej savasít O.o

  Pl, ha néha lefekvéskor túl sok a savam, tejet iszom, és elmúlik..

  Meg a tej lugos és kész, na O.o

  szóval nem értem:D

 • 2008.04.27 13:25:18Atina

  Én savasodás ellen citromos vizet iszok. Nem vicc. Este kaukázusi kefír és citromos víz, s nem ég a gyomrom.

 • 2008.04.27 13:57:50bes3

  Border:

  én ma már három gyereket nevelek egyedül (tudom ez sem a "ki mártírkodik többet" topik, csak jelzem)

  és ma VAN minden reggel kirakott kaja, egyszerűen azért mert nem kell naponta kettő órát utaznom békávéval, és eközben bevásárolnom.  Pedig én ugynaz vagyok és erősebb, energikusabb és fiatalabb nem lettem az eltelt mondjuk 7 év alatt :-)  csak hogy almát az almával körtét a körtével hasonlítsunk össze.

 • 2008.04.27 13:59:28bes3

  Border: ja és sok pénzem van, nem kell kiszámolni hogy melyik nap hány zsemlét vegyek hogy hó végén is maradjon kosztpénz és ne NAGYON jussunk negatívba.  A gyerekek ma is kajálhatnak a suliba-a kicsi az óviban, tehát ez nem változott. • 2008.04.27 14:32:40P.Kata

  Chewbacca

  Szegény embernek nem nagyon van napi 500 forintja büfére, inkább ken egy szendvicset,mert olcsóbb.

  Nálunk is van anyuka, akinek a lánya kb. 30-35 kg, 5 évesen, 120 centisen.Sajnos nem tülzok.És a gyerek az oviba úgy megy be, hogy egy baromi nagy pizzás csigát tol be az az arcába, meg 4-5 csokitallért, vagy banánt mellé.Reggeli előtt. És persze a mamit nem lehet meggyőzni, hogy ez már nem genetika.

 • 2008.04.27 15:14:19cozumel

  Meg valami, ami amellett szol, hogy ne hizlaljuk gyermekeinket.  A zsirsejtek szama a novekedesi folyamat befejeztevel veglegesse valik.

  Kesobb, amikor hizunk/fogyunk, a meglevo zsirsejtek MERETE novekedik/csokken, nem a zsirsejtek szama valtozik.  Ertelemszeruen, elonnyel indul az, aki kevesebb zsirsejtszammal indul....

  P.Kata

  Azert egy ilyen anyuka vajon mit szolna, ha a gyerekorvos figyelmeztetne, hogy ebbol meg baj lehet?

 • 2008.04.27 15:39:04Sue

  Cozumel, jó, hogy ezt megosztottad, mert erről sosem hallottam még ilyen értelmezésben. Jó tudni róla!

  Én sosem voltam sovány, mindent megpróbáltam már, hogy fogyjak, de nem jártam nagy sikerekkel. Hát tényleg nem egyszerű úgy, hogy gyerekként is ilyen voltam. Enni kb. annyit eszek, mint egy madár, szóval vannak, akiknél tényleg nem ez a legfőbb befolyásoló tényező. Ahogy többen írták, maga az anyagcsere is sokban felelős ezért, ami egyeseknek - mint pl. nekem - szinte olyan lassú, hogy nincs is, ami még további betegségeket okoz. Azt sajnálom, hogy nem sportoltam rendszeresen, így felnőttként már nehéz elkezdeni illetve folytatgatni ezt, de most már mindenképp egyre több időt szeretnék szakítani erre. Eddig nem sok sikerrel jártam a fogyás területén akkor sem, amikor több hónapig aktívan sportoltam. Ahogy kivettem Cozumel az írásodból, ez azért is lehet részben, mert nem sok esélyem van egy jelentősebb fogyásra?  Kata, megdöbbentő, hogy ezt egy szülő tényleg megengedi a gyermekének, mert ha jól értem a kislány esetében abszolút arról van szó, hogy nagyon sokat eszik. Ha 30-35 kg 5 évesen nagyon súlyos betegségekhez vezethet. Talán az anyának valami konkrétummal kellene demonstrálni, hogy milyen veszélyről is van szó, ha nem hiszi el, de ha ő is olyan alkat, mint a lánya, biztos, hogy nem fogja elhinni.

 • 2008.04.27 15:50:30druantia

  ÁÁÁ, minden nap meg kell vívnom ezt a kaja-harcot, úgy látszik. Reggel anyám azzal kezdte, hogy megsózta a gyerek zöldségeit a reggelinél. Ez az egyik mániám, hogy a zöldséget nem kell sózni, a gyümölcsöt nem kell cukrozni, mert egyrészt minek, másrészt akkor már nem zöldség- ill. gyümölcsíze lesz, hanem só- vagy cukoríze, harmadrészt meg satöbbi (vérnyomás, felesleges üres kalória, blabla).  Délelőtt pedig vendégségben voltunk, ahol megkérdezték a gyerekemet, hogy szomjas-e. Mondta, hogy igen, kér vizet. Erre a nőci hozza ám a cukrozott löttyöt, hogy de nekik ilyen is van itthon. Nem nagy dolgok, de ezen is múlik...

 • 2008.04.27 16:00:50cozumel

  Sue  Nem tudom, milyen regota kozismert ez a teny, en kb. egy eve olvastam egy fittnessz magazinban, ettol fuggetlenul lehet, hogy mar 25 eve is koztudomasu dolog volt.  Es ez NEM jelenti azt, hogy aki kover kisgyerek volt, az felnottkent mar nem tud lefogyni.

  De, siman lehet belole fittnessz versenyzo is:-)

  CSAK vilag eleteben sokkal jobban oda kell majd figyelnie a helyes taplalkozasra es a mozgasra.

 • 2008.04.27 19:02:54veronik82

  Akit érdekel annak itt egy link a lúgos és savas ételekről! Nekem először az orvosom hívta fel a figyelmemet erre a táplálkozásra.Azóta meggyógyultam.  www.mindmegette.hu/index.php?apps=cikk&cikk=22646

 • 2008.04.28 09:47:07szövetszöcske

  Megneztem ezt a BMI kalkulator dolgot. Mondjuk 170 centi magassagra a 72 kilo meg siman idealis, a 85 kilo a 170 centihez mondjuk meg az enyhe tulsuly kategoria, es nem az elhizas.  Ebben a fittseg dologban is mint minden masban megvannak a szekertaborok, van aki kepes orok haragot tartani a nagymamaval mert csokit ad a koloknek, betiltani otthon a feher kenyeret mert az fuj, azt csak az igenytelen koverek eszik (akiknek persze az agya helyett is zsirparnak vannak, a honuk alatt honaljkutya, nem birnak egy emeletet lepcsozni, , a gyerekeknek meg biztosan rohadnak a fogaik a sok szenhidrattol, meg a hasonlo sztereotipiak). Aztan persze mint minden divat, ez is kitermeli a dacos ellenzok taborat, akik csakazertis megcukrozzak a foldiepret (ezt mondjuk en is igy szeretem, porcukorral, friss tejszinhabbal, de jo is az), feher kenyerrel eszik a velos pacalt, es ha jon az egeszsegmanias vendeg, latvanyosan szalonnas-kenyer falatokat vacsizik a gyerek.  Lazasagot meg valahogy nem latok. Persze jo is neha blansirozott sargarepat vacsorazni, csakis tonkolykenyeret reggelizni egy hetig, de azert van egy hatar, en a magam reszerol nem engednem az egeszseges eletmodnak hogy maga ala temessen...

 • 2008.04.28 10:00:23szövetszöcske

  Ja a kover gyerek-kover felnotthoz annyit, hogy a lanyom kb. masfel eves koraig kifejezetten dundi volt, sot fel eves koraban hatulrol egeszen hajazott a tovarisi-konyec plakatra. Aztan valogatos lett, minden kajalasa picsogos, o meg sokat mozgos, most mar kifejezetten gizda. Mondjuk ettol meg lehet belole kover felnott, mindenesetre nem latszik rajta (az evesi szokasain sem), hogy egy eves koraban meg siman betolt(kiereoszakolt) a vacsi utan fel oraval obliteskeppen egy nagy uveg tapszart, szigoruan csak tele pocakkal volt bealvas.

 • 2008.04.28 10:12:46kiscica33

  21 hónaposnak toroskáposzta vacsorára :-)

  Kedvence a kolbász, füstöltszalonna, savanyú uborka :-).

  Egyébként imádja a gyümölcsöt, zöldséget is ha olyanja van..

  Bölcsiben meg az ottani kaját eszi.

  Néha fehér kenyér van itthon, néha teljes kiőrlésű..

  Ami viszont sosincs az a csipsz és mindenféle műkaják. Max háztartársi keksz ha beteg.

  Nem hiszem hogy ebből nagy faksznit kell csinálni. Sose legyen nagyobb gondunk.

  Csak legyen elég lehetősége mozogni. (pl ne kocsival vigyük a szomszéd sarokra is).

  Én kövér gyerek voltam, de azért mert egyszerűen nem volt lehetőségem mozogni, az iskolai testnevelést meg inkább hagyjuk. Mióta viszont nem kötelező, lehetőség szerint sokat mozgok és noha vékony sose leszek, el se gurulok..

  Ja aki meg a bölcsire azt írta, hogy szolgáltatás a pénzünkért, és ezt meg azt elvárna, az elmehet élelmezésvezetőnek és adhat kaját naponta 325 ft-ból 4* a gyerekeknek.

 • 2008.04.28 10:54:59bes3

  szövetszöcske:

  18 évesen a 170 centihez sok 85 kiló, felnöttnek épp határ a túlsúly és az elhízás között a közel 30 BMI...  a "tovarisi konyec" utóhatásai meg majd az elsö szülés környéken vizsgálandók meg :)  (én az elsö gyerekemmel 15,8 -as BMI-vel lettem terhes, nem, nem voltam soha anorexiás. A harmadik után 23 -as BMI lettem, most meg a rohadt mozgásszegény életmód kapcsán 25 felett vagyok.... azért ez kilókban szamolva 30 kiló különbség ám....)

 • 2008.04.28 11:20:46szövetszöcske

  bes3: Igazad van, en a sajat korosztalyomra nezegettem az ertekeket. Egyebkent nem propagalom a pacalevest (en is csak nagyritkan, jopofibol eszem meg), sot nem is vagyok erintett az elhizas dologban, beleferek a normal kategoriaba(igen, persze, epphogycsak...). Ha valaki ortodox modon biorepan el, es oromet leli benne, hat tegye. Engem az egeszsegessegnek az a resze zavar, hogy sokan nem magaban a repavacsoraban meg a reggeli tornaban lelik meg az oromforrast, hanem abban hogy hangoztatjak ezt es jol tudnak mas egeszseges eletmod ugyeben alacsonyabb kasztba tartozo embertarsakat fikazni vele.

 • 2008.04.28 11:24:17rois

  Én csak annyit tennék hozzá, hogy mindenki az itt megszólalók közül leírja, hogy persze sok gyümölcsöt, meg zöldséget kell enni, hogy az milyen jó.

  Mi a párommal naponta fejenként fél kilónyit eszünk ezekből, de nagyon nehéz dolgunk van, mivel:

  ha bemész a boltba, mondjuk a fenyőfásba, ami egy kicsit jobb mint ahol a legkisebb is számít, és csak fonnyadt, félig rohadt salátákat, már levet eresztett madársalát, jó esetben éppen lebomlásnak induló rukolát találsz. Persze, van a többi is, poshadt uborka, íztelen paradicsom, kicsit pöttyös kaliforniai paprika, a gyümölcsök közül a szétszáradt narancs, a kőkemény kiwi és ne soroljam. Lehet, hogy finnyás vagyok (biztos), de ki tud ezekből minőségit ősszeállítani? Kinek van erre mindennap gusztusa?

  Teljesen megértem, hogy inkább valami más felé nyúl az emberek keze.  Először kínálni kellene valamit, ami tényleg gusztusos. Felnőttnek, gyereknek egyaránt.

  Egyébként meg nagyon nehéz.

  Le a kalapom azok előtt, akik emellett is inkább a barna kicsit mázgás jégslátát választják.

 • 2008.04.28 11:33:48Atina

  Rois, én zöldségeshez járok zöldségért, gyümölcsért. Az bevált.

 • 2008.04.28 11:37:20zolnaid

  kiscica33, a bölcsit én írtam, és fenntartom: szolgáltatás a pénzünkért. (azt is írtam, bizonyos keretek közt lehetnek elvárásaink nyilván hiába várom el a friss ananászt)

  Talán rosszul képzelem, de ha én élelmezésvezető lennék, nem csokit adnék desszertnek, hanem fél almát. Vagy nem édesített gyümölcsjoghurtot hanem kefírt. Vagy nem nutelláskenyeret hanem túrókrémeset. Nem agyoncukrozott teát, hanem vizet

  Ezek szoktak ui. panaszképp megjelenni.

  Drágább? nem is biztos.

 • 2008.04.28 12:17:04rois

  Atina, igazad van, ott sokkal jobb a kép, de nem mindig érek oda, mert sajnos 6kor elpakolnak...

  de igyekszem :-)  csak azért is nyavalyogtam, mert mivel nem élek itthon állandóan, de ingázunk, így sokkal jobban feltűnik a különbség, és néha csak a nagy lemondó sóhaj marad a boltban. hogy miért ne lehetne itt is?

  amikor van, mert igenis van minden a boltban

  csak miért ne lehetne egy picit jobban odafigyelni arra, hogy néz ki, és milyen állapotú

  hogy miért kényszerül rá az ember arra, hogy egy bolt helyett száz helyre mászkáljon?

  szóval, mégegyszer, le a kalappal! :-)

  én meg reménykedek, hogy egyszer majd elég lesz egy helyre menni.

  vagy - a piacon is mindent meg lehet majd venni.

  addig meg csak morgolódom, és igyekszem odaérni a piacra :-)

 • 2008.04.28 12:27:01kiscica33

  A bölcsikben dietetikus is jóvá kell hagyja az étlapot.

  Csoki nincs egyébként (nálunk), nutella se nagyon. Gyümölcsjoghurt igen

  Ami tetszik, hogy egy héten minimum 3* mindig főzelék van, a lehetőségek szerint van gyümölcs, és a kenyérfélékhez is zöldség (paprika, paradicsom, hagyma, stb). És hogy igyekeznek szezonos cuccokat adni, kevés primőr agyonkezelt vackot.

  Ja hogy van kakaó, kalács, zsíroskenyér.. Ja otthon is előfordul... Ha valaki nagyon ezek nélkül akarja nevelni a gyerekét, ne adja bölcsibe, vagy adja drága magánba.

  Részemről örülök, hogy van bölcsis helye a gyereknek, szeret ott lenni, jók a gondozók, szereti a kaját, most hogy kap néha cukrozott ezt-azt hát ennél nagyobb baja sose legyen..

 • 2008.04.28 13:01:51zolnaid

  Azt hiszem kicsit kötözködni akarsz, vagy tévedek? fentebb többen írtak elég érdekes példákat - heti kétszer csoki az oviban, hasonlók - nem feltétlen egy kiegyensúlyozott menzakosztot példázva.

  Örüljél, hogy normális kaját kaptok, én is örülök, igaz a mi városunkban eléggé meg kellett érte harcolniuk a szülőknek. (nem nekem, mert mi még nem voltunk ovisok)

  Kaposváron meg épp most háborognak mert rendszeresen romlott kaját kaptak a gyerekek.

  Vannak fokozatok.

 • 2008.04.28 16:07:47kiscica33

  Dehogy akarok kötözködni, csak leírtam, hogy nálunk hogy van.

  Ami ugyan nem egy reforméletmód, de nem is rosszabb mint a legtöbb otthoni kaja.

  Azon én is ki tudok akadni, ha a játszótéren csak cukros üdítőt, csokit, csipszet, kekszet tömik a gyerekbe. Ezekben sokkal több káros anyag van, mint adott esetben a bölcsi cukros teájában.

 • 2008.04.28 16:58:37verkaverka

  Attol meg hogy rakenyszerulok hogy bolcsodebe adjam a gyereket nem hiszem hogy ki kene bekulnom a lekvaros gomboccal, cukros teaval, cukros kakaoval, kakaos csigaval. Azt sem hiszem hogy akkor nekem csak maganba szabadna adnom, ha itthon vizet iszik akkor mi biztos tul gazdagok vagyunk???

 • 2008.04.29 03:01:10Sue

  Kiscica, nagyon igazad van. Néha viszont olyan furcsán néznek az emberek, ha azt mondom a víz a kedvenc italom, aztán megkérdezik, hogy ne hozzanak mégis valami mást...nagyon rászoktak a "színes vizekre", azt hiszik, hogy az többet ér, mint a sima víz.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta