SZÜLŐSÉG

Terhesnapló: élvezni az állapotot

2007. június 7., csütörtök 08:25

Nyugodtan, szinte eseménytelenül telnek a napok így a 23. héten. Úgy érzem, most kezdek rájönni, mit jelent az, amikor valaki élvezi a terhességet. Annak idején nagy örömmel követtem az unokatestvérem terhességét, aki mihelyt megtudta, hogy terhes, boldogan újságolta mindenkinek, és végig teljesen biztos volt abban, hogy minden rendben lesz.

Én az első három hónapot menetrendszerűen végigparáztam, persze nem túl súlyosan, inkább csak magamban. Utána sem nyugodtan meg azonban teljesen, hosszan nézegettem magam a tükörben mindenféle szögből, és nem értettem mért nem nő a hasam. Amikor még a 16. héten sem kérdeztek rá, hogy ugyan terhes vagyok-e, kezdett a dolog aggasztani, hiszen, mint azt már korábban is írtam, alig vártam már, hogy nagy hasam legyen. Aztán az ötödik hónaptól jól elkezdett nőni, most már a korához képes állítólag nagy is.


Aztán jól kiborultam, mikor az internetes fórumokon kiderült, hogy van, aki már a 12-13 héten érzi a mozgásokat, sőt erről számolt be egy közeli ismerősöm is. Én a 17. héten éreztem először, a boltban várakoztam, egy jéghideg fémpultnak támasztva a hasamat, amikor valaki egy hatalmasat belém bokszolt belülről. Nem tetszett neki a hideg. Utána azonban hetekig se rúgás, se öklözés.

Aztán próbáltam a beszélgetős módszert is, miszerint a magzattal kommunikálni kell, és az anyák állítólag érzik, hogy mire reagál a gyerekük. Hát én nem éreztem semmit, csak azt, hogy nagyon hülyén hangzanak a számból a szavak, meg a nevek, amiken a bébit hívni próbálom.

Azt hiszem, mindenkinek máskor jön el az a pont, amikor megnyugszik, amikor elkezd biztos lenni benne, hogy már tényleg nem történhet semmi, nekem a rugdosás volt ez. Körülbelül egy hete, mióta mindennap érzem, hogy valaki a hasamban határozottan és igen sokat tornászik, hirtelen egyszerűbb és vidámabb lett minden, és a képzeletemben kezd a lányomnak arca, szeme haja és lábujja lenni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.07 12:04:36ullagulla

  Kedves Mother Mary,

  szívemböl beszélsz, én is 23 hetes vagyok,

  kb akkora a hasam, mint a képen :)

  ? óriásinak érzem! De ma láttam az orvosnál egy

  rakás kismamát, még hatalmasabb pocakokkal,

  úristen mennyit növünk még!

  17. héten mozdult meg az én picim is,

  akit próbálok elképzelni, de nem nagyon megy :(

  ja, és föleg akkor rugdal, ha én nyugiba vagyok.

  (vagy csak akkor érzem?)

  Lányok! Volt valakinek méhszáj elé lógó lepénye?

  Ami hátsó fali, de picit odalóg ahova nem kéne..

  Aszondják elhúzódik onnan, ahogy nö a méh,

  nagyon remélem, h szülhetek természetes úton..

 • 2007.06.07 12:32:44wadomama

  Lányok! Lazuljatok és élvezzétek a SAJÁT babátokat, mindenféle konvenció nélkül!

 • 2007.06.07 12:33:54Hajnalka

  Másutt! Köszi a gratulációt! Viszont kívánom.

  Elég röhejes így a 7. héten, de én már most látom a pocakom. (Vagy csak nem tudom behúzni, ahogy eddig) Párom 5 kg-val született és nem egy pici ember, van esélyem a hatalmas pocakra. Nektek mikor kezdett igazán nőni? • 2007.06.07 13:07:23másutt

  Hajnalka, eloszor puffadas van igazan!

  Tutira azt latod. A kismamak nagyreszenel...  Nagyon sokunknak megno a poci az elso 2 honapban.

  Vizek, gazok.... ;-)  (most a gyermeked kb 1 cm... a mehed viszont kezd szepen noni mindemellett)  Utana egy darabig semmi.  Azutan nalam a 19.-20. heten aztan igazandibol elkezdett noni.... HAHA.  Ez itt embere valogatja.

  Mindig fogsz talalni valakit, akinel mar felidoben azt kerdezik, hogy 'na, hamarosan szulsz, ugye??' avagy 'biztos hogy csak 1 van???' (EZEK ORJITO KERDESEK, es felmentenek a birosagon, ha emiatt testi sertest okozol)  es ugye van a 'en a megszokott farmeromban mentem szulni' avagy 'nem is latszott rajtam, hogy terhes vagyok, a 9. honapig' bezzeganya brigad, de ez altalaban varosi legenda. Azaz valakivel (vagy az anyjaval) REGEN esett meg. Ritkan latsz a Milanoi kifuton, vagy a belvarosban 9. honapos terhes nadszalkisasszont, nem? ;-)  A kovetkezo babaknal sokkal elobb van poci, azt mondjak (12.-14. het) mert a a szervezet be van tanuitva es engednek az izmok...

 • 2007.06.07 13:14:40másutt

  Most megneztem.... Az en hasam nagyobb, mint a kepbeli, ami 23. hetes!!

  :-D  Felraktam egy par 21. heti kepet a hasamrol, ami mar akkor nagyobb:

  babuci.myphotoalbum.com  Most ha igy vegiggondolom, hogy meg 18 het van ebbol a folyamatos novekedesbol!! HAHAHAHA.

 • 2007.06.07 13:38:08ullagulla

  Állítólag attól is függ a hasméret, h mennyire feszes a hasizom.

  Ismerek egy lányt, 16 hetes és alig domborodik, mer aszongya

  nagyon erös a hasizma és nem akar nyúlni.

  Én meg amúgyis hasra hízom legelöször, úgyhogy már 1 hónaposan

  dudorodott a pocakom. Legalábbis én úgy láttam.

  A külvilág a 20. hét körül jelezte vissza, h már látszik.

  Mindenki másképp egyforma :)

  Igazat adok wadomamának, bár nehéz elvonatkoztatni

  mindenféle befolyásoktól.

 • 2007.06.07 13:42:00szeszter

  engem kiakasztanak az emberek, hogy állandóan azt mondogatják "mekkora hasad van! biztos nagy baba lesz!" szóval jobb lenne ha kisebb lenne? egy 27. betöltött kismamának nem lehet kicsi hasa! áááááááááááááááááá...........!!!!!!

 • 2007.06.07 13:45:02rombusz

  Nekem nagyon hamar látszott a hasam, 12 hetesen már terhesnadrágot húztam. Nekem ez nem volt olyan hű de jó érzés, én inkább kisebb hasat szerettem volna. Együtt vajúdtam egy csajjal, akinek a párja többször is megkérdezte, biztos nem ikreink lesznek-e. (Tényleg ölni tudtam volna.)

  Alkatilag vékony vagyok, szülés után nagyon gyorsan visszafogytam (pedig 20 kg-t nőttem), nem tettem semmit, csak valahogy eltűnt minden felesleg, mégis elég nagy maradt a hasam, sőt, ha bezabálok (szoptatós, szénhidrátot kívánó anyaként ez gyakran megesik), akkor nagyon kiáll a hasam még most is.

  Mi lesz itt a következő babánál? Asszem a has minden terhességnél egyre nagyobb, nem?

 • 2007.06.07 13:53:12gusztika

  Engem akkor bántott legjobban, hogy úristen, mekkora gyerek van benned, amikor a 36. héttől azon ment a parázás (2 naponta CTG és UH+flow), hogy a kölyök 3 héttel lemaradt a növekedésben, és miközben ikreket beszélt belém az ucca embere, császárral "szültem" egy 2600 grammos babát, aki amúgy nagyon formás volt, csak bele kellett híznia a bőrébe. :)

 • 2007.06.07 14:01:14joshua

  A párom pocakjáról két fotó, asszem ő nyert a "legnagyobb pocak" kategóriájában:

  smsblog.hu/index.php?op=full&q=13

  smsblog.hu/index.php?op=full&q=14  Egyébként a képeken látható pocakban két leány volt, ami miatt szegény már levegőt is alig kapott, mozogni nem bírt, vérnyomása az egekben volt.

 • 2007.06.07 14:02:21B-

  Szerintem az a bonyolult a magzatmozgásban, hogy az ember érzi, hogy a gyerek mozog, meg "reagál", csak azt nem tudja, hogy örömében-e vagy bánatában. Pl mi sokat énekeltünk neki, és ilyenkor a gyerek majdnem mindig mozdulatlan volt. Utána kezdett rugdolózni. Na ezt lehet úgy értelmezni, hogy ijedten hallgatott, majd a veszély elmúltával vígan rugdolózni kezdett, de úgy is, hogy figyelmesen hallgatta a dalunkat, majd amikor vége lett, mocorgással jelezte, hogy jöhetne még :-)  És sokszor volt ez így, hogy igazából a saját lelkiállapotomat vetítettem bele: biztos azért mocorog, mert vidám (vidám voltam épp), mert túlhajtottam magam, és a stressz ellen tiltakozva dobálja magát :-), illetve azért nem mozog, mert nyugiban pihen (nyugodt voltam) vagy mert túlhajtottam magam, és a stresszre reagál passzivitással...  Szóval nekem nem volt meg ez a mágikus kapcsolat a picivel, igaz, nem is nagyon hittem benne, hogy lehet ilyesmi. Csak akkor tudtam biztosan, hogy miért rugdos, amikor megpróbált elrúgni valamit, ami kicsit nyomta (könyv sarka pl). De pl főzés közben mindig mocorgott: vajon tetszett neki, hogy pocak magasságában kicsit meleg a sütő, vagy zavarta, vagy ennek semmi köze hozzá??

 • 2007.06.07 14:06:43Anyatünde

  Boribon, a vizsgákról:  36 éve:

  Anyukám június végén államvizsgázott, én aug. elején születtem. Azaz kb. 34 hetes terhes volt. Csupa férfi vizsgáztató volt, és, mint mondta, teljesen laza volt, tán féltek, hogy megszül ott helyben, nem tudom.  5 éve:

  kb. 35 hetesen doktorit védtem. Egy szigorlat vacakabb azért. Viszont nekem nehezítésként ott volt (a készülés során) az akkor 22 hónapos Nagyobbik ;-))

  Az egésszel annyi bajom volt csak, hogy maga a procedúra meglehetősen hosszú volt, és baromira elfáradtam, pedig csak addig kellett állnom, amíg "ismertettem a doktori munka főbb pontjait". (Ez egy kb. 15 perces előadást jelent, ami mindig, mindenkinél hosszabb szokott lenni.)

  A kérdésekre már ülve válaszoltam.

  És mikor vége lett az egésznek, nagyon megfájdult a fejem.  Szóval sztem ha nem vagy nagyon vacakul, talán érdemes nekimenni most, amíg bent van a baba.

  Nem tudom, hogy most hogy van, de boldogult egyetemi hallgató, majd oktató koromban még vizsga előtti nap is lehetett halasztani. Sőt, - legalábbis a tanszéken, ahol doktoriztam - még aznap reggel, a vizsga kezdete előtt is elfogadtuk a halasztást.

 • 2007.06.07 15:05:59Csöre

  Jaj, vizsga... éppen az utolsó diploma két álomvizsgája között vagyok (jupié, hétfőn sikerült az 1.!) és bizony elég nehéz még egy (!nyugodt!)gyerök mellett is, szüleim és a keresztmama nélül nem is menne. Úgyhogy legyetek túl rajta minél előbb! (Mondjuk én nagy paragép vagyok, ezért is halasztottam mostanra a terhes időkből. Persze lehet, hogy ha akkor leteszem, most nem ilyen nyugis lenne a krapek..) Közben felhatalmaztam a környezetemet, hogy ha még egy olyan képzésre szottyanna kedvem, aminek a vége szakdolgozat plusz záróvizsga, még idejében billentsenek fenéken...

 • 2007.06.07 15:17:42Sólyomszem

  Én combra-fenékre hízom, a hasam mindig tök lapos volt (kockás, de nem csíkos :P). A mostani terhességet elég jó versenysúlyban kezdtem és eddig tényleg nem híztam sokat (ez itt a reklám helye!). Épp ezért halálra röhögöm magam, amikor egy csaj, aki nagyjából gömb formájú, havonta közli velem, hogy milyen nagy a hasam, neki sokkal kisebb volt a terhessége alatt. Hahaha!

  Ennyit a külső megfigyelők jóindulatú és objektív meglátásairól...

  B-, ugyanez járt a fejemben a napokban: most akkor örül, vagy dühös, amikor fél percen belül nyolc helyen boxol és rúg belém? De legalább azon nem kell aggódnom egyelőre, hogy kap-e elég oxigént. Anélkül nem tudna ilyen tornamutatványokat produkálni reggeltől hajnalig.

 • 2007.06.07 15:42:56másutt

  joshua:

  pocakmeret tenyleg nem semmi.

  :-)

  azt, hogy nekem mekkora lesz a vegere, meg nem lehet tudni, igy korai megmondani, 'ki nyer'.

  bar asszem, hogy egeszseges szep babakkal mindenki nyer!

  :-D

 • 2007.06.07 15:50:50katampusz

  (azért az tényleg vicces -és simán előfordul- hogy ugyanazon a napon két különböző ember két teljesen ellentétes véleményt fogalmazzon meg a kismama pocakjáról.

  az egyik szerint tejóég mekkora hasad van már

  a másik szerint jé alig látszik.)

 • 2007.06.07 15:51:00joshua

  Igen Másutt, csak az egészség számít!

 • 2007.06.07 15:52:34másutt

  Solyomszem:  Az ismerosoddel kapcsolatban azt nem ertem, hogy miert valami nagy 'teljesitmeny' az, ha egy terhes nonek kisebb a vegere a hasa, mint a masiknak.

  Nekem draga anyosom (o egy kulon cikket erdemelne ezert) mondja el valahanyszor beszelunk, hogy o mennyit hizott a terhessegei alatt es milyen 'kicsi volt a hasa' a vegere is.

  A legirritalobb legdicsekvobb hangon.

  Namarmost. Itt van egy ertelmisegi, doktoratussal, klassz karrierrel rendelkezo, szuperinteligens (?) no, akinek sikeres az elete, es van 2 szep (tenyleg szep!) nagyranott fia akikre csak buszke lehet.  Es EZZEL dicsekszik?

  Hogy 1972-ben mennyit hizott/nem hizott es milyen formaju hasa volt es hanyas gatyat tudott hordani (ami, mint megallapittottuk, nagyon sok mindentol fugg)???  (egyebkent majd' minden foga inyig elrohadt a terhesegei alatt mert nem evett eleget, kalciumot meg plane nem, de ezt nem olyankor emliti)  Kicsit tegyuk mar perspektivaba a dolgot.

  Marmint ha valaki bezzeganya akar lenni, akkor dicsekedjen a Jozsika csillagos otosevel, vagy olimpiai aranyaval, de nema' a hasa formajaval, avagy a sulynovekedesevel (ha ember lanyarol van szo nem nem hizomalacrol)

  De ezt nem mondom neki, fo a beke.  Namindegy.

  :-)

 • 2007.06.07 15:58:32katampusz

  másutt, az én anyósom is mindig ezzel traktált és mindig a súlyom iránt érdeklődött.

  páromnak fővesztés terhe mellett tiltottam meg, hogy válaszoljon neki. :(  aztán abbahagyta, mert a sógornőimmel ellentétben szülés után az én szervezetem nagyon hamar visszatalált a kiinduló állapothoz. (ez a testem műve nem az enyém)

  így nem tud mivel piszkálni.

  majd ha jön a következő, megint lehet szurkolni, hogy jól meghízzak és úgy maradjak. ez van. már meg sem fogok lepődni rajta.

 • 2007.06.07 16:03:29Sólyomszem

  másutt, szándékaim szerint a hangsúly nem azon lett volna a hsz-omban, hogy bezzeg az én hasam milyen kicsi volt (olvasd el megint légyszi). Csak azt akartam szemléltetni, hogy lehet valakinek bármilyen méretű a hasa, mindig lesz olyan jóakaró, aki beszól valami hülyeséget evvel kapcsolatban. Asszem kicsit félreértettél, biztos nem jól fogalmaztam. (És gondolom, ez egy olyan téma, amire érzékeny vagy, anyósodnál fogva. Nyilván van olyan kérdés, amire én ugranék rögtön :)

  Persze hogy nem az az érték mértéke (höhö), hogy ki hogy néz ki, meg mije mekkora a terhesség végére. Igy már oké?

 • 2007.06.07 16:03:57katampusz

  a terhességben a második harmad nagyon jó volt.

  szeretek visszaemlékezni rá.

  pici rúgások, gömbölyödő pocak, és jó erőnlét.

  a himaláját el tudtam volna tolni olyan kicsattanóan jól éreztem magam.

  úúúgy hiányzik :DD

 • 2007.06.07 16:11:54másutt

  katampusz....  Most ettol kicsit jobb, nem erzem ugy, hogy nekem jutott egyedul a Kelet Boszorkanya. :-)  Mi ez a hatalmas obszesszio a kismamak sulyaval? Meg a nok sulyaval ugy altalaban?  Asszem valamilyen szinten mindig zavart, hogy 2007-et irunk es a nok erteket meg mindig 'sulyra merik' a ferfiak erteket meg fizetesre. Kesz.  Persze EN IS minden dekat le fogok adni, valszinuleg Karacsonyra. Haha. Tutira!  meg is mondtam mindenkinek, hogy ne viragot meg buta ajandekokat hozzanak nekem a szules utan, hanem fizessenek 1-1 orat egy personal trainer-rel. mert az hasznosabb ajandek am! :-D  Egyebkent meg, szerintem az egesz onnan ered, hogy ott van ugye a baba, bezarva, eltitkolva, sokaig, es mindenki KULSO jelekbol probalja kifiguralni, hogy milyen, meg hogy van, meg miafene. Es ezekbol a jelekbol a legnyilvanvalobb ugye a mama sulya meg a pocak formaja (aminek BECSSZO semmi koze nincs pl ahhoz hogy fiu, vagy lany, vagy mekkora baba lesz meg mittomen), de az embereknek ugye tippelni kell valamibol! de mibol a hason kivul?)

  Azert 'kicsit' megertem.... mert mit kerdezzen az anyos, amig junior nem jar iskolaba? Meg nincs kis baratnoje? nem is sportol meg? nem tud mit kerdezni a neni. Csak azt 'mennyit hiztal?' PUFF NEKI!  na. sulytemat letudtam mara. megyek legvaroskenyeret enni. • 2007.06.07 16:14:29másutt

  solyomka: nem Rad irtam, hanem a kicsi hasaval dicsekvo 'gomb formaju' ISMEROSODRE!  mindenkinek van egy sajat velemenye a hasarol, de aki massal is kozli (mint o), OSSZEHASONLITA, hogy neki kisebb volt, azt nem ertem.

  OK, kisebb/nagyobb volt.... Na es?

  :-D

 • 2007.06.07 16:26:41rnagy8

  Én bevallom nem túlsúllyal, de plötyin kezdtem a terhességet, aminek eredményeként már a 12-13. héten volt hasam, és azóta is őrült mértékben nő. (A védőnő is mindig megállapítja, hogy mennyit nőtt egy hónap alatt. Még jó, benne van egy emberke basszus)

  De ugyanakkor meg minden uh-on kb 1-1,5 héttel kisebbnek minősítik a babát a koránál. És ilyenkor aztán nem nagyon tudok mit mondani a kiváncsi érdeklődőknek a húha, biztos jóóó nagy babád lesz megjegyzéseikre, mert a doki szerint 3kg köré lesz várható 4 hét múlva. Így aztán nem is mondok semmit, de nagyon bájosan tudok mosolyogni rájuk.

 • 2007.06.07 16:37:31szanna

  Lányok! Ne keseregjetek, ha a nagy pocakban csücsülő delikvenst egy-két héttel kisebbnek saccolják. Simán lehet, hogy jóval nagyobb lesz. Az én picim 3400 g-ra jósolták, aztán 3950 g lett, amikor a 37. héten világra jött. Nem tudom mekkora lett volna 3 hét múlva...

 • 2007.06.07 16:41:10rnagy8

  Tudom, hogy a saccolás messze nem pontos, de én nem bánnám, ha tényleg 3 kg körül megállna. Meg is kell a drágámat szülni!

  (barátnőm többszöri "figyelmeztetés" ellenére is max 2500g helyett 3150g és 3500g babákat szült-azért egy kiló elég durva elszámolás)

 • 2007.06.07 16:45:41Sólyomszem

  másutt, oksi! úgy látszik, ma én is érzékenyebb vagyok a szokásosnál/kelleténél, magamra vettem :O

 • 2007.06.07 16:51:46másutt

  pusszantas Solyomszem. :-*

 • 2007.06.07 17:05:45másutt

  Most elgondolkodtam az 'ahany no annyi terhesseg' dolgon.  Tartom a velemenyem, szerintem addig total rendben van, amig a kismamak megbeszelik, hogy mi tortenik veluk, vagy osszehasonlitjak akar... de akkor gurulok be, amikor elojonnek az ertekiteletek (en jobb/szebb/tutibb terhes no vagyok mint te! kevesebbet hiztam, nem hanytam, nem repedtem, nem lett csikom, bibibi...).  Mert ugyebar tudjuk, hogy nagyon nagy reszben genetikarol van szo es egy nagy adag jo szerencserol is, ami nem csak holgyenkent, hanem gyakran gyerekenkent is valtozik.

  Van aki nem hany 2 terhesseggel, aztan sugarban a harmadikkal. Ugyanez a piros csikokra, kivananossagra, stb.  Namarmost aki pl. elviselhetetlenul kivanja a habostortat az elso naptol kezdve es emiatt ejjelente felebred es kajalja, az nehezen osszehasonlithato valakivel, aki vegighanyja a 9 honapot (mint pl anyam) sajat hibajan/erdemen kivul. Mashogy fognak hizni ugyebar. Es nem minden a tuti akarateron mulik.  Mindig a Princess Diana es a Kiralyno jut errol eszembe, valamelyik konyvben olvastam, hogy Diana vegig beteg es hanyos volt a terhessegeivel es a Kiralyno mondta neki, kb azt hogy 'egy urino aki a kiralyi csalad tagja az nem viselkedhet igy, o ugye sose let rosszul a 4 gyerekevel...'

  MINTHA EZ ERDEM LENNE!  Szoval szerintem UNNEPELJUK a kulonbsegeinket, nagy has, kicsi has, nagy hatso, kicsi popsi, hanyas, nem hanyas.

  A legtobbunknel ugyis kiegyenlitit magat a dolog a vegen.  Aki nem hany sokat, annak a hata faj, akinek nem dagad be a bokaja, annak meg aranyere lesz, stb stb.  Nemreg repulon utaztam egy tunderi anyukaval, tunderi, edesen mosolygo 6 honapossal, aki csak kacaraszott vegig egy 6 oras uton... SEMMI siras.

  Amikor csodaltam az cukorka kisdedet, akkor a mamaja mondta, hogy o ezt kapta ajandekba, mert pokoli terhessege volt, az osszes rossz tunettel, hanyassal, magas vernyomassal, hizassal, hatfajassal, aranyerrel, stb stb. Es lett belole egy kis angyala, aki 1 hetes kora ota vegigalussza az ejszakat.

  Szoval aszonta nekem, a 'termeszet mindig kiegyenlit'  Ez nekem tetszett. • 2007.06.07 17:42:21hupli4

  ullagulla, nekem is méhszáj elé lógó lepényem volt, nyugtattak, hogy eltűnik majd, valóban eltűnt, úgyhogy nyugi. Ugyan császárral szültem, de az már más történet, ettől független.

  Én azt úúúúúúúúútáltam, amikor a nagy hasamra úgy reagáltak "úristen mekkora hasad van!", de olyan hangsúllyal, mintha a föld alá kéne süllyednem szégyenemben. Tényleg hatalmas volt, én speciel imádtam. Egy idő után, amikor már elegem volt ebből a sajnálkozó hangsúlyból, már visszaszóltam, hogy ezt lehetne így is mondani: "úristen, mekkora szép hasad van!" És a különbség a hangsúlyban volt. Ilyenkor jobbára zavarba jöttek, aztán nem szóltak be többé.

 • 2007.06.07 18:01:03másutt

  hupli :-D

  en is imadom a pocit, minden benne levove egyutt, de bemasznak a borom ala amikor azt mondjak, hogy 'hat, ha mar MOST ekkora, akkor mekkora lesz A VEGEN!?!?!'

  mindig olyan ingerenciam van azt valaszolni:

  'Jeeee! En azt hittem a most igy a 6. honap utan egyre KISEBB LESZ! Aszondod meg ENNEL is nagyobb lesz? WOW!'

  Igy van, MINDEN a hangsuly!

 • 2007.06.07 18:15:27mizseiszilvi

  Boribon! Köszi! Egyébként nem igazán vagányság kérdése... mai napig is 5x szopizik naponta a kiscsaj, így nem lehet otthonhagyni. Fejni meg nem tudok 70-80 ml volt a legtöbb, amit kitornáztam magamból - a gyerek meg vigyorogva kiszippantja a háromszorosát. Meg kell említenem a páromat is, ugyanis az ő tevékeny segítsége nélkül nem tudnék most iskolába járni. Sofőr és bébiszitter :)).

  Ha bírod, akkor ne nagyon halassz vizsgát! Borzasztó kínszenvedés nekem most a vizsgázás. Soha életemben nem voltam még ilyen feledékeny! És az is igaz, hogy ilyenkor már jobban figyel az ember a babára, mint saját magára. Az első 2-3 hónapban pedig annyira lekötötte minden percemet, hogy alapdolgokra (evés, wc-re eljutás, fürdés) úgy kellett időt lopnom. Nem egy optimális állapot. Szóbeli vizsgánál meg tényleg figyelembe veszik a kismamaságot. :))

 • 2007.06.07 19:36:45másutt

  Ez nagyon jo! Be lehet kuldeni a poci kepeket es megnezni a tobbieket! :-D rajuk van irva, hogy hanyadik hetes a kep! 1352 poci kep van!

  photos.ivillage.com/parenting/pregnancy/

  "Pregnancy Photo Gallery"

 • 2007.06.07 19:45:31boribon

  Épp most értem haza a dokitól, azt mondja szép nagy babám van, már több mint 2 kiló!(Mondjuk remélem, hogy azért nem lesz óriásbébi, mert azért ki is kéne jönnie valahogy...) És megdicsért, hogy én viszont nem vagyok nagy. :-) Pedig nekem az összes barátnőm jön ezzel a szörnyülködős dumával, hogy " Úristen, már most ekkora, mi lesz itt még!?" Mondjuk egy barátnőmet leszámítva egyik se szült még, az az egy meg tényleg még 9. hónapban is csak úgy nézett ki, mint aki épp csak lenyelt egy meggymagot.

 • 2007.06.08 05:26:41Siciliai

  Mi júli 7 re vagyunk kiírva, tegnap voltunk a szokásos vizsgálaton. A fiam 2.6 kiló kb...anyának akkora a pocija, hogy mindenki azt kérdezi mikor szül.. Olyan nagyon aranyos ilyen nagy pocakkal.Ha még 1 kilót hízik asszem nem lesz könnyű meló...de ott leszek és együtt hozzuk világra Dávidot.

 • 2007.06.08 06:00:24Alvomacko

  Nekem is hatalmas pocakom volt a Kicsivel! 3 héttel a szülés előtt a gyerekorvos azt kérdezte, hogy ikreket vár? Ettől olyan sokkokt kaptam, hogy csak azt tudtam kinyögni, hogy "nem mondták". És görcsösen gondolkodtam, hogy biztos, hogy soha nem céloztak arra, hogy többen vannak? Otthon elővettem az UH leleteket is...  Én iszonyat büszke voltam a pocakjaimra. Tolattam velük, mint valami nagy uszály. Imádtam, ahogy nő és dagad. Soha nem volt kényelmetlen, de ez bazi nagy mázli kérdése tényleg. Viszont nekem mindkét gyerek a vesevezetékemet nyomta, ebből a szempontből viszont iszonyat fájdalmas terhességem volt. Anyu sokszor alig bírt elvinni a Jahn Ferencbe hétvégén az injekcióért. Nagyon-nagyon rossz volt és nem lehetett mit tenni.  Nektek nincs olyan, hogy amikor végre leültök/lefekszetek akkor kezd el mocorogni a pocaklakó?

  Nekem Lilla folyton ezt csinálta. A végén már veszekedtem vele, mert valahányszor este lepihentem, akkor hihetetlen cirkusz indult meg odabent. Olyan igazi könyök meg térdkinyomós. Mármint Lilla tologatta valamilyét kifelé. És ha az apja rátette a kezét a pocakomra, akkor azonnal abbahagyta.

  Így utóla, szerintem hiányzott neki a ringatózás. Születése után is nagyon sokat kellett ringatni, még 2 évesen is kérte a ringatást a délutáni alvás előtt. Mondjuk az volt a szerencse, hogy pár perc is elég volt neki. :-)

 • 2007.06.08 07:19:02rnagy8

  Alvómackó, dehonnem!! Tegnap este 1 óra 20 perces "műsor". És olyan kényelmetlen érzés, mikor nagyon oldalra nyomja a kis sarkát (majd egyszer hátrakötöm neki :D) Nagyon el tudok kenődni, hogy nem tudok hatni rá, a szép szó nem használ.

  Van egy zenélő csacsija, az mindig megy lefekvés előtt, és azt szépen csöndben végig is hallgatja, majd kezdi újból. De nálunk is apa hangjára el szokott nyugodni. Már meg is beszéltem magammal, hogy ő fogja altatni, úgyis éjjeli bagoly hihi.

 • 2007.06.08 08:29:13erősbors

  Ez a pocakméret is olyan dolog, mint később a többi okos tanács és vélemény a gyerek evéséről, fejlődéséről. Vagy az a bajuk másoknak, hogy szerintük túl nagy, vagy túl kicsi az idejéhez képest/akár a pocak, akár a gyerek:-D/.

  Ráadásul nem elég a kismama maga baja, jönnek még a kedves, "vigyázz, el ne hízz", "nem kell ám kettő helyett enni, mert abból csak baj lesz" tanácsok, amitől a falat kapartam.

  A kedvencem a saját háziorvosom volt, aki terhességem 12 hetében volt képes közölni, hogy jó lenne ügyelnem, mert már sok van rajtam, bezzeg az ő lánya egy grammot se szedett fel, kilenc hónaposan el se hitték, hogy gyereket vár.

  Majd megfojtottam. Két méteres a pasas, a lánya se alacsonyka. Egy magas ember mégiscsak másképp hízik, mint én, a mélynövésű. Aztán a harmadik-negyedik hónapot végighánytam és senki nem mondta többet, hogy vigyázzak.

 • 2007.06.08 08:42:29Leona

  erősbors, én az első három hónapot hánytam végig, ott lejött 5-6 kiló és mégis +14-gyel zártam. Nekem is mondogatták folyton, hogy nem kell ám kettő helyett enni, de most a ti színetek előtt megesküszöm: nem ettem többet! Na jó, három havi intenzív imádkozás a WC-nél meghozta később az evés szeretetét, de ez egy-két hét alatt lecsengett. A maradék időben az eredeti mennyiségeket ettem, a vége felé a gyomorégés miatt meg még annyit se. Csak ezt senki nem hitte el. Végül simán letagadtam a kilóimat, és így mindenki nyugodt volt.

  Alvómackó: nekem is csinálta mindkettő az esti műsort lefekvéskor. Legszivesebben fejbevágtam volna a páromat, hogy a te gyereked is, te se aludj...

 • 2007.06.08 08:49:13Leona

  Ja, és hogy mikor kezdődött a mozgás: az elsőnél a 18. héten.

  A második a 12.!!! héten lecsapott egy akkora bulit a pocakomban, hogy LÁTSZOTT a keze-lába, ahogy odanyomódik. Szabályosan járt a pocakom jobbra-balra. Jól be is paráztam, hogy ilyet EGY db gyerek tuti nem tud. 18. hétig bírtam idegekkel, akkor elmentünk 4D-s ultrahangra, és azzal nyúztam a doki agyát, hogy de biztos, hogy csak egy van, nézze meg még egyszer! Aztán elfogyott a türelme, és közölte, hogy ha nincs két méhem, akkor 100%, hogy csak egy gyerek van. Ekkor kicsit elgondolkodtam, de mivel az első szülés császármetszés lett, gondoltam, akkor csak feltűnt volna a dokinak, ha van még egy méhem, és végül kissé lenyugodtam.

  Saját mentségemre hozzáteszem, hogy mindkettőnk családjában vannak ikrek nagyszülői szinten, emiatt állítólag jó esélyekkel indultam az ikrekre.

 • 2007.06.08 10:50:18B-

  Én szerettem, hogy este ugrándozott, szerencsére nem fájt vagy ilyesmi. (Ha elmaradt, akkor mindig halálra aggódtam magam. Szerencsére ilyen ritkán volt, pl utazás után). Ha viszont ültem, a kis lábát igyekezett kitolni a bordáim alatt, mondtam is neki, hogy ne arra törjön utat magának. Ha kicsit határozottabban odatettem a kezem, akkor behúzta a lábát.  Engem kicsit bosszantott, hogy apu hangjára elcsihadt a gyerek, mert akkor apu teljesen lemaradt a rugdosódásról. Pedig így utólag lehet, hogy a bébib tök nagy átéléssel itta az apu szavait, csak mi valami kézzelfoghatóbbra vágytunk. :-)  Viszont ha a gyerek azért rúgott, mert valami nyomta (nekidőltem valaminek, vagy úgy feküdtem stb), akkor az fájt. Mintha a kalapács és az üllő közé szorultam volna...

 • 2007.06.08 12:34:09Alvomacko

  Szegény 2. pocaklakóra nem is tudtam igazán odafigyelni. Erre akkor jöttem rá, amikor a CTG-n a harmincvalahanyadik héten megkérdezték, hogy mikor mozgott utoljára a gyerek, meg hogy mozog-e rendesen.

  Na, ettől a kérdéstől is mindig levert a víz, mert örültem, hogy élek és fogalmam sem volt, hogy mit csinál a manócska a pocakomban. Eccerűen nem vettem észre napközben. Ilyenkor sírni tudtam volna, hogy milyen anya vagyok én...

 • 2007.06.09 14:32:25macikababa

  Sziasztok!bocsi, hogy csak ugy betörök a beszélgetésbe, de egyre inkább kezdek megrémülni..

  Már lassan 3 hete szinte minden nap hányok, de rendesen, néha többször is.33 heteses vagyunk a lánykámmal, és ugyan mindeki nyugtatgat, hogy nem lehet baj, mármint a doki és a védönö, én mégis aggódom, hogy mi van ilyenkor.Hallottatok már ilyet?Van igy más is?Mit kell ilyenkor csinálni?

 • 2007.06.09 15:11:27macikababa

  Még egyszer bocssi, hogy csak betörtem, de ez tényleg kezd nagyon idegesitö lenni, és nem tudom, hogy most ez tényleg nem jelent gondot a kismanómnak..Nagyon aggódom..

 • 2007.06.09 15:40:43boribon

  Macikababa,

  nem értek hozzá, de szerintem nyugodj meg, ha azok, akik értenek hozzá(doki, védőnő) azt mondják, hogy nem gond, akkor biztos nem az. Én is pont a 33. hét végén vagyok a kislányommal, és persze nagyon megértelek, mert én is tutira aggódnék, ha ilyen problémám lenne, de ennek több oka is lehet, és bár kimondottan biztos nem élvezetes a babának, de ettől még nem lesz tőle baja. Ha ő közben gyarapodik akkor biztos minden okés. (Ha nem gyarapodna, gondolom a doki se mondaná, hogy minden oké. Jó, tudom, hogy ez az ultrahangos súlybecslés nem teljesen pontos, de ha gond van, azt észre veszik.)

  Persze nyilván neked sem egy fáklyásmenet minden nap hányni, de ennek akár lelki oka is lehet, ne aggódj(persze, tudom, könnyű ezt mondani) és lehet hogy már az is segít a helyzeten.

  Egy babavárós könyvben azt olvastam, hogy a kisbabák olyan ügyesen "megszerzik" maguknak a legjobb tápanyagokat, hogy csak komolyan éhező nőknél fordulhat elő, hogy a baba ételhiány miatt nem fejlődik megfelelően. Napi egy hányás még bőven messze van ettől az állapottól. Csak arra figyelj oda, hogy iszonyú sokat igyál, mert a meleggel együtt a rosszullétek kiszáríthatnak, de ezt nyilván te is tudod.

  Leginkább azért írtam neked, mert nagyon együttérzek veled, gondolom már eléggé kétségbe vagy esve, remélem akad itt valaki, aki hozzáértőbb, és még inkább meg tud nyugtatni.

 • 2007.06.09 15:49:06másutt

  macikababa, 1-2 jo tanacs:

  -vigyazz, hogy nehogy kiszaradj, mert az a legrosszabb, foleg a melegben.

  probalj meg rendesen inni, barmit, ami lenn marad (na jo, nem alkoholt)

  ha a folyadek is feljon (nekem neha igen) akkor csak NAGYON KEVESET egyszerre, icipici kortyokat, de sokszor.  -ha a folyadek lenn marad, probalj meg kreativ lenni vitaminokkal, akar gyomolcsle formaban, akar vitaminok, vagy kalcium pezsgotabletta (en a C vitaminos verziot iszom, patikaban lehet kapni, finom narancs ize van, 1 kocka jeggel iszom egyet minden nap, az is valami, olyan, mint a Jaffa. ;-) • 2007.06.09 15:52:07másutt

  egyebkent en megusztam az elso trimeszterben, es most, tul a felen tudok nagyon rosszul lenni, foleg, ha megeheztem. reggelente tuti hanyingerem van, de amint eszem valamit (egy kis tal muzli, stb) rogton jobb.

  persze mindenki mas....

  mi az etkezesi rended?

  en a 'sokszor keveset' metodustol sokkal kevesebbet vagyok rosszul, a lenyeg az, hogy ne legyen tobb, mint 2-3 ora falatok kozott....

 • 2007.06.09 19:10:25macikababa

  Köszi, hogy ti is nyugtattok, téyleg nagyon idegesitö dolog ez az egész..

  Igyekszem rendesen és rendszeresen enni, de a hányinger, meg a vuksétáltatás miatt sokszor mindentöl elmegy a kedvem..

  Az a legrosszabb az egészben, hogy utánna mindig ugy fáj a pocim, és attól is félek, ez a picinek odabenn biztos nem jó...bár utánna megkönnyebbülünk, és mehet tovább a nagy hancurozás...

  arra is gondoltam, talán azért vanmindez mert a meleghet ö még pluszban nagyon aktiv is, rengeteget mocorog, nyujtózkodik..

  Talán tényleg kevesebb idegeskedés kellene, de a mai világban?!...

 • 2007.06.09 19:12:37macikababa

  el kéne bujni a nagyvilág elöl, és csak kettönkre figyelni..sokkal egyszerübb lenne...  Nem csak nekem, hanem más kismamának is:DDD  viszont jó az egészben, hogy a párom, mióta van ez gondunk még inkább a tenyerén hozdoz..Mióta tudjuk, hogy jön a pici azóta ugyan, de most még inkább:DDD

 • 2007.06.09 19:29:51macikababa

  Ja, és hogy a blogghoz is szóljak, ha már itt vagyok:DDDDD  Szóval az én kicsi lányom a 16-17.héten éreztette, hogy tényleg benn van, addig csak az uhnak hihettem, hogy benn lakik..Azóta viszont nagyon is aktiv..a kedvenc szórakozása ülés küözben a bordáim közé dugni valamilyét, vagy ha sétálunk, a kis buksijával a hólyagomon kucorogni.Mostanában oldalra is terjeszkedni szeretne..Szegénykémnek nagyon rossz lehet ilyen szük helyen..

  szoktunk beszélgetni mi is, bár csak maguknkban, de tudom, valahol érzem, hogy érti is,amit mondok neki..de mikor apa a nyugtalan pocira teszi a kezét, érzem, hogy megnyugszik ö is.. de csak apa meleg tenyerétöl..

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta