SPIRIT

Ágynak döntött a masszőr

2009. november 25., szerda 15:36

Csak beszélgetni akartam, ehhez képest két perc alatt az ágyon találtam magam: pokrócba csavart (ráadásul még néztek is) és finom mozdulatokkal masszírozni kezdte az arcomat – a komputer-szindrómától dr. Wu kezéig.

cikk-tipus-riport

 

wu-masszazsMindebben persze semmi meglepő nincs, ha hozzáteszem: eredetileg interjúról volt szó, alanyom dr. Wu Bin Jiang a hagyományos kínai orvoslás mestere, aki saját fejlesztésű fejmasszázsát nem csak műveli, oktatja is. 1990-ben jött Magyarországra, gyógyított, tanított, 1998 óta Kanadában él. Most azért utazott ide, hogy az érdeklődőknek megtanítsa a Wu-féle fejmasszázst. Beszélgetésünkre a tanfolyamon került sor, de mielőtt bármit is kérdezhettem volna tőle, már pokrócba csavarva feküdtem, körülöttem csillogó szemű, lelkes tanulók álltak, ő pedig megmutatta - nekik és nekem -, miről is van szó...
 

Mutasd a nyelved!

Tea, masszázs, akupunktúra, öngyógyító torna, légzőgyakorlatok - a hagyományos kínai orvoslásban főleg ezek segítségével gyógyítanak, de ami fontosabb: ezekkel előzik meg a betegségeket. Így már érthető a mondás, miszerint nyugaton az az elismert orvos, aki kigyógyítja pácienseit a szörnyű betegségekből, Kínában pedig az, akinek a páciense meg sem betegszik. Dr. Wu meggyőződése, hogy a kelet és a nyugat gyógyászatának együtt kell működnie még úgy is, hogy alapvető különbségek vannak. 

- A hagyományos kínai orvoslás inkább a természetes gyógymódokra helyezi a hangsúlyt, a nyugati orvos viszont szinte minden esetben pirulákkal gyógyít - mondja. - A hagyományos kínai orvos a pulzus gyorsaságából, a nyelv- és az arcbőr színéből következtetve ad természetes terápiát az adott problémára. A szervezet egyensúlyát próbálja helyreállítani (jin-jang). Ha felbillen, azt már a betegségek megjelenése előtt képes felfedezni és megszüntetni, így megőrizhető az egészség. A keleti medicina a beteg embert gyógyítja, az egészségeset megerősíti!
 

De mi az a komputer-szindróma?

A mester azt mondja: ma az emberek húsz százaléka egészséges, húsz százaléka beteg, a többi pedig mindkettő és egyik sem. Ez a többség úgynevezett komputer-szindrómában szenved. Mit is jelent ez pontosan? 

- A technológia fejlődésével és a számítógépek elterjedésével ma a népesség egyre nagyobb hányada végez szellemi tevékenységet, ülő munkát. A fizikai, testi erőfeszítés visszaszorult, így míg évszázadokon át inkább az izmok, végtagok fáradtak el, ma a fejünket, a szellemünket fárasztjuk. Ha szellemileg nem vagyunk a topon, immunrendszerünk is legyengül, és egyenes az út a betegségekig. A fejmasszázs itt jön a képbe: erősíti az immunrendszert, egy 20-30 perces kezelés úgy hat, mintha 2-3 órát aludtunk volna, így több energiához jutunk.
 

Meridiánokat stimulálva

„1985-ben felvételt nyertem a pekingi Hagyományos Kínai Orvoslás Akadémiára. Számos ősi fejmasszázs-leírást tanulmányoztam, és ezek nyomán fejlesztettem ki elméletemet. A fejmasszázsba több különböző népi gyógyászati technikát is belefoglaltam” – írja könyvében Dr. Wu, aki így egy 60 lépéses, lágy és harmonikus mozdulatokkal végrehajtható masszázst fejlesztett ki. Lényege: az arc és a fej akupunktúrás/akupresszúrás pontjainak masszázsa.

- Míg a nyugati masszázstechnikák általában a test egészére terjednek ki, és a fejet csak járulékosan, néhány fogás erejéig érintik, addig a fejmasszázs a meridiánokat stimulálva a létfontosságú belső szerveket is képes kezelni - magyarázza Dr. Wu, aki azt is kiemeli: a masszázs egyrészt pihentet, lazít, fájdalmat csillapít, másrészt felfrissít és fokozza a szellemi képességeket. 
 

Lassítja az öregedést

Önálló terápiás eljárásként alkalmas a fej és környékének „karbantartására”, valamint a betegségek megelőzésére, a test egészének gyógyítására, a közérzet javítására, a stressz csökkentésére. A rendszeres fejmasszázs a szépség és a fiatalság megőrzésében is segít (a távol-keletiek valahogy ebben is jók, elég csak ránézni a lányokra: mennyivel fiatalabbaknak tűnnek saját koruknál), megőrzi az arcbőr rugalmasságát, serkenti a szervezet öngyógyító képességét.

Ha hozzám hasonlóan te is fenntartásokkal kezeled a mindent megígérő kezeléseket, akkor két dologra gondolj (én is így teszek)! Először is: a 2500 éves Hagyományos Kínai Gyógyászatot már az ENSZ Egészségügyi Világszervezete is elismerte, mint hatékony, teljes értékű gyógyászati rendszert. Másodsorban egy kellemes fejmasszázs rossz nem lehet. Kipróbáltam, és bár tény, hogy a teljes relaxáció fürkésző tekintetek előtt nehezen megy, valóban kellemes élmény volt.

Mivel ez egy betegségmegelőző, gyógyító és utókezelő módszer, így igaza lehet a doktornak, amikor azt mondja: a fejmasszázs a következő 20-30 évben legalább annyira ismert, elismert és hasznos módszer lesz, mint ma a talpmasszázs. 

 

cikk-tipus-linkek

A talpmasszázzsal kifejezetten hatékonyan lehet stresszt oldani, ha feszített tempóban dolgozol, hetente egyszer menj el masszíroztatni. S ha közben felszisszensz, azt jelenti, ott vannak a gyengébb szerveid pontjai. | Masszázstól felszisszenő ajkak

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta