SZÜLŐSÉG

Terhesnapló: hogy fog kiférni a baba?

2007. augusztus 2., csütörtök 11:15

Feleszmélve a múltheti 30 hetes pánikból, igen gyorsan intézkedni kezdtem. Először is azonnal vettünk egy babakocsit, szép pirosat és jó drágát, de nem baj. Azóta is itt áll a nappaliban, gyönyörködünk benne, és próbáljuk távol tartani a macskát, aki egy óvatlan pillanatban egyszer csak belemászott, és azóta sem felejtette el, milyen puha egy babakocsi téli bélése.

Második lépésként bejelentkeztem 3D-re, amit az apuka nagyon nem akart, szerinte ugyanis ezeken az ultrahangos felvételeken úgy néznek ki a babák, mint a földönkívüliek, végül azonban úgy döntött, ha én megyek, ő is eljön velem.

Én egy dolog miatt szerettem volna mindenképpen elmenni, annyi történetet hallottam már ugyanis, hogy milyen jól látszik a babák arca ezeken a felvételeken, és a többi kismama által mutogatott sok-sok fénykép nekem is meggyőzőnek tűnt.


Engem már nagyon érdekelt a baba arca, hogy hogy néz ki, illik-e rá a név, amit választottunk, meg hogy vajon miket csinál, mikor össze-vissza ugrál odabent. És érdekes módon ezzel a fényképpel most mégsem tudok mit kezdeni. Itt van előttem a gyerekünk arca, egy teljesen új, ismeretlen arc, aki nem hasonlít senkire, bárhonnan is nézem. „Egy kisbaba” – mondta az apukája, és hiába próbálom kihámozni a vonásait, nem sikerül, és ettől csak még kíváncsibb és türelmetlenebb vagyok.

Végérvényesen kiderült viszont, hogy kislányunk nem lesz kistermetű. A vizsgálat szerint már két kiló, ami 31 hetesen elég szép teljesítmény. A vizsgálóorvos erre csak mosolygott, én azonban kezdtem megijedni. Ha most két kiló, és még van két hónapja, hogy nőjön, ki sem merem számolni, mekkora lesz a végére, és hogy fog kiférni. Most persze mindenki ugyanazzal nyugtat: ne izguljak, nem fog bent maradni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.02 13:38:25donna

  Hát igen, az én igazi parám a köldökzsínor a nyakon.

  A 3Ds képet alig lehetett belőni rendesen, mert ott libegett a feje, szája elött a kzsinór. Ott volt a keze is és tök úgy nézett ki, mintha rögtön rákapna és beleharapna egy nagyot a kzsba.

  (Mondták, h kicsit élénk a fantáziám.)  Amúgy én a sima fekete-fehér uhs felvételt szeretem nézegetni, (nem fénykép, hnem a vizsgálat felvétele) mert azon vhogy többet látok: kezek, lábak, szív, gerinc, stb. Csak azt nem tudják kideríteni h fiú vagy lány.

 • 2007.08.02 14:04:42druantia

  Én voltam olyan kis lüke, hogy letöltöttem egy csomó szüléses képet a netről, ahol tényleg telibe látszott minden, ahogy jön ki a baba feje, az is. Ráadásul a csaj combját jó vastagon bekenték jóddal (vagy mivel, pirosas volt, az a lényeg), anyámnak kellett felvilágosítania, hogy az nem mind vér :).  Két napig kitartott a sokk, amit kaptam :). Aztán valahogy teljesen elfelejtődött az egész, amire a Peti úgy dönött, meg szeretne születni. Eszembe jutottak a képek, amikor készítettek elő, de valahogy nem volt már rossz érzésem, teljesen természetesnek tűnt az egész. Most így, szülés után egyáltalán nem látom őket szörnyűnek. Sőt.  Az én gyerekem arca nagyon jól látszott a 4D-sen, gyönyörű volt, tök olyan, mint most, de egyáltalán nem hasonlított a frissen született önmagára. Ahogy megláttam, tudam, hogy jól döntöttem a nevével kapcsolatban, csakis a Péter név illett hozzá :). Frissen születetten is gyönyörű volt, de valahogy más, olyan kis gombócforma. Az a szopizás utáni elégedett vigyor/grimasz valahogy nem illett a képbe. A 4D-sen sokkal érettebbnek, komolyabbnak látszott :).  Egyébként annak is vannak előnyei, ha az ember viszonylag későn kezdi el beszerezni a cuccokat. Számomra az volt a terhességem végén a legrosszabb, hogy már mindent elintéztem, megvettem, már csak várnom kellett, ezért amikor kétnaponta rámjött valami babaváró extázis, nem volt értelme berohanni és szétcsapni a boltokban, nem volt értelme tovább ábrándozni a hazahozós rugdalózóról, stb.

 • 2007.08.02 14:10:18kovvacs

  druantia,

  te jó ég :) érthető a kíváncsiságod, de én speciel pont emiatt rettegtem a kijövős képektől. Úgy voltam vele, hogy nem baj, hogy nem látom :)

  Aztán szegény sógornőm megnézett valami szüléses filmet terheselőkészítőn, és utána teljesen ki volt bukva. Én meg így a második előtt se merek ilyesmit nézegetni. A fejemből valahogy szebb a kilátás szülés közben :)

 • 2007.08.02 14:55:12B-

  Én a 3D-s képek alapján már mindenre felkészültem (nem baj, ha csúnyácska, mégis a mi kutyánk kölyke stb), de amikor megszületett és megláttam... Jéé, ez gyönyörű!!! Nem is hittem volna, hogy ilyen gyönyörű gyerekem születhet!! Szóval hálistennek a képekre még nyomokban sem hasonlít :-)))  Viszont arra jó volt, hogy látszott, hogy nincs nyúlszája, meg általában emberi arca van (annyi hülyeség megfordul az ember fejében ugyebár, amíg terhes).  A feketefehér UH viszont azért jobb, mert sokkal jobban látszanak rajta a mozdulatai, ahogy kalimpál, bukfencezik stb. És nekünk a feketefehér alapján mondta meg kapásból két doki is, hogy lány lesz. Úgyhogy nekem nagyon bejött a fele 2D-fele3D UH :-)  Én egyébként a mai napig nem értem, hogy hogy jött ki, de nem is akarom tudni :-))) De megnyugtat a következő gyerek szempontjából, hogy kivitelezgető :-)

 • 2007.08.02 14:56:27Meni

  Az a jó, hogy mindenkinek megvan a saját parája :)) És azt is örömmel tapasztalom - ezt már saját magamon - hogy a parák gyerekenként változnak. Az elsőnél én is azon izgultam, hogy vajon hogyan fog kijönni, és még meddig kell várni. Előre paráztam azon, hogyan fogom birni az utolsó heteket, meg mi lesz ha túl nagy lesz a feje, gátmetszés, szakadás stb. Aztán a 35. héten szültem egy egészséges vasgyúrót, aki ugyan 2600 gramm volt (korához képest jó súlyban volt), de az inkubátor, tápszer, szoptatási nehézségek mind megvoltak. Most, a másodiknál új para van, tanulva a fentiekből: jaj csak legyen szép nagy, és maradjon bent minimum a 38. hétig...aztán valahogy majd csak kijön... :)

 • 2007.08.02 14:57:33karakterelgető

  mai Reggeliben elnéztem Antóniát (hatalmasnak látszik a pocakja), és pont ez merült fel bennem; nem fog kiférni. Nem létezik.  azért ez félelemmel tölt el.

 • 2007.08.02 15:02:30donna

  Kedves Ezeregyéjszaka meséi 2007.08.02 14:57:33  mint sokan mondják a tévé kövérít, :-)))))

 • 2007.08.02 15:05:35Gézengúz_Évi

  Ez a nyúlszáj nekem is nagy parám volt...Meg a fiam minden uh-on jobb kezét a homlokán tartotta...Méga szülésnél is bennem volt, hogy uramisten, ugye nem nőtt oda...:)))  A kijöveteltől nem féltem egy peercig sem, pedig én is nézegettem kibújós képeket...A lepény megszülését sokkal inkább kihagytam volna, aztán végül azt észre se vettem:) • 2007.08.02 15:07:18katampusz

  ha a Szulák Andiról nem tudom hogy babát vár, észre sem vettem volna...

 • 2007.08.02 15:43:40donna

  bevallom "férfiasan" én ígysem láttam rajta, hogy tudtam,  Ami meg- és rádöbbentett h megpróbáltatások várnak még rám, az az h szülés után még elvérezget az ember, ill. h a méh-összehúzódása eredeti méretre fáj. Ezek persze természetes élettani dolgok, de vh nem gondoltam bele.

 • 2007.08.02 16:51:18nagbri

  Mother Mary: Nekem is két kilóra saccoltá 30 hetesen, végül 3500 gr-al született!

  É imádtam az UH-t! Bár tényleg leginkább a megnyugtatás miatt. De azért jó volt látni a kis pofiját, hogy a szája és az orra ugyanolyan mint a bátyjáé. És tényleg!

  Hát az tuti, hogy kijön valahoy. Az elsőnél a 4D-s doki azt mondta, császározni kell, nagy baba lesz, kb. 4 kg. Én meg 156 cm vagyok. Megszültem 3100-al. Most fel sem merült ez, bár nem annál a dokinál voltunk!

 • 2007.08.02 18:09:12kanga

  "Vhogy az az elképzelésem, h 3kg alatt nem gyerek a gyerek."

  Donna, ugye ezt viccnek szantad? de szernintem annak is durva... akkor en ugyan mit szultem? 2.85 kg-val nem szamit gyereknek a lanyom? (aki kulonben abszolut formas es teljesen egeszseges volt)

 • 2007.08.02 19:11:24druantia

  Donna, én kereken két kilóval születtem, napra pontosan a kiírt időben, az unokatesóm felesége a jövő hétre van kiírva, a babát 2,5-2,9 kilóra becsülik. És még nagyon sok példát tudnék mondani arra, hogy valaki kis súllyal bár, de gyereket szült. Az én családomban meg nagy babák nem fordultak még elő, Péterem is a maga 3,2 kilós születési súlyához éppen az én méretem volt (mivel én is csak 45 kiló vagyok) :). Remélem, nincs senkinek olyan érzése, hogy a felnőtt 60 kiló alatt nem felnőtt :).

 • 2007.08.02 19:21:11kovvacs

  Emlékeim szerint a 2es női csecsemőintenzíves vezető főorvosa (Nobilis Dr? talán a neve) azt mondta, hogy

  ma már

  ha egy baba

  elérte a 90 dkg-ot (!),

  akkor már nagyon-nagyon-nagyon komoly esélyekkel el tudják ők úgy látni, hogy teljesen maradéktalanul egészségesen nőjön fel.

  Nem tudok linket mondani, szülői értekezlet előtti csevegés keretében mondta anyámnak :)

 • 2007.08.02 19:44:46zazaza

  Sziasztok,

  na en is csak beleptem a vegen, eddig csak olvasgattalak benneteket. Most 37 plussz 2 vagyok, es ezert mar attol nem felek, hogy koraszülött lesz, mert az ugye nem lehet mar, hanem ez a hogy fog kiferni kerdes kezd egyre inkabb foglalkoztatni. Jaj. Vettem mar gatmasszazs olajat is, de eddig meg csak egyszer hasznaltam, mert közben inkabb beparaztam, hogy ugysem tagul töle jobban semmi, es hogy jezusom, milyen kicsi vagyok ott lenn. Van valakinek jo tapasztalata a ezzel a masszazzsal kapcsolatban? Vegyem ra magam, es csinaljam? Megeri? Na jo, tudom, mit lehet erre mondani. jajajaj.

 • 2007.08.02 20:15:23Gézengúz_Évi

  zazaza...Én használtam, 37. héttől minden másnap, és bár a fiam turbósebességgel született, és szanaszét repedtem, csak hüvely és méhszájsebeim lettek, a gátamnak kutya baja...Persze tyúk-tojás probléma, lehet, hogy anélkül is így lett volna:)

 • 2007.08.02 20:21:26Moira

  Kovvacs: a CTG-vel én is így voltam (bár nincs messze)elfelejtettem felírni a számot, aztán meg halogattam az egészet, aztán ma csak elmásztam odáig, be se jelentkeztem, mégis megcsinálták. Bár a kiscsajszi elaludt közben, legalább ez is le van tudva.

  Az egészségügytől nekem alapból herótom van, remélem minden rendben lesz és nem kell sokat benn lennem. Inkább itthon bénázom, mint a Jánosban.:-(

  Tényleg a gátmasszázs-olajat próbáltátok? Engem is érdekelne, hogy müködik-e a dolog. Málnalevél teát már iszok, remélem az jó lesz.

 • 2007.08.02 20:29:24Sólyomszem

  Mother Mary, a kérdésedet én így utólag máshogy teszem fel. Az ugye nem volt kétséges, hogy kijön (3. gyerek, 3. császár, lassan cipzárat kéne beépíteni a hasamba), viszont ma, pont két héttel a szülés után nem tudom elképzelni, hogy hogy _fért_be_ egyáltalán a hasamba?!?! Minden csak nézőpont kérdése...

 • 2007.08.02 20:38:46Gézengúz_Évi

  Sólyomszem:)Most voltunk 3hónapos oltáson a védőnőnél, és a váróban volt egy 5 napos baba (császárral született, hazaküldték kórházból, és a védőnőhöz is neki kellett menni, de ez más téma), és úgy éreztem, hogy állati kicsi, talán koraszülött, vagy ilyesmi...Aztán elkezdtünk beszélgetni, és kiderült, hogy túlhordta, és majd 30dekával, és 3centivel nagyobb is, mint Lehel fiam volt...:)Minden relatív is:)Két hét alatt sokat nőtt biztosan:)

 • 2007.08.02 20:49:32marcangoló

  Az általam látott legkisebb baba, aki aztán később szinte teljesen egészséges lett, 600 gramm volt. De a kolléganők láttak hasonló paraméterekkel volt 450 grammos kisgyereket is. De azért ez, megmondom nyíltan, isteni szerencse, és rengeteg munka. Viszont a legtöbb súlyosan sérült baba, akit ismertem 1,5 kiló alatti volt és a 25-30. hét között születtek. Úgyhogy csak maradjon bent sokáig, és nőjön szép nagyra az a gyerek! Na jó, megfelelően nagyra... se túl kicsi, se túl nagy.

 • 2007.08.02 22:23:39verkaverka

  Hát, engem is azzal riogattak hogy a gyerek iszonyú nagy lesz, aztán befékezett, nem hízott nagyon gyorsan tovább és kifejezetten nem tartozott a nagyok közé. De amíg úgy volt hogy nagy lesz, addig felvilágosított a szülésznőm hogy úgyis mindegy hány kiló, csak az a két dolog számít hogy mekkora a feje meg én hogy tágulok. Nem kell megijedni semmiképp.

 • 2007.08.02 22:29:53tigrincs

  Mi a barátnőmmel oda jutottunk, hogy valahol mindenki megszívja: pici súllyal könnyebben megszületik, de utánna kicsit macerásabb az etetés, többször is kell, mert egyszerre nem fér sok a pici pocakba. Egy nagysúlyú babát megszülni nehezebb, de utánna egyszerűbb vele az élet. Lehet, hogy csak azért gondolom így, mert én mindkét variációt kipróbáltam. És ha hozzátesszük a barátnőm nagy és jól evő fiát még nyilván akkor se kellene általánosítanom. :-))

 • 2007.08.02 22:37:55Mother Mary

  maze!  most lebuktam

  ezek szerint te is jársz?

 • 2007.08.03 04:23:20kuanyin

  Én hét hónapra születtem 1800g, 46cm, igencsak aggódtak értem, most meg itt virul a fejem. Még hogy három kiló alatt nem gyerek a gyerek....akkor én mi vagyok?:))

 • 2007.08.03 08:11:29Sibri75

  A mi dokink sosm mondott semmit arról, mekkora a gyerek, pedig mivel én mindenkitől hallottam, hogy neki mondta a dokija, minden egyes alkalommal rákérdeztem. A válasz mindig az volt, hogy nem vagyok jós. Persze, elmagyarázta, hogy már nem tudják lemérni, de esetleg megnyugtatott volna, ha valamit mond. Vagy nem, lehet, hogy így izgultam volna, mint ti.

  A lányom 2620 grammal született, és nehezebben jött kis, mint a 3100 grammos fiam, szerintem talán a technikán múlhat.

  Én is hallottam a kórházban ilyen véleményt, hogy manapság 3,5 kiló (ott ezt a határt mondták) alatt nem gyerek a gyerek. Hát Bogyóka az volt:))

 • 2007.08.03 08:41:46marcangoló

  Sibri, lehet, hgoy azért ezt a méretet mondják, mert ez a körülbelüli átlag.

 • 2007.08.03 08:42:20marcangoló

  Na tessék, nem a minap keseregtél, Mother Mary, hogy nem jársz sehova? ;-)))

 • 2007.08.03 09:02:32Mother Mary

  ó, hát azért járok én :-)))

  csak a két kánikulás hét alatt voltam szobafogságon

 • 2007.08.03 09:11:00donna

  - kanga 2007.08.02 18:09:12

  - druantia 2007.08.02 19:11:24

  - kuanyin 2007.08.03 04:23:20

  uppsz, azt'szem az "elképzelésem" kifejezés helyett a "kényszer-képzet" vagy "para-üző" kifejezést kellett volna használnom

  légyszí e szerint értelmezzétek a hsz-t, :-)))  Amúgy jómagam is cca. 2500 / 48 cm méretekkel bújtam elő!!! Tehát véletlenűl sem a bébit minősítem, csak a saját parámat próbáltam megfogalmazni. Nem sikerült túl jól, bocs. • 2007.08.03 09:36:17donna

  Továbbra is szóróm a hamút a fejemre: mondatomat úgy kell értelmezni, mint egy kedves ismerősőm kijelentését:

  " az igazi férfi 100 kg-s, bajszos, és Rezső" :-))))

 • 2007.08.03 10:00:27anyuska

  A fiam 5héttel elöbb született a kiírt idő elött,2500g,és 50cm volt.A másik terhességem végig paráztam,mert az orvosok is aztmondták,hogy nagy az esély hogy korábban érkezik ez a baba is.(pláne hogy volt egy 20hetes szülésem is időközben sajnos)Szerencsére nem volt korábban szülés a lánykával,sőt letelt az időm és be kellett feküdnöm a kórházba.3700g,és 56cm lett,annak ellenére,hogy a 25hetes 4D-s ultrahangon,aztmondta az orvos,hogy "anyuka,pici ez a gyerek,a másik mekkora volt?"Szóval még ő is rátett egy lapáttal a parámra,és ráadásul tényleg akkora hasam volt csak,mintha egy kisebb méretű labdát raktam volna a pulcsim alá.Mindezeket összevetve imádtam a terhességeim,legjobb,legszebb,legérdekesebb dolog a világon!Ja,és először szülő kismamák,kifér a baba feje,és ez is a legszebb dolog a világon!!

 • 2007.08.03 11:26:15druantia

  Donna, lehet, hogy megint félreérthető voltam, egyáltalán nincs bennem semmi sértettség azzal kapcsolatban, amit mondtál. Egyébként is, az én keresztapám az, aki azt szokta mondogatni a fiúimra, hogy száz kiló alatt a férfi csak karácsonyfadísz :))). (Legyetek szívesek, ezen se sértődjön meg senki, ez is csak vicc, csak mintha fent is olvastam volna ennek egy az "okosságnak" egy másik változatát.)  Én nagyon szeretem a Porontyot, csak az az egyetlen bajom vele, hogy szinte minden poszton van egy-két kisebb elhallásos-megsértődős incidens. Szerintem ritka kivételektől eltekintve nincs senkiben bántó szándék, meg amúgy is mindenki igyekszik a lehető legmegfontoltabban megfogalmazni a mondanivalóját. Csak néha becsúsznak kisebb "hibák", amik adódhatnak akár sietségből, akár abból, hogy a téma az embert jó helyen találta el. Ráadásul szerintem mindenki csak a saját fejével tud gondolkodni, sokszor pl. nekem eszembe sem jut, hogy amit írok, azon bárki megbántódhat, hiszen nem sértőnek szántam.

 • 2007.08.03 11:36:48rnagy8

  Dokim súlytippjei:

  34. hét - max 3 kiló körüli lesz a gyerek.

  36. hét - 3,2 kg

  38. hét - 3,1-3,2kg

  1 nappal szülés előtt - 3kg körüli  Babszemke megszületett 3,43 kg-mal, mire a doki rám néz: Na látja, én is ennyit mondtam! Annyira kellett nevetnem....  De a legelslegjobb az egész szülésben az volt, hogy miután kibújt és a hasamra tették, pont úgy nézett ki, mint a 28. heti 4D uh képen. Nagyon jó érzés volt egy "ismerőst" köszönteni.

 • 2007.08.03 12:11:56donna

  (druantia 2007.08.03 11:26:15 )

  hát igen, soxor azért törlöm a hozzászólásaimat, mert tudom, h jönnének a kövek. Pedig csak önmagamat adnám: szélsőséges, pikirt és naggyon eccerű vagyok :-))) • 2007.08.03 12:19:23másutt

  en pl. ritkan tartom vissza magam bar megprobalok diplomatikus(abb)an fogalmazni.  fenntartom, hogy az egesz attol jo es erdekes, hogy sokan mashogy gondolkodunk. ha mindenki ugynanazt irna, mar reg nem lennek itt! igy viszont tanulunk - egymastol.

 • 2007.08.03 14:44:54Sólyomszem

  donna: én bírom a pikírt szöveget, miattam ne fogd vissza magad! Max. jelezd egy :p vagy más jellel, hogy mit kell gondolnunk egy adott megjegyzésről. :))

 • 2007.08.03 22:48:33Cirmis

  Az én dokim azt mondta, hogy a szülészetben semmi sem 100%! És tényleg nem. Azt tippelte, végig, hogy előbb fog jönni a kiscsaj, aztán 12 napot túlhordtam (nem számoltuk el :-). A szülés napján délelőtt megnéztek UH-n, a hölgy rámnézett és megkérdezte nagy sejtelmesen, hogy mondták már, hogy mekkora a baba? Erre persze jól leizzadtam, mire mondta, hogy 4 kg lesz. Persze 3650 g lett...viszont szép 35-ös feje volt! De nekem a tágulás nehezebbnek tűnt, mint a kitolás, az már jó buli volt :-)

 • 2007.08.04 00:03:44kovvacs

  Az én dokim meg aszonta, hogy nem evidens, hogy a kisebb babákat könnyebb megszülni.

 • 2007.08.04 00:44:52másutt

  kovvacs: az en bábám azt mondta :) 'a nagy baba segit megszuletni, a kicsi gyenge es elhagyja magat'. • 2007.08.04 00:47:05kovvacs

  Másutt, a többi dolgot megkérdezted? Gát, oxitocin?

 • 2007.08.04 10:07:51másutt

  Upszi, nem, bocsanat.

  Hetfon raallok a dologra... engem is nagyon erdekel.

 • 2007.08.04 14:23:15boribon

  Na, a dokim nekem is mondott mindenféle tippet a baba súlyára, amit a megfelelő hetekben meg is osztottam a Poronty közönségével :-), ott van valahol a 37. hétnél, hogy 2300 +/- 300 g, de aztán egy héttel később meg, úristen lehet, hogy 3 kiló fölött lesz, és a dokim szerint az nem fért volna ki belőlem(mivel szintén nem vagyok valami nagy darab), szóval volt minden, aztán megszületett a kislányom 2800 grammal,(pont ennyivel születtem én is anno) makk egészségesen. És könnyű szülés volt.(Legalábbis azt hiszem az ilyet annak szokás nevezni, de azért közben kicsit morcos lettem volna, ha valaki könnyűnek nevezi. :-) )

  Ja, és lassan gyerek lesz belőle, tegnap már 2940 g-nak mértük.(12 napos) ;-)

 • 2007.08.06 18:57:35maze

  Mother Mary: igen, lebuktál :)

  igen, én is járok.  Hozzád képest kb. 2 óránál szoktam lenni, amedence szélénél.

 • 2007.08.06 22:55:03kaposztalepke

  Crimis: szóval a 25ös buksi is már szép nagynak számít? akkor kezdem érteni, hogy miért volt betojva a dokinénim..végülis 39essel született a lányom..nem is sikerült természetes úton..

 • 2007.08.06 22:55:22kaposztalepke

  ahh, persze 35öt akartam írni, bocsánat

 • 2007.08.07 00:00:23szanna

  Jesszusom káposztalepke! Ekkora buksit...  Azt hittem eddig, hogy a 37 cm-es fejkörfogattal (hüvelyen keresztül) a lányom az ász. De belátom, hogy nem...

 • 2007.08.07 11:17:50kaposztalepke

  szanna: természetes úton szülve sztem igenis ász :)

 • 2007.08.07 11:26:55Gézengúz_Évi

  enyémfiam 36os fejkörfogattal született, hüvelyi úton, és két tolófájásra kint volt...És egészen eddig azt hittem, áááállati kicsi feje van ezzel a 36-al...:o Pont tegnap néztem babaszobán statisztikát, ott a születési fejkörfogatra fiúknál 40cm-t írtak!!!Ez is megerősített a hitemben, de ti most elbizonytalanítottatok:)Lehet, hogy nagyfejű a fiam?!?!:)

 • 2007.08.07 12:21:16manci

  Az én lányom is 35-ös fejtérfogattal született. A doki azon csodálkozott inkább, hogy milyen szép, gömbölyű feje van, egy kicsit sem deformálódott, csúcsosodott a szülőcsatornában. Pedig jó sokáig ott volt. Persze az is lehet, hogy pont ezért...

 • 2007.08.07 12:21:49manci

  ...fejkörfogattal...

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta