Ágynak döntött a masszőr

Csak beszélgetni akartam, ehhez képest két perc alatt az ágyon találtam magam: pokrócba csavart (ráadásul még néztek is) és finom mozdulatokkal masszírozni kezdte az arcomat – a komputer-szindrómától dr. Wu kezéig.

cikk-tipus-riport

 

wu-masszazsMindebben persze semmi meglepő nincs, ha hozzáteszem: eredetileg interjúról volt szó, alanyom dr. Wu Bin Jiang a hagyományos kínai orvoslás mestere, aki saját fejlesztésű fejmasszázsát nem csak műveli, oktatja is. 1990-ben jött Magyarországra, gyógyított, tanított, 1998 óta Kanadában él. Most azért utazott ide, hogy az érdeklődőknek megtanítsa a Wu-féle fejmasszázst. Beszélgetésünkre a tanfolyamon került sor, de mielőtt bármit is kérdezhettem volna tőle, már pokrócba csavarva feküdtem, körülöttem csillogó szemű, lelkes tanulók álltak, ő pedig megmutatta - nekik és nekem -, miről is van szó...
 

Mutasd a nyelved!

Tea, masszázs, akupunktúra, öngyógyító torna, légzőgyakorlatok - a hagyományos kínai orvoslásban főleg ezek segítségével gyógyítanak, de ami fontosabb: ezekkel előzik meg a betegségeket. Így már érthető a mondás, miszerint nyugaton az az elismert orvos, aki kigyógyítja pácienseit a szörnyű betegségekből, Kínában pedig az, akinek a páciense meg sem betegszik. Dr. Wu meggyőződése, hogy a kelet és a nyugat gyógyászatának együtt kell működnie még úgy is, hogy alapvető különbségek vannak. 

- A hagyományos kínai orvoslás inkább a természetes gyógymódokra helyezi a hangsúlyt, a nyugati orvos viszont szinte minden esetben pirulákkal gyógyít - mondja. - A hagyományos kínai orvos a pulzus gyorsaságából, a nyelv- és az arcbőr színéből következtetve ad természetes terápiát az adott problémára. A szervezet egyensúlyát próbálja helyreállítani (jin-jang). Ha felbillen, azt már a betegségek megjelenése előtt képes felfedezni és megszüntetni, így megőrizhető az egészség. A keleti medicina a beteg embert gyógyítja, az egészségeset megerősíti!
 

De mi az a komputer-szindróma?

A mester azt mondja: ma az emberek húsz százaléka egészséges, húsz százaléka beteg, a többi pedig mindkettő és egyik sem. Ez a többség úgynevezett komputer-szindrómában szenved. Mit is jelent ez pontosan? 

- A technológia fejlődésével és a számítógépek elterjedésével ma a népesség egyre nagyobb hányada végez szellemi tevékenységet, ülő munkát. A fizikai, testi erőfeszítés visszaszorult, így míg évszázadokon át inkább az izmok, végtagok fáradtak el, ma a fejünket, a szellemünket fárasztjuk. Ha szellemileg nem vagyunk a topon, immunrendszerünk is legyengül, és egyenes az út a betegségekig. A fejmasszázs itt jön a képbe: erősíti az immunrendszert, egy 20-30 perces kezelés úgy hat, mintha 2-3 órát aludtunk volna, így több energiához jutunk.
 

Meridiánokat stimulálva

„1985-ben felvételt nyertem a pekingi Hagyományos Kínai Orvoslás Akadémiára. Számos ősi fejmasszázs-leírást tanulmányoztam, és ezek nyomán fejlesztettem ki elméletemet. A fejmasszázsba több különböző népi gyógyászati technikát is belefoglaltam” – írja könyvében Dr. Wu, aki így egy 60 lépéses, lágy és harmonikus mozdulatokkal végrehajtható masszázst fejlesztett ki. Lényege: az arc és a fej akupunktúrás/akupresszúrás pontjainak masszázsa.

- Míg a nyugati masszázstechnikák általában a test egészére terjednek ki, és a fejet csak járulékosan, néhány fogás erejéig érintik, addig a fejmasszázs a meridiánokat stimulálva a létfontosságú belső szerveket is képes kezelni - magyarázza Dr. Wu, aki azt is kiemeli: a masszázs egyrészt pihentet, lazít, fájdalmat csillapít, másrészt felfrissít és fokozza a szellemi képességeket. 
 

Lassítja az öregedést

Önálló terápiás eljárásként alkalmas a fej és környékének „karbantartására”, valamint a betegségek megelőzésére, a test egészének gyógyítására, a közérzet javítására, a stressz csökkentésére. A rendszeres fejmasszázs a szépség és a fiatalság megőrzésében is segít (a távol-keletiek valahogy ebben is jók, elég csak ránézni a lányokra: mennyivel fiatalabbaknak tűnnek saját koruknál), megőrzi az arcbőr rugalmasságát, serkenti a szervezet öngyógyító képességét.

Ha hozzám hasonlóan te is fenntartásokkal kezeled a mindent megígérő kezeléseket, akkor két dologra gondolj (én is így teszek)! Először is: a 2500 éves Hagyományos Kínai Gyógyászatot már az ENSZ Egészségügyi Világszervezete is elismerte, mint hatékony, teljes értékű gyógyászati rendszert. Másodsorban egy kellemes fejmasszázs rossz nem lehet. Kipróbáltam, és bár tény, hogy a teljes relaxáció fürkésző tekintetek előtt nehezen megy, valóban kellemes élmény volt.

Mivel ez egy betegségmegelőző, gyógyító és utókezelő módszer, így igaza lehet a doktornak, amikor azt mondja: a fejmasszázs a következő 20-30 évben legalább annyira ismert, elismert és hasznos módszer lesz, mint ma a talpmasszázs. 

 

cikk-tipus-linkek

A talpmasszázzsal kifejezetten hatékonyan lehet stresszt oldani, ha feszített tempóban dolgozol, hetente egyszer menj el masszíroztatni. S ha közben felszisszensz, azt jelenti, ott vannak a gyengébb szerveid pontjai. | Masszázstól felszisszenő ajkak

Oszd meg másokkal is!
Mustra