SZÜLŐSÉG

Nem jogosult kártérítésre a sérült kislány

2007. január 16., kedd 09:26

Nyolcmillió forint nem vagyoni és a közel egymillió forint vagyoni kártérítés illeti meg azokat a szülőket, akiknek végtagfejlődési rendellenességgel született gyermekük, írja az Index. A másodfokú, jogerős döntés szerint a kislány önálló kártérítésre nem jogosult.


A szegedi táblabíróság döntése szerint mód lett volna a rendellenesség felismerésére és a terhesség megszakítására is. A kezelőorvosnak észlelnie kellett volna a két ultrahangos vizsgálat eredményének eltérését és további vizsgálatokat kellett volna elvégeznie.

A végtagfejlődési rendellenességgel született kislány szülei harmincmillió forint nem vagyoni kártérítést és havi 60 ezer forint életjáradékot követeltek az orosházi kórháztól.

A kislány 2005. január 31-én született császármetszéssel, mind a négy végtagjára kiterjedő súlyos fejlődési rendellenességgel. Az indoklás szerint nem orvosi mulasztás következménye, hanem genetikai vagy más okok miatt következett be a végtagfejlődési rendellenesség kialakulása.

Az anya a késői orvosi jelentkezése miatt a 12. heti fontos ultrahang vizsgálat nem történhetett meg. Az első szakorvosi vizsgálatot terhességének 18-19. hetében végezték el, melyet egy héttel később újabb ultrahangos vizsgálat követett. A második vizsgálatkor a fogadott nőgyógyász a baba combcsontját 8 milliméterrel rövidebbnek mérte, mint az előző alkalommal, de az eredményt nem hasonlította össze a korábbi lelettel. Az orvos megállapította, hogy durva fejlődési rendellenesség nem látható.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.16 13:39:45thais

  Magyarázza el valaki, mi az a nem vagyoni kártérítés? Nesze semmi, fogd meg jól? Erkölcsi győzelem? Nem értem. Kéz kezet mos, mint mindig.

 • 2007.01.16 13:44:18marcangoló

  Lécci, ne írjátok egy fogyatékos, sérült, hátrányokkal küzdő, sajátos nevelési igényű (annyi teljesen megfelelő kifejezés van, csak utána kellene nézni) gyerekről azt, hogy beteg. Ez nem eufemizmus, hanem egy teljesen másik dolog. A betegek meggyógyulhatnak, a fogyatékosság állapot, ami fejleszthető, változtatható, de nem gyógyítható.

 • 2007.01.16 13:50:17marcangoló

  Nem nagyon tetszik nekem ez a hozzállás a szülők részéről. A mama nem megy el az ultrahangra, majd amikor kiderül a probléma a gyerekkel, akkor beperli a kórházat. Miért mit akart csinálni? 20 hetesen elvetetni? Tudom, hogy akkor is joga volt tudni, hogy mit vállal, és 24 hetes korig meg lehet szakítani a terhességet. Most pedig azt nyilatkozza, hogy az ő gyereke sosem lesz önálló életre képes (hát így nem is, ha még anya sem bízik benne), ezért kell a pénz. Szóval zavaros, átgondolatlan ez az egész- olyan érzésem van, hogy csak nyűg neki a gyerek, mert nem tudta meg időben, hogy fogyatékos. Miközben abszolút egyetértek azzal, hogy igenis vállalnia kell az orvosoknak a felelősséget a hibáikért- és erre még vajmi kevés példa van nálunk, miközben köztudottan olyan hentesek is dolgoznak az egészségügyben, hogy elképesztő.

 • 2007.01.16 13:56:11Angyal

  De vajon miért nem ment el ultrahangra? Lehet, hogy nem tudta előbb hogy terhes? A 30 milliós kártérítés lehet egy kiszámított rehabilitációs összeg egész életén keresztül. ezem felül a havi életjáradék nem tudom mi, de gondolom az ügyvédjük igen. mármint tudja.

 • 2007.01.16 14:08:31marcangoló

  Én is arra gondoltam, hogy talán nem vette észre- de 4 hónapig? És utána miből? Megmozdult a gyerek?

 • 2007.01.16 15:30:53ancsapancsa

  NEKEM EGY KICSIT ZAVAROS EZ A DOLOG.HOGY NEM VETTE ÉSZRE ,HOGY TERHES? ÉN NEM AZT MINDON ,HOGY Ő A HIBÁS CSAK EGY KICSIT FELELŐTLEN VOLT.

 • 2007.01.16 16:47:12A Hannibal Lektűr-attitűd

  Ez a cím ...bulvár a köbön  Gratulálok, poronty:(

  (miért nem azt emeled ki, hogy a szülők viszont jogosultak közel 9 millióra - és hogy miért is?)

 • 2007.01.17 10:14:29marcangoló

  Tünde, köszönöm, hogy megváltoztattátok a címet!

 • 2007.01.17 15:48:15paloma

  Kedves Thais! Mielőtt nagyon belelovalnád magad a dologba, a nem vagyoni kártérítés a nem vagyoni kárért járó pénz, tehát redesen elkölthető magyar forint, amit az őt ért nem vagyoni károkért, pl. lelki sérülés kap.

  Paloma

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta