SZÜLŐSÉG

Hasfájást is csökkent a babamasszázs

2006. november 24., péntek 13:03

Halk zene, szűrt fény, babaolaj, 25-26 fokra fűtött szoba. Lassan simogatom Málni kezét, aki tágra nyílt szemekkel figyel, láthatóan élvezi a finom masszázst. A gyengéd érintés szorosabbra fűzi a kapcsolatot a baba és a mama között. Hatásával csökkenthető a hasfájás és a fogzási fájdalom. A babamasszázs az apáknak is lehetőséget ad, hogy közelebb kerüljenek kisbabájukhoz.


„A masszírozott babák könnyebben elalszanak nap közben, szervezetük ellenálló képessége növekszik, kiegyensúlyozottabbá válnak” – mondta a Porontynak Fonyó Péterné Zsóka babamasszázs-oktató. „Masszírozás közben az anya is nyugodtabbá válik, jobban tud gyermekre figyelni, szoptatós mamáknál az anyatej termelődése is fokozódik.”

Az oktató szerint a masszázs szinte bármilyen betegség esetén alkalmazható. Látás- és halláskárosodott, epilepsziás és koraszülött babáknál is pozitív hatásról számoltak be.

Zsóka azt ajánlja, hogy a masszázs időtartama legyen 20-30 perc, melyet reggel a legideálisabb végezni. Ha minden nap ugyanabban az időben masszírozunk, a baba megszokja és várni fogja ezeket az időpontokat. Babaolaj, szűrt fény, halk zene és jó meleg, 25-26 fokos szobahőmérséklet szükséges a nyugodt masszírozáshoz.

A babamasszázst általában védőnők oktatják, érdemes a lakhely szerinti védőnő központban érdeklődni, hogy mikor és hol tartanak tanfolyamot. Vannak olyan babamasszázs oktatók is, akik házhoz mennek megtanítani a masszázst, de a technika akár könyvből is elsajátítható.

A Babamasszázs kezdőknek című könyvben megtalálhatók a helyes technikák, például a nyomkodás, dörzsölés, simogatás. A szerző, Peter Walker gyógytornász, aki 15 éve foglalkozik csecsemőkkel, külön fejezetben mutatja be a mindennapi masszázst. Apró részletességig leírja, hogyan kell a különböző testrészeket masszírozni, mire figyeljünk oda, mennyi ideig csináljuk és milyen hatással van a babára.

Enyhébb betegségek okozta kellemetlenségek, nyűgösség megszüntetésére, a gyógyulás gyorsítására is találunk technikákat. Megfázás esetén például olyan masszázstechnikát lehet alkalmazni, amellyel enyhíthetők az orr, légcső, hörgők nyálkahártyájának duzzanata, a gyermek könnyebben viseli a betegséget és gyorsabbá válik a gyógyulása.

A különböző betegségek esetén alkalmazható masszázstechnikák mellett számtalan apró trükkel szolgál a könyv, például illóolajokat javasol, melyekből néhány cseppet kell a masszázsolajba keverni. A levendula- és az eukaliptusz-olaj például kiválóan tisztítja az orr- és arcüreget. A római kamilla pedig a fogzás miatti fájdalmat enyhíti.

A masszázsoktató szerint a legfontosabb, hogy minden a baba akarata szerint történjen. Ha a csecsemő nyűgös, láthatóan nem élvezi a masszázst, ne erőltessük, ilyenkor inkább vegyük fel és öleljük szorosan magunkhoz, ettől biztosan megnyugszik kisbabánk.

Babamasszázs kezdőknek
Hajja & Fiai Könyvkiadó
Budapest, 2004.
Kedvezményes ár 1600 Ft
96 oldal

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.24 13:33:12Csiperke

  Csibével anno jártunk masszázsra, hetente egyszer. A védőnőnk tanította meg folyamatosan a technikát, a lábbal kezdtük és haladtunk fölfele, míg az egész testet ügyesen masszíroztuk. A 2 védőnős masszázs közötti időben csak azt a testrészt masszíroztam itthon a Csibének, amit már megtanultam. Minden este fürdetés előtt gyógyszertári babaolajjal masszíroztam, így került a vízbe. Imádta a masszázst és a bőre is gyönyörű. Jó volt közösségbe menni, mégha csak öt mama plusz baba volt is. Hasonló korúak voltak e gyerekek, masszázs közben lehetett tapasztalatot cserélni. A "hasfájás masszázs" sajnos nem szüntette meg teljesen a tüneteket, de enyhített rajtuk. Nagyon jó dolognak tartom, a stimuláló hatása mellett rendkívül meghitt. Ha nyűgös volt, nem erőltettem, csak addig csináltam amíg élvezte. (Ja,a gyógyszertári babaolaj tulajdonképp napraforgó olaj és nagyon klassz dolog, de mindent megfog és nem lehet teljesen kimosni.)

 • 2006.11.24 15:34:21szeszter

  mi most járunk babamasszázsra és én nagyon jónak találom. Blanka is szereti, főleg a többi bébit nézni :)

  Sokáig szeretném használni ezt a maszázst. Sőt! Tervbe vettem, hogy a férjemen is kipróbálom :) Bár, hogy az ő lábait, hogyan fogom ezzel a technikával masszírozni, az még számomra is rejtély ....:)

 • 2006.11.24 17:01:15eszter

  én fáznék 20-30 percig meztelen, 26 fokban...

 • 2006.11.27 10:17:19lekr

  Nálunk nagyon bevált a hasfájás masszázs, csak ajánlani tudom. Még szülés előtt mutatta meg a védőnő (egy macin! :-D) és kb. 2 hetes kora óta (mos 5 hónapos) nyomatjuk, pukigörcsre, szorulásra, nagyon szuper. Hip-hop kiszedi ami nem akar kigyünni. Már bubacsek is tudja, hogy melyik résznél kell nyomni és akkor együtt nyögünk, cékla a feje, untána meg vigyorog a fogatlan szájával! :-D

 • 2006.11.27 10:18:46lekr

  ja igen és nekünk ruhán kereszül, felöltözve is működik, (a hasmasszázs), nem kell feltétlen kicsomagoni hozzá a babót.

 • 2006.11.29 08:55:11R.

  nekem a védőnő tanította maci segédlettel itthon. azóta a napi program része. igaz nem reggel, hanem este fürdetés előtt és Pancsa manó nagyon élvezi....kivéve a kezeket és arcot, az arcot nem tudom miért nem csípi, de nem eröltetem, a kezeknél érthető folyamatosan fel akarja fedezni a környéket, így nem tetszik neki ha nem használhatja:)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta