SZÜLŐSÉG

A Nagy Reggeli Felkelés Felmérés

2007. május 15., kedd 11:11

A pasimnak sosem volt erőssége a reggeli (mit reggeli, délelőtti) felkelés. Azt gondoltam, ha valamit, ezt biztos megváltoztatja a gyerek. De tévedtem. Mi felkelünk fél 7 és 8 között Leával, átvonulunk a nappaliba, ő pedig alszik. Ha munkanap van, akkor húsz perccel tovább, mint az utolsó időpont, amely még biztosítaná, hogy pontosan beérjen, ha hétvége, akkor amíg fel nem keltem. Konkrétabban: szombatonként inkább elhúzunk az apámhoz, reggel 9-től este 6-ig, mint hogy ne tudjunk koradélutánig bemenni a hálóba, és utána egy másnapos tévéző dinoszaurusszal kelljen megbirkózni a nappaliban, vasárnap pedig hangulatszerű időpontban besokallok attól, hogy már megint nincs egy fél órám magamra, és kirángatom az ágyból az álomszuszékot. Közben meg nem értem, hogy lehet ennyit aludni egy végigaludt éjszaka után? Hiszen én már teljesen leszoktam az alvásról.

Tündééknél egyenlősdi van: oviba hétköznap az apa viszi a nagyobbikat, hiszen úgyis megy dolgozni, hétvégén pedig egyik nap az apa, másik nap az anya aludhat tovább.

Hogy kiderítsem, másoknál hogy megy ez, nagy felmérést végeztem az index.hu dolgozói között. Az eredmény: többnyire a nők kelnek korábban, de azért a pasik is felkelnek jobb híján elég hamar. A legjobb dolga egyértelműen az én férjemnek van, a nők közül pedig Tm álnevű válaszolónknak, akinek a férje „Superman és Mary Poppins szerelemgyereke”. (A fogantatást inkább ne próbáljuk elképzelni.)

Alant a részletek, álnevekkel.

T. fiatal, gyermektelen férfi. Válasza naiv: „Bár apa még nem vagyok, de olyat nem nagyon hallottam, hogy apa kelt volna fel, nyilván azért, mert neki dolgozni kell menni.” Ebből is látszik, hogy nem tudja, a gyerekek jóval korábban keltenek, mint a reggel kilences munkakezdethez szükséges felkelés.

Zs-ék a klasszikus felállásban dolgoznak: „Nálunk mindig én kelek fel reggel, eddig kb. a 2 év alatt 3 kivétel volt, amikor valami buliból nagyon készen jöttem haza hajnalban. Cserébe viszont mindig ő altatja a gyereket, kivéve azokon a napokon, amikor foci van. Reggelit én csinálok, az öltöztetésben ő is részt vesz. Hétvégen is csak addig lehet aludni, ameddig a gyerek.”

Z-ék is munkamegosztásban csinálják a dolgot. Éjszaka az anya kel, hiszen szoptatni úgyis ő tud, reggel az apa. Azért ez esetben rásegít a természet, mert az apa amúgy is koránkelő. (Én is az vagyok, na de nem mindig és nem ennyire.)

A. a gyermekkorára emlékezve ezt a nosztalgikus, szelíd emléket idézi fel: „Nálunk anyám kelt hajnalban, cserébe apám vakart ki a szarból. Aztán önálló akaratom lett, ami azzal járt, hogy a szüleim akkor keltek, amikor zseblámpával belevilágítottam a szemükbe. Egy idő után eltűntek a zseblámpák a háztartásból.”

Az idősebbeknél amúgy az iskolakezdethez kötődik az apa nagyobb mértékű reggeli bevetése: suliba ő viszi a gyerekeket, és akkor az anyának vagy nem kell felkelnie, vagy csak a kisebb gyerekeket kell pesztrálnia. (Nálunk nem: mindkét szülőm kelt, kivéve amikor az anyám pihenhetett.)

L, a kétgyerekes apaexpert, aki azt hiszi, későn kel, no de nyilván nem délre viszi a porontyokat oviba: „Mindig az anya. Spontán, ezek örök emberi értékek, még egy úgyneveztt modern lány sem kérdőjelezné meg őket. Meg a nők amúgy is korábban kelnek. És nem tudják fekve lereagálni az ütéseket. Sem a köpést, sem az arcra helyezett ízeltlábút. Reggel reggelit néha csinálok, bár általában addigra éhen halnának, ha az anyjuk nem adna nekik. Meg elviszem őket oviba, kábé felesben. Hétvégén a nők bosszút állnak és felkeltenek ugyanakkor. De ez a minimum, én csonkolnék is, ha nő lennék.”

Az R. álnév mögé bújó nyilatkozónknak hasonló sors jutott, mint nekem. A férj reggeltől késő éjszakáig dolgozik, ezért „a reggeli teendők értelemszerűen rám hárulnak, hétvégén is én kelek fel. Utóbbi annak is folyománya, hogy péntek-szombat este én még nem ihatok szoptatásilag, de a férjem igen, sőt.”

Tm. hosszan és szórakoztatóan írja le a reggeleiket. Az utolsó mondat az én vágyálmom: „Hát nálunk az esetek 98%-ban együtt kelünk, ez alól kivétel volt, amikor 2 hónapja megkezdtük a majd másfél éves G. leszoktatását az éjszakai szopásról. B. éjszakázott, emiatt tök természetes volt, hogy reggel viszont kitereltem mindenkit a nappaliba, hogy ő alhasson még egy kicsit. Reggelit a pasim csinál, közben rendet rakok, majd elrohanok zuhanyozni, mert később már nincs rá mód. A többiek reggeliznek, aztán B. elbicajozik Sz-szel oviba, a hétvége annyiból más, hogy akkor nevelési szempontból teljesen elítélendő módon minimaxszal kiiktatjuk Sz-t 10-ig, G. meg jó esetben elmolyol magában akar fél 9-ig is. Szóval az egygyerekezés a mi Kánaánunk. A továbbalvás igazából önkéntes ajándék a másiknak.”

És nálatok? Mindig a csaj, mindig a pasi, felosztás, vagy ajándék?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.16 20:14:08Memme

  Itt északon szerintetek mennyit harcolnak a kölkökkel este, hogy alvás legyen? Tegnap fél tízkor még nappali világos volt, és az idő előrehaladtával egyre későb van naplemente. Okos gyerek mit mond? "Miért kell aludni menni, nincs még éjszaka!" :-)))) Ma 21.48-kor van itt naplemente :)

 • 2007.05.16 20:16:45Tori

  jidele, gratula a mutatványhoz a kis artistádnak!

 • 2007.05.16 20:53:50Alvomacko

  Memme: tavaly Svédországban voltunk és annyira jó volt, hogy későn sötétedett. Mi nagyon élveztük, de be kell vallani, hogy a biológiai óránk összezavarodott.

  De az hihetetlen jó volt, hogy 10 órakor még a világosban vacsiztunk az éttermek teraszán. Uppsala-ban meg majd 11 órakor sötétedett.  Szegény svéd gyerekek!

 • 2007.05.16 21:14:44marcangoló

  De biztosan vannak jó sötétítők...

 • 2007.05.16 22:24:39levendul

  Nálunk apjuk kel korábban (kb fél hat), aztán én, kicsivel hamarabb,hogy ő indul). Onnantól enyém a terep. Reggeli először a sulisnak, aztán mikor ő lelépett kelnek a kicsik.  Jók a naggyal a közös reggelik. Kicsit bambulunk, beszélgetünk.  Ha minden jól megy este közös vacsi. Én ezt szeretem a legjobban.  Kilenckor szunya a csajoknak, de apjuk is korán fekszik. Én meg gubbasztok a gép előtt.

 • 2007.05.17 16:05:34UnA

  Nálunk is én kelek korábban, 6-kor, megcsinálom a gyerekek kakaóját, a tízóraikat és leülünk reggelizni. Legkésőbb azért 7 körül felébresztem a páromat, de neki elég egy kicsit később indulnia.  Egyébként én az apuka vagyok :)

 • 2007.05.17 18:50:26Pillangom

  Hááát... Ez egy olyan téma, amin sokat aggódom magamban. :) (Gyerek még nincs.) Én IMÁDOK aludni. Sokat. Jól. Mélyen. És nagyon, de nagyon morcos vagyok, amikor korábban felkeltenek, mint én terveztem. Egyedül abban reménykedem, hogy a gyerekem is örökli a jól alvást. Én nagyon jó baba voltam. Este 7-kor már aludtam, és reggel is bírtam 7-8-9-ig, mikor, hogy. Már attól kezdve, hogy hazavittek a kórházból. Anyukám testvére irigyelte is anyukámat, mert az unokatesóm, aki 2 hónappal később született, 2x is felkelt éjszaka és már hajnaltól kukorékolt. De nekem olyan gyerek kell, mint én voltam/vagyok, különben a párom lesz kénytelen szoptatni is éjszaka-hajnalban. Az meg furcsa lesz. :)

 • 2007.05.18 00:26:24kovvacs

  Pillangom, én is jó alvó - voltam. Le lehet arról szokni:P

  De viccen kívül: a lányom 11 hónapos kora óta simán alhatok megint 10-11 órákat, csak nem akkor, amikor szeretném, hanem amikor lehet. Azaz nem éjjel egytől másnap délig, hanem este 8tól reggel7ig. De legalább van rá lehetőségem :)

 • 2007.05.18 08:33:34kaposztalepke

  Pillangom: hát majd szurkolok nagyon:)  Azért ez a "2x is felkelt éjszaka" tetszett, sokaknak van olyan babájuk, akik a kezüket összetennék, ha csak kétszer kelnének fel éjszaka, főleg az első időszakban..;)

 • 2007.05.18 08:46:00marcangoló

  Nálunk ma megvolt az áttörés. Blanka jól benáthásodott éjszakára felkelt 11-kor, leszívtam az orrát, jól megetettem, és aludt reggel hétig. Úgy aludtam ma éjjel 12-től 7-ig, hogy senki nem ébresztett fel.... Lehet, hogy célszerű lenne 11-kor felébreszteni és megetetni?!

 • 2007.05.18 13:15:33beste

  Isteni dolgom van. Hétköznap reggelenként a hitves hajnalban elrohan dolgozni, én 6 körül kelek, kisbeste fél hét magasságában. Viszont az oviban délután életem párja szedi össze a kiscsajszit.

  Hétvégén általában hagynak szuszókálni, kivéve, ha kisbeste a hátamra ugrik: "ÉÉÉbresztőőőőő anya!"

  Hétvégén délutánonként összebújok kisbestével, és még ráhúzunk szépen csendben 2 - 3 órát. :-)))

 • 2007.05.18 13:46:43meggymárka

  Hét közben négy-egy arányban én kelek korábban, kakaó, uzsi a gyereknek, kávé ágyba az embernek. Hét végén is én ébredek korábban, de képes vagyok órákig fetrengeni és olvasni, míg be nem jön ágyba a reggelim ;). No, azért néhány hetente kivet az ágy és akkor rámjön a hajnali palacsinta és bacon sütés. Az uram ezt jobban szereti, nem értem miért?

 • 2007.05.18 13:50:46jidele

  aludt, aludt: éljen a sürítő, amitől nem bukott folyton, és így nem lett éhes félóránként:D

 • 2007.05.18 14:03:48Alvomacko

  jidele: mi az a sűrítő?

 • 2007.05.18 14:27:40marcangoló

  Sinlac?

 • 2007.05.18 15:41:51jidele

  nem, ööö vmi olyasmi, mint a neutron. miután megint irtó nagyot bukott, most alszik a kezemben:s. ha leraktam, megnézem

 • 2007.05.18 16:18:17Alvomacko

  jidele: sokat bukik? És sokszor?

 • 2007.05.18 18:14:31erősbors

  jidele, alvómackó: nutrilon:-D a sűrítő neve. Mi is azt használtuk, de nem voltam olyan szerencsés, mint Te jidele, Kisangyal a nutrilonnal együtt is kibukta a kaját. De nem kell aggódni, ha rendesen fejlődik, ez benne van a pakliban. Már hozzátáplálunk, azt hittem nem fog többet bukni, de még most is képes kiköpni almát, krumplit. De már megszoktam. Meg aztán már sokkal kevesebbet rak vissza. Amíg csak anyatejezett, orbitális mennyiséget kiköpött. Eccer 250-et kajolt és abból 40 a padlón végezte. Épp mérés után a mérleg mellett le a padlóra.

 • 2007.05.18 20:25:18erősbors

  Nem találom hova írtam, de most akkor senkit nem érdekel és egyedül megyek a fűzőstalálkozóra?!-(

  Kicsit félek egyedül autózni a történtek után.

 • 2007.05.18 20:44:44marcangoló

  Erősbors a Poronty talis poszthoz írtad... ;-) Sajnos a zuram most fújta le a hétvégét. Nálunk elmarad.

 • 2007.05.18 21:41:20peppermint

  Engem érdekelt, de nem válaszoltál a kérdésre...:-(

  Nem baj, majd a máskor.

 • 2007.05.19 15:58:27erősbors

  ÁÁÁÁÁÁ! Milyen kérdésre nem válaszoltam? VAlahol lemaradtam és nem találtam, szaladok megnézem!

 • 2007.05.19 16:21:49erősbors

  peppermint! írtam emilt!

 • 2007.05.19 18:45:35Alvomacko

  És ezt a nutrilont hogy adod a babának? Kiskanállal?

 • 2007.05.19 19:41:01Memme

  Meglincseltek, ha megosztom veletek, hogy éjfélkor feküdtem le és 11-kor ébredtem fel? :-)  Van sötétítő, kapásból kettő: egy rendes sötétítőfüggöny és egy rullergardin, ami.. rolófüggöny talán?

 • 2007.05.19 20:44:18a:a

  Memme: fúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúj!!!!!!!!!!!!!!

  (mi reggel hatkor keltünk...)

 • 2007.05.19 20:58:19druantia

  Haha! Reggel hatkor :-)! Az én gyerekem reggel fél négykor dugta oda a seggét a fejemhez, és akkorát durrantott, hogy majdnem leestem az ágyról :-))). Elfingorászta, hogy "jó reggelt, anyukám!" :-). (De már fél kilenc óta alszik, magától!)

 • 2007.05.19 21:01:50p.eszter

  Nyugi a:a, nem vagy vele egyedül...de hogy emeljem a tétet: fogadjunk, hogy nem keltél félóránként parancsszóra. :D Amióta dolgozom, Peti minden éjszaka létszámellenőrzést tart (anuciiiii hol vad?, anuccci, itt vad?, anuciii deje ideeee!). Könyörgöm mondd, hogy nem tart örökké! :D

 • 2007.05.19 21:03:40p.eszter

  Druantia! Gratulálok! Mármint az egyedül alváshoz, nem a másikhoz. :D Majd, amikor mondja is, hogy "anaaa, büdöszet fingottam". :D

 • 2007.05.19 21:09:02Memme

  p. eszter :-)))))))))))))))))))))))

 • 2007.05.19 21:09:27druantia

  Eszter :-)))). Édes kis manó lehet ez a te Petid :-). Az enyém már végre fél négyig (néha akár fél ötig is) végigalussza az éjszakát, este kaja meg némi vinnyogós fogsikálás után hasradobja magát és elalszik.  Egyébként én is félóránként kelek, igaz, hogy nem a Peti hibájából, hanem azért, mert szarrá ment a csípőm a szülésnél és marhára fáj :-). Meg nagy pisilős vagyok :-).

 • 2007.05.19 21:19:49p.eszter

  Druantia, ez komoly? És nem lehet ezzel tenni vmit? Mármint a csípőddel? Ennyi idővel szülés után már javulnia kellet volna. A fekvő helyzetet nem bírja? (nekem az egyik bal oldali bordám "kattog" szülés óta -jót tornázott rajta egy doki :S-, azt várom, mikor szúrja át valamelyik belső szervemet. :S:D)  Ja! Peti télleg jófej, csak az az igazi kétésféléves és ezzel mindent el is mondtam. :D

 • 2007.05.19 21:24:35druantia

  Nem tudok sem háton, sem hason feküdni, mert olyan érzés, mintha az egész csípőm ki lenne csavarodva. Sokszor be is csípődik egy-egy ideg. Oldalt fekve is érzem, hogy mintha valami nem lenne a helyén, és zsibbadok is. Frankó, de nem nagyon tud vele mit kezdeni az ortopéd orvos.  A nagyobb gáz a talpam. 34-es a lábam, és a 10 terhesség alatt felszedett kilót már nem bírta, teljesen összelapult a lábfejem :-))). Én, aki mindig tíz-tizenöt centis sarkú cipőkben rohangásztam, most a sportcipőt meg a papucsot is alig bírom. Mint valami vén kripli :-))).

 • 2007.05.19 21:25:12druantia

  A bordádról nem csináltattál röntgent? Milyen hülye érzés lehet!

 • 2007.05.19 21:32:55p.eszter

  Csináltak azóta röntgent, de nem ezért, hanem egy autós-koccanás miatt, a doki nem látott rajta semmit. Normál állapotban nem is okoz gondot, csak ha megtapogatom, akkor lehet "kattogtatni". Két éve készülök dokihoz vele, de valahogy mindig a sor végére szorul. :S  És a gyógytorna? Hátha segítene valamennyit.

  Ja! És a jó nő pacsuban (by Peti) is jó nő ám! ;)

 • 2007.05.19 21:41:17Alvomacko

  Tori: jobban vagytok?

 • 2007.05.19 21:43:10druantia

  Á, a doki azt mondta, lehet, hogy műteni kellene, gyógyszert még nem akar felírni, mert állítólagosan fiatal vagyok hozzá. A másik ortopéd orvos, aki két percnél többet is foglalkozott velem, gipszelést javasolt a lábamra, meg fizikót, de a csípőmmel ő sem tudott mit kezdeni. Egyszerűen nincs időm orvoshoz meg gyógytornára futkosni, ez az igazság. Meg pénzem se :-).  Ez a kattogás azért elég félelmetes lehet :-). Tényleg, és milyen a meló? Petit mennyire viseli meg?

 • 2007.05.19 21:54:20Memme

  (nekem az orrom hegye kattog)

  Ez a csípőnyvalya elég ijesztően hangzik :-(

 • 2007.05.19 22:09:14druantia

  Memme, ez szerintem nagyon ritka, hogy valaki így megszívja, mint én. Valószínűleg az az oka, hogy nagyon pirinyó vagyok, az a tíz kiló hozzám képest pedig sok volt, amit felszedtem. Terhesség alatt egyébként nem éreztem, hogy gáz lenne, csak szülés után (amikor megpróbáltam hason aludni). Ez csak énfajta kuriózum, veletek nem fog előfordulni :-))).

 • 2007.05.19 23:36:34p.eszter

  Druantia! A beutalásos gyógytorna ingyen van, s ha rászoruló vagy (akár kisbaba miatt is), kimegy hozzád a gyógytornász. (húgom az egerszegi megyei kórházban gyógytornász, tőle tudom az infót) Szóval talán egy próbálkozást megér.  Köszi az érdeklődést, a meló nagyon tetszik, Peti szereti a bölcsit, ott semmi gond vele a világon, csak az éjjeli műsorból tudom, hogy azért van némi mentális bibi. Dadusok szerint néhány hét alat rendeződik. Csak azért gáz, mert két év után kezdte végre átaludni az éjszakákat, én meg jól megszoktam, így megint állati kimerítő felpattangatni 4x-5x, ráadásul másnap 8 órát melózni vmi olyasmit, amit életedben nem csináltál, s ha hibázol, írtó nagy gáz lehet belőle. Dehát ez az én nyomorom, a lényeg, hogy Peti megnyugodjon.

 • 2007.05.22 22:30:42Memme

  druantia, én tiszta szívemből kívánok neked jobbulást, komolyan!

 • 2007.05.23 00:09:56Tori

  Én is jobbulást kívánok! Mi teljesen jól vagyunk, egyszeri rosszullét volt, anyai lelkifurdalással súlyosbítva. :)

 • 2007.05.23 07:26:35druantia

  Csajok, köszönöm, nagyon aranyosak vagytok!  Tori, ne legyen lelkifurdalásod (tudom, hogy úgyis van), az ilyen és hasonló esetek egy szempillantás alatt adódhatnak, nem ülhetsz egész nap gúvadt szemekkel a gyerekkel szemben, és nem figyelheted minden mozdulatát. Van tipped, hogy mégis mitől lehetett? Vagy jobb most nem is gondolni rá? (Lehet.)  Én viszont tegnap nagyon fel tudtam volna rúgni magamat. A 11 hónaposom mindenre felmászik. Na, amíg én Porontyoztam, felmászott megint az ágyra. Onnét át a puffra. Amire észrevettem, két lábbal állt a radiátoron, az ablak kilincsébe kapaszkodva. Pedig egy másodperccel azelőtt még a szőnyegen olvasgatta a Mimi-féle könyvét. Marha nagyon tudott volna zúgni, ha úgy alakul :-(((.

 • 2007.05.23 08:31:22eszter

  druantia, tudom, hogy most kvázi lehetetlent ajánlok, mert kéne hozzá 50 rugó, de sasold meg a www.mbt-info.com-ot. Nagyon tutis cipő, és 33-mastól van. Egy csomó ismerősömnek szó szerint megváltás volt.

 • 2007.05.23 08:39:10druantia

  Eszter, köszi, megnézem :-).

 • 2007.05.23 08:40:26Leona

  Druantia, szoktál nappal is WC-re járni? Mert az enyémek akkor követik el legnagyobb gaztetteiket, mikor oda vonulok be. Egy időben már a pisilés gondolatától is lelkiismeretfurdalásom volt, de már elmúlt. Amúgy a csípőmmel nekem a terhességek alatt volt gondom, mert haránfekvésben voltak a lányok (tudtam meg az okot utólag). Akkoriban menni sm bírtam, ha nagyon muszály volt, autóval vittek erre-arra. Gyógytornász meg jól megbiztatott, hogy valszeg így is maradok. Aztán elmúlt. Remélem, neked találnak majd vmi megoldást!

  p.eszter: én ezt az ovis humort nem tudom magamévá tenni... Pedig lányom van...

 • 2007.05.23 08:50:17druantia

  Á, a doki annyit mondott, hogy nem kellene emelgetni a gyereket, hordjak lúdtalpbetétet, meg pihentessem a lábamat. A lúdtalpbetét nem fér be semmibe, egy pár hete járó kissrác mellett nem nagyon tudom felpolcolni a lábaimat, és különben is, a gyerekre még nem szereltem fel a kerekeket :-).  Eszter, meg is néztem a cipőt. Nagyon jól néz ki, meg kényelmesnek is látszik, csak nekem egyelőre, amíg valamennyire rendbe nem jövök, nagyon lötyi cipő kell. Ha a cipő felsőrésze akár csak egy kicsit is összenyomja (hozzáér) a lábamhoz, visítani tudnék. De elmentettem a címet, mert normális sportcipőt ilyen méretben nem nagyon láttam ezen kívül, úgyhogy tényleg köszi a tippet :-).

 • 2007.05.23 09:03:38Leona

  Druantia, mikor nekem legutóbb azt mondta a doki, hogy ne menjek szabad levegőre egy hétig, én megkérdeztem, elmenne-e minden nap a gyerekeimért :)

  Igaz, ő nem értékelte a humoromat...

 • 2007.05.23 09:05:03druantia

  :-)

 • 2007.05.23 09:14:50Leona

  na ugye, tuttam én hogy poénos!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta