SZÜLŐSÉG

Dohányfüsttől fuldoklanak a gyerekek az autóban

2007. október 25., csütörtök 14:14

Az Európai Parlament szerdán nagy többséggel megszavazta azt a javaslatot, amely szorgalmazza, hogy két éven belül tiltsák be az uniós országokban a dohányzást minden munkahelyen, illetve a vendéglátóiparban, a középületekben és a tömegközlekedési eszközökön.Az európai képviselők szerint nem lenne szabad dohányozni az autóban sem, ha kiskorú ül benne, az egész unióban tilos lenne 18 év alattinak dohánykészítményt eladni, és cigarettaautomatát is csak úgy lenne szabad felállítani, hogy 18 éven aluliak ne férhessenek hozzá, írja az MTI.


Gyermekes ismerőseim közül kevesen dohányoznak, abban viszont egyetértenek a nemdohányzó anyákkal, hogy gyerek mellett nem szabadna rágyújtani. Gabi ugyan keveset, napi 5 szálat szív, de azt mindig az erkélyen vagy szabad levegőn teszi, zárt térben, lakásban, autóban soha.

Borit az is zavarja, ha valaki az utcán rágyújt a gyermeke mellett. Örülne, ha betiltanák a dohányzást itthon is az összes étteremben és kocsmában, hogy terhesen is találkozhasson fuldoklásmentesen a barátaival a teázókon kívül is.

A játszótéren rágyújtó anyukákra sokan haragszanak, a kétgyermekes Szilvi gyermekei egészsége érdekében harcba száll velük és megkéri őket, hogy a játszótéren kívül dohányozzanak. 

Fővárosi forgalom, tömött sorokban araszolnak a kocsik. Odakint hideg, ablakok felhúzva. Az egyik autóban apuka pöfékel elöl, mellette várandós felesége, hátul a babaülésben gyermeke szívja a füstöt. Vagy villamosmegálló, anya cigizik, a füstöt a rajta kenguruban lógó baba arcába fújja. Sajnos sokan szembesültek már ilyen látvánnyal. Vajon hogyan lehet megvédeni ezeket a gyerekeket a dohányfüst káros hatásaitól? Mikor jön el az az idő, amikor itthon is ciki lesz dohányozni?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.25 20:54:25Atina

  "Madarat tolláról, embert barátjáról."

 • 2007.10.25 21:00:51Eledh Laure

  Uhh, igyekszem sose nyafogni. Amúgy párom a kezem letörné, ha rágyújtanék, magamat ne merjem mérgezni vele... :-)

  Szóval próbálom elviselni, a kedvükért, mert nyilván van nekem is elég rigolyám, amit el kell tűrniük. :-)  Atina, ezt mire mondod? Ítéljem el a barátaimat, mert rászoktak isten tudja, mért tizenévesen? Vagy ítéljem el magam, mert velük barátkozom?4 Fejtsd ki kérlek bővebben, mert tényleg nem értem. Vagy csak lemaradtam és nem nekem írtad?

 • 2007.10.25 21:06:08Guruljka

  Atina, eztet én sem nemis értem.

 • 2007.10.25 21:09:22Atina

  Úgy értettem, hogy saját akaratgyengeségét az ember könnyen meg tudja magyarázni/kimagyarázni magát, de ezzel csak magát csapja be. Guruljkára reagáltam.

  Nekem is voltak dohányos barátaim és nem szoktam rá a cigire, és nem szoktattak rá a cigire.

  De nagyon viccesnek találom, ahogyan közülük páran megbírják magyarázni, hogy miért NEM TUDNAK leszokni.

 • 2007.10.25 21:09:48Guruljka

  Eledh:) Nekem is csak 17-18 évesen tűnt logikusnak és főleg megoldásnak:)))  Egyébként barátokról szólva, már asszem leírtam máshova, hogy a jelenleg is Pécsett élő barátaimnak kb. 80%-a dohányos. A szintén vándormadárrá váló volt osztálytársak és barátok pedig 80%-ban leszoktak.

  Ezen szoktam elmélkedni, hogy vajh miért van ez így...

 • 2007.10.25 21:11:22Atina

  Azt is hozzáteszem, hogy most is van a baráti körömben dohányos, és soha nem szóltam neki, ha rágyújtott. Viszont most, hogy babát várok nem gyújt rá, ha velem van. Ez számára egyértelmű, mert a barátom.

 • 2007.10.25 21:12:29szanna

  "Az angol egészségügyi hatóságok által indított "Dohányfüstmentes Anglia" elnevezésű oktató célú honlapon az áll, hogy a passzív úton beszívott dohányfüst több mint 4000 vegyületet tartalmaz, köztük szén-monoxidot és több mint ötven rákkeltő anyagot, például benzént.  A honlap állítása szerint a passzív dohányzás 24%-kal növeli a tüdőrák és 25-30%-kal a szívbetegségek kockázatát. De vajon honnan jönnek ezek az adatok? Alfredo Morabia, a New York-i Queens College epidemiológusa szerint "ezek általánosan elfogadott számok", és az Egyesült Államok kormányának 2006-os részletes jelentését idézi a "dohányfüst akaratlan belélegzésének egészségre gyakorolt hatásairól": mivel a dohányosok tüdőrák-kockázata kb. 25-szörös, és a passzív dohányzással kb. az aktív 1%-ának megfelelő füst kerül a szervezetbe, a kockázat 24%-os emelkedése megmagyarázható. A fiatal, fejlődő szervezetben a passzívan belélegzett dohányfüst az előbbiekben vázolt okok miatt még károsítóbb hatást fejthet ki a szervezetre."

 • 2007.10.25 21:13:58Guruljka

  Atina, most már éretm:) Ma sem gondolok morcan a lányra aki felvetette. Ő is, én is lököt kamaszok voltunk, szemünk előtt lebegett a Hawaii,dizsi, napszemüveg, amiről azt hittük az az ÉLET. Benyaltam. Senki nem tehet róla, csak én. Okultam. De azt is tudom, hogy nem olyan egyszerű lerakni.

  Ja, és így visszanézve végig meg voltam róla győződve, hogy én már felnőtt vagyok:DDDD

 • 2007.10.25 21:21:57Guruljka

  Atina legalábbis remélem, hogy jól értettelek és tényleg végigolvastál...

 • 2007.10.25 21:22:23szanna

  Na most 3x miért küldte el ez az idióta szerver? Ha nem láttam volna, hogy már jónéhány kommentezőt megszívat, akkor azt hinném pikkel rám...

 • 2007.10.25 21:22:27Eledh Laure

  Sajnos nemcsak akaratgyengeségm ha nem bír leszokni valaki. Tény, hogy úgy hat a szervezetére, hogy fizikailag rosszul van nélküle. Rémes... nekem fáj látnom őket... :-(((( Aggódok a barátaimért...

 • 2007.10.25 21:22:32Atina

  Akkor most leírom az én nagy kamaszkori függőségemet: Novorin ! Igen az az erős orrcsepp, ami tönkreteszi az orrnyálkahártyát. Megnáthásodtam, s a Novorin volt a leghatásosabb. Aztán egyre több csepp kellett, hogy levegőt tudjak venni. EGY évig csepegtettem. Már napi 1 kis üvegcsénél tartottam, nélküle nem tudtam élni. Akkor jöttem rá, hogy ez már túlzás, amikor vasárnap délután már csak fél üveg volt, s én rohantam az ügyeletes gyógyszertárba, mert attól féltem, hogy éjszaka megfulladok ha elfogy.

  Akkor "leálltam". 3 napig nem aludtam, halálfélelmem volt! De a 4. éjszaka tudtam az orromon keresztül is levegőt venni, végre Novorin nélkül!

  Szóval megértem, hogy valaki bele tud sodródni akármilyen függőségbe, legális, vagy illegális. De meg is tud tőle szabadulni saját, de főleg egy szerette érdekében.

 • 2007.10.25 21:25:50szanna

  Nem én küldtem el 3x.

 • 2007.10.25 21:27:19Eledh Laure

  Ja, ok Atina, én is értem.

  Uhh, jóccakát mindenkinek, 60 órája vagyok fent (na jó, aludtam 3 órát)....

 • 2007.10.25 21:36:22Guruljka

  Huh Atina, én meg mindig azt hittem, hogy ilyen függések csak az ámerikai filmekben vannak. Ott valahogy mindenki pikk-pakk gyógyszerfüggő lesz és én ezt nem szoktam érteni. De ezek szerint ez tényleg ilyen könnyen kialakulhat, nem hollywoodi dolog.

  Viszont a leszokásról. Állítólag a függésre való hajlam és a leszokás képessége is genetikusan eléggé behatárolt.

  Én is megyek zuhany irányba...

 • 2007.10.25 21:54:46dulimanó

  Áhhh... már megint elvetik a sulykot. Oké, az elég nagy probléma, hogy éttermekben, kávézókban általában nincsenek szétválasztva a dohányzó-nemdohányzó helyek. De meg lehetne oldani. Aki dohányozni akar, dohányzó helyre megy, aki nem akarja szívni a füstöt, az nemdohányzó éttermet választ. Legyen a tulaj dolga eldönteni, megoldja-e a teljes szeparációt, vagy választ, mi legyen a hely profilja. A vendéglátósok hatalmasat fognak szívni, ha ezt a szabályt tényleg bevezetik...  Gyerek orra alá füstölni meg orbitális taplóság! Az ilyen embert le kell zúzni...  Ha már a piát is emlegette valaki. Szerintem sokkal gusztustalanabb, ami az alkoholfogyasztás és -árusítás terén zajlik itt. Az lehet, hogy közvetlenül nem betegít meg másokat, ha az a sok vörösképű seggfej vedeli a piát, de undorító és kiakasztó, ami itt folyik!!!! Hogy 10-ből 9-szer, ha lemegyek a kisboltba, előttem egy illető biztos vagy három kisüveg töménnyel a zsebében távozik, és már nem józan, kicsit sem! Miért nincs akkor már mindjárt szeszesitalfogyasztás-korlátozó rendelet???? Sokkal nagyobb szükség lenne rá, mint ilyen radikál nemdohányzás elleni rendeletre. az alkohol kapcsolatokat, családokat tesz tönkre, és igenis megbetegíti a környezetet is... arról nem is szólva, mekkora para részeg emberrel találkozni az utcán. Mert én spec.halálra rémülök tőlük... és majdnem be is hányok.

 • 2007.10.25 22:04:48tádé

  szerintem nincs gusztustalanabb látvány,mint egy dohányzó nő, pláne gyerekkel, ne adj isten gyerekkocsit tolva!

 • 2007.10.25 22:40:54Dr. Han Fastolfe

  Témánál vagyunk, nekem vesszőpripám a dohányzás elleni harc.

  Anyám-apám aztán anyám élettársa is bagóztak, nem is igazán foglalkoztak azzal, hogy zavar-e minket. A legjobban az autóutakat gyűlöltem mert ott nem tudtam kimenni a szobából mint otthon.

  Undorodom a cigarettától és igazából a dohányosoktól is. Anyámat nem tudom szívből átölelni mert érzem rajta a büdöset.

  Rám a szülők dohányzása úgy hatott, hogy antidohányos lettem, másokon viszont láttam, hogy a szülői minta hatása is közrejátszott abban, hogy rászoktak.

  Természetesen nálunk senki nem jöhet a lakás közelébe sem cigarettával. Ha az autómba száll be valaki aki előtte dobta el (ez is milyen, de utálom amikor a földre dobják) akkor azt mondom neki, hogy beszállás előtt két mély lélegzet ki-be.

  Érdekes módon anyám az unokája megszületésétől (illetve már előtte is, mert nem gyújtott rá a terhes feleségem közelében sem) tiszteletben tartja ezt.

  Apámnak azt mondtam, hogy gondoljon bele akarja-e nikotinos büdös bajusszal puszilgatni az unokája puha bőrét, nem akara-e inkább érezni újra azt a finom babaillatot? Mire megszületett, leszokott és én nagyon büszke vagyok rá.

  Ha valaki az utcán dohányzik, inkább messze kikerüljük.  Konkrétan: szerintem pontosan ezt kellene tenni: a gyerekek környezetében - pláne zárt légtérben (lakás, autó stb.) - kiskorú veszélyeztetésének minősíteni a dohányzást, mert valójában pontosan az.

  Aki bagózni akar, ám tegye, de menjen távol a nemdohányosoktól és ha végzett a csikket a szemetesbe doba és lehetőleg a hamut se a földre verje le.

 • 2007.10.25 22:53:05tádé

  Nem tudod kikerülni a dohányosokat az utcán, ugyanis, ha előtted megy , a füst feltehetőleg a te torkodon szalad le , prímán a tüdődbe kerülve . Nem láttam még kulturált dohányost. Csikket eltaposva-jobbik eset- , kocsi ablakán kidobva , hamut szétszórva! De hiszen közterületen ez nekik jár , vagy nem? Beszólni nekik életveszély.

 • 2007.10.25 23:27:03cirmos77

  Soha nem fogok dohanyozni, es meg az a nagy szerencsem, hogy a gyermekem apja is ugyanugy utalja a cigit mint en, en mar azt is utalom, ha az apartmanhaz folyosojan erzem a cigifustot, sajnos ekkor a kisfiam is beszivja, meg amikor a liftben cigiznek,ami ugye tilos lenne, de az oroszokat meg az ormenyeket iszonyat nem erdekli.

  Amugy mi a nagy fusmentes amerikaban elunk, ahol ugyanugy bagoznak mint otthon, foldon csikkek szanaszet, bar mielott belepnenek az apartmanhazba, a tobbseguk elnyomja a cigit.

  Ugyankakkor legalabb az etteremben nem szivjak, es meg soha nem lattam, hogy a jatszoter kozeleben fustolognenek.

  AMugy nekem is az apum igencsak eros dohanyos, bar csak 12 eves koromig elt velunk, de addig is ki volt tiltva a konyhaba a cigijevel, gusztustalan dolog a fust amit besziv a hajad es a borod is.

 • 2007.10.25 23:27:23Vierre_

  Fasiszták vagytok kő keményen :))) Én spec szedem a csikket, figyelek hogy a füst ne szálljon másra és nem érzem magam bűnösnek és szennynek sem hogy dohányzom. Elképesztő hogy milyen végletes, ostoba, szélsőséges megnyilvánulások vannak itt a Porontyon a mamukáktól de hupssssz azt mondtam nem nézek ide többet... fakk megyek is és elszívok egy cigit. És eret is vágok gyorsan magamon, hogy hogy merek, uhhh és ez csak egy dolog.. gondolom ugyan ez lenne az alkohollal, kávéval, nettel, tévével, teával, szerencsejátékkal és akkor mind mind szennyek vagyunk, egy nagy rakás szenny egy dögkút de hopsz lehet hogy mégsem... lehet hogy lenne pár szent ember aki ezeket sem műveli soha és nem függ ezektől sem óóóó tökéletesség, óóóó hibátlanság óóóó előítéletektől mentes, esélyt adó élet és benne a Poronty .... brrrrrrr, álszent banda.

  MEGINT tisztelet a kívételnek.

 • 2007.10.26 01:18:46tigrisnyul

  Ő....

  nem dohányzom. sosem tettem.

  ép babát várok, kb. még egy hetem van vissza.  nem nem szeretem a ha pofámba fújják a füstöt, meg azt sem fogom ha a gyerekemre.  Viszont azt gondolom, hogy ez a sok tiltás ez kicseszés az összes dohányossal. Pedig van köztük sok, aki képes kultúráltan dohányozni! Nem kéne kitiltani őket semmilyen helyről. Miért nem a helyek oldják meg úgy, hogy a dohányzó és nem dohányzó rész ténylegesen jól el legyen választva????  Az utcán meg, nem tudom ki hol él, de kap elég szmogot a gyerek meg mindenki, szóval szerintem akkor szüntessük be az autókat is! Vagy az a füst nem káros, amit a kocsink pöfékel kifele, miközben féltett gyermekünk visszük vele az oviba, isibe?  Szerintem ezek drasztikus szükségtelen lépések. Bár az egészségvédelmében nem soká diszkriminálják már a túlsúlyosokat is, ld. in usa...  Persze, tenni kell... de lehet normálisan is.

  Pl.: úgy mint az az anyuka, aki fogta magát és megkérte a játszótéren dohányzókat, hogy ne ott tegyék. • 2007.10.26 09:25:35Békanőci

  Sosem dohányoztam,viszont az egész családom lövi a rigót,lehet,hogy pont ezért nem gyújtottam soha rá.Komoly csatákat kellett vívjak a csládommal,hogy ha megyünk hozájuk a kislánnyal akkor ugyan már,de menjenek ki ha cigiznek,mert csóri gyereknek ne kelljen már cigifüstben üldögélni!A füstös ruháiról,takarójáról ne is beszéljek.Hálisten kompromisszumképesek,és nehezen(a dédik) de belejöttek.

  A férjem is dohányzik,de csak heti egy dobozt és azt megoldja házon kívül.

  Igenis felelőtlennek tartom a terhesség alatt dohányzókat és azokat is,akik velük élnek és ugyanúgy az orrukalá pöfékelnek.Itt kell elmondjam,hogy maximálisan egyetértek Gurujkával az egészségbiztosítás kérdésében,szinte az én gondolataimat fogalmazta meg!Tudom,hogy magam ellen is beszélek(nem dohányzom,nem iszom,ritkán iszok kávét,és van rajtam vagy 20kiló,de remélem,elmúlasztom :)),de szerintem is így lenne fair.Mikor lányom született,tele volt a kórház dohányzó kismamákkal és anyukákkal.nagy hassal stikában cigiztek az udvaron terhesen és frissen szülten ugyanúgy.Ilyen volt az egyik szobatársam is,mit mondjak,kiszellőztetni nem lehetett utána.Gusztustalan!Igenis az lenne a tisztességes,hogy aki olyan szenvedélyekkel él,ami az egészségét károsítja és nem is mozog semmit,az fizessen több tb-t(már,ha fizet).Hányszor lehet hallani,hogy nincs gyógyszer a kórházakba,hogy a hozzátartozóknak kell bevinni?Ha nem cigizne és páleszozna,és nem csak szalonnán élne a pufi,lehet,hogy nem lenne beteg.Ha arra van esze és pénze,hogy pusztítsa magát,akkor legyen arra is,hogy kezeljék.

 • 2007.10.26 09:51:09Medellin

  Én 10 évig dohányoztam, utána letettem a baba miatt. De ha fényévenként egyszer elmegyünk este valahova férjurammal gyerek nélkül, akkor bizony rágyújtok. Szerintem már vagy 5 szál cigit elszívtam gyermekem születése óta, és igen jól esett:))

  Ezeket a korlátozásokat amúgy én is felháborítónak tartom! Szerintem meg lehetne oldani más módon is, a fentebb vázolt szeparálás dohányzó/nem dohányzó éttermek, egyebek létrehozásával. Nehogy már más mondja meg, hogy ki hogy akarja mérgezni a saját tüdejét. És aki nem akar dohányos helyre menni, az menjen oda, ahol tilos.

  De visszatérve az eredeti témára: én szerencsére nem szoktam olyat látni, hogy anyuka a gyerek fejébe fújja a füstöt, attól azt hiszem az én zsebemben is kinyílna a bicska. De én is cigifüstben nőttem fel apám mellett, beleértve az autóutakat is. Utáltuk is hugommal; amúgy ő is dohányzik.

  Viszont, a hétvégén találkoztunk egy ismerős házaspárral, ahol anyuka dohányzik. Otthon a konyhában (utána kéz és szájmosás), szabad levegőn pedig míg apa fogja a babakocsit, addig ő pár méterrel odébb megy, és gyorsan elszívja a cigijét. Úgyhogy ezt is meg lehet oldani kulturáltan, de lehet csak iq kell hozzá, az meg tény, hogy nem adatott mindenkinek.

  És a férjem is dohányzik, de gyerek mellett, kocsiban soha! Vagy az erkélyen, vagy a konyhában (ajtó becsuk, ablak kinyit).

  Összefoglalva: mindent lehet ésszel, odafigyelve csinálni, és akkor nincs belőle gond. Meg tiltások, etc.)

 • 2007.10.26 10:01:41liva6

  Én is dohányzom, igaz jóval kevesebbet, mint korábban. Azzal egyetértek, hogy ne a gyerek arcába fújjuk a füstöt, meg a vele a kocsiban, vagy lakásban, de azért mindenhonnan kitiltani bennünket szerintem kicsit túlzás. Guruljkával egyetértek, a biztosításnál vegyék figyelembe ezt a kockázati tényezőt és fizessek ennek megfelelően, elvégre én döntöttem úgy, hogy dohányozni fogok.

  Szerintem van kultúrált dohányzás és nem mindenki dobja el a csikket az utcán. Nem szoktam nemdohányos mellet rágyújtani, rosszabb esaetben megkérdezem, tehetem-e. Ha nemet mond, akkor tiszteletben tartom. Az éttermeknél is meg lehetne oldani, hogy legyen szeparált rész. Pl. az IC vonaton soha nem értettem, hogy mi értelme van egy fél kocsit kijelölni dohányzónak, a másik fele meg nem dohányzó, de a füst átszivárog.

 • 2007.10.26 10:09:26tádé

  A legtöbb étteremben, munkahelyen pontosan ugyanez a helyzet, mint a vonaton. Az egy légterű helyiség egyik fele a dohányzó, a másik fele meg a nem dohányzó, elég nevetséges, viszont tipikusan magyar megoldás.

 • 2007.10.26 10:45:04liva6

  tádé- nálunk a munkahelyen nem ez a helyzet, mert csak az udvaron lehet rágyújtani és ezzel semmi bajom nincs és a nem dohányzóknak sincs. A vonat az tényleg érthetetlen, mert akkor legyen az egész vagon dohányzó. Szerintem az éttermek nagy része is meg tudná oldani a teljes elszeparálást, sőt van is olyan, ahol a zárt térben nem lehet rágyújtani és nekem ezzel sincs bajom.

 • 2007.10.26 10:50:54Guruljka

  Ez most komoly, hogy szegény vendéglátósok? Ne csináljátok már. A legnagyobb szivatás és trükk pont az, ha szétválasztjuk a dohányosokat és a nem dohányzókat. Külön helység kialakítása, elszívó építése, külön alkalmazottak, stb. Az biztos olcsóbb, mint az állítólagos bevételkiesés??? Hát nem. És nincs bevételkiesés max átmaneti és az is a talponálló kocsmában. Az meg nagy veszteség a társdalomnak ha bezár egy-két talponálló...

  És gyakorlatban nem ugyanaz lenne a helyzet ebben a verzióban is (bár már elvileg ennek kéne lennie!!)? Ha vegyes társaság menne együtt étterembe, akkor nem a nemdohányzó fakkban ülne mindenki és járkálnának ki a dohányosok? Dehogynem. Legalábbis a nemdohányzók jó része ma már mer szólni és nem megy be a füstösbe. Ugyanis baromi büdös lesz, meg szarul is érzi magát.

  Majd ez lesz a big biznisz, hogy jogi kiskapu útján megnyílnak a Dohányzóhelyek, amelyekben melleseleg lehet enni, inni is.

  Másrészt az írek szerették a füstös pubokat és sokkal-sokkal több időt töltenek ott mint mi magyarok étteremben-kocsmában-pubban. Mélyebben benne van ez a kultúrájukban, mint a mienkben. És mégis megcsinálták. Minő meglepetés, egy átmeneti forgalomcsökkenés után megy az élet tovább a régi kerékvágásban, mert ez van.  Másrészt az autókról, meg a többi környezetkárosításról.

  Hagyjuk már ezt az akkor az utókat is tiltsuk be. Emlékeim szerint uyganis hasonló okokból tiltoták be a kétütemű járgányokat is. Van valami zöldkártya nevű cucc is. szóval az autók is vannak "korlátozva". Előbb utóbb az is meglessz, hogy kiváltják végre azt a szerncsételn otto motort és jól betiltják majd a benzines autókat is. Majd lesz hidrogén, meg ki tudja mi helyette. Persze ha már kevés lesz a kőolaj és lesz más biznisze az olajgazdiknak... Legalább a dohánygyárakat el kezdték fingatni. Az is valami. Az is valami, hogy ezzel egyáltalán foglalkoznak.

  Nem, nincsenek illúzióim, hogy azért mert aggódnak a Földért, vagy az emberiségért. Dehogy! A lóvé mozgatja ezt is. De van olyan, hogy a pénz érdeke összevág a társadaloméval.

  Azt remélem senki nem vitatja, hogy a dohányzás káros és a legjobb lenne, ha megszűnne ez probléma...

  Végül, azt gondolom a mi életünkben nem fogják kriminalizálni a dohányt vagy ha mégis akkor majd kapnak az idősebbek igazolást, hogy ők még régiek nekik lehet. De az unokáinknak szerintem már kőkeményen tilos lesz.

  Mindaddig, míg innen onnan kirekesztik a cigit az nem tiltás, hanem KORLÁTOZÁS. Ha bűncselekmény lesz tartani vagy fogyasztani, akkor lesz tiltás. erről még nincs szó.

  Én továbbra is azt gondolom, hogy a sz@rtól a repülőig minden fogyasztását megengedném, de szépen behatárolva, hogy milyen körülmények között. Ebből az egyik, hogy gyerek előtt vagy köztéren, se nyílvános helyen se cigit, se kokót, ne lehessen használni. A pia még nem tart itt, de egyébként én az égetett szesszel is hasonlóan járnék el...

  Tudom, hogy ez szívás a kultúrált dohányosoknak, de sajna tényleg kevesen vannak. Viszont sok-sok bunkó van, aki épphogy nem a gyerek arcán húzza végig a cigit az utcán mikor elmegyünk mellette. Mert annyira nem foglalkozik az egésszel,hogy esze ágában sincs felemelni a kezét. És valóban van egy csomó aki simán a képedbe fújja a megállóban is. Hja és szólni neki nagyobb bátorság kell, mint az autósokhoz... Ez van. Részvétem annak aki normális dohányos, de aránytalannak tartanám az ő érdekeik védelmét a társadalommal szemben. Főleg azért mert egyben a fenti hm bunkókat is védenénk egyben. Azt pedig nem szeretném...

 • 2007.10.26 10:54:07ladygodiva

  Nekem qyára elegem van ebből az agyonszabályozott világból. A gyerekverést nem kellene inkább szankcionálni? Vagy hogy ne etessük 80 kilósra a kisiskolásokat?

  Miért ne lehetne valakinek nyílt helyen rágyújtania?

 • 2007.10.26 11:04:34Anura

  Olvastam valahol, hogy a függőségre való hajlam genetikailag öröklődik. A szülők példája meg vagy teljes elutasítást vált ki, vagy követést a gyerekből.  Adottak pl. az én szüleim, apám mezítlábas dohányt szívott, de még születésem előtt leszokott, anyám terhesség alatt egyszerűen nem bírta, utána visszaszokott, és elég erős dohányos. A húgom szintén rászokott, méhnyakrák se gáz, hiába szeretne gyereket, akkor sem képes kibírni cigi nélkül. Én totálisan elutasítom, rosszul vagyok a cigifüsttől, és félmérföldről megérzem.

  Egyébként nem tudom mit szólnának mások, ha mustárgázt pöfékelnék szét a levegőben. A cigivel az a baj, hogy nem közvetlen hatású, hanem úgy terjed, hogy nem lehet kivédeni. Ha utcán, liftben, téren etc. cigiznek, azt a füstöt én is szívom, most közlekednék gázálarcban?  A párom szülei szintén dohányosok, az anyja terhesség alatt sem tette le a cigit, óránként elszívja, akkor annyit tett, hogy félig szívta el. Hiába volt bevérzése, hiába került szanatóriumba a fia kicsiként tüdőgyulladással, ő, aki amúgy rendkívül óvatos, másokra figyelő, szabadságelméletet elismerő nem képes letenni a bagót.  Egyébként a párom mondott erre a passzív dohányzásra egy elég szemléletes példát. A passzív dohányzás olyan érzés, mintha annak, aki nem is éhes, a torkába nyomnának egy bazi nagy tölcsért, és tömnék le a kaját.  Én nem bánom, ha étteremben külön helyiség van nekik, ha elzárható a füst. De én NEM AKAROK dohányozni, és mégis kénytelen vagyok azt tenni, mert a füst a levegővel terjed. És sajnos nem vizet szívok. :)  Írország meg fantasztikus példa, bár sztem kétséges, hgoy a magyar mentalitással olyan tisztaság létrehozható-e. Mert ott a kutyaszart is büntetik az utcákon, járdákon, láttam boltajtón büntetést kb. 60ezer forintra, mert kutyaszar volt előtte. Szép. :)

 • 2007.10.26 11:07:00szanna

  Guruljka! Szívemből szóltál! Már egy ideje fogalmaztam a mondanivalóm, de nem sikerült olyan jól, mint a tiéd. :)

 • 2007.10.26 11:17:05Anyatünde

  Én egy hipochonder kiscsaj voltam. Anyukám meg erős dohányos.

  És évekig rettegtem, hogy rövid időn belül tüdőrákot kap és meghal.

  Aztán letette. Akkor amikor már maga is megijedt, hogy mennyire függ tőle. Ha jól következtetek vissza, ekkor kb. a legkisebb tesóm volt óvodás, azaz kb. 23-24 éve.

  KÖSZI NEKED, ANYA!!!!!

 • 2007.10.26 11:17:43Guruljka

  ladygodiva, miért ne szarhatnánk a járdára?

  Az is csak büdös, nem zavar mindenkit és igaz, hogy káros az egészségre, de nem kell odamenni, belelépni és belenyulni!

  Akkor miért nem szabad?

  Inkább korlátozzák azokat, akik a járdára hugyoznak, az aztán undorító!  De most komolyan... Rúgják segbe a gyerekverőket. Törvény már van rá. A cigire is. Csak szigorodik mindkettő. Persze lehet vele nem egyetérteni.  Végre valami kezd zavarni sokakat amit átveszünk nyugatról...

 • 2007.10.26 11:24:34Guruljka

  Akkor most már konkrétan, az nem érv egy káros dolog korlátozéása ellen, hogy vannak más káros dolgok is.

  Észérv nincs mellette. Nem is kéne erőltetni. Egyetlen dolog áll a cigi mellett az önrendelkezés szabadsága. Legyen meg, ne tiltsák be, ezzel egyetértek.

  Valamint azzal is egyetértek, hogy ne nézzenek le senkit azért mert dohányzik, ne legyen szemét stb.

  De senki ne tekintse már értéknek, főleg fontos értéknek a cigit.

  Az érték az önrendelkezéshez való jog. De a demokráciának pont az a lényege, hogy miközben biztosítottak az egyéni jogok, azok mégis korlátozás alá kerülhetnek a közösség érdekében. Ez történik. Ha ez irracionális vagy túlreagálás lenne én is védeném, de nincs mellette érv...

 • 2007.10.26 11:29:43begyszli

  Tudjátok mi a gondom? Már tök rég óta nem dohányzom (csak néha-néha bulikban), de mostanában annyi ilyen dohányzós-nem dohányzós post van, hogy szinte csak ezen jár az eszem. Mármint, hogy mi lenne ha rágyújtanék...:(

 • 2007.10.26 11:34:45Guruljka

  begyszli:) ezért tiltják a dohányreklámokat is. Ne olvasgasd. Tényleg!!! Engem csak egy jó kaja után fog el néha a csábítás... De ellenálló vagyok. Elég volt egyszer lerakni.

 • 2007.10.26 11:44:50begyszli

  Magam is így vagyok vele, tehát innen búcsúzom:)

 • 2007.10.26 12:08:31GMS

  jó ez a vita - hehe. a demokráciához fel kell nőni. a magyarok meg nem elég felnőttek hozzá. ez van. a demokrácia nem = mindenki azt csinál, amit akar. inkább = mindenki a törvény, a szabályok, és a másik életének zavarása nélkül csinál azt, amit akar. azt hiszem talán Churchill mondta, hogy a demokrácia nem a legjobb választás, de nincs jobb.:) mellesleg a korlátozásokról annyit -ti nem itt éltek? akkor? mióta szabálykövetők és nem szabálykerülők a magyarok?? villamosmegállói csikkhelyzet? szoktatok körülnézni? 2 a százból nem dobálja el?? haha, és a többi 98?

  egyébként a dohányosok szagló és ízlelőérzéke totál tompul, így nem csoda, ha saját bűzüket sem érzik akár 1! szál cig elpöfékelése után. de a másét már persze igen. mert ugye beülnek a jó elszívással ellátott étterembe, de pl. a vonatokon hiába van dohányzó szakasz, a dohányosok számtalanszor a nemdohányzóba mennek, és onnét automatikusan a peronra ki bagózni. aki esetleg ott áll, mert tele van a vonat vagy mert leszáll, azt 100 esetből 1x megkérdezik, hogy rágyújthatnak-e, lévén a nemdohányzó szakaszon a peron is az.

  ja, és erős dohányos apának is lehet minden gyereke nemdohányos - ahogy nálunk.

  érdekes lenne erről egy népszavazás - azt hiszem, mi magyarok európai "belépőként" csak azt tudnánk megszavazni, hogy mindenhol lehessen dohányzoni, még az intenzíven is.:( amúgy íroszág mellett anglia is jó példa. és ott régi hagyománya van a demokráciának. nem úgy, mint itthon.

  ha van vadkapitalizmus, akkor szerintem van vaddemokrácia is, és mi abban élünk. csak a mindent szabad oldalát látjuk. és ezért van 80 kilós gyerek, meg 30 tüntető, akik megbénítják a pesti tömegközlekedés, és ezt zavartalanul és büntetlenül el tudják játszani minden nagyobb ünnepen. ilyen a Lajtán túl nem létezik. és egyre inkább az se, hogy minden ruhánk a mosógépben végzi és mi magunk meg hajmosással együtt a fürdőkádban, ha csak táncolni elmegyünk itt pesten gyakorlatilag bárhová.

 • 2007.10.26 12:52:21katkamanó

  Párom szülei erős dohányosok, Anyuka tüdőrákban meghalt 44 évesen. Új élettárs is dohányzik. Az én szüleim 2 éves koromban tették le a cigarettát, de eredménytelenül, mert én addigra már megszabadultam az összes mandulámtól, egész életemben légúti betegségeim voltak, asztma, allergia, állandó torokgyulladás, orr/fül felszúrkálása kéthetente, antibiotikumokon éltem évekig. 2004-2005 között már gyakorlatilag Novorinon éltem, hogy levegőt kapjak. Aztán végre egy normális fül-orr-gégész kezébe kerültem, aki végre megszabadított az arcüregemben levő 2 centi átmérőjű cisztától, és a polipoktól. Kb 15 éve először vettem normálisan levegőt.  Párom DJ, én hostesskedek, és gyűlöljük, hogy nemdohányzóként, a dohányzók füstölgését kell szívnunk még munka közben is. Nagyon sokan pont azért nem mennek el bulizni, mert utálják a dohányfüstöt. Hol van ott a demokrácia, meg a választás szabadsága, ha nem mehetsz el egy általad választott helyre szórakozni, mert nem akarod felvállalni a rizikót, hogy dohányfüsttel kerülsz kapcsolatba? Ez a nemdohányzók szabadságát korlátozza. Senkitől nem lehet azt elvárni, hogy szó nélkül tűrje el a dohányosok füstjét. Nem a dohányosok szabadságjogainak tiszteletben tartása a lényeg, hanem a nemdohányzók szabadságjogainak tiszteletbentartása. Ha egy részeg beül az autóba és parkolás közben összetöri az autómat, akkor nem az ő szabadságjogai sérülnek, mert joga van hozzá, hogy részegen vezessen autót, hanem az enyémek, mert az én autómat töri össze. Ugyanez a helyzet a dohányosokkal. Rendszeresen jövök fel úgy a metróból, hogy már az aluljáróban rágyújt az előttem haladó, és nekem kell beszívnom a füstjét. A szomszédom az ablakban dohányzik, ami az én lakásomba jön be a légáramlattal, én szívom. A múltkor egy benzinkúton! nekem kellett úgy kikerülnöm a vécébe menet egy dohányost, hogy teljes testszélességgel eltorlaszolta az utamat, a bocsánat, átmennék!-re nem reagálva majdnem a mellkasomba vágta az égő cigarettáját, kiállításon a mellettem sorban álló férfi lógó kezében levő égő cigaretta az én kezemet égette meg, az utcán lepöccintett hamu az én szemembe száll, az autóból kibaszott csikk az én autómba repül be, az ismerős által eltaposott cigarettacsikk a talpára ragadva az én autómban bűzölög a gumiszőnyegen, mire észreveszem, a tüdejéből kiengedett levegő az én autómat büdösíti be, nekem kell a közelemben dohányzó szórakozókat elhajtanom, hogy ne a közvetlen közelemben gyújtsanak rá, nekem kell a párom apját/élettársát felvilágosítanom, hogy csípi a szememet a füst, amit már 8 órája láncban eresztenek az orrom alá, nem kapok levegőt, és nem bírom nyitva tartani a szememet... Hol vannak itt az én szabadságjogaim, hogy ezektől ne kelljen szenvednem??? És még csak nincs se gyerekem, és nem vagyok terhes sem. De ha véletlenül teherbe esnék, az biztos, hogy a párom apja 9 hónapig nem látna, és ha rá merne gyújtani a gyerekem közelében, vagy akár hozzá merne érni dohányzás után, ott verném agyon.  Hardcore vagyok? Lehet. Akinek nem tetszik, feküdjön be a Szent Imrébe kettős arcüreg ciszta műtétre, vegye át a kockázatokat, hogy lehet, hogy a műtéttől megvakul, aztán gondolkodjon el a dohányzásról.  Ja, és kifejezetten nemdohányzós bulikat kezdtünk el csinálni a párommal, ami sajnos negatív szaldós lett, mivel sehol nem találtunk rá szponzort... Vajon miért?

 • 2007.10.26 12:53:58bigibaby

  Nem dohányzom otthon. Nem dohányzom a kocsiban. Eszembe sem jut rágyujtani a játszón. Egyetlen szituban szívok el egy bigit, ha tolom a babakocsit a KÖZÉRT felé. Ha valaki megpróbálna felrugni hát jóval kezdene, tuti nem hagynám magam.

  Le lehet tenni a cigarettát, de nem akarom, mint ahogy a sok pacal kismama sem akar lefogyni "nem tudok" címszóval.

 • 2007.10.26 12:56:24liva6

  GMS- abban egyetértünk, hogy a magyar demokrácia igencsak gyerekcipőben jár és mintha nem is akaródzna felnőni. Azzal sem vitatkozom, hogy a dohányos ne gyújtson rá ott, ahol nem kijelölt, pl. vonatperon, büntessék meg, van rá lehetőség vagy zavarja el onnan a kaller. És még a korlátozás ellen sem tiltakozom, csak az általánosítás ellen. A villamosmegállós csikkhelyzetre meg annyit, hogy amerre én járok, minden reggel letörve, kiborítva a szemetes csikktartója és ez még egy dohányosnak is kellemetlen, mert bevallom, nem szeretem közvetlen a szemetesbe dobni, mert nem akarok gyújtogatni. Mellesleg a szemét is sokszor a kuka mellett van, azt sem tudják egyesek beledobni.

 • 2007.10.27 11:27:27Hicudzsi

  Ezt azért bemásolom:

  www.hirszerzo.hu/cikk.a_rakos_gyerekek_75_szazaleka_dohanyossal_el.48093.html  A spanyol Gyermekrák és Környezet Projekt (MACAPE) kutatásai szerint négy daganatos betegségben szenvedő gyermekből három cigarettázó rokonnal kénytelen megosztani otthonát.

  A passzív dohányzás ártalmai még mindig nem eléggé közismertek ahhoz, hogy az emberek észrevegyék, milyen súlyos mértékben károsítják a környezetüket, mindenekelőtt gyermekeik szervezetét, vélik a kutatás szerzői. Dr. Antonio Ortega szerint "az emberek úgy viselkednek, mintha a cigaretta csak akkortól válna rákkeltővé, hogy valaki betölti a 18. életévét. Holott a dohányfüst egyedül veszélyesebb, mint a levegőben található összes többi szennyező anyag együtt. Egy csecsemő hatvanszor vesz lélegzetet percenként, tehát 4-5-ször többször, mint egy felnőtt, miközben a testsúlya tizedannyi. Mivel a gyerekek alacsonyabbak is, jóval több jut nekik a káros anyagokból, amelyek szintén alacsonyan koncentrálódnak."

 • 2007.10.27 12:14:49sultzoldparadicsom

  Már a Keletiben bemondja a hangos, hogy a román vasutakon tilos a dohányzás - na mi meg itt felejtettük magunkat a múltszázadban

 • 2007.10.27 12:42:39ladygodiva

  "nyílvános helyen se cigit, se kokót, ne lehessen használni"

  Kedves Guruljka, én nem tudom, nekem nem áll szándékomban összemosni a szabad betonraszarást a nyílt helyen történő dohányzással.

  Viszont azt gondolom, hogy a szabályozások terén rossz a rendszer. Nem, nincs törvényünk rá, hogy nem verhetjük a gyereket meg asszonyt, és arra sem, hogy a szülő a 80 kilósra hízlalt gyerekének miért okozhat maradandó testi, lelki károsodást.

 • 2007.10.27 13:00:01szanna

  Hicudzsi!

  Attól félek, hogy ezt a posztot már nem sokan olvassák, pedig amit idéztél megdöbbentő és igaz. Minden dohányosnak ismernie kéne. Le is mentem a linket, hogy később tudjak rá hivatkozni.

  Köszi Hicudzsi!

 • 2007.10.27 13:21:35manci

  Igazad van, szanna, megdöbbentő!!!

  Olvassátok el, amit Hicudzsi írt!

 • 2007.10.27 15:41:25Koge

  A dohányzás az egyetlen szenvedély ami ellen télleg nem lehet védekezni... nevetséges

  1. kilépsz a gyerkőc az úttestre shuanc barom 80 al elüti (lehet ritka jelenség, vagy ti nem láttatok ilyet, én négyszer láttam csak, pont szeptember 11-én láttam középiskola utsó évében... ahogy osztálytársnőmet elütik 70-el a villamos sávjában, repült egy szép nagyot és nyílt törés miatt nem bírta befejezni a tanévet...)

  2. Sebességfüggő motoros szembe elkapja a másik barmot mindkettő meghal (nem káros az egészségre)

  3. Barom fater/muter netezik mint a gép egész jó kis droid élete van kisgyermek ráreccsen a gépre mert ezt látja -> mentálisan sérült agresszív állat lesz belőle (ajánlom figyelmetekbe a többi fórumot is)

  4. Nassolás gyerek látja engeded ráreccsen vagy pénzéből erre költ

  5. TV... kedvencem, otthagyod a mónika só előtt délután mer hát mér ne és nézheti az etnikumot ahogy 3 foggal anyáznak (ha nem hagyod ott, nem nézi akkor is hallja)

  7. Kedvencetek: dohányzás, tény káros tény vannak taplók, mindenhol vannak taplók, nem lehet semmire se vigyázni eléggé, mész este az utcán és 3 részeg transzvesztita akar bepróbálkozni (igen kellemetlen és nagy önuralom kellett hozzá hogy ne rúgjam fel egyiket se)  Úgyhogy fejezzük már be ezt az inkvizíciót vagy vagy csináljuk rendesen...

 • 2007.10.27 17:40:51Hicudzsi

  Koge! Az állításaidhoz - amik erősen sántítanak -, kérlek csatolj erre vonatkozó adatokat.  Nem veszed észre, hogy baromságokat beszélsz? Hogy mi teljesen másról beszélünk, hogy ez nem inkvizíció a szegény szerencsétlen szenvedő Koge ellen...

  És igen az autókat kitíltanám a lakóövezetekből SIMÁN vagy csak 20-szal mehetnének, a motorosokról megvan a véleményem, az itt netező anyukák elég nagy százaléka NEM engedi a TV elé ülni a gyerekét és az ismeretségi körömben is rengeteg nezető anyuka tesz így.

  Akik általában hagyják a gyereket Mónikasó elé ülni sz@rnak abba is bele, hogy ne bagózzanak előtte. Akik kicsit törődnek a gyerek egészségével azoknak a mentális egészsége is fontos és nem fogják napestig a Tv-vel pesztráltatni.  Ha beleolvasol az általam idézettekbe:

  "...a dohányfüst egyedül veszélyesebb, mint a levegőben található összes többi szennyező anyag együtt." akkor abbahagyhatod a "felelőtlen, Andrássyn babát sétáltató anyukák" litániádat is.  Azt NEM nagyon válogathatjuk meg, hogy hol találunk állást és lakást (városi büdösben) de ha meg lehetne oldani, hogy egy rendelettel autótalanítsák és fásítsák a Váci utat biztosan ugyanígy örülnék neki, ez egy egyszerű de nagyon hasznos, okos rendelkezés. Le a cigivel!

  És le a töméntelen alkoholfogyasztással is, a decisekkel meg a kannás borokkal :)  Mióta itt (Angliában) erősen tiltják a dohányzást végre be tudunk ülni bármelyik kávézóba enni egy sütit a gyerekekkel, nem fújják a képembe a vonatra felszállók sem a füstöt. Ha odahaza is rendelet lenne - mint itt, hogy a buszmegállókban sem szabad - nem lenne annyi szemét a villamos- és buszmegállókban sem.

  Tudod hány meg hány alkalommal menekültem ki inkább a zuhogó esőbe, szélbe a buszmegállóban mert kedves embertársaim ott bagóztak a nagy pocakomra vagy a rámkötött párhónapos kicsire ügyet sem vetve?  Nehogymár ti legyetek a mártírok!

  Én rontom az egészséged? A gyerekedét bármivel? Te meg ha csak az utcán kífújod és amögötted levő már nem tudja kikerülni, annak nem túl kellemes és nem is kifejezetten egészséges.

  Persze biztos vagyok benne, hogy az itt jelenlevő bagósok kivétel nélkül mind kihalt utcákon szívják a cigit, sosem ott ahol esetleg párméteres körzetben nemdohányzók is megfordulnak...  és mint máshol is leírtam, én is cigiztem, sokat, sokáig de letettem, attól még szégyenlem magam, hogy akkor vak voltam a nemdohányosok problémáira.

 • 2007.10.27 19:10:59Guruljka

  ladygodiva Te nagyon le vagy maradva!!!!

  A gyerekbántalmazást bünteti a törvény. A dagadtra etetés és a verés pedig egészen pontosan kimeríti a gyermekbántalamazást. És ha nem büntetné? Akkor az feljogosít bárkit, hogy megmérgezze a kölkét??

  Basszus!!!! Jó regelt már! Nem hiszem, hogy nem érted amit írtam, csak azt hiszem nem akarod elfogadni!

  Az utcára szarás meg egészen pontosan ugyanaz, mint amikor az utcán dohányzol.

  VESZÉLYES ANYAGOKKAL SZENNYEZEL KÖZTÉREN MOZGÓ EMBEREKET

  A cigi és a kokó pedig nyílvánvalóan ott függ össze, hogy mindkettő DROG. Csak az egyik legális a másik meg nem!

  Szívjátok basszus, orrba szájba, én is szívtam! De ne gyerkekek előtt, ne nyílvános helyeken vagy munkahelyen ahol,a nem dohányzóknak nem áll módjában még kikerülni se titeket!!! Nekik is vanak jogaik. Én nem hiszem, hogy ezt nem lehet felfogni komolyan mondom.

 • 2007.10.27 19:19:31Guruljka

  Koge, a gyerekek illetve mások egészséghez való jogát übereli a dohányosok önrendelkezési joga???????????  Ha igen, akkor nincs miről beszélni.

  Ha nem akkor mi a vita a tárgya?

  Az hogy a passzív dohányzás káros?

  Ugyan már...

  Szanna hsz-e lejöt párszor.

  Aki nem akarja lerakni, ne rakja le, de tartsa be az egyre szigorodó szabályokat.

  Aki le akarja rakni, annak meg sok sikert!  Azt meg ne mondja senki, hogy nem bírja! Qrva nehéz! De meg lehet csinálni! Aki ilyet mond az magát csapja be mert valójában nem akarja.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta