SZÜLŐSÉG

Egy kettétört álom

2007. június 1., péntek 08:21

Nem vettek fel bölcsibe. Az első kudarc. Csak a várólistán negyvenharmadikok vagyunk, az amúgy harmincöt férőhelyes csoportba… szóval be kell látnom, az állami bölcsi is egy olyan dolog, mint a Volvo XC90: tudom, hogy létezik, olyat is ismerek, akinek van, sőt, egyszer már meg is érintettem, de nekem soha nem lesz olyanom. Brühühű.


A probléma persze pont ellentétes a volvóssal. Az a baj ugyanis, hogy nem élek szükséglakásban, a férjem nem hagyott faképnél terhesen, nem bömböl otthon még nyolc apróság, nem vagyok leszázalékolva, továbbá nem vagyok dadus, óvónő vagy tanár, mert ők felveszik egymás gyerekeit. De akkor mit csinálnak az emberek a gyerekeikkel? Nem mennek vissza dolgozni? Ez persze kényelmes megoldás, de az államnak nem nagyon kifizetődő, tömni anyut a gyeddel, aki persze aztán már elfelejt írni-olvasni is, és nem veszik fel sehova 5-10 év otthonlét után. Vagy kell találni egy olyan állást, ami eleget fizet ahhoz, hogy megérje a bébiszitter, vagy a magánbölcsi, de sajnos az ilyenek általában nem fejeződnek be délután négykor, szóval ez meg a családi élet rovására megy.

A mázlistábbaknak ott van a nagyi, aki vagy idejekorán nyugdíjba ment (ami megintcsak szívás az államnak, meg nekünk, nyugdíjat fizetni egy amúgy aktív embernek), vagy helyből nem volt munkája, ez így oké, hehe. Vagy esetleg a papa marad otthon, ami azt jelenti, hogy anyu fogja eltartani, de ez hosszútávon esetleg nem tesz jót a kapcsolatnak és a családnak, persze tisztelet a kivételnek.

Szóval kedves állam: legyen több bölcsi! Köszi!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.02 13:40:49Sólyomszem

  Elhelyezéshez: elvileg létezik olyan, hogy "családi napközi", legalábbis pár éve még volt róla jogszabály. Lényege, hogy több kisgyerek napközbeni felügyeletét lehet megoldani legálisan, sokkal kevesebb megkötéssel, mint ha bölcsit vagy ovit alapítanál.

  (Bölcsinél pl. kötelező az előírásszerű főzőkonyha, de az óvoda is elég durván szabályozott. Most ősszel volt egy ilyen munkánk, az ÁNTSZ elég komolyan veszi az előírásokat.)

 • 2007.06.02 13:49:16mizseiszilvi

  No, nem megyünk sehova úgylátszik. :(( Dörög az ég, nyakunkon a rossz idő... fenébe...

 • 2007.06.02 15:54:35titi

  Üssetek agyon, de akkor sem tudom, mire való a bölcsi.

 • 2007.06.02 15:57:09Alvomacko

  titi: ezt komolyan kérdezed?

 • 2007.06.02 16:01:40titi

  Igen. Lehet, hogy azért, mert nem ismerem a korhatárokat. 2 éves kor alatt nem tudom elképzelni.

 • 2007.06.02 16:09:51Alvomacko

  titi: az alsó korhatárt nem ismerem, de talán fél év lehet. A felső a három év.

  Ugye 2 éves kor után már csak GYES jár és az nagyon-nagyon kevés. Ha nincs második bébi addigra, akkor szinte minden családban muszáj az anyának visszamennie dolgozni.

  Ha netán mégis van 2. baba, akkor nagy valószínűséggel a 2. fog ismerkedni az intézménnyel 2 éves kora után, mert addigra az anya már 4 éve van otthon.

  És nem mindenki bírja az otthonlétet ennyi ideig, meg hát van aki fél is, hogy elveszti a munkahelyét.

  Nálunk Nóri is járt bölcsibe, miután Lilla megszületett, de csak egy fél napot. Nóri nem volt igazán anyás, nem igényelte sem a közös játékokat, így ő jól elvolt a bölcsiben. Soha nem sírt egy percig sem.

  És önző anya módjára, nekem is könnyebb volt délelőttönként egy gyerekkel otthon. De aztán elköltöztünk, nőttek a gyerekek és az új helyen már eszembe nem jutott bölcsibe adni a gyereket.

  Itthon voltunk mindannyian.  Biztos, hogy ez sem vállna be mindenkinél, mert egy nagyon anyás kisgyereket megviselhet, hogy bölcsibe kell mennie, míg anyu otthon van a tesóval.

 • 2007.06.02 16:31:30zsuli

  titi: plarra, hogy visszamehessek dolgozni, ami nem csak a pénz miatt számít, hanem a lelkemnek is kell! Nem szeretnék kijönni a gyakorlatból, nem szeretném elveszíteni az állásomat, szerencsére elég fél napra távol lennie tőlem a gyerekemnek, a maradék 20 (18) órát pedig egy türelmes, boldog anyával töltheti. Nekem ez így jó, másnak másként. Én nem vagyok a gyerekévek évekig otthonükő típus, plusz amikor egy nagyon picit visszamentem dolgozni (épp csak pár órát), máris éreztem, hogy kopik a tudásom. Ennyi.

 • 2007.06.02 16:39:56eszter

  titi, én értem a kérdést, a férjem az ovival kapcsolatban is feltette, majd folytatta, hogy a magániskola ötlete tetszene neki a legjobban....A helyzet az, hogy amikor az ember olyan szerencsés helyzetben van, hogy nem kell ezen gondolkodnia, akkor valóban el sem tudja képzelni, hogy kiadja a gyereket a kezéből idő előtt. Én megspékeltem a jól felépített ideológiámmal, alátámasztva olyan irodalommal, ami engem erősít, hogy bár érdekli a babákat a többi baba, 3, de inkább 4 éves koráig semmivel nem lesz szocializáltabb felnőtt akkor, ha közösségbe jár.  Viszont! 70-80-as évek, pl. anyukám esete: 28 éves, nem kapitalista mh (ugye nem is volt). Nincs olyan, hogy akkor majd megyek máshova dolgozni. Főnökével közli, hogy terhes, rendben fél évig tartjuk a helyet (ebbe beleszámolva az utolsó nem dolgozott hónapot). A bölcsik viszont pont az ilyen sztahanovista, "nők a traktoron" szocializmusra voltak berendezkedve. Hajnal 6kor gyerek a bölcsibe, 5re jött értem (és a nővéremért) a nagymamám (aki még akkor szintén dolgozott, de el tudott jönni már fél 5kor), majd anyuka este hazaér, és családi idill van, még ha csak 2 órára is. És semmi bajunk nem lett. Miért? Mert van még egy alaptézis: nem a gyerekeddel eltöltött idő számít, hanem hogy a vele töltött percek, órák, szerencséseknek napok, hetek minősége. Másik: mivel nem volt más választás, ezért azoknak a nőknek NEM VOLT LELKIISMERETFURDALÁSUK! Ez nagyon fontos, a gyerek az egészből azt veszi le, hogy vajon anya biztos-e a döntésében.  Mai szemmel: vannak teljesen hasonló "álkapitalista, álemancipált, álegyenjogú" munkahelyek. Vagy egyátalán örüljünk, hogy van állásunk. Tehát ugyan ott vagyunk, mint fentebb írtam. Teendő nagyjából ugyan az: ez van, de a helyzetből kihozható a maximum, a gyereknek SEMMI baja nem lesz.

  2. számú szituáció. Lehetőség lenne otthon maradni, de ahányan vagyunk, annyi félék. Van aki napi 3 órát tud a gyerekével tölteni becsavarodás nélkül. Ettől még lehet, hogy ugyan olyan kitűnő anya. Nem a toleranciánk, a türelmünk, és az idegi állapotunk határozza meg, hogy milyen szülők vagyunk. Még mindig a gyerekkel eltöltött idő MILYENSÉGE. A legjobb, amit egy anya tehet ebben a helyzetben, hogy mély magába nézéssel, önismerettel felméri, hogy mi az ideális egyensúlyi állapot. Szintén a döntésnek határozottnak kell lennie: nincs lelkiismeretfurdalás, csak boldog együtt-töltött órák.  A lényeg, hogy a harmadik (azaz 2.es számú) esetben is rendelkezésre kéne, hogy álljon a bölcsöde! Ki kér kiakadt, rongyos idegű anyukát. VAgy egy olyan felnőttet később, akit egy otthon punnyadó, mellőző anya nevelt?

 • 2007.06.02 16:41:17gyöngy1

  A csalàdi napközihez:

  www.csana-info.hu/content/index.php?menu_id=4

  baratno.com/view.php?arclid=2007042602

 • 2007.06.02 16:49:39Alvomacko

  gyöngy1: ez tök jó! Elolvastam a cikket. Jó lenne, ha még sok ilyen lenne országszerte. :-)

 • 2007.06.02 17:10:28zsuli

  eszter, igen, mi is így voltunk bölcsisek: anyukámnak azt mondták, hogy sok próbálkozás után lesz csak esetleg gyereke, erre elvállalt egy állást szolgálati lakással (!!!1972!!!), 3 hónap múlva bejelentkeztem...Már akkoriban sem illett ilyen helyzetben 3 évig otthon maradni...Párom esete dettó, munkahely visszavár (átkos kapitalizmus, mi?:) ) És SEMMI bajunk!

  Az az érdekes, hogy a mi korosztályunk nagy része hamar bölcsis lett, szüleink korosztálya szerint nem is lesz tőle semmi baja a gyereknek. Lehet, hogy ez a mostani "otthon maradok, ha tönkre is megyek bele"-divat is el fog múlni egyszer?  És igen: nekem-nekünk így jó, vállalom!

 • 2007.06.02 18:16:08kiscica33

  Kösz Zsuli!

  Végre valaki aki nem a maradj otthon ha kilóg a s..d is a gatyából és lemaradsz a szakmádban elvet képviseli.. Én már azt is megkaptam, hogy minek szültél ha nem akarsz otthon maradni :-(. (az a legjobb mikor 38 évesen anyucinál kisszobában lakó férfiismerős mondja, sok köze lehet a dologhoz...)).

  Igen nekem is jólesik ha nem kell hó végén azt számolgatni, hogy most számlát fizessek be vagy kaját vegyek, és az is hogy a kapitalista multicég is biztosít nekem helyet kisgyerekes anyaként. Bár tudom, hogy nem lesz könnyű, de itthon ülni évekig se lenne az (a kistesó is tervben van pár év múlva).

 • 2007.06.02 18:23:58mizseiszilvi

  zsuli! csatlakozom. a lányom jövő ősztől -2 éves korától lesz bölcsis, ha átadják addig a most épülő bölcsit. nincs emiatt lelkifurkám, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mennyiből élünk és a gyereknek nem lesz rossz helye a bölcsiben. én 11 hós koromtól voltam bölcsis, mert anyukámnak vissza kellett mennie dolgozni. hátrányom nem származott belőle, de hamar lettem szobatiszta, hamar kezdtem beszélni, a közösség jó volt és nem féltem más emberek társaságában.

 • 2007.06.02 18:41:20Alvomacko

  Én is elmentem dolgozni, amikor Nóri 3 éves volt, Lilla meg 2. Én főiskola mellett szültem őket és addig nem dolgoztam rendesen sehol. Alig vártam már, hogy kipróbálhassam magam a munkában. De munkát találni sem volt könnyű két kisgyerekkel...  Nóri csont nélkül vette az akadályt, Lilla majd egy évig sírt a bölcsiben. Tavasszal jöttünk rá, hogy azt hitte, hogy örökre ott hagyom a bölcsiben. Miután megfejtettük a probléma okát, már tudtuk orvosolni és soha többé nem volt sírás.

  Meg lehet, hogy az is baj volt, hogy az óvoda és bölcsöde közös kerítéssel rendelkezett és az én lányaim rendszerint a kerítésnél játszottak a bokrok között. Persze a kerítés két oldalán. A réseken adogatták át egymásnak a játékokat. Az óvónék nem szerették, hogy ott játszanak, mert sűrű bokrok voltak ott.

  Ezt is nyáron tudtam csak meg. Majd megszakadt a szívem értük. Így utólag azt mondom, hogy lehettek volna mindkét oldalon rugalmasabbak és a hét néhány napján átvihették volna a lányokat vendégségbe egymáshoz.

  De az ősszel már egy oviba jártak.

 • 2007.06.02 19:07:24zsuli

  ((((((oké, azt eddig nem mertem elárulni, hogy a lányom szeptemberben 1 évesen fogja kezdeni...Tegnap voltunk a megbeszélésen, még mindig nagyon szimpatikusak az ott dolgozók, jók a körülmények, és mivel ő lesz a legkisebb, kellően el lesz kényeztetve, emellett megtanulhatja a hülyeséget a nagyobbaktól.)))))))

 • 2007.06.02 19:42:49kiscica33

  Fentebb már írtam hogy a kisfiam júliusban lesz 1 éves, és szeptemberben kezd a bölcsiben, szintén legkisebbként, és nekem is szimpatikus a bölcsi (Zsuli nem egy bölcsiről beszélünk ? :-) ).

  De több ismerősöm gyereke is kezd egy évesen mostanában, főleg ahol a lány keres jobban, illetve van esetleg egy lakáshitel a nyakában a családnak

 • 2007.06.02 19:50:59p.eszter

  Hát mi is egyévesen terveztük a bölcsibe iratást, de aztán az első pár nap után -meg két-három álmatlan éjszaka után- jött egy hányós-hasmenéses vírus, aminek röhej, de nagyon örültem, és nem vittem többet Petit idén márciusig. :D

  A helyét úgy tartottuk meg, hogy havonta vittem orvosi igazolást. Szerencsére a doktornő partner volt ebben.

  Persze most hogy 3 hete dolgozom, Peti két hete beteg. Egyet férjem volt vele táppénzen, aztán anya ment szabira (ami absz. egyszeri lehetőség volt). Hétfőn már mehet, de fogalmam sincs, hova teszem, ha megint beteg lesz. Keresnünk kell egy nénit, aki vigyázni tud rá. Nehéz lesz. :(

  Nem bántam meg, hogy dolgozni kezdtem, de egyelőre csak a gond van belőle. :D Majd belerázódunk.  Amúgy javítson ki vki, aki szintén pécsi és más a véleménye, de itt -úgy vettem észre-, nem akkora probléma a bölcsi-keresés.

 • 2007.06.02 21:23:25Alvomacko

  Nagyon OFF: olvasom a Gordon-módszert (többek javaslatára). :-)

  Ma eljutottam a párbeszédekig. Na, itt elrontottam.

  Ugyanis leültettem a lányokat és gondoltam gyekorlok velük egy sort.

  A végén besz@rtunk a röhögéstől.

  Ugyanis valahogy nem úgy reagáltak, ahogyan a könyvben le volt írva. Néztek rám bután a válaszaim után.

  Aztán felolvastam nekik egy példát. Nagyon jókat röhincséltek rajta. Megállapítottuk, hogy ezt pici korban kell elkezdeni, nekik már fura lenne, ha így reagálnék. Azt mondták, azt hinnék, hogy meghibbantam.

  Most Lilla fekszik az ágyon és aszongya, játszunk olyan délutáni játékot. :-)

  A második mondat után kudarcba fulladt vagyis inkább röhögésbe. Mert én csak annyit bírtam válaszolni, hogy "Óóóóóó" heves szemforgatás közben.  Szóval pici gyermekes anyáknak tényleg hasznos lehet. Nekem az értő figyelme leírása nagyon hasznos volt, de egyelőre a párbeszédekkel nem tudok mit kezdeni.  Bocsánat, nem leszólni akartam a könyvet, nagyon hasznosnak találom sok tekintetben, tényleg. ON

 • 2007.06.02 22:03:17marcangoló

  Alvomaci, nekem a Gordon mindig olyan erőltetett volt. :-) De majd Banglánál elkezdem,.

  Ma lehetett volna gyakorolni, mert este 7-kor bekapcsolt a buliban, és addig nem hagyta abba a sírást, amíg el nem indultunk a kocsi felé. Mondanom sem kell, addig semmi baja nem volt, tök jól elnézelődött, vigyorgott, aztán egyszer csak bekattant. Persze, hogy mindez 5 perccel azelőtt történt, hogy elkészült volna a kaja, úgyhogy jöhettünk haza tök éhesen, itthon meg persze semmi értelmes ennivaló. Ja, és otthagytuk a zuram notebookját. Most szerzi vissza. F@sza kis buli volt. Nem megyünk mostanában. Illetve dehogynem, egy hónap múlva osztálytalálkozó. Biztos nagyon jó lesz- a többieknek. :-( Bele kell törődnöm, hogy még legalább egy évig a felnőtteknek szóló bulik nem mennek. :-) (Igaz, most is csak a kaját akartuk megvárni, aztán haza...)

 • 2007.06.02 22:11:01Alvomacko

  marcangoló: de Bangla még kicsi a Gordonhoz. Még nem beszél. :-)  Lillával az előbb az alábbi párbeszéd zajlott le:

  - Olyan csúnya vagyok!

  - Mivan?

  - Csúnyának érzem magam!

  - Ugyan már. Megint kezded?  Na, ennyit a módszerről...

  Nem jöttem rá, hogy hová akad kilyukadni. :-)))

 • 2007.06.02 22:13:18Alvomacko

  És sajnálom, hogy nem jött össze a buli. De azért ne csüggedj túlságosan. Egy év nagyon hamar eltelik. És akkor nem csak a kínszenvedés, hanem az élvezet is kijut majd. Ezért érdemes várni!  Mi sem jártunk sehová nagyon sokáig. Inkább csak napközben. Este nem igazán.

 • 2007.06.02 22:28:39méregzsák

  nna... én vagyok az, a:a, csak anyuéknál vagyok, és fogggalmam sincs az otthoni felhasználónevemről és jelszavamról, itt meg egy fél óra volt, mire beléptem, ezért a nick.

  Szóval, lányok, ha GYES mellett bejelentetten dolgoztok, KELL KAPNOTOK TÁPPÉNZT!!!!!!!!!!!! Ez tuti!!!

 • 2007.06.02 22:30:45Alvomacko

  méregzsák: yesss! :-)

  Hogy vagytok? Milyen otthon? Pihentek?

 • 2007.06.02 22:39:45méregzsák

  Alvomacko: kösz a kérdést, ma érkeztünk. Peti kicsit belezazult, de azért jó volt. Hétvégére jöttünk, bár Petivel mi csak hétfőn délután megyünk haza, a férjem már holnap este. Itthon mindig tök jó, bár néha egymásnak esünk anyuval

  :-)))

  Júniusban még elmegyünk férjem szüleihez, azután én már nemigen akarok utazgatni, júliustól arccal a baba - és a lakásvásárlás felé...

 • 2007.06.02 22:40:35méregzsák

  Mármint a babát nem vesszük...

 • 2007.06.02 22:42:37Alvomacko

  Van már ingatlan, amit meg akartok venni?

 • 2007.06.02 22:58:44méregzsák

  Ma néztünk néhányat, és az egyik ANNYIRA tetszett... amíg az árát meg nem tudtam... a férjem bizakodó, szte belevághatunk, én sajnos alapvetően pesszimista vagyok, de a ház megbabonázott.

  Úgy képzeltem ezt a dolgot, hogy majd nézünk jó párat, és amikor az IGAZIBA bemegyek, tudni fogom, hogy EZ AZ!!! És ma először volt ilyen érzésem, mióta keresgélünk. Amúgy a XVIII. kerületben van.

 • 2007.06.02 23:01:05Alvomacko

  méregzsák: höhö! Az a mi kerületünk. :-))))

  Merre van?

 • 2007.06.02 23:10:50méregzsák

  Tudom, azért írtam! :-))) Ganztelep.

 • 2007.06.02 23:21:30Alvomacko

  Vasút, reptér közelsége miatt lehet hangos. Menjetek még el arra csak úgy sétálni.

  Nem ismerem az infrastruktúráját, de gyanítom, hogy nem a legjobb. Bár kocsival semmi sincs túl messze.  Nem a leggazdagabb kerület a miénk, sok fejlesztésre nem lehet számítani. Óvoda, bölcsöde sok nagyon jó van a kerületben. Az orvosi ellátás is jó. Vannak rendelők bőven.

  A posta kicsi, meleg és mindig zsúfolt, de ki lehet bírni. Főleg, hogy én a Tescoba járok. :-)

  Vannak jó általános iskolák is. Van jó cukrászdánk. :-)

  Meg sok új lakóparkunk.

  Szóval összességében nem rossz itt lakni, de én sokszor nagyon messzinek érzem a várostól. Még autóval is.

 • 2007.06.02 23:26:56méregzsák

  Alvomacko: majd holnap még reagálok, most csak annyit, hogy a repülők a jelenlegi lakóhelyünkön is hallhatóak, mert pont egy légiút alatt vagyunk, a ház összkomfortos, tehát van csatorna - ami a XVIII-ban valóban nem kézenfekvő -, a vasút ehhez a helyhez nincs közel. Pont egy iskola van vele szemben. És most a VIII. ker. szélén lakunk, pár méterre a Fiumei úttól - zajban nincs hiány. A távolság nem gond, a férjem autóval jár, én meg eddig is BKV-val mentem mindenhova, lévén hogy nem tudok vezetni. A ház pedig elég közel van az ötvenes villamos végállomásához, azzal hamar a Határ úton lennék.

 • 2007.06.02 23:28:12méregzsák

  Arról nem szólva, hogy beljebb egész egyszerűen nem tudnánk venni még ikerházat sem, mert nincs annyi pénzünk... Ez van.

 • 2007.06.02 23:40:29katjana

  lenne egy kérdésem. akkoris értesítenek postán a bölcsiből, ha nem vettek fel? mert ma új anyukákkal találkoztunk a játszón (el is törte a gyerek az enyém óriáslapátját, a homoktúró autója meg eltűnt...) és ő már tudja h felvették meg az ismerősei gyerekét is. így azt gondolom, h az enyémet nem, amivel egyelőre nem tudok mit kezdeni, mert annyira úgy terveztem az életemet h igen...

  vagy ezt teljesen bölcsije válogatja?

 • 2007.06.02 23:43:00katjana

  tudom, be lehet menni megkérdezni, csak alig bírom ki a hétfőt.

 • 2007.06.02 23:44:52Alvomacko

  méregzsák: OK, értem. Nem rossz környék valóban.

  Mi neked a hamar?

  Kb. 30-35 perc a menetideje a Határ útig.  De nem akarlak lebeszélni róla, mert ismerem az ingatlan árakat.

  Ezért is mondtam annyi pozitívumot az itt élésről.  Nagyon szorítok, hogy összejöjjön! Biztos jó lesz a kertes ház a belváros után. Meg a kicsiknek is nagyon szuper lesz.  Aludj jól! Jó éjt!

 • 2007.06.02 23:48:31Alvomacko

  katjana: nem értem. Csak egy gyereket vesznek fel?  Ja, értem. Azt gondolod, hogy az elutasítás csak később vagy egyáltalán nem jön meg.  Szerintem hétfő reggel hívd fel a bölcsit (lehet, hogy a többiek is ezt tették, nem várva az értesítésre) és kérdezd meg. Most meg ne emészd magad.

 • 2007.06.02 23:57:59katjana

  Alvomacko, köszi a bíztatást, igyekszem! :)

  de, őket sajna postán értesítették már a múlt hét elején...

  és emlékszem, mondták is a beíratkozásnál h pontosan írjuk a címet.

  na de a hétfő úgyis eljön!

 • 2007.06.03 10:05:22marcangoló

  Alvomacko, azért annyira nem törtünk le. :-)

 • 2007.06.03 23:31:32hanna

  No mindenkik. Asszem majdnem véigolvastam, bár kifolyt kicsit a szemem. Tudjátok, hogy wordben majd negyven olda vagytok formázás nélkül?

  Izgatottan várhatjátok átfogó cikkemet a katasztrofális bölcsi-ovi-csana-munkábaállás helyzetről, amint túl vagyok a kreszvizsgán, valamikor a hét vége felé.

  Addig drukkoljatok kreszből, kelleni fog a szerencse, mert itthon többnire elbaszom a teszteket.

  jó éjt

  Hanna

 • 2007.06.04 07:21:41eszter

  Hajrá Hanna! Menni fog, otthon asszem én is mindig elrontottam, de majd ott!

 • 2007.06.04 12:38:57katjana

  nos, felhívtama bölcsit. 2 hete postára adták azoknak, akiket felvettek, akiket meg nem, azoknak ezután fogják. mi még nem kaptunk levelet, tehát sejtitek, hova tartozunk...

  terhes sem vagyok, tehát januártól, mikor már csaka gyestkapom, 25.000 ft lesz a havi bevételem, és dolgozni sem tudok.

  nem így terveztem...

 • 2007.06.04 12:52:15gyöngy1

  Katjana, gyorsan keres àllàst, és kérhetsz az orvostol javallatot, hogy a gyerekednek vagy neked igeni KELL a bölcsi.

  Nàlunk ez volt: Nagyobbik nem beszélt 2 és fél évesen, kaptam javallatot és még jogos is volt! Kisebbik bàr màsfél éves szintén erre kapott javallatot (tanuljon meg magyarul, mert mi két nyelvü csalàd vagyunk). Ez lehetövé tette, hogy az önéletrajzomon az szerepeljen, hogy azonnal munkàba àllhatok. Es ez sokat segit az elbiràlàsokon!

 • 2007.06.04 13:01:43katjana

  de mondjuk a nyelvre én nem hivatkozhatok. 17 hónapos és nem beszél még, de mi magyarok vagyunk. van más tipped? mert nehezen vágok bele úgy egy állásinterjúba, h azt se tudom, lesz-e bölcsi. ha netán felvesznek engem, és nincs bölcsi, elvágtam magam az adott helyen, az tuti.

 • 2007.06.04 13:14:40Conodonta

  Katjana, nekünk a védőnéni segített, írt egy környezettanulmányt arról, hogy kicsi korkülönbség, harmadik gyerek, levelezős másodképzés, távoli-dolgozó nagymama, apa teljes munkaidős, és így felvették a középsőt, úgy hogy én itthon voltam a kicsivel.

  A védőnéni anno azt mondta, hogy indoklással + orvosi javalattal bármikor felveszik a gyerkőcöt, mert a bölcsiknek "tartalékolni" kell helyet, a problémás gyerkőcöknek.

  Tudom, hogy kiskapu, de másképp nem ment.

 • 2007.06.04 13:20:04Alvomacko

  katjana: másik bölcsöde?

 • 2007.06.04 14:20:31gyöngy1

  Lehet màsra is hivatkozni: pl nehezen szocializàlodik, fél a gyerekektöl stb, az orvosok àlt tudjàk a kiskapukat (ahogy Conodonta is irta)

 • 2007.06.04 14:51:07katjana

  Conodonta, erre mindenesetre rákérdezek a védőnőnél. Egyelőre ő az egyetlen gyerekünk és szerencsére hátrányos helyzetűek sem vagyunk, de mondjuk albérletben lakunk és van egy jó nagy adósságunk, ami nem törlesztés.

  holnap bemegyek személyesen is a bölcsibe, mert elég fura, h decemberben jelentkeztünk, akkor voltunk 42-ek a 40es listán, szóval furcsa, h 2 ember sem esett ki előttünk. jól felhergelem magam eltte, h ha kell, esetleg el is bőgjem magam!

  aztán, ha ez sem segít, megkérdezem a mésik 2 bölcsit. csak nagyon messze vannak. de a semminél persze sokkal jobb.

 • 2007.06.04 20:00:18gyöngy1

  Katjana! Mindenesetre az ovit màr most keresd meg. Nem vicc!!! Nàlunk a bölcsi a vàros tùl oldalàn van, ha gyalog megyek akkor 35-40 perc gyors séta. Szeptembertöl megy Nagyobbik oviba, és ott màr most vàrolistàra tették a Kisebbiket aki 19 honappal fiatalabb (2008 novemberében kell majd mennie).

 • 2007.06.05 14:13:48katjana

  voltunk bent. nem volt alkalmam hisztériázni és bőgni se, mert 1. annyira voltak kedvesek, amennyire kellett 2. az egy dolog, h 40 férőhelyes a bölcsi, de az újonnan jelentkezők közül 25öt tudtak felvenni, a többi marad még tavalyról. erre én se tudok mit mondani, kb 100 gyereket utasítottak el. legközelebb szeptemberben érdemes könyörögni, hátha addig vki meggondolja magát/mégis felveszik novemberben oviba/valami lesz.

  nemtok micsinálni, addig állás után se nézhetek.

 • 2008.02.27 10:41:21Vvuk

  hahh...  Bölcsödés a kis 9 hónaposom.  Igaz csak fél napra, meg csak 4 napra.

  Addig nem is volt vele gondom amíg a beszoktatás alatt ott voltam, eljöttem. Aztán még akkor sem, amikor apája vitte tegnap meg tegnapelött. Ma viszont én vittem, és nem akart elengedni. Miután kimentem a gondózónéni kezében azért megnyugodott, de csak ujjszopással és látszott rajta, hogy csak kézben. mmmm... Remélem azért jó kedve is lesz és fog játszani is nem csak bújni egész délelött.

  Gonosz egyetem :(

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta