SZÜLŐSÉG

Előreengedik a kismamákat a vérvételnél?

2008. január 11., péntek 12:50

Hétköznap kora reggel, a laboratórium előtt kígyózó sor áll, mintha ingyen osztanának valamit. Az amúgy is hányingerrel küszködő koraterhes kismama beáll a sor végére és fohászkodik, hogy el ne ájuljon vagy szánja meg valaki és engedje előre.Amikor egy óra múlva végre sorra kerül, már pocsékul érzi magát. Ez történt hat éve.


A minap vérvételre mentem az Örs vezér téri rendelőintézetbe. Negyed kilenckor nyomtam meg a sorszámkérő gombot, amelyről leolvastam: hatvanhárman várnak még előttem. Felidéztem, amikor kismamaként jártam a laborba, sosem voltak ennyien. Sajnáltam szegény várandósokat, hogy sokat kell várniuk, amikor észrevettem, hogy a rendszer megváltozott.

Külön sorszámot kell kérniük a pocakosoknak, amellyel szinte rögtön bemehetnek és túleshetnek a kötelező csapoláson. Így az utánam érkezett terhes nő negyed óra alatt végzett, én pedig közel két órát ácsorogtam (és ücsörögtem) a rendelő folyosóján, mire sorra kerültem. (Már megéri terhesnek lenni, nem?)

Máshol ki kell várnia a kismamának a sort vagy elsőbbséget élvez?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.12 12:40:04cs1

  Wish: próbálj meg egy gyerek által agyonnyomott görcsölő vesével órákat várni a vérvételre (falkaparás ezerrel)... A terheléses cukornál meg az a gáz, hogy én speciel terhességi diabos voltam, simán behipózhattam volna a várakozás alatt... (volt, hogy a diabetológián pofátlanul előre kértem magam mert éreztem, hogy mindjárt zuhanok és ha nem veszik le az éhgyomrit SOS akkor itt gáz lesz amivel a babának ártok a legtöbbet - vagy egyszerűen hazamegyek és viszlát).  Mondjuk az is jó volt amikor a Sotén várakoztattak az ambulancián 2 órán át miközben koraterhesként véreztem. Akkor valahogy úgy éreztem, hogy egy rákszűrésnél talán kicsit komolyabb gond miatt várakozok - számomra akkor és ott legalábbis annak tűnt... (ráadásul le is buktam, mert az egyik ismerősünk épp szűrésre várt... szerencsére azért tartotta a száját a hivatalos bejelentésig :)

 • 2008.01.12 15:47:00tollseprű

  cs1, hogyhogy terheltek cukorral, ha ismert volt már, hogy terh.diabod van????????? :O

 • 2008.01.12 16:08:15cs1

  tollseprű: ismételt vizsgálat volt, a dokim biztosra akart menni mert a határon volt az előző mérésem - ráadásul a 16. héten abbahagytam a gyógyszert ami addig karban tartotta a cukrom így biztos volt, hogy gáz lesz az eredmény ezért megismételtette (az ujjbegyes éhgyomrim meg persze OK volt így mehetett a cukor...) Az előre tolakodás egyébként már a diabetológián volt, ott próbareggeli van (kötelező LENNE kb. fix. időben megenni, nehogy fals eredmény jöjjön ki ami alapján az embert pl. inzulinra fogják)... anno a terhelésesnél csak simán hányingerem volt (ma már tudom, hogy ez a hipó első jele nálam aminél azonnal enni kell különben kezdek gyengülni)

 • 2008.01.12 18:07:41tollseprű

  Cs1, nahát... csak azért csodálkozom, mert nekem most egyáltalán nem csináltak terhelést, mondván, hogy valszeg rossz lenne, akkor minek tömjenek meg cukorral... Itthon a kaja utáni értékeim is rosszak voltak, ez alapján lőttek be diétára.

  De amúgy tök igazad van, mert ugye szinte minden vérvételre éhgyomorral kell menni, és hiába kéne 7kor ennem, ha 9kor kerülök csak sorra... :(

 • 2008.01.13 00:17:04miramira

  Bementem a váróba ahol a vért vették.

  "nagyon szépen megkérek mindenkit neharagudjon de szeretnék bemenni,mert ekkora pocakkal nehezemre esik itt ácsorogni/ücsörögni.

  De ha nem éreztem rosszul magam akkor kivártam a soromat!

  Mert olyan is volt?:-)

  Hááát a buszon én is álltam 40 hetesen+ két naposan.

  Pedig hatalmas hasam volt.

  Most 27 hónapos a lányom ha buszra szálunk felveszem az ölembe és sajnos indult már el úgy busz hogy a kislány a karomon volt.

  miért nem tudják felfogni hogy ha esünk akkor így nagyot esünk.

  De olyan is volt hogy a sofőr szolt hogy addig nem indul el amig nem adnak nekünk helyet a babával.Na az az abszurd bunkóság amikor a b.kocsival felszálltam állok a lépcsőn tartom a kocsit + a babát hogy álljanak már ki onnan.és megkérdezik ugyan mááá mé???(hát én kifejtettem)

 • 2008.01.13 12:46:59Zosa22

  II. ker. Kapás utca ezek szerint jó hely, előreveszik a kismamákat. Igaz, kiírva nincs sehol, úgyhogy amikor megérkeztem az első trimeszteres laborra, simán beálltam a sor végére. Pár perc álldogálás után arra lettem figyelmes, hogy a sor elején a számokat osztó Ursula elzavar egy fiatal lányt, aki elejére akart állni, hogy ”Kismama? Nem? Akkor álljon a sor végére!” Úgyhogy előrelibegtem, és megkérdeztem, jól értettem-e, hogy kismamák soron kívül bemehetnek? Úgyhogy tényleg megúsztam pár perc várakozással.

  Mondjuk nem voltam kifejezetten rosszul, illetve a hányingeremnek is mindegy, hogy sorban állok-e a sorszámért vagy a villamoson zötyögök... Inkább csak azon paráztam, hogy csúnyán el fogok késni a munkahelyemről. De így végül el sem késtem, és a tapasztalatot is hasznosítani fogom legközelebb is. És most másokkal is megosztom :-)

 • 2008.01.13 20:59:03Yuki

  István kórházban tényleg nagyon jó, hogy külön van a szülészet-nőgyógyászatnak vérvétel. Mondjuk a hátulütője az, hogy szinte mindenki terhes, így senkit nem engednek előre, és azért elég nagy sor szokott összejönni.  Igaz, hogy nem a legmegbízhatóbb a zsemlés-tejes terheléses cukor vizsgálat, de itt az a hozzáállás, hogy ha valakinek tuti jó az értéke, akkor minek szívassák 5 pontossal meg glükózzal. Ha gyanús eredményt hoz ki a zsemle, és ilyen szerencsére azért kevés van, csak akkor jön a tortúra.  Az AFP-vel meg szerintem nem az a legnagyobb gond, hogy nem elég megbízható, hanem hogy sok orvos ezt nem mondja el a kismamáknak. Az én orvosom eleve úgy tálalta, hogy ez gyakran hoz ki pozitív eredményt, amit ilyenkor egy másik vizsgálat követ, ami viszont általában negatív, tehát nem kell parázni, ha elsőre az AFP rossz értéket adna.

 • 2008.01.14 06:50:10Subbantósdi

  Yuki: én általában azt mondom, hogy nem kell az AFP-től tartani. Nekem jó értékem volt anno, most ugye még előtte állok jó pár héttel, de nem parázok előre, hogyha most rossz eredményt adna, inkább a macerát látom, hogy megint menni ide-oda és ilyen-olyan vizsgálat, mikor úgyis azt mondják majd, hogy semmi baj.

  Akiket eddig ismerek és nem kellő értéket megállapítva küldözgették ide, oda, a végén mindig ez jött ki és egészséges babát is szültek.

  Úgyhogy nekem ez az egész AFP elég hiteltelen, persze lehet, hogy csak nem találkoztam olyannal még, akinél ez jelzett valamit és tényleg baj volt, jobb volt elvetetni a babát.

 • 2008.01.14 07:57:36vikimanka

  Subbantósdi!Nem is az a gond,hogy rossz eredmény jön ki az afp-nél,hanem az,hogy utána hetekbe telik mire elvégzik a többi vizsgálatot,hogy kizárják az esetlrges rendellenességeket.Kérdem én ,miért nem lehet néhány nap alatt vizsgálgatni a kismamát?Már fentebb írtam,hogy én 24 hetes voltam mire azt mondták,hogy minden rendben.Szerencsére,mert nem lett volna választási lehetőségünk,hogy akarjuk-e mindenáron a babát.

 • 2008.01.14 08:15:14Cica7

  Az AFP-vel, már ott kezdődik a probléma, hogy pontosan a betöltött 16.héten kell levenni, ha nem pont akkor történik, akkor már nem is pontos az eredmény...Nekem addig-addig számoltak, hogy el lett számolva és a 15.héten vették le, persze, hogy nem lett jó, alacsonyabb lett 0,8, utána néztem, bár a határértékben benne volt.

  Az életkorom (36) miatt egyből nyomták vissza pozitív 1:93-hoz értékkel!!!!!

  De ez statisztikából van megállapítva.

  Rendben volta 12.heti UH és a nyakiredő, a dokim szerint mégsem tud nekem megesküdni, hogy minden rendben, és így végül kértük a magzatvízvételt, és ennek az eredménye 100%.

  Egy hétig bőgtem, hogy mit csináljunk, mert ugye nem veszélytelen az eljárás, végül belementünk.

  19.héten csinálták meg, én utána 3 hét az eredmény, tehát a 22.héten tudtuk meg, hogy minden rendben!!!!!!!

  De én addigra kisírtam a lelkemet.

  A genetikán azt láttam, hogy a 35 év felettieket igyekeztek rávenni, hogy csináltassák meg, aki nem nagyon akart belemenni, annak is addig forgatták az agyát míg megcsináltatta, akinek meg kiszurtak valamit az uh-n, neki meg azért, szóval voltak ott fiatal huszonévesek is.

  De lelkileg nagyon kemény az eredményre várni!!!!

 • 2008.01.14 08:34:04Pandi

  Cica, én a korom miatt azonnal kértem az amniocentézist, így az afp-vel különösképpen nem is foglalkoztam, tény, hogy örültem, hogy rendben volt. Viszont így éppenhogy csak betöltöttem a 17. hetet már szúrtak (Debrecen) és 20 hetesen boldogan értesültem arról, hogy genetikailag minden ok. Így is elhúzódott, én is sokat aggódtam, de mégiscsak nyertem néhány hetet és legalább a terhesség második fele abszolút gondtalanul telt.

  Egyébként az afp-t nálunk napra pontosan számolták ki, hogy mikor kell levenni és rá 2 hétre megvolt az eredmény. Kezdek rájönni, hogy nálunk Békéscsabán milyen flottul is működnek a dolgok.:)

 • 2008.01.14 08:34:27vikimanka

  A sírás nálam is napirendi pont volt az afp miatt.Sőt már a telefonba bőgtem,mikor a védőnőm szólt,hogy elküldene genetikára,mert alacsony lett.Azóta is mondja,hogy még mindig bántja a dolog,hogy elküldött.Én erre azt mondom,hogy inkább küldjön,mint ne foglalkozzon vele és a végén baj legyen.Ezzel meggyőztem őt is,hogy jól csinálta.Mondom,nem ez a probléma,hanem az utána következő dolgok lassúsága.

  1.szétbőgöd a fejed minden nap

  2.nem marad választási lehetőséged mire eredmény születik

 • 2008.01.14 10:26:54Subbantósdi

  vikimanka: igazad van, kicsit én is erre utaltam, hogy egyfelől hosszabb idő telik el, másfelől - ami engem zavar - szaladgálások ide-oda, ami azért ha valaki dolgozik vagy egyedül van egy gyerekkel otthon, megint újabb szervezés, és gond, minden ilyen a terhesgondozással kapcsolatos dolog a kismamán csattan.

  Engem pl. az is zavar, hogy míg a Schöpf-Méreiben anno minden UH-ra mi délután négy után, öt felé vagy utána kaptunk időpontot, ergo jöhetett a férjem is nézegetni a babát, most ez jól el fog maradni, mert az Uzsokiban csak reggeltől délelőttig van UH, így Ő maradhat a gyerekkel itthon és majd láthatja fényképről a gyereket, míg az meg nem születik, mert ugye reggel mi nem tudunk odamenni, gyerekkel együtt pláne, mert ez nálunk reggel tízórai idő+a lányom délelőtt még alszik, tehát férjemnek Vele otthon kell maradni...ebből így kimarad.

  Miért nem lehet ebben a kórházban is egész nap vagy délután is menni? Nem értem. Ez csalódás.

 • 2008.01.14 10:28:21Subbantósdi

  Én nem sírnék az eredményen, hogy mikor lesz már meg, mert nem is izgatom magamat miatt, addig van a mindennapokban annyi tennivaló, újabb terhesgondozásos rohangálás, meg az egésznapos elfoglaltság a lányommal, pl. Nincs időm nekem ilyeneken filózni most, azt hiszem. Nem vagyok egy aggódos tipus, amúgy. :o) Lehet ez a szerencsém. :o)

 • 2008.01.14 10:35:59Cica7

  Érdekes, hogy az első gyereknél 25 éves voltam , a kutya nem foglalkozott az AFp-m-el, igaz az érték 1,5 volt, tök jó érték, a második gyereknél meg 36 voltam, állandóan a korommal jöttek.

  Én nem akartam az amniocentézist magamtól, a dokim sem akart szurkálni egyből, csak , ha megvártuk az AFP eredményt, alacsony lett az érték, eleve itt debrecenben az UH papirt ki sem adják a 35 felettieknek, csak a genetikán keresztül, tehát nem is lehet átcsúszni, hogy a genetika ne lássa.

  Még külön elmentünk egy magán genetikushoz is, de igazából senki sem tudott megnyugtatni, hogy nincs semmi baja a gyereknek, valahogy azt éreztem, hogy a magzatvízvétel felé terelnek úgyis.

  Én magától a vizsgálattól voltam nagyon betojva, meg a vetélés rémképtől!

  Végül is kicsit kellemetlen az egész, én rosszabbat vártam, de nem volt olyan vészes maga a vétel.

  Azért ezek kemény dolgok....:(((((

  Nem tudom, hogy hogyan csinálnám még egyszer végig lelkileg, meg is álltunk itt a két gyereknél.

  A nagy 12 éves, a kicsi 13 hónapos, egészségesek, rendben vannak!:)))))

 • 2008.01.14 10:43:16Subbantósdi

  Mi is azt hiszem, utoljára csináljuk majd végig ezt a terhesgondozást, én mégegyszer ebben nem vágok bele. Amúgy is nem tervezünk folytatást gyerekszámban, de ez még el is riaszt, rendesen.

 • 2008.01.14 10:45:13Nilüfer

  én 36-ot betöltöttem a harmadik gyereknél..mindenhova beleírkálták, hogy idős terhes.Eleve a genetikára kellett járnom havonta,de ott sem történt más, mint a tendes tanácsadóban.Én nem engedtem a magzatvízvételt, mert minek? Abban biztos voltam, hogy egy 24-25 hetes babát nem ölnék meg, és hála Istennek, nem volt genetikai előzmény a családban, így odabíztam a sorsra.Mondjuk a magzatboholy vizsgálat akkor szóba sem jött, de két vetélés után valószínűleg azt sem akartam volna, mert annak is megvan a maga vetélési kockázata.Valahogy úgy érzem, túlságosan sok a riogatás, arról nem beszélve, hogy az AFP gyakorlatilag megbízhatatlan, a tarkóredő sem annyira biztos, talán a 3 és 4 D-s UH..talán....  Mondenesetre a nagymamámnak akkor született gyereke, mikor én 3 éves voltam, túl volt pár évvel a negyvenen..és van egy tök egészséges nagybátyám, aki fiatalabb, mint én:DDDDD  Senki ne parázzon:)

 • 2008.01.14 10:50:15Cica7

  Amúgy tiszta idegbaj ami most van az egészségügyben, olvaslak itt benneteket, hogy mi cirkusz van, a laborban , a tehesgondozáson, meg ide-meg oda tartozol területileg...

  Mondta is a dokim, hogy szerencse, hogy megúszom majd ezeket a dolgokat mert még 2006.decemberben szültem....

 • 2008.01.14 10:57:02Dortje

  V. kerület, Hercegprímás utca, vérvétel.  Sorban se lent a bejelentkezésnél, se a fenti újbóli sorállásnál nincs kegyelem, a néhol 20-30 perces fejenkénti sort ki kell állni. Én csak akkor tapasztaltam "más" bánásmódot, amikor végre 3-asával behívtak, és ott mondta a doki, hogy "kérem a kismama jöjjön előbb". Persze akkor a már startoló öreg néni szabadkozott, hogy "hát nem láttam..." (akkor a hasam meg én már 2 helyet foglaltunk el állva a buszon)  XI kerület, Szent Imre kórház Rendelőintézete

  Szemészet  Ezen voltam a leginkább kiakadva. Ugyanis nemhogy nem mehettem be előbb, hanem még az utánam jövők is előbb mentek be. Félreértés ne essék, a gépben benne volt, hogy ki mikor jött, hogy babát várok, nem kellett időpontot kérni. Ott már a várakozók fogtak össze, és hívták fel az asszisztensnő figyelmét az esetre. Eredmény semmi. A végén egyedül ültem és várakoztam, már mindenki sorrakerült. A rendelési idő vége után negyed órával jöttem ki. Azt hiszem 4 órát vártam.

 • 2008.01.14 11:03:31Dr. Han Fastolfe

  Nem kapcsolódik 100%-osan a témához, mivel nem vagyok kismama "csak" apa...

  De eszembe jutott egy esetem.

  Anya szabadnapot kapott, én vigyáztam a gyerekre. Nekem is ajándékot kellett még vásárolnom, ezért gondolotam összekötöm a kellemest a hasznossal, és elmegyek a törpével ajándékot vásárolni (kellemes: együtt vagyok a lányommal, hasznos: megvan az ajándék:)). Igen ám, de miután elindultunk, látom, hogy bizony ez a benzin kevés lesz, muszáj elsz tankolni ha nem akarom tolni... Mire elérünk egy benzinkúthoz, addigra az autó már bemelegedett, a gyerekről levettem a ruhát. Megtankoltam, fizetni kéne, persze ugye ma már csak a "shopban" lehet fizetni.

  Na most mi legyen? Öltöztessem vissza a gyereket, aztán megint cibáljam le róla az addigra már hűvösebb autóban? Ahhoz hideg van, hogy nem teljesne felöltöztetve berohanjak vele. Végül is azt a megoldást választottam, hogy nem zártam be az autót, hanem szó szerint berohantam a shopba. Igen ám, de addigra már ott állt három ember is sorban. Na mondom ezt nem várhatom ki, addig a gyerekem kész lesz, szerintem már most is fél, nekem meg már így is lelkifurdalásom amiért ott hagytam (lelki szemeim előtt a könnyektől nyakig ázó halálra rémült gyerek volt). Nem voltam szívbajos: odaálltam az első ember elé, és megkértem, hogy hadd álljak be elé mert az 1 éves gyerekem kint van a kocsiban. A srác rendes volt, nem balhézott, de mondjuk lehet, hogy látta rajtam, hogy ha beszól leütöm (amilyen idegállapotban voltam).

  Mondom a pénztárosnak, hogy x. kút, sietek. A csajszi elkezdi: számla? nem. Üdítő? NEM! Más valami: NEMNEMNEM csak a szaros számlát add már végre! Aláírtam, rohantam vissza az autóhoz. Nem volt 30 másodperc, de nekem egy órának tűnt. A gyerek jól volt, pont akkor ekzdett feltűnni neki, hogy nem vagyok ott és kezdett nézelődni:)  Naszóval csak arra gondoltam, hogy az emberek meg a nyanyák sokszor azért enm adják át a helyet és azért nem engedik előre a nőket, mert senki enm áll ki az igazáért. A feleségem is csak elhúzza a száját és magában motyog valamit. Oda kell menni, be kell szólni. "Fight for your rights". Sajnos:(

 • 2008.01.14 11:15:22másutt

  En 36 evesen szultem az elsot ami itt Angliaban

  NEM SZAMIT idos terhessegnek nagyatlagban. (Az atlag eletkor az elso gyereknel 30) Nem baszogatnak senkit magzatvizvetellel. Nagyon jo a tripla teszt (nyakredo, ver es vizelet) az esely megallapitasaban, nekem 1:16ezerhez eselyt adott rendellenessegre. Veszelytelen es jo teszt.

  (az ilyen "kisirtam a szemem" irasoktol annyira stresszelek. Miert csinaljak ezt?)  Nem ertem miert paraztatjak a magyar kismamakat...

 • 2008.01.14 11:26:47Pandi

  Másutt, képzeld, nekem a kiskönyvembe is beírták piros betűkkel, hogy "idős elsőszülő".  De persze nem is ez a lényeg. A (tágabb) környezetemben két down-kóros baba is született, az egyik egy épphogy csak 30-as lánynak, a másik egy korombelinek. És ők is mind, mind végigcsinálták az előírt 3 vizsgálatot. Aztán utánanéztem, hogy az én koromban mi az előfordulási gyakoriság és gyakorlatilag minden kétely nélkül tudtam, hogy nekem, a további nyugalmam érdekében meg kell csináltatnom az amniocentézist, a többi számomra nem volt eléggé megbízható. Tényleg teljesen önként döntöttem, egyáltlán nem akarták rámbeszélni, csupán a lehetőségét (amiről én akkor már tudtam) említették meg.

 • 2008.01.14 11:29:39Cica7

  másutt!

  Azért az 1:93-hoz esély elég rettenetes volt, pusztán azért volt ilyen a statisztika, mert alacsonyabb AFP( 15.héten lett levéve, rossz számítás) beszorozva a 36 évemmel, mindegy az, hogy nem első gyerek és nincs genetikai betegség a családunkban.

  Ez pusztán statisztika!!!!!

  De nagyon szar lelkileg ami ezután jön, hogy legyen magzatvíz vétel vagy ne legyen, mit csinálj, ha baj van a gyerekkel?????!!!!

  És hetek telnek el az eredményig!:((((

 • 2008.01.14 11:30:33Subbantósdi

  Cica7: szétba..ták az egészségügyet és sokunk ennek issza a levét.

  Nekem eszembe sem jutott volna a Schöpf-Mérei kórházat az Uzsokival felváltani, mégha messzebb is esik tőlem, ha nem bánnak el úgy a kórházzal, ahogy tették, mégha a dokim nem is vállalt volna tovább, az ajánlatára kerestem volna ott egy olyan orvost, aki vállalt volna.

  Most meg meg kell tapasztalnom, hogy milyen is az, ami nem tetszik ebben az egészben.

  Ott minden egy helyen volt, csak az EKG és a fogászat nem, minden labor, AFP, hepatitis, cukros terhelés, vércsoport és a regulárisok, UH és vizsgálatok, délután volt UH, ami sok embernek jobb, ráadásúl a dokim magánrendelésén minden három héten ott kellett letennem a pisimet, délután, mikor megérkeztem, ott volt egy gép, míg várakoztam, a nővér bevitte, a gép kikeverte a dolgokat és a doki már látta, hogy áll a vizeletem három hetente, ezért sem kellett mennem a kórházba még plusz laborokra.

  Nagyon kényelmes volt, nem is volt gondom semmivel, most meg félhetek, hogy itt ebben a szervezetlenségben lehet, hogy rossz AFP-vel, nyaki redővel és cukorral hoznak majd ki, amiben én nem hiszek már előre, hogy bármi bajom lenne és még nekem csinálnak gondot.

  Ez a nagy helyet. Azért is gondolom, hogy nem lehet nagy gond, hiszen nem telt el még másfél éve sem az előző szülésem óta és nem hiszem, hogy ezalatt ilyen dolgokban leromlottan volna.

  Hát ez az én nagy bajom, most jövök rá, hogy van olyan, hogy SZTK, és minden nyomora, hogy nem biztos, hogy tudok járni magánrendelésre, hogy a háromhetente pisiért is SZTK-zni kell majd, ami előtt mindig terhesgondozó az épületben, állandó egyeztetések.

  Bocs, ha sajnáltatom magamat, de nekem nagyon elku..ák ezt az egészet. :o(

 • 2008.01.14 11:31:30Cica7

  másutt!

  Itt M.o.-on roló lehúz, ha 35 év felett vagy, legalábbis a genetika szerint!

  Én ezt tapasztaltam!

 • 2008.01.14 19:25:41Anura

  tollseprű, nagyon köszi. :)

  Úgy megnyugtattál, hogy tegnap megettem egy muffint, ma meg gesztenyepürét. :D Pedig nem vagyok édesszájú, mézzel iszom a reggeli teát, nem szeretem a csokikat, és gyümölcscukorral meg nádcukorral ízesítek egy ideje.

  Remélem a nődokim is hasonló jókat mond, mint te, nagyon nem tetszik ez a GDB.

 • 2008.01.15 11:28:48szilva13

  Sziasztok!

  MÁV kórház, vérvétel.

  Ugyan a kismamáknak külön sort tartanak fent, de még sosem sikerült elég pénzt dobnom a parkoló automatába annak ellenére, hogy csak 8 órától kell fizetni... Regisztrálni kell a vérvétel előtt, tehát a vizitdíjas sort végig kell állni és mivel csak 3-4 ember van a teljes adminisztrációra és vérvételre 1,5-2 órát biztosan kell várni. Az is igaz, hogy még csak kétszer voltam, úgyhogy reménykedek hogy a helyzet javul...

  (Egyébként majd egy évig "üzemeltem read only-ban", most itt volt a felszólalás ideje :), üdv mindenkinek!)

 • 2008.01.15 12:16:31vikimanka

  subbantósdi!Én sem azért sírtam,hogy mikor lesz már eredmény,hanem azért,mert lett és nem lett jó.Aztán hetek teltek el mire valaki megvizsgált,mert olyan hülyén van kitalálva a genetikán a rendelés.Először kaptam egy keddi napra időpontot tanácsadásra.ott semmi nem történt csak beszélgetés.Ott mondták,hogy köv.héten hétfőn menjek vissza Uh-ra.Akkor küldtek tovább Debrecenbe ami két hét múlva következett.Így eltelt 3 hét.Ezért sírtam,hogy telik az idő és tehetetlen vagyok.

 • 2008.01.15 12:22:50Mamszi

  vikimanka: értelek, de nálam az van alapvetően, hogy NEM TUDOM ELHINNI, hogy gond van, ezért nem is izgatom magamat, egyszer majd rám kerítik a sort és akkor úgyis közlik, amit hetekkel előtte is tudtam, hogy nincs semmi gond...Miért kell parázni, olyan ritka a rendellenességgel megfogant baba, nem kel túldimenzionálni, ahogy most nálunk megy.

 • 2008.01.15 12:23:59Mamszi

  Én még hogyha rossz az eredmény, sem hiszem el, és nem vagyok hajlandó semmilyen beavatkozásra.

  Alapjába véve nem hiszek a genetikai vizsgálatok megbízhatóságában.

 • 2008.01.15 12:46:27Hicudzsi

  Most akkor Subbantósdi az Mamszi???

  :S vagy valami zűr van a gépben?

 • 2008.01.15 12:58:29marcangoló

  Jééé, tényleg.

 • 2008.01.15 13:01:58Hicudzsi

  Bocs közben felraktam egy levest. :)

  De mindegy. A Schöpf miatt jöttem ide :)

  Szóval szeritnem is jó volt a Schöpf-Méreis rendszer, nekem is ott csinálták a vérvételeket és betelefonálhattama dokim asszisztensének az eredményekért. Volt amit már másnapra tudtak.  Off:

  Egyébként most nem lett magánkórház? Megmaradt végül a Schöpf, Tudtok róla valamit?

 • 2008.01.15 13:03:16Tori

  "Ha három lábon gyábokorsz, a kálán pugra nem tudsz menni." Ezt Lázár Ervin írta, és ide illik. Asszem. :D

 • 2008.01.15 13:04:27Tori

  Hicudzsi, nekem a Schöpfről csak az maradt meg, hogy harmadikra csinálták meg a 4D ultrahangomat, mert az első két alkalommal úgy beszéltek ott velem, hogy sírva elrohantam.

 • 2008.01.15 13:22:56Hicudzsi

  Tori igen sajna volt ott egy olyan doki, velem is ÚGY beszélt, de mert saját dokim volt aki maga végezte nagyjából az összes UH-t, szerencsés voltam...

  A rendszerben csak az volt ajó, hogy helyben volt a labor is, tehát délelőtt vérvétel és anővérke csak az emeletre vitte fel a cuccot.

 • 2008.01.15 13:37:29verkaverka

  Hicu, valami csonk marad csak a Schopf-Mereibol, az sem ott hanem valahol mashol, magankorhazkent, de az eredeti garda nagy resze mar most sincs meg, azt hiszem lenyeget tekintve vege a dolognak. Nincs ket hete hogy beszeltem az orvosommal, akkor mondta.

 • 2008.01.15 13:45:47másutt

  Hat nalam nincsen 35 felett rolo lehuz! :D

  Most nyitottam meg a mehem a nagyuzemi termelesre es nem is fogom abbahagyni. ;)  A vilag minden orszagaban (fejlett ES fejlodo, Europa ES Afrika, stb) egyre kesobb szulnek a nok.

  Magyarorszagon jelenleg 4-5 evvel kesobb van meg az elso gyerek, mint 20 eve. Ez statisztika.  Lehet sirni, lehet atkozodni, lehet predikalni: AVAGY lehet segiteni a kismamakat, koruktol fuggetlenul, es a valtozo igenyeknek megfeleloen lehet a kezelest, teszteket, elvarasokat, stb modositani.

  Sajnos ez utobbi nem olyan egyszeru, mint beolvasni az embereknek.  Namindegy. Lassan talan Magyarorszagra is eljut a 21. szazad.  Es igen: a nagy dilemma az, hogy jo a teszt elott eldonteni, hogy elvetet-e az ember egy 20 hetes magzatot, ha rendellenesseg talaltatik. De ez nem csak 35 eves korban tema...  Tori: mit mondtak, hogy megsirattak????? • 2008.01.15 14:55:52Cica7

  Mamszi!

  Nehéz nyugodt maradni egy pozitív,down kór AFP eredménnyel.Én is kérdeztem meg több dokit, hogy mit tegyek, engedjem a magzatvízvételt vagy ne.

  Könnyű azt mondani, hogy nem engedem a vizsgálatot, amíg nem vagyok annak a szerencsétlen anyának a bőrében,a kinek a döntést meg kell hozni.

  ...amíg nem voltam ebben a cipőben én is elméletben nem egyeztem volna bele.

  Belementünk, mert megtudtunk azt, hogy minden rendben és csak 3 hétig tartott az idegbeteg állapot, nem még 20 hétig idegeltük magunkat, hogy majd ha megszületik, ugyis kiderül.

  Aki ezt végigcsinálta, úgyis tudja, hogy miről beszélek.

 • 2008.01.15 15:13:09Pandi

  Hicudzsi, én is észrevettem a "játék a nickekkel"-t, de már meg sem mertem szólalni, nehogy bántásnak tűnjön, mert tényleg eszem ágában sincs.:)))))  Másutt, számomra is egyértelmű, hogy nem ér véget fiatal nőnek lenni a 35. szülinapon. Arról, hogy ez változzon itthon is, mi magunk is tehetünk.:)  A teszt számomra nagyon fontos volt (ahogy már írtam is:D), de úgy gondolom, hogy nem kizárólag azért, hogy az ember arról döntsön, megtartja-e a babát, vagy sem. Annak viszont szerintem óriási jelentősége van, hogy ha az ember a 20. hét környékén szembesül a szomorú hírrel, hogy sérült babája lesz, van még kb. 20 hete arra, hogy ezt a babát mind lelkileg, mind fizikailag felkészülten fogadják.

 • 2008.01.15 15:40:15druantia

  Cica7, az én gyerekemnek a 12. heti tartóredő-szűrése lett pozitív. Nagyon megijesztettek, már elő is jegyeztek amniocentézisre. Aztán nem bírtam ki addig és csináltattam egy kombinált tesztet, ami negatív lett. A genetikus nagyon kedves, korrekt volt, sikerült teljesen megnyugtatnia, úgyhogy nem is vállaltam a magzatvízvételt. De ha bármi kétségem lett volna, biztos, hogy elmegyek rá. Azt nem tudom, mit tettem volna, ha mégis beteg a gyerekem, mindenesetre felkészülni akármire több időm lett volna, mintha csak úgy megtörténnek a dolgok velünk.

 • 2008.01.15 15:51:11másutt

  en teljesen rendben vagyok a korai szuressel, mindenre, amit lehet szurni.

  DE.

  azzal nem vagyok rendben, ha belekenyszeritik a noket.

  "felelotlen vagy, ha nem csinaltatod meg"

  "35 ev felett jobb, ha megcsinaltatod"

  A vege az lesz, hogy felelotlen vagyok ha nem csinaltatom meg es nem abortalom el, ha negativ az eredmeny.

  Es en ugy erzem, hogy jelen pillanatban Magyarorszagon sok not buntudati alapon radumalnak.  En ugy veszem eszre, hogy a teszt ota sokkal tobbet stresszelnek az emberek, mint elotte.

  Gyakori ez a "2 napig sirtam az eredmeny elott" tortenet. Azelott nem volt ilyen.  Elobb utobb sok mas mindenre is lesz teszt, es ez a kivalasztosdi nem tetszik. Szemelyesen. De jo, hogy van. Ha megnyugtat.

 • 2008.01.15 15:58:25elu

  Én kórházba jártam vérvételre, és az orvosomnak köszönhetően szinte időpontra, ez nem volt gond 2002-2003-ban. Nekem a Postán volt egy megalázó szitum amikor 8-9.hónapos terhes voltam. Kígyózó sor volt, 10 ember után, amikor egy kedves idős nénire került a sor, szólt hogy na most álljak elé. Na én amit ott kaptam beszólást, illetve amiket a néninek mondtak, hát azt nem kívánom senkinek. Nem magamat hanem a szegény aranyos és jószívű nénit sajnáltam

 • 2008.01.15 15:59:38másutt

  elu :(( Azokat sem anya szulte, hanem egy android.

 • 2008.01.15 16:14:48elu

  Ja, és a legjobb sztorim, amikor a villamoson (az is a vége felé volt, írtó nagy hasam volt) azt mondta a vénasszony: Na itt a kishölgy, elég fiatal, igazán átadhatná az ülőhelyet!

  Elfordultam az ablak felé, és már úgy csináltam hogy inkább észre se vegyem, akkor már elegem volt.

 • 2008.01.15 16:20:29Hicudzsi

  Elu :) mi mindig azon röhögünk a férjemmel, hogy állva mentem szülni mindkétszer :))) a 4-6-os villamoson, mert senki nem adta át ahelyet.

 • 2008.01.15 17:42:29vikimanka

  Hát azért,ha nekem azt mondanák,hogy nem lenne egészséges a baba és még nem késő elvetetni én nem hiszem,hogy tudnám vállalni.Úgy gondolom neki is jobb lenne úgy.Szerencsére nem kell ilyen döntést hoznom és kívánom tiszta szívemből,hogy mindenkinek egészséges gyerekei szülessenek.

 • 2008.01.15 17:43:38vikimanka

  A postán nekem jó élményem volt,mert egy ismerős előreengedett és senki nem szólt be.Már sokszor ez is sikerélmény.

 • 2008.01.15 18:01:25másutt

  vikimanka, ez egy nagyon csunya es bonyolult etikai problema. a kromoszomas rendellenessegekre nem lehet fix eredmenyt kapni a 18-20. hetig (ugyanis 3 het, mire megjon az amnios eredmeny, es elotte nem lehet a magzatvizbol leszedni). Akkor mar 1/2 idoben van az ember lanya es a gyerek 1-2 heten belul eletkepes a szabad levegon is.

  szoval a kerdes az, hogy mi az, hogy "nem keso"?  en sem tudom mit csinalnek, nem is akarom soha megtudni.... de nem tudnam azt mondani csak igy, hogy "nem tudnam vallalni", es nekem csak egy 100%-os gyerek elfogadhato.  Ezekkel a magzati tesztekkel egyre nonek ezek az etikai dilemmak. Valahol elborzadva olvastam, hogy olyan gyerekeket is elvetetnek mar, amiknek kis mutettel korrigalhato rendellenesseguk van. A nem kivant nemuekrol nem is beszelve.  Mindemellett en tamogatom a teszteket. Namindegy, elhuztunk messzire, en is mindenkinek egeszseges, jo kisbabat kivanok.

 • 2008.01.15 18:42:14vikimanka

  Nehéz kérdés ez.soha ne kelljen ilyen ügyben döntenünk.Az a helyzet,hogy nálam szó sem volt arról,hogy esetleg megkéne nézni aminoval.Pedig mondom már kb.24 hetes voltam.Rossz bele gondolni,hogy arra még csak később kerülhetett volna sor.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta