SZÜLŐSÉG

Terhesnapló: Mikor szülök már?!

2007. október 4., csütörtök 10:51

Remélem, nem kezdek még nagyon unalmassá válni, de sajnos még mindig nem tudok felmutatni gyereket. A lány hízik és jól van, és egyelőre semmi jelét nem adja annak, hogy készülődne kifelé, hiába mondom neki minden nap, hogy addig jöjjön, amíg szép idő van.


Pedig vasárnap már a kórházat is megjártuk, ismeretlen eredetű fájásokkal, de miután egy kedves nővérke rákapcsolt a gépre, az ügyeletes orvos széles mosollyal hazaküldött, mondván ezek még nem fájások. Utólag belegondolva furcsának éreztem, hogy egy gép mondja meg, vajon tényleg fáj-e a hasam, de pszichológiailag működött a dolog, mert a fájás valóban elmúlt, ha ugyan az volt. Gondolom, ez minden első szülő nő problémája, hogy fogalma sincs, milyen is az a fájás, nekem a derekamból indult, és néha körbefutott a köldököm fölött, időnként erős szúró érzés is kísérte. Másnap viszont csak lent fájdogált, mint menstruáció előtt, tegnap pedig egy harmadikféle képpen, erős nyilalásokkal lefelé.

Kisasszony közben belustult, és a ctg-n egyszerűen nem volt hajlandó megmozdulni, hiába bökögettük, nyomogattuk, taszigattuk és tologattuk össze-vissza a szülésznővel. Ezért másnapra berendeltek emlőstimulációs vizsgálatra, amiről első hallásra azt gondoltam, hogy a legdurvább középkori kínzómódszer lehet, de aztán kiderült, hogy a világ legviccesebb dolga. Az ember a ctg-géppel a hasán egy üres szobában birizgálja a mellbimbóját, ami elvileg méhösszehúzódásokat okoz, sőt, a gyakorlatban is, mert a fájásmérő valóban felkúszott szépen lassan 35-ig, majd vissza. Birizgálás közben néha erősen elgndolkoztam a helyzet abszurditásán, de végülis sikerült két lapos dombocskát produkálnom a papírra, amiből ismét az derült ki, hogy minden a legnagyobb rendben, csak éppen szülni nem fogok még most sem. Az események gyorsítására a kórházban szexet javasoltak.

Mindeközben gyermekem apja állandó készenlétben áll, szegény már két hete alig jár el itthonról és nem iszik egy kortyot sem, hogy bármikor kocsiba ülhessen velem. Nagyjából minden időt együtt töltünk, kapcsolatunk így igazán romantikus, már-már giccses, sétálunk az erdőben, vacsorázni és moziba járunk, és érthetetlen módon alig várjuk, hogy ez az idilli helyzet végre véget érjen.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.04 12:00:57bebi

  A kiíráshoz képest én is túlhordtam a kisfiamat egy héttel, és beindították a szülést, mert még a 41. héten sem volt semmi jele annak, hogy én magamtól fogok valaha is szülni. A vége 9 órás oxytocinbomba után császár lett(meconiumos magzatvíz, köldökzsinór a nyakán, túl keskeny kismedence nálam, jó indulattal 5 ujjnyi tágulás ennyi idő után). Csak azt sajnálom, hogy nem előbb kapták ki belőlem a kis lurkót, aki egyébként gyönyörű és egészséges, mert így utólag visszagondolva az én "mesterséges vajúdásom" egy vicc volt. De legalább a következő gyermeknél már nem lesz kérdés, hogy szülök.

 • 2007.10.04 12:19:28nosztalgiafagyi

  én is úgy tudom, hogy össze kell bújni, ettől a baba meg kibújik :)

  én örültem volna, ha kitölti a hivatalos időt, de 2,5 héttel hamarabb jött, teljesen váratlanul, így felkészületlenül mentünk a kórházba, és férjemre maradt a gyerekszoba befejezése. szóval szerintem ez így jobb, hogy már eltelt 40 hét.  de hogy milyen lesz, sajna nem tudom megmondani, mert nekem is császáros lett az első "szülésem", csak éppen fájások stb. nélkül.  viszont megérzéseim voltak, háttérben gondolatok cikáztak, hogy "úristen, ha a héten (37.) megszületne, de nagy bajban lennénk" illetve nekiálltam s.o.s. ruhákat vásárolni és listát készíteni, hogy mit hol kell venni vagy csinálni. szóval ha esetleg ilyen gondolataid lennének, ne hesegesd el őket, mint én, hanem vedd komolyan :D  hajrá, kíváncsian várom, mikor és mitől (front vagy valamilyen étel, esetleg szeretkezés) fog megszületni kislányod!

 • 2007.10.04 12:22:51gjuci

  Hát igen, a szex segít, csak a nagy has... A fájást azért hívják fájásnak, mert nagyon fáj, nem lehet nem észrevenni sajnos.

 • 2007.10.04 12:26:01sme

  Kitartás, azt mondják, hogy a szülés belustulnak a babák mert ők is készülnek a nagy útra. Na ez nálunk nem így volt, de én nem voltam egy normális eset.

  A dokim egyébként nekem is azt javasolta, de szerintem már írtam előzőleg, hogy szexelni, szexelni, szexelni (persze csak amolyan komótosan, nyugdíjasok módjára). Na idáig nem jutottunk el, mert két nap múlva jött egy hidegfront....  DE ez az emlőstimulációs dolog tényleg kicsit viccesnek tűnik, nem hallottam még róla:-) • 2007.10.04 12:37:01másutt

  SZEX! :D

  Hozzatennem, hogy a szexben 2 fontos dolog van:

  maga a mehnyak stimulalasa (bábám aszonta ezt elkezdik a jovo het elejen.. haaat kerem, en inkabb 'termeszetesen' szeretnem stimulalni) a masik maga a Parod 'anyaga' amiben olyan vegyuletek vannak, amik beindithatjak a szulest.

  Szoval fontos, hogy az anyag bejusson. :)  Kaptam egy listat egy bábátol... a kovetkezo trukkok vannak rajta:

  -Szex (legjobb a kutyus-pozicio, mondta o, mert melyrehato es lehetseges is a hastol)

  -Curry (Angliaban vagyunk :)

  -Malnalevel tea

  -Napi seta es enyhe mozgas, friss levego

  -Pszihologia 'felkeszultseg' (szerinte ha a no retteg, fel, avagy elintezendo dolga van, parazik, hogy nincsen keszen, a baba nem 'mer' kijonni.) Tudom, hogy van rengeteg ellenpelda is!

  -Pszihologia elengedettseg

  (aszongya a kis bebik huncutok es nem jonnek ha nagyon varjak oket... engedjem el magam es oruljek az utolso par napnak)  En orulok, de semmi, semmi jel! :)

 • 2007.10.04 12:43:13gjuci

  Bábakoktél! Kupica pálesz, kajszibaracklé és ricinusolaj, a pontos adagolást nem tudom. Nekem egész éjjel jó kis fájásaim voltak tőle (gondoltam akkor, aztán a szülésnél rájöttem, nem voltak azok olyan durvák), aztán reggelre abbamaradtak.

  Gyerek jön, ha akar...

 • 2007.10.04 12:53:28Zsubi

  gjuci  Nekem nem fájt nagyon. Akkor reggel a szülésznő is azt mondta meg ott mindenki, hogy azt majd úgyis észreveszi anyuka, mert az nagyon fáj, ja, csak épp ez se egyforma ám mindenkinek. Az esti fájás se volt veszélys és azért gondoltam, hogy elmúlik. De nem és nem is erősödött annyira. Vagy én vagyok a szuper tűrőképességű anyu. Hozzáteszem a normál menstruáció alatt se haltam soha bele a fájdalomba. Talán ezért volt így.

 • 2007.10.04 13:37:28Jutta

  Haha, nekem is ez van!!! 4. napja hordom túl a gyereket... NST tökéletes, fájások vannak!  Tegnap éjjel konkrétan 5!! perces fájásaim volta, még egy órát akartam várni, hogy a párom aludjon legalább egy picit... majd iszonyat hasmars (de olyan amilyet még nem éltem meg) és utána semmi... mintha elvágták volna... ma megyek egy jó órát sétálni, holnap befektetnek elvileg... ha lesz addig gyerek, ha nem...

 • 2007.10.04 13:43:14hanyattka

  Én nem írok sürgetős módszert, a baba okosabb nálunk, egyelőre szerintem ő irányít, és ez így van jól. Szerintem ne terheld túl magad, inkább pihenj, és lekiekben készülj az anyaságra. Én is túlhordtam a babámat 3 nappal, majd megőrültem a türelmetlenségtől. Én sem tudtam, milyen az a fájás, de visszagondolva olyan volt az elején, mint a menstruációs fájdalom, majd erősödött. Volt, hogy kimutatta a CTG a fájást, de én vigyorogtam, és nem éreztem. Viszont amikor itt volt az idő, rövid idő alatt beerősödött, és biztos voltam benne, hogy ez már éles bevetés. Kitartást!!!!!!!!!!!!!!! Könnyű szülést kívánok!

 • 2007.10.04 13:50:12peppermint

  Kedves Mother Mary! Hasonlóképp problémáztam a "no de milyen is az a bizonyos fájás", honnan a manóból fogom tudni, mikor kell már mérnem az időt stb.... Rákérdeztem az orvosomnál a dologra. Szegény egy percig komolyan el szerette volna magyarázni nekem .:-) Aztán rám nézett és azt mondta: "Olyan, mint egy menstruációs görcs, aminek van egy crescendója. Tudni fogja.."

  És így is lett. Nálam elszállt a nyákdugó, amitől azonnal pánikba estem, és felhívtam. Megnyugtatott, hogy attól akár még egy hétig is elhúzhatjuk a dolgot, de hajnalra rendszeressé váltak az összehúzódások, és másnap késő délutánra végül is megszületett a kislányom.

  Tehát csak nyugi, nézd addig a főzőscsatornákat, kisvakondot stb.-t. Úgyis kibújik a kismanó.

  Szorítok neked!

 • 2007.10.04 13:57:53juta

  Most ne ugorjatok nekem, én nem sürgetni akartam a dolgot, csak épp így alakult.

  Az egyik gyereknél bicikliztem. Nagyon jól esett, gyalogolni már rég nem tudtam, de másnap reggel beindult a szülés.

  A másik gyerekemmel úsztam egy km-t. Ez is nagyon jól esett, csak éjjel beindult a szülés. Tudom, hogy ez sokaknak tiltott, nekem senki sem mondta, hogy nem úszhatok.

  Mindkettő a 38. héten, csak a kettő között eltelt hét év.

 • 2007.10.04 14:07:44kaposztalepke

  bebi: én is ezt hittem...tévedtem..másodjára is lement a kíntatás, mire kés alá kerültem:( kórházfüggő...

 • 2007.10.04 14:08:02másutt

  juta, lehet, hogy nalad 38 het alatt keszulnek el a babak es kesz.

  van aki lassabban allitja oket elo.....

  :-)

  nem egy exakt tudomany ez, ugyanugy, mint hogy valakinek 9 evesen jon meg eloszor, valakinek meg 15 evesen... mas utemben dolgozunk!

 • 2007.10.04 14:26:53papirbirka

  Mi is az igazi béna első szülők kategória voltunk: mintha folyna valami, fájás sehol, de 40. hét eltelt. Rohanás dokihoz, ő meg befektetett mert, hogy elszíneződött a lakmusz papír, tehát valami magzatvíz mégiscsak szivárog, meg egy ujjnyira azért már kitálgultam.

  Persze a baba egy tündér volt, megvárta amíg laptopon-kórházi ágyon kucorogva befejezem a munkámat, majd lazításként utolsó nap kiolvasok még egy krimit és alszom egy nagyot, aztán négy nap ráhúzással elindult kifelé, pont akkor amikor a szülésznőm ügyeletben volt.

  Mondjuk jöhetett volna könnyebben, de persze ne legyek olyan pofátlan, hogy ezután még könnyű szülést is akarjak.

  Mother Mary, másutt és a többiek nagyon együttérzek veletek a türelmetlenség kódolva van és szörnyű. Most a 31. hétnél tartok és mindennap elmondom a kishercegnek, hogy maradjon még, ugyanakkor meg alig várom már az újabb nagy találkozást, legszivesebben ugornék két hónapot az időben.

 • 2007.10.04 14:41:55manci

  Én is ezzel a magzatvíz-dologgal szívtam meg (oké, soha nagyobb szívást!), mert a fájások miatt még nem mentem volna be a kórházba, de csordogált a lábamon pisilés után valami, aztán a következő pisilésnél megint, még több. Nem tudtam, hogy akkor ez most magzatvíz vagy inkotinens lettem, de aztán csak arra gyanakodtam, hogy biztos a magzatvíz. Aztán több nem jött. Gondoltam, oké, akkor lehet, hogy elfolyt a magzatvizem, bár sokkal kevesebb volt, mint amire számítottam. Akkor viszont be kell menni a kórházba, ezt mindenüt így írják, így mondják.  Szóval így esett, hogy fél nappal hamarabb mentem be a kórházba, mint kellett volna, mert tényleg magzatvíz volt, de csak szivárgott, ilyenkor viszont már nem engednek haza.  Amikor aztán tényleg elment a magzatvíz, meg voltam döbbenve a mennyiségén.  Legközelebb már okosabb leszek!

 • 2007.10.04 14:47:27fruzsb

  Nekem azt mondta a dokim a 36.héten, hogy reméljük azért a 37.hétig kihuzzuk, mert már 2 ujjnyira nyitva vagyok, és a méhnyakom szinte teljesen elsimult.Aztán a 38 héten azt mondta, hogy ebből hamarosan szülés lesz, méghozzá rohamos, és ha elindul nehogy várjak valamire, azonnal be a kórházba.eljött a 38, 39, 40.hét is, és semmi.Én már ötvenszer kitakaritottam, és tűkön ültem.Szülés előtt két nappal csempét súroltam, nem tudtam mit kezdeni magammal.Aztán a kiírt dátum előtt egy nappal ctg+ vizsgálat.A vizsgálat hatására baromira elkezdtem vérezni, mire mondták, na ez be fogja inditani.Persze semmi.Éjjel, semmi.Másnap kevés magzatvizre való tekintettel, reggel meginditották.Semmi.12 órán keresztül nyomták az oxitocint, és semmi.A végén 60as csepszámmal.ettől állitóla egy elefánt is megszül, de nálam semmi.12 óra után nem hagytak tovább, irány a műtő.Mint kiderült, akkora volt a feje a babámnak(37 cm) hogy emiatt nem haladt a dolog, nem fért volna ki.Szóval igy lett a rohamos szülésből császár...

 • 2007.10.04 14:51:42Guruljka

  Mother Mary, élvezd a giccses romantikát és ha már nagyon tele van a hócipőd gondolj arra, hogy egy gyerek sem maradt még bent:) Tudom és hogy most már nehéz, de hamarosan tényleg a vége. A fájások miatt ne aggódj, mert nem lehet nem észre venni. recept nincs rá, hogy milyen lesz, mert nekem a két gyerekemnél tök más volt, de hamar rájöttem mindkétszer, hogy ez most már valami más... Szóval kitartást és könnyű, gyors szülést kívánok Neked!

  Szórítok neked és a lánykádnak!!!

 • 2007.10.04 14:54:49papirbirka

  fruzsb, nem látták az UH, hogy nagy a kobak?

 • 2007.10.04 14:58:15papirbirka

  manci, én is azt mondtam a szülésznőnek, meg a dokinak, hogy majd a másodiknál szépen várok. Mire összenéztek és mosolyogva közölte a szülésznőm, hogy na ezeket a második szüléseket szokták lekésni.

 • 2007.10.04 15:05:53manci

  papirbirka: akkor legalább nem kell bajlódnom az ambuláns szüléssel! :))

 • 2007.10.04 15:53:47kaposztalepke

  fruzsb: jaja, nálam is hasonló volt, le sem szállt rendesen a gyerek, be sem állt a feje egyiknek sem, mert annyira nem fértek, de az oxytocin hatására elsőnek a fiamnál próbálták nyomatni a méhemet, persze rossz helyen nyomott nekem is, amitől csak fájt mint állat, de görbén semmi (meg is kaptam, hogy ne hisztizzek, nem fájhat), és tágulás sem semmi, csak a gyerek fején lett egy kegyetlen nagy púp, tiszta csúcsfej volt..

  másodjára is kinlódtunk jópár órát, akkor a 39es buksival nem fértünk...és még burkot repeszteni sem mert senki sok órán át, amíg be nem ért a dokim, merthogy féltek, hogy a köldökzsinórt kisodorja a víz a feje elé, mert magasan volt a feje...így csak X óra után vették észre, hogy meconiumos a magzatvíz, akkor hálistennek nem tudtam mennyire lehet gáz, így utólag hálás vagyok, hogy baja nem lett a babunak..

 • 2007.10.04 16:05:18Paramami

  Pontosan mikorra voltál kiírva, Mother Mary? Már túlhordásban vagy? (Bár ahogy én akkoriban kiművelődtem, az első hét-10 nap csak terminustúllépés, utána jön a túlhordás).  "A fájást azért hívják fájásnak, mert nagyon fáj, nem lehet nem észrevenni sajnos." Hát ezt nem tudom. Szépen járogattam különféle szülésfelkészítőkre, ahol elmondták, hogy úgy fog történni a dolog, hogy FÁJDALOMMENTES méhösszehúzódásokat fogok érezni, először rendszertelenül. Később már rendszeresen. Ha egy óra alatt négy van, el kellene kezdeni mérni kéne az időt, hogy mikor jön a következő, mert az már kb. rendszeres. Amikor úgy tíz percenként jön, érdemes elkezdeni pakolászni, és úgy 5-8 perces összehúzódásokkal kéne beérni a kórházba. Többször elmondták, hogy nem kellene fájásoknak hívni őket, mert az elején egyáltalán nem fájnak, hanem hívjuk inkább őket méhösszehúzódásnak.  Ehhez képest a kiírt nap utáni hajnalon, éjféli lefekvés után egy órával arra ébredtem, hogy valami nincs rendben. Semmi fájás vagy ilyenek, hanem csak úgy közérzetileg nem voltam rendben. Egy pár percre rá rohannom kellett, mint Zrínyinek, csak nekem a WC-re. Na, ez már gyanús volt, hallottam, hogy általában így kezdődik a szülés, a test okosan megszabadul a felesleges salakanyagoktól.  Utána elkezdett fájni a hasam, viszont nem éreztem összehúzódást. Tehát a várt semmi fájás, viszont rendes összehúzódás helyett semmi általam érzékelhető összehúzódás, viszont egy közepes mensi alatt átélt fájdalom volt. Mindez három percenként, mert elkezdtem nézni. Sehogy se stimmelt a dolog, mi van az óránként négy összehúzódással, amit ígértek? Felkeltettem a párom, mondtam, hogy ezt most nem szeretném egyedül végigélni, legyen kedves, figyelje velem a dolgokat. Mérnökember a drága, úgyhogy azonnal előkerült a Pocket PC és benne az Excel, amibe gondosan jegyezni kezdte, hogy mikor volt egy-egy fájás:)))  Úgy két óra körül, mikor én már egy órája fent voltam, felhívtam a dúlát, mert teljesen tanácstalanok voltunk, annyira nem az történt, mint amire engem felkészítettek. A dúla (azóta sem hiszem el, mert nem egy barátnőmnek kezdődött úgy a szülése, mint nekem, tehát nem igaz, hogy ilyen szüléskezdést nem hallott még sose), azt mondta, hogy neki fogalma sincs, hogy mi lehet, de szerinte ez egyáltalán nem biztos, hogy szülés, de leginkább hívjam a szülésznőt, és rá hallgassak. Úgyhogy őt is felhívtam. Ő szintén nem adott semmi kézzelfogható tanácsot, csak azt mondta, hogy ha még egy óra múlva is így fáj a hasam, akkor inkább induljunk el a kórházba. Ja, hozzátenném, hogy akkor már két napja elment a nyákdugóm és túl voltunk a kiíráson, tehát nem volt valami nagyon meglepő, hogy beindult a szülés...  Mivel sejtettem, hogy fog ez még egy óra múlva is fájni, szépen lezuhanyoztam, HAJAT MOSTAM, hogy szép legyek a képeken (kezdő anyukák gyakori hibája - most megmondom, hogy olyan csapzott leszel a végére, hogy tökmindegy, hogy mikor mostál előtte hajat...), és bepakoltuk a kocsiba a cuccokat. Két fájás között kiálltam a kocsival (a párom nem egy nagy sofőr, és a szűk kapun nem tud kiállni), aztán elindultunk. Háromra értünk be a kórházba, ahol egy iszonyatos, horror banyának sikerült olyan "kedvesen" fogadnia és olyan durva módon megvizsgálnia, hogy a mai napig a hideg cikázik a hátamon. (Erre az ember tényleg egész életében emlékezni fog, nem tudom, hogy lehet valaki ilyen egy szülészeten, ahonnan a nők úgy mennek haza, hogy még nyolcvan évesen is fel fogják emlegetni percről percre azokat az órákat.) A keze tiszta vér volt, amikor kihúzta, pedig addig nem véreztem, és mivel nagyon fájt, amit csinált, szerintem akár még kicsit tágíthatta is a bejáratot, anélkül, hogy szólt volna róla. Ja, külön kértem, hogy fájás közben ne vizsgáljon, erre üvöltözött velem... Na jó, spongyát rá, ez is megvolt, a végén elmenőben közölte, hogy 5 centire (gyengébbek kedvéért már félig) ki vagyok tágulva.  Nekem végig nem fájt nagyon drámaian, ugyan hozzáteszem, hogy nem jutottam el a kitolásig, mivel a gyereket gyorsan ki kellett kapni belőlem császárral a lábtartása miatt (erre lehetett számítani, de én nagyon szerettem volna megvárni, míg magától rászánja magát a nagy utazásra, mert végig reménykedtem, hogy csoda történik, és megfordul a drágám az utolsó pillanatban - hiszen mással sem traktáltak az ismerőseim, csak ilyen történetekkel, amiket általában vagy olvastak, vagy tényleg hallottak, az unokatestvér legjobb barátnőjének a sógorának a húgával esett meg mondjuk...).  A tanulság: nem vagyok tankönyvi eset, sejtem, hogy sokan mások sem, és sajnos hiába mondja az orvos, hogy tudni fogja a kedves anyuka, nem mindig tudja... Valszeg tényleg voltak fájdalommentes összehúzódásaim, esetleg napokkal előtte már (egy nappal előtte már nem tudtam vezetni pl., illetve anyuékhoz még én vezettem, de a visszaúton egy ponton átadtam a volánt), nem is voltam erejem teljében, de akkor még nem tudtam, hogy ennyire észrevétlenül is dolgozhat a testem.

 • 2007.10.04 17:15:51másutt

  Paramami: koszi szepen a sztorit.

  Most PONT erre van szuksegem.. mert mindenben jeleket figyelek es nagyon fontos tudnom, hogy barmi lehetseges... szerencsere nalunk elegge megertoek es barmikor telefonalhatok 'buta' kerdesekkel.  Hat igen, nem a BABA hanem a MAMA jar papas-mamas szulesfelkeszitore, a BABA nem olvassa el a konyveket... es koveti a maga buksi fejet gyakran.  Nemtom az enyemnek mi a celja, annyi buta megjegyzest tettem arra, hogy hogyan szeretnek szulni.. hogy ha vicceskedvu a lanyom akkor retteghetek!  Most mar MINDEN egy jel!!!

  Oruletes erzes!

  :-O

 • 2007.10.04 17:51:26Guruljka

  Másutt és Paramami. A fosás nekem is megvolt mindkétszer, de nagyjából itt véget is ért a hasonlóság a két szülésem megindulása, menete meg mindene közt. Na jó a végkifejlet volt még hasonló, mert mindkettő egészséges fiatalember lett:) Szóval a tankönyvi szövegek a mérhető időkről, meg ilyenek nálam sem működtek egyszer sem. De jegyzem meg a személyes ismerőeim sem tudtak olyat mondani, hogy "5 perces fájásom volt". Szóval ezek ilyen sacc/kb.-re vannak szerintem. Van a ki a menzeszhez hasonlítja és neki nyílván olyan is. Nekem egészen másmilyenek voltak. Van akinek hasfeszülésekkel kezdődik és van akinek magzatvízelfolyással stb. De az biztos, hogy nem marad észrevétlen a dolog:))))

 • 2007.10.04 17:55:07Vvuk

  HÁt nekem úgy indult ahogy PAramami mondta hogy kéne, fájdalommentes összehúzódásokkal. Szép sűrű volt be is mentünk a korházba, haza is küldtek. Másnap enyhén fájdalmas összehúzódásokkal mentünk be, de azt mondták ez még mindig nem az és hazaküldtek ismét. Még aznap éjjel/hajnalban bementünk harmadjára is mert akkorra már erősödtek, meg hányingerem is volt, tényleg úgy éreztem hogy ez már az. Hát akkor is haza akrtak küldeni, mert nem tágultam semmit, de végül csak megengedték hogy bent maradjak. Azt mondták alacsony a fájdalonküszöböm azért fáj, de ez még nem Fájás.

  Aztán bent délután olyan 4 perceseim lehettek, estefelé enyhült, éjfél tájban még erősebben, kettőkor "megvizsgáltattam" magam, (mint utóbb kiderült kifogtam a legbrutálabb dokit erre a célra) hát egy ujjnyit tágultam, így már kétujjnyi volt, és még visszaküldtek az osztályra.

  A vége az lett, hogy délelőtt 11 tájban burkot repesztett a dokim, és elindultunk nagyban. Szépen fájtam is, tágultam, is csak a nyomófájások valahogy nem jöttek. Mint kiderült kicsim feje fredén volt bent és nem tudott kijönni így a császár lett belőle.

  Ha belegondolok akkor is az lett volna ha nem megyek be hamarabb, de így legalább ott voltam közel ha bármi történik is.

 • 2007.10.04 17:56:07Ditke

  Másutt, te még mindig olvasol? Menjetek már el szülni, te is meg Mother Mary is.  Mother Mary, 90-es fájásokkal is küldtek haza, leesett szívhanggal is. Szóval ne aggódj, még nem akar kibújni, de ki fog. Egyébként a 35 is már istenes, hugom a másodikat 33-as csúccsal szülte. Nála az volt a tolófájás.  A gépbe vetett hit meg tényleg bizarr.  Voltál bügyürgetni? Én csak hallottam róla, meg láttam pár kismamát, aki átesett rajta. Vicces arcot vágtak. Pláne akik hét közben voltak, mert kb. percenként nyitották rájuk az ajtót. De csak 1 kismamát ismerek, aki meg is szült a dologtól.

 • 2007.10.04 18:23:50gjuci

  Hát tényleg hallani olyan szüléssztorikat is, hogy alig fáj... De azért a többség szerintem nem ilyen. De mindenki csak szépen reménykedjen!

 • 2007.10.04 19:55:25Meni

  "Fáj-nem fáj-mit mutat a gép" témához szólnék hozzá: nekem a cukrom miatt a 26. héttől hetente kétszer kellett CTG-re mennem, ott derült ki, hogy rendes összehúzódásaim vannak. A vicc (na jó, nem volt vicces) az volt, hogy én még csak a keményedeseket sem éreztem, hiába kérdezték tőlem egyre idegesebben, hogy miért nem szóltam, hogy fájásaim vannak? A gép simán jelzett 65-80-as összehúzódásokat, és én tényleg nem éreztem semmit. Aztán szülésig és közben megtanultam, mi az a fájás, mi az az összehúzódás. De most, a 30. héten megint aggódom egy kicsit, hogy vajon most megérezném-e, vagy talán megint van összehúzódásom, csak megint nem érzem?

 • 2007.10.04 21:16:49nuvanda

  Kedves Mother Mary és többiek!

  Külön emiatt a cikk miatt regisztráltam,pedig már nagyon régóta olvaslak titeket.Így öt nappal a kiírt időpont után szeretném megerősíteni azt a felvetést, hogy a baba csak akkor jön amikor Ő akar:én hiába szexelek éjjel-nappal a párommal,hiába érzem két hete a "fájdalommentes összehúzódásokat", hiába fosok éjszaka és reggel mint egy nemistudommi, hiába ébredek éjszaka menstruációs görcsre (ami elmúlik három perc alatt és ennek már egy hete), hiába cipelek szinte minden nap több zacskó és hátizsák kaját, miegymást haza a Tescoból (már az utasok a buszon is furcsán néznek rám),MÉG MINDIG NEM SZÜLTEM. És biztos ahogy Mother Mary is jelenleg érzi, én is azt gondolom, hogy soha nem is fogok...A legjobban az szomorított el, hogy két napja az utolsó vizsgálaton még mindig nem simult el a méhszáj és csak egy ujjnyira vagyok nyitva...Mit kéne még tennem? Már a csendes meditálást is bevetettem,hogy "gyere bébi,olyan jó lesz neked anyával meg apával", a málnalevélteáról és a homeopátiás bogyókról nem is beszélve.

  Emelett elmondhatom,hogy rendszeresen úsztam,most is minden nap tornázom és még csak táppénzen sem voltam, amíg lehetett dolgoztam (amíg a főnök jó szemmel nézte:))

  Ma pedig négy órát töltöttem a konyhában állva főzéssel,hogy ez hátha segít...De csak a derekam szakadt le..:(

  Néha szúr,néha feszít, de már annyira nem tudok ezeknek a jeleknek örülni,mert a végén nem történik semmi.Mondtam a páromnak,én legközelebb csak akkor szólok neki ha már látom a fejét.

  Elfelejtettem írni,hogy a nyákudgó is távozott már,legalábbis két darabja,de ennek is már lassan két hete :(

  Ezek mellett örülök,hogy elolvastam a sok kommentet, ugyanis nincsen fogadott orvosunk,akit "elsőanyus" kérdésekkel zaklathatnék,így kicsit felbátorítottatok,hogyha mégis vmi gyanúsat észlelnék repüljek be a kórházba (ahova hétfőn mostmár úgyis befekszem.)

  Az egyetlen biztató jel,hogy a baba szívhangja mindig rendben volt és még a mozgását is rendszeresen érzem.

  Minden túlhordó kismamának kitartást kívánok,tényleg nagy lelki erőpróba ez az utolsó pár nap, egy kedves eü.-s dolgozó az SZTK-ban azt mondta, türelem,a repülő sem marad fent -szóval kitartást!!!

 • 2007.10.04 21:33:24tavaszkisasszony

  yb,yxvn

 • 2007.10.04 22:57:32másutt

  Ditke, hehe, most engem sehol nem szeretnek, mert egy idozitett bomba vagyok.

  (mintha mindenki attol felne, hogy szokokutkent folyik el a magzatvizem RAJUK)

  Amikor kimegyek csavarogni (csavargok biza, metrora is szalltam, bar a londoni metrot tekintve ez nagy batorsagot igenyel... az ember sosem tudja mikor JON KI az alagutbol.. Draga Paron aszongya menjek busszal vagy taxival inkabb)

  kezdem kajanul elvezni hogy felreugranak az emberek elolem...

  Egy tojas 2 labon, tenyleg.

  Ha meg idejovok, aszongyatok 'menjek mar szulni!' hehe.

  En mennek, de egy kis elofajasom sincs. Semmi. Itt fogom boldogitani a brigadot. :D

 • 2007.10.04 22:58:52diaz

  A mindenórás kismamáknak kitartást kívánok, tényleg nehezek ezek az utolsó napok.

  Fájások témához: nekem terhesen az volt a legnagyobb parám, hogy nem fogom tudni, mikor indul be a szülés. Mert mindenki azt mondta, hogy olyan lesz, mint egy fájdalmas menstruációs görcs, én meg azok közé a mázlisták közé tartozom, akiknek ilyen görcse még nem volt. Úgyhogy nekem úgy kezdődött, hogy időnként, de teljesen rendszertelenül és összevissza bekeményedett a hasam, de ez nem volt újdonság. Meg elkezdett zsibbadni a keresztcsontom és az alhasam, mint menzeszkor szokott (nekem ez van görcs helyett), de ezt nem mondanám fájdalmasnak. Ja, a vécére rohanás nekem is megvolt, háromszor is, olyan mennyiségű végtermék távozott belőlem, mint ami egy alapos bélmosás után távozhat:-) Szóval a fájás, mint ahogy előttem is írták, nem feltétlen fáj a szó szoros értelmében. Az csak később van:-)

  Ja, nekem 60-as fájásokat mért a CTG a vajúdás elején. Valaki írt fentebb 90-et, 35-öt stb. A mai napig nem tudom, mit jelentenek ezek a számok, felvilágosítana valaki hozzáértő?

 • 2007.10.04 23:07:27másutt

  nekem is segitseg keretik.

  hogyan hivjak magyarul azt a muveletet, amit a szulesz/baba/mittomenki csinal egy tulhordasos kismamanak... angolul 'sweep' a neve. Az illeto egeszsegugyis az ujjaival korkoros masszazs-t csinal a meh-nyak-nal... azt megpuhitando.. ez gyakran meggyorsitja a szules megindulasat. Allitolag nem fajdalmas. En hetfon nezek ennek elebe, ha addig nem jelentkezik a tronorokosno... ;-)

  Szoval: magyar szo?

 • 2007.10.04 23:17:02Ditke

  Másutt, lófüttyöt nem fáj. Nekem ugyan a doki csinálta, de fájt, mint a nyüvesfene. És meg se szültem tőle.  Hogy hogy 'híjják a műveletet ungárisul, nem tudom.

 • 2007.10.04 23:20:29Ditke

  Jóvan, tőlem neten élőben is megszülhetsz, bánja a fene. :)))  Jól teszed, ne gubózz be, mert akkor itt fogod rágni a körmöd, hogy a francba, még mindig nem szültem meg, mások meg már 3 héttel későbbi kiírással is rég otthon gyötrik egymást a gyerkővel. Ennél rosszabb nincs. Anno amikor első körben voltam benn a kórházban, akkor a mellettem fekvő anyuka már 8 hete volt benn, kétszer volt visszatartása, háááát, jól visszatartották a gyereket. De már elege volt. A 40. hetet is betöltötte és csak várt és várt. 42-őn szült. Szegény teljesen a betege volt az egésznek, hogy folyamatosan pörgött a szoba, jöttek-mentek a csajok, 2-3 napnál többet nem nagyon töltöttek benn, ő meg várt és várt. Szerencsém van, hogy ezt megúsztam.

 • 2007.10.05 07:07:12Bombi

  Szepjoreggelt...

  Masutt,ha minden igaz,nekem is csinalt a szuleszno valami hasonlo masszazsfelet...az orvosnak mar nem maradt ra lehetosege,mert neki mar nem engedtem meg...masnap meg ugy emlegettek a noverek,hogy "...aaa,maga az a kismama,aki leorditotta szegeny doktor urat..." :-)

  Szoval egyel inkabb egy kis curryt ;-)...hatha megis kibujik tole a baboka...annak idejen nekem is melegen ajanlottak.

 • 2007.10.05 07:38:27Dinci27

  masutt:

  nyújtás, tágítás

  A procedúra angol neve "stretch and sweep". Az első fele abból áll, hogy 1. megnézik, hogy a méhszáj puha-e 2. nyitva van-e 3. ha igen, akkor egy ujjat beletesznek a méhszájnyílásba 4. ha egy könnyen belemegy, akkor kettőt 5. és megnézik, hogy a nyílást lehet-e nyújtani (tágítani). Ha lehet és nem kellemetlenebb, mint egy átlag vizsgálat (nyilván nem kellemes, de ha fáj, akkor az már másik kategória), akkor próbálkoznak. A stimuláció nyomán felszabadul egy csomó prosztaglandin és ez segíthet beindítani a dolgokat.

  A művelet második fele megkeresni a méhszáj és a burok találkozását, és megnézni, hogy körben totál össze van még tapadva, vagy kezd szétválni. Ha már majdnem mindenhol szét van válva, akkor egy körbevitt ujjal ("sweeping") szét lehet választani egymástól ahol még össze van tapadva.

  Ha még totál össze van tapadva, akkor is szét lehet szedni persze, de akkor nagyon fáj és akkor nincs sok értelme. Lehet, hogy meg se indul, csak erős álfájások lesznek belőle fél napig, és aztán leáll - de az is lehet, hogy megindul ettől is, hosszú és elég irgalmatlan vajúdást eredményezve.

 • 2007.10.05 08:22:03gjuci

  Hát ezt a tágítást én se kívánom senkinek... Nekem detto olyan volt, mint egy rendes fájás a szülés alatt...

 • 2007.10.05 09:12:52rnagy8

  Dinci: tök jól leírtad, hogy mit csinált velem a dokim egy szó nélkül, amikor elértem a kiírt napot (és véletlenül pont ügyeletes volt). Azt mondta csak a magzatvizet ellenőrzi, de úgy fájtam és véreztem tőle, hogy azt hittem ez már a vég, aztán kb 7-8 óra szenvedés után egyszercsak elmúlt, és még 8 napot ráhúztam.

  Nekem 10 órán keresztül nagyon rendszertelen, de erős fájásaim voltak, viszont 8-10 percnél nem akartak sűrűbben jönni, azzal meg nem akartam elindulni, mert mindenki azt mondta, még korai. Aztán egyszercsak elkezdett 3 percenként fájni. Mivel 30km-re egy másik városban lakom, így a harmadik fájásnál el is indultunk a kórházba, ahol közölték, hogy korán jöttem, mert alig vagyok tágulva, és sokáig fog tartani, és a dokim sem jön még be.

  A szülési fájásoknál nekem nem mondtak soha értéket, csak annyit: látjuk anyuka, hogy nagyon fáj, de tartson ki. Hát igen, néha majd' leugrott a görbe a papírról.

  Mikor már 4 órája kétperces (majdnem összefüggő) fájásaim voltak, akkor jött az orvosom burkot repeszteni, és onnantól 2 óra alatt kinyomták belőlem a kislányom. 2 doki kellett hozzá, de gond nélkül megúsztuk, csak egy nagy vérömleny lett az óriási csúcsfején, ami 2 nap alatt felszívódott.

 • 2007.10.05 09:32:40Sólyomszem

  Szerintem a "stretch and sweep"-nek nincs magyar megfelelője. Kis hazánkban nem finom masszázst alkalmaznak, amit _másutt_ emlegetett, hanem brutál, erőszakos tágítást, előzetes egyeztetés nélkül (ld. rnagy8 esetét).

  Bocs, a pc-ség kedvéért: nálam, 11 éve a Schöpf-Mereiben így csinálták és tudtommal sok más kolleginának is a Poronty közönségéből.

  Tehát nem egymás megfelelője az angliai sweep és a magyar tágítás.

 • 2007.10.05 09:47:27papirbirka

  Nekem nem tágítottak, pedig túl voltam az időponton, de asszem lerugtam volna a fejét annak aki ilyet csinál.

  Az igaz, hogy én azért maradtam meg sok-sok váltás után ennél a dokinál mert nála még soha semmi nem fájt max kicsit kellemetlen volt. Míg őt megtaláltam utáltam nődokihoz járni, mert minden vizsgálat után úgy éreztem megerőszakoltak, pedig vagy nyolc dokit elfogyasztottam és volt nő is a szórásban (elnézést a feministáktól, de ő volt a legrosszabb).

  Két dolog volt kellemetlen a dokimtól eddig, a burokrepsztés, meg a varratszedés.

  Mikor kiderült, hogy rossz helyen szivárog a burok és alul ahol kéne, ott teljesen feszes, akkor egyszercsak előkaptak egy óriási kötőtűt, mire vagy csúnyán néztem, vagy csúnyát mondtam (nem emlékszem), de gyorsan eltették és kézzel csinálta meg a dokim, ami kb annyira volt rossz érzés, hogy felszisszentem, de két durva fájás között meg sem kottyant.

  A varrat esetében, meg azt mondta, ő is próbáltkozott a felszívódóval, de a tapasztatalatai szerint a hat hetes kontrollon sokkal szebben gyógyultak voltak a hagyományos kiszedett varratok és sokkal kevesebb panasza volt a kismamáknak, úgyhogy ha kérem használja, de nem ajánlja. El is magyarázta, hogy szerinte mért gyógyul jobban a nem felszívódó de arra már nem emlékszem.

  Na a varrat szedés, - amivel a fél folyosó riogatott, hogy milyen borzasztó lesz és milyen hülye vagyok, hogy belementem - az ezek után kb. fél perc volt, és szintén egy enyhe szisszenést váltott ki belőlem, úgyhogy igazán nem volt durva.

  Közben meg azzal terelte a figyelmem, hogy elmagyarázta mikor van olyan baj, amivel feltétlen jöjjek vissza, pl. miről ismerem fel a mellgyulladást, meg milyen vérzés normális, milyen nem stb.

 • 2007.10.05 10:14:58marcangoló

  Papirbirka, ez annyira jellemző a dokikra. Lehetőség van, csak nem ajánlja. :-) De elhiszem, hogy ha az ember ragaszkodik hozzá, kap felszívódót. És azért ez számít.

 • 2007.10.05 10:15:55marcangoló

  Én maradok a továbbiakban is a gátvédelemnél. ;-D

 • 2007.10.05 10:20:16marcangoló

  Az első dokim is jött valami intra- vagy subcutan futó trükkös öltéssel, hogy az milyen jó, de én még a mai napig is érzem a vágás helyét. Biztosan én vagyok a hibás. :-(

 • 2007.10.05 12:18:45másutt

  Koszi Holgyek a valaszokat...

  Nagyon remelem, hogy sem 'sweep' sem tagitas, sem semmi olyan ami 'ujjal a nunukaban'-nal jar nem kell majd. Egyelore varunk.

  Kicsit el vagyok ma kenodve.

  Az izuleteim fajogatnak, nyilvan a viztol... eddig csak a csuklom volt erzekeny, most mar a terdem is faj. Nyilvan nem segit az extra suly...

  Az ember varja a jeleket es semmi, semmi, neha egy kis rugas tole, de csak azert, hogy emlekeztessen, jol van.. mint amikor a delfin megcsapja a hatuszonyaval a vizet.

  A gyerekszobaval jatszom, vettem kis ablakra ragaszthato zseles dekoraciokat, azokon keresztul nezek kifele... de nagyon nagy csend van meg odabenn. Minden ott van, de a gyerek sehol.

  Tegnap vettem egy HETES metroberletet, hatha Murphy torvenye alapjan ma szulok, es ne kelljen.. pedig sehova nem akarok menni. :-)

  Na megyek setalok egyet, hatha az megmozditja a dolgokat.

 • 2007.10.05 15:04:53antibarbi

  Na jó... Így pont két héttel a kiírt időpont előtt eddig attól féltem, hogy nem fejezek be mindent a szülés előtt, mosttantól fogva (hogy végigolvastam itt mindent) attól, hogy túlhordásos leszek :D (egyelőre minden jel arra mutat..) VAgy ezzel menjek át a paramamák közé?

 • 2007.10.07 03:10:24másutt

  hol van seymes?

  o is kb most tart itt... (utoljara a 'Poronty baba erkezett-re irt szept vegen, hogy 'meg var'....)

  babazol, seymes? ;)

 • 2007.10.17 17:52:45Ditke

  Másutt, seymes megszült már.

  Megírta a poronty baba érkezettben.

 • 2007.10.17 17:53:45Ditke

  Héé, a francba, hol a poszt vége?

 • 2007.10.17 17:54:38Ditke

  Jah értem már, gyerek nyomogatja a gombokat és átkapcsolt. :)))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta