SZÜLŐSÉG

Más gyerekét szoptatni

2007. december 20., csütörtök 08:05

1977-ben, mikor második gyermekem született, a háromágyas kórteremben a mellettem lévő ágyban feküdt egy - mint később megtudtam - 42 éves roma asszony. Rettenetes nagy súlya volt, láttam, amikor az ápoló behozta a szülés után. Császárral szülte meg első gyermekét. Ahogy pihent, láttam, hogy milyen szép arcú nő.

Alighogy felébredt, valóságos zarándoklat indult meg hozzá, a kórházból mindenhonnan, az ott dolgozók, orvosok, nővérek, irodai dolgozók jöttek meglátogatni őt, gratuláltak neki, ajándékot hoztak, és mindenki látni akarta a babáját.

Valaki elmondta, majd később ő is megerősítette, hogy művezető férjével már 15 éve szeretnének egy gyermeket. Felépítették házukat, a felső szintet a leendő gyermeknek be is rendezték, és várták Őt. A nő 10 éven keresztül járt a kórházba kezelésekre, mindennek alávetette magát a cél érdekében. Ezért a kórház dolgozói is úgy érezték, hogy kicsit övék is a megszületett gyermek.


A baba hatalmas volt és gyönyörű. 4 kg 30 dekával született, 63 cm hosszú volt és Gáborkának hívták. Tudvalévő, hogy akik császárral szülnek, azoknak kicsit később indul meg a tejelválasztásuk. Ebben a kórházban az volt a szokás, hogy az újszülötteket teáztatták, amíg a kismamák teje meg nem indult, s már maguk tudták szoptatni.

Etetéskor mindig minden gyermeket egyszerre hoztak be, s látszott, hogy a kismama és Gáborkája hogy kínlódnak, mert nem jött a tej még, Gáborka keservesen, megállíthatatlanul sírt. Az én babám szépen evett, sok tejem volt.

Másnap bejött egy madam, nézte az egyre keservesebben síró gyermeket, egyszerre csak odaállt közénk, és azt mondta nekem: "Mondja, nem szoptatná meg a Gáborkát is?" Én azt hittem, hogy alattam megnyílik a föld. Egy pillanatra fizikailag rosszul lettem, hiszen a szoptatás olyan intim dolog anya és gyermeke közt, hogy jöhetne ide egy idegen? Aztán ránéztem a mellettem fekvő hölgyre, akinek arcán ott volt a hirtelen jött remény, hogy tán gyermeke nem lesz már éhes többé.

Az egész helyzet olyan volt, hogy éreztem, nincs választásom, igen mondtam, de nem szívesen. Attól fogva szoptattam a másik gyermeket is, míg haza nem kellett mennünk. Gáborka megnyugodott, aludt, nem sírt. Az utolsó napon megindult a hölgy teje is.

Ha akkor valaki azt mondja, hogy vigyem haza Gáborkát, és neveljem fel, örömmel megteszem. Szinte saját gyermekemként gondoltam Gáborkára. Így működünk mi, nők.

Kati

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.20 08:21:30fecske

  Ez nagyon szép volt!

 • 2007.12.20 08:55:28andie

  Na, ki min pityeredik el!? Én ezen, de nagyon! Ez gyönyörű!

 • 2007.12.20 08:58:48Nilüfer

  Azt hiszem, ez a történet a legjobb példa arra, hogyan működik egy anya....á. nem is tudom pontosan leírni, amit érzek.Kati, a legtöbbet tettél, amit egyik nő tehet a másikért, és a gyerekért.És az nem számít, hogy először nem szívesen, mert látszik, hogy utóbb te is így érzed.Boldog karácsonyt.

 • 2007.12.20 09:02:30lucu

  Szerintem is szép volt. Az én lányaimnak is volt tejtestvérük, de az persze egész más volt: én lefejt és fagyasztott tejet adtam tovább. Az első esetben talán nem is nagyon értékelték a segítséget (az anyuka alig-alig köszönte meg, és ha alkalmanként kevesebb tejet adtam, közölte, hogy ez nem elég...). Másodszor egy barátnőmnek kellett, akivel véletlenül egyszerre szültünk, csak ő mellgyulladást kapott az első héten, és ezért az első hónapokban szüksége volt plusz tejre. Tényleg felemelő érzés, hogy nemcsak a saját gyerekem teste épült belőlem, hanem másnak is tudtam segíteni.

 • 2007.12.20 09:26:05boribon

  Szép...Én is nagyon meghatódtam. Elgondolkodtam, én megtettem volna-e? Őszintén, nem tudom. És ebben ez szép, hogy tényleg mindegy, hogy először nem ment könnyen neked se, de végülis nem kényszerített senki, a magad döntése volt. Biztos vagyok benne, hogy az az édesanya a mai napig hálás neked.

 • 2007.12.20 10:17:16Subbantósdi

  Nagyon szép történet. Az igazi önzetlenségről és együttérzésről szól.

  Sajnos én sem tudtam szoptatni a lányomat, tejmirigyelégtelenség miatt, igaz, ezzel később szembesültem, nem készültem erre, nekem nem jutott eszembe az, hogy a szobában velem együtt elszállásolt másik két lánytól tejet kérjek, de ez valahol ki tudja, nem is baj, nem vagyunk egyformák.

  Talán nagy bátorság is kell hozzá, nekem nem volt...

  Igaz, az én gyerekem nem is nagyon adott ki egy hangot sem és aludt végig, melllettem a bent töltött négy nap alatt, úgyhogy nem is lett volna értelme máshoz odamenni és a tejét kérni, ha az én mellemre sem kel fel. :o)

 • 2007.12.20 10:57:46Pumatex

  Mikor Panna kétnapos volt, ő "segített" a szomszéd ágyon fekvő szintén Katinak, mert az ő fiacskája elég kevesett szopizott, a mellei teljesen beduzzadva, fejője nem volt ott, nekem meg még nem volt tejem (császár). Úgyhogy Panca evett egy jót, Kati megkönnyebbült, én meg vigyorogtam, mint a tejbetök, hogy milyen okosak vagyunk, hogy mindenkinek jó lett. Csak a nővérekkel kellett vigyázni.

  Kati egy tündér volt, mondjuk azért bárkivel nem etettem volna meg a lányom. Amikor ő szült, én épp a vajúdós sétáimat tettem, és mivel nem engedte be anyukáját és a párját, séta közben velük beszélgettünk. De ez csak akkor derült ki, mikor egy szobába kerültünk másnap... :D

 • 2007.12.20 10:59:12Mucok

  Amikor születtem, anyámnak nem volt teje. Mellette feküdt egy roma asszony, akinek volt, és kérdés, kérés nélkül szoptatott.

  Így működött ő...

 • 2007.12.20 11:49:52eszter

  NAgyon kedves, főleg most, Karácsonykor.  én is először idegenkedtem (volna) tőle (amikor belegondoltam, de alkalmam nem volt), aztán amint úgy hozta az élet, hogy barátnőm babájára kellett vigyázni, akkor gond nélkül megbeszéltük, hogy megszoptatom, ha minden kötél szakad. És szakadt. A hozzám közelálló emberek babáit mostmár minden rosszérzés nélkül, sőt, örömmel etetném, így aztán valószínű ilyen szituációban is igent mondanék. • 2007.12.20 12:35:57Borcsika

  Amikor én szültem a fiamat, én is megszoptattam a mellettem lévő ágyon fekvő anyuka kisfiát, nekem folyott a mellemből a tej, szoptatás és fejés után, az ő kisfia meg csak sárgult, és éhezett. Megkérdeztem, hogy elfogadják-e, elfogadták. Én is elfogadtam volna, hiszen az kisbaba nem érti a szitut, csak azt tudja, hogy ÉHES.

 • 2007.12.20 12:54:13Vowel

  ez de SZÉP!!!:D

  szivet melengető...

  és mindenki más is, aki igy tett...ügyesek vagytok!!!!

 • 2007.12.20 13:54:07subidubidu

  A második gyerekem születésekor én is szoptattam egy lakótárs babáját, mert ő császáros volt és nagyon kínlódott pár napig, nekem meg volt tejem és jól is esett, hogy valaki kieszi. Mert az ő fia szuperül szopott, az enyém meg bőven hagyott bennem lét.

 • 2007.12.20 14:22:15horadi

  Nagyon szép volt Tőled, Kati! Az az asszony élete végéig hálás szívvel fog Rád gondolni! :-)  Nekünk örökbefogadott babánk lesz és már nagyon foglalkoztat a kérdés, hogyha újszülöttet kapunk, akkor szoptassam-e? Ma már vannak módszerek, illetve különböző készítmények, amikkel szülés nélkül is meg tudják indítani a tejet egy nőnél, az LLL-nél nagyon segítőkészek.

  Egyelőre azonban még picit idegenkedek a dologtól, de most Kati története nagyon meggyőző volt számomra.

  Még nem tudom, hogy fogok dönteni...

  aztán lehet, hogy amint meglátom a mi picikénket, egyből eldől a kérdés! :-DDD

 • 2007.12.20 14:28:35Atina

  Engem a szembeszomszéd szoptatott fél éves koromig. Az ő lánya 2 héttel idősebb nálam, ő volt a tejtestvérem. Ma is a legjobb barátnők vagyunk.

 • 2007.12.20 14:31:06hamsa

  Húgommal 2 hónap eltéréssel szültünk, így természetesen egyszerre voltunk szoptatós korszakban is. Mindkét baba rendesen szopott, semmi gond nem volt. Amikor az enyém kb 10 hónapos lehetett, valami dolgom volt, és húgomra bíztam az én babámat is, aki addigra persze boldogan főzelékezett. Ebéd után a boldog elalvás érdekében Hugi megszoptatta az én fiacskámat is. Mesélte, hogy azóta más lett az addig is nagyon jó kapcsolatuk, egészen máshogy néz rá a kisfiam -

 • 2007.12.20 17:07:20di

  ezek annyira szépek...

  Én csak szerettem volna kipróbálni a más baba szoptatását, de nem mertem megkérdezni. Vendégségben voltunk csak, és az ismerősnek sajnos nem volt teje, nagyon rosszul érintette Őt..kiváncsi lettem volna a baba elfogad e..de nem mertem megtudakolni..6 hét van a 2 baba közt.

 • 2007.12.20 17:12:31Miss Marple

  Na ez az, ami már soha többé nem fog elhangozni magyar szülészeten, hogy "Nem szoptatná-e meg a szomszéd gyerekét?" Szigorúan és mereven tiltják (tehát rugalmatlanul és értelmetlenül). Semmiképpen sem szeretnék Kati megérdemelt dicsfényéből lopni, de a most féléves kislányom születésekor pont hasonló szituáció alakult ki, és bizony én is megszoptattam a mellettem fekvő nő kisfiát, mert két napja már csak ordított szegényke. Az a különbség, hogy nekünk a harmadik szobatárs az ajtóban hesszelt, nehogy lebukjunk a csecsemősök előtt, mert szerintem a szemünket is kikaparták volna. Mert mi van, ha AIDS-es, haepatitises, narkós és piás vagyok, plusz dohányzom?! Hát pedig nem vagyok, a kicsi fiú (és a mamája) meg boldogan aludt végre két órát egyben.

 • 2007.12.20 17:14:47Miss Marple

  Subidubidu, mi az, hogy LÉ?! :))) Így hívni a szent magyar anyatejet?! :) :) :)

 • 2007.12.20 17:18:13Anura

  Szerintem nagyon poén volt. :))

  Először mondjuk a pénzre asszociáltam, de aztán leesett. :)))

 • 2007.12.20 22:53:14Csíkos

  Miss Marple, igazad van, sajna nem engedik a keresztbe etetést. Nekem irgalmatlanul sok tejem volt már a kórházban, muszáj volt lefejni amit a babám meghagyott, mert vonyítottam volna, úgy fájt. A nővérkék segítettek is "ipari" :) fejőgéppel az elején, majd a steril üvegből simán kiöntötték a sok deci tejet, mondván, hogy beteg lehetek, nem kaphatja meg más baba. Hiába lobogtattam a terheskönyvet, hogy mennyit bírtak vizsgálgatni 9 hónapig, makkegészséges vagyok, adják bátran valamelyik kis éhesnek. :(((

 • 2007.12.20 22:54:29Csíkos

  De a történet nagyon szép, és önzetlen, öröm volt olvasni!

 • 2007.12.21 08:06:47Pumatex

  Csíkor, nem adják. Nálunk is ez volt, a szomszéd ágyon Kati lefejte, és mondta, hogy adják Pannának, mondták, hogy nem adják. Addigra mi nagyon jóban voltunk, aztán megbeszéltük, hogy tojunk a csecsemősökre, az én lányom, én vagyok az anyja, ne ők döntsék már el, hogy mit ehet. Úgyhogy háttal az ajtónak babátcseréltünk, én simiztem az ő kisfiát, mig ő megszoptatta Pannát. Nem féltünk, mert ha a csecsemősök meglátták, hogy szoptatunk, már fordultak is ki a szobából. Nem volt gyanús, hogy pont egyszerre és mindketten pont háttal az ajtónak.. :D:D

 • 2007.12.21 08:07:09Pumatex

  Bocsi, Csíkos, elírtam a neved :( hüpp

 • 2007.12.21 08:40:49Brumibaby

  A kórházban, ahol én szültem, nappali rooming-in volt, az is csak egy szobában. Szerencsére ott lehettem. Éjszaka a gyerekeket nem hozták be szopni. Kértem, hogy kimehessek megszoptatni lányomat a csecsemőosztályon, nem engedték. Öt órakor beteáztatott, alvó gyereket kaptam a kezembe. Szóltam a csecsemősnek, hogy NE ADJON TEÁT a gyereknek. Megsértődött, majd a gyerekorvosi vizitnél a főorvosasszony kiosztott: az ő felelősségük, hogy a gyerek ki ne száradjon, mert "a császárosoknak nincsen tejük".  Még 2 éjszaka telt el úgy, hogy én a társalgóban fejtem éjjel, miközben a szomszédos szobából az éhségtől üvöltő picik hangja harsogott. Már az első este is tudtam volna szoptatni, a második éjjel és utána mindig 100 grammot meghaladó mennyiséget fejtem.  Ezt csak azért mondom, mert az, hogy a császárosoknak nincs tejük, vagy nincs elég, vagy jelentősen később van, EGYSZERŰEN NEM IGAZ. Viszont alkalmas arra, hogy az egyébként is fizikailag-lelkileg megtépázott császárosnak még több felesleges szorongást okozzon.  Az én gyerekeimnek egyébként több tejtestvérük is volt. Az egyiknél az vetett véget a kapcsolatnak, hogy valamiért kórházba kellett mennie, és oda nem lehet idegen tejet vinni. Na én akkor bőgtem 2 napig. Hogy mi lesz azzal a pici babámmal az én tejem nélkül. Megjegyzem, a tejért az apuka jött, én a babát soha még csak nem is láttam.

 • 2007.12.21 09:05:04csepke

  Csak kíváncsiságból kérdem a keresztbeszoptatás kapcsán. Tényleg, honnan lehet olyan biztos benne valaki hogy teljesen egészséges ő maga, vagy a szomszéd ágyon a kismama? A kilenc hónap alatt csak hepatitsre és szifiliszre szűrnek, nem? De ezen a kettőn felül lehet még akármi is amire nem szűrnek, nem? És igazán, az nem tűnik túl nagy biztosítéknak az egészségességre, hogy a szomszéd ágyon szimpatikus a kismama, ezen felül mit lehet róla tudni? pl. hiv pozitív nők is szoktak szülni valahol nem? Én csak azt akarom mondani hogy van igazságuk a nővérkéknek is akik kiöntik a felesleges tejet.

 • 2007.12.21 10:54:39Popimami

  Szép történet.

  Brumibaby: ami abban a kórházban volt az a tudatlanság és butaság naiv ötvözete:((((

  horadi: szoptatni annyira szuper, hogy érdemes megpróbálni. Én úgy voltam vele, hogy nem tudom, egyáltalán szeretném-e szoptatni, aztán az életem legjobb dolga a szoptatás lett. próbálkozni mindenképp érdemes:)))))))))))))

 • 2007.12.21 12:40:44Magdus_

  Ezen elbőgtem magam, annyira szép volt...Mondjuk ilyenkor karácsony táján amúgyis érzékenyebb vagyok :)

 • 2007.12.21 12:49:08hamsa

  Brumibaby, ezt nem tehetik - mégegyszer ne hagyd! Próbálkoztak nálunk is a cukros vízzel, de határozottan megtiltittam, és aztán nem tették. Sőt, egyszer szóltak éjjel, hogy felébredt, menjek szoptatni - akkor valami lepukkant szobában egy szűk fotelben megpróbálkoztunk a lehetetlennel - nálam tej igazán csak otthon lett, úgylátszik kell ehhez a feszültségmentes légkör, ami a kórházban nem volt. Azóta tart - már több, mint 3 éve...

 • 2007.12.21 14:07:13sziszmo

  Tényleg szép történet! Engem egyébként is kiráz a hideg minden olyan történettől, ahol (bármilyen okból) éhes gyerekekről van szó.  Azonban tényleg elgondolkodtató, hogy mennyire szerencsés egy kvázi ismeretlennek megengedni, hogy szopiztassa a gyermekem. Nem kell túl nagy dolgokra gondolni, csak arra, hogy egy felnőttnek ártalmatlan vírus hordozója a szomszéd... Az ő kicsije a 9 hónap alatt valszeg' megkapta, immunissá vált stb. Olyan érzékenyek még ezek az apróságok. Persze lehet, hogy csak én vagyok paragép...  Nálunk a kórházban volt az anyatejközpontból hozott tej, azt (is) kapták azok az aprókák, akiknek a mamájuk még nem tudott szoptatni. Az meg bevizsgált.

 • 2007.12.21 14:38:50szeszter

  nekem a szívem szakadt meg, mikor szeptemberben, (akkor született a fiam), a kifejt tejet a lefolyóba öntöttem: a babám jóllakottan aludt, az éjszakai adagját már lefejtem és leadtam, a maradékot kiönthettem, a mellettem levő anyukának pedig egy csepp teje sem volt. Nem mertem felajánlani, mert 1,5 évvel ezelőtt, amikor a lányom született - szintén sok tejem volt - felajánlottam egy közeli barátnőmnek, hogy a "fölösleget" szívesen odaadom nekik: tudtam hogy nincs teje. Sajnos nem fogadta el, és tápszeres lett a baba inkább.

 • 2007.12.21 14:47:43katampusz

  tanulság: kórházba anyatejes zacsit kell vinni, abba tej be, hűtőtatyóban apa haza, mélyhűtőben tárolható.

  én tuti így csinálom legközelebb.

 • 2007.12.25 17:39:23luckymom

  Csepke!  A HIV-pozitív nők a Lászlóban szülnek.

 • 2007.12.25 18:28:00zolnaid

  Luckymom, ez téves, a felismert hives esetek igen, de tekintve, hogy rutinszerű hiv szűrést terhesség alatt nem végeznek, fekhet akár a szomszéd ágyon is egy fel nem ismert hiv pozitív nő. Könnyen lehet hogy ő maga se sejti, hogy a kedves férje pl. félrekufircolt, és hazahozta a vírust.

 • 2007.12.25 20:05:10Hicudzsi

  Van egy kombinált teszt amit elvégeztek azokon akik ott születk ahol én, és ebben ha jül emlékszem HIV hepatitis és egyáb szűrés is benne volt.

 • 2007.12.25 20:16:24Hicudzsi

  Na vagyok és már látom a billentyűzetet is.

  Szóval a Wassermann tesztre gondoltam. Ahol szültem ott automatikusan megcsinálták, mert volt tejleadó állomás, nekem akkor azt mondták a nővérkék ez a teszt a szifiliszre, a tubercolosisra és egyéb fertőző, esetleg lappangó betegségekre fényt deríthet. Én úgy emlékeztem, hogy azt is mondták, hoyg esetleges a HIV fertözöttség is kiderülhet, de most utánaolvastam és ott nem említették, most meg további kutatásokra nincs időm. :)  A történet nagyon szép és szuper, hogy sokan tették meg ugyanezt anyukatársukért vagy a babáért.

  :)))

 • 2007.12.25 20:17:40zolnaid

  Az lehet hogy helyenként igen, állítólag vannak pl. nőgyógyászati körzetek is, ahol elvégzik, de történetesen Debrecenben pl. nem . (amúgy, szerintem ez nagy hiányossága a terhesgondozásnak, bár ha el is végeznék a 3. hónapban pl, attól még vígan szülhetek a 9. ben hiv pozitívan)

 • 2007.12.25 20:22:28Hicudzsi

  Zolnaid!

  Pont emiatt közvetlenül a szülés előtt vették le a vért a teszthez, nekem a császározás előtt napon mindkét alkalommal. • 2007.12.25 21:06:32zolnaid

  Ja, a wassermannt azt mindenkinek megcsinálják. De az szifilisz teszt. Mikor tejet adtam, klön meg kellett csináltatni az aids tesztet, és mondták akkor a tejállomáson, hogy elfogadnák a terhesség alatti tesztet is, de ritka hogy valakinek legyen.

 • 2007.12.26 12:12:24gjuci

  HIVre nem szűrnek rutinszerűen a terhesség alatt. Én nem mernék a gyerekemnek így más anyatejét adni. Aki anyatejgyűjtőnek ad el tejet, azt szűrik.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta