SZÜLŐSÉG

A biogyerek napfényt eszik

2008. február 11., hétfő 15:40

A csicsergő madártrillára kipattan a szemem, miután gémberedés nélkül egyenesítem ki hattyúnyakamat a tönköly pelyvapárnáról. Gazella léptekkel kiszökellek a mosdóba, hörpintek egy kis tisztított vizet, hogy üdére mossam magam, és feldobom az arcomra Ilcsi nénit. Természetesen fogat sem felejtek el mosni, csak a sorrend fordított, hogy az aranyáron vásárolt cucc ne jöjjön le azonnal.Miután friss leveket facsarok és szójatejet öntök mindenkinek, megesszük a házi készítésű joghurtunkat, s textilpelenkát cserélek a legkisebben. Ugyan a tatár nem hajt, de eszembe jut, hogy menstruálok is, így én is tisztába teszem magam: mosható biobetéttel tömöm ki alfelem. Röpke óra mosás következik, de nem akárhogyan. Először előöblítem a rázósabb dolgokat, aztán ha már így belejöttem, a többi ruhának is nekiesek mosódióval-ecettel. De csalok, mert ezt már géppel csinálom. Sajnos vannak gépek, amelyekről nehéz lemondani, pedig be szép lenne, ha a lovaskocsi hozná a jeget az utcába, én meg mosolyogva tenném a verembe. No igen, egyelőre növesztjük az ózonlyukat.Ugyan nagyot léptem az emberiség fennmaradásának érdekében, azonban családom tagjait éhhalál fenyegeti. Felpattanunk hát a biciklire, hogy eljussunk a legközelebbi biopiacra. Mit ne mondjak, nincs közel, de hát a távolság a jó levegő ára, s a testmozgás sem árt ugye. Mire hazaérünk, már bőven ebédidő van, de lelkesen párolunk, sütünk, főzünk. A kerti komposztálóba kiteszem, amit lehet, s különszedem a többi hulladékot is. Amely ellepett, így kénytelen vagyok újabb fitt programot beiktatni, lábizomban jó vagyok, a szelektív meg messze van. A gyerek valahogy csak ellesz, amíg teregetek, nyomok a szájába egy kis bulátát, meg házi aszalású gyümölcsöt. A többi gyereket is haza kell vadászni valahogy, így gyorsan újra bringára pattanunk. Mikor hazaérünk, eszembe jut, hogy a napi csírákat még nem szedtem le, hát nekifeszülök annak is, majd újra etetek, kiosztom a kaukázusi kefirt, a házi joghurtot, a kertben fejt kecsketejjel és házi köpülésű vajjal együtt.

Amíg süt a nap, kilököm a gyerekeket a kertbe, hogy egy kis napfény is a táplálékukká váljon, de eszembe jut, hogy nem kentem rájuk az ötvenes faktort így inkább behozom őket. Lazításképpen beteszek a cédébe egy kis alfa hangot, majd körömvirágos össznépi fürdetés következik. Elmerengek azon, hogy milyen jó lenne ha eljutnánk a következő globalizáció elleni tüntetésre, a kapucnis melegítőm már megvan hozzá. Miután bekapcsolom a légtisztítógépet, arra gondolok, hogy milyen jó egészségesen élni, legalább 100 évig nem halunk meg. Majd hirtelen felülök és egy számot látok magam előtt: 36500 ilyen nap, mint a mai.

Holnap a reggeli hamburger lesz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.12 22:39:38Pussycat Doll

  Premom: szódabikarbónát ma vettem gyógyszertárban. De nem nagy kiszerelés, 200 gramm, nemtom hány mosáshoz elég. Nem mosáshoz vettem, de szeretem, ha van itthon ilyen-olyan célra. (Én most savtalanításra vettem :D Napi 1 kiskanál állítólag csodát tesz az ember szervezetével és én most ki is próbálom...)

 • 2008.02.12 22:47:34premom

  Igen, tudom, hogy hülye volt a kérdés, de én "jóháziasszony" módjára csak azt az étkezési szódabikart ismerem, ami az élelmiszerboltban található, feltételeztem azonban, hogy mosási célokra kapható egyéb, nem feltétlenül étkezési, nagyobb kiszerelés is...

 • 2008.02.12 22:52:39vidámka

  Nos, én pestkörnyékividéki vagyok, nálunk a bioboltban csak a vállukat vonogatják, ha ilyeneket kérek, ezért a netről szerzem be a cuccokat. A mosódióból több kilónyit legutóbb a Quelle-től rendeltem, fele annyi volt, mint bárhol máshol, a szódabikarbóna gyógyszertár, ecet, cirtomsav akármilyen élelmiszerbolt, mosószóda netbio.

  Most nagyon halkan jegyzem meg, a textilpelus nekünk nem jött be... Abból én is eldobhatót használok(tam) az összes kölöknél...

  Most mégsem olyan jó nekem.:(

 • 2008.02.12 22:56:19premom

  Nagyon köszi, vidámka, hétvégén beszerzek mindent!:)

 • 2008.02.12 23:00:06vidámka

  Igazán szívesen, ha kell néhány jótanács, hogy mit mire és hogy, azt is bármikor!

 • 2008.02.13 10:09:08Cobold

  2008.02.12 21:48:35 Vierre_

  Textilpelus a mosást leszámítva szinte ugyanaz :)

  Jahh, meg tudod, én a fokhagymanyomóval is úgy vagyok, hogy nekem nagyobb macera pucolni a foghagymanyomót (amit muszály kézzel), mint összedarabolni késsel, és utána usgyi a mosogatógépbe :P

 • 2008.02.13 10:10:24Cobold

  2008.02.12 22:16:55 premom

  Gyerek mellett mindenre lesz időd... :P felejtsd el, ha még nincsen gyereked, MOST van időd, a gyerek mellett nem lesz.

 • 2008.02.13 10:11:38Cobold

  2008.02.12 22:36:33 premom

  Neten rendelem. A cikkbeli linkek is valszeg tökjók, én a netbio.hu/ -ról szoktam rendelni, vagy a Móriczhoz közeli bioboltban szoktam venni.

 • 2008.02.13 11:22:17Maja Papaya

  Cobold, héjastul tedd bele a gerezdet, úgy nem macera.

 • 2008.02.13 13:12:30Vierre_

  Cobold és neeeemszégyelledmagad??? O.o :DDDD

  Ahelyett, hogy úgy mosogatnál, hogy:

  csap indít.

  szivacs vizes habos.

  csap zár.

  három dolgot kipucolni.

  csap indit.

  öblít.

  csap zár.  Így a vizet is és az áramot is pazarlod :DDDDD  vagy nagyanyáink állóvizes mosogatása.  ejjjj cobold nem is vagy te igazi bió :D

  Meg akinek van mosogatógépe otthon, nem csóringer az tuti *irigy *  neeeeemkelladuma, meg hogy ocsó volt, csak viccelek :DDDD

 • 2008.02.13 13:53:13Cobold

  2008.02.13 13:12:30 Vierre_

  ÓÓóó nincsen igazad :)))

  A mosogatógép víz és áramfogyasztása összességében kevésbé terheli a környezetet, mintha kézzel mosogatnál :))) Ki van számolva :P férjemuram által.

  Én amúgy nem vagyok bio, csak tudod, kinek mi fér bele. A pelus belefér :)

  A kezem meg nem bírja még a tiszta vizet sem, nem hogy a mosogatószert... :( Minden kézmosás után jön valami kence, különben pikkelyessé válik.  Meg én a munkán is spórolok, ahol tudok :P

 • 2008.02.13 14:23:55Vierre_

  cobold, ha úgy nyomnád ahogy írtam, akkor az lenne az ócsóbb hidd el :D

  Én már csak tudom. A volt anyós erre akart rávenni. Könnyen. Neki is mosogatógépje van. :DDDDD

  Én meg mondtam hogy alófaszt. :))))) nekem nincs. Így inkább legyen tiszta és mellette gyorsan kész. Ok, folyóvíz, énkérekelnézést, dedede, az idő pénz :))))

  Tehát ugyan ott vagyok ;))))))  de hát te a kezed miatt sem teheted, szal fel vagy mentve, mosogatógépes-mamuska :D ;)))))

 • 2008.02.13 14:24:33Vierre_

  (az uccsó bekezdés kedves vicc, még mielött durc lenne ;D , vágom, ha nem lehet, hát nem lehet, nincs mit tenni.)

 • 2008.02.13 15:12:01"izé"

  Vierre_  fokhagymanyomó...  Valóban az emberiség egyik egyik legfontosabb fejlesztése, hatása csak a szövőgéppel mérhető össze. Meg is érdemel néhány szót.  Nem tom, lefigyelted-e, hogy fokhagymanyomó és fokhagymanyomó között a különbség fényévnyi tud lenni. A legtöbb eszköz csak egy változóan egyenetlen felületű lapka igénybevételével mintegy nyom és lapít keresztül egy felülethiányos (ún. lyukacsos) elemen keresztül kifelé a kozmoszba, de sajnos a legtöbb ilyen rendszer az ízletes sikértartalmat illetően jelentős veszteséggel üzemel. A tömegtermék. Ami szar.

  Namostan.

  Én azon szerencsések közé tartozom, aki rendelkezik a közismert és népszerű IKEA világmárka előző szériás fokhagymanyomójával! Kérlekszépen az az egyetlen az univerzumban, amiben a felső felület, tudod, ami tulajdonképen alapesetben így faszán rányomódik az illatos céltárgyra, nem csak egy pattanásos-hangulatú lapka, hanem meisterstück kis pöcökszarok vannak rajta, és nem hogy pöcökszarok, de az alj-elemen tökéletes alakzatban várakozó csinos lyukak nem csak egymáshoz képest állnak vigyázzban, hanem még arra is van idejük figyelni, hogy a kis pöcökszarok svéd pericizitással mélyen a lyukakba hatoljanak, majd behatolást követően a lyuk másik végétől még vagy jó két milimétert tovább ugorva messze kikukucskáljanak vidám kis szemükkel, hogy mi is történt azóta a világban. Teszik ezt üresen a próba alatt. Mert napi használatban a tét félelmetes, közöttük visít és tiltakozik a kiszemelt gerezd, a nyomorult, az eredmény azonban döbbenetes: a másik oldalon kikukucs, más szóval túlnyomódás okán kizárólag a hagymamadár megviselt tollazata marad a műszerben, minden lényeges további összetevő az alj-lyuk-rendszeren egyébként horror módon keresztülpréselődve a céltányérkában dokkol.  Azt mondtam, hogy előző generációs IKEA-nyomó. Azért mondtam, mert múltkor voltam az intézményben és láttam, hogy már új fejlesztés van, klassz dizájn, tré üzemi eredmény. Sikerült elbaszni ezt is.

 • 2008.02.13 15:54:26Cobold

  2008.02.13 15:12:01 "izé"

  "új fejlesztés van, klassz dizájn, tré üzemi eredmény. Sikerült elbaszni ezt is."

  Hiába, ilyen ez a világ :) én normális szűrőbetétes teáskancsót vagyok képtelen venni... csak olyan van, ami átengedi a zaccot is, vagy marad a filter - de ha épp nincsen filteres az adott teából...

 • 2008.02.13 18:17:50Maja Papaya

  "izé", meisterstück az egész sztori :)

  Régim van, hurrá, a héjastól duma meg nem vicc, tényleg fényévekkel egyszerűbb úgy (már ha valaki nem ismeri...)

 • 2008.02.14 05:37:14hanna

  Hosszan szóltál, de igaz. Kivéve hogy a fackelmann fokhagymanyomoja is pont ilyen. Tesco, kaisers. Elég drága, de megéri

 • 2008.02.14 20:13:48glad az egyetlen

  Ez a textil pelus már többször felvetődött, de nem vagyok biztos benne hogy annyira környezet barát, mint ahogy sokan hiszik.

  A mostani egyszer használatos pelusok között már bőven található gyorsan bomló fajta, ezzel szemben aki mossa a textilpelust:

  1, vizet használ (az is kincs)

  2, Szenyviízet gyárt (mosószer, stb)

  3 Mosógép esteén villanyt zabál a villamos erőművek pedig foszilis anyagokat.

  +1 kakukk tojás

  És jó közgazdász még mérlegre tenné anyuka szbadidő energia/pénz tőkéjét amit pluszban erre fogrdít az eldobhatóval szembe.  És talán a textil nem olyan jó nedvszivó.  Tényleg annyival jobb a textil pelus.

 • 2008.02.17 10:57:53Cobold

  2008.02.14 20:13:48 glad az egyetlen

  Mint már szóltam, nem hiszem, hogy érdemi vitát lehetne erről a környezetkímélésről folytatni pelus ügyben. De ha gondolod, futhatunk erről pár meddő kört...

 • 2008.02.17 10:58:54Cobold

  Amúgy napi kb. negyedóra meló van a textilpelussal. Esetleg 20 perc.

 • 2008.02.17 12:34:35Vierre_

  "izé"

  És most kérlek, azok után, hogy feldobtad a napom, tárgyaljuk ki a tojásszeletelőt is. Láttam a pocsék áruk fórumán. Azt gondolom, aki oda felrakta, az még soha nem csinált rakott krumplit.

  Amúgy nekem a masszív, kerek, pöckös ikás van ami már vagy öööö öt éves. Ammegmeilyikszérija?? O.o  (jelzem, néha azért nem tudtam, hogy most tényleg a fokhagymanyomóról beszélsz, vagy egy misztikus szexuális élményedet regéled itt el nekünk kódnyelven :DDDDD)

 • 2008.02.17 17:20:40"izé"

  Tojásszeletelőben nem vagyok büfé, ha a "kerek, pöckös, ikás (...) ami már vagy öt éves" alatt nem a tojásgépet, hanem a hagymanyomót érted, akkor az, az amiről beszélek!!! :-))))  (A zárójeleshez  Nekem minden beírásom hátterében megélt vagy elfolytott szexuális vágyanyag húzódik, cselekedeteimet, gondolataimat ezek motiválják, egész életem az önkielégítés valamint a bableves, a sör, a Bajnokok Ligája és a Play Station köré szerveződik. :-)))))))))))))))))) )

 • 2008.02.17 17:29:26Anura

  Elfojtott.. Bocs. :)

 • 2008.02.17 17:38:08"izé"

  Na. Megint egy nyelvőr...

 • 2008.02.17 18:27:01Brumibaby

  Annyi minden elfolyt ott,

  mit "izé" addig elfojtott...

 • 2008.02.17 18:58:57Eledh Laure

  Az eddigi HSZ-ekből úgy veszem ki, jó nagy kavar van itt... A BIO nem ugyanaz, mint a teljes kiőrlésű, és a bébiételek is valahogynagyon idekerültek. :-)))  BIO az, ami ökológiai gazdálkodásból származik, és a környéken (nem tudom pontosan mekkora körzetben) nincs szennyező létesítmény (gyár, autópálya stb.) Az ökológiai gazdálkodás azt fedi nagyjából, hogy a növények célzott telepítésével igyekeznek a minimumra csökkenteni a kártevők bejutását. (Mert mondjuk a paradicsom élősködője, amit permetezni kéne, teszem azt nem viseli el a zöldhagyma szagát. Hülye példa, de valami ilyesmi...) Ennek ellenére szabályozott keretek közt egyes permetezőszereket alkalmaznak. Csakhogy igen körültekintően, betartva a használat és a szüretelés/elfogyasztás közti időkorlátot. Ugyanígy a BIO nem egyenlő vegetáriánussal. Mert a hús is bio, ha nem antibiotikumos hallisztet, hanem a fenti gazdaságból származó kukoricát szórnak elébe. :-)

  A BIO ezen kívül nem egyenlő a teljes kiőrléssel sem. Mert a fenti gazdaságban előállított búzát is megőrölhetik korpástul, mindenestül, akkor tljes kiőrlésű lesz, de éppígy lehet belőle finomliszt is.  Amúgy az ételallergiák kinőhetők, nekem 9 évesen jött ki tejre, húsra, tojásra, búzalisztre és főleg eperre, de más gyömülcsökre is. A kialakulásában nem játszott közre semmilyen trauma. Egyszerűen a nagyiméknál bezabáltam csirkepörköltből nokkedlivel és tejszínhabos eperből.

  A doki szerint a természetes hajlam mellé jött egy fajta túladagolása az irritáló kombinációnak. 3-4 év alatt nagyjából kinőttem. Szóval jó eséllyel mások is kijöhetnek belőle. Mondjuk még sokáig odafigyeltünk, hogy ha húsebéd volt, akkor este már ne nyakaljak kakaót, vagy ne egyek felvágottat, de utóbb mármehetett minden megint.  Azóta amúgy vegás lettem, és a vegásoknak készülő cuccok, pástétomok, szendvicsalapok jó része bio is egyben. Mostmár jobban szeretem az ízfokozó nélkül készülő ízeket. A paradicsomé paradicsom, a fűszereké normális fűszeríz stb.

 • 2008.02.17 18:59:53Eledh Laure

  Hm. a kukoricát természetesen nem a hús elébe szórják, hanem az állat elé. :-))))) Pardon.

 • 2008.02.17 21:09:52"izé"

  Brumibaby :-))))  Gyere hozzám, Brumibaby

  nincs ma otthon nagyi, dédi,

  ne töprengj, hogy bízz-e

  bennem:, izé íze

  elfolyt már a kútban.

  Az elfojtott múltam

  tőled csak azt kérdi:

  jössz-e, hozzám,

  téped osztán

  bugyid Brumibaby?  :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))  Hanna  Most jöttem a Corából, direkte munkásságod iránti hódolatból kifolyólag megnéztem a Fackelmann-nyomót. Hát, kérlek, közelébe sem juthat az IKEA-nak, a kis pöcökszarok télleg bebújnak a lukakba, de egyrészt épphogy csak kilóg a hajuk a túloldalon, másrészt tiszta kócos az egész, nyoma nincs annak svéd precizitásnak, amivel az északi pöcökszarok halálos pontossággal beleillenek a negatívba.

  Gyanítom azonban, hogy van a Fackelmannak valami prémium-kategóriája is, mert ez 596 ruppó volt, nem gondolnám, hogy ezt nevezted "elég drága"-nak. :-)

 • 2008.02.17 21:18:42Vierre_

  Brumibaby nyomás :DDDDDDDD muhahaha  ("izé" ne villogjál már, még a végén te leszel itt a fő-elitista és kivel fogok prolizgatni? pfffff , magány magány, magány magány *csak azért nem hallgat most Mayhem-et mert utálom :DDDDDDDD)

 • 2008.02.17 21:33:08wish73

  csak azoknak, akik szeretik a l'art pour l'art:)

  kicsit illik ide is. aki szt fúj, attól én kérek elnézést  www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM

 • 2008.02.17 22:08:09vikimanka

  Ez frankó volt.Én szeretem őket, na fel is ébredtem,pedig már álmosodtam.

 • 2008.02.18 01:27:26Vierre_

  wish73 fasza volt :)))))))))  Itt a Zuram kedvence

  www.youtube.com/watch?v=yeYfeJ0C8-8&feature=related

 • 2008.02.18 12:29:41Brumibaby

  Izé, bár marha jó a rím,

  attól te nem vagy alfa-hím,

  csak a Porontyon

  vagy a porondon,

  de én bírom a románcot,

  nyomj hát még pár asszonáncot.

 • 2008.02.18 13:11:34"izé"

  Brumibaby  Mondja: bírja a románcot,

  mégsem dobja le a láncot,

  Csak hangosan provokál,

  hátha felcseng a vokál

  hangja, zúgja, "izét" húzza

  vonja, taszigálja zúzva

  bele hős szívét egy blues-ba.  "Nem is igaz alfa-hím ez!"-

  Brumibaby hámoz-hímez,

  emígyen, de közben szeme

  pillog, combja villog, s eme

  szépségek egyre küntebb,

  rendszerváltozásért tüntet,

  egytől egyig mind megbüntet.  Nyomjak még pár asszonáncot?

  És meguntam a táncot?

  Elsimítod majd a ráncot?

 • 2008.02.18 15:08:41Brumibaby

  Izé, emmeg miféle cucc?

  Nem látott ilyet a Váci utc',

  sem a Champes Elysées,

  ne izélj velem, Izé.

 • 2008.02.18 15:31:18"izé"

  Brumibaby  Én veled már nem izélek,

  ködben, sárban félig élek

  inkább, mint hogy ucc' ...

  Na várj már! Hova futsz?!

  Had mondjam már végig, kedves

  Brumibaby, szemem nedves,

  Pillám rebben, összerezzen

  minden, mikor támadsz késsel

  s vádolsz álnok izéléssel.

  Ártatlan vagyok és egyben

  ártalmatlan! Oly nagy kegyben

  részesítesz, ha már szóba

  állsz velem és nem löksz tóba...

 • 2008.02.18 15:42:26Anura

  De jók vagytok. :)))

 • 2008.02.18 19:14:17Brumibaby

  Izé, mi van veled,

  rád én nem ismerek,

  a hangod odalett,

  modorod sima, nett,

  a végén kijön belőled

  egy laza szonett...  De figyelj, tőlünk

  csupa off e poszt,

  miért nem írsz inkább

  egy bio-eposzt?

 • 2008.02.18 19:19:05Vierre_

  váááááááááááá jeee, ez a riposz nem hagyta hogyja hogy ne írjam be, respekt Brumibaby :DDDD

 • 2008.02.18 20:08:47"izé"

  Mi van velem, szegezed

  nekem a kérdést, s tegezed

  lerakod, íjad földön

  fekszik, de nehogy öld ön-

  magad, csak mert nem mondok

  pinát meg nagy büdös faszt,

  meg kurvát, s bazmeget, azt!  És nem csak off e poszt, de holt,

  élet itt csak régen volt,

  nem dörög a puska, colt,

  elment ki arra, ki err(e),

  mit keres itt Vierre_

  csak eztet nem értem én.

  Én a vén.

 • 2008.02.18 20:17:16Vierre_

  :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))  (jól szórakozik)

 • 2008.02.18 20:45:29Brumibaby

  Izé unja,

  s Brumibaby is balra el...

  A pulyák várnak.

  Pá, Vierre_

  :)))))))

 • 2008.02.18 21:22:50Cobold

  Jahh, én is jóókat olvastalak titeket :))))

 • 2008.02.18 21:28:12Eledh Laure

  Csúcsak a rímek,

  Izé szava míves,

  Kazinczy is bőven

  megirigyli őket.

 • 2008.02.18 21:32:30"izé"

  Azé volt a ritmus, ezé a rím,

  Jó éjszakát kíván: izé, a rém.  :-)))))))))))))))

 • 2008.02.18 21:34:02Brumibaby

  izé, ez jó vót

  :)))))))))

 • 2008.02.18 21:39:06Vierre_

  wehehehe, csók nektek és pacsi srácok, igazán jót mulattam rajatatok :)))

 • 2008.02.18 21:40:02Vierre_

  Jahm és valódi megtisztelés hogy egy egy rím kitöltéseként én is megjelentem ójeeee, sztár lettem általatok :DDDDD

 • 2008.02.18 21:48:52wish73

  Vierre, benne leszel a tv-ben IS? :)))

 • 2008.02.18 21:58:11Vierre_

  juj neeem wish73, a kamera nekem nem állna jól :DDDDDD még sminkel sem. :DDDDD

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta