SZÜLŐSÉG

Minden tizedik baba koraszülött

2007. június 2., szombat 18:39

Koraszülött gyermekeknek szerveztek félnapos programot szombaton Budapesten a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, ahol szakértők a probléma "népbetegség" jellegére hívták fel a figyelmet.


A koraszületések gyakorisága nem változott Magyarországon az elmúlt 20 évben: továbbra is az újszülöttek 8-10 százaléka koraszülött - mondta a rendezvényen megjelent újságíróknak Nobilis András, a koraszülött napot immáron harmadik alkalommal szervező intézmény koraszülött részlegének vezetője.

Magyarországon évente 95-97 ezer gyermek születik, közülük 8-8,5 ezer koraszülött. A koraszülöttek nagy része, 6.000-6.600 csecsemő intenzív ellátásra szorul - ismertette a szakorvos, aki hozzátette: "Az adatok alapján továbbra is népbetegség a koraszületés idehaza".

Az európai uniós 4,5 százalékos átlagarány mellett még néhány szomszédos országnak is sokkal jobbak a mutatói - hangsúlyozta Nobilis András. A specialista az MTI kérdésére elmondta: intézetükben az intenzív osztályon 23 finanszírozott ágyon 26-28 kis beteget kezelnek általában, ami havonta közel 20 millió forintos hiányt jelent a kórháznak. A folyamatos működéshez alapítványoktól és szponzoroktól igyekeznek pénzhez jutni.

A szervezők 150-200 korábbi koraszülött részvételével a klinika parkjában számos családi programmal kísért juniálissal azt is szerették volna tudatosítani, hogy a leendő családanyáknak mennyi mindenre kell figyelnie: sokféle különböző betegségre és nyugodtabb életfeltételekre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.03 22:19:39marcangoló

  Na, szevasz. Fel kéne világosítani a rögönyös csajt Újpesten. :-))))

 • 2007.06.03 22:47:14Alvomacko

  A II-esen nagyon régen egy nagy közös edénybe gyűjtötték a tejet. Ez érdekes a higiénia szempontjából, de még mindig jobb volt, mint a csapba kiönteni.

  Odaadták a kicsiknek.  Hozzám is jártak tejért, mert sok feleslegem volt. Székletvizsgálat az tudom, hogy kellett és akkoriban is elég tisztességesen fizettek egy literért. Nekem a védőnőm intézte, meg vitt tejet egy másik anyukának is közvetlen tőlünk.

  Szerintem a védőnők tudnak ilyesmiben segíteni.

 • 2007.06.03 22:52:08druantia

  Ezen a környéken az a baj, hogy kevesen hajlandók odaadni a tejet, ha már egyszer van. Akinek dől, az inkább lefagyasztja, és majd a gyerek főzelékébe keveri bele. Ez is egy megoldás, csak annak a 32 hétre született kicsinek tényleg jól jött volna egy kis támogatás :-). Három hete hajkurásszuk a szoptatós anyukákat, még mindig semmi...

 • 2007.06.03 22:59:31marcangoló

  Nekem az igény szerinti szopitól nagyon hamar beállt az egynsúly mindkét gyereknél. Fejéssel biztosan fel tudnám tornászni, ha valakinek nagyon szeretnék adni, de egyébként nagyon egyszerű így. Most már nem is fagyasztok. Lőrincnél még volt a hűtőben kétszer 50 ml végszükségre. De az nem jött el soha.

 • 2007.06.03 23:12:31Hicudzsi

  Alvomacko és Evaandrea!

  Ahol én szültem eléggé érdekes kismamák voltak...

  volt olyan aki a pár nap alatt amíg együtt voltunk alig zuhanyozott és mindig ugyanazt a tejfoltos hálóinget viselte, pedig az anyukája hozott be neki tisztát.

  Rengeteg teje volt, de nagyon nem örültem volna neki, ha bármelyik babám kapott volna tőle. Főleg a higiénés szokásai miatt.  Na meg amiatt sem támogatnám ezt a gyakorlatot, mert rengeteg bagózós anyuka volt ott sőt olyan is, akit szülés után pár nappal azzal zavartak ki fürdeni a nővérkék, hogy nem adják neki oda a gyereket amíg legalább le nem zuhanyzik, mert már szaglik tőle a folyosó...

 • 2007.06.03 23:15:02Hicudzsi

  Szerintem a forralástól a bacik elpusztulnak a tejben, de nem biztos, hogy más is.  Ezért vannak a vizsgálatok: pl. a Wassermann teszt a tejleadóknak.

 • 2007.06.04 09:22:25mizseiszilvi

  Nekem a kórházban szinte egyáltalán nem volt még tejem. Folyamatosan stresszeltek bennünket a méréssel is (szoptatás előtt, után...helyett). Akkor nagyon hálás lettem volna, ha valaki felajánl 20ml-t és nem tápszert kell beleönteni a babámba, de azt én is megnéztem volna alaposan, hogy kitől kapom. Volt olyan anyuka, akinek majd egész nap a csecsemősöknél volt a babája, ő meg kint bagózott a kertben. Volt olyan, akire rászóltak, hogy zuhanyozzon le (szerencsére nem a mi szobánkban). Annak nagyon örültem, hogy nem jöhet be a szobába látogató. Már bocsánat, de a mások bacija nem hiányzik a babának és a frissen szült anyukának sem. Arról nem beszélve, hogy milyen állapotban voltam szülés után... És a gyermekágyas szobákban ált. valaki vagy fej, vagy szoptat, vagy lepedőt cseréltet -szóval ezt nem kéne mások családjának nézegetni.

 • 2007.06.04 11:05:18B-

  Nálunk sem mehettek be a látogatók (kivéve, ha cipelni kellett mondjuk ásványvizes üvegeket vagy be- és kiköltözéskor, de akkor is csak egy, és szoltunk a pultnál). Szerintem is jobb így, amikor kimentem a látogatóimhoz, és láttam azt a rengeteg hangos embert utcai ruhában (és nem egy volt közülük, aki már ivott egy kis áldomást a bébi egészségére - legalábbis a szaga alapján gondolom), nagyon-nagyon örültem, hogy ők nem jöhettek be. A gyermekágyas osztály olyan békés volt, otthonos, meg tök jó fej volt a szobatársam is, a nővérek is, így a félelmeim ellenére kifejezetten jól éreztem ott magam.

 • 2007.06.04 12:21:13Tjuca

  Kovvacs!  A Margit szomszéd szobájában szigorúan szabályellenesen (mert ott is hasonló volt a szitu) a nőci odaadta a két korababásnak a tejet. Úgysem vizsgálják alapon. Persze erről kuss volt, az egyetlen normális nővér tudta, aki azt mondta a tej még mindig jobb, mint a táp. :-) Meg ezzel csak az a gond, hogy a koraszülöttek tovább maradtak, mint a nő, de így is legalább két napig volt tejcó.

 • 2007.06.04 13:33:16kaposztalepke

  marcangoló: sztem tüdőszűrésre nyugodtan lehet menni. Mi a fene baja lenne a tejnek tőle...meghát ha gáz lenne, akkor senki a világon nem lenne tejadó anya, mert ugye 1 évnél nem régebbi lelet kell, és akkor ügyesen a teherbe esős előtti 3 hónapban kéne tüdőszűrésre menni..és nem nagyon hiszem, hogy aki már benne van, hogy gyereket szeretne és próbálkoznak, az kockáztat egy esetlegesen már párnapos terhességbe becsúszott röntgent..vagy pedig ugye röntgen, utána meg 2 hónapon belül teherbe kell esni..ami sokaknak összejön, de sokaknak nem.  Szóval sztem semmi gond a tüdőszűréssel. MOndjuk dokija válogatja, hogy mit talál ki. Nekem első szülés után totálra volt évekig a derekam (máig is) és a doki nem röntgeneztette meg, merthogy szoptatok..aztán megint terhes lettem. MOst a 8hónapos szoptatott lányka mellett elmentem, a doki nem kapcsolt, én meg nem reklámoztam a szopit, lazán kaptam beutalót rheumatológiára, ott felküldtek röntgenre, ott persze azért rákérdeztem, hogy ugye nem gond-e. Mondták, hogy a cicim magasságát már nem is röntgenezik, de ha megtennék, akkor sem lenne a világon semmi.  Én azért nem adtam soha tejet, mert egyszerűen nem volt annyi. Mindig pont annyi volt,amennyi éppen kellett, fejni meg soha nem tudtam. Már vagy 3 évet szoptattam, de a mai napig nekem sem a kézi fejésre, sem a mellszívóra nem nagyon ugrik be a tejadó reflex, a gyerek tud kajálni, neki dől, a fejegetéstől meg csurran-cseppen..kinlódás.

 • 2007.06.04 14:10:40manci

  Lehet tüdőt szűrni szoptatás alatt. Én is átestem rajta.

 • 2007.06.04 14:18:49joshua

  A mieink is korábban érkeztek egy hónappal, de ez állítólag ikreknél nagyon gyakori. A párom blogot vezet róluk: www.smsblog.hu/gemini

 • 2007.06.05 09:56:15Borcsika

  Az egy csoda, ami azon az osztályon folyik. 2 hétig voltam bent a II. női klinikán túlhordás miatt, és rengeteg érkező koraszülött babával találkoztam, meg olyanokkal is, akik ott születtek. A Nobilis András egy zseni.

 • 2007.06.05 16:13:37sportos

  nekem az 1.vel nagyon sok tejem volt, 5 kisbaba kapott tôlünk tejcsit. most is sok van de itt Svájcban nem dívik a tejadás, így beleötnöm a gyerek fürdôvizébe. finom puha lesz tôle a víz, Sonjának meg csodálatos a bôre (meg az illata).

 • 2007.06.05 17:47:48marcangoló

  Joshua, nemcsak, hogy gyakori, de több forrásból hallottam, hogy az ikrek hamarabb érik el a születéshez szükséges fejlettséget, éppen amiatt, mert a természet "tudja", hogy nehéz végighordani egy ikerterhességet.

 • 2007.06.05 20:45:48kovvacs

  Hát asszem buktam az előzetes készülést anyatejügyben.

  Én nem szeretnék rendszeres tejadó lenni, csak arra a verzióra szerettem volna készülni, hogy ha benn vagyok a kórházban és tejbeinduláskor túl sok van, akkor ne kelljen kidobnom:(

 • 2007.06.06 13:23:55erám

  Sziasztok!Ami kisfiunk 32.hétre 1120 grammal született Szegeden.Nállam minden renben volt,viszont egy hüvelyfertőzés elindította a lavinát.2006.03.01-én megszületett Balázska aki másfélhónapi kórház után jött haza Szentesre.Hiányolom a megfelelő tájékoztatást.Szörnyű amikor a gyereked nincs a kezedben,nem lehet veled.Nekünk Ő az első babánk,imádjuk.Mára már rendeződött minden.Ami feltünhet az az,hogy kisebb és alacsonyabb a társainál.ÜDV MINDENKINEK!

 • 2007.06.06 13:59:38ms.Winetou

  erám, az én lányom 1280g-al született 2 éve. HELLP szindrómás lettem, ezért kellett császározni. A tájékoztatást én is hiányoltam, semmit nem tudtam erről, pedig eü-s voltam.

  Ráadásul a védőnő elfelejtett szólni, hogy jár az emelt családi pótlék és a közgyógy, ha a gyerek 1,5 kg alatti súllyal születik.

 • 2007.06.14 12:29:17a:a

  Hát minden jel szerint mi is beleesünk a koraszülésbe. Legalábbis úgy tűnik, szinte kizárt, hogy végig kihúzzuk, legalább a 35. hétig jó lenne...

  Baromi nehéz így...

 • 2007.06.14 12:38:35Alvomacko

  a:a : hányadik hétben vagy?

 • 2007.06.14 12:41:58a:a

  30.

 • 2007.06.14 12:56:39levendul

  Kedves a:a,  nem tuodm miért fenyeget a koraszülés, de talán jól jön egy kis biztatás (azért írom csak, mert asszem nekem annak idején jól esett volna)  nálam a másodiknál a terhesség közepén vérzés, görcsök  feküdtem két hónapig kórházban, lábam felpócolva, gyógyszerek, stb, aztán meg majdnem két hónapot otthon  rettentő szar volt (a nagyobbik akkor volt 3, még a bárányhimlőt is akkor szedte össze :(), nemcsak nekem, mindenkinek  valahogy kibírtuk és időre született :)

  szóval kitartás!

  és minden jót!

 • 2007.06.14 13:11:31a:a

  Kösz, levendul! Rám fér a bíztatás.

 • 2007.06.14 13:16:46hjk

  A lányommal már az ötödik hónapban rendszeres méhösszehúzódásaim voltak,a nőgyógyász azt mondta azért van mert nagyon fiatal vagyok,átmentem egy másik orvoshoz,aki azonnal felírt egy gyógyszert,azt mondta,ha nem szedem,megszülök,hát szedtem,majd a 40. héten amikor abba hagytam ,már aznap este vittek szülni.Örülök,hogy átmentem a másik orvoshoz:)))

 • 2007.06.14 13:22:24a:a

  hjk: én már a negyedik kórházat járom, immár végleg megállapodtam a kettes nőinél, éppen a koraszülés veszélye miatt. Ennél fogva orvost kellett váltanom, aminek nagyon nem örülök, de ilyen helyzetben nem maradhatok olyan orvosnál, aki "alatt" nincs kórház. És méhösszehúzódásom - érzékelhető - egy darab sincs, a méhlepénnyel akadnak gondok.

 • 2007.06.14 13:27:35hjk

  Hát,nagyon nehéz lehet,KITARTÁS.

  tuti minden rendben lesz!A férjem a hetedik honapban született,és makk egészséges:)

 • 2007.06.14 13:37:13druantia

  A:a, biztosan nagyon figyelnek rátok, gondolom, kapsz tüdőérlelőt is. Emlékszel talán, az unokatesóm babája csak két héttel volt idősebb, mint most a tiéd, és rögtön felsírt, semmiféle gépre nem volt szüksége egy pillanatig sem, mert pár napig érlelték a tüdejét. Meg nézd csak meg, itt van pl. Jidele esete is. Nála is necces volt a dolog, ha jól emlékszem, és látod, Dina is majdnem a kiírt időpontban született.  Nagyon-nagyon szorítok nektek, és biztos, hogy nem lesz semmi baj. Azért rendszeres tájékoztatást kérünk, ha nem bánod :-).

 • 2007.06.14 13:50:33Leona

  a:a, Peti hogy viseli?

 • 2007.06.14 14:37:52napos oldal

  a:a, minden jót, ne csüggedj!

 • 2007.06.14 15:24:17eszter

  a:a, kitartás! Mit mondtak, hogy gyorsan öregedik a lepény, és hamarabb beindítják? nagyon szurkolunk.

 • 2007.06.14 15:28:20szanna

  a:a! Mi is szorítunk nektek!

 • 2007.06.14 15:28:24kovvacs

  a:a,

  a 2es női tényleg az egyik legjobb hely, ha mégis koraszülött lenne a babád, de nem lesz az, meglátod!

  Sokat kell bejárnod vizsgálatra?

  Nagyon sok ott a jó doki. Jó kezekben vagy. És ahhoz is nagyon értenek, hogyan tartsák minél tovább odabent a bébit.

 • 2007.06.14 15:30:13kovvacs

  eszter, és Te hogy vagy?

 • 2007.06.14 20:37:26a:a

  Mindenkinek kösz a bíztatást!

  kovvacs: hetente kétszer megyek, ált. ctg, uh és flowmetria is van. Az orvosom Pajor Attila lett, nála fogok szülni.

  eszter: a méhlepénnyel Petinél is gond volt, de ő már 38 hetes volt, mire vészesen elöregedett. Jelenleg csak annyit tudunk, hogy kevesebb a magzatvíz a kelleténél, aminek egyelőre - szerencsére - a babától származó, látható oka nincs, így arra következtetnek, hogy a méhlepény nem tud elegendő magzatvizet termelni. (bocs, ha nem vagyok szakszerű, de nagyjából így fordítottam le magamnak, amiket a héten mondtak). A baba addig marad, amíg a tápanyagellátása elegendő lesz.

  Olyan hülye dolog ez - napok óta arra gondolok, hogyha nincs az a téves uh lelet a rekeszizomról, akkor nincs amniocentézis, nincs idegölő várakozás, nem lesz kevesebb a magzatvíz - merthogy korábban, a szúrás után szivároghatott, és van olyan vélemény, hogy azóta nem tudok elegendő mennyiséget termelni a pótlásra -, és akkor most nyugodtan várhatnám a 40. hetet...

  druantia: egyelőre nem kapok semmit a szokásos vason és magnéziumon kívül, de szerencsére még csak ott tartunk, hogyha a flowmetria eredménye romlik, akkor be kell feküdnöm, kivenni még nem kell. Kedden az egyik érték a határon volt, de erre a saját korábbi orvosom azt mondta, annyira kicsi még a baba, hogy ilyenkor a flowmetria sem mutat szükségszerűen a valóságnak megfelelő eredményt.

  Tegnap este nagyon kibuktam, mert ANNYI gáz volt már ezzel a babával, hogy úgy éreztem, nem bírom tovább a feszültséget, a kétséget, hogy mégis mi van-lesz vele, egészséges lesz-e stb. Aztán jól kibőgtem magam, és utána jobb lett.

  Bocs, tudom, hogy már sokadszorra borítom Rátok a kínomat, ismeretlenül és kéretlenül, de néha kihagy a tűrőképességem, és muszáj írnom... Kösz a megértést!!!!!!!!!!!

 • 2007.06.14 20:47:27druantia

  A:a, nem vagy egyedül. Még ha virtuális is ez a csapat, akkor is csak egy csapat :-).

 • 2007.06.14 21:11:43Brumibaby

  a:a, nagyon drukkolok.

 • 2007.06.14 21:45:32Alvomacko

  a:a : írtam neked e-mailt.

 • 2007.06.15 10:33:13a:a

  Jó lett az áramlás, jó lett az áramlás, jó lett az áramlás!!!!!!!!!!! Jövő pénteken kontroll, addig maradhatok ITTHON!!!!!!!!!!!!!!!!! (persze pihi, kajarendelés, csak gyerekért a bölcsibe, meg némi játék, oszt semmi más..... szegény férjem.....)

 • 2007.06.15 10:38:57druantia

  Naugye :-))))). Ez a sok pozitív energia, amit küldünk neked, csak megteszi a hatását :-)! Örülök és gratulálok!!!

 • 2007.06.15 10:45:36a:a

  druantia: el sem tudod képzelni, mennyire sokat jelent nekem, hogy

  1. meghallgattok - mármint elolvastok,

  2. reagáltok arra, amít írok,

  3. bíztattok, és átérzitek a helyzetet.  Alapvetően utálok panaszkodni. Meg mindenkinek megvan a maga baja, tudom. De azért néha jó érzés kiönteni a lelkem, mégha virtuálisan is. marcangolónak már írtam, hogy elég sok minden zajlik körülöttem, hajtjuk a lakásvásárlást, válik a tesóm, Peti sem könnyű eset, nyilván átérzi az aggódásom, és amúgy is nyűgös-hisztis korszakát éli, emellett pedig rohadt meleg van. Szóval a hét elején azt hittem, fejreállok, de aztán mégsem :-)))

 • 2007.06.15 10:45:39Leona

  Hhuhh, sóhajtottam egy olyan megkönnyebbülőset.

 • 2007.06.15 10:47:31Leona

  a:a, hozd el néha hozzám a Petit, az én két hisztisem mellett nekem már fel sem tűnne, te meg tudnál tényleg pihenni... :)

 • 2007.06.15 10:48:55a:a

  Leona: rendben, úgyis imád vonatozni :-)))

 • 2007.06.15 11:06:55jidele

  a:a, most látom, drukkhegyek nektek, a baba meg kapaszkodjon erősen;)

  Látom, jó a flowmetria, szuper, ügyesek vagytok, minden nappal közelebb a várva várt 36.hét. Én azt számoltam, hogy hány napot-hetet sikerült ráhúznunk. Minden nap nyereség:D Most aztán tényleg pihenés!

  Virtuálisan veletek vagyunk mind!

 • 2007.06.15 11:11:05jidele

  jaj, most hirtelen előtörtek az emlékek...tényleg arra gondolj mindig, hogy amióta ez kiderült, már eltelt jó pár nap, fejlődik, érik a baba, minden rendben lesz. Nekem első körben azt mondták, hogy a 30.hétig eljutnánk, már minden ok. lenne. Aztán a 38. jutottunk el.

 • 2007.06.15 11:24:59másutt

  en a 25. het veget varom, mert nekem az van kozelebb... mar csak egy parat kell aludni...

  akkor mar meg tudnak menteni... valahogy.

  semmi baj egyelore (kopp kopp az asztalon), de szamomra az a pszichologiai piros nap a naptarban.

  minden reggel, amikor beveszem a vitaminokat, azt mondom felhangosan: jo helyre menj, epulj a kisbababa!  a:a: nagyon nagyon sok szerencset, kitartast es puszi mindkettotoknek!

  (Angliaban ilyenkor 'kisbaba ragasztot' - baby glue-t - kuldenek... :-)

 • 2007.06.15 11:28:04levendul

  kedves a:a, nagyon jó, csak így tovább!

 • 2007.06.15 12:20:01manci

  a:a, nagyon-nagyon drukkolok!

 • 2007.06.15 12:30:10szeszter

  a:a : szintén a legjobakat, és kitartást Neked és a Babának is! Én a 29. hétben vagyok, átérzem a félelmedet.

 • 2007.06.15 12:47:42zsuli

  a:a, nyugi, szorítunk Nektek!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta